2024-01-29 32 浏览
其實好耐冇來大尾督喇,以前嚟親都係好chur踩單車入嚟,之後一大班人去BBQ,但係原來休休閒閒嚟,行下沙灘,行下水霸,睇下日落,反而仲開心。日落之後就揀左呢間café試下,想飲下野坐下,意外發現舖頭有好多貓貓,好可愛。烤肋眼牛扒 ($278)牛扒好大塊,好淋身。呢個仲係set dinner,有湯、有野飲同埋有甜品。個湯如果冇記錯係有紅腰豆,好特別,我都係第一次飲,幾中意呢個味道。荔枝玫瑰檸檬梳打正正常常,唔會好甜。黑糖雪糕好味,仲有cream係上面,大愛。軟殼蟹墨汁意大利粉 ($128)最驚訝係個墨汁意粉,軟殼蟹都幾大隻,算多肉,所以有少少外脆內軟嘅感覺。墨汁意粉本身以為會食到成個咀都係,不過原來佢係掛左其他汁嘅,味道幾唔錯。蕎麥茶 ($50)天氣凍又食左咁多野,我就叫左個熱蕎麥茶來消濟同排毒,暖笠笠。唯一sad嘅就係我唔成功影到靚嘅貓貓相。

烤肋眼牛扒 ($278)

荔枝玫瑰檸檬梳打正正常常,唔會好甜。

黑糖雪糕好味,仲有cream係上面,大愛。

軟殼蟹墨汁意大利粉 ($128)

蕎麥茶 ($50)

唯一sad嘅就係我唔成功影到靚嘅貓貓相。
同朋友去camping之前嚟依到食野打卡😆依度係Pet friendly,地下有個露天空間就算有大狗都可以坐出邊🐕🐕揸車嚟嘅話可以泊喺龍鼓灘停車場,行幾分鐘就到所以都好方便👍🏽👍🏽天氣好既話可以去天台打卡,室內又有貓貓陪食🐱🐱🍝明太子帶子墨魚汁意大利粉 $138大推呢個意粉!墨魚汁整嘅意粉超好食😋😋仲要唔使食到個嘴黑蚊蚊帶子分量十足,忌廉汁唔會太杰,啱啱好🥰🍝卡邦尼意大利粉 $98中規中矩,意粉軟硬度啱啱好忌廉汁同意粉份量平衡,煙肉煎得好香係唔錯嘅卡邦尼😆🍝Expresso Tonic $45因為天氣好熱,飲杯expresso tonic即刻透心涼😎不過依杯泡既份量差少少🍝朱古力曲奇Croffle $68 +$12雪糕必食!croffle新鮮即焗熱辣辣咬落去真係做到牛角包嘅外脆內軟,超好味!配埋曲奇味雪糕,有冰火交融嘅效果🤯😳個人覺得cream可以少d!可能因為我唔係cream嘅fans😂
同朋友去camping之前嚟依到食野打卡😆
依度係Pet friendly,地下有個露天空間
就算有大狗都可以坐出邊🐕🐕
揸車嚟嘅話可以泊喺龍鼓灘停車場,行幾分鐘就到
所以都好方便👍🏽👍🏽
天氣好既話可以去天台打卡,室內又有貓貓陪食🐱🐱

🍝明太子帶子墨魚汁意大利粉 $138
大推呢個意粉!墨魚汁整嘅意粉超好食😋😋
仲要唔使食到個嘴黑蚊蚊
帶子分量十足,忌廉汁唔會太杰,啱啱好🥰

🍝卡邦尼意大利粉 $98
中規中矩,意粉軟硬度啱啱好
忌廉汁同意粉份量平衡,煙肉煎得好香
係唔錯嘅卡邦尼😆
Expresso  tonic

🍝Expresso Tonic $45
因為天氣好熱,飲杯expresso tonic即刻透心涼😎
不過依杯泡既份量差少少

🍝朱古力曲奇Croffle $68 +$12雪糕
必食!croffle新鮮即焗熱辣辣
咬落去真係做到牛角包嘅外脆內軟,超好味!
配埋曲奇味雪糕,有冰火交融嘅效果🤯😳
Expresso  tonic
2024-01-14 125 浏览
我對呢間餐廳嘅評價比較失望。2樓嘅環境好差,好濃烈嘅屎尿味,地下竟然有貓屎。貓貓嘅照顧都好差勁,佢哋嘅手腳同尾巴都係黏滿屎,毛都打結,眼睛都係眼屎。貓貓嘅生活環境好差,個飲水碗到都係毛同雜質。希望餐廳可以認真處理呢啲問題,改善環境衛生同提供好啲貓貓護理。唔止可以提升用餐嘅體驗,亦都可以顯示對動物福利嘅尊重。希望餐廳好好改善下🙏🏼 。…………………………..…………………………..……………………

希望餐廳好好改善下🙏🏼 。

2024-01-14
2024-01-11 45 浏览
嚟一個輕鬆RELAX嘅小旅程✨ Relax B&M - 帶你進入優雅放鬆嘅小天堂✨最近天氣涼爽,係去Café放鬆嘅好時機。今次嚟到大尾篤,泊好車,眼前無際嘅海景已經令你嘅心境悠然寧靜,微風輕拂,步行約5分鐘,已經迫不及待期待接落嚟嘅體驗。🌊Café 樓高三層,地下設有室內和室外用餐區。室外係用咗露營枱櫈🏕️,透過天幕,微暖嘅陽光灑喺身上,非常舒適。可以一邊欣賞住海景,一邊享受美食,真係唔想離開。一樓係貓貓房🐈,換上拖鞋就可以進入,同貓貓一齊玩;二樓係泰式按摩店,如果有時間,也可以順便放鬆一下身心🌿;頂層係天台,可以俯瞰整個龍尾灘,享受住美不勝收嘅景緻!而Relax B&M唔止有舒適嘅環境,食物都係令人讚嘆。🌞🍽️ 松露意大利粉 — 黑松露醬濃郁可口,醬汁好掛麵,所以啖啖都好夠味!🍽️ 烤牛扒薯條 — 牛扒燒得啱啱好,焦香肉嫩!🍽️ 朱古力曲奇牛角窩夫✨必點✨即叫即整,非常酥脆,配埋Cookie & Cream雪糕同Oreo,口感層次豐富,大推!呢到絕對係可以令你完全放鬆身心,享受美好時光嘅天堂。必定再訪🌅~
而Relax B&M唔止有舒適嘅環境,食物都係令人讚嘆。🌞
🍽️ 烤牛扒薯條 — 牛扒燒得啱啱好,焦香肉嫩!
2024-01-05
2024-01-09 34 浏览
時隔一段日子, 還是覺得貓店長們的魅力沒法擋😍活躍一點的會在你用膳後跳上餐桌玩,較害羞的也會在桌下來回踱步, 用軟軟的尾巴拂一拂你 -- 整頓飯被貓貓包圍很幸福。當然,食物也是與朋友回訪該店的原因,。😊烤香草美排$228每件羊架約220卡 | 17g 脂肪 | 15g 蛋白質每份薯角約240卡 | 12g 脂肪 | 26g 碳水 | 4g 蛋白質灑了香草的羊架散發着誘人的香氣,肉質尚算嫩滑,配搭外脆內軟的薯角剛剛好。😊焙茶牛奶$45用明治奶沖泡的latte奶味濃郁, 啜一口杯邊的泡沫, 細味焙茶獨特的香氣, 也好好感受店內的靜謐, 寫意得很。

當然,食物也是與朋友回訪該店的原因,。

😊烤香草美排$228
每件羊架約220卡 | 17g 脂肪 | 15g 蛋白質

😊焙茶牛奶$45
2023-11-26
2024-01-05 34 浏览
明太子帶子意粉 $138第一眼望到係黑色嘅意粉,原來係用墨魚汁煮嘅,食落又幾香😋美式炸魚薯條 $108塊魚柳炸到脆卜卜,沾埋個他他醬更惹味!呢個餐都會有薯條送,薯條炸到好脆😋水牛城炸雞翼 $98雞翼炸得好香口,連埋個水牛城汁食落好特別😋牛肉漢堡餐 $128個漢堡裏面塊牛肉連芝士同蕃茄,食落唔會好漏!仲送埋薯條可以點茄汁食,好味😋
明太子帶子意粉 $138
第一眼望到係黑色嘅意粉,原來係用墨魚汁煮嘅,食落又幾香😋

美式炸魚薯條 $108
塊魚柳炸到脆卜卜,沾埋個他他醬更惹味!
呢個餐都會有薯條送,薯條炸到好脆😋

水牛城炸雞翼 $98
雞翼炸得好香口,連埋個水牛城汁食落好特別😋

牛肉漢堡餐 $128
個漢堡裏面塊牛肉連芝士同蕃茄,食落唔會好漏!
仲送埋薯條可以點茄汁食,好味😋
2023-11-30
2023-12-29 43 浏览
呢排天氣涼爽,好適合踏單車呢d戶外活動。今日特登踩入去大尾篤BBQ。中途搵間cafe 醫醫肚,咁岩見到呢間户外好開揚既西式cafe,二樓更結合了泰式按摩,天台座位仲有可觀賞日落海景,非常寫意!一入到地下餐廳,就見到好多隻貓貓🐱,店主仲話全店有5隻貓,仲有英短布偶,全部超可愛,客人種可以隨意同佢地玩,真係任抱唔惱。明太子帶子意大利粉 $138呢個意粉都好有驚喜,估唔到係墨魚面,明太子忌廉醬汁混和意粉,口感勁creamy,配上香煎帶子,味道鮮甜!炸薯條$58份量都好大,仲係至愛的粗薯條,熱辣辣,夠香脆,一齊share就最開心菠蘿椰奶沙冰$58賣相美觀,菠蘿造型杯底,打卡一流!味道好清新,消暑解渴超正!芒果乳酪沙冰$58呢款酸甜口感,令人更開胃,做完運動飲超爽!Tiramisu 配雪糕 $60 臨走叫返個甜品先至滿足

明太子帶子意大利粉 $138

炸薯條$58

菠蘿椰奶沙冰$58

芒果乳酪沙冰$58

呢款酸甜口感,令人更開胃,做完運動飲超爽!

Tiramisu 配雪糕 $60 臨走叫返個甜品先至滿足
👍餐廳位於小巴站對出,非常方便易搵。而且大大個黃光燈牌,夜晚一定見到。餐廳有分戶外大枱坐露營椅及室內卡位。竟然有三隻貓貓喺餐廳招呼你。🐱♦️卡邦尼意粉卡邦尼汁調得超好唔會好「水狀」,意粉煮得比較冧身啱我食!♦️羊架併薯角沙律🥗羊架切開少少暗紅,呢個熟既程度我覺得剛剛好,因為肉質唔會過老,少少咬口,配埋獨家醬汁幾好食。有埋沙律非常健康。☕️Mocha表面有靚靚嘅拉花,甜甜地幾好飲,可以係咁舒服既環境嘆咖啡嘅時光真好🫶🏻

♦️卡邦尼意粉
卡邦尼汁調得超好唔會好「水狀」,意粉煮得比較冧身啱我食!

♦️羊架併薯角沙律🥗

☕️Mocha
  • 卡邦尼意粉
2023-12-23 45 浏览
軟殼蟹墨汁意大利粉🍝 $128份量非常之多, 軟殼蟹夠哂大隻, 而且炸得非常酥脆多汁, 蕃茄醬汁creamy, 意粉爽口彈牙松露炸薯條🍟 $68新鮮熱辣的粗薯條上面加左大量的松露粉和松露醬, 未入口已經聞到陣陣的松露香味。薯條入口唔會覺得好油膩, 外脆內軟。焦糖香蕉牛角窩夫🧇 $68窩夫十份鬆脆, 上面鋪滿左Cream, 朱古力醬同無糖醬, 加上大量香蕉及香糕口感十分豐富 芒果乳酪沙冰🍹 $58用新鮮芒果打成的沙冰, 未入口已經聞到香甜的芒果味, 沙冰打得十分綿密, 口感細滑 玫瑰拿鐵☕️ $45玫瑰同咖啡的味道恰到好處, 入口可以飲到啖啖的玫瑰香味貓奴記食飽之後仲可以上1樓貓貓區到親親貓貓, 主子們十分痴人, 喜歡貓貓記得唔好錯過啦😆 最後仲可以上3樓天台打卡吹吹風👍🏾 天氣涼涼地黎開大尾篤郊遊, 記得唔好錯過呢間寶藏餐廳啦‼️
軟殼蟹墨汁意大利粉🍝 $128

松露炸薯條🍟 $68

焦糖香蕉牛角窩夫🧇 $68
口感十分豐富

芒果乳酪沙冰🍹 $58

玫瑰拿鐵☕️ $45
玫瑰同咖啡的味道恰到好處, 入口可以飲到啖啖的玫瑰香味

2023-12-20 38 浏览
以前成日都覺得大美督冇咩好食,每次都係踩單車入去,求其食碗豆腐花或者食個下午茶就走人🤣今次真係發掘到隱世好餐廳,嘢食又好食,坐得又舒服,仲有可愛嘅貓貓店長!✨ 經典卡邦尼意粉(豬肉) $98其實我一直都係一個超級鍾意食Carbonara 嘅人,由於我去到唔同嘅地方都會食呢一個意粉,所以我對卡邦尼要求係特別高,而呢個我都覺得幾好味~煙肉香脆,芝士味都好濃,意粉嘅軟硬度啱啱好唔會話煮得太耐或者生,推介!✨明太子帶子意大利粉 $138呢個意粉都好有驚喜,唔單止賣相驚艷,而且味道都超級好食,明太子忌廉醬汁混和意粉,配上香煎帶子,越食越好食!我同朋友都爭住食~✨黑松露薯條 $68即叫即炸嘅黑松露薯條,薯條表面已經撈勻咗黑松露粉好香,配上黑松露蛋黃醬同埋茄汁,係好好味嘅小食!而且份量都好大呀,幾個朋友嚟叫一齊share就最開心✨Mocha $48就連唔特別鍾意飲咖啡嘅我,都覺得好飲,甜同苦嘅比例適中,面頭仲有我好鍾意嘅cream添~✨芒果乳酪沙冰 $58美味嘅芒果乳酪沙冰,雖然望落就冇真嘅芒果肉,但芒果嘅味道一啲都唔少,而且唔會係好假嘅水果味~ 亦都唔會太甜!總括而言,今次真係超級驚喜,嘢食好食,

✨ 經典卡邦尼意粉(豬肉) $98

✨明太子帶子意大利粉 $138

✨黑松露薯條 $68

✨Mocha $48

✨芒果乳酪沙冰 $58

總括而言,今次真係超級驚喜,嘢食好食,環境好舒服,有少少隱世feel!都肯定會再嚟㗎啦~如果係日頭嚟嘅話仲可以享受到無敵海景~

2023-12-19 52 浏览
🍝Relax B&M (大埔)📍 如果諗唔到假日做咩,不妨去大尾篤踩吓單車🚴,放下風箏🪁;又或者去行吓沙灘🏖️,吹下海風🌬️。原來大美督除咗BBQ🔥,仲有好多小店。今次嚟咗龍尾灘對面呢間cafe,一入門口就見到有貓店長坐鎮🐈。食食吓仲有一隻貓,坐咗喺我哋隔離,用住個厭世樣望住我哋食😻。🍽️Dinner Set — 烤肋眼牛排 $278 + $34 嗰set入面包: 🍴當日餐湯 🍴海鹽檸檬柚子梳打 🍴烤肋眼牛排 🍴牛角窩夫(抹茶紅豆) + $34 當日餐湯係波菜忌廉湯🥬,上面有好精美嘅圖案,而味道就正正常常。嗰牛排除咗有薯角之外,仲有啲沙律菜伴碟🥗,嗰牛唔會overcook 又或者好柴👍🏻,juice得嚟肉味都幾濃吓🥩。本身個set 包一球雪糕🍦,但我加咗錢轉咗做窩夫🧇。個窩夫食落好有驚喜,原來佢係牛角包🥐,再壓成窩夫形狀,勁外脆內軟😍。不過原來抹茶嘅部份🍵,純粹係喺面頭灑咗啲抹茶粉,如果期望好濃抹茶味可能會有啲失望。🍽️黑松露雞肉意大利粉 $118佢唔係好濃黑松露味,但係係一個好食嘅白汁意粉🍝,同埋意粉唔會煮到太淋或者太硬。🥇今次MVP : 牛角窩夫(抹茶紅豆)💰 翻
🍝Relax B&M (大埔)📍

嗰set入面包:
🍴當日餐湯
🍴海鹽檸檬柚子梳打
🍴烤肋眼牛排
🍴牛角窩夫(抹茶紅豆) + $34

🍽️黑松露雞肉意大利粉 $118

🥇今次MVP : 牛角窩夫(抹茶紅豆)

💰 翻兜指數: 7/10
如果嗰日想chill吓,會喺黃昏時間叫杯嘢飲同窩夫,坐喺度睇日落🌅。睇佢IG發現,天台望住個海,嗰景勁靚。

2023-12-11 47 浏览
今日係大埔行完街,又想食西餐所以搵左一間超級Chu 超級特別既西式餐廳。聽職員講地下是餐廳,一樓有好多貓貓,最頂層仲有泰式按摩添,真係超級正😆可以食完野就按摩!我揀咗唔係度度都有嘅軟殼蟹墨汁意大利粉同一個set dinner,set dinner 包左是日餐湯或沙律同埋荔枝玫瑰檸檬梳打。set dinner 揀左是日餐湯同埋佩里佩里大蒜雞~是日餐湯係蘑菇忌廉湯飲落啖啖都係蘑菇味,仲要飲落軟綿綿咁,自家製既蘑菇忌廉湯唔係度度西餐都有,好多餐廳都係用罐頭蘑菇忌廉湯就算,誠意十足!!荔枝玫瑰檸檬梳打我叫左少甜少冰,所以飲落唔會太甜,飲落淡淡荔枝果肉,加上檸檬成個感覺好解膩同開胃!佩里佩里大蒜雞見到呢個名好特別就叫左呢個main course! 蒜味好入,連雞肉入面都有淡淡蒜香味,皮脆肉內嫩~佢地會有兩款醬汁,兩款醬汁都係自家特製,一款辣一款唔辣,食前記得記得要點埋黎食呀,醬汁令到大蒜雞大大提升口感,辣汁唔會好辣可以食到辣之餘,仲感受到雞流出黎既肉汁感!軟殼蟹墨汁意大利粉($128)以呢個價錢食到軟殼蟹真係好抵食!大家一定估唔到個汁係咩汁!《係廚師特制Tomato sauce》!!!墨汁意大利

set dinner 揀左是日餐湯同埋佩里佩里大蒜雞~

是日餐湯係蘑菇忌廉湯

荔枝玫瑰檸檬梳打

佩里佩里大蒜雞

軟殼蟹墨汁意大利粉($128)

以呢個價錢食到軟殼蟹真係好抵食!大家一定估唔到個汁係咩汁!

《係廚師特制Tomato sauce》!!!

墨汁意大利粉再mix 廚師特制Tomato sauce,真係 真係 真係 出面食唔到!!食落一啲都似tomato sauce,但又好開胃唔會酸!再加上墨汁意大利粉 真係超級!超級!超級!入味!

提提各位一上菜 打完卡記得拎走軟殼蟹先!咁就可以keep住軟殼蟹脆卜卜!軟殼蟹好新鮮, 帶有清甜海鮮既味道!唔會好厚炸粉,又唔會太油。

📍地址:
Relax B&M (大埔)
大埔大尾篤汀角路龍尾村165A號地舖

#大埔 #大埔好西 #大埔美食 #大埔cafe #大尾督 #大尾篤美食 #relax餐廳 #大埔餐廳 #大埔餐廳推介 #大埔餐應極推介 #大埔西餐 #大埔高質cafe #大埔高質cafe #大埔高質西餐廳
2023-12-07 37 浏览
貓店主坐鎮的海邊Cafe抓緊夏天的尾巴到海灘一遊,剛好附近有貓貓的Cafe便與朋友試試看。簡約貓貓壁畫 吊扇木系傢俱為餐廳添了一分休閒,戶外又放置了白椅和鋪了人工草皮,很適合與寵物或是與朋友坐下慢慢享受===燒春雞伴沙律 ===以半份(300克計) 約490卡 10g脂肪 90g蛋白質 0g碳水外皮烤得微微焦脆的春雞肉質滑嫩,咬下去肉汁豐富,帶點香草的味道,肉則可分別以青醬或經典燒烤醬汁伴著吃。沙律中和了肉的肥膩感,每人大快朵頤半份雞也不覺得很有罪惡感。===軟殼蟹墨汁意粉===以半份計 約350卡 5g 脂肪 9g 蛋白質 43g 碳水又軟又脆的軟殼蟹,配上有豐富海鮮的家庭式墨魚意粉,必須趁熱吃。兩個女生的食量也不算多,很可惜吃不完這道菜。===黑松露薯條===以半份計 約200卡 10g脂肪 3g 蛋白質 30g碳水灑上了紫菜碎的松露薯條切得粗身,美乃滋醬份量毫不吝嗇。想吃得健康的朋友點可以走醬,原本薯條的調味已足夠滿足味蕾。*除了美食外,店員也很友善親切,推介我們用膳後到樓上探探貓店長們。各有性格的貓有的比較親近人類,用貓貓玩具一逗便來了;有的喜歡居高臨下的看著我們和其他貓貓玩耍
貓店主坐鎮的海邊Cafe
===燒春雞伴沙律 ===

===軟殼蟹墨汁意粉===

===黑松露薯條===
以半份計 約200卡 10g脂肪 3g 蛋白質 30g碳水

*除了美食外,店員也很友善親切,推介我們用膳後到樓上探探貓店長們。各有性格的貓有的比較親近人類,用貓貓玩具一逗便來了;有的喜歡居高臨下的看著我們和其他貓貓玩耍。飯後與貓貓共處的時光令人忘卻了其他煩惱,值得假日再回訪。*
2023-09-06
2023-12-03 40 浏览
假日就想去放鬆一下~Relax B&M有美食,靚景,可愛貓貓🐱,仲有得做泰式按摩💆,可以係度嘆足成個下午😌。係大埔墟火車站搭架小巴半個鐘內就到,冇想像中咁遠架~餐廳仲好近龍尾沙灘,食完飯再去沙灘散下步,係好滿足嘅一日🥰🔸烤香草羊扒 $228羊扒7成熟,生熟程度岩岩好,色澤粉嫩,烤完之後肉質仍然好嫩滑🤤,食到羊肉鮮味👏,仲有西蘭花同薯角增加口感。薯角有驚喜! 炸到金黃,外脆內軟‼️🔸雞肉配芝麻醬沙律 $88雞肉嫩滑,份量有誠意,沙律菜都好新鮮🥗、色澤翠綠💯仲叫左杯朱古力奶 $45 同埋培茶牛奶 $45。好濃郁嘅朱古力奶🤤,岩晒依個天氣飲,飲完暖笠笠;培茶都好香,仲有靚靚拉花🫶。食完野仲可以去樓上探下其他可愛貓仔,同上天台望下沙灘靚景,我同朋友都玩到唔捨得走🥰

🔸烤香草羊扒 $228

🔸雞肉配芝麻醬沙律 $88
雞肉嫩滑,份量有誠意,沙律菜都好新鮮🥗、色澤翠綠💯

2023-11-26
2023-12-03 51 浏览
難得週末放假無約會,可以輕鬆寫意咁過我決定今日踏單車入大尾篤,去到沙灘附近吹吹風,睇睇海到左下午餐時間見有啲餓就見到沙灘對面有間餐廳,多食客嘅餐廳難食極都有限,等左大約10分鐘就可以入座嘩~好多貓咪啊!!!🐈🐈‍⬛ 原來地下餐廳,食飽仲可以去1樓無限玩貓,2樓泰式按摩,天台可以睇日落、打卡🔹️燒春雞+Relax Ocean放鬆(白桃荔枝梳打)春雞嫩滑多汁,雞皮亦燒得香脆🔹️美式炸魚薯條外層個炸漿開得厚薄適中非常鬆脆,每一口都非常香脆兼且啖啖魚肉。
難得週末放假無約會,可以輕鬆寫意咁過
我決定今日踏單車入大尾篤,去到沙灘附近吹吹風,睇睇海

嘩~好多貓咪啊!!!🐈🐈‍⬛

🔹️燒春雞+Relax Ocean放鬆(白桃荔枝梳打)
春雞嫩滑多汁,雞皮亦燒得香脆

🔹️美式炸魚薯條