2009-01-03 13 浏览
香港人愈來愈為食了~所有不少商場都換新裝~用食店來刺激人流~屯門市廣場這食肆集中地都運作了一段時間~還是十分奏效~平常想吃意大利飯都動上半百~但原來Riso Café倒是個一路錯過的平價之選$40的'套餐自由配'已包括risotto/pasta/mini pizza+小食+smoothies+生果/雪米慈~而且選擇也不少~我倆商量過後~也認為一個晚餐基本上已經夠我們吃了~在四款主菜中選了煙肉甘筍南瓜汁risotto~小吃就要了咖央杏仁脆包~Smoothies可是這裡的招牌飲品~竟然也有三數個選擇~轉其他的也只需加六蚊~花多眼亂~全部都好吸引啊~!在芒果和士多啤梨間考慮了很久~最後還是士多啤梨至尊取得小比歡心~因生果沽清了~只好要雪米慈做甜品這裡有著開放的座位設計~安坐在中央廣場的窗邊~靠在牆邊都頗有privacy~半自助的方式~到櫃面買票之後~拿著號碼牌等吃就可以了~Risotto來了來了~賣相好得~利用豆苗做裝飾之外~這個南瓜汁也加了不少粟米粒~向來兩者配起上來就是對好兄弟~沒有異議~而且南瓜汁稠度足於剛好掛在每粒飯身之上~並不會出現汁浸飯的這個常見失誤~煙肉是香得對面位都聞到~通常

~而且選擇也不少

~沒有異議~而且南瓜汁稠度足於剛好掛在每粒飯身之上~並不會出現汁浸飯的這個常見失誤~煙肉是香得對面位都聞到~通常Risotto是會漏漏的~但是晚沒有出現這個現象~而且套餐的配搭實在豐富~竟然吃不完~罕見

半份的咖央杏仁脆包都有五小件~加起來大概是一塊半方包頭~但作為$40套餐的小吃~還以為會得2小件~現在怎麼看都不似是半份
~雖然不是平常吃到的咖央jam味道~但與台式的椰香吐司還是蠻相似的
~烘得金黃沒有半點焦痕~!很香口~吃到最尾都是脆脆的~但份量之多~最終又出奇吃不完~士多啤梨至尊由士多啤梨果肉+同味脫脂雪糕所打成~~沒有人造香味~但略嫌質感不夠結實~~用飲管也可輕易攪動~

吃到尾聲~就可憑票向服務員取得兩粒小小的雪米慈
~不知味道是否隨機的呢~小比的是香芋和芒果~不過只是普通的維記出品~沒甚麼特別~但吃到小口香芋雪糕止止心癮~足夠了~還要留力應該周日甜品戰~~~$40的一人晚餐變二人~還吃不完~是真的太豐富還是小比過於細食??
總之就是抵抵抵~haha
平食risotto也做得很好
香口惹味咖央脆包
  • $40套餐自由配
2008-12-27 12 浏览
今天吃了一個聖誕大餐,$118二人餐,要了一個紅米意式雞燴飯、肉醬黑椒腸通粉、蒜蓉包焗薯角、甜品有雪米糍和西瓜、飲品有夏日桑莓茶和士多啤梨至尊食物很快就到了,服務態度也很好妹妹不喜歡吃紅米意式雞燴飯,因爲她不喜歡吃裡面的提子乾,但味道怎樣就不清楚我試過蒜蓉包,真的是很好吃,和平日吃的不同,從前吃的像石頭的硬,但這裡的是軟軟的蒜容香夏日桑莓茶加上蜜糖,甜甜的茶很特別士多啤梨至尊是有士多啤梨雪糕,聽說是低脂的,不妨多喝兩口,賣相是很吸引,但是又不算是令人回味的特飲

食物很快就到了,服務態度也很好

夏日桑莓茶加上蜜糖,甜甜的茶很特別

夏日桑莓茶加上蜜糖、士多啤梨至尊、西瓜
肉醬黑椒腸通粉
正!蒜蓉包焗薯角
紅米意式雞燴飯
正!蒜蓉包焗薯角
2008-12-24 11 浏览
今天到屯門RISO , 下午茶時段..和朋友2人閒談,很便宜2人合共只是$58..有如此價錢與美食又怎可不回味呢?朋友點選了火雞白汁闊麵- 有香濃..我沒份吃也聞得到 包一杯熱玫瑰蜜茶我就要了:南瓜雞紅米燴飯 - 很健康的感覺 包一杯熱茉莉花綠茶..很清香提神大家有時間又不想太多費用外餐這是不錯的選擇
今天到屯門RISO , 下午茶時段..和朋友2人閒談,

熱茉莉花綠茶,熱玫瑰蜜茶
熱茉莉花綠茶,熱玫瑰蜜茶
  • 飲料
2008-10-09 1 浏览
口乾乾~ 去 Riso 買杯飲品今期推介是果纖汁原價$20, 推介價是$16果纖汁是芒果+芒果乾的沙冰不停飲到芒果乾碎, 又要咬... 越飲越口渴~芒果乾的甜味太重, 芒果沙冰冇味~呢杯果纖汁真係麻麻下次都係飲返正常果汁好啲~
口乾乾~

去 Riso 買杯飲品

今期推介是果纖汁原價$20, 推介價是$16

果纖汁是芒果+芒果乾的沙冰

不停飲到芒果乾碎, 又要咬...

越飲越口渴~

芒果乾的甜味太重, 芒果沙冰冇味~

呢杯果纖汁真係麻麻

下次都係飲返正常果汁好啲~
$16 (其他)
補返 2th aug 2008先好朋友o係canada返黎, 梗係要出黎見下面行街行到咁上下9點零.. 朋友話去食riso, 我又未食過, 所以就試下dinner set $99 __ share 黎食, 落單侍應有禮貌, 雪糕有2個味我唔知朋友要咩味, 佢都好細心話落左先, 到時上甜品時改都冇問題唔記得叫咩名__ 係哈密瓜&strawberry既mix..但我飲唔到strawberry味, 第一次飲個味係哈密瓜但係杯野係粉紅色 哈哈蒜蓉包-- 好好味, 扑扑脆闊條麵-- 白汁唔太杰, ok芝士紅米飯-- 芝士yummy, 睇落細細, 但食完好飽薯角-- 個薯角係自己加既, 半份+$6__ 薯角超熱=-=, 但好味mango&strawberry i-cream-- 個底有粟米片朋友同我做埋同一個動作.. 就係拎住個mud係咁'浪'個i-cream, 哈哈2個女仔坐下食下野傾下計都唔錯既~但係要坐邊邊位p.s. 之前行過飲過佢有個芒果fruit??(好似沙冰), 唔似一般沙冰咁稀, 有食緊新鮮生果感覺, 好味, 一讚
補返 2th aug 2008先

好朋友o係canada返黎, 梗係要出黎見下面
dinner set $99 __ share 黎食,

蒜蓉包-- 好好味, 扑扑脆
闊條麵-- 白汁唔太杰, ok
芝士紅米飯-- 芝士yummy, 睇落細細, 但食完好飽

2個女仔坐下食下野傾下計都唔錯既~
但係要坐邊邊位

drinksss
蒜蓉包&薯角
闊條麵&芝士紅米飯
mango&strawberry i-cream
蒜蓉包&薯角
  • 芒果fruit drink
2008-07-28 1 浏览
I tried the Risotto set dinner tnite, since i missed the one i tried long long ago....see if i can find the taste back. The prawn risotto is just average, a bit too dry, and the prawn and the rice seem seperately cooked, "they just happen on the same dish but dont know each other" , a bit sad...the mango smoothie drink is okay, just lack the "thickness", may be it was over blended...conclusion: average for this price i guess. Anyone knows any italian restaurant makes good risotto?
2008-07-24 3 浏览
見咁多好評就去試下去到叫左果個蕃茄烤雞紅米燴飯,我果碟飯成碟都無雞的!而且我覺得個飯都唔知話佢淡定酸好..麻麻地但蒜容包同香蜜腸係幾好食的..同埋我覺得杯蜜香蘋果都唔差..但之後杯野熔熔地就無咁好飲了。整體都還可以既。下次去開可能會試下其他..不會再食果個飯!每人大
見咁多好評就去試下
去到叫左果個蕃茄烤雞紅米燴飯,
我果碟飯成碟都無雞的!
而且我覺得個飯都唔知話佢淡定酸好..
麻麻地
但蒜容包同香蜜腸係幾好食的..
同埋我覺得杯蜜香蘋果都唔差..
但之後杯野熔熔地就無咁好飲了。

整體都還可以既。
下次去開可能會試下其他..
不會再食果個飯!

每人大
  • 蒜容包
  • 香蜜腸
2008-07-22 4 浏览
成日以為d鮮果沙冰先係RISO既主打, 但點知飲過幾次之後都仲係覺得野飲係唔掂。D野飲名改得好靚, 可惜飲落去得甜字!! 感覺唔fresh, 唔健康!!而蕃茄洋蔥飯簡直係味精之王, 第一次食完覺得異常口渴, 我仲懷疑我係咪食左其他重味精既野~ 點知到第二次食完之後都係咁, 終於鎖定個問題所在。咁多味精, 唉~ 就算幾好食都係假呀!!

2008-07-19
同朋友仔吃晚飯~~見環境唔錯~~就試下呢間啦~~!!見一個餐又有小吃又有意粉 / PIZZA 又有野飲~~好抵食~~!!點知來到份量原來..........SO SMALL..........算把啦........小食多滋味.............蒜容包好脆~~好香~~!!PIZZA 同闊麵都唔錯~~!!如果唔係好肚餓~~可以一試~~!!不過......我大食囉~~~!! 呵呵~~!!
同朋友仔吃晚飯~~見環境唔錯~~就試下呢間啦~~!!

算把啦........小食多滋味.............

蒜容包好脆~~好香~~!!
PIZZA 同闊麵都唔錯~~!!
如果唔係好肚餓~~可以一試~~!!
不過......我大食囉~~~!! 呵呵~~!!
蘋果 + 蜜桃沙冰
海鮮PIZZA
白汁海鮮闊麵
蒜容包
蒜容包
2008-07-03 5 浏览
其實那晚沒有什麼胃口,所以和朋友買了一個餐share,外加了個南瓜湯蒜蓉包:喜歡那種香濃微辣的蒜蓉味,但包底的麵粉建議掃走一點,下唇feel到好多面粉南瓜湯:質感杰而起粉,充滿南瓜味,加杏仁片效果不錯,如果加多小小cream去煮會更好白汁??寬條面:我朋友評價有d似面店的粗生面,我試左小小,白汁極香濃,份量不多,女仔應該剛好,男的恐怕會不夠吃蘋果香桃沙冰:好淡,只有蘋果而無桃味,溶左反而重好飲,但終歸是新鮮水果,感覺清新雪糕:朋友要了士多啤梨味,我沒吃,份量超少,加了粟米片也挽不回分數......整體來說,$39一餐是合格以上了,而且環境寧靜,食物和服務水準也不錯也許是時間問題(晚上九點半左右),食物不太夠熱,令美味度大減沒有什麼令人念念不忘、印象深刻的感覺,吃完了就忘了沒有特別出色,也沒有特別差,我想這就是大家去eurogogo而不去risocafe的原因吧我個人還是覺得,區分一下午餐和晚餐比較好一天只有一種套餐的話很容易悶呢,而且套餐內食品的選擇也太少了
蒜蓉包:
南瓜湯:
白汁??寬條面:
蘋果香桃沙冰:
雪糕:

沒有什麼令人念念不忘、印象深刻的感覺,吃完了就忘了
我個人還是覺得,區分一下午餐和晚餐比較好
  • 水果沙冰
(非会员)
我試過呢間野兩次.素質都唔錯,仲好抵食.$40有主菜.配菜.甜品.飲品.我覺得凍飲比熱飲好.但係我覺得果D員工態度好差.成碟野講都唔講一野''PAT''落張枱到.仲口黑面黑.都唔知有咩得罪佢.可能見我地細細個所以咁對我地.我都係唔諗住再去果間野喇.唔係食物問題.係員工問題.成左呢餐真係好唔開心囉.
我試過呢間野兩次.
素質都唔錯,仲好抵食.
$40有主菜.配菜.甜品.飲品.
我覺得凍飲比熱飲好.
但係我覺得果D員工態度好差.
成碟野講都唔講一野''PAT''落張枱到.
仲口黑面黑.都唔知有咩得罪佢.
可能見我地細細個所以咁對我地.
我都係唔諗住再去果間野喇.
唔係食物問題.係員工問題.
成左呢餐真係好唔開心囉.
18/6晚上除左starbucks既飲品,我最愛就係呢度既smoothies同朋友行完街自己番黎屯門之後好肚餓,係腦海浮現既係riso39蚊自由揀,有四樣野,好鬼抵!我揀左鮮茄雞燴紅米飯,蒜蓉包,芒果雪糕,轉飲有baileys果款飲品蒜蓉包招牌菜不作多介紹,香脆可口主菜risotto,賣相ok,鮮茄好juicy,勁fresh,細細碟,但原來好夠食!飲品真係正,第一次飲呢杯,之前飲開莓子雜薈,今次好有驚喜,好好味下次試飲其他!!!今晚夜晚好都幾旺下,要等一陣位,但要一讚既係服務!侍應唔多,但效率幾高,特別係幾個女侍應,我等野食期間見佢地又落單又送餐又沖果d飲品感覺到佢地忙到一頭煙但態度仍親切!欣賞!見到隔離檯既咖啡好靚,仲聽到佢地大讚,下次試下飲下次帶男朋友黎食,呵呵!本來影左相,但係上到黎openrice見到自己影既相同其他食客差唔多,唔post了!^^
18/6晚上

同朋友行完街自己番黎屯門之後好肚餓,係腦海浮現既係riso

39蚊自由揀,有四樣野,好鬼抵!
蒜蓉包招牌菜不作多介紹,香脆可口
下次試飲其他!!!

今晚夜晚好都幾旺下,要等一陣位,但要一讚既係服務!
感覺到佢地忙到一頭煙但態度仍親切!欣賞!

見到隔離檯既咖啡好靚,仲聽到佢地大讚,下次試下飲
下次帶男朋友黎食,呵呵!

• smoothies
  • risotto
2008-06-16 3 浏览
14/6約了朋友出去改謝師宴的裙, 所以也早點跟她們吃lunch,誰知其中一個在較早的時間send了個sms來說不和我們吃,所以便沒有去為了她而決定去的pizza hut。去了在pizza hut上一層的riso cafe, 人挺多的, 叫了一個$99的二人套餐。一開始來了兩杯飲品, 我的是莓子集薈, 是草莓, 藍莓及紅莓混合弄成的, 其實一開始喝的時間覺得味道有點奇怪, 不過之後便覺得挺好喝了(要知為什麼便要繼續看下去了, 哈) 喝的時候不時會吃到莓的種子, 感覺健康。朋友的是P.O.地帶, 好像是菠蘿混芒果, 味道.........對不起真的超難喝=_____="我試喝之後已經沒有興趣再喝那杯。半份蒜蓉包, 賣相十分一般, 好像十分求其, 但味道不錯, 蒜蓉味濃又香。之後來了紅米意式雞燴飯, 紅米混白飯口感不錯, 汁像萄汁(就是萄國雞那種)味道很好的, 喜歡這道。火雞白汁闊麵, 我是吃過飯才吃這, 味道比飯的淡, 所以我吃的時候便覺得有點失色, 但朋友覺得這一道比較適合她。士多啤梨雪糕及芒果雪糕, 份量很少的, 加入了粟米片及少許朱古力醬,令雪糕吃時味道更豐富。一心以為最好的是其飲
誰知其中一個在較早的時間send了個sms來說不和我們吃,
所以便沒有去為了她而決定去的pizza hut。

一開始來了兩杯飲品,
我的是莓子集薈, 是草莓, 藍莓及紅莓混合弄成的,
我試喝之後已經沒有興趣再喝那杯。

味道很好的, 喜歡這道。
火雞白汁闊麵, 我是吃過飯才吃這, 味道比飯的淡,

令雪糕吃時味道更豐富。

一心以為最好的是其飲品, 想不到卻是最差的,
小食及飯麵味道卻不錯, 也算是有些驚喜呢。
2008-06-14 12 浏览
8/6(日) 1:30pm應經紀的要求,週日跑入屯門一趟.反正可以視察屯門的館子.由聚康搭西鐵出屯門市廣場僅十來分鐘,滿方便的!事前做了點功夫,知道此小店蠻有聲望的,親嘗後證實屬學生哥的那杯茶.快餐店運作模式,先付款,後取食物.食物款色可隨意自由配搭,頓時拿不定主意來!最終點了$39的套餐:意式香腸薄餅,蒜蓉多士,芒果雪糕,香蘋夏娃;另加$6南瓜湯.南瓜湯--南瓜的味道及質感全無,只得漿粉作怪,吃得一口漿糊!蒜蓉多士--薄脆的蒜蓉多士,但相信可再更香脆些.意式香腸薄餅--厚身餅底烘至焦香;啖一口,鬆脆度未如預期般那樣;舖面的青椒,洋蔥絲,蘑菇,salami肉腸撒上霸道的黑椒溫文的軟芝士將味道平衡.香蘋夏娃--蘋果蜜桃沙冰甜度合意,亦飲到質感果肉,味道不至太人工化.芒果雪糕--怎可於平平無奇的雀巢芒果雪糕擊起浪花?答案就是加入朱古力醬,粟米片,及罐頭什果,這份心思值得表揚!老闆及侍應生效率高,亦勤快落力.價錢的確挺實惠,眼見過半食客乃學生哥兒;味道或許亦切合不太嘴勻的他們.奈何本人已非那一脫呢!
8/6(日) 1:30pm

蒜蓉多士--薄脆的蒜蓉多士,但相信可再更香脆些.

2008-05-29 3 浏览
早兩次都係同女朋友黎食今次同返自己 frd 黎食, 可以再客觀少少評一評呢間食肆今次我仍然係叫套餐, 揀左一客糙米飯, 一客我至愛 gei 蒜蓉包, 芒果味雪糕同埋芒果狂熱 (drink) (今日真係狂熱左, 叫咁多芒果)糙米飯 - 其實食過一次, 第二次食好似覺得比前一次更黏身, 麻麻地蒜蓉包 - 美味之極, 全店最好食食物之一, 不過可能同我本身鐘意食蒜蓉包亦有關係芒果味雪糕 - 真係有果肉, 雪糕幾有芒果味, 唔錯芒果狂熱 - 太濃, 但味道十足; 之前已經試過青青草原同另一款套餐特飲, 自己覺得這款是較為遜色的一款另外要一提的是環境 - 本來值 4 分, 我會評 3.5, 因為靠欄邊及 euro go go 那邊天花有滴水情況出現...當然這非店家可以控制的, 是商場的問題
早兩次都係同女朋友黎食
今次同返自己 frd 黎食, 可以再客觀少少評一評呢間食肆

芒果味雪糕 - 真係有果肉, 雪糕幾有芒果味, 唔錯