2022-06-01 277 浏览
好耐之前就已經有朋友推薦過呢間嘅咖央多士,咁啱經過呢頭就黎試吓,平日中午要排15-20分鐘。咖央多士 🌟🌟🌟🌟🌟果然名不虛傳~就咁望落去都見到啲咖央醬幾咁澎湃🤤同麵包嘅比例幾乎係1:1,烘脆嘅麵包加上香滑嘅咖央醬係perfect match!而甜度亦啱啱好~娘惹濃厚叻沙 🌟🌟🌟🌟相較之下,叻沙就冇咖央咁驚艷,湯底都算香濃,米線軟硬程度啱啱好。

咖央多士 🌟🌟🌟🌟🌟

娘惹濃厚叻沙 🌟🌟🌟🌟

📍 Rempah Noodles (灣仔)灣仔軒尼詩道18號地舖店內裝修以黑白為主,店內有個位望出窗外可以望到電車同路邊街外位,好舍意。餐廳樓底高,所以都坐得幾舒服 唔會有壓迫感。👉 咖央多士 💰38😋😋😋😋😋/5個咖央真係好!好!食🌟🌟🌟麵包烘到脆卜卜,加埋輕盈軟滑淡淡嘅班蘭味會既咖央餡😆😆,一咬落去爆晒餡。甜度方面又岩岩好,口感好豐富,又唔會太乾太甜膩回頭: yes ,史上最好食既咖央🥹🥹🌟🌟😋#kermit食在灣仔
📍 Rempah Noodles (灣仔)
灣仔軒尼詩道18號地舖

👉 咖央多士
💰38
😋😋😋😋😋/5
又岩岩好,口感好豐富,又唔會太乾太甜膩

回頭: yes ,史上最好食既咖央🥹🥹🌟🌟😋

#kermit食在灣仔
2022-05-12 512 浏览
🍽 Nonya Laksa Lemak💰 HK$98 (Lunch)Long queue on Saturday afternoon. We queued up for 15 mins for Rempah Noodles. They serve only three types of noodles. During 11.30-15:00, you can order the lunch deal with just HK$15 for an additional glass of drink!🔺Premium Prawn Noodles🔺Nonya Laksa Lemak🔺Dry LaksaFor the dessert, we ordered Kaya Toast (HK$38), 4pcs in total. It’s as delicious as it’s looked. The bread was crispy while the texture of kaya jam was soft which tasted like ice cream with strong co
🍽 Nonya Laksa Lemak
💰 HK$98 (Lunch)

🔺Premium Prawn Noodles
🔺Nonya Laksa Lemak
🔺Dry Laksa

For the dessert, we ordered Kaya Toast (HK$38), 4pcs in total. It’s as delicious as it’s looked. The bread was crispy while the texture of kaya jam was soft which tasted like ice cream with strong coconut flavor. It was one of the must order when you visit this restaurant. 🥥
疫情放寬,雖然話各行各業都暫時脫離難關,但有唔少店舖都被迫結業。我之前都介紹過兩間,而呢間就在疫症嚴重時係寧願唔開舖,「輸少當贏」。 Rempah 嘅意思係「香料」咁解。東南亞嘢就出哂名係又辣又重口味又多香料,餐廳最主要就係想唔打破傳統,但同時又要融合現代元素嘅食材/煮食方法。 店舖位於軒尼詩道,我個人覺得比起灣仔站,佢離金鐘站仲近一D,但其實店舖都係比較偏僻嘅。當日去到午市時段,係有好多人排隊,可想言知人氣有幾高。 店內裝修以黑白風為主,望落地下有個令人有密集恐懼症嘅歐式黑白磚頭地板,望出窗外又有個好奇怪嘅路邊街外位。鍾意佢有D油畫/綠色植物去中和返個氣氛,如果唔係我會覺得有種「唔敢整污糟張枱嘅feel」。 餐牌就好簡單,主食就得三款麵-蝦麵/湯叻沙/乾叻沙,飲品有四款。順帶一提,呢度嘅Kopi/Teh係咖啡/紅茶+煉奶,Kopi/Teh O係咖啡/紅茶+糖,但有D講話teh/kopi係咖啡/紅茶+糖+煉奶。 Nonya Laksa Lemak $98 「叻沙同其他東南亞菜一樣要先整個paste,最主要就有乾/鮮辣椒/香茅/南薑/峇拉煎/薑黃...etc,特別D就有蝦乾仔/石栗(ca

Nonya Laksa Lemak $98

Nonya Laksa Lemak

「叻沙同其他東南亞菜一樣要先整個paste,最主要就有乾/鮮辣椒/香茅/南薑/峇拉煎/薑黃...etc,特別D就有蝦乾仔/石栗(candlenut)去令個醬厚身D。之後就炒到個醬變色再加蝦湯/椰奶/椰糖/魚露...etc調味。

叻沙都有分唔同派系,但究竟係源自馬來西亞/新加坡?...我就唔加入喺呢個戰團度啦🤣。Lemak係指「脂肪」咁解,即係叻沙必有嘅椰奶。而Nonya-娘惹菜即係中式X馬來料理(e.g.椰汁糕)」

價錢同我平時食開嗰D就偏貴嘅,一碗嘅份量就唔算好多,但食唔飽可以免費添麵。網上睇佢會連湯去俾你嘅,所以就唔會驚唔夠湯嘅。

湯底舀起黎厚身適中,見到入面有好多磨成蓉嘅香料同辣椒碎,飲落濃度適宜,香惹鮮美,椰奶嘅比例係唔算多嗰隻,主要係食佢嘅湯頭同所有香料結合嘅正宗口味。

蝦肉見到係事先用人手挑蝦腸後切開一半,蝦嘅鮮味就唔太顯著,口感爽嫩,紋理緊緻,勝在有六舊。蛋就估唔到有整到七成熟,微微漿身。豆卜就似係個吸汁嘅海綿。炸魚片頭切成長條型,彈牙鮮美。

麵條就用咗米線,好奇怪會見到呢樣野出現喺東南亞菜度。米線就算係成碗麵嘅缺點,感覺就太熟啦,冇任何口感。仲有D芽菜/乾羅勒,整體都算係非常之唔錯嘅。

Kaya Toast $38

Kaya Toast

通常咖央多嘅饀都係由一個以椰漿/蛋/椰糖...etc煮成嘅醬再加軟化牛油嘅。但呢度就只加班蘭咖央醬。佢堆疊得好高,又好似好吸引咁。

多士烘得香脆,或許更脆都得。內裏嘅醬冰凍厚身。比起抹醬,佢食落更厚身更漿身(應該係煮得耐D?),班蘭嘅香氣漂泊四散。濃縮後嘅椰漿,佢好濃郁而甜度剛好嘅,幾啱我口味。
Nonya Laksa Lemak
Kaya Toast
  • 娘惹濃厚喇沙
  • 娘惹濃厚叻沙
  • Kaya  toast
  • Kaya toast
2022-04-17 582 浏览
📍Rempah Noodles 今次終於食咗bookmark咗好耐嘅Rempah Noodles喇沙啦❤️🫶🏼首先講吓店內環境同埋服務~ 雖然用餐時間唔係太長 但係店員嘅態度都唔錯 而且環境就好似一間Cafe咁♪( ´θ`)ノ都幾cozy🌿✨-今次叫咗呢幾款嘢食-🍜Premium Prawn Noodle 優質蝦麵 $98呢一個麵個底係用摻摻做嘅 所以比起一般嘅麵會煙靭啲✨另外呢個係for鍾意食🐷嘅朋友仔 有啲似船麵 不過湯底就唔會好濃 另外麵條才可以免費加!🥘Nonya Laksa Lemak 娘惹濃厚喇沙 $98之所以會來呢一間餐廳朝聖係因為上網見到呢一個喇沙🥘味道唔算好濃 但係好足料♪( ´θ`)ノ☕️Thai Milk Tea 泰式奶茶 $30泰式奶茶偏甜(*ˉ︶ˉ*)幾好飲一個茶味可以再濃啲!😍🌿🫖Iced Tea with Lime 青檸冰茶 $28呢一杯青檸冰茶 有一種好得意嘅味道 都幾fresh 可以試下總括而言呢一間餐廳都唔錯 不過湯底就比較淡味 另外其實佢出名仲有個kayak toast 不過今次就冇試到!下次經過一定會試吓♪( ´θ`)ノ❤️📍Rempah Noodle
📍Rempah Noodles

🫖Iced Tea with Lime 青檸冰茶 $28

📍Rempah Noodles
地址: 灣仔軒尼詩道18號地舖
2022-04-13 766 浏览
話說好耐之前,家姐外賣左Rempah Noodles嘅咖央多士返黎,呀妹食完念念不忘!所以前幾個weekend就冒住排長龍嘅風險到訪。餐廳樓底高 枱同枱之間有足夠距離,所以都坐得幾舒服 唔會好焗促。食物選擇比想像中少,只有三款粉麵兩款小食。1130-1500到訪,嗌麵加$15就有野飲。仲可以免費加麵底!岩晒大胃王▪️咖央多士 $38呢度嘅咖央比起一般嘅輕盈軟滑,比起「醬」口感更加似「忌廉」。輕盈軟滑,帶淡淡嘅班蘭香。多士烘得好脆,一咬落去爆晒餡。咖央同多士比例恰到好處,唔會太乾太甜膩,一個人KO四塊完全無問題。不過就冇第一次食咁驚艷 (第一次食覺得好香班蘭味!)▪️娘惹濃厚喇沙 $98湯喇沙用上粗米粉,而唔係傳統嘅摻摻油麵加米粉。質地比較似平時嘅米線,腍身微彈,唔算好掛湯。湯底無加味精,微辣帶椰奶香,重口味人士就覺得唔夠濃郁惹味。配料就有蝦、魚餅、雞絲、雞蛋、豆腐,雞絲超索汁,其他就正常發揮~▪️乾喇沙 $98銀針粉無晒,所以就以粗米粉取代。不過撈麵咁款嘅乾喇沙反而滿足到重口味人士。每一條麵條都裹滿濃稠醬汁,幾惹味!而配料都係同湯喇沙差唔多~整體嚟講,湯喇沙對於我呢啲重口味人士黎講唔夠惹味,

▪️咖央多士 $38

▪️娘惹濃厚喇沙 $98

▪️乾喇沙 $98
乾喇沙

整體嚟講,湯喇沙對於我呢啲重口味人士黎講唔夠惹味,下次經過灣仔嘅話 可能只會外賣咖央多士~
  • 咖央多士
Rempah Noodles是位於灣仔的面館,在別緻的咖啡館環境中吃一碗口味濃郁的娘惹麵條有美味肉湯,你千萬不能錯過它家令人上癮的 Kaya 吐司。由於太受歡迎,經常都售罄,而且很多人排隊。Rempah Noodles 招牌不太顯眼,在全長窗戶的前面,鮮明的白色空間只有少數黑色凳子,一些聚集在中央大理石桌子周圍,而另一些則被設計成圍繞房間和開放式廚房的櫃台座位。 華麗的鮮花為餐廳的表面增光添彩,還堆放著東南亞作家撰寫的咖啡桌書籍。Rempah Noodles 以馬來語中的香料命名,在其所有菜餚中都吹捧著大膽的風味。餐牌很簡單的幾樣,但確足夠吸引那麼多人排隊。推薦: ⭐️娘惹濃厚叻沙 (招牌)lemak是一種肉汁狀的湯,裡面有檸檬草、大蒜和辣椒,以及其他香草和香料。 這是一種令人陶醉的混合物,加入椰奶後略微圓潤。 這湯里的所有東西都是為了支持它——從濃密而有嚼勁的米粉到雞絲和豆腐泡芙,都能吸收味道。個人覺得味道偏濃厚,但是真的很好吃。⭐️優質蝦面它的湯汁是這道菜的靈魂。 湯的深棕色色調和近乎煙薰的味道來自用蝦頭和蝦殼燉煮的豬骨。 配上炸豬油和焦糖洋蔥,湯汁起初非常濃郁,但多喝幾口後就讓人難以
餐牌很簡單的幾樣,但確足夠吸引那麼多人排隊。
⭐️優質蝦面
它的湯汁是這道菜的靈魂。 湯的深棕色色調和近乎煙薰的味道來自用蝦頭和蝦殼燉煮的豬骨。 配上炸豬油和焦糖洋蔥,湯汁起初非常濃郁,但多喝幾口後就讓人難以抗拒,尤其是搭配細細細膩的米粉時。 選擇較厚的雞蛋面,這樣可以更好地抵抗湯的影響。
⭐️椰奶kaya多士
這款多士太好吃了,一點也不膩,kaya加點椰奶的綠色的醬,看起來就是很誘惑,甜而不膩,超級好吃。
😀溫馨提示:十一點半開門,我們十一點二十到的已經有人排隊了,後面發現之後一直都是排長龍,所以最好可以早點來。
2022-03-28 771 浏览
原來已是二月的時候吃的了,真的很久沒外出堂食了嗚🥺這間的咖央多士好像堪稱是全港數一數二的,當然要一試究竟~-🎈咖央多士 $38真的是挺有驚喜的😍多士烘得香脆,而裡面便是滿滿的咖央醬(塗得挺厚的一點也沒有吝嗇)~甜度方面剛剛好,口感非常豐富😋-🎈娘惹濃厚喇沙 $98湯底來說真的挺濃郁,椰香味偏重些~而配料上亦非常豐富,有蝦🦐、豆卜、雞絲、魚腐等!米線煮得偏淋,不過就好掛湯都幾惹味🤩-🔸Rempah Noodles📍灣仔軒尼詩道18號地舖

🎈咖央多士 $38

🎈娘惹濃厚喇沙 $98

🔸Rempah Noodles
📍灣仔軒尼詩道18號地舖
2022-02-12
下午茶
2022-03-23 404 浏览
Rempah Noodles 每次經過都會排長龍嘅餐廳,到底佢有咩吸引嘅地方?我嚟啦😂餐廳中食物選擇唔多,吸引到更多客人排隊,應該設計出嘅食物都非常之拿手。排隊嘅時候已經選擇好!咖央多士$38娘惹濃厚喇沙$98咖央多士非常香脆,多士既醬有鮮斑斕葉香味,外熱內凍好似個雪糕咁。好滑好creamy!我終於知道咩叫做好食到唔停得口😂娘惹濃厚喇非常足料,蝦,魚餅、雞絲、雞蛋,豆腐、豆芽和香菜!粗米粉加香濃的椰子雞湯。入晒味 !灣仔軒尼詩道18號地舖
Rempah Noodles

每次經過都會排長龍嘅餐廳,到底佢有咩吸引嘅地方?
我嚟啦😂

排隊嘅時候已經選擇好!

咖央多士$38
娘惹濃厚喇沙$98

😂

灣仔軒尼詩道18號地舖
2022-03-21 560 浏览
依間位於灣仔嘅新馬菜餐廳,每次中午食飯時間經過都大排長龍,今日有啲時間一開門就去試吓佢先。-餐廳主打三款麵食同咖央多士啱晒選擇困難症嘅大家,唔使諗🙌🏻😂順帶一提麵可以免費加底,男士應該唔夠食嘅。-娘惹濃厚喇沙 $98同我想像中唔同首先麵線唔係摻摻😭佢算係幾濃郁嘅laksa 湯底好香椰子味辣度比較溫和對我啱啱好,配料都尚多。不過不失。我反而鍾意食屯門嗰個多啲。-咖央多士 $38聽人講呢個多士係必食之選,上網睇嘅評論都係好嘅,圖片仲好靚添,但今日就有少少失望啦,雖然多士好脆口同有淡淡斑蘭味唔太甜,但中間嘅醬偏薄同溶身。-整體來講如果唔使排隊經開嘅都可以試吓嘅。

餐廳主打三款麵食同咖央多士

娘惹濃厚喇沙 $98

咖央多士 $38
聽人講呢個多士係必食之選,
整體來講如果唔使排隊經開嘅都可以試吓嘅。
2021-12-08
以層層疊咖央多士吸引到大家注目,相信好多人都bookmark左但仲未成功去到,而我終於去到啦😍黑白格調,裝修新穎樓底好高但內裏空間唔算好大,座位唔算好多,所以飯市需要排隊,而且座位主要係單邊一排排坐所以唔算話坐卡位咁舒服可以慢慢聊天食;食物價錢亦唔算好平,不過係有質素嘅😂Menu款式吾多,只得三碗麵選擇,menu無寫有咖央多士但實質係有供應🙋🏻‍♀️心得:11:30開始營業,本身好擔心大排長龍因為我12點先去到點知唔算好多人我可以直入。12:15見到開始坐滿然後出面有一兩個人排隊,12:30出面一條長龍😂只係星期五嘅平日😂去食要預咗係排隊。另外餐廳只收cash👓咖央多士 $38相信好多人都係比多士賣相吸引,嗰層厚厚嘅咖央醬😍好似抹茶雪糕咁。個人覺得似斑蘭醬加咗椰奶打發成忌廉狀,口感比較輕盈豐厚,似咖央忌廉所以creamy香滑,但同時變相冇咁香濃斑蘭椰香味,但整體都有淡淡椰香味又唔會太甜。尤其當多士烘到脆熱,而個咖央醬係凍冰冰更為突出,口感好特別有別於平時稠身咖央醬。多士香脆不過麵包薄咗少少而不是厚多士,但因為醬料爆餡所以整體口感拉返勻。其實價錢唔算好平不過都值得試試😽評分:7.5/10👓

👓咖央多士 $38
評分:7.5/10
👓娘惹濃厚喇沙 $98
用粗米粉但比較似米線,佢有別於平時用上油麵同米粉,不過都同湯底相夾,不過掛湯就冇米粉甘索汁;蝦肉紅卜卜嘅賣相已經好吸引,係一隻片成2塊,有少少雞肉絲同魚片;雞蛋係剛剛好熟雖然並不是糖心蛋不過依然好好食反而唔使太生;當然要有吸湯底嘅豆卜不過豆粕質素普通偏細粒,整體來講配料正常囉
重點講返湯底,由椰子雞湯熬成,但偏重椰奶味,稍微吾夠濃味欠缺喇沙應有嘅惹味
評分:7/10
👓乾喇沙 $98
對比下覺得呢個乾喇沙比湯喇沙好食!同樣有魚片雞蛋同蝦,好特別採用左銀針粉配上芽菜,彈牙嘅粉帶有爽脆口感,而且兩者吸哂喇沙湯底超入味,總之成個粉好惹味,個汁較稠身濃郁,對比下湯汁反而比喇沙濃味!
評分:8/10
👓午餐時間1130-1500 +15配飲料
青檸冰茶-原價$28,簡單茶底加青檸帶酸甜,有東南亞風情,以$15黎講算唔錯。
2022-03-11 267 浏览
一早已經想到訪這家喇沙店,但每一次經過都是滿滿人潮~今次平日到訪也排了一小時….娘惹濃厚喇沙$98材料都算豐富,有蝦、蛋、魚片、豆卜和雞絲~湯底有椰奶味,但不夠惹味,就是正常發揮的喇沙,不明白大排長龍的原因…咖央多士$38反而咖央多士好有驚喜!香脆的多士夾住凍牛油和咖央,咖咉好香好滑,散發斑蘭椰子清香,好好味😍😍😍

娘惹濃厚喇沙$98

咖央多士$38

2022-02-22 443 浏览
之前一路想食,但冇乜機會,見就要離開灣仔,轉去第二個地方工作,就約埋朋友一齊去試吓,去到朋友已經排定隊,還好不是太多人,等了一陣,我哋就被安排要面壁坐🤣🤣,不過午餐冇所謂啦,反正食完都要急急腳就走。娘惹濃厚喇沙湯底好重椰香味,同啲麵條好夾,我好快已經食晒。咖央多士絕對要試,香脆多士,凍凍牛油及叻央,就是好味。間餐廳嘅設計好簡約,所以環境都好舒服。遲啲有機會都會返嚟再食👍👍Thanks Yan#新加坡美食#yan#人氣推薦

娘惹濃厚喇沙
湯底好重椰香味,同啲麵條好夾,我好快已經食晒。

咖央多士
絕對要試,香脆多士,凍凍牛油及叻央,就是好味。

間餐廳嘅設計好簡約,所以環境都好舒服。
遲啲有機會都會返嚟再食👍👍

Thanks Yan

#新加坡美食
#yan
#人氣推薦
2022-01-18 437 浏览
極濃厚· 喇沙湯底🍤位置灣仔 平時搭叮叮成日見到人龍以為係cafe 點知係食新加坡菜😋Menu選擇唔多 貴精不貴多🥰1)娘惹濃厚喇沙🍜必推‼️材料都算豐富 有蝦、蛋、魚片、豆卜仲有雞絲😍湯底好濃郁,飲完都唔會口渴米線仲可以掛到啲湯細細碗都夠哂飽!2)咖央多士🍞一層層疊住上枱多士烘得好脆😋,鬆脆可口夾住斑蘭味既內餡,好creamy一咬落去咖央醬就爆哂出黎入口輕盈順滑😍令人想一啖接啖咁食
極濃厚· 喇沙湯底🍤
位置灣仔 平時搭叮叮成日見到人龍
以為係cafe 點知係食新加坡菜😋
Menu選擇唔多 貴精不貴多🥰

1)娘惹濃厚喇沙🍜
必推‼️
材料都算豐富 有蝦、蛋、魚片、豆卜仲有雞絲😍
湯底好濃郁,飲完都唔會口渴
米線仲可以掛到啲湯
細細碗都夠哂飽!

2)咖央多士🍞
一層層疊住上枱
多士烘得好脆😋,鬆脆可口
夾住斑蘭味既內餡,好creamy
一咬落去咖央醬就爆哂出黎
入口輕盈順滑
😍令人想一啖接啖咁食
2021-12-18 701 浏览
依間叻沙店午飯時間經常見到人龍,中午十二點到已經大排長龍,好彩啲人食完都好快走,所以等咗約15至20分鐘就入得,餐牌食物款式選擇不多,其實都好,主力做果幾樣,精啲,客人又唔洗眼花撩亂,叫了叻沙、蝦麵、咖央多士及金杯,金杯其實係娘惹糕點,有啲紅蘿蔔絲、蝦肉、沙葛、豆腐乾,調味有辣椒醬同醋,食落口感幾特別,建議一口食哂,咁就唔洗成地碎,又可以品嚐到佢真正嘅味道,叻沙湯底濃郁,賣相吸引,咖央多士外型似抹茶三文治雪糕😂,多士即叫即整,脆口,整體來講,好好,會再幫襯,但要注意,果度只收現金.