2022-01-18 437 浏览
極濃厚· 喇沙湯底🍤位置灣仔 平時搭叮叮成日見到人龍以為係cafe 點知係食新加坡菜😋Menu選擇唔多 貴精不貴多🥰1)娘惹濃厚喇沙🍜必推‼️材料都算豐富 有蝦、蛋、魚片、豆卜仲有雞絲😍湯底好濃郁,飲完都唔會口渴米線仲可以掛到啲湯細細碗都夠哂飽!2)咖央多士🍞一層層疊住上枱多士烘得好脆😋,鬆脆可口夾住斑蘭味既內餡,好creamy一咬落去咖央醬就爆哂出黎入口輕盈順滑😍令人想一啖接啖咁食
極濃厚· 喇沙湯底🍤
位置灣仔 平時搭叮叮成日見到人龍
以為係cafe 點知係食新加坡菜😋
Menu選擇唔多 貴精不貴多🥰

1)娘惹濃厚喇沙🍜
必推‼️
材料都算豐富 有蝦、蛋、魚片、豆卜仲有雞絲😍
湯底好濃郁,飲完都唔會口渴
米線仲可以掛到啲湯
細細碗都夠哂飽!

2)咖央多士🍞
一層層疊住上枱
多士烘得好脆😋,鬆脆可口
夾住斑蘭味既內餡,好creamy
一咬落去咖央醬就爆哂出黎
入口輕盈順滑
😍令人想一啖接啖咁食
2021-12-18 701 浏览
依間叻沙店午飯時間經常見到人龍,中午十二點到已經大排長龍,好彩啲人食完都好快走,所以等咗約15至20分鐘就入得,餐牌食物款式選擇不多,其實都好,主力做果幾樣,精啲,客人又唔洗眼花撩亂,叫了叻沙、蝦麵、咖央多士及金杯,金杯其實係娘惹糕點,有啲紅蘿蔔絲、蝦肉、沙葛、豆腐乾,調味有辣椒醬同醋,食落口感幾特別,建議一口食哂,咁就唔洗成地碎,又可以品嚐到佢真正嘅味道,叻沙湯底濃郁,賣相吸引,咖央多士外型似抹茶三文治雪糕😂,多士即叫即整,脆口,整體來講,好好,會再幫襯,但要注意,果度只收現金.
2021-12-12 538 浏览
Lunch同放工時間經常見到大排長龍,最後平日lunch排左40分鐘終於成功試到Rempah noodles 啦🤣店鋪裝修以黑白簡約風為主,外面睇都估唔到係食新加坡菜🤓餐牌選擇都好簡單,基本上每枱叫既都係差唔多😂娘惹叻沙🍜可能本身抱有太大期望,製作都需時,但唔知點解第一啖食已經係微暖唔夠熱既溫度。湯底濃郁,都幾重椰香味,不過會期望食到熱辣辣既湯。麵條係粗米粉,類似米線,配上椰子同雞🐔濃湯,配料有蝦🦐魚餅雞絲雞蛋豆腐等等,整體不過不失,無太大驚喜!咖央多士🍞呢款絕對值得一試!香脆既多士夾住凍冷冷既牛油同咖央,雖然簡單,但整得好食一d都唔容易,好鍾意佢一冷一熱既感覺,好似食緊甜品一樣😋推介推介👍🏻如果唔洗排隊,又經開金鐘/灣仔都值得一試的😬

娘惹叻沙🍜

咖央多士🍞

如果唔洗排隊,又經開金鐘/灣仔都值得一試的😬
2021-12-04 619 浏览
依間只售3款麵食既餐廳,只有簡約設計,但午飯時間仍吸引一班捧場食客,願意等待慢長排隊既時間,品嚐新加坡娘惹風麵食餐廳麵食有叻沙、蝦麵、干叻沙選擇。因為排隊時在店外已聞到陣陣蝦香的香味,所以我是日午餐揀左蝦麵😋兼加底。正常份量都足夠一般女士享用,我加底原因是之前試過食外賣,麵的份量係連男同事都好快叫肚餓😔 有見及此,今次落單時已要求食extra 麵量版本,補反數🤣蝦麵侍應遞上時,我已被3件肥豬肉吸引住仲有好濃郁的蝦香味道,即刻食洞大開!米粉+雞蛋麵(即粗麵)一粗一幼配搭,再配肥豬肉,蝦片,芽菜,通菜,加蝦湯,一大啖同時進食,真係冇得輸,湯底飲哂都唔口渴!唯一不足係經油炸的豬油粒,雖然脆卜卜,但我略嚴有種千年油炸的油味,個人麻麻地叻沙而同事就叫左叻沙,用料十足,賣相十分漂亮,而且唔係淨係得個樣,排長龍係有原因的!

蝦麵

侍應遞上時,我已被3件肥豬肉吸引住
仲有好濃郁的蝦香味道,即刻食洞大開!

叻沙
2021-12-03
2021-12-02 411 浏览
Rempah Noodles地址: 灣仔軒尼詩道18號地舖電話: 36184863🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹以前在灣仔,食喇沙蝦麵唔洗諗我會去蘭杜街果間。不過自從呢間Rempah Noodles 開咗之後,Sorry! 我變咗心了。首先間舖裝修簡潔,好似啲文青打咭cafe 咁。菜單只有三款麵(優質蝦麵、娘惹濃厚喇沙、乾喇沙) 四杯嘢飲(熱斑蘭葉香茅茶、青檸冰茶、南洋咖啡配煉奶同配糖)同二款小食(金杯、咖央多士)俾你揀,又咁講,佢專注呢幾味,先可以做到咁精。我地叫咗1️⃣優質蝦麵($98)個湯底有濃濃蝦嘅鮮味,煲湯好似爻咗好幾個鐘去迫啲蝦味出嚟。麵底係兩溝,咬落去有唔同層次。2️⃣娘惹濃厚喇沙($98)本人唔好辣,好怕一啲喇沙得個辣味。呢間嘅喇沙湯平衡到辣同椰汁味。湯底濃厚,忍唔住一不小心就會飲晒成碗湯(肥😅)。除咗湯外,仲有三隻蝦(雪藏嘅),雞絲,半隻蛋,魚片,魚蛋,豆卜,米線。碗麵上枱果陣會有一份麵,女士應該夠食 男士可能未必夠,佢餐牌寫明咗唔夠可以再加麵仲要係免費。🆓🆓3️⃣ 咖央多士($38)個多士係脆口微暖,個醬就好creamy 厚厚咁夾起兩片薄多士中間。一啖咬落去,個醬好滑個多士好脆,起個
Rempah Noodles
地址: 灣仔軒尼詩道18號地舖
電話: 36184863

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹

首先間舖裝修簡潔,好似啲文青打咭cafe 咁。

我地叫咗

1️⃣優質蝦麵($98)

2️⃣娘惹濃厚喇沙($98)

3️⃣ 咖央多士($38)
個多士係脆口微暖,個醬就好creamy 厚厚咁夾起兩片薄多士中間。一啖咬落去,個醬好滑個多士好脆,起個口入面咬,啲斑蘭味豐富住我個味蕾。真係食到lam lam脷。😋😋😋

4️⃣ 青檸冰茶($20 lunch 收$15)

5️⃣南洋咖啡配煉奶($30)

整體好食指數:🤤🤤🤤🤤🤤(5/ 5)

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
  • 娘惹濃厚喇沙
2021-11-27 596 浏览
近排成日去灣仔做嘢,見到有一間類似Cafe,成日都排長龍,今日有啲時間要去試一次🤤Menu只得一頁紙,主打三款麵和四款飲品,兩款人氣小食就顯示於牆上的黑板,雖然只有幾款食品,已足夠吸引客人來光顧♥️🥪咖央多士 Kaya Toast $38🔹咖央多土幾乎每枱都叫,多士烘過好脆好香,而且咖央醬好香好滑,有d似吉土既texture, 食落有淡淡既班蘭味唔會太甜,值得一試👍🏻🥢娘惹濃厚喇沙$98🔹配料十足, 材料有鮮蝦🦐、魚餅、雞絲、雞蛋🥚、豆腐、豆芽和香菜、配上粗米粉及香濃的椰子雞湯。個湯底實在好濃郁好有椰奶味,米線好掛湯,加埋入晒味既配料食就更加一流😍🥢優質蝦麵Premium Prawn Noodle HK$98🔹麵底係米粉和雞蛋麵兩種配搭, 湯底係豚骨湯,有好香既鮮蝦味,配料有蝦🦐、叉燒、通菜和芽菜,冇喇沙咁惹味,唔食辣嘅朋友絕對啱。🥤加$15可以有一個凍檸茶🔹凍檸茶比較特別,有加青檸,好有東南亞嘅風味,完全唔係茶餐廳飲開既味道花少少時間排隊一試,也是絕對值得😚

🥪咖央多士 Kaya Toast $38

🥢娘惹濃厚喇沙$98

🥤加$15可以有一個凍檸茶

花少少時間排隊一試,也是絕對值得😚
優質蝦麵
娘惹濃厚喇沙
📣灣仔新馬菜洗版雜誌🔥全港最好食嘅咖咉多士🤤🥪嘅間位於灣仔嘅新馬餐廳獲獎無數,長期有傳媒給予好高評價🏅,鍾意食星馬菜嘅朋友唔bookmark低真係對唔住自己😤🔥 餐廳主打三款麵食同咖咉多士,款式未必多但勝在夠專!◆ 🍜 娘惹濃厚喇沙 $98 (8/10)獨家湯底香濃足料👍🏻,由椰子雞濃湯熬製而成,椰奶味濃郁🤤,相對辣味冇咁明顯,質地稠杰,配搭鮮蝦、雞絲、雞蛋、魚餅、豆腐、豆芽,香菜,組合新鮮索汁🤩粗米線質地彈牙,掛汁一流😋◆ 🥪 咖咉多士 $38 (8/10)可以話係全港最好食嘅咖央多😍😍 精秒之處係中間厚厚一層咖咉醬,咖咉忌廉幼滑,散發斑蘭椰子清香🤤,香中帶少許甜味,一試難忘😌,搭上經烤烘過啲多士,外脆內滑,香口無比😚🍜蝦麵
📣灣仔新馬菜洗版雜誌🔥全港最好食嘅咖咉多士🤤🥪

◆ 🍜 娘惹濃厚喇沙 $98 (8/10)
娘惹濃厚喇沙

◆ 🥪 咖咉多士 $38 (8/10)

🍜蝦麵

2021-11-25 229 浏览
叻沙麵,無論去馬來西亞或者係星加坡旅行,總會食到,嘗試過喺馬來西亞吉隆坡同朋友試過10種不同的叻沙麵。基本上喺香港食到的在當地都是叫咖喱面。這一間香港開了數年的小店,長期晏晝時段都排長隊。為咗一探究竟,於是乎就和同事來這間試一試。而家疫情期間,座位不足,結果等了半個鐘才可入座。選擇貴精不貴多,只有三款叻沙麵,兩款小食,可以加錢叫飲品。我們叫了叻沙麵同咖央多士,再加$30 飲咖啡。叻沙麵湯底,夠濃厚、多香料,小辣之餘而帶一些甜味,應該係椰漿發揮作用。配料大路嘢,有蝦、豆卜、芽菜、雞肉、半隻蛋,我覺得全部都係配角。麵夠掛湯,正路。至於多士,咖央醬同坊間的做法真係唔同,好厚、rich , 個人覺得咖央醬如果是暖的會更加好味!價錢來講,如果你用日本拉麵嘅標準來衡量,你會獲得值得一試。如果你用星加坡、甚至馬來西亞嘅標準嚟睇,你就會覺得超級貴。

而家疫情期間,座位不足,結果等了半個鐘才可入座。

叻沙、咖啡
Kaya  Toast
2021-11-23
叻沙、咖啡
Kaya  Toast
  • 咖央多士
舖頭出邊排隊等嘅時候,冇瓦遮頭,又好有陽光☀️,所以怕曬嘅朋友要帶把遮 啦 ⛱⛱由金鐘地鐵站行過去大約10分鐘,地點都算方便店內裝修:裝修時尚,店內最多大概可以坐到30人,不過政府防疫規例,所以每天大概有10多人店內食用其實餐牌都係得兩個麵,一個叻沙湯麵,一個比較細清湯麵🍜喇沙湯麵$98:-湯底比較濃郁,如果飲晒啲湯會好飽- 麵底係米線,煮得比較林,唔係爽口彈牙,不過好掛湯,食落好惹味-有魚片絲,5件大蝦🍤,少少芽菜清湯麵 $98-湯底啡色的,係用蝦淆成嘅湯底,好有蝦嘅鮮味- 麵底係有黃色嘅蛋麵➕米粉,兩隻麵夾埋嘅口感比較特別,個人覺得太複雜,喜歡分開食。蛋麵,爽口彈牙,如果可以淨係一種麵,必定係蛋麵加$15可以有一個凍檸茶凍檸茶比較特別,有加青檸,好有東南亞嘅風味,完全唔係茶餐廳嗰啲茶膽,唔係食開東南亞口味嘅朋友會覺得好奇怪Kaya 多士-外脆內軟,多士烘到好脆,內裡的咖央好厚,食到有厚到的軟綿綿,好好味!- 咖央有小小甜,不過不會太甜,同無味嘅麵包剛好互相輝影其作用,值得推薦!好好食😋總結:🌞陽光底下排咗一個鐘隊,入到去半個鐘食完。如果週末有時間,都可以去試吓!2個麵🍜,一杯飲料🥤,

由金鐘地鐵站行過去大約10分鐘,地點都算方便

其實餐牌都係得兩個麵,一個叻沙湯麵,一個比較細清湯麵🍜

喇沙湯麵$98:
-湯底比較濃郁,如果飲晒啲湯會好飽
-有魚片絲,5件大蝦🍤,少少芽菜

清湯麵 $98
-湯底啡色的,係用蝦淆成嘅湯底,好有蝦嘅鮮味

加$15可以有一個凍檸茶

Kaya 多士

2個麵🍜,一杯飲料🥤,一個多士,共$249
Cash only , no service charge

如果人太多,試吓附近啲餐廳都不妨。例如有其他都係食星加坡餐廳,蝦麵店或西餐,all day Breakfast 等,都係步行5分鐘距離,都好值得推介

用餐感受: 雖然喺出邊陽光底下等咗一個鐘先入到去,因為侍應態度良好
上菜速度算快
,坐得舒適,環境乾淨
所以都係一個值得推介舒適嘅地方!!!
唔似普通茶餐廳,魚蛋粉麵檔,大大聲,環境狹窄,污糟,令到你想食完快啲走。
Nonya Laksa  Lemak
Nonya Laksa Lemak
2021-11-20
Nonya Laksa  Lemak
Nonya Laksa Lemak
  • 娘惹濃厚喇沙
  • Prawn Noodles
2021-11-20 200 浏览
聽朋友介紹了這家餐廳,也預料要排隊等一段時間,所以已經盡早過去,果不其然。。。12:33到達,已經要排滿長的隊了~它的位置不多~是一家黑白相間的餐廳,附近有個巴士站,如果剛好有適合的巴士可以搭乘到這裡~它們有得外賣自取 (不過風味自然會有差吧~),另外只收現金(如店的窗口寫著)我們在外站著等到大約13:20左右才進得去~坐到了bar桌,桌上放了每人一杯檸檬味的水和有餐紙墊著的筷子,抬頭看是好幾幅畫,而每幅畫旁邊都有消毒液供應~餐牌:中英對照,聲稱食物都沒添加味精,而且他們沒服務費(但水還是會自動幫你添)三款麵任君選擇~ 我們選了娘惹濃厚叻沙、蝦麵還有咖央多士(多士並不列在餐牌中,而是在黑板上)~飲料要另外加錢~咖央多士 Kaya Toast HK$38多士烘得好香脆,咬下去會聽到“咔嚓咔嚓”的響夾著厚厚的咖央醬,是斑蘭加椰奶的味道,吃起來像冰涼忌廉吉士的口感,很香滑,再加上多士本身有點餘温,跟冰涼的咖央醬一起吃感覺很美妙,非常好吃,是個甜而不膩的甜品~不枉費我們排了那麼久的隊~優質蝦麵Premium Prawn Noodle HK$98麵條:米粉和雞蛋麵二搭(兩款麵一起吃滿特別的)湯底

它的位置不多~

我們在外站著等到大約13:20左右才進得去~

飲料要另外加錢~

咖央多士 Kaya Toast HK$38

多士烘得好香脆,咬下去會聽到“咔嚓咔嚓”的響

不枉費我們排了那麼久的隊~

麵條:米粉和雞蛋麵二搭(兩款麵一起吃滿特別的)

湯底:由鮮蝦和豚骨湯混合的,相對比較淡,但味道甘甜,多多少少能吃得出蝦的香味,也算不錯,本身吃不了辣的朋友們可以一試~
蝦:就是普通的白灼蝦,看起來滿漂亮的,不過可能湯味比較突出,有些人會覺得蝦肉普通沒什麼特別,但我個人覺得還可以~(配料的味道如果太突出反而怕會掩蓋了湯的味道,畢竟湯才是主角~純屬個人意見~)
豬油渣:吃起來就是像乳豬皮炸得酥脆的感覺~
叉燒:肉質還算嫩,而且甜甜的~
通菜
芽菜
焦洋蔥

娘惹濃厚叻沙 Nonya Laksa Lemak HK$98

麵條:粗米粉
湯底:微辣兼有濃郁的雞湯還有椰子香

配料:半隻水煮蛋、蝦、雞絲、豆腐卜、魚餅、芽菜、香菜~

總括:
我覺得就單憑他們的咖央多士,還是值得去排隊的,不過真的要確保你自己當天不忙,有足夠的時間等就是了~
沒有額外收費

(溫馨提示:麵可以免費添加,但我想女孩子一般都不用添了吧~尤其是把湯汁也喝的話。。。)🤰
2021-11-19
午餐
  • Kayatoast
  • PrawnNoodles
  • NonyaLaksaLemak
  • 娘惹濃厚叻沙
  • 優質蝦麵
2021-11-19 123 浏览
We ordered the dry laksa, prawn noodles, Pietee, kaya toasts, lemongrass drink and lime tea drink. Dry laksa was very aromatic with spices added in the right quantity and noodles was soft and delicious. Prawns and chicken were fresh which added an additional layer of texture to the noodles. Prawn noodles soup was rich and had good mix of yellow and white noodles. Pork lard made the soup extra delicious as it had a good crunch to it. Pietee was crunchy on the outside and soft on the inside. Kaya toast was a good twist to the usual kaya toast as the “kaya mousse” was not excessively sweet.

At the same time, there was a rude customer that was disturbing others but the staff handled the situation very well. Overall good service and food and will definitely visit again
Prawn  noodles    Drylaksa
Prawn  noodles    Drylaksa
呢間灣仔人氣小店。所謂貴精不貴多,餐牌既選擇唔多,得3樣選,我叫左以下食物:🍜娘惹濃厚喇沙 $9️⃣8️⃣喇沙最緊要睇相就知個湯底濃厚啦😋但唔係杰撻撻,店家用左特製既椰子🥥雞湯,奶香得黎唔會漏,加上雞湯中和,真正色、香、味俱全。配料正常野,相對較為失色~🥪架央多士 $3️⃣8️⃣有人話可能係全香港最好食既架央多,咬左一啖香脆既麵包,連埋軟綿既椰子架央醬幸福感up,好似食甜品咁😙開心

🍜娘惹濃厚喇沙 $9️⃣8️⃣

🥪架央多士 $3️⃣8️⃣
2021-11-13 184 浏览
Bookmark左好耐要去試嘅kaya toast! 金鐘行去好似近d 落地玻璃透光度高 感覺幾舒服 環境唔錯 我地當日tea時間去好快就有位👻. Kaya toast . $38疊得幾igable嘅咖咉多士 咬落去外脆內軟 多士烘得剛剛好 擺左d時間都keep到 入面個醬就凍凍到幾creamy 唔會好甜 小食黎講唔錯 多士可以熱多少少就very nice☺️. Nonya laksa lemak . $98 叻沙湯底係真係幾濃稠 但未去到非食不可嘅程度 😂😂 性價比唔高 微辣 配有鮮蝦 蛋 魚餅同雞絲 粗麵無乜特別 不過麵好似係可以refill. Iced tea with lime . $28 (跟餐+$15)望落無驚喜 飲落似泰式檸茶 幾解渴嘅😂 無特別整體感覺無想像中吸引 好食嘅 但無嘩一聲個feel😂 比較普通

. Kaya toast . $38

. Nonya laksa lemak . $98

望落無驚喜 飲落似泰式檸茶 幾解渴嘅😂 無特別

• 咖央多士
成日喺IG見到人介紹位於灣仔嘅呢間叻沙店終於有機會嚟食 本身見到佢平日淨係開到夜晚八點 我驚放咗工大概七點幾嚟會冇得食點知嚟到門口仲要排隊😂排咗三四個字先入到去食.🌟咖央多士差唔多每一台都有叫呢個多士 而我最期待都係食佢 多士烘到好脆口 好似餅乾咁 一咬落去夾埋中間好creamy既咖央醬 真係好好食😍.⭐️娘惹濃厚喇沙喇沙上面有好多配料 有鮮蝦 雞絲 豆卜 雞蛋 芽菜 湯底亦都10分香濃 飲落去仲大有好濃嘅椰香味.⭐️乾喇沙其實本來想食蝦麵 點知賣晒 唯有食乾喇沙對比都係有湯嘅好食啲😂
成日喺IG見到人介紹位於灣仔嘅呢間叻沙店
點知嚟到門口仲要排隊😂排咗三四個字先入到去食
🌟咖央多士

⭐️娘惹濃厚喇沙
⭐️乾喇沙
其實本來想食蝦麵 點知賣晒 唯有食乾喇沙
對比都係有湯嘅好食啲😂
2021-11-03 272 浏览
#小胖遊灣仔🐠—————————————————一間看似cafe的麵店,喺炎熱的灣仔街頭上依舊非常多人排隊,小編即使係平日non-peak hour 都等咗20分鐘🥵但一切都好Worth!.🔹🍞咖央多士💚 $38呢個真係不得了!多士薄薄的、外表烘到焦脆熱熱的,入面凍凍的咖央由班蘭同椰奶造成,十分似雪糕的質感,一冷一熱絕對係冰熱交融☺️爆餡咖央又唔會膩!絕對係食過最正!.🔹🦐娘惹濃厚喇沙🍜 $98喇沙湯十分惹味濃郁,咖哩香料非常香、唔會太辣(怕辣朋友都ok),麵條十分掛汁入味,配料十分足料有蝦、雞蛋、雞絲、魚餅同豆卜等,而且全部都十分新鮮!.🔹青檸冰茶🍹 $28中規中矩😂夏天太熱可以消下暑—————————————————🧜🏻‍♂️口水度:🌕🌕🌕🌕🌖🤑CP值💰:🌕🌕🌗🌑🌑🧚🏻‍♀️打卡值:🌕🌕🌕🌕🌗🥰舒適度:🌕🌕🌕🌑🌑👅再食指數:🌕🌕🌕🌕🌑.♟Overall♟以上2個人食都好飽🤤結論真係抵佢咁多人排隊🤪雖然唔使排室外就更好

#小胖遊灣仔🐠
—————————————————

🔹🍞咖央多士💚 $38
呢個真係不得了!
🔹🦐娘惹濃厚喇沙🍜 $98
🔹青檸冰茶🍹 $28