2008-01-21 9 浏览
上次跟太座入去,已經差D忍唔住手買咗,但因為之前已食咗麵包,實在食唔落。今次專登搭車過嚟買,希望唔會失望la..款式目不暇給,賣相精緻到極。樣樣都想試試,最後揀咗C'More及lychee...C'More即係朱古力棉花糖。外層chocolate mousse味頗濃,配上頂頂粒棉花糖,幾特別;底層cake質感頗粗,初時食落感覺挺怪,因自己比較喜歡質感鬆軟嘅cake,但食多兩啖又覺得頗不錯...荔枝初頭食落味頗普通,冇乜味,但食到中間入面嘅荔枝碎肉時,荔枝味就可以慢慢感受到....貫徹美式甜品嘅特點,好甜,食多兩嚿就一定會捧住個肚....

貫徹美式甜品嘅特點,好甜,食多兩嚿就一定會捧住個肚....
2008-01-18 6 浏览
行ELEMENTS,主要係去果D UNIQUE全港只此一家既食物鋪頭,其他SHOPPING野出面都有大把,似乎唔需要黎呢度今次放學專程黎,男友想食CUP CAKE,就靜雞雞黎買2件TUM下佢比佢止口癮先,下次應該會再同佢一齊黎試哂D款買左2個都係朱古力味,我冇食到,不過賣相幾好,又過癮,SIZE唔算好大舊,30蚊唔係特別抵,但買既都係全港只此一家既稱號,不過聽男友講番水準唔差,下次仲有INCENTIVE食多次!
2008-01-14 1 浏览
此店的Cupcake,主人與奴隸獸一早就想試試,所以今次一連氣買了四件,食過痛快。1. Cinnamon Apple(HK$23):帶來驚喜的,是Cupcake 頂上的蘋果絲,食落酸酸甜甜,而且是爽脆的,口感有如新鮮蘋果。(實在難以理解,如何製作才有此效果。)而Cupcake 內則充滿蘋果蓉,真是非常好味。2. Ginger Mango(HK$23):薑和芒果的味道都非常突出,所以吃第一口時,Cupcake 內的芒果蓉與薑粒,兩種味道混合起來,感到有點怪怪的,不過很有新鮮感。3. Lemon Meringue(HK$23):味道雖然沒有前兩者那麼突出,不過Cupcake 內的檸檬吉士,甜酸適中,味道濃郁。4. New York Cheese(HK$23):餅上像雪糕球的Cream Cheese,味道香滑濃郁。與前三者不同之處,餅底不是Sponge Cake,而是軟綿綿、芝士味香濃的Cheese Cake。此餅實在一試難忘,奴隸獸認為四件餅中最美味的。

Cinnamon Apple
Ginger Mango
New York Cheese
2008-01-14
來圓方多半是為了這裏獨此一間的Petits,它的cupcake,實在太吸引酷愛食甜的小漏漏。這次新嘗試了Dark choc和oreo味。Dark choc以為會很有朱古力之苦,不過其實都幾甜,出面的cream打得滑又不覺膩,但比較甜,配蛋糕食口感更好。內裏的朱古力料則更重朱古力味。Oreo出面是很厚一層、又實淨的糖霜,fillings其實同dark choc那款有些相似,就是更加甜些。不過,從前吃著很合意的糖霜,竟然也讓我覺得“漏”了,難道是自己食甜的功力變弱了?或許,真的是什麼東西都要適可而止,我應該慶倖自己對甜的喜愛與接受能力還是有限制的……

2008-01-13 2 浏览
黎到呢度,唔想拿cup cakes返去咁麻煩,於是買左曲奇。燕麥曲奇:好鬆化,牛油味好香,內裡燕麥份量亦唔少,好食。下次要試埋其他曲奇同cup cakes。

燕麥曲奇:好鬆化,牛油味好香,內裡燕麥份量亦唔少,好食。

下次要試埋其他曲奇同cup cakes。
去到elements就一定被這甜點店吸引住,這次就買了兩個cup cake當下午茶。參考了網上食家的評語,我選了blueberry,男友則選了dark choco truffle。Blueberry cup cake 賣相很好,十分可愛。吃下去有點甜,因為表面有一層糖霜,但是因為內裏有一些藍莓醬,有點酸酸的,中和了甜膩,味道真的不錯。dark choco truffle cup cake 男友以為dark choco沒那麼甜,其實不然。我認為很甜呢。所以這個要很喜歡甜的人吃才會喜歡。無論店內裝潢、擺設、包裝、店員的服務態度都無可挑剔。不過不幸的是,我們看到有隻小蒼蠅在餅櫃內飛來飛去呢。

2008-01-10 9 浏览
Three words to describe them..FancyDeliciousFun!~This is the cutest cake shop around, with cakes decorated as if they were in storyland.So imaginary and fun.They also taste good too, each has a unique filling inside.My favourite flavour is the bloody orange.Other nice cakes include, Cherry, Earl Tea.

Fancy
Delicious
Fun!~

So imaginary and fun.

(非会员)
2007-11-17 5 浏览
超甜~~勁難食, 我一D都唔覺得好食, 我平時都好鐘意食租品, 滿記, 松記, 義順都係一D我想去食既地方, 而家酒店既CAKE SHOP,如ROYAL GARDEN, INTERCON, 文華就真係正爆啦, 呢間野真係圾垃!!!
2007-11-16 1 浏览
來這裏是因為有食家說“嗜甜者不妨一試”,那甜怪小漏漏怎可錯過呢!買了三件cupcakes, dark cherry, green tea & strawberry.果然——鬼甜啊!尤其是車厘子同抹茶,外身厚厚一層糖霜,甜到牙齒酸!cherry cupcake內裏是cherry fillings,甜度就較適中,蛋糕則十分鬆軟。抹茶餡料亦十分出色,又較濃的抹茶清香,只是外身的糖霜同抹茶基調不太搭阿。士多啤梨則非鬼甜版,外身似士多啤梨味乳酪雪糕(味更偏向於乳酪),上嵌兩細枚士多啤梨鮮果及少許堅果碎,搭配起來美觀又好味。內裏則是草莓醬,份量十足,但味道不及cherry。可惜我照顧不周,其實個樣是三個中最靚。21蚊一件,雖細,但餡料豐足。非常喜歡,定會再來食。鬼甜,但真是甜到心坎裏去~請留意:不喜甜者千千萬萬不要試!一般喜甜都最好不要試外身糖霜系列。只推薦給長了甜牙齒的。

21蚊一件,雖細,但餡料豐足。非常喜歡,定會再來食。

鬼甜,但真是甜到心坎裏去~

2007-11-11 5 浏览
週末第一次去逛近期勁hit的圓方,也特意去找尋有興趣的cup cake,最後依照場中小冊子才找到這間餅店。店裡環境給人頗高貴的感覺,朱古力、蛋糕及cup cake也像首飾般漂亮地陳列在櫥櫃裡,相當吸引目光;不過自己對那兩個大大的cup cake模型更有興趣。在眾多客人選購完畢後,終於可以走在櫥櫃前看得清楚一點;在多款cup cake裡選了自己喜歡的dark chocolate和外表較艷麗的lychee。荔枝cup cake上面有片沾了糖的玫瑰花瓣,大人貪得意將它吃掉,完來是不好吃的;面層像奶油的東西頗為幼滑也很香甜,泛著淡淡的荔枝味道,很有趣;蛋糕中間水汪汪的像浸了水,相信是中間放了一顆荔枝肉吧?!只是那濕水蛋糕的質感不討好,應該是自己選擇錯誤吧。黑朱古力味道很濃郁,濃濃的朱古力味道加上面層的奶油狀東西,真的很難整個去完成!!不過這款cup cake中間沒有荔枝那濕水問題,反而有點軟心感覺,這方面比較優勝,個人當然喜歡這款比較多。服務方面,女店員笑容可掬,態度有禮,令人感覺舒服,不錯!!只是cup cake未如自己所想那麼好吃,可以一試但再試機會不大,再來的話應是為了蛋糕之類了。

2007-11-04 35 浏览
好靚呀D CUP CAKE....好似好夢幻咁...5顏6色靚到唔知揀咩味....首先買左個荔枝味, 幾好食喎...又唔係好甜...不過就唔係好重荔枝味...係個底有D荔枝碎...之後買左2個strawberry同一個cookies & cream返屋企....未食, 相信應該都幾好食既...下午6時已經有好多味無曬啦...要買就趁早啦~~~$21個都ok啦...
下午6時已經有好多味無曬啦...要買就趁早啦~~~
$21個都ok啦...
2007-11-04 25 浏览
一直都很想試試呢間的cup cake,因為藍莓味果個cup cake 實在太可愛了.錫我寵我的男朋友知道我咁鐘意,(雖然佢不太喜歡甜點)但都買比我食,佢食薑味MANGO,我就揀藍莓味.先吃薑味MANGO,頭頂有一個三角的東西,入面有MANGO 肉,CUP CAKE面頭的是朱古力,食得出是靚料啊,非常香濃的朱古力,好好味,吃到入面,原來有餡料,似布丁的MANGO啊!!男朋友話像雪糕,很美味.之後就吃藍莓味,我望著,真的很可愛,實在有點唔捨得食.藍莓粒粒都是大SIZE,(他們都很捨得給人靚料啊!)藍色的糖霜很甜很好味,軟軟滑滑的,好清甜.蛋糕很鬆軟,入面都有藍莓醬,酸酸甜甜的,吃得很滿足.店舖裝潢又靚, CUP CAKE 同其他甜點又可愛,非常非常合心意.

2007-10-21 1 浏览
去到elements,也有一個甜美結尾,就是Petits的甜點。 店內有多款不同類型的cup cake,賣相精巧,我揀了Dark cherry, Green Tea及S'more,又買了一件Earl Grey Piece cake。 Piece cake成了當晚的甜點,輕輕甜甜的味道不壞,不過$30小小一件,一試無妨,返炒就欠incentive了。 cup cake則帶回家隔日再吃,3款各有各風味都不差,然而味道比想像中要甜,質感實實的,媽咪說似是實淨版的KK冬甩! 講特色及抵食,我都推介cup cake多於piece cake,嗜甜者不妨一試呀!

2007-10-19
(20/10/07)真係人山人海,買既人多;睇既人又多,想睇下有咩味既muffin都好難攝位,攝到位買時,心儀既味(lemon ginger、mint...)已售罄........買左個Oreo味,蛋糕很鬆軟,唔怪之得見人地用匙羹食啦!面頭pet糖霜用來認味,內裡都有點Oreo「吉士」餡既。食味一般,價錢真係好貴。紙裝曲奇每包$59,雜錦罐裝$19x;西餅睇得出好有心機做,每件$28;最唔值是,架上五顏六色,一塊裝曲奇$29。
2007-10-18 9 浏览
I have tasted the different cakes in it. You must be attracted by their out look and shop decoration. Although i just bought two pieces, it provided a grand box and bag to pack them. But the tastes for them just ok. It is quite full to eat one cake although the size is normal.