2021-03-21 1120 浏览
荃灣真係一個好多商場既地區,因為姪仔就快生日,所以同屋企人去Donki買d食材準備生日party在附近行左一陣,先食個brunch,見呢間環境不錯又高格調,眼球又比menu吸引了,所以入去醫左個肚先雖然係食意大利餐,不過價錢好大眾化全日早餐食材超豐富,有香脆的蒜茸多士,咸香Parma Ham,帶芝士香烤雞柳,還有酸甜醋配新鮮沙律菜,仲有呢個我最鍾意既用煙肉包裹著的焗蘑菇及蛋白,口感每啖都好有驚喜另外點左個Ciao menu,套餐都幾抵食,有湯、麵包、蛋糕和飲品蕃茄忌廉湯,相信佢地將蕃茄打到好蓉,因為每啖都飲到好香濃,仲食到粒粒蕃茄🍅燒虎蝦意大利飯,開頭覺得好似細碟左,不過唔好比佢份量欺騙左,食左一半已經覺得有d飽。呢個Risotto 煮得好香濃,每粒飯都綿滑飽滿適中,仲有3隻大虎蝦套餐點左經典米蘭咖啡☕️未飲杯咖啡,已經比佢既咖啡香吸引,味道一d都唔苦,旁邊還附送一塊小曲奇,很好的配搭食到最後,套餐仲有蛋糕做甜品,呢個係朱古力金合歡,朱古力cream好滑好creamy,大滿足

雖然係食意大利餐,不過價錢好大眾化

全日早餐

2021-03-18
2021-03-21 70 浏览
疫情下,不能外遊閑時衹好約會朋友出來見見面,逛逛商場購購物找些好味的東西吃,這也是個很好的消閑節目。 今次閑逛荃灣西一帶幾個 貫通的商場,午餐選定了於如心廣場一期的"Pasticceria Giovanni Pina"由於之前光顧了尖沙咀店,相當回味! 這家百年品牌蛋糕店,由意大利手屈一指殿堂級烘焙大師主理,荃灣分店當然也不容錯過。 餐廳在一樓,呈半圓型半開放式……內部裝潢優雅,中央的一棧粉紅吊燈爲餐廳添上了貴氣……Menu上不單止甜點還有不少造型精美主食選擇~意大利特色早午餐 $ 148 配米蘭咖啡一杯非豐富!賣相漂亮!有意大利風乾火腿,芝士,番茄,香煎鷄扒,磨菇,兩片蒜香意式麵包還有香脆煙肉蛋白卷等。沙律菜非常新鮮爽脆,無花果甜蜜蜜,每樣都很好味!食材高級優質!相當有份量!經典米蘭咖啡付上兩片曲奇,濃濃意大利風情!咖啡飄香,純滑,很享受!黑松露水牛芝士薄餅 $188批底十分香脆,材料簡單而惹味!再配上一杯幽香的~草苺荔枝綠茶 $ 48/壼帶果香的綠茶濃淡恰到好處,與餐桌上的食物很匹配! 雖然很飽,還是要走到蛋糕甜品櫃挑選不可放過的甜品……terimisu,檸檬撻,聖安
餐廳在一樓,呈半圓型半開放式……

內部裝潢優雅,中央的一棧粉紅吊燈爲餐廳添上了貴氣……

Menu上不單止甜點還有不少造型精美主食選擇~

意大利特色早午餐 $ 148 配
米蘭咖啡一杯
非豐富!賣相漂亮!

經典米蘭咖啡付上兩片曲奇,濃濃意大利風情!
咖啡飄香,純滑,很享受!

黑松露水牛芝士薄餅 $188
批底十分香脆,材料簡單而惹味!

再配上一杯幽香的~
草苺荔枝綠茶 $ 48/壼
帶果香的綠茶濃淡恰到好處,與餐桌上的食物很匹配!

雖然很飽,還是要走到蛋糕甜品櫃挑選不可放過的甜品……

terimisu,檸檬撻,聖安娜, 都試過了今次太飽了,唯有選一件二人分享一下……
棋盤 $ 52
細緻的海綿蛋糕,很明顯的比起平時見到的密度更高,絲般柔滑的朱古力吉士打,每一口都感受到一種獨特的輕盈和層次分明的口感。

精緻的甜點非常誘人!

高質素的食物,舒服的環境,很令人放鬆地享受了這頓濃濃意味午餐,十分愜意~
下次再來會一嚐這裡的雪糕!
2021-03-21
午餐
  • 意大利特色早午餐
  • 米蘭咖啡
2021-03-21 647 浏览
GIOVANNI PINA 是意大利知名烘焙品牌,吃過K11 Musea的主店後,被迷人的甜點深深吸引着,所以到荃灣分店,再嚐滋味!餅㕑是殿堂級大師,期待最地道的意式風情。餐廳佈置典雅,餐廳中央懸掛着公主吊燈,卡位更富情調,以金色拱頂分隔,讓人沉醉在浪漫的氛圍。CIAO Menu有餐湯、主菜、甜品及飲品,享受一連串的美食佳餚。蕃茄忌廉湯忌廉湯濃稠,拌匀後柔順,入口濃郁的蕃茄酸香,加上脆脆餅乾條,十分開胃。燒虎蝦意大利飯 巨型虎蝦挺身彈牙,意大利飯口感煙煙韌韌,掛滿稠密蕃茄汁,伴以誘人芝士香,令人回味。虎蝦爽彈,鮮味中帶酸香,加上意大利飯中夾雜蝦粒,啖啖細膩。朱古力榛子慕絲蛋糕慕絲入口蓬鬆、細滑,朱古力味香濃,餅底內含朱古力脆片,再配上有咬口的榛子粒,口感豐富,令人難以抗拒!兩球Gelato $68 點了朱古力、Tiramisu 兩款口味,朱古力口味極濃厚,口感札實煙靭,啖啖滿足。Tiramisu 香甜細滑,滲出酒香和咖啡香,喉嚨有舒暢的感覺,令人迷醉。意式杏醬牛角包 $22 牛角包質感酥脆,堂食和takeaway是不同價錢,大啖咬下去,香甜杏桃醬傾瀉下來,柔滑甜美,十分滿足。

蕃茄忌廉湯

燒虎蝦意大利飯

朱古力榛子慕絲蛋糕

兩球Gelato $68
意式杏醬牛角包 $22
2021-03-20 142 浏览
新開店鋪在非常當眼的位置忍吾住買左兩件😂但每件蛋糕淨係寫左個名而睇個名又完全吾知係咩蛋糕搞到個個要排住隊問店員好吾方便😅😅又增加左等既時間·🍰金合歡 Mimosa $52睇外表以為係芝士蛋糕🙈店員解釋佢係一個好重牛油味既海綿蛋糕🧈但其實都吾係好食到牛油味望落層次分明食落完全冇層次感係一舊鋪滿海綿蛋糕粉既海綿蛋糕🧽·🧁蛋白檸檬撻 Lemon Meringue Tarte $52撻皮好鬆化整體食落偏甜入面有d mix berry有少少搶左個檸檬味本身自己鐘意食檸檬撻既酸依個檸檬比例比較少我覺得麻麻😶·不過我有問過店員依兩款都吾係主打所以可能冇咁好食🤐仲要依個價錢真係吾會再叫依兩款🤑
新開店鋪在非常當眼的位置

依個檸檬比例比較少我覺得麻麻😶
不過我有問過店員依兩款都吾係主打所以可能冇咁好食🤐
仲要依個價錢真係吾會再叫依兩款🤑
2021-01-15
10 分钟 (外卖自取)
2021-03-19 98 浏览
上次朋友介紹有間意大利菜唔差,之後自己一個人試下,這間店裝修不錯,原來這間店都好出名的,香港得兩間分店,一間係尖沙咀另一間就係荃灣。見甜品區既cake都好吸引,食完之後點都叫返件黎試下。【西西里島海鮮沙律 配經典意式油醋汁】海鮮沙拉是西西里島既特色沙律,內裡勁多不同新鮮海鮮,有帶子、蜆、青口、墨魚、大蝦等等,加上用上意式油醋汁提升海鮮的甜味,真是開胃菜必選。【虎蝦車厘茄扁意粉】賣相不相,虎蝦好大隻又夠彈牙,香濃的鮮茄汁掛滿哂扁意粉,又吸收哂虎蝦的精華,虎蝦頭又有蝦膏流哂出來,超正。【朱古力啤梨蛋糕】這個蛋糕好特別,賣相有少許似brownie,食落口感都似,內裡仲要有啤梨蓉係度,所以食落好清新又不算太甜,真係不錯,這個我會再試。
【西西里島海鮮沙律 配經典意式油醋汁】

【虎蝦車厘茄扁意粉】

【朱古力啤梨蛋糕】
2021-03-05
2021-03-17 722 浏览
Giovanni Pina原來係一間跨越百年嘅烘焙糕餅店餐廳。轉眼2021年原來係呢個品牌101年,坦白講,一間店開業容易守業難,更何況呢間店已經有一個世紀!知道佢哋嘅歷史之後,真係點都要嚟試一試!百年嚟營運到今時今日,歷史悠久真係好犀利!Giovanni Pina嘅烘焙食品,麵包、蛋糕、朱古力同埋糖,原來仲係堅持不加防腐劑之餘仲只採用最優質意大利原材料,果然係貨真價實呀!雖然Honey從來都唔太鍾意食甜品,但佢都肯同我嚟呢到試,所以就揀咗嚟呢到食晚餐。而呢度嘅set dinner有兩款,所以就各一。主菜一個係黑松露野菌意粉,另一款係自家製漢堡意大利包配蕃茄沙律,先講吓個黑松露野菌意粉,超香黑松露嘅味道,而且意粉嘅質地好爽口品唔會過淋,真係好好味!而個自家製漢堡意大利包配蕃茄沙律,個麵包真係超香,仲越食越想食,因為真係好鬆軟又好有香草味道,真係未食過一個包係咁好食架!而甜品就係一個叫棋盤嘅蛋糕,味道幾特別,一件蛋糕可以食到幾個味道,感覺好抵!最後上埋杯咖啡,估唔到上到嚟個感覺好似去咗歐洲咁,咖啡碟上伴咗兩件曲奇,咖啡嘅苦配上曲奇嘅甜,出奇地好夾嘅味道。食到一間百年歷史嘅餐廳,費用都只係

而呢度嘅set dinner有兩款,所以就各一。

唔會過淋,真係好好味!

食到一間百年歷史嘅餐廳,費用都只係$480兩個人,真係絕對值得一試。

值得一提嘅係呢到嘅職員真係好有禮貌!
2021-03-15
2021-03-17 78 浏览
忙裏偷閑約埋個friend去依間意大利進軍香港主打烘焙食物朝聖一下我哋兩個叫左一個burger set 一齊share,然後食甜品南瓜蟹肉忌廉湯-既有濃郁南瓜,又creamy , 加上一絲絲蟹肉同香草,平時唔鍾意飲南瓜湯嘅我,都覺得好好飲,仲有一提個湯係好熱,有樣窩心感覺自家製漢堡意大利香草包-本身香草包配漢堡我哋係有啲卻步,想像唔到會係咩味,但出黎效果非常好,好香香草味,漢堡都有加香草,提醒牛肉味,漢堡亦juicy, 有兩個,夠曬我地兩個食番茄沙律-想講個黑醋真係好好食,酸酸甜甜,比起出面食嘅杰身少少,可以掛菜精選蛋糕係金合歡-唔太甜,鬆軟食完飯都已經夠飽,但又想試多啲甜品,於是外賣幾個蛋糕返屋企同屋企人一齊試吓

精選蛋糕係金合歡-唔太甜,鬆軟

2021-03-16 101 浏览
昨天朋友相約一同到荃灣吃飯,沒想到朋友推薦吃的居然是高級的意大利菜, 但我真的胃口普通,所以我決定點選一杯 精選咖啡, 雪嶺特濃咖啡 ,味道方面,真的有趣, 雖然是咖啡, 上面竟然可以加入意大利最著名的手工雪糕 ,看起來就像一部雪山一般, 視覺上的衝擊真的不錯 ,雪糕方面的味道,我挑選了吉士味,雖然聽起來十分普通,沒什麼特別,但我想說的就是完全超越我的想像,兩者配搭起來十分均稱, 咖啡的苦澀味,又不失手工雪糕的甜香,最重要吉士味香濃,正正適合我這天的心情。 另外更可以挑選甜點 作為外賣,與家人一同分享這個喜悅。

2021-03-15 65 浏览
尋找意大利菜式餐廳,正宗的不太多。網上評論不錯的Pasticceria Giovanni Pina 1920,有百年品牌的意大利餐廳。便前往試試。餐廳裝修好清雅簡潔。服務員好貼心nice!意大利菜式少不了咖啡☕️以及麵包,意粉🍝⋯⋯店主推介左套餐,不錯👍🏾一個套餐有曬我想試的,米蘭咖啡☕️好濃的咖啡味,還配兩塊餅乾🍪,熱熱的餅乾好鬆化好香。南瓜🎃蟹肉忌廉湯好好味,仲有條長長細細的餅乾條配湯好味,重點係餅乾好鬆化。連平時唔鐘意食麵包的我,今次都食晒個自家製漢堡意大利包,包係靈魂,漢堡肉質味道都好適中,再加上芝士、菜的配搭,真令人回味!沙律🥗配搭清新。甜品蛋糕🍰味道剛好,不會太甜,適合唔鐘意甜的我。果然係百年老店!
2021-03-15 60 浏览
店舖裝潢華麗,充滿意式風格,環境及座位也相當舒適。蟹肉南瓜忌廉湯🥣配香草麵包條 $68足料好味,有著南瓜的香甜味道黑松露野菌忌廉湯🥣配香草麵包條 $88黑松露味道香濃鮮美,足料好味拿坡里薄餅🍕 $148用上意大利麵粉做的餅底是我喜歡的薄身款,配料簡單而好味,有鯷魚丶菇菌🍄丶橄欖丶香草🌿丶洋蔥丶蒜蓉丶芝士丶番茄醬,份量頗大,切開有8大件意式經典牛角包🥐 $22外皮酥脆,內裡鬆軟,口感層次豐富食物及環境也不錯,早丶午丶晚餐及下午茶也有不同選擇,更有雪糕🍦及蛋糕🍰甜品
店舖裝潢華麗,充滿意式風格,環境及座位也相當舒適。

蟹肉南瓜忌廉湯🥣配香草麵包條 $68
足料好味,有著南瓜的香甜味道

黑松露野菌忌廉湯🥣配香草麵包條 $88
黑松露味道香濃鮮美,足料好味

拿坡里薄餅🍕 $148

意式經典牛角包🥐 $22
外皮酥脆,內裡鬆軟,口感層次豐富

2021-03-14 619 浏览
Happy Friday 跟好友相約晚飯,好友一直想試意大利過江龍百年烘焙品牌餐廳,今晚大家決定早點收工去排隊試試。大約七點左右到好彩還未有人潮,立即進店坐下再慢慢挑選食物,不過原來有限時90分鐘,不過二人晚餐時間應該都非常足夠。西西里島海鮮沙律配經典意式油醋汁海洋沙律食材非常豐富,有大蝦、青口、蜆肉、帶子等等,而且還有大量新鮮沙律菜,先淋上意式油醋汁拌勻再吃,味道酸酸甜甜非常開胃,而且海鮮新鮮鮮味,沙律菜爽脆清甜。意大利特色早午餐All time brunch 份量十足,有24個月巴馬火腿,咸香味濃,芝士蕃茄焗雞柳,雞肉比較乾身,味道還可以,烤蒜香拖鞋包片,配上牛油+士多啤梨果醬,香脆滋味,蛋白蘑菇煙肉卷,呢個非常特別,用煙肉卷成圓形再加入蛋白在中間烤熟,煙肉外層咸香鮮味,蛋白嫩滑可口。經典米蘭咖啡每份特色早午餐都會奉送一杯米蘭咖啡,咖啡豆由意大利直送到港,咖啡香濃滑溜,入口回甘。甜品- Mimosa中文名字非常特別「合家歡」,經典海綿蛋糕,入口軟綿,內裏吉士不太甜,味道不錯。

西西里島海鮮沙律配經典意式油醋汁

意大利特色早午餐

經典米蘭咖啡

甜品- Mimosa

主理人 Giovanni Pina是品牌名字,已經是第三代傳人了,今次空降落荃灣區, 當然想來試試意大利菜啦!餐牌有很多選擇Appetizer, 三文治, 意粉, pizza等等晚市也有晚餐提供南瓜蟹肉忌廉湯~果然是認真誠意店, 整碗湯每一羹都有蟹肉入口,而每一條蟹肉絲,也非常均稱,幼細。 南瓜湯底幼滑, 忌廉味沒有搶過南瓜蓉的香口。辣風乾蕃茄海鮮闊條麵重點在蕃茄汁底,新鮮蕃茄做嘅茄蓉微微酸味,配合厚身闊條麵,非常開胃惹味, 而且濃郁度恰到好處,包實每條麵條。而海鮮是採用成本較高的大蝦,大青口, 而墨魚仔味道更是特 別肉嫩鮮美 .自家製漢堡義大利包配蕃茄沙律普通的菜色名,但重點在這個意大利包 .非常鬆軟外,每一口也有香草入口,香氣撲鼻,配上漢堡令人食慾大增。 甜薯條非常香脆, 熱騰騰上枱. 咖啡是聯乘意大利著名品牌Caffe milani, 又是一間對咖啡調配非常講究的咖啡品牌,聲明顯著 . 用上幾十種咖啡豆調配的經典咖啡果然非同凡響。甜品方面眼見都超過十款, 全世界都非常精緻,可以堂食或者外賣 ,但今天晚上已吃得太飽了,就留待下次吧!

Appetizer, 三文治, 意粉, pizza等等

晚市也有晚餐提供

南瓜蟹肉忌廉湯

辣風乾蕃茄海鮮闊條麵

肉嫩鮮美 .

自家製漢堡義大利包配蕃茄沙律

2021-03-10 115 浏览
今年荃灣多咗好多食肆餐廳,今天在網上找到一間位於荃灣如心廣場一期的意大利餐廳吃了一個豐富的午餐。一到商場已經被它的大大個餐廳招牌吸引。店員招呼入座後,看看餐牌也有很多選擇,午餐套餐兩款兩款選擇。我們選擇了Burger Set: 餐湯南瓜蟹肉忌廉湯-南瓜味香濃配上了忌廉,入口保持嫩滑口感。主菜 自家製漢堡意大利香草包配新鮮蕃茄沙律。香草麵包入口,香草味濃郁,外脆內軟配上厚切新鮮免治牛肉碎,經燒烤後外層略帶焦香,甫切開可見肉汁豐盈,保持嫩滑口感。伴菜一有新鮮沙律菜、蕃茄再加上濃郁的黑醋,零舍醒胃。最值得讚賞是他們的精選蛋糕🍰。迷你型的粟茸蛋糕,外表很吸晴,視覺和味蕾同得享受。最後再一杯香濃的咖啡。為這頓午餐畫上句號。額外我們也點了一個白酒汁煮鮮青口配拖鞋包。醬汁煮得非常濃郁入味,青口鮮甜。最特別是他們將麵包的名稱改做拖鞋麵包很富創作性啊!

最後再一杯香濃的咖啡。為這頓午餐畫上句號。

2021-03-04 172 浏览
平時鍾意周圍覓食,一見到有新開餐廳當然要去一試。開初被佢唔同口味嘅包所吸引,但去到發現Menu都有好多唔同單點嘅食物選擇有好多。而且單價都唔算好貴,好似pizza、意大利雲吞等等都幾吸引,但CP值最為高就係呢個Ciao menu啦!甘荀薑湯湯品係西餐不可或缺嘅一環,呢個套餐都包含咗呢個元素。除咗有濃郁蘿蔔嘅味道,仲有少少薑嘅辛辣度,來得恰到好處,醒胃之餘又營養高。香蒜辣大蝦扁意粉平時嘅香蒜炒意粉都係好惹味過癮,但呢個大蝦意粉更多重辣勁,所以食落更唰嘴,好過癮!大蝦有4隻,煮得剛剛好彈口中仲帶點嫩。聖安娜蛋糕套餐最吸引之處莫過於可以一試佢地主打嘅蛋糕甜品,當日嘅蛋糕係佢地signature嘅聖安娜蛋糕,面頭嘅泡芙就最吸引我,內裡更有吉士部分點睛,蛋糕面層嘅朱古力cream都幾加分,見到蛋糕有不同層次都幾有心思。另外仲包咖啡或茶,可以用來配甜品。食完個set不忘睇下蛋糕櫃同牛角包仲有無貨啊,一問之下係可以外賣㗎!見到啲牛角包大大隻好靚仔就買咗幾個返屋企慢慢食!牛角包嘅口味好特別,有原味、吉士、杏醬、開心果等等。可惜時間太晚了,開心果已經售罄啦。所以揀咗意式吉士牛角包及意式朱古力吉士牛角包,
平時鍾意周圍覓食,一見到有新開餐廳當然要去一試。

甘荀薑湯

香蒜辣大蝦扁意粉
大蝦有4隻,煮得剛剛好彈口中仲帶點嫩。

聖安娜蛋糕
牛角包嘅口味好特別,有原味、吉士、杏醬、開心果等等。可惜時間太晚了,開心果已經售罄啦。所以揀咗意式吉士牛角包及意式朱古力吉士牛角包,咁大隻吉士餡嘅牛角包好少見呢!
返到屋企即刻忍唔住同家人分享一齊試試,吉士真係爆餡,凍食包身好鬆軟,同酥脆嘅牛角酥感覺截然不同但卻有其獨特之處。
兩隻味都好出色,但朱古力吉士嘅味道就相對稍甜,但整體都十分推介大家一試啊!
2021-03-01 1185 浏览
趁今日元宵佳節,老公帶我去食好野,呢間黎自意大利既西餐廳,由意大利烘焙大師Giovanni Pina親自主理。餐廳裝修格調高尚,座位唔算太多,門口已經有一個超長既蛋糕櫃,每日提供既蛋糕都唔同。魔鬼薄餅薄餅超大個,有成8件咁多,但勝在餅底夠薄,批邊亦夠脆,食得多亦唔會太滯,而且帶微辣口味,非常開胃,配料有辣既辣肉腸,芝士,羅勒,蕃茄醬。特濃朱古力朱古力味好香,亦好濃,唔會太甜。食完個薄餅已經好飽,但見到D蛋糕又心思思想食,所以就外賣買返屋企食。蘋果批肉桂味偏重,蘋果餡料夠多,皮雖然已經凍左,但都夠脆。開心果櫻桃慕絲好少見有開心果味既蛋糕,開心果味雖然清淡,但係都好夠味,慕絲蛋糕好滑。紅莓慕絲紅莓帶酸酸甜生,清新開胃。米蘭芝士蛋糕芝士蛋糕口感比較實,芝士味亦好濃。

特濃朱古力

特濃朱古力

朱古力味好香,亦好濃,唔會太甜。

蘋果批

蘋果批

肉桂味偏重,蘋果餡料夠多,皮雖然已經凍左,但都夠脆。

開心果櫻桃慕絲

開心果櫻桃慕絲

紅莓慕絲

紅莓慕絲

紅莓帶酸酸甜生,清新開胃。

米蘭芝士蛋糕

米蘭芝士蛋糕

芝士蛋糕口感比較實,芝士味亦好濃。
2021-02-26