2009-09-14 8 浏览
我同個FD一齊行海港城,當時都八點喇,點知佢話等位要等六張枱,咁佢話可以留電話,有枱打俾我地,咁我地就行開左十多分鐘,佢就打黎喇,都算好快捷,服務都幾好架喎。入去坐低,氣氛又好似好浪漫咁,入面既侍應又好靚仔靚女,未食野都賞心悅目。入到去叫菜喇,叫左個珍多冰,好好味,飲兩啖就飲完咁。荷葉海鮮飯,好香,都幾多海鮮,份量兩個人食都0岩0岩好。再點了一個沙律,酸微微咁,有楊桃0係上面,菜又好新鮮,好味。仲有一個小食拼盤,小食拼盤既炸魷魚好好好好味,薄薄既味令佢更加惹味,又唔會飽肚,又有蔗蝦,又有春卷,又有雞肉串,食得過架!我會再黎架!

我會再黎架!
第N次光顧Rice Paper!咖喱牛依舊香濃味美!又是超滿足的一餐!個人認爲海港城分店的環境沒有Festival Walk的好,座位不夠舒適~不過食物依舊美味,不枉我長期以來,每隔一陣子就會回來重溫咖喱牛+法包的滿足! 咖喱牛+法包:咖喱有很濃郁的奶香卻不會膩,牛腩有嚼勁,不硬也不散,剛剛好!法包外脆内軟,溫熱的,點著咖喱醬汁,每一口都好滿足!超級超級超級讚! 咖喱汁的分量很多,消滅完一整條法包還會有好多,可以用來給其它食物提味! 烤春雞Rice Paper DIY!:自己動手好好玩~ 分量十足,雞肉皮脆,肉質滑嫩,GOOD! 小食拼盤:屬於中規中矩之作,個人覺得串燒很不錯!涼拌粉很爽口過一陣子我就會回來的!我的咖喱牛腩+法包!

烤春雞Rice Paper DIY!:自己動手好好玩~
分量十足,雞肉皮脆,肉質滑嫩,GOOD!

過一陣子我就會回來的!我的咖喱牛腩+法包!
拼盤(水準之上)
Rice Paper DIY (美味又好玩!)
咖喱牛腩!(超級讚!吃完才記得影相XD)
2009-08-28
拼盤(水準之上)
Rice Paper DIY (美味又好玩!)
咖喱牛腩!(超級讚!吃完才記得影相XD)
  • 咖喱牛腩,大蝦Rice Paper,雞翅
2009-09-01 8 浏览
This is the restaurant we went exactly one year ago! We re-visited this restaurant on purpose. So smart that we booked our table in advance. We didn't need to wait much before we could get in.This time we ordered mango shrimp rice paper, satay, crab meat noodle in tomato soup and passion fruit souffle with passion fruit ice-cream.Compared with last year, since we know each other better, the portion we ordered are just perfect.The mango sauce for rice paper is superb.Chicken satay's sauce is l

Chicken satay's sauce is lemon grass. Surprisingly not spicy.
I love tomato soup so I like this noodle
The seeds of passion fruit in the bottom of the souffle and ice-cream are too sour.

This was our facial expression when we ate the passion fruit seeds-->
Ha ha!

Will we go to this restaurant every year and then?
約朋友到Ricepapaer用膳己不是第一次了,我介紹過同事,朋友,舊老闆娘一齊去用膳,主要是環境不錯,食物雖然不是正宗越南檬粉,但勝在環好,如銅鑼灣,尖沙咀,但九龍塘就差些了。當日中午和朋友午飯, 因為這間餐廳環境很舒適而且有海景睇,邊享受食物邊欣賞海景,雖然餐廳內部份位置看不到海景,但預早訂位就可以坐到海景梳化位享受。因為我較喜歡拿主意,這次由我來點菜,是一個短短的午餐餐時間,只點了一份素菜卷, 味道好“瓜”的, 要點很多醬汁才好吃。下次還是點牛肉卷較好。龍蝦荷葉飯$72,有點似黃薑飯,吃下味當然不是黃薑飯,而是滲滿了汁的黃飯,看到飯已很開胃,很軟熟的飯底。還有鮮蝦撈檬$68,蝦味新鮮爽口彈牙,調味汁很鮮甜比其他越南餐廳好得多,是很有誠意的撈檬汁。可是食到半碗檬粉時發現有一束檬粉結在一起,不夠熟而且很硬,因為趕時間還是不叫待應來換了。至於飲品,我一般甚少叫飲品,因為我只喜歡飲咖啡,一天早上飲了就不會再飲第二杯, 但這杯熱柑桔蜜頗清甜,味道很舒服,可是不夠濃蜜味。結賬時等了很久都沒有人來,我揮了多次手等了10分鐘都沒有一個待應走來。
可是食到半碗檬粉時發現有一束檬粉結在一起,
不夠熟而且很硬,因為趕時間還是不叫待應來換了。

素菜卷
2009-03-18
(非会员)
2009-07-31 1 浏览
今日食左個 蟹肉...米線 ( 係紅湯底 )= 蕃茄湯底..平時有 setlunch 就抵d. 因為有野飲.今日個 lunch無野飲. 但係都就叫左 呢個米線因為上次食過好好食.真係好好味嫁. 湯入面有 蟹肉,蛋碎,個湯底十分香口. 有蕃茄味.蒜容味正 而媽媽叫左個 紅咖哩..鴨肉 setlunch.再加多 $18 有個春卷. 個紅咖哩帶辣. 不過幾香口;個春卷係十分好味啊 正正正!!!!買埋都要 $200幾.都幾貴@@
平時有 setlunch 就抵d. 因為有野飲.
今日個 lunch無野飲. 但係都就叫左 呢個米線

因為上次食過好好食.
真係好好味嫁. 湯入面有 蟹肉,蛋碎,
個湯底十分香口. 有蕃茄味.蒜容味

而媽媽叫左個 紅咖哩..鴨肉 setlunch.
再加多 $18 有個春卷. 個紅咖哩帶辣. 不過幾香口;
個春卷係十分好味啊
正正正!!!!
買埋都要 $200幾.
都幾貴@@
2009-07-30
2009-07-28 3 浏览
昨晚訂了位8.30,可以坐到望海的位,但位與枱之間的距離太遠,食野唔方便食物有1. 青木瓜青芒沙律 - 不夠凍,青木瓜分量比青芒多,切條的檸檬葉是精髓,但整體沙田ithai較好食2. 帶子香芒米紙卷 - 我鐘意米紙卷的香草味,友人食到好香帶子味,配上的香芒汁好香好味3. 青咖哩豬軟骨 - 是當晚的 highlight, 雖然味道略咸,但咖哩做得好滑好香4. 青檸燒脆豬仔骨 - 燒得不錯,有肉汁,香脆,但味道略淡,比ruby tuesday/ outback 好食好多5. 荷香上湯海鮮飯 - 外型好似糯米雞,望上去飯好似太濕,不過食上口都唔錯,炒得幾乾,不過都無甚驚喜6. 蝦醬炒通菜 - 都係一般甜品 : 凍朱古力梳乎厘 + 朱古力慕絲餅 - 這個有驚喜! 好home-made 的感覺,梳乎厘好重cinnamon, 食到底有少少caramel,mousse cake最面層有塊好薄的黑朱古力,中間的mousse好滑好香,餅底則較甜,$68抵食 !三個女仔食都可以食6菜1甜品,可想像每碟分量有幾少好在海港城做 citibank 卡優惠,85折每人$180
食物有

蝦醬通菜
帶子香芒米紙卷
2009-07-27
2009-07-10 7 浏览
約朋友到Ricepapaer用膳己不是第一次了,我介紹過同事,朋友,舊老闆娘一齊去用膳,主要是環境不錯,食物雖然不是正宗越南檬粉,但勝在環好,如銅鑼灣,尖沙咀,但九龍塘就差些了。當日中午和朋友午飯, 因為這間餐廳環境很舒適而且有海景睇,邊享受食物邊欣賞海景,雖然餐廳內部份位置看不到海景,但預早訂位就可以坐到海景梳化位享受。因為我較喜歡拿主意,這次由我來點菜,是一個短短的午餐餐時間,只點了一份素菜卷, 味道好“瓜”的, 要點很多醬汁才好吃。下次還是點牛肉卷較好。龍蝦荷葉飯$72,有點似黃薑飯,吃下味當然不是黃薑飯,而是滲滿了汁的黃飯,看到飯已很開胃,很軟熟的飯底。還有鮮蝦撈檬$68,每次到來用膳必叫這味, 蝦味新鮮,爽口彈牙, 調味汁很鮮甜比其他越南餐廳好得多,是很有誠意的撈檬汁。可是食到半碗檬粉時發現有一束檬粉結在一起,不夠熟而且很硬,因為趕時間還是不叫待應來換了。至於飲品,我一般甚少叫飲品,因為我只喜歡飲咖啡,一天早上飲了就不會再飲第二杯, 但這杯熱柑桔蜜頗清甜,味道很舒服,可是不夠濃蜜味。結賬時等了很久都沒有人來,我揮了多次手等了10分鐘都沒有一個待應走來。

menu
素菜卷
因為有一束結在一起很硬
2009-03-18
menu
2009-07-09 4 浏览
去過幾次rice paper食dinner,但次次都係d特別日子,因為價錢比一般貴但呢個價錢食越菜可以令我一去再去就真係因為佢真係好好味!今日經過tst呢間,因為只去過cwb果間,就比佢引左去食dinner了!呢度最好食一定係生牛肉湯河!!d河粉真係十分之滑!湯底夠濃!而最重要既肥牛好厚身,又唔算好肥,arm哂我!!係必食之選!另外叫左個curry,我覺得唔夠spicy,但d香草令到個curry好香!仲可以加$轉蒜茸包!!呢度既蒜茸包次次食都係好正!好脆口好重蒜茸味!亦係必食ge!仲叫左蝦醬通菜,幾惹味,下次黎應該會再食!另外,呢度有好多special drinks,我叫左杯係唔同生果混合ge沙冰,都幾好飲,仲買一送一!而呢度既service好好,冇得彈,好pro!!好細心,仲會介紹唔同菜色同推介比客!現場既裝潢同cwb果間差唔多,幾有情調,,座位亦好舒適!最後用citibank卡有85折,今餐價錢ok,睇拍都係唔好festival既時候黎了!

但呢個價錢食越菜可以令我一去再去就真係因為佢真係好好味!

而最重要既肥牛好厚身,又唔算好肥,arm哂我!!
係必食之選!

仲叫左蝦醬通菜,幾惹味,下次黎應該會再食!
而呢度既service好好,冇得彈,好pro!!
好細心,仲會介紹唔同菜色同推介比客!

現場既裝潢同cwb果間差唔多,幾有情調,,座位亦好舒適!

2009-07-07 1 浏览
琴晚同左女友同兩個fan去左呢間店求食晚飯,叫左4個菜:咖哩豬軟骨,小食拼盆,軟殼蟹米紙卷,香檳鱸魚,一個牛柳紅飯,一個xo海鮮炒金邊粉.所有食物水準只係一般,同價錢係唔成正比,佢o既所謂越菜西吃,只係咁平凡!!唯一真係比較好o既只有鱸魚係比較好,大條,啖啖肉,味道亦唔錯,千祈唔好叫小食拼盆同咖哩豬軟骨,又貴又唔好食.呢間店的分量亦少,真的不會下次.
琴晚同左女友同兩個fan去左呢間店求食晚飯,叫左4個菜:
咖哩豬軟骨,小食拼盆,軟殼蟹米紙卷,香檳鱸魚,一個牛柳
紅飯,一個xo海鮮炒金邊粉.所有食物水準只係一般,同價錢
係唔成正比,佢o既所謂越菜西吃,只係咁平凡!!
唯一真係比較好o既只有鱸魚係比較好,大條,啖啖肉,味道亦
唔錯,千祈唔好叫小食拼盆同咖哩豬軟骨,又貴又唔好食.
呢間店的分量亦少,真的不會下次.
2009-07-03 6 浏览
朋友生日,好想挑選一間大家食得開心的餐廳用餐.Rice Paper馬上在腦海中浮現.第一,朋友是名牌狂.海港城正好是他杯茶.等位時也可以到處逛逛,第ニ,Rice Paper坐位和裝修都舒適和有型,正合Fashion友口味,而给我最深印象的,便是無敵海景的Our Door 位.一流.....開飯!6吋長庶蝦:究意係庶長6吋.定係蝦肉長6吋??好灰色地帶不過蝦肉彈牙鮮甜.炭燒豬肉濱海:好少越南餐廳有濱海食,其實係米線的一種.點觧我鏡意食?因為個名夠特別...都要多謝侍應姐姐:因為餐牌寫住係豬肉丸濱海,但我想食越式炭燒豬肉,因為夠香口.侍應姐姐一口應誠可以改,滿足了我的要求....呢啲咪叫服務囉!黃咖喱燴海鮮:個咖喱汁一流,唔辣,甜甜地,夠香又夠滑,海鮮夠新鮮,只是小家了點..過佰元的一道菜,連魚肉也只有2小塊...法式包:唔要跟飯,唔加錢囀蒜蓉包..跟咖喱的,每次來食咖喱的話不ニ說,非它莫屬.外皮香脆,內心鬆軟.點汁一流,甜品是他家的強項,討好的外型加上甜美的口感,每次都是用餐的Happy EndingFrench Kiss :酸酸甜甜的Raspberry Sorbet結合了Nougat
.....開飯!

6吋長庶蝦:究意係庶長6吋.定係蝦肉長6吋??好灰色地帶
不過蝦肉彈牙鮮甜.
....呢啲咪叫服務囉!

French Kiss :酸酸甜甜的Raspberry Sorbet結合了Nougat 餅& Almond Praline的奶香,天作之合.
香梨,蛋白脆餅配咖啡醬 :又係另外一道苦與甜,軟與脆的沖激.簡直等同欣賞一塲精彩的魔術表演一樣,正!

之後我同朋友行了出去露天地方,飲下嘢,望着維港無敵海景風花說月,朋友顯得非常開心,我的這頓飯,也告成功

6吋長庶蝦
香梨,蛋白脆餅配咖啡醬
  • 甜品
  • 咖喱
2009-05-18 17 浏览
前日星期六中午放工後去ricepaper食lunch, 原因係先前睇咗openrice 嘅評語覺得唔錯, 咪同honey專登去試一下. 我地大約兩點半左右入座, 餐廳內唔多人, 地方唔會有迫夾感... 菜式點咗:今日越南春卷 --> 夠熱夠脆, 配上唔同种類嘅香草 (好似係mint, lemongrass, basil),, 本人認為配搭lemongrass最好味 !! 芒果帶子米紙卷 --> 一咬落去好芒果juicy, 但嫌帶子份量少d (得半粒), 似食芒果卷多d...青咖哩雞 (配法包) --> 咖哩味唔夠濃, 但勝在法包夠脆, 算okXO醬海鮮金邊粉 --> 金邊粉炒得夠乾身, 味道ok甜品 French Kiss --> 塊甜餅好味, 配合紅莓sorbet, 感覺唔會好甜....可以兩人share一份, 就唔會太膩...整體上呢間餐廳值得再去, 加上佢內裡有齊大大小小嘅枱類, 又有car位, 又有圓枱, 又有室外座位, 方便同一班人食飯, 加上部份座位可以飽覽海景, 价錢合理. 係唔錯之選.不過如果餐廳可以將冷氣調較大d會更好, 因為我
XO醬海鮮金邊粉 --> 金邊粉炒得夠乾身, 味道ok

不過如果餐廳可以將冷氣調較大d會更好, 因為我地坐近水吧附近位置, 感覺冷氣唔夠, 食飯時仲有d熱tim !!!
  • 今日越南春卷
  • 芒果帶子米紙卷
  • French Kiss
第一次食"Rice Paper",TST既店面非常寬敞,似乎係MAX CONCEPT既食肆都幾講究裝潢,入左去比我地坐U-Turn形卡座,好舒適,只係燈光有點兒偏暗,睇menu時有d辛苦>_<我地total點左8道菜 + 3道甜品: 香芒帶子米紙卷--Rice Paper好明顯係呢度既Gimmick菜式,冇選到最hit既軟殼蟹,感覺普普通通唔算太特別今日越南春卷--Open Rice網上最讚既菜式,春卷超脆又香口...燒越南空運大蝦--冇想像中咁大隻....$24@唔抵食,好香但唔特別醬燒鴨--最想試既"吊燒雞"竟然賣晒~唯有試下呢款,又唔差bor香脆牛油雞亦--係最失望既菜式....冇牛油味之餘仲有好大既美極味,雖然冇kiko所說的鹹,但唔可以話好食囉香鴨茄子黃薑飯--我最鍾意呢道菜,飯本身都好夠味,雖然我唔知佢用果D係咩香料,但依然對有"色"既飯情有獨鍾....好好味^^馬沙文咖哩牛腩配法包--牛腩好"lam",咖哩都夠晒香,最好味係個汁,配埋法包食都唔夠喉,要叫多份蒜蓉包配埋淨返既咖哩汁...正!!!越南XO醬海鮮炒金邊粉--屋企人話個味OK,但唔夠乾身,都係泰簡

我地total點左8道菜 + 3道甜品:

越南XO醬海鮮炒金邊粉--屋企人話個味OK,但唔夠乾身,都係泰簡單既好味D,不過我對佢既興趣不大

蒜蓉包--又係出色之作,叫咖哩既話最好配埋^^

甜品:

French Kiss--Nougat 餅& Almond Praline配上酸酸甜甜的Raspberry Sorbet,餅底比上面既雪芭好食,最鍾意係呢個Dessert^^

心太軟配雲呢拿雪糕--個樣好古怪既心太軟,唔似平時既朱古力岩漿....份量都比較細,不過bf堅持要選呢個,所以就放棄左我想要既巨型"梳乎里">_<

芒果紫米--唔差但唔係我既選擇
  • 香鴨茄子黃薑飯
  • 馬沙文咖哩牛腩配法包
  • French Kiss
2009-03-09 7 浏览
Feel good for the environment of this placenot too dark and tables are not too close among each other.We've ordered:1) PHO: vietnam tradition noodle in beef soup, soup is tasty and thick, u wanna drink all of them2) Spring roll: as usual, but taste good3) Rice paper & chicken: the rice paper taste not quite match with the chicken4) Salad with lobster: not feel like a salad, things are served very separately, not recommendedSeats should be reserved, esp for window seats

We've ordered:

2009-03-07
  • PHO
2009-01-16
陪處長的女兒逛TST, 小女孩耍走了所有大人後, 總要由我帶領找個地方讓他們坐下, 談生意. 找Cafe, 要帶著領導門慢慢行慢慢找, 總是不行. 剛好在Ricepaper門口, 見裡面幾舒服, 就帶領導們坐下, 好讓他們慢聊. 眾人在Cafe Too食飽, 反正是老細出錢, claim得返. 齋叫野飲唔抵都唔理啦, 每人一杯野飲算.不談他人所叫的, 我是一個貪新鮮的人. 來到越南餐廳, 當然看看有什麼特飲. 天寒地凍下, 越南滴漏咖啡, 最合我意. 上咖啡時由它慢慢從上面鐵罐滴漏, 侍應非常細心地解釋, 因為是滴漏, 咖啡有渣是正常事. 咖啡顏色偏黑, 感覺一定是濃咖啡. 通常頭兩口, 會不加沙石, 淨啡. 咖啡好不好, 是要品嚐齋啡才能試出來. 這個越南咖啡, 味帶金, 金甜的味道能留在口腔一段長時間. 越南人, 喜歡煉奶, 侍應提點過, 奶方面, 因為是煉奶, 因應自己要幾甜就落多少. 我落了少許, 果然甜香的味道就此被煉奶帶出來. 尊重人家的煉奶, 原來是沒錯的.談了一小時, 小妹妹的自由時間到了, 到HMV門口找回她, 我要開始帶團去星光大道.

2008-12-28 2 浏览
朋友鍾意食越南菜,今次有機會食高級少少,就揀左RICE PAPER喇!一入去情調一流,仲有好多外籍人士,係朋友聚會既好地方。我地叫左以下食物:1)絲網蟹肉春卷(網狀既春卷皮超脆,新鮮食唔錯)2)咖喱牛腩配法包(呢個菜聽聞係呢度既招排菜,咖喱香濃,充滿椰香,唔太辣,配白飯或麵包一流。大大個既法包已經切開,share都唔難,亦唔會好硬,點汁食好好味!不過可惜啲牛腩幾大舊,同埋稍靭,扣晒分,希望下次可以改善另外呢個餸因為頗creamy,所以都會幾漏。)3)龍蝦抄蛋麵(貴價抄麵,龍蝦味唔重,唔知係咪因為冷氣太勁,啲蛋麵好快結成一舊哩!同埋味偏淡,麻麻地,有少少浪費左龍蝦!)4)扭結糖玉桂紅莓雪芭(個名好長既一個甜品,見佢張相好靚就叫啦。賣相真係同張相一樣咁靚,紅莓雪芭帶酸,必須要配合襯底既甜餅食中和返,幾重玉桂味,中間夾雜住杏仁粒,口感特別,整體黎講係非常有特式既一個甜品!)呢度食物ok,平日晚上生意都唔錯,傾計亦幾好,可以再來。
我地叫左以下食物:
1)絲網蟹肉春卷(網狀既春卷皮超脆,新鮮食唔錯)
另外呢個餸因為頗creamy,所以都會幾漏。)
呢度食物ok,平日晚上生意都唔錯,傾計亦幾好,可以再來。
春卷
咖喱牛腩