2016-02-03 885 浏览
想搵個地方食飯傾計 商場無乜人之餘入到去一個人都無成晚得我地一台 仲唔係包左場環境其實幾好,傾計岩哂 價錢方面都十分經濟,很好食物方面係重點叫左幾樣 ,賣相其實不錯,但食落意粉無乜味要自己加salt, pizza 薄脆底 Parma ham 原味夠哂 但份量少都唔飽waffle sandwich 個waffle 脆到硬,入面料少得菜,肉薄到一個食唔出既點薯條凍的,茄汁問左三四次還是自己出去攞服務差,食物麻麻,好難怪無人食。
想搵個地方食飯傾計

商場無乜人之餘

入到去一個人都無

成晚得我地一台 仲唔係包左場

環境其實幾好,傾計岩哂

價錢方面都十分經濟,很好

食物方面係重點
叫左幾樣 ,賣相其實不錯,但食落

意粉無乜味要自己加salt,

薯條凍的,茄汁問左三四次還是自己出去攞

服務差,食物麻麻,好難怪無人食。

2016-01-24 714 浏览
近排要搞保險,於是每逢Lunch hour,就要搵間唔太嘈又坐得舒服既餐廳 (當然,唔貴就更佳),等個agent講得舒服,我又聽得清楚。經過新文華中心,見到開左間新餐廳叫RBTea,裝修簡單雅致,而且座位舒適,就揀呢間。午市套餐,雖然有唔少選擇,但有不少都係cream sauce,我個胃唔受得,所以保守D,都係揀個焗番茄豬扒飯($62)。等左起碼半個鐘,個焗飯終於到 (餐廳明顯唔夠人手)。豬扒係炸過既,然後再同其他蔬菜配料:洋蔥、番茄等等同焗。調味係OK既,但個飯底就濕左D,腍bat bat,豬扒唔嚡亦唔滑,不過不失。飲品我揀左熱青檸綠茶,真係酸到盲公都開眼,我諗如果係凍飲加冰既話,應該好D。總括黎講,$62一個午餐,算係咁,久唔久一次都OK。
總括黎講,$62一個午餐,算係咁,久唔久一次都OK。

2016-01-22
2016-01-04 682 浏览
因為係果邊番開學,放左學時不時都會同人搵地方HIGHTEA,岩岩入左商場,就見到大大隻兔仔LOGO,我唔理三七廿一就衝左過去坐低喇XD我超中意兔仔呢~~緊係要支持一下! 就係依個兔仔LOGO吸引到我喇XP遠遠見到已經忍唔住.. 因為放左學已經六點幾,所以都算係食夜晚喇,依個係DINNER SET,選擇雖唔多,但都可以加錢換甜品既~ 環境睇落唔錯,不過人流唔多,唔知係米間商場太少人行呢 佈置得幾有心思,周圍都見到兔仔既蹤影,相信老闆同我一樣係愛兔之人XD(想太多?)裝飾擺設都落左唔少心機,成個氣氛都好優閒芒果輕食鬆餅,賣相睇落唔錯,鬆餅外脆內軟,芒果醬同個雪糕幾夾,兩個人食好足夠,味道唔錯,芒果都幾新鮮~ 香濃忌廉蘑菇湯,飲第一啖既時候就覺得「哇,咸到..」,好似飲左好多匙鹽咁,實在飲唔落了 焗忌廉野菌螺絲粉,忌廉焗得唔夠多,而且焗到成個螺絲粉都好乾,野菌只係普通冬菇,又係焗到"乾真真",成個口感都唔太好,認真麻麻 黑櫻桃酒心芝士千層糕,加錢換的千層糕,感覺似雪得太耐了,千層既口感食落一粒粒咁,黑櫻桃酒心咁味道唔太出,一般般黑椒牛肉鬆餅三文治,利用鬆餅做成麵包,中間有餡,依個做法幾特別,
岩岩入左商場,就見到大大隻兔仔LOGO,
我唔理三七廿一就衝左過去坐低喇XD
我超中意兔仔呢~~緊係要支持一下!
就係依個兔仔LOGO吸引到我喇XP遠遠見到已經忍唔住..
選擇雖唔多,但都可以加錢換甜品既~
環境睇落唔錯,不過人流唔多,唔知係米間商場太少人行呢
裝飾擺設都落左唔少心機,成個氣氛都好優閒
芒果輕食鬆餅
兩個人食好足夠,味道唔錯,芒果都幾新鮮~
香濃忌廉蘑菇湯
香濃忌廉蘑菇湯,飲第一啖既時候就覺得「哇,咸到..」,
好似飲左好多匙鹽咁,實在飲唔落了
焗忌廉野菌螺絲粉
黑櫻桃酒心芝士千層糕
黑櫻桃酒心芝士千層糕,加錢換的千層糕,感覺似雪得太耐了,
千層既口感食落一粒粒咁,黑櫻桃酒心咁味道唔太出,一般般
黑椒牛肉鬆餅三文治
鬆餅食落幾脆身,成個三文治會變到好厚,會驚啲餡跌出黎呢,
牛肉都唔錯,薄薄地但味道好香口,整體唔錯
最後唔可以錯過就係薯角,味道都唔錯
檸檬綠茶
檸檬綠茶,夠晒清新香甜,甜度恰到好處,配搭得幾好

總括而言,環境佈置都唔錯,屬於中上,但食物方面,SET DINNER有待改善,同鬆餅差太遠,
可能真係主打鬆餅,所以其他較弱,但主菜都唔可以忽視,店員服務一般,感覺冇咩精神,
希望餐廳可以更加進步,如果唔係就晒左同有心思既裝修同隻咁可愛既兔仔喇XD
芒果輕食鬆餅
2015-12-29 682 浏览
之前去太子食飯見到RBTea已經想試下,今次去到尖東見到RBTea,見無乜人,於是坐底,但原來佢地weekend收早,真係唔好意思阻住人地收工。水果茶:有點酸,但可接受。蘋果甘菊綠茶:香味很香,味道卻淡了一些,沒有蘋果味道。烤檸檬鷄膇:檸檬味道不算濃郁,配上西芹去降油膩感。帕爾馬芝士薄餅:薄餅很薄很脆,芝士粉令味道提升不少,口感不錯。焗忌廉野菌螺絲粉:忌廉味道濃郁,配料份量也不少。唔好意思order甜品,下次再試下吧。
水果茶:有點酸,但可接受。
蘋果甘菊綠茶:香味很香,味道卻淡了一些,沒有蘋果味道。
烤檸檬鷄膇:檸檬味道不算濃郁,配上西芹去降油膩感。
焗忌廉野菌螺絲粉:忌廉味道濃郁,配料份量也不少。
唔好意思order甜品,下次再試下吧。

题外话/补充资料: 星期日會比較早收,要注意喔。
2015-12-06
2015-12-28 559 浏览
8婆谷今次雖然都係唔齊人,不過都唔緊要,最重要係大家又可關心吓小茄嘅感情狀況 今次嚟,發覺佢地轉咗menu,多咗啲特別飲品,亦都多咗小食,而且重新出咗個好特別嘅鬆餅三文治岩鹽黑烏龍茶岩鹽Oreo朱古力奶茶BBQ烤雞翼 - 呢個雞翼好味,唔會烤得過龍,咬開重有雞油走出嚟,好味,最緊要係……重係有跟西芹,可以減吓油膩感香濃忌廉蜆意粉 - 之前食過有好多蒜頭,所以我今次醒目,叫佢地走蒜頭,走咗蒜頭好味好多,如果再多啲汁就好喇 厚切吉列豬扒鬆餅三文治 - 絕……用鬆餅做麵包,個醬汁有蛋黃醬、芥辣(一食就食到),豬扒好淋,唔韌,雖然有芥辣做醬,但係出奇地夾,雖然夾……但係……我都係想唔要啲醬,所以……我食咗一嚿就撩走啲醬汁 綜合菌菇芝士薄脆 - 一如以往,好好味,佢地最鍾意啲芝士……當然我最鍾意係啲雜菌喇

岩鹽黑烏龍茶
岩鹽Oreo朱古力奶茶
2015-12-14
  • 綜合菌菇芝士薄脆
  • 厚切吉列豬扒鬆餅三文治
  • BBQ烤雞翼
2015-12-19 581 浏览
假日到尖東一帶閒逛,附近一帶不乏食肆。走到了新文華中心,看到有間新開的餐廳。與大頭仔都未食早餐,便一心想看個究竟。原來已經到了午飯時間,看過餐牌也覺得可以一試。叫了一個午市套餐 - 俄式番茄土豆飯配餐飲($48)。用木板再加一小鍋上柴賣相可愛。番茄土豆似湯,有蘿蔔、薯仔、西芹等,還有兩顆肉丸。汁較稀,不會很杰。飯偏硬亦不夠熱,即使加了汁也不會變得稔,絕對適合喜歡吃飯較硬身及有趙口的人。飲品為熱檸檬綠茶,來到後發覺原來是青檸。廷清新的,茶亦夠濃。貪新鮮的我看到鹹食窩夫便想試。點了黑椒牛肉鬆餅三文治($56)。用木板上碟賣相確是不錯,看似漢堡的,分別由兩片蕃茄、生菜來夾著一塊牛肉。體積略嫌龐大了點,難以一口咬下。窩夫質感不是香脆內軟糯的感覺。帶甜鬆餅中的醬料是塗了芥末醬,強烈的味覺衝擊,個人不太喜歡。薯角下了香草粉和鹽,偏鹹了。香煎香草腸配薯角($48)很小看到會配上西芹條作伴碟,清清淡淡的,我後來放到了番茄土豆湯中來吃。薯角不錯,點茄汁或蛋黃醬也好吃。香草腸味道正常,不過不失。最後還點了個甜品,香蕉抹茶班戟($48)。抹茶配香蕉真是第一次吃。把抹茶調至味偏奶的味道可和香蕉完美地融合。相對
假日到尖東一帶閒逛,附近一帶不乏食肆。
走到了新文華中心,看到有間新開的餐廳。
與大頭仔都未食早餐,便一心想看個究竟。
原來已經到了午飯時間,看過餐牌也覺得可以一試。
叫了一個午市套餐 - 俄式番茄土豆飯配餐飲($48)。
俄式番茄土豆飯
用木板再加一小鍋上柴賣相可愛。
熱檸檬綠茶
飲品為熱檸檬綠茶,來到後發覺原來是青檸。
廷清新的,茶亦夠濃。
貪新鮮的我看到鹹食窩夫便想試。
點了黑椒牛肉鬆餅三文治($56)。
黑椒牛肉鬆餅三文治
薯角下了香草粉和鹽,偏鹹了。
香煎香草腸配薯角($48)
香煎香草腸配薯角
薯角不錯,點茄汁或蛋黃醬也好吃。香草腸味道正常,不過不失。
最後還點了個甜品,香蕉抹茶班戟($48)。
香蕉抹茶班戟
相對上面的抹茶會較重奶味,底下的抹茶醬會較正常苦味。
班戟的牛油味十分重,味道很香。
但如果叫多了主菜則不會點這個甜品了。
但總括而言,經過便可以一試。

2015-11-29
2015-12-09 527 浏览
.............抹茶香蕉班戟 $58 👍👍👍👍👍😍(5分滿分)............我最愛的#抹茶 阿!其實一早諗好食#珍珠奶茶班戟 💓但去到見到有抹茶 忍吾住了😍仲有我愛的#香蕉#抹茶香蕉班戟 🍮:#抹茶控 :一定會選啦 但#綠茶 味吾濃 有點失望😢#banana 🍌應該都有一條完整既😚#班戟控 :最愛#pancake 😚有3層 熱辣辣😈但有點似#McDonald 的好食版😂食過3次 食物都吾錯的 但今次服務好差🙈我未必再去了我自己一個人去 :1位吾該服務嬸嬸 :買飛先我:上幾次都揾位先嫁喎服務嬸嬸:叫你買飛就買飛先😡態度已差我:好啦當我買緊個陣後面4位女顧客:4位服務嬸嬸:4位小姐依面阿😆笑到4萬咁口我:o晒當我買完 我:我坐邊阿服務嬸嬸:見吾到無位咩 等等啦😡雖然我吾係#細路 但我都覺得比人恰咁最尾我叫佢比二杯水 因為我朋友會黎佢話你飲完一杯自自然然會過杯你😨唉 要杯水姐 😧
.............
抹茶香蕉班戟 $58 👍👍👍👍👍😍(5分滿分)
............
我最愛的#抹茶 阿!
其實一早諗好食#珍珠奶茶班戟 💓
雖然我吾係#細路 但我都覺得比人恰咁
最尾我叫佢比二杯水 因為我朋友會黎
佢話你飲完一杯自自然然會過杯你😨
唉 要杯水姐 😧
其實我很少會走入尖東的新文華中心,因為...好像沒有值得逛的地方,但後來發現這個新文華中心入面有之前一直很想吃的Cafe,原因是...太子那間每個星期也爆滿的啦,也沒機會走入去試試看,今次來到這裡,又見人流不算太多,就走入去試試看~這邊的環境也蠻悠閒的,感覺就像置身於田園一樣,在這邊度過周日該是寫意之選吧~到處也掛著相當精緻盤景花,每一個球的擺設也不相同,可見裝潢別出心裁啦~紅石榴草莓紅茶 ($35)先點一杯皇牌的茶來喝喝。焗一會兒以後,紅石榴的味道跟草莓的味道混合在一起,果香濃郁。香甜的果味在口中久久不散的,喜歡喝果茶的朋友要試試看~在喝完以後為茶壺拍了張照片,其實這邊也用上蠻多的茶葉沏茶的。一壺茶可以坐上一整天,不錯吧~三文魚凱撒沙律脆香鬆餅 ($76)這份餐的賣相也蠻吸引的啦。煙三文魚還好吧,份量也算多的,鹹香味也相當足夠。沙律菜跟小蕃茄也算新鮮,加入黑橄欖之後,賣相更佳,口感也蠻豐富的。真正的凱撒沙律該加入脆麵包粒,並減去黑橄欖的,這會更加洽當,整個感覺也會更完滿;炒蛋方面,外層炒得有點焦的,中間的部分就伯滑滑的。個人口味而言,會比較喜歡滑蛋多一點的,不過餐廳也有自己的特點嘛,

紅石榴草莓紅茶 ($35)

三文魚凱撒沙律脆香鬆餅 ($76)

這份餐的賣相也蠻吸引的啦。煙三文魚還好吧,份量也算多的,鹹香味也相當足夠。沙律菜跟小蕃茄也算新鮮,加入黑橄欖之後,賣相更佳,口感也蠻豐富的。真正的凱撒沙律該加入脆麵包粒,並減去黑橄欖的,這會更加洽當,整個感覺也會更完滿;炒蛋方面,外層炒得有點焦的,中間的部分就伯滑滑的。個人口味而言,會比較喜歡滑蛋多一點的,不過餐廳也有自己的特點嘛,蛋香猶在,外焦內滑這個口感,仍有其過人之處;脆香鬆餅嘛...嗯...也許是「相機先食」的緣故吧,作為一個愛拍食物照的女生,把食用鬆餅的時間延長了,所以...鬆餅也有點淋了...這該是我的問題啦...可是,鬆餅也蠻薄的,放在口中感覺有種莫名的空虛,而且味道也比想像中的要淡,這也是個人感覺而已。鬆餅加入了糖漿以後,味道好很多了。
香蕉抹茶班戟 ($48)

剛端上台面的時候,香蕉跟抹茶的味道交融在一起,聞上去味道也蠻不錯的~
一份三層的班戟,吃落的層次是有的,可是還欠一點口感,幸好碟上放有點點杏仁脆片,要不然就會單調得過份了。另外,碟上還是抹茶醬,把抹茶醬塗在班戟上才吃,感覺好得多。極力建議店方在班戟中間也塗上抹茶醬,絕對能為味道及口感加分。
岩燒特濃朱古力千層蛋糕 ($30)

這個千層蛋糕絕對是失望之作。千層蛋糕在切開的時候,完全感受不到刀在切開一層又一層的千層蛋糕,蛋糕反而柔軟得很。這並不是一件千層蛋糕應有的質感。另外朱古力嘛....絕對不是甚麼岩燒特濃朱古力,味道反而有點像雀巢雪糕杯的朱古力雪糕那個味道。嗯...個人來說,一點也不特別,而且好像有點浪費Quota似的。就是因為這件蛋糕....整家餐廳給我的印象分大減。

题外话/补充资料: 一直都認為到一所餐廳進食,不但是食物,其環境、服務也需要好好的配合才能把最好的User Experience帶給客人。這邊的裝潢是令人讚不絕口的,可是配合起服務員參差的服務跟水準平平的食物,嗯,實在是有進步空間的~
  • 紅石榴草莓紅茶
2015-11-08 743 浏览
以兔子為主題的餐廳實在很特別,於是今天我和妹妹來這裡吃晚餐。看見餐牌中的鬆餅很吸引,於是我點了魚柳脆香鬆餅。買了票後返回座位等食物送來。食物賣相不錯,豐富的程度接近全日早餐。魚柳相當熱辣香脆,上面有磨菇忌廉;炒蛋味道一般,滲有黑椒粒;薯粒味道較淡;茄汁豆有點酸;蕃茄味道新鮮;鬆餅上滲了砂糖,烘得香但不脆;有一小杯水果粒點綴,包括橙粒、火龍果粒和蘆薈粒,味道清新。可惜沒有跟餐飲品,想飲飲品要加三十多元。這裡的侍應很有禮貌,但餐廳用的似乎是商場中央空調,在這裡用餐感到十分焗熱。另外,餐廳沒有外牆,是開放式的環境,過路人總會觀望食客進食,令人感到不太自在。

2015-11-05
2K
2015-10-30 822 浏览
下午茶時間, 在此 RBTea 落腳 ~只要在門口點了茶餐便可以安坐座位上等侍應端上來 ~芒果脆香鬆餅 $29滿口期待的芒果窩夫被端前來, 金黃色的外型夠震憾, 熱脆的窩夫沾上凍甜奶油, 一冷一熱在口中蠕動, 窩夫有脆外層、麵包一樣的內層質感, 不要說吃窩夫是不會飽, 略嫌芒果肉的果酸味不夠, 太熟太甜了!本篇完 ~
下午茶時間, 在此 RBTea 落腳 ~

只要在門口點了茶餐便可以安坐座位上等侍應端上來 ~
芒果脆香鬆餅 $29

本篇完 ~

2015-09-23 934 浏览
16:18 唞一唞手上有一張現金券, 用了它吧!台式飲品店的慣常木系悠閒概念設計, 的確有幾分舒服!下午茶有套餐、有小食, 價格由十數元至二十數元不等, 在現今的香港算是廉宜吧!主餐牌兩個人點了兩份下午茶餐及一客小食, 飲品由原本的檸檬紅/綠茶另加錢轉為凍美式咖啡及珍珠奶茶。 美式咖啡沒有果酸味, 不苦澀, 帶醇香;珍珠奶茶的奶精味道較重, 珍珠煙韌好好咬, 味道亦帶點甜。藍莓脆香鬆餅  $29鬆餅上吱滿大量鮮忌廉, 藍莓醬味道真, 甜味不誇張, 放在面的鮮藍莓雖然丁丁細粒, 但就冷藏至冰粒狀, 想來個冰火兩味的鬆餅效果嗎?芒果脆香鬆餅  $29有著同樣的冰火兩味的鬆餅效果, 芒果肉的中心結冰, 有鮮忌廉、芒果醬伴吃。鬆餅外脆內綿, 正正方方的一件。焗芝士肉醬薯條  $24一客小食的份量也不少, 粗薯幼薯齊齊焗, 可惜芝士肉醬未夠漿。最好還是飲品~
16:18 唞一唞
手上有一張現金券, 用了它吧!
台式飲品店的慣常木系悠閒概念設計, 的確有幾分舒服!
主餐牌
兩個人點了兩份下午茶餐及一客小食,
飲品由原本的檸檬紅/綠茶另加錢轉為凍美式咖啡及珍珠奶茶。
藍莓脆香鬆餅  $29
芒果脆香鬆餅  $29
鬆餅外脆內綿, 正正方方的一件。
焗芝士肉醬薯條  $24

最好還是飲品~
题外话/补充资料: 味道 3 環境 4 服務 3 衛生 4 抵食 4
用餐优惠
現金券
1K
Rbtea搬了進新文華中心我也是剛剛才知道,感覺更大更舒適!價錢一直都很合理,台式休閒風,木系裝修,相信非常適合一衆真假文青,森系少女,小情侶,和好像我這種前少女/老夫妻前來。無論是為食or為hea,都十分正斗!周末晚上一樣有套餐,七十多元有主食一款,餐湯,和一款飲料。餐湯實屬中規中矩之作。熱辣辣,新鮮焗,香到不得了的肉醬螺絲粉。意想不到,螺絲粉竟然夠彈牙,質素破高呢!加幾滴辣椒仔,簡直無敵!餐飲加了十元換大大杯珍珠奶茶,我的最愛,說過戒甜飲料和凍飲料,但大熱天時怎戒掉呢?炸雞肉沙律伴熱香餅,沙律和麵包粒份量極多。而雞肉炸得過火,又如口吃油炸鬼一樣…哈哈,但都不失有口感的,可能是故意的?至於熱香餅,濃郁蛋味,無耐不小心加多了蜜糖,浸到太淋太甜了,是我的過失…有一隻炒蛋再加上烚蛋,這一盤實在好夠飽的!點了一款小食,雜箘薄餅,好脆口,幾香菇味,個人仍推介加少許辣椒仔吃,哈哈。最後叫一款熱甘菊荔枝烏龍茶,沖了熱水兩遍仍有淡淡茶味,有衝動買它的茶葉回家!平均每位一百元,食物比一般cafe選擇多,而且質素甚高,環境清靜乾淨,人在尖東的話,極力推介!
有一隻炒蛋再加上烚蛋,這一盤實在好夠飽的!

2015-09-01 664 浏览
逛街逛得餓了,找個地方tea一tea~隨意走了上新文華中心看看,發現了早前在雜誌介紹過的RBTea~ 姑且一試~點了兩份下午茶+一件碳燒特濃朱古力千層蛋糕~先來炸雞球,有五件~ 外表金黃香脆,但咬下就是一末粉漿肥膏,雞肉少得可憐  從未吃過這麼難吃的炸雞,KFC的炸雞粒即是粉厚也比它好吃多了~然後是碳燒千層蛋糕~ 表面有輕微烤過的樣子,用刀切下,整件蛋糕即時鬆散  每層皮根本黏不住,而且又厚又乾硬,沒有碳燒味之餘,亦吃不出哪兒的特濃朱古力味~ 到美心買件西餅也比它好吃~ 這件細細的千層蛋糕竟然索價$30,簡直有被騙的感覺 再來是雪糕waffle~ Waffle不香不脆不鬆,跟街邊普通的格仔餅沒有兩樣,上面放了大量忌廉,但忌廉不夠企身又不夠凍,一pat pat的,又膩口,很難下嚥  上面的朱古力醬同樣沒有朱古力味,只有很假的甜味... 唯一可吃的,就是那雪糕球...飲品要了檸檬綠茶~ 加了青檸的,尚算清新開胃,不過並無驚喜~整體食品賣相不俗,餐廳環境亦夠舒適,但食品質素實在不敢恭維,以後也不會再光顧了
逛街逛得餓了,找個地方tea一tea~

點了兩份下午茶+一件碳燒特濃朱古力千層蛋糕~

炸雞
特濃朱古力千層蛋糕
雪糕waffle
2015-08-23
2015-08-25 712 浏览
平日很少機會會到尖東一帶吃午餐,這次難得因公事要來這邊,就找找看有什麼好吃的試試。RBTea 已經想試一段時間了,剛巧發現這兒有分店,終於抓到機會吃啦!用餐時間接近兩點,所以完全避開了正常平日午膳時間的人潮~餐廳是以自助形式點餐,先在櫃台點好餐找個位置坐,食物準備好的時候店員就會呈到客人的座位去。每次點餐都會有這個頗可愛的編號兔子作識別呢。想試 RBTea 的原因是它的鬆餅,所以即使有 Set Lunch 吃意粉呀飯呀都直接跳過了,目標直指只設單點的鬆餅!基本上我是甜品癡,吃窩夫/鬆餅大多會選擇配以水果或其他甜點,不過這次反了自己的傳統,來了個鹹點鬆餅!最後選了這個魚柳脆香鬆餅 (HK$72):魚柳吃下去不會太油膩,鬆餅偏脆口而不是一般台式鬆餅的厚實型,均做得頗好。水果沙律也好新鮮,如果薯仔可以再脆身一點就完美了!整體用餐環境不錯,唯一覺得可以改善的是坐位與桌面的高度-坐在梳化上,桌面的高度顯得有點過高了,用餐時會有少許不便之感。雖然餐廳位於商場上層,並沒有窗戶可觀看街景,卻仍然能夠打造出一種舒適愜意的感覺。印象中尖東像這樣的餐廳不多,確實是個繁忙工作間抖抖氣的歇息點呢。下次再來的時候

Crispy Waffle with Fried Fish Fillet 魚柳脆香鬆餅

下次再來的時候,真的要再試試它的甜點鬆餅系列了!
2015-08-20 828 浏览
在繁忙的工作天,午飯時間來得怱怱,未必可以細想一下午飯吃甚麼,只能尋找一些不用等位等得久,又或者是簡簡單單的便算吧。上一次來到新文華中心,看到這家 RBT Tea,似乎是新開的,於是今次就停留在這家食店,稍作今天的午飯。雖然是以開放式的用餐區,但還是採用自助形式,首先在餐牌點選食物,拿著一個 stand,返回座位等候侍應送餐便可。餐牌中有飯有麵,是午餐常見的種類。肉丸意粉是在下的午餐,肉丸的大小較在下想像中的略大,亦有四分一個蕃茄。肉丸入口略有點硬,但是卻又帶有勁嚼口感,調味適中;意粉做得幾爽口的,不會太腍。加了銀兩,來一杯珍珠奶茶,珍珠在杯裡,茶在茶壺內。奶茶茶香夠味,亦帶有甜味,珍珠煙勒有咬口,都是這樣吧。這個午餐簡單得來又方便,而且還是較輕盈,沒有那麼的肥膩吧。

這個午餐簡單得來又方便,而且還是較輕盈,沒有那麼的肥膩吧。
2015-07-22