2024-11-11 2893 浏览
因為Netflix黑白大廚的熱潮,PECORINO成為充滿話題性的餐廳。由韓國人主理的意大利菜吸唔吸引?文迪在延南洞試過韓風意菜其實又幾不錯, 所以呢間PECORINO更能吸引到我。開業之初PECORINO毀譽參半, 研究過餐牌手做意粉價錢只是百多元,在中上環地段算係合理價位, 中伏都未至太大損失吧。有人做先頭部隊排隊的關係, 去到就垂手可得剛好可以進餐, 便沒有了time cost的考量(事實排隊時間近40分鐘)。PECORINO 環境真係好鬼「韓」, 純白奶油色簡約風格, 超高樓底寬敞的用餐環境, 這 空間感這風格這氛圍......令霖迪有「夢回首爾」的感覺。中央好大的open kitchen,感覺非常的「黑白大廚」, 一端是製麵團的區域, 另一端是製作手做意粉、手工薄餅,還有烤薄餅的窯爐,不過韓國師傅們有點流水作業, 感覺有些似快餐廳出餐喎......Truffle White Ragu($150) 文迪覺得這家的手造意粉比pizza有水準,手做意粉的口感一食便能區分得出u來,哪種靱性和新鮮是很與眾不同的, 唔可以話非常出色, 但絕對是合格有餘。 選用白松露比黑松露更加幽香, 醬

Truffle White Ragu($150)

選用白松露比黑松露更加幽香, 醬汁帶微微的酸吃起來都幾清爽,只是和牛肉碎少得可憐,用料只屬一般, 但因著醬汁的獨特性和手造意粉的水平, 加上是中上環地段,這家的手做意粉可以推介。

Quattro Formaggi ($198)
是非常純粹的芝士pizza, 分別用上Ricotta, Parmigiario Reggiano, Buffalo Mozzarella, Gorgonzola, Provolone多種芝士, 再有一小碟蜜糖添加在薄餅之上, 又甜又鹹口味非常「韓風」, 喜歡韓食文化的年輕人應該會好鍾情 這款口味,而當除了芝士奶酥味較強之外, 這多重芝士的口味及配搭都幾特別, 但可惜似乎薄餅的粉團發酵時間過長,令口感差了一截, 而且亦沒有預期的粉團香氣,有可能是因為太過流水作業出事,要知道手做意粉和手做薄餅,都很講求新鮮程度和時間控制。
Quattro Formaggi ($198)

觀乎餐廳現階段的管理仍不太穩定, 故此有失準會是意料中事, 加上地段上的人流不少, 感覺餐點是否好吃,便要看運氣自求多福了。

但平心而論, 最便宜$130便能吃到手工意粉, 加上如此韓風的環境, 對中環上班族來說, 應該係過幾唔錯嘅開餐選擇。
餐前麵包(Free)

PECORINO
上環文咸東街35-45B號文華大廈地下B號舖

#文迪漫遊慢生活
2024-11-08
Truffle White Ragu($150)
餐前麵包(Free)
  • TruffleWhiteRagu($150)
裝潢以純白色搭配木系簡約風樓底好高而且空間感十足 充滿韓式風格外觀從店外開始已經好好拍了(❁ᴗ͈ˬᴗ͈)開放式廚房供客人欣賞手工意粉&pizza的製作全過程.ˬ.)"重點還是!駐場廚師待應都有韓國OPPA🙂‍↕️所以更有置身於黑白大廚的幻覺 哈哈!Menu有salad.pizza.pasta.small plate.all day branch意粉&pizza都是手工製的 誠意滿滿♡點餐後就會送上鬆軟餐包作前菜~▫️truffle white raqu $150手工意粉好彈牙卦汁 口感好creamywhite raqu sauce夾雜好多肉碎外還舖滿芝士絲 奶油芝士鹹香的味道好香濃略嫌有點蓋過了松露味 但如果喜歡濃味的 應該會喜歡( ¨̮ )︎︎♡▫️ricotta ravioli $148開心果腦粉 看到Pistachio就說要這個😌同樣是手工製的芝士意大利雲吞候位時剛好就看到廚師在弄 好神奇!每顆都擠滿ricotta cheese 吃起來除了奶香 還帶有微微的甜味沾上檸檬sauce 開心果跟合桃碎 外皮好煙韌 口感層次好豐富 味道意外地搭耶重點是有開心果味好快樂·͜· ︎︎ᕷ只有六顆真的不夠喉🥲🥲🥲▫️d
裝潢以純白色搭配木系簡約風
樓底好高而且空間感十足 充滿韓式風格
外觀從店外開始已經好好拍了(❁ᴗ͈ˬᴗ͈)

重點還是!駐場廚師待應都有韓國OPPA🙂‍↕️
所以更有置身於黑白大廚的幻覺 哈哈!
意粉&pizza都是手工製的 誠意滿滿♡
點餐後就會送上鬆軟餐包作前菜~

▫️truffle white raqu $150

但如果喜歡濃味的 應該會喜歡( ¨̮ )︎︎♡

▫️ricotta ravioli $148

開心果腦粉 看到Pistachio就說要這個😌
同樣是手工製的芝士意大利雲吞
候位時剛好就看到廚師在弄 好神奇!

每顆都擠滿ricotta cheese

再有辣肉腸&黑橄欖陪襯 增加層次感‪⸜( ˶'ᵕ'˶)⸝

▫️burrata tomato salad $158
burrata tomato salad

burrata配搭三款不同的蕃茄沙律🥗
酸甜多汁中夾雜奶香 好fresh好開胃!

▫️iced mocha $50

diavola
mocha
  • Mocha
2024-10-13 19498 浏览
上環最新意大利Brunch Cafe Soft Open 喇🇮🇹超闊門面同樓底由韓國人主理🇰🇷由樓面到廚房、都真係好多Oppa 呢~圖騰圖案壁畫好似有種魔力咁鎖住眼球👀建議坐最入可以近距離欣賞Open Kitchen 入面廚師們嘅表演👨🏻‍🍳新店主打Pizza 同手工意粉🍝門口有大大個Pasta Station 朝早新鮮即造佢哋本身都有All Day, French Toast等 Cafe Brunch Menu 不過嚟到個個對眼都直接跳去睇Pasta/Pizza menu😄🔖 Tomato Conchiqlie 🍅蕃茄醬貝殼粉大家可能食得多呢款喺Pasta 上另外仲加Stracciatella Stracciatella 有被譯做絲翠奇亞芝士個名平時少聽見但其實大家平時食嘅Burrata 芝士外層固體係Mozzarella 入面包住嘅正正就係呢種質地柔軟嘅Stracciatella 凝乳喇🧑‍🏫🔖 Truffle White RaguPasta 軟硬剛好、Truffle 味唔算太突出醬汁同肉碎份量俾得慷慨🔖 Lemon Butter Chicken 🐔皮煎得非常香脆 雞肉亦非常滑🍋如
超闊門面同樓底由韓國人主理🇰🇷
樓面到廚房、都真係好多Oppa 呢~

圖騰圖案壁畫好似有種魔力咁鎖住眼球👀

個名平時少聽見
但其實大家平時食嘅Burrata 芝士
外層固體係Mozzarella

🔖 Truffle White Ragu
Pasta 軟硬剛好、Truffle 味唔算太突出
醬汁同肉碎份量俾得慷慨

無Latte字眼以為係純抹茶但原來都有奶嘅

🔖 Mocha 🍫

🔖 Creme Brûlée 🥚
成隻湯碗咁上上檯時當堂笑咗🥣
薄薄一層感覺無咗𢳂燉蛋應有嘅滿足感食起嚟口感多少亦有影響呢~

❣️有落場時間唔好摸門釘
2024-10-12 20151 浏览
近兩三天追看NETFLIX 近期大熱韓國節目《黑白大廚》,頭半集已經深知一定「中毒」!節目第一階段已有隱世高手即場手製PASTA,雖然我不是意大利粉同PIZZA嘅愛好者,但看著看著也好想食。 今日經過上環發現原本的獅子銀行變成一定幾sharp醒嘅意式餐廳。聽到門前出來招呼的侍應是說韓語⋯Korean Italian Style ? 腦子即時和《黑的大廚》接軌原來餐廳剛剛開幕店外設有數張木椅,這兒可作等候區店外另一邊玻璃可看到店內大廚在實木工作檯前專心地製作PASTA(我就係被這畫面吸引衝入店)意式雲吞製作中下回要試下這款說時遲 那時快,最開頭那位大廚而移師廚房最愛OPEN KITCHEN的餐廳Open kitchen另一邊是PIZZA製作區,最後面有puzza專用的燒窑另一區域每人會有一小件包包和一小碟,不錯不錯👍🏻我點的蕃茄貝殼粉,價錢無記錯大約$160。白色是Cheese(原諒我唔鍾意食芝士,所以我將大部份筆走咗);蕃茄味不算濃烈,但不錯,能吃到開心果和Basil的香味(不過唔慣無乜餸/配料)本來嗌咗牛肉撻撻,不過已經sold out….

原來餐廳剛剛開幕

店外設有數張木椅,這兒可作等候區

(我就係被這畫面吸引衝入店)

意式雲吞製作中

下回要試下這款

說時遲 那時快,最開頭那位大廚而移師廚房

最愛OPEN KITCHEN的餐廳

另一區域

每人會有一小件包包和一小碟,不錯不錯👍🏻

我點的蕃茄貝殼粉,價錢無記錯大約$160。

本來嗌咗牛肉撻撻,不過已經sold out….

2024-10-12
2024-11-15 0 浏览
午膳時間一到就即刻落去排隊,前面都已經排咗起碼10個人等左差唔多一個鐘先安排入座🥲門口既黑白裝修得好靚,入到去都幾光猛餐牌選擇唔算太多,但最想食既Gnocchi 居然無點餐後送上餐前麵包,味道普通主食來了,叫左有星星係隔離既Truffle White Raqu,份量唔算好多,食落去味道都唔算好濃,對於排左一個鐘先食到既黎講,係有少少失望Ricotta Ravioli 呢個雲吞反而有驚喜,雖然個汁有少少油,但入面個餡幾好味仲叫左個pizza,正常發揮。建議不用排隊都可以一試,但整體而言,性價比唔太高。
午膳時間一到就即刻落去排隊,前面都已經排咗起碼10個人

等左差唔多一個鐘先安排入座🥲

門口既黑白裝修得好靚,入到去都幾光猛

餐牌選擇唔算太多,但最想食既Gnocchi 居然無

點餐後送上餐前麵包,味道普通

Ricotta Ravioli

呢個雲吞反而有驚喜,雖然個汁有少少油,但入面個餡幾好味

仲叫左個pizza,正常發揮。
建議不用排隊都可以一試,但整體而言,性價比唔太高。
2024-11-15 0 浏览
韩国人开的意式餐厅,很火热,中午排队还挺久环境一流,空间很大,整体白色调,明快舒服。点了招牌意式意面,加服务费后165,没有lunch set。口味中上水平,但是量挺小的,整体性价比不高。p.s. 中午要排队,可能要等比较久
韩国人开的意式餐厅,很火热,中午排队还挺久

p.s. 中午要排队,可能要等比较久
服務不專業朋友在附近工作知道這間新餐廳所以約來試,聽講好多人排隊所以我早到坐低,因為朋友未到所以先叫了一支啤酒,侍應用一個挺大的果汁杯來斟啤酒, 詢問後侍應也表示沒有啤酒杯只拿來一個較細的水杯, 最不專業的是竟然問我啤酒需要加冰嗎?其後朋友到了,隨即order食物,打算要Pizza,意粉和一個和沙律~當我跟那個韓國侍應order Pizza時, 他用幾乎責備的語氣說我們現在沒有Pizza! 然後用手指在Menu上大力地圈住pizza範圍打交叉! 首先我是剛剛才知道沒有Pizza賣! 而且一間意大利餐廳意粉pizza是基本吧~ 冇唔緊要! 但呢個態度正確咩? 唔係應該用抱歉嘅態度解釋點解無咩?? 我們表示要再想想,她便無聲走開…. 最後找到另一個侍應order才知道原來他們的焗爐壞了…價錢和食物性價比極低(純屬個人觀點)因為沒有Pizza所以我們叫了Lemon Butter Chicken 但上餐時真心覺得餐廳食水深,味道是合格的,整個餐點完全沒有配菜只有兩個小拳頭大的雞肉$208, 這個價格在這個地段沒有問題, 問題就是性價比。這個價錢這個份量再加這個服務結論是冇下次
服務不專業

價錢和食物性價比極低(純屬個人觀點)

這個價錢這個份量再加這個服務結論是冇下次
2024-10-31
2024-11-10 0 浏览
韓系意式料理餐廳,主打手工意粉和簿餅。店舖裝潢是一大賣點,餐廳樓底高,店內採光度好,室內設計為簡約清新風,以白色和啡木貫串整個空間。用餐空間確實不錯,食物方面則不似預期,畢竟上環區不乏意式料理餐廳選擇。-🔘 Salsiccia Pizza | hkd$208薄餅底厚薄適中,以蕃茄醬為基調,配上豬牛肉腸、半乾蕃茄、橄欖,和Stracciatella意式芝士,薄餅底烤得好有炭香味,配料唔會太鹹,但整體唔算驚艷🔘 Truffle White Ragu | hkd$150手工幼意粉配上松露和白肉醬,調味過鹹,意粉口感亦不夠有彈性🔘 Iced Caffe Americano | hkd$45-🍽️ 食物 | Food: 3.5/5🌅 環境 | Environment: 4/5💆🏻‍♂️ 服務 | Service: 3.5/5💰 價錢 | Price: 3.5/5📝 總結 | CP Value: 3.6/5-A foodie documentation of dining experience in restaurants based in Hong Kong 🇭🇰.
🔘 Salsiccia Pizza | hkd$208

手工幼意粉配上松露和白肉醬,調味過鹹,意粉口感亦不夠有彈性

🍽️ 食物 | Food: 3.5/5
🌅 環境 | Environment: 4/5
💆🏻‍♂️ 服務 | Service: 3.5/5
💰 價錢 | Price: 3.5/5
📝 總結 | CP Value: 3.6/5

Salsiccia Pizza
Truffle White Ragu
Salsiccia Pizza
本身期望好高嘅體驗,可惜⋯⋯1. Truffle with Ragu意粉比較幼身,口感一般,味道相對平平淡淡,無特別層次嘅感覺,無香草嘅味道,感覺是韓式的西餐。有芝士的,只係朋友不能食芝士,所以另上。2. Salsiccia Pizza 好有地中海風味,絕非意大利口味,口感及口味都並無層次感,Pizza 邊片,有較苦的after taste ,整個批都好濕好Soggy。滿心期待食手工制食品,可惜我心目中是意大利口感,但只是韓式的西餐感覺,個人覺得唔太值得,一試便可以了。
本身期望好高嘅體驗,可惜⋯⋯

1. Truffle with Ragu
有芝士的,只係朋友不能食芝士,所以另上。

2. Salsiccia Pizza

還未開業時曾經經過這餐廳已經決定一定要訪訪!週五晚上6時45分到達等了1個小時45分鐘才入座🫨 不得不讚裝潢跟格調真的很美!到訪當天是傍晚所以氣氛比較暗調 相信朝早有日光一定絕美! ⸜(*ˊᗜˋ*)⸝可能太晚的關係 很多食物已經sold out :|試了2款pizza 跟3 款意粉,一致認為意粉比pizza出色呢!個人最喜歡Truffle White Ragu,有著抗拒不了的松露香~!•͈౿•͈ 最讚是麵條的質感 不枉門口的oppa辛苦努力搓製🙂‍↔️Tomato Conchiglie 蕃茄味的貝殼粉上加了很少見的Stracciatella 芝士,略厭這個蕃茄味不夠重 但口感也是很不錯~!( ˘ ³˘)Pizza用大大的拿破里式窯爐焗製,口感不錯 不知是不是醬料的關係 整體感覺較為濕潤 ~這裡的牛肉他他很不像牛肉他他 比較像是炒牛肉d friend 😂𖤐ˊ˗ 另外值得一提是這裡可外帶酒水 而無額外收費呢~!餐廳還有酒杯供應 超好的服務! ✎ ̼ 不過排隊時間真的有點長 .. 若然要排隊的話,應該未必會想再訪..( •᷄⌓•᷅ )   𖤐˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒

可能太晚的關係 很多食物已經sold out :|

𖤐ˊ˗

✎ ̼

𖤐˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒
𖡂 Beef Tartare
𖡂 Margherita
𖡂 Quattro Formaggi
𖡂 Truffle White Ragu
𖡂 Tomato Conchiglie
𖡂 Homemade Salsicha
2024-11-04 1210 浏览
呢間位於上環嘅「PECORINO」係由韓國人主理意大利餐廳,一班港女聽到oppa 就即刻衝去食,估唔到我呢個港男都衰咗喺佢手上仲要伏埋,呢餐飯最好食嘅就係Ricotta Ravioli,跟住就係到杯飲品Blu Mare,之後果啲都係普普通通,beef tartare 就改變做成佢哋自己嘅款式,同原本嘅唔相同,佢哋嘅做法有啲似炒牛肉粒,但係味道就偏鹹,至於個pizza真係想講36個字粗口,味道基本上冇問題,但係非常之淋⋯⋯簡單啲講個pizza仲淋過謝霆鋒整嘅雞蛋仔。
相信唔少人睇完黑白大廚都心念念想食韓國風嘅意大利菜式?! 依加唔洗飛去韓國香港都食到!ʕ •ᴥ•ʔ上環最近有一間新開嘅意式餐廳由韓國人主理叫ᴘᴇᴄᴏʀɪɴᴏ,ᴘᴇᴄᴏʀɪɴᴏ韓文意思有奶酪意味,所以餐廳嘅菜式都運用左唔同嘅芝士配合返餐廳名及經營概念✨餐廳地址沿用左前ʜꜱʙᴄ櫃員機位置,店舖面積超大,係街嘅遠處已見到餐廳店鋪設計無論係店內定外都以簡潔純白為主,店外開了白色簾蓬及有一排木椅比等侯嘅客人遮陽坐下(貼心呢)🪑而店內樓底極高,透過落地玻璃令空間感更加提升,讓室外光線自然流入🍃一進門就見到一大張製作意大利麵嘅檯,店內牆身全白配白色磁磚及淺木色系傢俱為主,店內各角落更放置不少綠植,令空間增添一份溫暖感而店內盡頭係半開放式廚房可以見到廚師製作料理過程 ,個個區域設計帶點金屬元素,令空間不會太簡陋帶一點現代感店鋪主打手工意粉及手工ᴘɪᴢᴢᴀ,更提供甜點及ᴀᴅʙ, 選擇算係唔少( ´▽`)🤳打卡位:1. 門口樓梯位置2. 門口ᴘᴏꜱᴛᴇʀ前3. 店內左手邊圖騰畫前4. ʙᴀʀ檯位置✨當日下午12點左右去到,排15分鐘建議大家早點去!🙂‍↕️➺ᴛᴏᴍᴀᴛᴏ ᴄᴏɴᴄʜɪQʟɪᴇ 💰148勁多芝

🤳打卡位:
1. 門口樓梯位置
2. 門口ᴘᴏꜱᴛᴇʀ前
3. 店內左手邊圖騰畫前
4. ʙᴀʀ檯位置

➺ᴛᴏᴍᴀᴛᴏ ᴄᴏɴᴄʜɪQʟɪᴇ 💰148
勁多芝士係面頭, 酸甜蕃茄醬汁與 ᴄᴏɴᴄʜɪQʟɪᴇ貝殼粉相得益彰
ꜱᴛʀᴀᴄᴄɪᴀᴛᴇʟʟᴀ芝士柔滑細膩,口中化開,帶來一股濃郁奶香,整體口感清爽而不膩

➺ ᴛʀᴜꜰꜰʟᴇ ᴡʜɪᴛᴇ ʀᴀɢᴜ💰 150
依個意粉係ᴍᴇɴᴜ上打了星星,所以同朋友二話不說就叫了
上嘅時候ꜱᴛᴀꜰꜰ有提示要撈好曬先食 ,醬汁都多充滿肉粒
意粉係扁身個種,意粉面都佈滿芝士粉
略嫌唔夠ᴛʀᴜꜰꜰʟᴇ 味(。 ́︿ ̀。)

➺ ᴄᴀꜰꜰᴇ ᴍᴏᴄʜᴀ 💰55

➺ ᴄᴀꜰꜰᴇ ʟᴀᴛᴛᴇ💰50

總結:
環境超舒服唔會同隔離勁近,感覺都係一個唔錯嘅約會點/約會餐廳🙂‍↕️
值得一提係服務超好,店員主動拉多張櫈比我同朋友仔放嘢🤍整體體驗唔錯🖤

■ 名稱:ᴘᴇᴄᴏʀɪɴᴏ @pecorino_hk
📍上環文咸東街35-45B號文華大廈地下B號舖
2024-11-02 1145 浏览
呢間月頭先開由韓國人主理嘅嘅意大利餐廳,唔知係咪受<黑白大廚>影響,一直聽聞每日都大批人去排隊。而當日未夠6點門口已經有十幾個人排隊中,入到去首先會見到工作枱係有oppa向到整緊意粉,呢間餐廳走一種簡約嘅設計,樓底甚高,環境都好岩打卡,同埋佢採用開放式嘅廚房會見到一眾oppa向廚房認真嘅工作模樣。點完餐,店員就會先上兩個餐前麵包,點橄欖油食好香,麵包亦都好鬆軟。Burrata Tomato Salad <$125> - 估唔到用布拉塔芝士配蕃茄仔係幾夾,同埋芝士嘅奶香味好正。Ricotta Ravioli <$148> - 手工制嘅芝士意大利雲吞,每粒都食到濃濃嘅芝士味,再加上果仁嘅口感,令到層次更加豐富。Salsiccia Pizza <$208> - 拿玻里薄餅,皮脆內軟口感一流,而且每一塊都配有一大舊嘅芝士。Blu Mare <$60> - 打卡效果非常好。整體感覺,好適合芝士愛好者前來一試。
Blu Mare <$60> - 打卡效果非常好。

整體感覺,好適合芝士愛好者前來一試。

Burrata Tomato Salad <$125>

• SalsicciaPizza<$208>
  • RicottaRavioli<$148>
  • BurrataTomatoSalad<$125>
2024-10-28 2461 浏览
韓國人主理嘅意大利餐廳冇睇過嗰個電視大廚節目完全係被餐廳嘅外貌吸引前身係一間銀行估唔到裏面地方咁大超開陽嘅全落地玻璃都用咗open kitchen 最特別嘅係門口嘅waiting area 響香港寸金尺土嘅地方竟然用咗咁大個位置嚟做waiting area 而唔放多幾張枱實在難得他手工意大利粉當然要點意粉嘅蕃茄醬汁做得好,有誠意細節位係點了菜之後送上嘅麵包好煙韌好有口感凍拿鐵亦都10分唔錯只係向上環區嚟講都算偏貴嘅午餐
韓國人主理嘅意大利餐廳
竟然用咗咁大個位置嚟做waiting area
而唔放多幾張枱
實在難得
他手工意大利粉當然要點
意粉嘅蕃茄醬汁做得好,有誠意
細節位係點了菜之後送上嘅麵包
好煙韌好有口感
凍拿鐵亦都10分唔錯
只係向上環區嚟講都算偏貴嘅午餐
2024-10-28 1865 浏览
最近 Netflix《黑白大廚》爆紅,令唔少港人又迷上韓風,多家進駐香港韓國餐廳人氣暴漲💕。最近由韓國人主理既新餐廳 Pecorino係上環人氣一時無兩,日日full house 。餐廳結合韓風+意大利美食😋。Pecorino 設開放式廚房+工作檯,炮製唔同意大利菜+美食,包括手工意粉、拿玻里薄餅、前菜、全日 brunch 等美食。當中比較推薦:🥢Tomato Conchiglie 番茄醬貝殼粉廚師推薦的 Tomato Conchiglie 番茄醬貝殼粉味道比較清新。🥢Salsiccia 意大利拿坡里薄餅餐廳採用意大利拿坡里 Stefano Ferrara 窯爐,新鮮出爐一系列拿玻里薄餅,用意式香腸+橄欖製成。

🥢Tomato Conchiglie 番茄醬貝殼粉

🥢Salsiccia 意大利拿坡里薄餅