2019-09-19 94 浏览
跟很久不見的朋友約在沙田,選一家比較好坐的食lunch。整個配套是不錯的,而且午餐均配上即焗自家製麵包,比較特別的是,麵包有多款選擇,令整個餐飲體驗提昇了不少。麵包選擇有:迷你牛角酥、藜麥餐包、黑麥包、法包、鬆軟餐包、種子軟包、意式蕃茄軟包。光看完都覺得好厲害。而且麵包的醬汁也多達六款,包括:黑醋、蕃茄莎莎醬、羅勒青醬、簡單的牛油、西班牙番茄醬、以及法國忌廉芝士。是日沙律意式肉丸配鮮製意大利寬麵 $118傳統的意大利闊麵,酸甜的茄汁意粉醬,配上大大粒意式肉丸。肉丸口感不錯, 而且足料,上面配有兩片夠分量的芝士片,亦細心地灑上黑胡椒整個口味十分搭配。香煎鵝肝意式燴飯 $92意大利鵝肝是我的西餐首選,當然為了平衡健康,不能夠常常享用。意大利燴飯質地有彈性,點輟的黑醋平衡了鵝肝的油膩感,有的餐廳會忽略了松子的新鮮程度,要一讚這裡的松子果仁脆口新鮮。
跟很久不見的朋友約在沙田,選一家比較好坐的食lunch。

是日沙律

意式肉丸配鮮製意大利寬麵 $118

香煎鵝肝意式燴飯 $92
2019-09-15 79 浏览
the dessert for dinner was a meji yogurt strawberry cup, served WITH the package. The main course was not bad... but the dessert just ruined the whole meal.
2019-09-13 84 浏览
叫左1個2人餐,M5 澳洲和牛+軟殼蟹意粉$589再叫1份雜扒同三文魚意粉,套餐嘅餐包係牛角酥,好鬆化,食物味道唔錯,M5和牛 咬落去有肉汁同甘香,三文魚肉質都好,份量都ok,4個人夠食
叫左1個2人餐,M5 澳洲和牛+軟殼蟹意粉$589
2019-09-13
  • M5 澳洲和牛
2019-09-02 119 浏览
全日英式早餐$88份量適中,食材及味道就十分正常,沒什麼特別之處。內容雖不能説特別是豐富,但亦不致吝嗇。整體中規中舉。美式牛肉漢堡 伴薯條 $138漢堡牛肉雖牛肉味十足,但吃下去的時候已感覺到溫度不足,而且芝士片蕃茄片亦冰凍,令漢堡包整體溫度偏凍。生菜沒有切細,所以加上醬汁後,令底層麵包容易滑來滑去,吃起來不太方便。薯條算不錯,連皮而且新鮮炸起。午市套餐包含餐湯或沙律,麵包、及飲品。這裏的咖啡味道濃郁,頗為出色😊

全日英式早餐$88

美式牛肉漢堡 伴薯條 $138

2019-08-28 123 浏览
餐廳環境唔似高級嘅西餐廳,坐落都舒服嘅都適合傾計,價錢都偏貴,今次叫咗蕃茄意大利飯,份量算ok,有煙肉,松子,沙律菜,仲有主要嘅火腿,火腿都唔錯嘅,唔係好咸好咸,蕃茄味道幾適中,不過唔值138嘅。
第一次食衰過茶餐廳既西餐一開始上個餐包已經係美心排包加熱個龍蝦湯仲加不知所謂好似水咁稀,仲要無乜味意式青醬煮青口,味道正常,但用料好唔新鮮,食得出係雪左好耐,薯條亦係凍既個虎蝦西班牙辣腸意大利飯係最不知所謂用好多Tabasco 煮,成碟飯又酸又辣,用既唔係意大利米,只係普通飯撈汁咁所謂虎蝦亦只係普通蝦仁簡直沒有最伏只有更伏另一個香煎鵝肝意大利飯味道正常但都係純粹汁撈飯,完全唔覺食緊意大利飯鵝肝亦係低質
第一次食衰過茶餐廳既西餐
一開始上個餐包已經係美心排包加熱
個龍蝦湯仲加不知所謂
好似水咁稀,仲要無乜味
龍蝦湯

意式青醬原隻青口

個虎蝦西班牙辣腸意大利飯係最不知所謂

所謂虎蝦亦只係普通蝦仁

簡直沒有最伏只有更伏
另一個香煎鵝肝意大利飯味道正常
但都係純粹汁撈飯,完全唔覺食緊意大利飯
鵝肝亦係低質
2019-08-25 120 浏览
係沙田新城市行街,想搵間餐廳坐下食下野,而新城市第一期既一樓就有多間食市。 誤打誤撞下就揀左呢間Parkview 食lunch 。點了兩個lunch set , lunch set 包括了是日餐湯/沙律 + 餐包 + 主食。餐包選擇了藜麥麵包及法式蕃茄軟包。 麵包不但不軟熟,而且沒有味道。餐湯是南瓜濃湯,很淡口,而且完全沒有creamy 的感覺,很普通。主食order 了兩個意粉,包括了蒜香磨菇意粉 (HK$82) 及牛肝菌磨菇蕃茄意大利寬麵 (HK$108) , 只能說兩個意粉賣相及味道都不好,不要要求什麼,填飽肚子便算了。

2019-08-14 91 浏览
新城市廣場有間parkview,,今日有時間同朋友來。地點方便,坐位舒適,餐具擺放得好整齊。 蘑菇湯不錯'朋友喜歡食牛扒,點了烤美國肉眼牛扒,大概七乘熟略有少少粉紅肉質嫩滑多肉汁。龍蝦籚筍配鮮製意大利寬麵。龍蝦啖啖肉,寬麵爽口。食完加15蚊仲有甜品食
新城市廣場有間parkview,,今日有時間同朋友
來。地點方便,坐位舒適,餐具擺放得好整齊。

蘑菇湯不錯

龍蝦籚筍
配鮮製意大利寬麵。龍蝦啖啖肉,寬麵爽口。

食完加15蚊仲有甜品

2019-08-13 110 浏览
今日同媽咪亞女2點左右去parkview食野,餐廳裝修後感覺唔同。侍應比左午餐同下午茶既餐牌我地選擇,一睇餐牌💲💲😱😱😱。下午茶同午餐價錢沒太大分別。可能太耐冇黎食野,之前既tea set轉哂了,我地決定簡午餐。餐湯係椰菜花忌廉湯淡同稀,都食到椰菜花粒,餐包微暖算軟熟。正宗美式牛肉(15oz)伴薯條個包唔鬆軟較硬,漢堡扒望落好似唔錯,但原來好實唔juicy,比較正常既係薯條,可惜唔夠熱。忌廉蕃茄蟹肉蜆肉意粉份量正常唔大份,個汁較杰比較重味,但係重酸味😅蟹肉絲既量ok,蜆肉正常。2個餐要大約$270,真係偏貴,食物質素有待改善。而家收據連食左咩item都冇,幾簡單下啵。

餐湯係椰菜花忌廉湯淡同稀,都食到椰菜花粒,餐包微暖算軟熟。

正宗美式牛肉(15oz)伴薯條

忌廉蕃茄蟹肉蜆肉意粉

2019-08-07 84 浏览
星期六黎講,等左20分鐘就有位算快。午餐除左all day breakfast, burger, 仲有飯, 意粉等選擇。普通餐包,唔係咩自家製。我揀左帶子野菌南瓜意大利飯,眼見都多人叫呢個。南瓜sauce都creamy但唔會太漏,大人細路都啱食,不過嗰兩粒帶子好細粒。唔似咩北海道食材囉😂朋友食蝦肉牛油果忌廉意粉,佢食左一半就已經話有D飽同膩。餐飲配橙汁,係無果肉嗰啲,唔好叫喇。咖啡都一般。成個過程係落單快上菜快,會見到侍應一個人攞住3-4碟一樣嘅dish飛落枱。如果氣氛上有要求就唔適合。題外話,商場apps某啲餐廳可以預先攞飛。

普通餐包,唔係咩自家製。

朋友食蝦肉牛油果忌廉意粉,佢食左一半就已經話有D飽同膩。

餐飲配橙汁,係無果肉嗰啲,唔好叫喇。咖啡都一般。

題外話,商場apps某啲餐廳可以預先攞飛。
2019-07-06
2019-07-24 109 浏览
下午茶時間有d肚餓就walkin左入黎食個high tea,呢到既下午茶都算係幾多選擇,呢d高級甜點既又有,主食小食既咸點都有幾多唔錯既選擇(Risotto, 意粉)不過最後同朋友主攻左甜品,咸點就有機會再食下啦🤪第一個就係呢個草莓丹麥酥,見佢份量一d都唔吝嗇,仲有兩球既雪糕,丹麥酥就偏向淋身,鬆化d甚至熱熱地既我覺得都會好食d,士多啤梨黎講切片好似幾靚咁但粒既話口感體驗應該都會好d。賣相甜品打卡都算唔錯既但主要既丹麥酥就真係差咁d啦🤔第二個就係雜果窩夫啦,我地配左個朱古力雪糕。賣相睇落就凌亂左少少,個人覺得士多啤梨醬多左,無論係味道定賣相上🤔窩夫同樣偏向淋身冇咬落去鬆化既口感,同樣係敗北之處☹️最後係最普通不過既一件cheese came,cheese cake係叫套餐加25蚊就有,所以應該係全日都有供應,佢有幾款揀分別係藍莓芝士,乳酪芝士同朱古力mousse cake。反而最普通既野食係最好食,芝士味幾香,當中可能係加左乳酪有一絲輕輕既酸味吊一吊,唔係好出但增加左個層次🤤不過上碟就冇左隻角就冇咁開心咁🤔總括所有野黎講就一般啦,但好處係佢好少會趕客同埋坐得都係舒服既,呢個價叫係買個位坐
草莓丹麥酥伴雲尼拿雪糕
雜果窩夫配朱古力雪糕
乳酪芝士蛋糕
總括所有野黎講就一般啦,但好處係佢好少會趕客同埋坐得都係舒服既,呢個價叫係買個位坐下咁啦,去唔去就見仁見智啦🤔
2019-07-23
草莓丹麥酥伴雲尼拿雪糕
2019-07-23 74 浏览
為食++:😋😋😋星期日既沙田真係人頭湧湧,行左一個圈差唔多每間餐廳都要等位。我地一行2人👫拎左兩間餐廳既飛仔,最後park view 快d 就入去啦。睇完menu 之後發現想食既野都可以係二人set裏面搵到,小資女見2人set包左餐湯/沙律+主菜+甜品同餐飲,識揀既你都會揀set 啦。😃是日餐湯 - 南瓜湯 + 自軟製🥖湯品濃郁 、 十分creamy 、麵包香軟主菜揀左 黑松露野菌意大利飯 同 香煎三文魚扒 正常水準、沒有特別驚喜、反而配菜牛油果他他就有surprise
為食++:😋😋😋

是日餐湯 - 南瓜湯 + 自軟製🥖
湯品濃郁 、 十分creamy 、麵包香軟

主菜揀左 黑松露野菌意大利飯 同 香煎三文魚扒

2019-07-09 65 浏览
自家制麵包🥯拎上手佢既麵包仲係熱辣辣,最岩我尼種鍾意加牛油食既人;p 麵包好鬆軟,咬落去就好似食緊海錦蛋糕既感覺香煎鵝肝芝士燴意大利飯一開始望佢既樣好似好膩咁,因為佢成碟飯佈滿晒芝士,但用左酸酸既醬淋係鵝肝同飯上面,所以中和左膩既感覺。硬硬既意大利飯配上軟冧冧既鵝肝,有唔同既口感。羊架配紅酒汁今次叫左個7成熟,所以食落D肉好冧同唔會韌。而佢羊架好肥美,所以咬落食到羊既油香。因床為我怕羊既SO味,所以好少叫,但尼個食落又唔會話好so,如果怕既朋友,可以點埋個紅酒汁食,咁就唔怕so。
自家制麵包🥯

香煎鵝肝芝士燴意大利飯

羊架配紅酒汁
2019-07-07 47 浏览
第一次来食。味道还是可以的。两个人一起来吃。门口的服务生在排队时叫号码,态度什么的都很好。BUT!!!可是坐下来点菜时,一女服务生就很不友善。点的晚市套餐有分汤和沙律、奶茶和咖啡。第一个人却问了一个选项就把菜单收了。然后问另一个人。后面要求了选择才有写下来记录。等再问的时候直接拿着菜单走了,以为我们点完了单。真是过分!拿走菜单的时候眼神很不屑。不会再来第二次食。
拿走菜单的时候眼神很不屑。不会再来第二次食。
2019-07-07
2019-06-27 83 浏览
一班相識十多年朋友相聚慶生,想不到餐廳的服務人員,熱誠又細心,麵包香口鬆軟,推介的牛肋骨豐腴肉嫩,味道豐富,很口我們心意。女店員及店長均樂意幫我們不停拍照,還細問我們是否多年好友。見我們不停敬杯,更送我們發閃光的介子,增加氣氛。餐點各様都合水準,最後點了芝士及朱古力慕絲蛋糕,芝士幼滑,朱古力味道濃郁,是女生們的摯愛。一個愉快慶生活動點滴,又添加在友好回憶中!
牛肋骨
2019-06-26