2018-07-07 228 浏览
約了朋友一起tea, 貪石門站方便,食肆選擇多。與朋友決定這店與white wood cafe二選一,一人等一間,邊間有位就去邊間,點知這間一到就有位,唔諗,直入。睇相後,我揀左呢款,以為佢係近年好流行的梳乎厘。雖然佢個名係pancake, 但望落實在太厚,所以我有呢種妄想。食物到,一睇到,即時好失望,但佢又冇寫錯,只係我諗多左。但因為太厚,所以感覺乾左啲,好膩。好快飽,食唔哂;幸好有新鮮西柚汁,可以消消滯。鍾意食pancake 的,胃口又不大,可以考慮兩個人叫一份😉

食物到,一睇到,即時好失望,但佢又冇寫錯,只係我諗多左。

2018-07-03 266 浏览
住沙田區,但好少嚟石門。成日聽朋友講石門有好多好嘢食,趁今日放假就同男朋友嚟咗石門。行咗一圈見到有好多餐廳都好吸引,但見到呢間PAPA係街角,幾光猛,覺得好靚,喺餐廳門口見到個餐牌覺得價錢都唔算貴,就決定食呢間!我好鍾意食西餐,食過好多地方嘅漢堡包,所以今晚又叫咗漢堡包食。漢堡包啲肉通常都好乾,但呢間漢堡包啲肉係食到肉汁。超好味!男朋友就叫咗個意大利飯,佢講都唔錯,dinner set 仲包飲野,麵包同甜品。整體都好滿意!

2018-06-29 222 浏览
星期五7點去到唔洗等位入到去環境舒適裝修唔錯有枱客人好嘈 餐廳比較細好應聲 只想快d食完走價錢頗貴 兩個set400幾蚊冇前菜叫左兩個set, set至不過係加碟飲品同甜品冇湯/沙津一個炭燒美國肉眼牛扒,一個香煎海爐魚配柚子牛油汁牛扒同爐魚味道都唔錯牛扒叫7成熟都好嫩甜品係一舊Brownie。3個人黎 兩舊Brownie擺係同一隻碟度 俾兩隻叉我地 冇另外俾碟佢舊brownie好硬 仲要燶嘅⋯分開碟俾把刀好難咩?
星期五7點去到唔洗等位
入到去環境舒適裝修唔錯
有枱客人好嘈 餐廳比較細好應聲
只想快d食完走
價錢頗貴 兩個set400幾蚊冇前菜
叫左兩個set, set至不過係加碟飲品同甜品冇湯/沙津
一個炭燒美國肉眼牛扒,一個香煎海爐魚配柚子牛油汁
牛扒同爐魚味道都唔錯
牛扒叫7成熟都好嫩

甜品係一舊Brownie。
佢舊brownie好硬 仲要燶嘅⋯
分開碟俾把刀好難咩?
石頭一樣嘅Brownie
2018-06-29
2018-06-28 188 浏览
今晚約咗兩個朋友黎石門食飯,初頭朋友諗住食韓燒,最後見PAPA都幾多人,之前又食過佢嘅早餐,我記得服務好好,咁就試下啦。頭盤叫左個墨西哥脆片、帶子刺身同芝士配凍肉。芝士凍肉好好味,如果芝士個味再隆啲就更好!帶子刺身夠新鮮,不過就有d貴。重點黎喇,主菜叫咗海鱸魚同豬鞍,兩樣都好好味呀!先講海鱸魚,個皮好脆好香,魚肉好滑又唔會腥,個無花果又整得好好味(問返朋友先知個舊叫無花果)!個豬鞍仲勁,我真係未食過咁好食既豬鞍,好彩今日一個朋友唔食牛,一個朋友唔食羊,所以叫咗個豬,真係估唔到佢咁好食,好夠冧又食唔到有渣,我哋同返侍應講話佢個豬鞍好好食,佢都話好多客都係咁講!服務依舊唔錯,都好勤力咁不停幫我杯茶加水,下次可以再黎!
重點黎喇,主菜叫咗海鱸魚同豬鞍,兩樣都好好味呀!
服務依舊唔錯,都好勤力咁不停幫我杯茶加水,下次可以再黎!
2018-06-28
  • 豬鞍
  • 海鱸魚
2018-06-22 223 浏览
父親節同爸爸去咗PAPA食飯,爸爸叫咗一份Prime牛排,牛排上枱已問到好香炭燒味,切開好juicy, 我試咗一小件,好耐無食過咁好味牛排!下次必須自己order 一份!我自己食羊架,侍應話係紐西蘭羊架,味道非常好,唔會太羶!媽媽食咗佢最鐘意嘅沙律,有6款不同口味沙律,每款都非常吸引!餐廳還推出咗很多夏天特飲,非常吸引!不過今日都係飲咗我最喜歡手工啤,因爲出面無呢隻牌子買,所以只可以喺度飲!仍然保持很好水準,值得讚!難得石門有間咁好味餐廳,一定會繼續支持!
2018-06-14 267 浏览
如題。這裡環境不錯。落地玻璃讓陽光照入店舖, 台與台之間的距離也不算迫, 實在舒服, 感覺悠閒。點了個Carbonara意粉, 但真的不好吃。味道太淡, 只能說是一個很普通的忌廉意粉, 實在令人失望。希望其他食物味道會比較好。另外, 價錢比起同區的西餐也屬偏貴的, 可能貴在環境, 不過食物的味道確實比環境重要。p.s. 另外, 待應上餐的時候, 在我這碟邊留了一個油印啡啡的手指模, 感覺不太衛生。不過, 其實待應的服務態度不錯的。本想給劣評的, 但其實可能還有很多比它差的餐廳。就中評吧。
如題。

本想給劣評的, 但其實可能還有很多比它差的餐廳。就中評吧。
2018-06-14
2018-05-17 628 浏览
放假一早就起左身,同朋友去行山,行山前緊系要食個靚早餐啦。我地今次去左石門間papa 食西式breakfast。叫一份toast 配一杯野飲~可以揀coffee tea or juice 咁~我揀左個bacon and egg toast with salad ,因為我不嬲都覺得煙肉同蛋系絕配。而朋友就揀左大啡菇toast。個大啡菇我都試左一啖~整得好juicy ~有驚喜!餐廳環境又靚坐得又舒服,裝修都有花過心思,最好最好系人流唔太多,得閒都會多d黎食早餐。

被裝修同其他人食緊既野外觀吸引入去,食完感想:飲品papa tea非常淡及走甜,像溝了水,沙律唔知咩yellow中牛油果有雪味,海鮮意粉海鮮零鮮味,意粉太硬及未熟,卡幫尼意粉用料奇怪(有雲耳)及無芝士味。因為是母親節,本想帶媽媽食些好吃的,真令我大失所望。
2018-05-13 390 浏览
今日同班姊妹茶聚, 揀咗石門 PAPA.之前經過好多次都未入過去, 今次終於有機會幫襯啦下午茶選擇唔多, 價錢都偏貴.我揀咗個 "吞拿魚+蛋" 法包 & 熱檸茶, 賣相好靚呀! 味道正常, 價錢...$52+10% (係餐牌已經係屬於平餐)呢度雖然未可以滿足到我嘅味蕾, 但係食物既賣相可以睇得出廚師好有心機。環境都唔錯,靜靜地,地方算闊落,坐得幾舒服,唔會同隔離枱迫埋一齊。今次同姊妹茶聚好開心呀!
今日同班姊妹茶聚, 揀咗石門 PAPA.
之前經過好多次都未入過去, 今次終於有機會幫襯啦

下午茶選擇唔多, 價錢都偏貴.

2018-05-12
2018-05-10 518 浏览
好日都唔會去一次石門,但原來無想像中咁偏僻,都有唔少餐廳食肆,日式、茶餐廳、台灣菜、西餐應有盡有,呢日就俾呢間街角西餐吸引住。裝修睇得出花過心思,空間寬敞舒適,燈光柔和,俾人休閒放鬆既感覺餐牌選擇多,但可能因為價錢偏高既原因,晚市都無乜人食,得我地同另外一台家庭客。以一間想做高檔次既西餐黎講,呢間感覺有啲美中不足,侍應都比較後生,落單方面唔純熟,要講幾次先明白落到單。PAPA YELLOW (烤雞肉、芒果、牛油果、雜菜、油醋汁) $88沙律菜種類單一,如果可以增添紫生菜或火箭菜會更好,個人認為餐廳自調既油醋汁偏酸左啲,如果加甜醋會開胃好多。水果類唔夠新鮮,牛油果熟到有啲爛,芒果偏生但可以接受,雞肉唔會太鞋,份量適中,但食起黎似水煮多過烤製。香燒青檸香茅魚柳配意大利燴飯 $118份量如圖見,唔多,應該岩岩好夠女士食。魚柳好厚肉,肉質實又唔散,表皮煎得剛好微焦,香口、無雪藏味。燴飯奶油味香濃,飯粒煮得恰到好處,夾生、有咬口。蒜香和牛粒 $58食唔出係咪和牛,但火候適中,肉質稔軟唔韌,唔需要特別調味都好食。DINNER SET包埋甜品同餐飲,如果嗌檸茶檸水以外要+$15,但感覺唔值,ICED

Papa  Yellow

水果類唔夠新鮮,牛油果熟到有啲爛芒果偏生但可以接受,雞肉唔會太鞋,份量適中,但食起黎似水煮多過烤製。
香燒青檸香茅魚柳配意大利燴飯
香燒青檸香茅魚柳配意大利燴飯 $118

份量如圖見,唔多,應該岩岩好夠女士食。
魚柳好厚肉,肉質實又唔散,表皮煎得剛好微焦,香口、無雪藏味
燴飯奶油味香濃飯粒煮得恰到好處,夾生、有咬口
蒜香和牛粒
蒜香和牛粒 $58

Iced  Latte
DINNER SET包埋甜品同餐飲,如果嗌檸茶檸水以外要+$15,但感覺唔值,ICED LATTE飲起黎同普通茶餐廳咖啡無分別
Brownie
甜品 (Brownie)

有驚喜,朱古力濃度適中,唔會太甜太漏,麵粉牛油調配比例剛好,食到正宗、既似曲奇又似蛋糕既質感,唔錯。

呢餐兩個人一共食左近四百蚊,價錢偏貴,食物質素一般,以呢個價錢可以有其他更好選擇。
2018-05-08
蒜香和牛粒
2018-05-02 307 浏览
Papa在石門,都好近屋企,附近沒有什麼西餐廳。舊年年底來過,食物環境服務都幾好。所以都有推給朋友家人。但最近再來食個午餐,叫三個餐,兩個要退回廚房。另外一個餐是一個很簡單的早餐所以不用退。退回的兩個餐分別為美國牛扒和慢煮豬柳,五成熟的西冷扒出來的時候似八九成熟,重做的除了味道淡而無味還可以。慢煮豬柳完全乾到切都切唔入,切的時候整張枱都在動。退回廚房,侍應都唔敢叫我再叫同樣的,我只好叫一個意大利麵。味道也是淡而無味。三日後有另外的朋友又叫我去papa食lunch,我已經有點保留,但改唔到其他的餐廳。只好硬著頭皮,小心叫餸。有朋友叫海鮮面,我就叫了一個pizza。這兩樣也是淡而無味。pizza 和外國的microwave pizza 差唔多。廚師的味覺是有什麼問題嗎?還是我的味覺呢?其他的朋友也是覺得淡味。服務方面,真的是要提升一下(一大下),我好似沒有見過他們的笑容,點菜時無乜反應,沒有眼神的接觸,沒有任何推薦。做野唔係好夠醒目。我覺得我沒有要求過份,只是想有普通西餐廳的服務。菜餐廳的侍應都比他們醒目,我好懷疑他們對西餐廳服務的認識和經驗,餐廳有冇俾他們一些基本的training。我應

我應該一年半載內都唔會再來這裡。
我個人好鍾意乾淨舒適的餐廳, 喺石門少之有少, 呢間確實令我加足分比佢哋, 環境乾淨, 服務又有禮, 講真, 香港地服務唔好, 真係搵鬼黎食喇我哋叫左兩個SET DINNER, 以呢個價錢黎講, 真係好抵食, 有嘢飲, 有甜品, 加$28仲有湯, 真係抵食我好鍾意食牛, 叫左個西冷牛, 7成熟, 食落一樣好霖, 好有肉味呀~ $238老公就叫左個豬鞍扒, $208, 我自己對豬就麻麻, 不過佢哋真係整得好好味, 好軟, 好JUICE, 好有口感, 又唔乾喎~ 真係唔知點整架呢?唔怪得佢哋成日都咁FULL啦~ 抵讚之選, 我絶對會再黎, 下次要再試下佢羊扒

美國西冷牛

豬鞍扒

2018-05-01
美國西冷牛
豬鞍扒
  • 豬鞍超JUICE超霖好有肉味
2018-04-22 556 浏览
因為渣打信用卡訂座有優惠,所以同朋友渣車到呢間餐廳食Dinner,附近有停車場,可以泊車,之後等左5分鐘左右就已經可以入座,價格合理,唔算貴,叫左兩個菜,加兩支啤酒,味道算唔錯,份量都好足夠,環境舒適,服務都唔錯。
2018-04-21
用餐优惠
信用卡優惠
2018-04-17 649 浏览
知道石門開咗間西餐廳, 咁就諗住同屋企人一齊去試下, 一行四個人入到餐廳, 個環境畀人一個好笑嘅感覺。 不過我喺度諗, 啲嘢咁貴, 好似好高級咁, 會唔會係冇料扮四條㗎?之後就叫咗一份炸魷魚圈, 一份baby back ribs, 一份Orange salad,兩碗磨菇湯同一份西班牙海鮮……首先嚟咗個炸魷魚圈, 新鮮即炸熱辣辣,好正,$50幾蚊抵畀!之後就上咗個沙律,而我一向就對沙律冇乜好感, 咁我就諗住食少少就算啦! 食落之後個感覺幾清新啲生果又幾新鮮, 啲生菜唔會好似出面咁苦,所以我都差唔多食咗一半~再嚟就嚟咗個蘑菇湯,蘑菇湯好香再加埋啲松露油真係一流😂然後就係baby back rips同西班牙海鮮飯。豬肋骨好淋啲肉汁好juicy,不過上層啲肉冇咁淋同有少少乾,希望可以改善下。另外海鮮飯好足料,即煮即食係最好味嘅😆😆整體我都好滿意,呢個價錢有咁嘅質素係值得嘅,希望有機會再試唔同嘅美食🤤🤤
再嚟就嚟咗個蘑菇湯,蘑菇湯好香再加埋啲松露油真係一流😂
2018-04-14
幾日前同幾個女仔朋友去石門一間西餐廳 gathering,環境不錯,侍應太度好,不過食物呢...重有進步空間啊...叫左個 YELLOW PAPA 沙律🥗 $88呢個沙律有 烤雞肉 芒果 牛油果 同 雜菜 配一個酸酸地既沙律汁,顏色豐富 擺得好靚。雞肉嫩滑 有肉汁 無調味,唔似一般烤雞香口,食落似白烚...原汁原味。芒果就好甜好味,全部撈埋沙律汁食酸甜醒胃。炭燒西冷扒 紅酒汁 $208西冷扒叫了七成熟,同樣賣相討,份量十足,切果陣要用啲力...塊扒幾結實,內裡嫩紅,應該是我想要的七成熟...有肉味,不過肉質超結實,咀嚼要花點時間了紅酒汁無味... 上台時牛扒已經是微溫,唔熱... 西班牙海鮮飯 $278飯是兩至三人份的,裡面有魚、帶子、蝦、墨魚仔、青口,舖滿飯面好吸引,海鮮都好味,不過飯就咸左啲... 黑松露油野菌薄餅 $108成餐最好食就係pizza,一放落台就聞到香味,好多菇,芝士多到有拉芝效果,薄餅脆口,野味得黎不油不膩,好味!食物普通,價錢都偏貴,不過環境ok,坐得舒服👌🏿

叫左個 YELLOW PAPA 沙律🥗 $88

芒果就好甜好味,全部撈埋沙律汁食酸甜醒胃。

炭燒西冷扒 紅酒汁 $208

紅酒汁無味... 上台時牛扒已經是微溫,唔熱...

西班牙海鮮飯 $278

黑松露油野菌薄餅 $108

食物普通,價錢都偏貴,不過環境ok,坐得舒服👌🏿