2017-02-28 82 浏览
呼,呢排d天氣真係好差,凍到病左...琴日攤完屋企成日,今日瞓醒好精神,決定出城食野活動下原來呢度主打children friendly, 有kid's menu, 好多梳化適合小朋友,仲有即pump嘅氫氣球比小朋友!!真係好細心附近有唔少球場,應該係父母帶完小朋友出黎玩,就腳食野。跟餐嘅湯,沙律同麵包沙律有藜麥,加分,健康食物,小朋友成長好有幫助薯仔忌廉湯,好夠熱食物落完單,就算個場仲有幾台客,好快上枱,大蝦火腿三文治配薯條沙律好大份,小朋友一定食唔晒大大隻蝦蝦蝦幾足料,爆晒出黎不過有d乾,醬汁係少少honey mustard味,可能自己調配,我平時食漢堡包都鐘意食多醬嘅,所以都請waitress加多d醬粗薯條好夠粗,咁先有口感,熱辣辣咖!飲埋杯拉晒心心嘅latte,飽飽!

附近有唔少球場,應該係父母帶完小朋友出黎玩,就腳食野。
跟餐嘅湯,沙律同麵包
沙律有藜麥,加分,健康食物,小朋友成長好有幫助
薯仔忌廉湯,好夠熱
好大份,小朋友一定食唔晒
大大隻蝦蝦蝦
幾足料,爆晒出黎
粗薯條好夠粗,咁先有口感,熱辣辣咖!
飲埋杯拉晒心心嘅latte,飽飽!
2017-02-20 85 浏览
放工後想輕鬆與三五知己相聚,大坑是一個不錯的選擇,食肆種類多而且又不會有限時。今天我們來到一間cafe 與老友記歡渡三小時。晚餐時間提供不同組合的選擇,我們選了二人套餐:薯仔湯配黑芝麻包足料薯仔湯,薯仔磨成溶有口感,濃郁薯仔香味及溫度適中。還奉上自家製黑芝麻包,烘得外脆內軟。雞翼併盤一共有六隻炸雞翼,包括柚子丶椒鹽及香草。我個人喜歡柚子味,因為酸酸甜甜較人醒胃。友人反而喜愛椒鹽,味道較重及野味。雞肉黑松露白汁意粉經烤過的雞肉特別香脆可口,沒有半點雪味,淡淡的黑松露香味和份量剛好配合整碟意粉的比例。燒豬肋骨拼燒春雞外層的雞皮燒得香脆,內在雞肉仍可維持嫩滑。而豬肋骨的肉質很淋再配合經特別調製的燒烤醬汁,使兩者之間有更大的對比。是日甜品最後還品嚐他們自家制木糠布丁。布丁做得滑,有香濃奶味,木糠與布丁的比例適中,層次分明。
晚餐時間提供不同組合的選擇,我們選了二人套餐:
薯仔湯配黑芝麻包
雞翼併盤
雞肉黑松露白汁意粉
燒豬肋骨拼燒春雞
是日甜品
2017-01-10
2017-02-13 71 浏览
上個星期六與朋友在天后附近shopping , 行經這餐廳我哋入去食午餐。餐廳門口雖然有竹棚搭著應該是大廈維修, 但對內裏並沒有任何影響。 我們叫了一客香煎日本帶子大蝦牛肝菌忌廉汁意大利飯[$155] , 大蝦火腿三文治配蜜糖芥末醬[$68蚊],車打芝士牛肉漢堡茄茸意大利飯[$108],另外一杯咖啡, Latte和一杯朱古力雪糕。 餐廳內有很多布藝梳化及矮枱, 很適合一家大細帶著小小朋友一起進餐, 亦很窩心的給予每個小朋友一個即吹的氣球。 所叫的意大利飯味道有真正意大利的特色, 好像我和家人在年前意大利旅遊時吃意大利飯一樣很有感覺。
2017-02-11
2017-02-11 54 浏览
雖然平時收工去天后搵食唔算話係好就腳,不過耐唔耐都要學下互相遷就既,今日就應約,收工跑到呢邊尋味。幸好gps尚算可靠,沒有要找良久,就成功到達呢,比我更守時的Eva率先已安坐餐廳一個等待住疲乏身軀小妹我了。環境如我所想般不太大,但整體感覺舒適好坐,以家庭食客居多。凱撒沙律72賣相又幾好,沙律菜爽口清新,有咬口得黎,醬汁又幾醒胃,芝士量正好。香草燒黑毛豬雞蛋芝士漢堡108平時豬柳蛋漢堡就食得多,今次反傳統大路做法,用黑毛豬代替豬柳喎第一次試。芝士未溶,雞蛋煎得靚,蔬菜脆,薯條唔淋,不錯喔!黑松露忌廉炒旦多土68多士如可以用厚多士加更脆就好了,黑松露醬味獨特,旦欠旦汁又淡味,不過不失。帶子野菌龍蝦汁薄餅餐115薄餅想食好一陣子了,餅干底但不夠脆,涵比較輕怡,像下午茶的件頭,食材丰富,但味道對重口味的我感到清淡,雖然不大,但個樣殺死人。食後感:cafe恬靜空間,暢所欲言不吵耳,不是旺區也正有這個大好處,繁囂城市中終得已清靜,而且上菜相當快。
環境如我所想般不太大,但整體感覺舒適好坐,以家庭食客居多。
凱撒沙律72
香草燒黑毛豬雞蛋芝士漢堡108
黑松露忌廉炒旦多土68
帶子野菌龍蝦汁薄餅餐115
2K
2017-02-11 756 浏览
很久之前和朋友來過,當時只是點了杯飲品就走了,今次到來,決定要試試這裡的食物。 二人套餐($ 378) 炸魚薯條 Fish and chips 是店內挺多人選的小食之一,份量大大份,炸魚脆漿不會很厚,魚肉嫩滑,薯條香脆。香煎大蝦龍蝦汁意大利飯 意大利飯同樣大大碟,二人一定夠分享。香濃的龍蝦汁包住令一粒飯中,美味可口。加上大蝦肉質肥厚,味道帶鮮,好吃!醬燒豬肋骨拼燒美國春雞 賣相精美別緻,豬肋骨同濃濃的醬汁包住,香濃惹味,肉質嫩而滑。美國春雞同樣出色,醃得香香的,好吃!是日甜品加錢轉成招牌人氣的心太軟。朱古力心太軟伴Dreyer's雪糕 ($68) 這裡的雪糕係用Dreyer's雪糕,加上即叫即製的朱古力心太軟,流心度高,朱古力味道香濃! 飲品包了凍熱飲2杯:水蜜桃芙蓉花菓茶($ 48) 玫瑰朱古力奶($42) 整體來說,二人餐份量既多又好味,大食的朋友唔洗驚食唔飽啦!

二人套餐($ 378)

炸魚薯條

香煎大蝦龍蝦汁意大利飯

醬燒豬肋骨拼燒美國春雞

是日甜品加錢轉成招牌人氣的心太軟。

朱古力心太軟伴Dreyer's雪糕 ($68)

飲品包了凍熱飲2杯:

水蜜桃芙蓉花菓茶($ 48)

玫瑰朱古力奶($42)

整體來說,二人餐份量既多又好味,大食的朋友唔洗驚食唔飽啦!

2017-01-14
2017-01-30 136 浏览
大坑有間小店好值得翻桌,環境舒適,坐得舒服,食物質素都ok,最岩同朋友一齊hea首先來個餐湯,竟然係椰菜花湯,非常特別!呢份all day breakfast 真係超大份 三文魚 豬,肉類已經好full!牛角包 窩夫齊哂,蛋加左黑松露,好有誠意果jam都係自家製架,大大舊果肉,好新鮮~另外嗌左份牛扒,配紅酒汁都幾好味 甜品方面,特別推介呢個芒果拿破崙,芒果鮮甜,酥皮餅皮都好香脆,餐後食都唔會濟,好食!飲品點左花果茶,遠遠已經聞到好香,微微甜,幾清新整體都好滿意,不過小店形式經營,建議都係預早book位好d
首先來個餐湯,竟然係椰菜花湯,非常特別!

果jam都係自家製架,大大舊果肉,好新鮮~
另外嗌左份牛扒,配紅酒汁都幾好味
飲品點左花果茶,遠遠已經聞到好香,微微甜,幾清新

整體都好滿意,不過小店形式經營,建議都係預早book位好d
2017-01-21
2017-01-29 104 浏览
困得九龍多有時會過港島區走走,今日專登上網搵間好cafe去hea下嘆一下,一坐就3個小時其實都好方便姐,天后站一出行幾分鐘就到了<香味莫卡鮮奶咖啡> $49/凍會有七種味選舉,我揀咗最愛的玫瑰花味,咖啡味香濃帶點苦,但都飲到玫瑰花香<公司三文治> $88入面會有煙肉,火腿,吞拿魚,雞蛋,牛油果,車打芝士,其實都幾豐富又大件有幾款自選麵包可選擇,而麵包係麥包,所以會有少少實身,入面材料都好新鮮,蔬菜鮮甜夾埋煙肉,火腿,吞拿魚鹹香好好食,仲有牛油果嘅creamy

其實都好方便姐,天后站一出行幾分鐘就到了
<香味莫卡鮮奶咖啡> $49/凍
香味莫卡鮮奶咖啡
<公司三文治> $88

2017-01-16
2017-01-29 66 浏览
回想昔日拍拖之時,經常跟情人在咖啡店遛躂,一件藍莓芝士餅、一杯熱拿鐵……手執一本言情之說,半躺在軟綿綿的沙發上……就可以消磨一個慵懶的午後……事隔多年,今天竟又讓我碰上,在天后"食街",重拾這種久違了的親切感!咖啡店的佈置以綠色做主調,平和清新,設計簡約,精緻的糕餅柜、小書架、多張長梳化,開放式廚房,滿載藝文青氛圍……種種感覺份外親和,你懂的!時值新春,店東在甜品碟上花盡心思,用糖漿繪上"福"字炮仗、桃花等點綴一番,未食已感受到節日氣氛,相信在其他日子,又會有另一種驚喜!賣相以外,我們所點的栗子、紐約芝士餅,味道濃郁,質感豐富,水準以上。熱飲點了泡沫蜂蜜綿綿咖啡和粒粒棉花糖朱古力,芳香醇厚,飲完暖笠笠!至於主菜,我們分享了醬燒豬肋骨拼燒美國春雞、煙三文魚卡邦尼牛油果意粉……小食還有3款味道(蜂蜜、柚子、香辣)焗雞翼共6隻……這個2人餐認真豐盛,性價比高,尤其豬肋骨軟綿入味,春雞皮脆肉爽,3款雞翼小食以柚子味最討好,微微柚香小清新。

2017-01-20 588 浏览
去開天后,個個都淨係諗到食坊個邊(即係電氣道個邊),但是其實近大坑個邊,近年已經愈開愈多口碑好好餐廳,好似有間藝人開既茶餐廳仲有當年一開始日本過江龍拉麵... 好多都落戶大坑(但好多日本拉麵過江龍水準愈黎愈差又真),唔好成日去親都銅鑼灣,行遠少少去天后都好多野揀去食。呢間係朋友推介,話價錢合理,坐得又舒服。所以個日帶埋朋友去食,佢係正地鐵站對面,行五分鐘內都到,好就腳。佢係個種好「等一個人咖啡」ge台式咖啡店,座位唔好特別多,店員都係2-3個,但係有書; 唔係豪裝但環境好舒適,又唔逼,同埋好多梳化位,幾個朋友黎傾計岩岩好,cafe得黎唔會有個種旺角登打士cafe既嘈同亂。我地兩個人揀黎揀去都係決定嗌個二人餐,因為唔洗400蚊好多野食,性價比非常高:兩碗湯、一個小食、一個麵/飯、一個主食、兩杯飲品、兩杯甜品。你平時去西餐廳食主菜加飲品都一定超過300,呢間仲要係港島區,$378加一性價比真係算高,但係都要睇下好唔好食。白湯配黑芝麻包我好怕飲到d好稀既湯,因為多數朝早就煲好,後黎就愈溝愈淡,試過衰到個白湯好似飲緊水咁。呢到個白湯好濃郁又好足料,又唔會太漏,味道岩岩好。配埋個黑芝麻包,雖然唔

白湯配黑芝麻包
我好怕飲到d好稀既湯,因為多數朝早就煲好,後黎就愈溝愈淡,試過衰到個白湯好似飲緊水咁。呢到個白湯好濃郁又好足料,又唔會太漏,味道岩岩好。配埋個黑芝麻包,雖然唔係自家製,但是都幾軟熟同夠熱。

雞翼拼盤
佢總共六隻雞翼,兩隻柚子、兩隻香草、兩隻椒鹽。我自己就最中意椒鹽,佢隻雞翼有炸過,個陣椒鹽味好香,咬落都脆身,有d似風沙雞翼個個味。朋友就中意柚子味,話酸酸甜甜幾開胃,同雞肉又幾夾。
雞肉黑松露忌廉汁意大利飯
黑松露講真一分錢一分貨,佢都係得一小執,但是成個飯都有淡淡松露味。雞肉好大塊同數量唔少,件件都係啖啖肉冇骨,以為好大塊會鞋,但係1d都唔鞋口,仲幾淋幾滑! 食得出d雞肉有醃過,唔使靠個飯ge黑松露味。相反,意大利飯幾suprise我,外面食親都好細碗,呢到真係夠2人份,同埋唔會煮到1 pat野咁。
紐西蘭肉眼扒配黑松露紅酒汁
佢有幾個option: 有扒有羊有pizza有雞,但係食得西餐梗係叫塊扒, 佢塊扒就比較一般,但勝在夠大塊,可惜好似煎得耐左... 不過都叫有肉汁ge。而佢個黑松露醬都好特別,唔係現成個d黑椒汁蒜蓉汁。值得一讚ge係個配菜既粗身薯條都好正,唔會軟冧冧,即叫即炸,再灑上味粉。

我最欣賞就係個環境同埋心機,唔使下下食連鎖店個d套餐,而且佢個甜品係自家製,木糠布丁係必食! 佢係軟身個隻,唔係得個面有木糠,一層cream一層木糠令到口感好正,有層次感,甜品既碟邊都有畫上櫻花,贏在有心思!
2017-01-10
  • 雞翼拼盤
2017-01-14 501 浏览
呢間小店有好幾次經過都想入去食,但每次都好匆忙有野要做,今日又經開呢度,好彩今日做完哂野,可以同個客慢慢坐呢間好有home既感覺,店內既色tone好和諧,淺綠色同白色為主個晚市套餐都幾抵食,2個餐湯+前菜+2個main+2個甜品及飲品,都只係$378 ja, 我地當然叫呢個啦,而且d main都幾岩食「蕃薯南瓜湯」蕃薯湯水就食得多,蕃薯湯都係第一次食ja, 但原來都好好飲,南瓜既甜加埋蕃薯既甜原來好match ga另外餐包無熱辣辣係芝麻包,焗到外面微脆的「醬燒豬肋骨併春雞」黎到既時候已經聞到陣陣既醬汁香味好容易切得開ga, grill 既時間岩岩好,肉質好軟淋醬汁亦令我好醒胃!相反,春雞就差差地,我食左1啖就要放棄啦,太乾太鞋,應該燒得過籠了「藜麥雜菜沙律」網上成日話食藜麥好健康,今次就試下,細細粒幾得意,而沙律菜亦處理得好好,無咩苦味查實我最欣賞係佢個黑醋汁,唔會太酸,而且又唔會好稀「大蝦龍蝦汁意大利飯」味道唔錯,大蝦都挑哂蝦腸ga亦都好爽不過意大利飯就落得過多broth, 比想像中黏左d甜品「自家製木糠布甸」呍呢嗱味好香,不過食多幾啖之後就越食越甜我覺得呢間餐廳既廚師好有心思,每道
另外餐包無熱辣辣
係芝麻包,焗到外面微脆的
「醬燒豬肋骨併春雞」黎到既時候已經聞到陣陣既醬汁香味
好容易切得開ga, grill 既時間岩岩好,肉質好軟淋
查實我最欣賞係佢個黑醋汁,唔會太酸,而且又唔會好稀
「大蝦龍蝦汁意大利飯」味道唔錯,大蝦都挑哂蝦腸ga
亦都好爽
不過意大利飯就落得過多broth, 比想像中黏左d

我覺得呢間餐廳既廚師好有心思,每道菜都會點綴下
2017-01-13
2017-01-08 459 浏览
週日上完網球班,齊齊在球場附近享用午膳。與細周生及魚仔同行,舒適的用餐環境比美食更為重要。Peace 是一間咖啡店西餐廳,店內以青綠色作主色調,感覺柔和。配合舒適的梳化,正合筆者心意。在近門口的角落,設有一個書籍雜誌架,當中更有兒童讀物,絕對是一個 bonus。十一時許正值早午餐交替時間,正好兩者兼得。傳統全日早餐內含多士、窩夫、雞蛋、煙肉、意式腸、火腿、野菌、粟米、茄汁焗豆及烤蕃茄 (配自家製果醬),種類繁多,份量十足。説實話,各款配料多是原材料或預製品,難談上特別。當中以炒蛋及野菌較為突出。是日午餐可選沙律或餐湯作頭盤。椰菜花雖不是討人喜愛的菜款,但以此作湯則另作別論,效果很好,尤其與海鮮食材相當匹配。這碗椰菜花忌廉湯味道不俗,椰菜花獨特的清甜味道洋溢,只是香滑感可再提升。香草醬雞肉野菜螺絲粉最突出的地方是明顯的香草味道。配合白滑雞肉,甚討魚仔歡心。至於細周生,薄餅菜式永遠是他的不二之選。這個巴馬火腿意式薄餅,薄批底邊位夠脆。芝士蕃茄醬材味道普通。巴馬火腿味道鹹香,但因「年資尚淺」,很難奢求那份細膩韻味。散點薄餅另加 $45 可配餐湯及餐茶,定價已不算便宜。如要轉花果茶等特飲,更要
傳統全日早餐
傳統全日早餐
椰菜花忌廉湯
香草醬雞肉野菜螺絲粉
巴馬火腿意式薄餅
散點薄餅另加 $45 可配餐湯及餐茶,定價已不算便宜。如要轉花果茶等特飲,更要再加 $15,感覺上不太合理。可取的是這杯熱情果花茶確實好喝,果香出眾,順喉甜潤,賣相雅緻。
熱情果花茶
整體來說,筆者滿意 Peace 的用餐環境,食品質素亦覺合理,唯獨是定價稍稍進取。

[8/1/2017; Sun]
2017-01-08
熱情果花茶
2017-01-08 139 浏览
今日同朋友去中央圖書館搵資料,剛好中午時間就去食個午餐再努力。圖書館附近有間Cafe,有梳化,擺設悠閒,頗是舒適。午餐餐牌。價錢中上,選擇都唔少。餐湯是南瓜湯。入口清甜不膩,南瓜味香甜突出,忌廉滑溜。健康麵包充滿芝麻香味,陣陣芝麻香非常香口,麵包軟熟滋味。我點上炸軟殻蟹牛油果野菌忌廉意大利飯。忌廉醬汁不多,有點像炒飯,忌廉味道不太突出,輕輕拉絲但芝士味不濃厚。炸軟殻蟹香口咸香突出,入口不會油膩,飯粒熱熱的伴上牛油果,味道清香健康。
午餐餐牌。價錢中上,選擇都唔少。
餐湯是南瓜湯。
我點上炸軟殻蟹牛油果野菌忌廉意大利飯。
2017-01-08 137 浏览
不知不覺又一年了,2016年就像發了一場夢,一場很長很恐怖的惡夢,別人說犯太歲就是這樣的,起初我也不太相信命運,以為只要自己努力,想得到的東西也不會太難得到,原來冥冥中自有主宰,人真的太渺小了,實在不能再強求不屬於自己的東西,要走的就讓他走吧,事實證明要是屬於我的永遠也不會離開。今天一早來到大坑蓮花宮廟還太歲,還神後當然要吃個素食早餐,來到這間餐廳裝修一片綠油油的,感覺非常舒服,服務員態度親切,令我心情大好,急不及待叫了一個素菜全日早餐$98,包括多士配自家製果醬,窩夫,炒蛋,雜菜沙律,水牛芝士,茄汁焗豆,野菌,粟米,烤蕃茄。其實我很早以前已經很喜歡試不同餐廳的全日早餐,雖然他們的名字也一樣,但各有特點,各有長處。直至一位朋友懂得煮全日早餐後,我便不敢在他面前吃了,自認識他那天開始,不知不覺我就戒了這個習慣,可悲的我根本沒有試過他的一款呢…眼前的這份素菜全日早餐營養價值相當高,麥製多士配新鮮自家製酸酸甜甜的柚子菠蘿果醬,熱辣辣蛋味濃郁的窩夫,香滑牛奶加鮮牛油炒蛋,新鮮雜菜沙律配合味道鹹鹹又健康的水牛芝士,鮮牛油炒野菌粟米,烤蕃茄和茄汁焗豆,全部食材新鮮可口,這算是我吃過數一數二的素菜全
眼前的這份素菜全日早餐營養價值相當高,麥製多士配新鮮自家製酸酸甜甜的柚子菠蘿果醬,熱辣辣蛋味濃郁的窩夫,香滑牛奶加鮮牛油炒蛋,新鮮雜菜沙律配合味道鹹鹹又健康的水牛芝士,鮮牛油炒野菌粟米,烤蕃茄和茄汁焗豆,全部食材新鮮可口,這算是我吃過數一數二的素菜全日早餐。讚!

2016-10-11 479 浏览
Coffee is good but their cooked meals are not that good. The seafood was over cooked and the rissotto was more like fried rice.
2016-08-17 779 浏览
終於同女朋友一齊放假拍下拖仔,今日黎到天后銅鑼灣道嗰頭搵食~依間感覺巧舒服呢,就依間啦^^總括黎講(加埋今日有雨),依度食野好舒服,食物有心機同質素,侍應就萛幾忙都好好禮貌(笑容甜到呢~)決定下次放假,食埋個晚餐先( ̄∇ ̄)…待續~~
決定下次放假,食埋個晚餐先( ̄∇ ̄)…待續~~
藜麥蒜蓉包
黑松露大蝦雜菜沙律