2023-02-21 30 浏览
大坑係港島嘅美食天堂係人都知,今次比我搵到間隱世嘅泰國菜館 Ronmakmak @ronmakmak_ 泰式肉碎脆球,Ronmakmak將傳統嘅泰國菜改良,好飲香辣用碎包,以往用係生菜🥬,今次佢地改良左用波代替生菜🥬,食落口更野味!泰式金邊粉,改用左用泰式xo 醬炒,依個新式煮法,味道香濃更開胃當然仲有利用泰式嘅煮法融入長通粉,令味蕾感覺再升華個芒果🥭糯米飯都係要讚,個飯煮得好煙韌,個椰汁🥥唔會太甜,椰香味濃!上面再加個甜筒,將糯米飯放入甜筒上邊好似雪糕咁食,又係正嘢

當然仲有利用泰式嘅煮法融入長通粉,令味蕾感覺再升華

庆祝纪念
纪念日
  • 泰式肉碎脆球
  • 蝶豆花荳奶
  • 泰式奶茶
  • 雙色芒果黑白糯米脆筒
📍大坑《隱世Fusion 泰式餐廳🇹🇭》😍大坑哩個小區向來美食雲集😚有好多隱藏嘅小店,今日就同朋友嚟試下哩間新派泰式餐廳💛💚 食評❣️☞︎冬陰公藍青口Pad Thai $116好足料嘅Pad thai,冬陰公味道好突出食落酸酸辣辣🌶️🔥再加入其餘嘅泰式香料令整體更惹味😆!!☞泰式香蒜酸辣雞肉炒意粉 $116意粉炒至乾身而且帶濃郁嘅蒜香味🧄,酸酸辣辣嘅味道同意粉意外地好夾再加埋嫩滑嘅雞肉😆大推!☞雙色芒果黑白糯米脆筒 $98首先賣相真心值💯分,打卡一流!黑白糯米伴著椰奶同清甜嘅芒果,啖啖都係幸福嘅味道ㅠㅠ 而且配搭埋cone 一齊食增添口感!👍🏻☞︎ 蝶豆花荳奶 & 泰式奶茶 $45
📍大坑《隱世Fusion 泰式餐廳🇹🇭》😍

食評❣️
☞︎冬陰公藍青口Pad Thai $116

☞泰式香蒜酸辣雞肉炒意粉 $116

☞雙色芒果黑白糯米脆筒 $98

☞︎ 蝶豆花荳奶 & 泰式奶茶 $45
  • 雙色芒果黑白糯米脆筒
2023-02-19 14 浏览
黎左呢間位於大坑主打簡約設計既fusion泰菜小店,泰國人主理以不同西式食材融入泰菜。餐廳以木枱木櫈簡約風格的傢俱為主,牆邊掛左泰式藝術掛畫,充滿泰國風情,就好似置身係泰國既悠閒寫意中。醉貓藍青口炒意粉 $118💮用左魚露、辣椒、豉油、蒜蓉同九層塔去炒意粉💮再配埋泰式肉碎同有5隻藍青口☺️💮藍青口好有肉地,味道鮮甜💮意粉彈牙又有嚼勁💮整體炒意粉又惹味又開胃Padthai 雞肉短管麵 $119👑💮以炒Padthai既方法同材料炮製西式短管麵💮麵質煙韌彈牙,每粒麵掛汁能力好高,非常惹味💮雞肉份量多,嫰滑又多汁💮仲加入蛋、炒豆干、豆芽菜、花生碎,口感更豐富💮係一個Fancy Padthai雙色芒果黑白糯米脆筒 $89💮一上枱已經‘’嘩‘’一聲,賣相非常吸引💮糯米有黑白2隻溝埋,有唔同煙韌度💮芒果好香甜,仲切左粒方便進食💮脆筒好香脆可口,放啲糯米飯入去食,口感好得意泰式奶茶 $45💮不能缺少的泰式奶茶💮甜度恰到好處💮茶味夠香,奶味香濃💮好地道的味道泰式檸檬茶 45💮甜度適中💮泰式紅茶有獨特既香味💮加埋酸甜既青檸汁,好清新

醉貓藍青口炒意粉 $118
💮用左魚露、辣椒、豉油、蒜蓉同九層塔去炒意粉
💮再配埋泰式肉碎同有5隻藍青口☺️
💮藍青口好有肉地,味道鮮甜
💮意粉彈牙又有嚼勁
💮整體炒意粉又惹味又開胃
醉貓藍青口炒意粉

Padthai 雞肉短管麵 $119👑
💮以炒Padthai既方法同材料炮製西式短管麵
💮麵質煙韌彈牙,每粒麵掛汁能力好高,非常惹味
💮雞肉份量多,嫰滑又多汁
💮仲加入蛋、炒豆干、豆芽菜、花生碎,口感更豐富
💮係一個Fancy Padthai
Padthai 雞肉短管麵

雙色芒果黑白糯米脆筒 $89
💮一上枱已經‘’嘩‘’一聲,賣相非常吸引
💮糯米有黑白2隻溝埋,有唔同煙韌度
💮芒果好香甜,仲切左粒方便進食
💮脆筒好香脆可口,放啲糯米飯入去食,口感好得意
雙色芒果黑白糯米脆筒

泰式奶茶 $45
💮不能缺少的泰式奶茶
💮甜度恰到好處
💮茶味夠香,奶味香濃
💮好地道的味道

泰式檸檬茶 45
💮甜度適中
💮泰式紅茶有獨特既香味
💮加埋酸甜既青檸汁,好清新
泰式奶茶,泰式檸檬茶

2023-02-19
醉貓藍青口炒意粉
Padthai 雞肉短管麵
雙色芒果黑白糯米脆筒
泰式奶茶,泰式檸檬茶
  • PadThai 雞肉短管麵
2023-02-17 11 浏览
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️一間環境充滿異國風情嘅小店🌍係一間由泰國人主理既 泰式fusion 菜🇹🇭❶雞肉短管麵普通既Pad Thai就食得多🤔餐廳就有一個反傳統既諗法💭將西式既短管麵加入Pad Thai當中🇪🇸呢個組合match埋味道又幾特別☺️❷泰式XO醬雞肉Pad Thai呢款Pad Thai 抄得好惹味 又唔會太辣🌶️入面仲加入左碎花生🥜整體而言酸、甜、辣 既味道發口感層次分明❤️❸泰式奶茶入口有濃郁既茶香 搭配香醇既煉乳🍵每一啖都散發出濃濃奶香🥛❹泰式檸檬茶呢杯係好正宗嘅泰式檸檬茶🍋平時好少係泰國餐廳飲到☺️飲落會多一陣班蘭味 唔會好甜👍🏻❺雙色芒果黑白糯米脆筒呢個甜品就最岩要黎打卡 單睇外觀都好吸引📸脆筒入口仲好香脆🍦食落黑糯米口感比白糯米 更有嚼勁🙈雙溝左既配搭 口感就更好😈
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

呢個組合match埋味道又幾特別☺️

❷泰式XO醬雞肉Pad Thai
呢款Pad Thai 抄得好惹味 又唔會太辣🌶️
入面仲加入左碎花生🥜
整體而言酸、甜、辣 既味道發口感層次分明❤️

❸泰式奶茶

脆筒入口仲好香脆🍦
食落黑糯米口感比白糯米 更有嚼勁🙈
雙溝左既配搭 口感就更好😈

2023-02-15 13 浏览
這間位於大坑的泰國菜,門口望上去已經好型格,黑色的門面令人有種神秘的感覺!餐廳食物款式不算好多,主要是食Padthai和意粉,亦有少量小食和甜品!泰式肉碎脆球,脆球平時食印度野見得多,第一次在泰菜中見到!肉碎味道酸酸辣辣,放入脆球入面食特別惹味,口感豐富!泰式香蒜酸辣雞肉炒意粉,意粉微辣,醬汁味道酸酸味味,十分開胃,而且意粉軟硬度適中,食落爽身,拌入雞肉和菇,十分美味!冬蔭功藍青口Pad Thai,金邊粉味道酸酸味味,帶有少少辣!藍青口脆卜卜又鮮甜,不錯!泰式奶茶,泰茶茶味濃郁,味道不會太甜,好有在泰國飲奶茶的味道!蝶豆花荳奶,荳奶不會好甜,加入蝶豆花後呈淺藍色,很美呢!
蝶豆花荳奶,荳奶不會好甜,加入蝶豆花後呈淺藍色,很美呢!
2023-02-07
2023-02-08 16 浏览
We found a hidden Thai food location in Tai Hang We had a lot of yummy food including:🔹 Pani puri🔹 Thai style sour and spicy stir fried spaghetti with chicken🔹 Tom yum pad Thai with blue mussels🔹 Signature pad Thai rigatoni with chicken pad Thai🔹 Glutinous rice dessert with mango and waffle cone🔹 Butterfly pea soy milk🔹 Thai iced tea

🔹 Pani puri
🔹 Butterfly pea soy milk
🔹 Thai iced tea
趁住假日又黎到大坑Chill下先☀️ 除左Cafe之外今日發現到呢間好正既泰國菜💕 小店座位唔多但係擺設好有泰國Vibe🌸 野食精緻得黎泰式Fusion口味好唔錯🌎值得試一試⭐️ Thai Style Sour n Spicy Stir Fried Pasta with Chicken🍝Pasta好有鑊氣味道帶酸辣有泰國風味🔥 整體口味好豐富😛加上Pasta 淋度岩岩好⭐️ Tom Yum Pad Thai with Blue Mussels 🐚冬陰醬帶微酸好正宗香料味都好濃🌶️有三隻青口入口好新鮮質素都唔錯🌊⭐️ Butterfly Pea Soy Milk 🦋⭐️ Thai Milk Tea 🧋兩杯飲品都整得好有泰國街頭風味🛵但係賣相都好靚❤️ 蝶豆花既藍色好夢幻💙 入口好似泰式豆奶淡淡地🍼 奶茶偏甜但係入口茶味香濃☕️

Thai Milk Tea

⭐️ Butterfly Pea Soy Milk 🦋
⭐️ Thai Milk Tea 🧋
Thai Milk Tea
2023-02-06 15 浏览
喺大坑試左一間Fusion Thai Restaurant🇹🇭裝修都幾有泰國風情 坐得好舒服🖖🏻1️⃣泰式肉碎脆球必叫之選 泰式肉碎放入脆脆炸球小小香辣 食落好有層次💯2️⃣香蒜牛油香草雞肉Pad ThaiPad Thai係常見泰國菜 都係我既最愛👍🏻呢到既Pad Thai presentation 好特別 好fancy 有edible 花瓣做點綴 配料有雞肉 芽菜 豆腐乾等3️⃣雞肉短管麵 呢個dish好惹味 都好有口感💗酸甜開胃 配料有雞肉 雞蛋絲 芽菜豆腐乾等4️⃣蝶豆花豆奶5️⃣泰式奶茶 📍Ron Mak Mak 大坑京街22號地舖▪️位置: 8/10▫️環境: 8/10▪️衛生: 9/10▫️服務: 9/10▪️食物: 9/10
裝修都幾有泰國風情 坐得好舒服🖖🏻

▪️食物: 9/10
2023-02-04
午餐
  • 泰式肉碎脆球
-咁鍾意食泰國菜嘅我,梗係要周圍出動搵食😋知道大坑出名有好多隱世小店今次比我遇到一間食Fusion泰國菜嘅餐廳店員同廚師都係正宗泰國人🇹🇭/▫️泰式肉碎脆球$109 (Pani Puri)▫️係傳統生菜肉碎包嘅變奏版將生菜改為圓形脆球加入充滿泰國風味嘅泰式肉碎除咗外型夠吸睛味道仲好豐富👀香茅+辣椒+肉碎+脆卜卜脆球一次過品嚐,夠晒大滿足🥰如果好似我咁口夠大嘅話仲可以一口一個😝/▫️Padthai雞肉短管麵$119 (Signature Padthai Rigatoni with chicken)▫️鍾意食雞肉嘅你一定要試呢款味道同Pad Thai一樣,都係酸酸甜甜本身菜式嘅短管麵因為缺貨,所以轉咗長通粉口感都係煙煙韌靭,配料超豐富😍相信下次先再試吓短管麵,一定唔會失望👍🏻/▫️香蒜牛油香草雞肉Pad Thai$118 (Chicken with Garlic butter and Herb Pad Thai)▫️Pad Thai基本上係我每次食泰菜必叫嘅菜式呢間餐廳主打「Fancy Padthai」諗都冇諗過Pad Thai可以係呢個味😳雞肉充滿香蒜牛油香草口味醬汁滲透落金邊粉, 有少少似食意粉嘅
咁鍾意食泰國菜嘅我,梗係要周圍出動搵食😋
知道大坑出名有好多隱世小店
今次比我遇到一間食Fusion泰國菜嘅餐廳
店員同廚師都係正宗泰國人🇹🇭
▫️泰式肉碎脆球$109 (Pani Puri)▫️
係傳統生菜肉碎包嘅變奏版
將生菜改為圓形脆球
加入充滿泰國風味嘅泰式肉碎
除咗外型夠吸睛味道仲好豐富👀
香茅+辣椒+肉碎+脆卜卜脆球一次過品嚐,夠晒大滿足🥰
如果好似我咁口夠大嘅話仲可以一口一個😝
鍾意食雞肉嘅你一定要試呢款
味道同Pad Thai一樣,都係酸酸甜甜
本身菜式嘅短管麵因為缺貨,所以轉咗長通粉
口感都係煙煙韌靭,配料超豐富😍
相信下次先再試吓短管麵,一定唔會失望👍🏻
Pad Thai基本上係我每次食泰菜必叫嘅菜式
呢間餐廳主打「Fancy Padthai」
諗都冇諗過Pad Thai可以係呢個味😳
雞肉充滿香蒜牛油香草口味
醬汁滲透落金邊粉, 有少少似食意粉嘅感覺
真係好特別,好有驚喜🥰
▫️泰式奶茶$45 (Thai Milk Tea)▫️
相比起港式奶茶,我更加鍾意飲泰式奶茶
奶味夠晒香濃,同茶味好夾👍🏻
一飲泰國旅行嘅回憶返晒嚟💭
▫️泰式檸檬茶$45 (Thai Lemon Tea)▫️
好特別嘅檸檬茶,同平時喺餐廳飲嘅好唔同
唔鍾意飲太甜嘅朋友可以揀呢款😆
兩個人食咗咁多嘢已經夠晒飽
下次一定要再嚟試埋佢個芒果糯米飯😋
㊙️店舖座位有限來之前記得卜位,同埋只收現金或PayMe
店內不停播泰國流行歌曲,好有泰國feel🇹🇭
真係好似去咗轉泰國咁✈️
話時話,我都有少少開始掛住泰國lu🤭
Padthai雞肉短管麵
香蒜牛油香草雞肉Pad Thai
香蒜牛油香草雞肉Pad Thai
「 𝐓𝐚𝐢 𝐇𝐚𝐧𝐠 • 𝐑𝐨𝐧 𝐌𝐚𝐤 𝐌𝐚𝐤 」今日去咗位於大坑嘅正宗Fusion泰國菜餐廳 店舖唔係話好大 我lunch去到岩岩好有一張枱 但之後就好多人排隊 餐桌嘅餐枱櫈都係用左泰式木材 呢間餐廳主打PadThai 佢地嘅嘢食同飲品都好有特色好igable 係好睇又好食好推介🥰💖不得不讚嘅係店員好friendly食得好舒服 唔會驚比人趕走👍🏻🤍𝐒𝐢𝐠𝐧𝐚𝐭𝐮𝐫𝐞 𝐏𝐚𝐝𝐭𝐡𝐚𝐢 𝐑𝐢𝐠𝐚𝐭𝐨𝐧𝐢 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐜𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐏𝐚𝐝𝐭𝐡𝐚𝐢 雞肉短管麵 呢到嘅每碟菜式都好精緻 好彈口嘅短管麵 再配上多款餡料有雞肉、雞蛋絲同雞肉食落好口感豐富 而短麵係煙煙韌韌好有咬口同個sauce好入味🍝 𝐓𝐡𝐚𝐢 𝐃𝐫𝐮𝐧𝐤𝐞𝐧𝐒𝐭𝐢𝐫 𝐟𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐏𝐚𝐬𝐭𝐚 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐛𝐥𝐮𝐞 𝐦𝐮𝐬𝐬𝐞𝐥𝐬 醉貓藍青口炒意粉 呢款好有驚喜 以為會好辣因為有辣椒🌶️係Menu 但原來唔係好辣 仲要冬陰功味係幾重 而意粉煮得岩岩好 青口都大大隻幾入味🦋 蝶豆花豆奶 蝶豆花本身顏色好靚 藍白色漸變好靚呢😍個底飲落有啲似維他奶 不過呢款就唔係好甜🥤泰式奶茶泰式奶茶好濃郁 好有奶味 係我鍾意飲嘅個款奶茶😆
「 𝐓𝐚𝐢 𝐇𝐚𝐧𝐠 • 𝐑𝐨𝐧 𝐌𝐚𝐤 𝐌𝐚𝐤 」

🦋 蝶豆花豆奶

🥤泰式奶茶

泰式奶茶好濃郁 好有奶味 係我鍾意飲嘅個款奶茶😆
  • 蝶豆花荳奶
  • 泰式奶茶
  • 醉貓藍青口炒意粉
  • PadThai 雞肉短管麵
2023-02-01 29 浏览
大坑泰式小店,環境唔大但食物有質素👍🏻 菜式都用上食用花裝飾,好打卡able🤣————-泰式肉碎脆球 ( $109 )平時多數用生菜包,呢度就用上脆卜卜嘅脆球,肉碎好惹味,就咁食都幾辣下,配上脆球增加口感!不過肉碎份量實在太多,如果可以多幾粒脆球就好🤣-雞肉短管麵 ( $119 )咁啱冇晒短管麵,所以以長通粉代替,不過一樣咁好味!長通粉索晒啲汁,加上雞肉、雞蛋、菇、豆乾等配料,酸酸甜甜幾開胃🤤-醉貓藍青口炒意粉 ( $118 )用左冬陰公醬炒,唔會太辣,食落酸酸地好有泰國風味,配大大隻青口,不過意粉偏硬身-雙式芒果黑白糯米脆筒 ( $89 )賣相💯分,打卡絕對係一流👍🏻 用上兩款糯米,咬落煙韌,配上芒果同椰汁,食落一啲都唔膩!-蝶豆花荳奶 ( $45 )泰式奶茶 ( $45 )另外嗌左兩款飲品,味道都比較淡

————-

泰式肉碎脆球 ( $109 )

雞肉短管麵 ( $119 )

醉貓藍青口炒意粉 ( $118 )

雙式芒果黑白糯米脆筒 ( $89 )

蝶豆花荳奶 ( $45 )
泰式奶茶 ( $45 )
另外嗌左兩款飲品,味道都比較淡
2023-01-28 24 浏览
大坑新開冇耐既新派泰國菜‼️暫時選擇比較少🙈勝在有特色、創意!Lunch Set雙色芒果黑白糯米脆筒 $89賣相好吸引!😍影相靚!✨幾好食呀!👍🏻泰式炙燒穀飼牛船河 $102牛肉高質!牛味幾濃、口感幾好,同埋好大碗!👍🏻好飽肚呢🤣冬陰冬蕃茄藍青口湯金邊粉 $95有好多隻青口!👏🏻好足料!幾高質!推介一試!粉既湯底味道好辣呀!🌶岩晒鍾意食辣既人!泰式奶茶椰子豆奶沙冰兩杯都幾好飲👌🏻值得一試!
大坑新開冇耐既新派泰國菜‼️

暫時選擇比較少🙈勝在有特色、創意!

Lunch Set
雙色芒果黑白糯米脆筒 $89

賣相好吸引!😍影相靚!✨幾好食呀!👍🏻
泰式炙燒穀飼牛船河 $102

牛肉高質!牛味幾濃、口感幾好,同埋好大碗!👍🏻好飽肚呢🤣
冬陰冬蕃茄藍青口湯金邊粉 $95

泰式奶茶

椰子豆奶沙冰
兩杯都幾好飲👌🏻值得一試!
2K
位於大坑嘅正宗泰式小店 上至餐桌餐椅 下至餐具都富有東南亞風格 餐桌餐椅餐具都採用左泰式木材 酒紅色嘅大牆掛滿左泰國特色嘅裝飾物 食物亦用咗好多泰式香料 感覺真係去咗一間位於Siam 嘅local泰國餐廳 值得一提嘅係餐廳嘅特色飲品都好吸引 好岩相機食先📸😋雞肉短管麵 $119呢度麵嘅賣相好出色 好岩打卡 彈口嘅短管麵 配上脆卜卜嘅生芽菜 口感同味道都唔錯 🍝醉貓藍青口炒意粉 $118特別鐘意依度青口炒意粉 意粉好有鍋氣 意粉個蒜蓉辣椒汁亦都好惹味 加埋啲香草葉特別香口🙈香蒜牛油香草雞肉Pad Thai $118Padthai嘅份量好大 材料算豐富 有好多秀珍菇同雞肉 不過味道鹹咗d💜蝶豆花荳奶 $45碟豆花豆奶味道好似淡淡嘅維他奶 蝶豆花嘅漸變色令到成杯豆奶昇華咗 賣相打卡一流 我同朋友都影咗好多幅相先捨得飲🧋泰式奶茶 $45泰式奶茶味道好濃郁 幾美味

😋雞肉短管麵 $119

🍝醉貓藍青口炒意粉 $118

🙈香蒜牛油香草雞肉Pad Thai $118

💜蝶豆花荳奶 $45

🧋泰式奶茶 $45
泰式奶茶味道好濃郁 幾美味

2023-01-28 15 浏览
叫咗三款嘢食都好食😋而且每一款嘅味道辨識度分明,唔會話樣樣味道都差唔多👍🏻唔錯!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~🧆泰式肉碎脆球🌶️ $109外層皮薄香脆,肉碎幾惹味帶辣,而且好入味又唔會太鹹又唔會好多肥肉,好食😋🍝泰式香蒜酸辣雞肉炒意粉🌶️ $116雞肉都幾滑,有菇同豆芽做配菜。意粉偏硬身有咬口。蒜香味好濃郁好突出,重有豐富嘅香葉、香料味。整體唔太辣,以鹹味為主,好食喎🤤🦪冬陰公藍青口🌶️ $116有5粒青口,同樣有菇同豆芽做配菜。檬粉帶些口感咬口,唔係煮都好淋個種。辣度剛好,夠惹味,會令你不停想食晒佢。有青檸香味,帶少少酸味,特別開胃。依個都好食🤣💜蝶豆花荳奶 $45兩層顏色好分明,打卡好靚☺️荳奶味重,唔會甜依點幾好。🧋泰式奶茶 $45好甜好甜,奶多,味道係幾香,因為係固定甜度同冰量,太邪惡啦🤣

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
🧆泰式肉碎脆球🌶️ $109

🍝泰式香蒜酸辣雞肉炒意粉🌶️ $116

🦪冬陰公藍青口🌶️ $116

💜蝶豆花荳奶 $45
兩層顏色好分明,打卡好靚☺️荳奶味重,唔會甜依點幾好。

🧋泰式奶茶 $45
新年就係不停食食食 去到出名多好嘢食嘅大坑 最近有間新開嘅fusion泰國餐廳🇹🇭 裝修充滿泰國風情 食物都幾有驚喜😋冬陰功藍青口pad thai 呢個煮法幾特別🤩 第一次食乾身嘅冬陰功炒金邊粉 pad thai偏濕潤 重口味嘅我覺得可以再多啲冬陰功味🌶️藍青口份量都幾多 加埋其他配料 菇 芽菜 都幾豐富🥰 佢其他pad thai 都好fancy有特色 下次再試吓先🍴泰式香蒜酸辣雞肉炒意粉 一上碟就伴隨住蒜香味 酸酸辣辣好開胃!雞肉嫩滑 加埋其他香料配料 好快就俾我哋清晒😗餐廳亦有提供充滿泰國風味嘅飲品 我地叫咗蝶豆花豆奶 漸變色紫藍色飲品打卡一流 💜💙 飲落似一杯甜甜地嘅豆奶😂