2024-06-22
-香港有咩韓式炸雞店好食?曾經有個韓國同事介紹我呢間炸雞店 - 炸雞中的ᴘʀᴀᴅᴀ ,上網睇到話係炸雞嘅天花板,呢間店我都收藏咗好耐,真係咁巴閉? ʟᴇᴛ'ꜱ ɢᴏ !🧡🐓🅟🅡🅔🅜🅘🅤🅜 🅒🅗🅘🅒🅚🅔🅝食炸雞一定要揀特別嘅款式,普通原味已經滿足唔到我 ( ~'ω')~🤤必食招牌半半炸雞 $238(青陽辣椒炸雞 / 紫菜脆脆炸雞)💛必食呢度獨有嘅青陽辣椒炸雞,充滿青bb嘅蛋黃醬,青陽辣椒來自韓國,本身辣度比一般辣椒更辣,但呢度蛋黃醬經過悉心調教,平時食譚仔嘅5小辣嘅我都食到,青陽辣椒辣得好過癮,蛋黃醬又帶少少甜味可以中和辣度,然後講吓個炸雞:🐓食炸雞最緊要係咩?炸雞🍗一定要炸得香脆,咬入去雞肉要Juicy嫩滑,個醬汁要惹味,但係唔可以咸到連雞味都掩蓋,呢間都做到以上三點,兩款炸雞各有千秋:💙紫菜碎碎炸雞上面佈滿紫菜碎碎,食落去有砂糖嘅甜味,香香甜甜幾好好食,入面嘅炸紫菜食落去好似蝦片一樣脆卜卜,超級香口,yummy!💚青陽辣椒炸雞就着重醬汁方面,外皮變得比較濕潤,採用「先焗後炸」所以唔算太油膩,不過半半炸雞份量太多,兩個女仔食唔晒,炸雞好食,可ᴇɴᴄᴏʀᴇ!ヾ(●゜▽゜●)♡🖤炒年糕
香港有咩韓式炸雞店好食?
ʟᴇᴛ'ꜱ ɢᴏ !
🧡🐓🅟🅡🅔🅜🅘🅤🅜 🅒🅗🅘🅒🅚🅔🅝
🤤必食招牌
半半炸雞 $238(青陽辣椒炸雞 / 紫菜脆脆炸雞)
🐓食炸雞最緊要係咩?
💙紫菜碎碎炸雞
🖤炒年糕(秘製黑醬) $78
甜醬油拔絲炒年糕,加咗超香炸蒜片,年糕入口煙靭,但唔會痴牙,味道都唔錯,但係我已經比炸雞填滿咗個胃。
🥤飲品
🍐梨肉汁 $18 🥭芒果梳打 $28
平時一定飲啤酒,不過今日唔飲住,呢隻梨肉汁勁好飲,入面有梨肉碎碎,超級香甜。
好多間分店,其中一間
🍗PURADAK CHICKEN (將軍澳中心) (將軍澳)
💙將軍澳唐德街9號將軍澳中心1樓167-169號舖