2010-03-04 12 浏览
今年生日選擇了一間法國餐廳,當然係我男朋友安排的,這間餐廳寧靜而有情調,最重要係有VIP房,可以有自己空間下享用美食! 環境,食物and service我都好滿意!!講下d食物先......生蠔: 果晚食左幾款生蠔, 我就鐘意食英國既生蠔, 因為比較鮮甜, 同埋海水味無咁重, 而我男朋友就較鐘意食法國生蠔, 比較大隻同埋海水味比較重, 至於生蠔既名 稱我就唔係好記得啦..哈哈!!食完生蠔我地就叫左客焗蠔, 佢地係用法國蠔整既 ,比較大隻.但蠔都係生食好食d~~頭盤: 叫左個法式焗田螺&青口! 我就較鐘意食個青口, 個侍應話d青口係藍青口 !!主菜: 安格斯牛扖, 和牛意粉and官畸雞扖意大利飯!! 我就鐘意食個雞扖意大利飯, 而我男朋友就鐘意食牛扖and和牛意粉, 佢話師傅 整既成數岩岩好.Red wine : 我地叫左侍應介紹左支比較有果味既shiraz house red !! 個到
講下d食物先......
,比較大隻.但蠔都係生食好食d~~
頭盤: 叫左個法式焗田螺&青口!
我就較鐘意食個青口, 個侍應話d青口係藍青口 !!
主菜: 安格斯牛扖, 和牛意粉and官畸雞扖意大利飯!!
整既成數岩岩好.

個到d service真係幾好..佢地會好細心咁介紹點解佢地會用日本官畸既雞and日本鹿兒
島豬, 不過真係太飽啦...連甜品都無試..不過下次一定試!!

一向要求偏向完美既我都覺得這間餐廳值得再去~~~~~
焗蠔
和牛意粉
牛扖
紅酒
2010-02-23 6 浏览
或者是因為看了很正面的食評﹐有了較高的期望﹐去到又吾覺得特別好食。 睡蟹 - 幾多羔﹐但是硬羔﹐沒有大扎蟹的羔清香 麵飽 - 十分失望的白賓﹐帶給我茶餐廳的感覺 蚝湯 - ok, 有蚝味 西班亞火腿密瓜 - 好味! 火腿和密瓜都香 安格斯肉眼 - 煎扒的功夫很了得, 7成就是7成, 若扒可以切厚點, 避開筋就更好了! 海膽意粉 - 意粉是al dente的。海膽麻麻地新鮮﹐個廚大概已把意粉做得較淡, 免得搶了海膽鮮味﹐但cream汁如果要有cream味就很難吾搶海膽。點錯菜! 鵝肝醬松露烤麵包 - 吾知點形容俱好... 麵包吾新鮮﹐有些麵包做toast不是出爐新鮮更好﹐但baguette吾新鮮就會外乾內乾又無香味。 三角多層朱古力蛋糕 - okay, 好味, 幾甜 Tiramisu - 沒有一丁點tiramisu感覺或味到﹐只吃到杏仁味﹐外加一層怪怪的﹐質感像皮革的朱古力層。後來士應說是法國飛運來的。早D話我知一定不會點﹐入過freezer幾十個鐘依然很好吃的只能想到雪糕, 雪吧和frozen yogurt。 咖啡 - 幾香﹐不會酸﹐喝black都好ok 士應service - 招呼
 睡蟹 - 幾多羔﹐但是硬羔﹐沒有大扎蟹的羔清香
 麵飽 - 十分失望的白賓﹐帶給我茶餐廳的感覺
 蚝湯 - ok, 有蚝味
 西班亞火腿密瓜 - 好味! 火腿和密瓜都香
 三角多層朱古力蛋糕 - okay, 好味, 幾甜
 咖啡 - 幾香﹐不會酸﹐喝black都好ok
 士應service - 招呼周到.

Overall,有點失望。 服務周到﹐but cannot feel their passion on food quality. 無意再去。
2010-02-20
1月中, 想找一間特色, 有情調及寧靜的餐廳作求婚之用, 所以上網找到Point Pie; 看見每位食家都評價很高, 於是決定試一次! 這餐廳店員及老細十分nice 及 helpful, 有傾有講, 而VIP房是可以預約的, very good! 另外也多紅酒可以選擇, 惟獨因女友不愛飲酒, 所以無叫.講返食物, 由於是特別日子, 所以叫得特別多. 包括:凱撒雞沙律, 周打鮮蠔湯, 阿拉斯加蟹腳, 安格斯牛排, 煙火腿長通粉, 炒雜菜, 甜品New Wave Triangle這些食物, 由蔬菜到海鮮也十分新鮮, 蠔及蟹腳鮮味非常, 尤其是蟹腳的蟹汁及蟹膏, 我建議不需配合其他汁料, 原汁原味吃已很清甜. 另外安格斯牛排非常細嫩, 香煎牛排把肉汁鎖住在其中, 每口牛肉也很豐富. 我們叫了八成熟也煎得不老, 超水準! 另外, 煙ham雖然略鹹, 但風乾日子耐, 細細片火腿已食到豬的香氣. 最後特別推介是三角形的甜品New Wave Triangle, 不同的朱古力味, 增加了層次感.總括而言, 這是十分滿意的一餐, 惟獨是地點在跑馬山, 略遠, 但再遠也藉得一試及再吃.

講返食物, 由於是特別日子, 所以叫得特別多. 包括:

2010-01-15
纪念日
  • 阿拉斯加蟹腳
  • 安格斯牛排
  • 甜品New Wave Triangle
2010-01-12 8 浏览
其實本身我都好少上網,但一年得一次既女朋友生日 又唔知去邊到食好 !所以經朋友介紹之下,上左開飯呢個網搵餐廳,最後搵到呢間位於跑馬地,比較環境寧靜既餐廳 先黎介紹下食左D咩先 :頭盤 食左幾款蠔 ! 有美國 澳洲 法國 !幾款都唔錯 ~ 不過法國蠔海水味比較重 , 我就食唔慣 之後就經店員介紹之下 , 叫左一隻法國睡蟹 !都幾大隻,同埋好多蟹黃 ! 我覺得仲好食過大閘蟹啦 !主菜方面:我就叫左個日本豬,店員話呢隻豬好特別,自細就係食蕃薯同埋飲綠茶大既 !茶香味我就食到少少,但蕃薯味就食唔到啦 哈哈 ! 不過都幾好食 !女朋友就叫左個BB羊 !肉質幾嫩 ~ 同埋唔"穌" ! 不錯 ! 生日當然唔少得生日蛋糕啦 !見之前D食評介紹果個朱古力三角形,好好食 ! 所以我都揀左呢個 ! 果然真係好好食 !最後係到要多謝店員 KELVIN , 幫我係個CAKE到寫上我女朋友個名同埋其他字,仲要有埋生日歌播,雖然全間餐廳D人都望住,by the way 個氣氛都係唔錯的 !

先黎介紹下食左D咩先 :
頭盤 食左幾款蠔 ! 有美國 澳洲 法國 !
幾款都唔錯 ~ 不過法國蠔海水味比較重 , 我就食唔慣

之後就經店員介紹之下 , 叫左一隻法國睡蟹 !
都幾大隻,同埋好多蟹黃 ! 我覺得仲好食過大閘蟹啦 !
主菜方面:
女朋友就叫左個BB羊 !
肉質幾嫩 ~ 同埋唔"穌" ! 不錯 !

生日當然唔少得生日蛋糕啦 !

2010-01-01
  • 法國睡蟹 日本黑豚豬
2010-01-03 9 浏览
今年想过一个比较特别的除夕夜,同事介绍了POINT PIE。打算当天晚上作些特别安排,给女朋友一个大惊喜,要感激餐厅的Kelvin很帮忙。当天晚上有特别MENU,头盆有四款:法国生蚝,北海道带子,三文鱼配鹅肝,凯撒沙拉配火鸡。主菜选了焗澳洲彩虹魚。甜品是朱古力旦糕及绿茶蛋糕,餐饮包含一杯sparkling wine。女朋友很喜欢生蚝,味道带鲜甜!我比较喜欢北海道带子,是当天空运抵港,非常鲜味。甜品朱古力旦糕顶呱呱,中间有薄脆,很特别。下次一定再来。
下次一定再来。
火雞配凯隡沙律
黑松露磨菇湯
焗澳洲彩虹魚
朱古力旦糕
  • 生蚝,北海道带子,朱古力旦糕
吃罷昌記的高水準包點和米粉,還有食友的自制曲奇及Brownie,飽得八八九九。但還未吃甜魔們的正餐 (甜品),旅程又怎算完滿? 甜品下場是走唔甩的。Point Pie是跑馬地其中一間高級西餐廳,出名吃生蠔和法蘭西菜,當然也會有甜品供應。醒目的食友一早已選好地點,並致電留了一間貴賓房,大家可以更盡情更失控地狂吞甜品。翻開甜品餐牌,一共只有九款甜品。雖然大家都已很飽,不過以各位的吃甜能力,七個人吃九款甜品絕對是濕濕碎,就掃勻全個餐牌。服務生聽見我們話每款都要一個時,表情也有點愕然。不久,甜品上場了!九款甜品分兩隻碟盛著,就讓我慢慢介紹。其中一碟放著四件甜品:Hazelnut Craquant有三層,包含味濃的朱古力餅和香脆的粒粒榛子,好味又富層次感;Chocolate Crunch,跟前者有點相似,但朱古力味會重一點。再兩款是Tiramisu Dome,大概跟傳統的Tiramisu扯不上任何關係,應有的酒香換上了杏仁精的味道,我想吃回傳統的Tiramisu多一點;Pineapple Dacquoise,如名是有頗濃郁的菠蘿味,上面鋪著椰絲,有食友笑說似椰撻,其實味道也不太差的。另一碟的五件

不久,甜品上場了!九款甜品分兩隻碟盛著,就讓我慢慢介紹。

另一碟的五件分別是:Miss Poppy,在濕濕的Crumble Shortbread上加入士多啤梨慕絲,嚐一口夠了;Green Tea Opera幾有層次,也吃得出淡淡的綠茶味,可以收貨;Crispy Heart Chocolate Pyramide是真的做成金字塔形狀,朱古力夠脆夠香,是搶手貨。

New Wave Triangle外形也就是波浪形的三角,用上五種朱古力,味道十分濃郁,質感幼滑,水準相當;最後一件就是Cube Chocolate Coffee,賣相有點似傳統Tiramisu,實際是咖啡味朱古力慕絲結合雲尼拿忌廉組成,味道不算出眾,一般而已。

雖不是每一款甜品都很出色,畢竟人家主打不是甜品,也可理解。坦白說,有如此的出品,已經合乎預期了。
2009-10-28 14 浏览
在昌記品嚐米芝蓮包餐十分愉快,不過生日局只這樣又好像久了點東西,所以又安排了甜品下場!  經電話聯絡下,店方表示可以安排VIP房給一眾嘩鬼,是幾貼心的安排;不過後來人數加了又加,大家唯有坐得更親密!Point Pie主打生蠔及法國菜,但其甜品選擇也不少,是日大家就一口氣橫掃了餐牌上9款甜品: Cube chocolate coffee-乍看以為是tiramisu,原來是caramelized hazelnut + vanilla cream + coffee chocolate mousse的組合,可惜效果不太夾,味道只屬一般。 Miss poppy-很濕的crumble shortbread上,有薄薄一層開心果+紅莓mousse,整體水準只是不過不失。 Green tea opera-層次幾豐富,但主要的綠茶味不夠突出,所以未算優勝。 Pinapple dacquoise-看餐牌介紹明明是菠蘿,大家吃出來卻是椰蓉味?是大家都不太喜歡的一味。 Hazelnut craquant-有朱古力餅及脆榛子做膽,味道也算不錯。 Tiramisu cube-一點不似tiramisu,而中間夾心有濃

Tiramisu cube-一點不似tiramisu,而中間夾心有濃重的杏仁精味,很多食友都不喜歡。

Crispy heart chocolate pyramide-脆心牛奶朱古力味頗吸引,如用更濃郁的黑朱古力會更好。

New wave triangle-用上5種黑朱古力,朱古力味濃厚,質感細滑,絕對是全場之冠!

整餐甜品水準未如預期,以其小小一件$68/件的收費,遠不及對面街的Brown吸引。不過在私人小空間內,與食友暢談甚歡,真是一段很享受的時光~~~

而最後兩位壽星竟然爭著付鈔,真真真是不似樣子,看來必定要揀日再聚,好好教訓兩位才是!
VIP房
Chocolate crunch
Hazelnut craquant
New wave Triangle
2009-10-06 2 浏览
人生必要豪一次,豪食經驗又推高了一重了。剛剛星期日10月4日,正好朋友生日,紫秤加上小夜,特意利用朋友生日的籍口,組成了這次的豪食團。這次的豪食飯局,其實是一個偶然,由於朋友想吃蠔,又想起CHERISH的介紹,所以我特來到跑馬地吃這一餐,但來到才知道,原來餐廳已經頂手轉讓,現在已經是另一間餐廳,但味道卻和想像中一樣好吃,這一餐,我們最後只能用爽去形容。高價原兇之一﹕白酒X2吃生蠔又怎可以少得了白酒,所以我們就選了一枝的意大利白酒,味道很好,不像普通白酒的薄,白葡萄味很強,初飲時有一點微微的青澀,然後會感受到葡萄酸,最後就會慢慢慘出香氣。難得這白酒除了層次外,味道還夠厚,讓香氣還慢慢留在口裡,感覺很是舒服。然後,我們就開始白酒配生蠔,這個PERFECT MARRIAGE了。生蠔真是極之新鮮,平時很少機會吃生蠔,一來怕不新鮮,二來又沒有太多人喜歡吃。這次食得如此味美的生蠔,很是難得。(其實大家淨是來吃蠔都抵呀!)我們今次試了5種蠔,分別有法國﹑澳洲的,當然名我是記不了的,只記得CHERRY STONE。法國蠔味道本身較強,海鮮味也較重,但配合起白酒來較適合,因為白酒的香氣正好可以把海鮮味沖
人生必要豪一次,豪食經驗又推高了一重了。
高價原兇之一﹕白酒X2
我們今次試了5種蠔,分別有法國﹑澳洲的,當然名我是記不了的,只記得CHERRY STONE。法國蠔味道本身較強,海鮮味也較重,但配合起白酒來較適合,因為白酒的香氣正好可以把海鮮味沖淡,而且微微的酸味,也把蠔本身的味道提昇。
而澳洲蠔更是本人推介,澳洲蠔本身海水味就較微﹑礦物感較弱,感覺雜味較少,同時口感亦較強,只要加一點檸檬汁就很完美。
然後冷盤吃完(本來還想要個併盤,但有生蠔當然就有選擇了),就開始吃熱葷。
前菜的話,我們叫了兩個小食﹕法式焗田螺和牛肉粒當前菜。
(中間還有一個好好吃的麵包,但沒有拍到照片)
田螺是平時常吃的東西,所以吃起來比較就多了。最基本的是就螺本身的肉汁問題,螺本身是我愛好之一,但許多地方煮起來味道就會變了,多是肉汁漏了,或調味過度,結果螺本身肉汁的味道就沒了。
如何把肉汁的味道強調出來,是不容易的,這次吃了這個田螺,感覺調味非常適合,廚房對微妙的調整處得很好。
而另一個的牛肉粒,更是不錯,雖然是一個普通的菜式,但味道不會太普通,推介啊。(不過不懂介紹)
進入主菜環節。
點了﹕蜘蛛蟹肉天使麵+黑豚肉
天使麵沒什麼好介紹了,因為紫秤掛著吃豬肉(T_T),這個豬肉就是傳說中的無菌豬,已經想吃一段時間。
八食熟的豬肉,比起牛肉更爽更鬆化,吃下去口感完美。另外,不得不介紹的是師傅調的醬汁,味道真是不錯,本來我最怕就是日式醬汁,但真的不想停……

主菜完了,我們最後加了三個菜,想邊配酒邊聊天,分別是﹕
鵝肝醬法包
德國腸
翡翠螺
平心而論,鵝肝醬不是不好吃的,但這個法包真是有點平凡了點,沒什麼驚喜,雖然知道這是一個正統吃法,但味道卻沒什麼喜歡不喜歡了。
而德國腸,亦惹味得很。
但問題是翡翠螺,作為最尾的一道菜,本人吃不停口!!紫秤再次感受到翡翠螺的威力,那種口感,有咬勁得來爽脆,這菜令我很想自己在家買一堆翡翠螺自己爽……
這一餐飯吃了,就如一個毒癮……救我呀!!我想吃呀!!
白酒
牛肉粒
黑豚豬
天使麵
田螺
今天朋友晚上帶我黎食生日餐,雖然已經過左,HAHA今次還要在VIP房吃呢,十分之好情調的地方^^因為我都不太懂叫菜,都是朋友推介呢每樣都好好味,朋友叫我試一試紅酒,本身怕紅酒味的我,我都飲左好多呢,HAHA頭盤:沙律真的很新鮮,由其是有機番茄,感覺真的好味很多^^主菜:牛扒,羊扒,生蠔,都是超美味的^^,生蠔太美味的關係,再叫了一打,平時我吃生蠔都會肚痛,但今次無事,SO真係好新鮮呢,hehe甜品:本身已經吃得很飽的,但朋友推介說有2款甜品一定要試,就是綠茶蛋糕,7味朱古力蛋糕真是太好味,最後大家都食曬啦,HAHA如果有機會我都會再去一試,服務員都很細心周到呢
今天朋友晚上帶我黎食生日餐,雖然已經過左,HAHA
今次還要在VIP房吃呢,十分之好情調的地方^^

因為我都不太懂叫菜,都是朋友推介呢

每樣都好好味,

頭盤:沙律真的很新鮮,由其是有機番茄,感覺真的好味很多^^

平時我吃生蠔都會肚痛,
但今次無事,SO真係好新鮮呢,hehe

甜品:本身已經吃得很飽的,但朋友推介說有2款甜品一定要試,
就是綠茶蛋糕,7味朱古力蛋糕
真是太好味,最後大家都食曬啦,HAHA

如果有機會我都會再去一試,服務員都很細心周到呢
超美味的,味道剛剛好,不知如何用口講,一定要試的牛排^^
這是超正的朱古力,如果喜歡吃朱古力,一定要試,因為有7種朱古力味道的,感覺真的很特別呢^V^
第一次飲紅酒,加了一點特別的飲法,真的不錯^^
超好味的生蠔,因為太美味的關係,結果叫了一打呢^^
這個羊扒,味道剛好,又不太"蘇",大家有機會可以一試的^^
這個一定要食,好像綠茶味的雪糕^3^,下次有機會我一定要再吃這個^^
這是VIP ROOM呢,感覺好PRIVATE,唔會比人打擾
2009-10-02
超美味的,味道剛剛好,不知如何用口講,一定要試的牛排^^
第一次飲紅酒,加了一點特別的飲法,真的不錯^^
超好味的生蠔,因為太美味的關係,結果叫了一打呢^^
這個羊扒,味道剛好,又不太"蘇",大家有機會可以一試的^^
這是VIP ROOM呢,感覺好PRIVATE,唔會比人打擾
2009-10-02 9 浏览
Me and bf decided to go fine dinning for our anniversity. After a little search in openrice (actually searching for over 2 hours ), we found this Romantic Restourant in Happy Valley. We booked a VIP room to ourself. Just the two of us in the room, so we can enjoy some nice and quiet time together. Lovely..... The restourant have a variety types of Oyster..... we ordered 2 Auz and 2 french each, loving the Auz oyster.. they are very fresh and juicy. Then we ordered a soup each. I have a lobster s

Then we ordered a soup each. I have a lobster soup and bf has a Ox tail soup. My soup is absolutely fabulous... both of us love it very much..

For main, I have a Chicken Mushroom Risotto and Bf gets a Australian Wagyu Beef .... Risotto is my faviour dish,
really enjoy it. Bf loves his beef too... it is delightfully tender and juicy.

The environment and food is fantastic, just cant come off my mind. Point Pie is on my favour restourant list now. For sure we will be back.
Plan to hv the dinner with BF after knew this restaurant from magazine at 1 month ago. Finally I got time for the dinner at last week We arrived at around 9:30. Quiet late and hungury...but the place and atmosphere are good...Oyster---- my BF's choice, just cant wait to order somethg for our stomach. Though it's my first time to eat oyster. 4 Australia & 2 French. really not bad, but I like Australia more...French Bread---- taste good, but one bread seems too little for us LOLItalian Ham--
Italian Ham---- Taste like what I ate at my europe trip. Next time I'll try the Spain one.

Caesar Salad---- Actually I wanna order duck breast salad..but my BF made a wrong order~_~...the Caesar Salad seems got a little bit different with the others...(dunno how to tell)..still not bad...
Australia Lamb---- this is my main course, my favourite, the best that I ever had.the texture & sauce are perfect....dunno how to say...guys better come to have a try
Prawn---my BF wanna order Risotto..but he changed his mind after have the waiter's suggestion..the signature of the restaurant.....prawn + fish + caviar ...really good, especial the sauce....my BF still missing right now..For me...everythg is good but caviar ...I know caviar is expensive but I just dont like it..I really wanna ask the waiter "Can I change black truffle with 1 more prawn???" LOL
Overall...the dinner is very very good..especially compare with last time's fine dinner at Brasserie Le Faxxxx~_~
OMG..just cant wait to have dinner overhere again...

HK$500per one
  • Australia Lamb
2009-08-18 1 浏览
一班朋友仔第一次到這Point Pie 食飯! 選擇這裡只因為有朋友想食生蠔和之前用家對這裡的食評不錯!等齊人後, 已經係9點半了! 因為有兩位靚女遲到的關係! 我們先食生蠔! 一人5至6隻!! 試下不同的生蠔!! 員工為我們排好和教導我們食蠔的先後次序!! 由淺到濃味的! (讚!!)之後再來海鮮! 先上小龍蝦剌身!! 只能用兩個字形容 - 同 . 之後, 再來大龍蝦兩味! 又要用兩個字用形容 - .之後都有其他粉同野食.. 它們就just ok啦!我們一路食, 又不停飲紅白酒!! 時間過得好快...... 我們已經食到12am了!! 之後我們再叫甜品! 那個朱古力什麼什麼cake十分不錯!! 而綠茶的cake就唔ok了!!那裡的老闆同員工十分友善好客同好有禮貌!! 可能同我地年齡差不多啦(比較後生)!我們最後差不多2點多才離開!!! 而因為我們飲了很多酒.. 所以個bill同相對價錢就高了! 不過, 好食同當晚都食得相當開心呢!!(比價錢更重要!!!)
等齊人後, 已經係9點半了! 因為有兩位靚女遲到的關係!

之後再來海鮮! 先上小龍蝦剌身!! 只能用兩個字形容 - [鮮] 同 [正].

之後, 再來大龍蝦兩味! 又要用兩個字用形容 - [好味].
之後都有其他粉同野食.. 它們就just ok啦!

2009-08-15
2009-07-13 1 浏览
早幾個星期係雜誌睇到介紹呢間餐廳,話主打海鮮同生蠔 !本身自己都幾鐘意食生蠔 , 所以約埋女朋友仔去試下 ~地方環境就夠曬清靜 , 好彩自己有渣車黎 ! 因為一夜左跑馬地既交通只有的士 !一黎到 就行去個蠔吧到揀生蠔 , 望一望原來有成11-12款生蠔 ! 真係一款一隻都食飽你 !最後 因為自己鐘意食海水味重既生蠔 , 所以揀左五款都係法國蠔 ~ 食完生蠔到 Main Course啦 ~ 我同女朋友就點左 BB羊鞍 同埋 白汁海膽天使麵 !兩個都唔錯 !再食埋甜品 ,望一望個價錢,嘩$68即刻問佢點解咁貴???店員話個蛋糕係法國入口 ! 下次 會再黎 ! 不過係成班FD黎包場 ! 因為間餐廳個設計好岩包場 !
早幾個星期係雜誌睇到介紹呢間餐廳,話主打海鮮同生蠔 !

本身自己都幾鐘意食生蠔 , 所以約埋女朋友仔去試下 ~

一黎到 就行去個蠔吧到揀生蠔 , 望一望
原來有成11-12款生蠔 ! 真係一款一隻都食飽你 !

兩個都唔錯 !

再食埋甜品 ,望一望個價錢,嘩$68即刻問佢點解咁貴
???

店員話個蛋糕係法國入口 !

2009-07-02
  • 澳洲BB羊鞍
  • 法式龍蝦湯
  • 白汁日本海膽天使麵 !
2009-06-18 15 浏览
上次有個朋友食完之後話好食, 所以我同老婆就去試下, 又真係幾好食喎.首先嗰度嘅環境幾有氣氛, 同另一半黎食就岩晒. 另外地方唔大, 第一個感覺係如果同朋友一齊包場過節都好喎. 仕應好nice. 所以感覺上都好舒服食物買相唔錯, 品質有水準頭盤I: 4隻生蠔 - 法國同澳洲各兩隻(超正!!! 諗起都想再食. 因為好新鮮, 澳洲-爽脆﹑清甜, 法國-creamy﹑肉厚)頭盤II: 火腿哈蜜瓜(ok! 火腿好夠味, 就咁食都好正)主菜I: 鴨胸加鵝肝(ok! 鵝肝好正, 有少少creamy入口即溶, 不過鴨胸唔夠腍)主菜II: 蜆意粉(好正!!! 意粉嘅軟硬度岩岩好,啲蜆非常鮮甜一食就知係靚貨)

食物買相唔錯, 品質有水準
頭盤I: 4隻生蠔 - 法國同澳洲各兩隻
(超正!!! 諗起都想再食
頭盤II: 火腿哈蜜瓜
(ok! 火腿好夠味, 就咁食都好正)
主菜I: 鴨胸加鵝肝

鴨胸加鵝肝
蜆意粉
  • 生蠔
2009-06-15 5 浏览
老友生日..話見到雜誌介紹..想黎呢度食蠔...生日大晒...平時唔食蠔既我也就冇所謂了..間餐廳外面是黑色, 有d似高級私人會所, 再加上可能係係街尾既關係..幾乎令我地搵唔到..坐低冇耐朋友就係度問有d咩蠔...跟手就order左4/5隻蠔而我自已就order左龍蝦湯,羊鞍同朱古力軟心真的冇點錯....個龍蝦湯好好味..不過感覺貴左d...至於我個主菜....我至愛既羊..真的是我食過最好味的羊....因為是澳洲bb羊的關係嗎??至於個朱古力軟心都唔錯...就咁食個人覺得甜左d...但配埋杯咖啡就平衡返晒....間野確是不錯...主攻蠔既老友也讚口不絕..食左8隻蠔都冇事真好野...係貴左d....一於到我生日時再黎過啦.....
老友生日..話見到雜誌介紹..想黎呢度食蠔...
生日大晒...平時唔食蠔既我也就冇所謂了..
間餐廳外面是黑色, 有d似高級私人會所,
再加上可能係係街尾既關係..幾乎令我地搵唔到..
坐低冇耐朋友就係度問有d咩蠔...
跟手就order左4/5隻蠔
而我自已就order左龍蝦湯,羊鞍同朱古力軟心
真的冇點錯....個龍蝦湯好好味..不過感覺貴左d...
至於我個主菜....我至愛既羊..
真的是我食過最好味的羊....
因為是澳洲bb羊的關係嗎??
至於個朱古力軟心都唔錯...
就咁食個人覺得甜左d...
但配埋杯咖啡就平衡返晒....
間野確是不錯...主攻蠔既老友也讚口不絕..
食左8隻蠔都冇事真好野...
係貴左d....一於到我生日時再黎過啦.....

2009-06-12