2018-03-18 845 浏览
放假日,繼續去找尋美味意粉,來到紅磡一個寧靜商場,叫了個煙三文魚意粉,意粉夠乾身同彈牙,的確不錯,加一杯咖啡,價錢不太貴,可以接受,人不太多,可以靜靜地享受一個下午
2017-12-27 979 浏览
睇演唱會每次都頹食老麥,今次大家決定約早少少食個晚餐。六點半紅磡火車站 c 2出口 一出上電梯,入到置富都會再上多層就搵到。時間可能比較早,未有人係餐廳。先係Cashier 落單俾錢,再搵位等waiter 上菜。我叫左一份煙三文魚蘆筍意粉,三文魚份量幾足、2片大片三文魚。蘆筍係小蘆筍,好幼好幼。至於意粉係幼身既,炒過有點油,份量都夠飽。 煙三文魚蘆筍意粉 $76跟餐可以半價叫野飲,我叫左杯Blue Lemonade。Blue Lemonade 係soda 底,除左成杯藍色之外無咩特別。Blue Lemonade $21朋友叫左巴馬火腿茄乾意粉,仲有叫左Rose Latte 同埋  Green Tea Latte。野飲都係冇咩特別,綠茶味又唔係好重。
睇演唱會每次都頹食老麥,今次大家決定約早少少食個晚餐。

時間可能比較早,未有人係餐廳。

先係Cashier 落單俾錢,再搵位等waiter 上菜。

煙三文魚蘆筍意粉
煙三文魚蘆筍意粉 $76

跟餐可以半價叫野飲,我叫左杯Blue Lemonade。
Blue  Lemonade

2017-12-26
煙三文魚蘆筍意粉
巴馬火腿茄乾意粉
2017-11-12 4155 浏览
演唱會前食飯,飯後先匯合媽咪,紅館附近商場食店雖然多,但好味嘅無乜!搵到呢間口碑唔錯嘅咖啡館,去到門面光鮮!好簡潔嘅裝修,白細黑鐵框木桌,有啲學堂嘅感覺,簡單開揚,餐牌係木記事板,筆記型!食物款式幾多,除了晚餐仲有啲全日食物!先去櫃臺落單比錢,話比店員座位位置後坐低等!咖啡有兩種咖啡豆可以揀(一種果味/一種果仁味)我唔喜歡酸咖啡,店員就幫我落果仁味重啲嘅豆!意粉來先,但食晒意粉咖啡都未到,所以去櫃臺問一次先上咖啡!白酒忌廉汁青口意粉($80)賣相幾靚,好香香草味,青口大大隻,不過係普通青口,所以肉質較粉!唔彈牙,靠醬汁味道搭夠,意粉幼身,炒得香口,唔會淋有咬口,醬汁薄薄地包裹麵條,夠味又唔會太多!加上青瓜條同洋蔥,爽口好味!整體好味!Flat White(跟餐加$6)跟餐免費只有美式咖啡,其他咖啡補差價,因為平時嘅flat White對我來說太多奶,通常我都double shot, 呢間加($5),比晒錢後店員同我講原來呢間嘅Flat White已經係double shot, 所以退返錢比我!玻璃杯盛載,拉花靚,水松木杯墊,咖啡夠濃甘香,順滑易入喉,不過熱度唔夠!呢度咖啡糖係太古獨立包

意粉來先,但食晒意粉咖啡都未到,所以去櫃臺問一次先上咖啡!

Flat White(跟餐加$6)跟餐免費只有美式咖啡,其他咖啡補差價,因為平時嘅flat White對我來說太多奶,通常我都double shot, 呢間加($5),比晒錢後店員同我講原來呢間嘅Flat White已經係double shot, 所以退返錢比我!玻璃杯盛載,拉花靚,水松木杯墊,咖啡夠濃甘香,順滑易入喉,不過熱度唔夠!呢度咖啡糖係太古獨立包裝啡糖!衛生但少了份味道(喜歡糖罐用匙𢳂起糖嘅味道)好味!

店員有禮斯文!呢度好舒服,食物水準不錯!悠閒地坐到7點演唱會人流高峰,爆場就走!
2017-11-10
2017-09-16 1715 浏览
今天到了置富都會8樓的一間咖啡店吃晚餐。場內環境舒適,很適合朋友來這裡邊吃東西邊聊天。餐廳的飲品有很多種類,包括多種咖啡和茶可供客人選擇。我今天點了一杯柚子梳打,柚子梳打感覺清新!到了主食,我們點了三款意粉,三款意粉的味道都非常好,意粉彈牙好有口感。

2017-09-15
2017-09-15 1240 浏览
係置富都會搵食發現除左Food Court外 8樓都隱藏左間高質Cafe環境恬靜俾人一種好舒服嘅感覺意大利巴馬火腿茄乾意粉 $76份量適中 食完岩岩好夠飽d風乾火腿佢餐牌寫係風乾左14個月 好食溫泉蛋拿破崙意粉 $65佢個醬唔會太酸太甜 意粉硬度煮得岩岩好d料都用得好足蟹籽忌廉呑拿魚意粉 $65 個忌廉醬唔會太油膩呑拿魚並非出面餐廳一粒粒碎咁係一塊塊 上菜仲有啲香草裝飾 有心思跟餐可以揀美式咖啡或者精選 Mighty Leaf 茶朋友想飲柚子疏打都只係加6蚊! 其他野飲就唔知要加幾多錢轉配🤔咩係精選 Mighty Leaf茶呢 咁就係以下尼幾款揀一種啦下次再去試埋佢其他野食佢仲有出三文治 Bagel 薯類 沙津等我臨走前仲見到個咖啡師拉花 幾靚不過可惜冇影到一定會再去食多次!
係置富都會搵食

咁就係以下尼幾款揀一種啦

下次再去試埋佢其他野食
佢仲有出三文治 Bagel 薯類 沙津等

我臨走前仲見到個咖啡師拉花 幾靚不過可惜冇影到
一定會再去食多次!
意大利巴馬火腿茄乾意粉
溫泉蛋拿破崙意粉
蟹籽忌廉呑拿魚意粉
2017-09-03 1031 浏览
每次到紅館看演唱會前, 都要苦惱找一間美味但又上菜快的食店, 今次到 Reactors Coffee 幫襯, 可以說是快靚正之選, 下次再睇 show, 又多一個在置富都會吃晚飯的選擇了:辣味蝦肉意粉, OL 吃的份量, 作為晚餐剛剛好, 蝦肉彈牙鮮味, 意粉不油不膩, 而且那辣味只是提升了蝦肉的鮮味, 是剛好點題而不是勁辣那種 西柚汁則不過不失一起看 show 的朋友則吃了黑松露鮮蠔意粉配沙律, 再加一杯熱咖啡, 她說黑松露起了畫龍點睛之用,  把蠔及意份的習次感帶了出來!而作為一間 Coffee Shop, 咖啡沖得出色自然無容置疑喇!小店坐位不多, 傢俬以木製為主, 有一種鬧市中的樸實感及寧靜感! 要留意其營業時間唷, 因為其主打不是晚餐, 而是以 Coffee 作招徠, 有心幫襯這小店的食客要好好注意其 opening hour 啊!

西柚汁則不過不失

2017-08-28
  • 辣味蝦肉意粉
  • 黑松露鮮蠔意粉
之前嚟過哩一間。嗰陣時啱啱開冇咩人。而且佢哋主要提供咖啡冇嘢食。今次再嚟見到多咗好多人。最驚喜系佢地有餐牌提供一d小食同Light menu。我叫咗杯drip ~ 佢哋有兩種唔同味,當然呢兩種味都係會定期更換!店員好好人好有耐心,佢知你唔識揀佢會問你鍾意飲咩味。呢次我揀咗一隻冇咁苦同酸味冇咁重嘅品種!味道真係好易入口就算你平時飲唔慣齋啡都唔會覺得太苦同太酸再配烤暖咗嘅waffle感覺好balance! 今次再嚟真係為佢哋高興,因爲的而且確佢哋搵到自己嘅定位而且品質亦都依然有保證同水準!
鬆餅
再配烤暖咗嘅waffle感覺好balance!
2017-07-16
鬆餅
2017-06-21 821 浏览
星期天下午,想起這裡的咖啡。咖啡店今天幾乎滿座,幸好吧檯還有座位,就是喜歡坐在這邊的吧檯,看著自己的咖啡的沖泡過程。這次都是點我最愛的flat white。Reactor Coffee提供兩款咖啡豆供客人選擇,而我每次都是點味道較濃的一款。Flat white面的小氣泡躍動著,伴著線條分明的心型拉花,非常好看。咖啡色澤油潤,喝起來香濃幼滑,咖啡香味長留在舌上。之前給他買咖啡都是外帶,這次堂喝就可以點expresso了。Expresso油潤至反光,濃得可以掛杯。第一次試這裡的甜點,點了焦糖燉蛋蛋糕,一般我是喜歡較硬身及香脆餅底的蛋糕,但這款蛋糕不算太甜,質地幼滑,吃起來比較輕怡不膩,亦很不錯。喜歡咖啡,喜歡咖啡為生活帶來簡單的美好。

喜歡咖啡,喜歡咖啡為生活帶來簡單的美好。
2017-06-18
2017-04-29 1075 浏览
Simple cafe with decent coffee . They have simple pasta dish and sandwiches. Is a nice quiet place for a peaceful lunch . Raspberry dressing was refreshing . Good choice .milk foam was hot and there are two kind of coffee bean to choose from: nutty or fruity. I personally like my coffee strong n nutty
Raspberry  vinaigrette  salad
Crab meat Spaghetti  with  garlic
Hit  chocolate
Cappuccinos
Raspberry  vinaigrette  salad
Hit  chocolate
Cappuccinos
2017-03-22 1054 浏览
最近剛剛搬到紅磡之後,就發現這個喝咖啡的好去處!這兒的咖啡很香很好喝,根本不是星巴克或太平洋的水平。它的咖啡豆分Strong&Soft兩種,我都試過,兩個都好香,但個人比較喜歡Strong的,因為明顯較香濃。這兒自家製的面包也很軟很好吃,我吃過面包配雞蛋或配生三文魚,都很好吃,做早餐或輕午餐一流。Tea Time的話,我也很推介它的new York cheese cake - 芝士濃度適中,及口感一流!會繼續定時去喝咖啡!
2017-01-16 1473 浏览
朋友介紹黎到呢間cafe 食晏,老實說講,我本身興趣唔大,因為我唔太愛喝咖啡,而呢間cafe其中一個賣點就係用靚既咖啡豆黎沖既咖啡。不過朋友鍾意就去下啦。朋友推介下點了紅酒汁牛尾意粉,一試就愛上了,牛尾好入味,夠冧。味道夠濃,不太喊亦不太淡,值得推介。聽返原來唔係日日都有,仲會賣晒,所以要食就要早啲去

聽返原來唔係日日都有,仲會賣晒,所以要食就要早啲去
2017-01-13
2017-01-16 1022 浏览
因美食而相遇,發掘與分享從此成為我們的習慣,這就是我們「為食情侶」!鑑於近日買了咖啡機,所以去多左唔同地方飲咖啡,順便睇買下佢地d咖啡豆。約下午12點,趁人唔多,女朋友又話眼訓,最適合就係仲去飲杯咖啡同食埋 Lunch 你以為無人黎,半小時後就已經爆滿,木感十足ge餐怡椅,可惜女朋友坐唔到高枱,因為會吊腳有點果味ge咖啡豆,唔重味,奶泡都好滑餐具係自助式,叫野食後拎埋就唔駛行多兩轉。食物上枱都幾快,傾左兩嘴就黎晒d野食,究竟係因為未有咁多客先咁快,定佢本身手腳快就真係唔知BB波菜意粉,蒜油味好濃,意粉軟硬剛剛好,味道都唔錯,但最好味其實係個面包,烘得幾脆所以我決定將意粉、菜同菇都放係包上面,夾黎食,結果如我所料,好夾,比就咁食更加好味,同埋無咁膩,女朋友肥見到我咁食,自己都跟風食完嘆埋杯咖啡,睇下書,即使lunch hr 好多人都好都無人催你走,呢下抵讚

,最適合就係仲去飲杯咖啡同食埋 Lunch
Cappuccino
有點果味ge咖啡豆,唔重味,奶泡都好滑

餐具係自助式,叫野食後拎埋就唔駛行多兩轉。
BB波菜意粉

2017-01-16
Cappuccino
BB波菜意粉
2016-12-29 1163 浏览
第一次飲哩間D coffee係朋友幫手外帶佢極力推薦哩間D咖啡,我試左一次之後,發現真係掂之後我就自己跑過去買咖啡Reactors Coffee 係置富都會 food court 果層背對food court左手邊果個分岔第一次搵佢,的確花左我唔少時間兜圈第一次去買,店員好耐心同我解釋有兩種咖啡豆一種味道勁D,一種就清淡D我嘗試左清淡果種價錢甚至比星巴巴都貴小小,不過講真咖啡味道比星巴巴好唔少咖啡味好濃而且好香,飲完真係好鬼提神BTW,poly證件持有者有折打係附近返工or返學嘅poly人可以享受打折後尾發現哩度D set餐睇落都幾吸引下次黎試下lunch先
第一次飲哩間D coffee係朋友幫手外帶

背對food court左手邊果個分岔
第一次搵佢,的確花左我唔少時間兜圈
第一次去買,店員好耐心同我解釋
有兩種咖啡豆一種味道勁D,一種就清淡D
我嘗試左清淡果種

價錢甚至比星巴巴都貴小小,不過講真咖啡味道比星巴巴好唔少
咖啡味好濃而且好香,飲完真係好鬼提神

BTW,poly證件持有者有折打
係附近返工or返學嘅poly人可以享受打折
後尾發現哩度D set餐睇落都幾吸引
下次黎試下lunch先
外卖自取
2016-12-29 788 浏览
收工去睇天王演唱會,打算在紅磡食簡單一餐,周圍很多人,行過見到無人而且價錢大眾化,一個套餐有沙律,咖啡,主食都是$80 有找。ordered:煙三文魚意粉,意粉好有口感,炒得有 wok 氣,乾身不油,三文魚肉略咸左小小,但是整體咖🍄白汁意粉,好多🍄🍄,意粉有口感,個汁調味岩岩好咖啡: 有 rich & fruity 二種 choice 👍👍沙律: 份量小,但是食材新鮮Overall 出品,價格👌,不算平,因為份量比細食女士👌,但是其他人士就未必夠吃。本人細食(對澱粉含量食品)比左半碟老公吃,所以他飽飽。下次睇演唱會快食也會到此用餐。

咖🍄白汁意粉,好多🍄🍄,意粉有口感,個汁調味岩岩好

沙律: 份量小,但是食材新鮮

Overall 出品
2016-12-28
2016-10-24 1415 浏览
This vegetarian Portobello Burger is very juicy. The melted cheese and bread tastes so good. The amount is so right for a fresh lunch. An excellent match for the flat white
Portobello Cheese Burger
Portobello Cheese Burger