2022-02-23 246 浏览
以前仲係石門返工都有去開Papa食lunch,而家搬咗去觀塘工廈當然要支持下💪🏻,餐廳暫時只做外賣冇堂食,不過外賣自取有85折優惠🤩黑松露北海道帶子手工意粉 $118手工意粉口感真係零舍唔同,食落煙韌有咬口,帶子爽滑彈牙,仲有蘑菇,美中不足係黑松露味道可以再濃郁少少🤏🏻蕃紅花海鮮意大利飯 $118鮮艷嘅黃色非常吸睛,海鮮種類都幾多下,包括有青口、蜆、帶子同鱈魚,意大利飯軟硬適中,外軟內韌😙香煎日本熊本西冷牛扒配薯菜 $208牛扒都幾厚身,叫咗七成熟,煎得啱啱好,咬落唔韌仲好juicy,薯菜有馬鈴薯、甘筍同翠玉瓜😍意式燒春雞配薯菜 $178外皮燒得金黃香脆,肉質都幾軟嫩,係雞胸位嚡口少少,清爽嘅意式調味料令人更加食到春雞嘅原汁原味😋PAPA冰茶伯爵茶加上橙、西柚同薄荷葉冷泡24小時,味道清爽甘甜☺️紅莓芝士蛋糕芝士蛋糕好軟滑,消化餅底又酥又脆,配埋酸酸甜甜嘅紅莓醬,完全唔會覺得膩😆

黑松露北海道帶子手工意粉 $118

蕃紅花海鮮意大利飯 $118

香煎日本熊本西冷牛扒配薯菜 $208

意式燒春雞配薯菜 $178

伯爵茶加上橙、西柚同薄荷葉冷泡24小時,味道清爽甘甜☺️

紅莓芝士蛋糕
外卖自取
星期日喺朋友位於觀塘嘅工作室做嘢,時間都唔早,就打開外賣App搵吓有乜好食。我哋見到有間叫「Papa」嘅餐廳好似唔錯,菜式幾吸引,於是就再上網搵吓官方IG📲,發現自取有85折,所以即刻落樓行兩步過去。小店座落於工廈內,但並非已轉型嘅駱駝漆嗰種,如果唔靠外賣平台真係未必會知道有佢嘅存在。呢度主打外賣🥡,不設堂食,即使係咁,店員們(老闆娘?)嘅服務仍然非常貼心,真誠友善對待客人。餐廳提供各式各樣嘅西餐菜式🍽,價錢唔算平,不過質素確係可媲美正式餐館。後尾睇返傳單先知原來佢之前喺石門開過舖,怪唔知得外賣食物都做到色香味俱全,一啲都唔失禮👍。香煎榖飼豬鞍扒配薯菜($188),豬鞍扒好好味🐷,最抵讚嘅地方係夠厚切,足足有成吋!豬扒煎得啱啱好,生熟度控制得宜,肉質唔嚡,食落富有滿足感。🥔底部墊咗唔少蔬菜,例如有薯仔、翠玉瓜同紅蘿蔔等,食埋就飽晒。題外話,午餐同晚餐都有賣豬扒,但價錢就相差成倍🙈,唔知份量係咪一樣。如果係的話,下次就留返晏晝先食。黑松露北海道帶子手工意粉($118),手工意粉果然與別不同😛,佢形狀類似扭紋粉,口感非常有嚼勁,好得意。調味方面,黑松露味唔強,但就有好多雜菌🍄,而且幾重蒜香
香煎榖飼豬鞍扒配薯菜
黑松露北海道帶子手工意粉
黑松露北海道帶子手工意粉($118),手工意粉果然與別不同😛,佢形狀類似扭紋粉,口感非常有嚼勁,好得意。調味方面,黑松露味唔強,但就有好多雜菌🍄,而且幾重蒜香。北海道帶子有四大隻,味道鮮甜,應該係刺身級別。
比目魚蝶豆花意大利飯
比目魚蝶豆花意大利飯($88),意大利飯有多款口味選擇,而店員特別推介蝶豆花🦋,除咗紫色好靚之外,味道亦都唔錯。飯粒濕潤,混入咗忌廉芝士,兼且又帶點椰香同微酸,層次豐富。🐟煎比目魚柳同樣出色,魚皮脆香,魚肉多汁嫩滑。
忌廉明太子蝦球扁意粉
忌廉明太子蝦球扁意粉($98),呢款係午餐菜式,但老闆娘見我哋想食話都可以照整。🍝扁意粉質感彈牙,麵條高度掛汁;明太子醬嘅忌廉成份較重,所以鹹香唔算好出,個人認為重口味啲更佳。🍤蝦球有好多隻,每隻都好爽彈。
意大利雜菜湯
是日餐湯係意大利雜菜湯,每日款式唔同。雜菜湯用上大量紅色蔬菜熬煮,🍅蕃茄味濃郁,酸酸的,好開胃。
PAPA冰茶
PAPA冰茶($20),冰茶味道有驚喜,並非一般甜甜的水果茶。佢以伯爵茶作茶底,再加入🍊橙、西柚同薄荷葉等,整體好清新,微微甘。飲品造型唔馬虎,我仲留意到佢連支飲筒都係有鬍鬚公仔㗎👨🏻。
藍莓芝士蛋糕
藍莓芝士蛋糕($28),老闆娘話見我哋買咗幾個餐,所以請食甜品😍,超級好客,物輕情義重,小小嘅舉動足以讓人窩心。芝士蛋糕口感結實,唔會太漏,但略嫌唔夠甜,淡咗啲;不過藍莓醬佈滿頂層搭救🫐。
總括嚟講,Papa外賣店好掂啊💯,每個細節位都令人感受到店家用心經營,值得大家多多支持💪。佢除咗做普通外賣,亦有做到會,如果公司派對食飯或一班人聚會(限聚令解除後),我高度推介呢度啊。最後,餐廳仲係良心小店嚟㗎💛。
2022-02-13
10 分钟 (外卖自取)
香煎榖飼豬鞍扒配薯菜
黑松露北海道帶子手工意粉
比目魚蝶豆花意大利飯
2022-02-21 46 浏览
PAPA YELLOW (配自家製油醋汁)包括雜菜,烤雞肉,芒果,牛油果,蕃茄,藜麥,呢個沙律真係一定要嗌,沙律係佢哋餐廳嘅signature,果然冇令我失望🤩,份量大份,雜菜份量多,入邊嘅牛油果竟然有大半個,識落嘅芒果同蕃茄夠甜💛,烤雞肉應該用咗偏乾身既雞胸肉,有啲乾,不過加埋自家製嘅油醋汁食落就唔乾啦,個汁食落酸酸地,好食又健康🥗.黑松露野菌手工意粉 意粉食落有黑松露味😋眼見意粉嘅醬汁唔多但係食落去又唔會乾身喎,而且醬汁都唔會過份鹹,啱啱好!最好食係手工意粉口感煙靭,意粉形狀好特別架,一睇就知係手工整嘅~推薦推薦😚我好鐘意食!.番紅花海鮮意大利飯 意大利飯煮得好香,完全吸晒啲醬汁🤩食落啖啖忌廉味,啲飯食落去唔會話過濕,夠creamy,屋企人食到停唔到😛另外佢嘅海鮮有大大隻青口、帶子、蜆仲有好大塊比目魚扒,海鮮食落幾新鮮,而且啖啖肉,呢個價錢食到咁多海鮮,超值啊.香煎穀飼豬鞍扒
PAPA YELLOW (配自家製油醋汁)
黑松露野菌手工意粉
香煎穀飼豬鞍扒
[任選其一:白飯/扁意粉/薯菜〕
豬鞍扒望落去賣相好吸引,但係食落去稍為覺得有啲乾身,始終係外賣買完都隔咗一段時間先拎返屋企食,攤凍咗可能都有機會影響個肉質鮮嫩程度,令到舊肉變實左,不過食落去係有鮮味,份量好大舊🤪今次叫咗薯菜食,入邊有啲蘿蔔仔、青瓜、薯角,食落中規中矩正常啦~
優質原片薄荷茶(熱)
外賣嘅薄荷茶係會比茶葉你拎返屋企自己沖,咁就唔怕茶葉浸得太耐,味道變得太濃啦。薄荷茶飲落去好清新,飲完覺得好舒服😌
薄荷朱古力 (凍)
極力推薦薄荷朱古力,飲落去有舒服嘅薄荷味之餘又唔會覺得朱古力死甜,呢隻朱古力仲要係好飲嘅朱古力🍫
香煎穀飼豬鞍扒
PAPA YELLOW意粉
薄荷朱古力
優質原片薄荷茶
  • 黑松露北海道帶子手工意粉
  • Papa  yellow
Papa (觀塘).Papa開到黎觀塘!!! 之前我係石門已經食過,佢依家喺觀塘工廈度開對我來講近咗好多!呢家無得堂食,又係叫外賣嘅時候!.▪️Papa Yellow配自家製醋汁▪️ .呢個沙律入邊有雞肉,芒果,牛油果,蕃茄,藜麥,配上自家製醋汁,非常開胃!.▪️紐西蘭大蜆鮮魚湯扁意粉▪️ .因為外賣嘅關係店員好貼心咁將意粉同埋湯分開,意粉好大份。同埋啲顯肉都好多全部都好肥美好大隻!.▪️意式燒春雞配薯菜▪️.個燒春雞要等20分鐘,不過都好食😋大概有三至四大嚿嘅雞肉,咁大家都知本身燒春雞都唔係好滑,佢嘅配菜仲有翠玉瓜甘筍同埋薯仔🥔.▪️鮮三文魚忌廉意大利飯▪️.煙熏三文魚鹹鹹地再配上呢個忌廉意大利飯啱啱好,飯粒唔會過硬.▪️紅莓cheese cake▪️.Cheese Cake飯後一點甜(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 紅妹將酸酸甜甜再加埋香濃芝士味同埋餅底!.▪️Papa冰茶▪️.Earl Grey加上西柚,橙等好fresh。雖然飲落係有少少嘅西柚苦澀味,不過真係好少而且係超新鮮嘅味道.📌 Papa (觀塘)觀塘偉業街172號堅德工業大廈8樓C號舖環境:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
Papa (觀塘)
呢家無得堂食,又係叫外賣嘅時候!

▪️Papa Yellow配自家製醋汁▪️

▪️紐西蘭大蜆鮮魚湯扁意粉▪️

▪️意式燒春雞配薯菜▪️

▪️鮮三文魚忌廉意大利飯▪️
煙熏三文魚鹹鹹地再配上呢個忌廉意大利飯啱啱好,飯粒唔會過硬

▪️紅莓cheese cake▪️

▪️Papa冰茶▪️
📌 Papa (觀塘)
觀塘偉業街172號堅德工業大廈8樓C號舖

環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
2022-02-15 53 浏览
今日適逢情人節,我同家姐就諗住買定啲西餐🍝🥩🍖返去同阿爸阿媽慶祝❤️❤️😍而家冇得夜晚堂食,佢啲外賣包裝都好整齊好乾淨✔️✔️我哋叫咗個香煎穀飼豬鞍扒🐷配薯菜🥔佢嘅豬肉幾好食,有肉味, 唔會出現鞋颯颯嘅感覺😆, 佢側邊嘅配菜我都覺得唔錯佢有露筍,baby carrots, 同埋薯仔😙另外, 我哋叫咗個香煎🎌日本熊本西冷牛扒🐮配薯菜佢塊牛肉都幾厚身! 跟住好有肉汁, 同埋佢唔會煎得太熟,我諗大約medium啦, 所以拎咗返屋企完全唔怕會老得滯😘我哋再叫咗芝士菠菜🥬焗釀大蘑菇🍄配薯菜🥔佢個蘑菇好juicy, 跟住呢啲芝士配住啲菠菜呢個group埋一齊好好食, 番到屋企係輕輕加熱不得了😳❤️
今日適逢情人節,
我同家姐就諗住買定啲西餐🍝🥩🍖
返去同阿爸阿媽慶祝❤️❤️😍

而家冇得夜晚堂食,
佢啲外賣包裝都好整齊好乾淨✔️✔️

我哋叫咗個香煎穀飼豬鞍扒🐷配薯菜🥔

另外, 我哋叫咗個香煎🎌日本熊本西冷牛扒🐮配薯菜

我哋再叫咗芝士菠菜🥬焗釀大蘑菇🍄配薯菜🥔

2022-02-13 861 浏览
觀塘其實好多工廠大廈都有好多好好食嘅餐廳,今日就試吓呢一間主打外賣新開嘅餐廳,外觀裝修相當不錯,侍應態度非常良好,告知我哋原來呢一間餐廳之前喺石門開,依家就試吓喺觀塘做外賣,新開期間外賣自取仲有八五折添!非常之抵!❤️餐牌相對簡單,有唔同嘅set lunch 同dinner , 有飯丶有意粉🍝丶有扒仲有啱啱新推出嘅漢堡包同埋Pizza~我哋就叫咗幾樣野返屋企一齊share食~呢間餐廳沙律有幾款,用咗顏色來區分,我哋就叫咗個papa yellow , 主要係有雞肉、牛油果🥑蕃茄等等,配上自家製油醋汁,酸酸甜甜,配上新鮮蔬菜🥬,引起食慾😚忌廉明太子蝦球扁意粉🍝,蝦球都有好多粒,意粉係非常彈牙,非常Creamy !千島醬煙三文魚薄餅,香脆薄餅底,餡料有煙三文魚丶紅椒丶芝士等等,再配上千島醬,好好食😋香煎穀飼豬鞍扒配上薯菜,薯菜有薯仔、蘿蔔等等,豬鞍扒勁厚切,又多肉汁,再配上Gravy , 不錯吃呢!香煎紐西蘭西蘭牛扒,煎得啱啱好,七成熟左右,配上少許Rosemary調味,易切無根,呢個價錢冇得輸呢!侍應推介我哋加錢飲Papa 冰茶,又真係幾好飲,係橙茶再加薄荷味道,好清新refreshing

我哋就叫咗幾樣野返屋企一齊share食~

侍應推介我哋加錢飲Papa 冰茶,又真係幾好飲,係橙茶再加薄荷味道,好清新refreshing !

依家外賣小店分量十足,價錢又OK ,下次可以試吓其他嘢😆
2022-02-13 50 浏览
PAPA係觀塘回歸喇😍今次佢地主打外賣專門店🥡有外賣專線自取,亦可以上外賣平台點餐,選擇外送或自取。係觀塘購物完,可以一嘗佢地嘅晚市套餐😘係店家外賣自取有85折優惠添!PAPA Yellow ➖ $78沙律入面有雜菜,烤雞肉,芒果,牛油果,蕃茄,藜麥。材料非常豐富。亦好適合on diet緊嘅OL。烤雞肉係雞胸肉,烤過嘅雞肉都唔會太乾。配上PAPA自家製油醋汁,低脂嘅醬汁😍,味道酸酸甜甜,好開胃。美國安格斯牛肉芝士煙肉漢堡配松露粉薯條 ➖ $118漢堡包外賣後質素都好好。安格斯牛肉煎後鎖住肉汁,依然juicy。芝士味道好香。松露粉幼薯條一開盒就聞到好香味道,口感外脆內軟。蒜蓉紐西蘭大蜆扁意粉 ➖ $98份量好多,蒜香撲鼻。大蜆鮮味無沙,配上扁意粉,口感好好。黑松露北海道帶子手工意粉 ➖ $118手工意粉口感彈牙有嚼勁!簡單用黑椒同鹽煎過嘅帶子鮮美。加上黑松露同磨菇味道更昇華。焗特色香草雞翼 ➖ $68雞翼醃味用上很多西式香料和香草,味道充滿層次。雞翼焗到外皮香脆,好味道!PAPA 冰茶將Earl Grey 加入西柚、橙同薄荷葉,冷泡24小時。茶味濃郁,帶少少甜香,薄荷葉有舒服的回甘香氣。

PAPA Yellow ➖ $78

美國安格斯牛肉芝士煙肉漢堡配松露粉薯條 ➖ $118

蒜蓉紐西蘭大蜆扁意粉 ➖ $98
份量好多,蒜香撲鼻。大蜆鮮味無沙,配上扁意粉,口感好好。

黑松露北海道帶子手工意粉 ➖ $118

焗特色香草雞翼 ➖ $68

PAPA 冰茶
將Earl Grey 加入西柚、橙同薄荷葉,冷泡24小時。茶味濃郁,帶少少甜香,薄荷葉有舒服的回甘香氣。加上冰塊,感覺更神清氣爽。

外卖自取