2012-02-13 720 浏览
每次去pokka都係飮野,因為我老公鐘情它的滴溜咖啡。雖然我不喜歡喝咖啡,但我都覚得幾好。我亦試過那個蘋果籚會湅飲,味道很清新,又不太甜。 那個北海道XX,忘記了全名,就很難喝。
2012-02-07
2011-12-13 322 浏览
舊同事飯聚,選擇了Pokka Café。餐牌的食物選擇算多,環境未算有情調,但也可以的。怕聞榴槤味的人,不要選擇太近隔離發記甜品位置,因為舖頭與舖頭之間是沒有玻璃、牆壁等隔著,會有陣陣的榴槤味飄過來,幸好,我也喜歡吃榴槤,所以沒所謂。不想傷腦筋,所以簡單的叫了晚餐。是牛柳配炸蝦,跟餐有餐包、餐湯、甜品及餐茶。還未習慣寫食評,經常也忘了影相。最後,只記得影主菜。反正主菜才是重點!餐包應該是麥包來的,很鬆軟,不錯。餐湯是忌廉湯來的,略淡,不夠味。每一次主菜上檯,我總有一個感覺──「太細碟了吧!」是我真的太大食?還是真的太細碟,我開始搞不清楚了。炸蝦我希望是天婦羅的一種,但卻是吉列的一種,蝦沒有蝦味,只吃到炸粉。牛扒不會太乾,也不會太熟,不會靭,也很容易咬開,配上醬汁吃也不錯。但煎牛扒我比較喜歡吃有一點煎焦了,微苦,少汁,吃肉汁為主哪種,所以我只覺得一般。絆碟的有茄子(<<西式配茄子,感覺怪怪的,但味道可以。)還有一些生菜絲(<<就像吃沙律的感覺)。總體是合格,但未到好食的程度。最後,甜品的朱古力蛋糕,我是頗喜歡的,很濃的朱古力味,可惜只有小小的一件。另外,看
舊同事飯聚,選擇了Pokka Café。
餐牌的食物選擇算多,環境未算有情調,但也可以的。

不想傷腦筋,所以簡單的叫了晚餐。
是牛柳配炸蝦,跟餐有餐包、餐湯、甜品及餐茶。
還未習慣寫食評,經常也忘了影相。
最後,只記得影主菜。反正主菜才是重點!

餐包應該是麥包來的,很鬆軟,不錯。
餐湯是忌廉湯來的,略淡,不夠味。
碟,我開始搞不清楚了。
絆碟的有茄子(<<西式配茄子,感覺怪怪的,但味道可以。)
還有一些生菜絲(<<就像吃沙律的感覺)。
總體是合格,但未到好食的程度。

另外,看到其他人點的一大杯雪糕,超大,比我的主菜更大的一杯,餐牌上好像寫著四人份量的,很吸引的樣子。
下次再來齋吃甜品好了~~~
2011-12-09
2011-11-28 134 浏览
這個11月算是減肥成功有翻D朋友生活的月份我的晚餐可在外享用但也要諗過揀過要減肥的人本身就不喜歡只用沙律做晚餐的但揀一間有沙律食的餐廳係做作既一部份等良心好過少少既一部份在旺角平日也是好很多人的地方去完旅行社累極的腳要快快找到休息DINNER的地方不是很多好彩POKKA不是很多人在等位等位地方又有得坐下15分鐘後有位了朋友叫了carbonara...睇起黎水nel nel不是很creamy朋友也說沒有想像的好~~味道一般我的選擇咖哩牛肉烏冬當然和MEUN的照片差很遠味道一般沒有濃濃的咖哩味也不夠熱一坐下台面已濕立立....waitress放下MENU在濕立立的台面我的手當然也濕立立....幸好waritess立即比濕紙巾我但.....都係有少少肉酸相對起飲品就好好多了綠茶latteIce milk coffee飲得出飲品比較用心....我的北海道奶冰咖啡無論是咖啡定係個presentation都好OK不過個奶應該係普通野~ hahahaha
這個11月算是減肥成功有翻D朋友生活的月份

好彩POKKA不是很多人在等位
等位地方又有得坐下

15分鐘後有位了
朋友叫了

carbonara...
卡邦尼意粉
睇起黎水nel nel不是很creamy
朋友也說沒有想像的好~~味道一般

我的選擇
咖哩牛肉烏冬
當然和MEUN的照片差很遠
味道一般沒有濃濃的咖哩味
也不夠熱
台面濕立立,連個tray都係好似岩岩洗完無抹就用
但.....都係有少少肉酸

相對起飲品就好好多了

綠茶latte
Ice milk coffee
飲得出飲品比較用心....
不過個奶應該係普通野~ hahahaha

2011-11-15
2011-11-11 79 浏览
2個人叫左個沙律, 2個main dish燒牛肉沙律 ($68)牛肉外面燒過下, 裡面半生熟, 咬落又林又有肉汁; 芝麻醬配車厘茄加生菜,又爽口, 亦令蔬菜散發香味, 但係得個4-5塊生菜, 分量唔夠多白汁磨姑雞肉意粉 ($88)賣相吸引, 香噴噴咁拎上黎, 令人垂涎! 白汁香濃又甜甜地, 雞肉厚身得黎亦好滑, 意粉爽口又唔太林, 磨姑亦都好多鮮茄焗豬排飯 ($92)豬排又香又林, 不過茄汁好少, 成個飯太乾身, 飯既份量亦都唔多, 加埋一成舊水, 份量又少又唔特別好味, 比連鎖快餐個d 都不如, 有被賣豬仔既感覺服務周到, waiters好有禮貌係pokka既優點, 不過咁多間pokka黎計, 呢間d枱算好密, 所以令到成間店都好嘈, 同埋我地坐近門口半開放式既位置, 冷氣唔夠最後用85折卡, 都幾抵食

2個人叫左個沙律, 2個main dish

燒牛肉沙律 ($68)

白汁磨姑雞肉意粉 ($88)

鮮茄焗豬排飯 ($92)

最後用85折卡, 都幾抵食
2011-11-05
2011-10-11 92 浏览
去過 Pokka Cafe 幾間分店,始終對康怡分店最有好感。因貪其水準有保證而且儲印中,一行六人,今次 係雅蘭分店,(但我唔記得帶card,今次蝕左la~)Staff又無提我citi bank card滿$300就即減$50,感覺上 依間既service 差D。講返食物先牛柳粒炒香味飯---有紫菜伴碟,幾好味(輝輝食最多)。滑蛋雞肉飯---味道一般(欣欣 話似 “是油雞” 既製作方式而成)。一口牛柳----一人一粒 唔洗爭。咖哩牛肉奄列飯---普通( 奶文 清左依碟)。日式炒雜菜-----有椰菜+西蘭花+紅蘿蔔絲+秀珍菇。習慣了每餐都要有菜,所以ORDER一碟雜菜. 要一讚既係, 依個雜菜不算油膩.脆香蜜嘜格格伴雪糕---一啖雪糕 一啖多士,口感岩岩好!Pokka一向份量細, 男士們食晒 可能都係 唔夠飽。總體來講..我覺得今餐只係OK。
因貪其水準有保證而且儲印中,一行六人,今次 係雅蘭分店,
感覺上 依間既service 差D

講返食物先

牛柳粒炒香味飯---有紫菜伴碟,幾好味(輝輝食最多)。
一口牛柳----一人一粒 唔洗爭。
咖哩牛肉奄列飯---普通( 奶文 清左依碟)。
日式炒雜菜-----有椰菜+西蘭花+紅蘿蔔絲+秀珍菇。
習慣了每餐都要有菜,所以ORDER一碟雜菜.
要一讚既係, 依個雜菜不算油膩.

脆香蜜嘜格格伴雪糕---一啖雪糕 一啖多士,口感岩岩好!

Pokka一向份量細, 男士們食晒 可能都係 唔夠飽。

總體來講..我覺得今餐只係OK。
一口牛柳
牛柳粒炒香味飯
日式炒雜菜
脆香蜜嘜格格伴雪糕
2011-09-20 14 浏览
好友B 岩岩係外國番黎. 適逄佢未搵到工,於事就提早1個月食左我第1餐生日飯先 , 在此先謝過原本屬意係港島個邊食, 但最後都係去番MK 食.近近地就選擇左POKKA. 閒日7點去到,都已經有人等位.羅左飛. 要等大約5張. 但因為係第1張既2人台, 所以等左大約15分中就有位, 可以接受.SET DINNER 有2款,但奈何不合胃口, 所以都係散叫.對上一次黎已經係數年前, MENU 比之前WAY TOO 多元化. 以前總覺得佢同風月堂差吾多, 都係日式西餐廳.但POKKA 而家個MENU 係眼花撩亂 !! 連韓國食物都佔了一整頁 !!!!!最後因為胃口不佳, 只點了海鮮炒意粉和芥辣8爪魚三文魚.意粉炒得挺乾身, 雖然沒有濃濃的SAUCE, 但也很夠味. 美中不足的是略為油膩.WASABI 8爪魚和三文魚和相片有極大出入.所謂WASABI, 並非好像WASABI 8爪魚壽司一樣, 只是一堆切成小粒既8爪魚加辣青椒.零芥辣味, 青椒又吾夠辣,差 !!!!!!!!!!!!!!!!不過,雖然今晚都好FULL, 但上菜速度都幾快

原本屬意係港島個邊食, 但最後都係去番MK 食.

近近地就選擇左POKKA. 閒日7點去到,都已經有人等位.

以前總覺得佢同風月堂差吾多, 都係日式西餐廳.
但POKKA 而家個MENU 係眼花撩亂 !!

連韓國食物都佔了一整頁 !!!!!
最後因為胃口不佳, 只點了海鮮炒意粉和芥辣8爪魚三文魚.
海鮮炒意粉
WASABI 8爪魚和三文魚

和相片有極大出入.

不過,雖然今晚都好FULL, 但上菜速度都幾快

庆祝纪念
生日
  • pasta
2011-08-09 18 浏览
玩完YOGA之後.同我同堂既同學叫埋我一齊食LUNCH.本應其中一個想話去稻香,但星期日......都唔駛諗啦!見POKKA有位又唔駛等,就佢啦.一坐低,接待姐姐已經推介我地試吓SET LUNCH,有湯.MAIN COURSE.甜品,我地三個人就一人一SET$118.先上餐湯什菌周打蜆湯3.5分:好濃既什菌味,有D驚喜.今日既主菜.土耳其火雞胸拼天婦羅蝦.4分:蝦好爽口,無雪味. 雞胸肉加上黃色既SAUCE,好FRESH 加配少少份量既珍珠飯同配菜,YUMMY.甜品係朱古力MOUSSE蛋糕3分:跟SET既甜品.一般水準我地三個試咗骨膠原咖啡+$253.5分飲到底先覺有少少膠質,叫做試過算啦.服務就幾好,適當既時候會幫你加水.唔錯.傾吓傾吓.都坐咗成兩個鐘.
玩完YOGA之後.
同我同堂既同學叫埋我一齊食LUNCH.
本應其中一個想話去稻香,但星期日......
都唔駛諗啦!
見POKKA有位又唔駛等,就佢啦.
一坐低,接待姐姐已經推介我地試吓SET LUNCH,
有湯.MAIN COURSE.甜品,
我地三個人就一人一SET$118.
先上餐湯
什菌周打蜆湯
3.5分:好濃既什菌味,有D驚喜.
今日既主菜.
土耳其火雞胸拼天婦羅蝦.
4分:蝦好爽口,無雪味.
雞胸肉加上黃色既SAUCE,好FRESH
加配少少份量既珍珠飯同配菜,YUMMY.
甜品係朱古力MOUSSE蛋糕
3分:跟SET既甜品.一般水準
我地三個試咗骨膠原咖啡+$25
蒸漏咖啡
3.5分飲到底先覺有少少膠質,叫做試過算啦.
服務就幾好,適當既時候會幫你加水.
唔錯.
傾吓傾吓.都坐咗成兩個鐘.
2011-08-07
2011-08-02 10 浏览
一坐低唔夠5分鐘就比人吹落單, 成本meun都未睇完, 話要睇多一陣, 行開唔夠一分鐘, 又返黎一直企係我地張台隔離叫左呢個甜品, 唔記得左叫咩名喇, 姐姐見我地係度睇, 就話要等30分鐘, 比我感覺係吹我地落單結果大約20mins就有得食喇~影完相即食, 鋪滿好多TIRUMISU, 有D未浸到既面包仲脆架, 同埋都熱熱地,浸到雪糕/TIRUMISU的就淋左, 同埋唔熱, 再加一口雪糕, 又凍又熱, 好過引~之前食過一隻係有COFFEE味的, 今次呢隻好味好多呀!!

結果大約20mins就有得食喇~
之前食過一隻係有COFFEE味的, 今次呢隻好味好多呀!!
2011-07-29
2011-07-18 24 浏览
雅蘭pokka是唯一有pizza吃的pokka(不計其下的百瀧),於是是日晚餐要了2個pizza - 一個三文魚pizza,一個雜菌pizza,另加海鮮湯意粉,仙人掌汁和牛尾湯.牛尾湯濃香仙人掌汁一般啦,像小麥草汁,夏天喝不錯.海鮮湯意粉很油還偏鹹,記得以前食過不是這樣的,失望pizza好食
牛尾湯濃香
仙人掌汁一般啦,像小麥草汁,夏天喝不錯.
海鮮湯意粉很油還偏鹹,記得以前食過不是這樣的,失望
pizza好食
2011-05-11 8 浏览
叫咗兩個TEA SET, 蘋果CHEESE CAKE 同荔枝凍餅.蘋果CHEESE CAKE 冇芝士味, 舊士多卑梨雪糕既味假到好似藥水咁荔枝凍餅就用維記雪糕加塊餅夾住,把鬼!!!!杯凍coffee就一杯上,以前係會係你面前由個玻璃瓶倒出黎,冇晒啲風味......仲有[的小昆蟲飛飛吓!埋單價$126, 超唔抵!!!!!!!!真係差差差差!!!!

荔枝凍餅就用維記雪糕加塊餅夾住,把鬼!!!!

仲有[的小昆蟲飛飛吓!

埋單價$126, 超唔抵!!!!!!!!

真係差差差差!!!!
2011-05-10
五個人叫了四杯野, 一個甜品, 目的都係想揾個好地方坐坐傾計, 同埋朋友玩自備黎o既「三國殺」!諗黎諗去, 旺角最就腳, 但係食甜品又可以好好坐低o既地方無幾多個~想去新開o既五代同糖但係又有d貴同埋唔坐得耐, 於是就黎左呢間pokka!綠茶鮮奶好香, 仲有小小cookie配住飲, 是熱飲的不錯選擇。呢杯朱古力飲品入面有太多涼粉同埋太多冰, 雖然好好味, 但飲完有d飽!下面呢杯無上面o個杯咁甜, 可以一試!配有日本牛奶雪糕的甜品, 錦上添花!$267.3, 每人大概$54, 去樓上cafe都唔止啦!!!特別鳴謝好朋友是晚請我地食甜品!!

下面呢杯無上面o個杯咁甜, 可以一試!
配有日本牛奶雪糕的甜品, 錦上添花!
特別鳴謝好朋友是晚請我地食甜品!!
2011-01-26 16 浏览
同朋友去到旺角朗豪坊行街買衫睇電影,到夜晚唔知食咩好,朋友提議到雅蘭的pokka cafe,呢間是第一次,沙田pokka cafe我地去得多,印象是幾有食物要求的一間餐廳,但呢晚我地有少少碰釘,叫了兩個餐,一個是牛扒雞扒餐,另一個是韓式石頭窩飯,先講牛扒雞扒餐,真是不太好食,由跟餐的面包唔太熱(叮都唔叮吓冇誠意),湯唔特別好味,主菜好一般,飯又超小型(我唸少到幼稚園小朋友見到都覺得唔夠食),跟餐的飲品我加錢換了一杯特飲柚子波蘿密,來到的時候杯內有3大片薑,我立即夾走3大片薑,因我喉嚨痛,所以唔食得薑(本來想飲杯柚子波蘿密滋潤吓,點知,真是唔知是唔我時運差),總之就超一般。 另外那個韓式石頭窩飯都是好一般貨色,飯好濕,唔夠熱,完全冇嘢講,另外朋友叫了咖啡,佢話好味(全晚唯一可取的)。pokka cafe努力啦,唔可以再是咁,否則下次一定比差你。

2011-01-02 7 浏览
尚算可以、用珍珠米做飯底里面只有兩至三隻蝦行街行到累累地、求其揾間野坐吓食D嘢‧打開餐牌樣樣野都好貴、求其叫兩款試下、味道一般冇特別、份量又小又冇料、食完晚飯當TeaTime下次米制!!!
咖喱牛扒飯
尚算可以、用珍珠米做飯底
XO醬海鮮炒意粉
里面只有兩至三隻蝦
行街行到累累地、求其揾間野坐吓食D嘢‧
打開餐牌樣樣野都好貴、求其叫兩款試下、
味道一般冇特別、份量又小又冇料、食完晚飯當TeaTime
下次米制!!!
2010-12-30
咖喱牛扒飯
2010-11-21 3 浏览
food & taste 質素上就吾算好好旦都吾算差,百二蚊有哂湯~主菜~歺飲~甜點 (甜點今期岩口味)算係甘。最好莫過於服務 !! 咩時候都冇黑面, 貴價餐廳都未必有甘好。
cream soup ~ average only
lamb chop "eat~able"
2010-11-19
lamb chop "eat~able"
2010-11-02 13 浏览
把考試的狀態凍結,輕鬆過數小時。在旺角找了很久,真的,以前很快就想到吃什麼,不過在旺角,想吃的如西門町、火山石、咖哩大皇等等一一吃過,又有很多連吃一次的動力也沒有。找了一個小時,最後來到我未吃過的pokka café。點了菠菜煮煙肉豚肉意粉和築地三文魚番茄意粉。還有一客甜品,是綠茶tiramisu。築地三文魚番茄意粉($86),番茄湯帶丁點應有的酸味,湯底的濃度算高,不錯。意粉來說,不會軟淋,熟了的三文魚倒是有點魚腥味,我是不怕腥的,所以也沒相干,如果怕的,好像有另外一款是同一個湯底和意粉,不過轉了海鮮。菠菜煮煙肉豚肉意粉($82),第一口嘗到的時候,立即覺得這個才是今晚的主角,意粉都占上了很香的菠菜汁,而不是本身就有是菠汁味的意粉。很惹味,但第一二口也發現到有點過鹹。好彩的是師傅應該未把鹽撈均吧,撈後就沒有過鹹的情況了,煙肉鹹鹹的很香,豚肉也是入味和帶點點肥,也占上菠菜汁,是好吃的。甜品來了一客綠茶tiramisu($4x),看圖片會以為是一片片好像厚身的薯片,店員在點菜前已經說明了圖片和實物會不一樣,而tiramisu,只是借用比較有名氣的名字吧。出來原來是吉士和少訐蛋糕和綠茶粉,

甜品來了一客綠茶tiramisu($4x),看圖片會以為是一片片好像厚身的薯片,店員在點菜前已經說明了圖片和實物會不一樣,而tiramisu,只是借用比較有名氣的名字吧。出來原來是吉士和少訐蛋糕和綠茶粉,還有少量完整的紅豆粒和紅豆汁,吉士打得很滑,甜品內一點酒味也沒有,上面的綠茶粉也夠香,入口總會有部份貼在牙上,兩者配合起來味道甚佳。紅豆比較上甜,也是恰到好處的甜,不過今次而言,它只是襯托,起不了太大作用。

平均來說味道不錯,吃得過。想不到吃什麼?可以想想它。
  • 菠菜煮煙肉豚肉意粉