讀書時期就最中意去大坑食炳記+順興!完來係順興隔離開咗間泰國菜小店,身為泰友人既係要試吓!Bday month start…店鋪裝潢都幾有心思,好似置身泰國咁,價錢方面嚟講中上,但勝在fusion!🇹🇭冬陰功藍青口pad Thai 青口都非常之大隻,冬陰功味好濃郁,每條pad Thai 都掛上冬蔭味!中意冬陰朋友仔要試👌🏼🇹🇭泰式香蒜酸辣雞肉意粉超級硬鍾意食勁辣嘢所以一定叫,炒得非常之有鑊氣,餐廳裏面聞到啲廚師一路少辣椒味..wow夠晒惹味同個名一樣Ron Mak Mak (very hot)🇹🇭 Ron Mak Mak Sticky Pancake Burger3層Pancake裏裡面一層紫糯米 + 芒果粒;一層糯米 +芒果粒;on top 再加上一層pancake; 然後再淋上椰汁!旁邊伴碟好靚嘅食用花,除咗Igable 仲非常好味😋有朋友生日都係另類蛋糕之選最後梗係叫返杯 #碟豆花豆奶+ 🧋Thai Tea 🇹🇭Overall 嚟講係一間好食既fusion Thai food!完全係值呢個價錢!如果大家都想試吓好味又創新可以一試~ 或者去完大坑食返個甜品都可以試下個芒果糯米飯pa
碟豆花豆奶/thai  tea

冬陰功藍青口pad Thai

🇹🇭冬陰功藍青口pad Thai
泰式香蒜酸辣雞肉意粉

🇹🇭泰式香蒜酸辣雞肉意粉

3層Pancake裏裡面
一層紫糯米 + 芒果粒;

最後梗係叫返杯 #碟豆花豆奶+ 🧋Thai Tea 🇹🇭

Overall 嚟講係一間好食既fusion Thai food!完全係值呢個價錢!如果大家都想試吓好味又創新可以一試~ 或者去完大坑食返個甜品都可以試下個芒果糯米飯pancake!

🇹🇭 Ron Mak Mak (大坑)
🇹🇭大坑京街22號地舖

泰式香蒜酸辣雞肉意粉
  • 冬陰公藍青口Pad Thai
  • 泰式香蒜酸辣雞肉炒意粉
2023-03-22 34 浏览
Ron Mak Mak 餐廳環境極具泰式風情,枱上嘅小碗用椰殼製造,非常精緻!餐牌主打泰式Pad Thai ,有XO醬、蒜香牛油、青口Pad Thai等等,款式極多✦ 泰式辣肉碎脆球 辣肉碎由熱石鍋奉上,上枱時仲聞住白煙,非常有穫氣!味道帶有蕃茜、辣椒碎等等香料,將肉碎放入炸到脆卜卜嘅脆球入面,好滋味。✦ 雞肉短管麵Pad Thai 短管麵即是長通粉,Pad Thai 味道帶微甜,完全不辣的,長通粉具有煙韌口感,醬汁掛滿在長通粉之上,出色。✦ 泰式XO醬雞肉Pad Thai試完長通粉,我哋當然要食埋傳統Pad Thai,呢款特別嘅地方係加入了惹味嘅XO醬,味道微辛,但又帶點甜甜酸酸,味道層次好豐富,推介必選👍🏻✦ 蝶豆花豆奶賣相非常吸睛,豆奶呈漸變色,味道好清甜,解辣一流😉✦ 泰式檸檬茶喜歡飲嘅檸檬茶嘅我,當然要試試泰式檸檬茶又如何。泰式檸檬茶味道好清新,非常解渴!

✦ 泰式辣肉碎脆球

✦ 雞肉短管麵Pad Thai

✦ 泰式XO醬雞肉Pad Thai

✦ 蝶豆花豆奶
賣相非常吸睛,豆奶呈漸變色,味道好清甜,解辣一流😉

✦ 泰式檸檬茶
  • 泰式肉碎脆球
呢間係大坑嘅Ron Mak Mak 餐廳暗朱紅色牆身❤️🧡 唔算好大但坐得舒服 餐具好特別 尤其個椰子殼碗仔好有泰國feel🤣🇨🇷 食物高質賣相都好吸引🥰✻ 芒果糯米飯班戟Sticky Pancake Burger好多花花做裝飾 賣相好吸引🌻🌸芒果糯米飯班戟 一次過滿足晒我想食芒果糯米飯同埋pancake嘅願望🤤 而且比較少見同事有齊黑白糯米飯😗 糯米飯煙煙韌韌~ 配埋芒果🥭椰汁🥥同埋班戟一齊食口感非常豐富 亦都非常邪惡🤣🐷 值得一讚嘅係餐廳仲主動提供埋心形蠟燭🫶🏻!儀式感滿滿💓✻ 雞肉短管麵 $119Signature Padthai Rigatoni with chickenPadthai短管麵又煙韌又彈牙 配上泰國香料、蕃茄、炒蛋、雞肉等等 口感一流!食落微微酸酸甜甜咁好開胃幾好食❣️ 同樣有花花做裝飾賣相都好靚😆🌼✻ 泰式xo醬雞肉Pad Thai $116Xo sauce pad Thai with chickenxo醬炒pad thai好有鑊氣同埋好惹味! pad thai口感軟硬適中幾好食 配埋芽菜、菇、雞肉等等 正😆😋 而且份量都比想像中多◍•ᴗ•◍✻蝶豆花荳奶💙🦋 $45

✻ 芒果糯米飯班戟

飲落去豆味香濃!甜度適中 都唔錯😛

✻ 泰式檸檬茶🍋 $45
THAI LEMON TEA
同平時出邊飲開嘅檸檬茶好唔同😚😎
有少少似咸柑桔咁幾特別同埋好開胃!
泰式檸檬茶

泰式檸檬茶
  • PadThai 雞肉短管麵
🧁食物質素:😍😍😍😍📸打卡指數:😍😍😍🧹衛生指數:😍😍😍💁🏻‍♂️店員表現:😍😍😍😍💵性價之比:😍😍😍地址: 大坑京街22號地舖🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹今次去咗大坑食一間泰國fusion菜餐廳舖頭細細 但佢嘅裝修真係好有特色 🪑連碗碟餐桌都係有特別設計過🥢今次我哋夜晚7:30去到都唔算多人 大概得1-2枱左右呢間餐廳係岀名食Pad Thai今次試咗佢哋既冬陰公藍青口Pad Thai勁辣勁惹味😋 辣到耳仔紅哂想放棄又唔捨得😂另外佢哋既泰式香蒜酸辣雞肉炒意粉🍝真係幾開胃 份量都唔算少仲有佢哋既泰式肉碎脆球平時都係用生菜🥬包今次用落去個脆球 真係脆卜卜好正🤪但個泰式奶茶真係好失望😞用竹黎做飲管係幾特別既但味道真係好怪 飲到中間仲有d酸🥲下面係我order list 可以比大家做個參考😎🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹泰式肉碎脆球 $108 Rating: 7/10泰式香蒜酸辣雞肉炒意粉 $116 Rating: 7/10冬陰公藍青口Pad Thai $116 Rating: 7/10泰式奶茶 $45 Rating: 3/10🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
🧁食物質素:😍😍😍😍

泰式香蒜酸辣雞肉炒意粉 $116 Rating: 7/10

泰式奶茶 $45 Rating: 3/10

泰式奶茶
2023-03-14 54 浏览
下個月飛泰國 有個住大坑嘅同事話如果我咁掛住泰國菜 不如去試吓呢間 裝修靚擺盤靚 女仔一定會鍾意嘅泰菜❣️𝒯𝐻𝒜𝐼 𝒟𝑅𝒰𝒩𝒦𝐸𝒩𝒮𝒯𝐼𝑅 𝐹𝑅𝐼𝐸𝒟 𝒫𝒜𝒮𝒯𝒜 𝒲𝐼𝒯𝐻 𝐵𝐿𝒰𝐸 𝑀𝒰𝒮𝒮𝐸𝐿𝒮 醉貓藍青口炒意粉 $118五隻青口大大隻聞落帶微微酒香 意粉食落香辣但唔係辛辣個隻🔥幾乎每條都沾滿辣椒碎 而且泰式炒法加埋唔同種類嘅香料一齊 微辣帶點香茅香 好惹味❣️𝒮𝐼𝒢𝒩𝒜𝒯𝒰𝑅𝐸 𝒫𝒜𝒟𝒯𝐻𝒜𝐼 𝑅𝐼𝒢𝒜𝒯𝒪𝒩𝐼 𝒲𝐼𝒯𝐻 𝒞𝐻𝐼𝒞𝒦𝐸𝒩 Padthai雞肉短管麵 $119同Padthai一樣濕潤嘅炒法 爽脆短管被肉碎 蒜粒包裹住味道濃烈得嚟好有特色 連埋嫩滑嘅雞肉一齊食好滿足❣️𝑅𝒪𝒩 𝑀𝒜𝒦 𝑀𝒜𝒦 𝒮𝒯𝐼𝒞𝒦𝒴 𝒫𝒜𝒩𝒞𝒜𝒦𝐸 𝐵𝒰𝑅𝒢𝐸𝑅 $138底層白糯米中層黑糯米 pancake吸滿椰漿再夾埋糯米一齊食 黑糯米比白糯米更軟糯咬落更煙靭 整體濃郁程度仲高過一般嘅芒果糯米飯不過呢個item午市限定㗎咋❣️𝒯𝐻𝒜𝐼 𝑀𝐼𝐿𝒦 𝒯𝐸𝒜 泰式奶茶 $45平時好驚飲泰式奶茶甜到吞唔啱落 但呢杯竟然比平時嗰啲低糖泰茶濃香不澀同幼滑嘅鮮奶完美配合❣️𝐵𝒰𝒯𝒯𝐸𝑅𝐹𝐿𝒴

同Padthai一樣濕潤嘅炒法 爽脆短管被肉碎 蒜粒包裹住
味道濃烈得嚟好有特色 連埋嫩滑嘅雞肉一齊食好滿足

不過呢個item午市限定㗎咋

❣️𝒯𝐻𝒜𝐼 𝑀𝐼𝐿𝒦 𝒯𝐸𝒜 泰式奶茶 $45
平時好驚飲泰式奶茶甜到吞唔啱落 但呢杯竟然比平時嗰啲低糖
泰茶濃香不澀同幼滑嘅鮮奶完美配合

❣️𝐵𝒰𝒯𝒯𝐸𝑅𝐹𝐿𝒴 𝒫𝐸𝒜 𝒮𝒪𝒴 𝑀𝐼𝐿𝒦 蝶豆花荳奶 $45
分層賣相十分之靚 天然嘅蝶豆花顏色加上豆香味重嘅豆奶 攪拌後變成獨特湖水藍色 淡淡微甜嘅感覺啱啱好

2023-03-08
2023-03-13 38 浏览
相約女友人吃飯聯誼,選擇哪間食肆絕不能馬虎,之前前往大坑時就發現一間吃Pad thai的專門店,這麼特別的就最適合我們邊吃邊聊泰式青檸雞翼 $69先來一份簡單而美味的小吃,青檸雞翼就最適合了!雞翼煎得金黃香口,肉質扎實,肉本來就醃得剛好,再加上青檸汁變得酸酸的,很開胃~泰式肉碎脆球 $118這個小食應該是店家最signature的食物之一!非常有心思的將傳統的肉碎生菜包改良成這道菜,將香辣肉碎放入脆球之中變得更惹味口感更豐富,脆球卜卜脆很香口,辣度是怕辣的朋友也能接受,單吃肉碎也是很美味~ 店家還會放入新鮮的羅勒葉作為點綴,喜歡的話可以撕一至兩塊葉一同進食,即時提升口感跟味道的層次,變得更好吃!泰式炙燒殼飼牛船河 $128三人之中有一位朋友吃不了辣,船河就最合她的口味了~ 店家的船河雖然只供應牛肉船河,可這款卻是非一般,食材用了優質的殼飼牛,無論是牛肉片還是牛丸都是牛味濃郁肉質腍滑,脂肪跟肉的比例非常好~ 湯頭質地稠厚帶有香濃牛味,醇厚鮮甜;還吃到不少香料跟食材的味道如芫荽、八角、蒜頭、香茅跟羅勒等,感覺不算油膩,味道不錯!用上金邊粉作為麵底,質感偏幼但夠爽口彈牙,掛湯力強,河粉吸收了
泰式青檸雞翼 $69
泰式肉碎脆球 $118
泰式炙燒殼飼牛船河 $128
三人之中有一位朋友吃不了辣,船河就最合她的口味了~ 店家的船河雖然只供應牛肉船河,可這款卻是非一般,食材用了優質的殼飼牛,無論是牛肉片還是牛丸都是牛味濃郁肉質腍滑,脂肪跟肉的比例非常好~ 湯頭質地稠厚帶有香濃牛味,醇厚鮮甜;還吃到不少香料跟食材的味道如芫荽、八角、蒜頭、香茅跟羅勒等,感覺不算油膩,味道不錯!用上金邊粉作為麵底,質感偏幼但夠爽口彈牙,掛湯力強,河粉吸收了湯頭精華!當然就少不了炸豬皮啦~ 煙韌又惹味,如果可以有更多的調味就更好了
醉貓藍青口炒意粉 $118
另一款signature food無誤~ 所謂「醉貓」其實有泰式辣炒的意思,用上魚露、辣椒、豉油、蠔油、蒜蓉跟九層塔爆炒的醬汁,味道又香又惹味,不會太辣反而有點吃冬蔭功的感覺!青口新鮮肥美且入味,意粉處理得恰到好處,彈牙有咬口,麵條吸收了滿滿醬汁,想味道再豐富點加點九層塔就最好不過!
龍蝦汁大蝦 Pad Thai $118
除了傳統的泰式烹調手法,店家還會攪攪新意,加入西餐元素將Pad Thai變成fusion菜,這個龍蝦汁大蝦 Pad Thai就是其中之一了!大蝦size蠻大的而且肉質爽彈,非常新鮮,用龍蝦汁煮的Pad Thai更加有滿口的蝦鮮鹹香,更吸收龍蝦汁的味道,口感就偏向軟腍,很適合不吃辣的朋友!
雞肉短管麵 $119
同樣是店家最signature的食物之一,賣相精緻得要先要打卡一下~ 以短管麵代替Pad Thai做主角,再加入雞肉、雞蛋、花生碎、芽菜、豆腐乾等烹調,醬汁份量剛好,而且入口酸甜開胃,口感豐富又有層次,每一種食材都運用得很好!選用了短管麵的確是一個好選擇,麵條煙韌彈牙且掛汁力高,吃起來比Pad Thai更好咬口更入味
蝶豆花豆奶 $45
泰式奶茶 $45

吃泰國菜不喝一杯泰式奶茶總覺得不夠圓滿,店家的泰式奶茶香滑,當然比平常喝到的港式奶茶多一份甜香~ 另外也點了一杯非常IGable的蝶豆花豆奶,藍白漸變色使這杯顯得夢幻又漂亮,豆味香濃不會太甜,不錯
店家在大坑開業,這個小社區本來就只有一兩間泰國菜可以吃,這店更是由泰國人主理,以Pad Thai這種單一食品但以不同烹調方式作為主打的餐廳就更特別!
一進大門就如同置身泰國一樣,暗朱紅色牆身配上具有泰式風情的木製座位跟擺設,甚至餐具也用上由椰子殼製成的餐碗,非常地道!泰籍店員更會為客人細心推介美食,加上味道正宗CP值高,朋友們都大讚這店出色!
2023-02-15
2023-03-07 7 浏览
同朋友入咗大坑覓食,見到呢間泰國菜口碑好似幾好,就去咗食個lunch! 餐廳地方唔大,走簡潔木系風格~ 🍭泰式肉碎脆球($109)呢個好味道!上菜時啲肉碎係熱到出煙架😍 碟旁放有6個大小一樣的脆球,將肉碎放入脆球填到滿一滿,再放入口,肉碎嘅香味夾雜香脆嘅口感,好食!🍭醉貓藍青口炒意粉($118)賣相幾靚!意粉份量多,上面擺上大大隻藍青口,冬陰功味出,唔算好辣~ 🍭雞肉短管麵($119)當日冇短管麵,轉咗長通粉~ 口感較硬身,配料有雞肉、芽菜、雞蛋、菇、豆腐乾,口感豐富,酸酸甜甜好開胃~ 🍭泰式奶茶($45)🍭泰式檸檬茶($45)兩杯都打卡able! 泰奶香滑好飲,檸檬茶好fresh💕

🍭泰式肉碎脆球($109)

🍭醉貓藍青口炒意粉($118)

🍭雞肉短管麵($119)

🍭泰式奶茶($45)
🍭泰式檸檬茶($45)
兩杯都打卡able! 泰奶香滑好飲,檸檬茶好fresh💕
通返關之後,泰國都係港人首選旅遊地點之一🇹🇭係香港想食到幾正嘅泰菜,可以去邊度搵呢?最近就搵到間系大坑嘅Fushion泰式料理,即刻分享比大家☺️ 1️⃣𝕋𝕙𝕒𝕚 𝔻𝕣𝕦𝕟𝕜𝕖𝕟𝕊𝕥𝕚𝕣 𝕗𝕣𝕚𝕖𝕕 ℙ𝕒𝕤𝕥𝕒 𝕨𝕚𝕥𝕙 𝕓𝕝𝕦𝕖 𝕞𝕦𝕤𝕤𝕖𝕝𝕤醉貓藍青口炒意粉🍝🌶️首先一送到黎已經覺得個賣相相當吸引☺️,Order個陣見到menu remark左呢個主菜系辣🌶️嘅,估唔到真系幾辣,連我平時食開辣野都覺得辣辣地,所以完全唔食辣嘅朋友仔就要留意下啦~ 但食得辣嘅就一定要嗌一份黎試!🫰🏻食落系有陣陣嘅冬陰公味,十分香辣惹味,而且意粉煮得岩岩好啊,食落爽口唔會太軟腍,仲有5大隻惹味﹑新鮮青口做配料,食落同聞落去一樣咁香辣惹味,值得一試!🥰2️⃣𝕊𝕚𝕘𝕟𝕒𝕥𝕦𝕣𝕖 ℙ𝕒𝕕𝕥𝕙𝕒𝕚 ℝ𝕚𝕘𝕒𝕥𝕠𝕟𝕚 𝕨𝕚𝕥𝕙 𝕔𝕙𝕚𝕔𝕜𝕖𝕟Padthai 雞肉短管面🐓黎到Ron Mak Mak一定要試下佢地嘅signature Padthai~ 平時去泰國餐廳我基本上都一定會叫一份Padthai試試,好鐘意個種酸酸甜甜嘅味道🤪而Ron Mak Mak更加提供左多款Fushion Signature Padthai比大家揀😚我試

醉貓藍青口炒意粉🍝🌶️

Padthai 雞肉短管面🐓
黎到Ron Mak Mak一定要試下佢地嘅signature Padthai~ 平時去泰國餐廳我基本上都一定會叫一份Padthai試試,好鐘意個種酸酸甜甜嘅味道🤪而Ron Mak Mak更加提供左多款Fushion Signature Padthai比大家揀😚我試嘅呢款Padthai雞肉短管面就用左短管面取代金邊粉,食落幾煙韌彈牙,而且亦煮得十分入味,配料方面雞肉份量十足,再用埋雞蛋一齊炒,令到口感更加豐富,味道更加昇華!☺️

3️⃣𝔾𝕝𝕦𝕥𝕚𝕟𝕠𝕦𝕤 ℝ𝕚𝕔𝕖 𝔻𝕖𝕤𝕤𝕖𝕣𝕥 𝕨𝕚𝕥𝕙 𝕄𝕒𝕟𝕘𝕠 𝕒𝕟𝕕 𝕎𝕒𝕗𝕗𝕝𝕖 ℂ𝕠𝕟𝕖
雙色芒果黑白糯米脆筒🥭
呢個又系賣相已經相當吸引眼球,非常適合打卡😍煙煙韌韌黑白糯米配合清新鮮甜芒果絕對系perfect dessert!椰奶份量可以自己調整,咁就唔怕會太甜啦,賣相同味道都十分值得大家嗌一份試下~😋

4️⃣𝔹𝕦𝕥𝕥𝕖𝕣𝕗𝕝𝕪 ℙ𝕖𝕒 𝕊𝕠𝕪 𝕄𝕚𝕝𝕜
蝶豆花豆奶🦋
呢款又係非常「instagrmable」! 漸變色望落真係靚到唔捨到飲,味道係無糖香濃柔滑豆奶~😋

5️⃣𝕋𝕙𝕒𝕚 𝕃𝕖𝕞𝕠𝕟 𝕋𝕖𝕒
泰式檸檬茶🍋
茶味十分香濃,而且好清新好refreshing,可以中和返岩岩食左比較邪惡嘅主菜~雖然甜度講明冇得改,但調得岩岩好,唔會過甜😝

Overall用餐體驗💯分,食物同飲品由賣相至味道都十分完美,而且員工態度亦十分好,絕對推介大家黎試試~☺️☺️
2023-03-05 21 浏览
/📍hongkong A hidden gem in Tai Hang~ RON MAK MAK is a restaurant in Tai Hang that serves fushion Thai food! My favourite was definitely the Padthai Rigatoni. This dish is basically Pad Thai but repalced rice noodles by Rigatoni. We were surprised by how well rigatoni went with the whole dish. We also enjoyed the Stir Fried Pasta with Blue Mussels~ The dish was rich in curry and tong ym kung flavours and we loved how generous they were with the poriton~ <Thai Drunken Stir Fried Pasta with Blu
📍hongkong

<Thai Drunken Stir Fried Pasta with Blue Mussels> $118

<Signature Padthai Rigatoni with Chicken> $119

<Butterfly Pea Soy Milk> $45

<Thai Milk Tea> $45
@ronmakmak_
🥢 Thai Drunken Stir Fried Pasta with Blue Mussels / Signature Padthai Rigatoni with Chicken / Butterfly Pea Soy Milk / Thai Milk Tea
Price: HKD $118 / $119 / $45 / $45
- - - - -
RON MAK MAK
G/F, 22 King Street,
Tai Hang
#CHRISTIEinhongkong
#CHRISTIE_大坑
一向都知大坑有好多特色而且高質嘅小店,最近都幾經常去覓食!估唔到weekend都幾熱鬧,好彩去到呢間時仲有最後一個位❤️。呢到主打泰菜fusion菜式,每款都幾精緻用心,飲品擺碟都有心思。每款菜上碟後都熱辣辣出曬煙,正!【泰x港式】✨泰式XO醬雞肉Pad Thai $116- 無諗過可以用xo醬炒pad thai,仲可以令pad thai咁香口、咁有鑊氣🔥!pad thai本身麵質淋度適中,口感幾好,仲炒左好多配料如肥芽菜、菇、雞肉、惹味蒜頭等,香口得來唔會過濃,味道一流😋【泰x西式】✨雞肉短管麵$119- 將西式嘅麵添上惹味泰國香料+蕃茄香甜,仲有粒粒炒蛋、雞肉。特別鍾意雞肉嫩滑口感,雞味濃。【精緻飲品】飲品用上高身杯裝,感覺更精緻。💫蝶豆花荳奶$45- 藍色主題感覺好靚好夢幻,豆味比較濃。雖然唔可以自己決定甜度/冰,但竟然唔會好甜,味道剛剛好👍🏼💫泰式奶茶 $45- 同樣都唔會死甜,不過蝶豆花豆奶impressive d。值得keep落餐廳list,下次再來☺️☺️☺️

【泰x港式】
泰式XO醬雞肉Pad Thai

✨泰式XO醬雞肉Pad Thai $116

【泰x西式】

✨雞肉短管麵$119

【精緻飲品】

飲品用上高身杯裝,感覺更精緻。

💫蝶豆花荳奶$45

💫泰式奶茶 $45

值得keep落餐廳list,下次再來☺️☺️☺️
泰式XO醬雞肉Pad Thai
蝶豆花荳奶
【Ron Mak Mak】最近通關個個都走曬去旅行我呢d社畜又未請到假出遊唯有留番係香港周圍去覓食用美食感受一下異國風情先😋今次我就黎到大坑Ron Mak Mak嘆下泰式Fusion菜,試下呢間融入咗西式元素嘅隱世新派泰式餐廳🇹🇭.🍴冬陰公藍青口Pad Thai - 💰116冬陰公藍青口Pad Thai,共有5隻大大隻藍青口,非常新鮮肥美,仲有好多香菇、豆乾同芽菜等配料,非常足料👍🏻用冬陰公同其他泰式香料炒嘅金邊粉,酸酸辣辣咁,味道好出,非常正宗,整體感覺超惹味🦪🌶🍴泰式香蒜酸辣雞肉炒意粉 - 💰116第一次見係泰式嘅意粉好特別🤩用咗好多唔同嘅傳統泰式香料去炒,有檸檬葉、辣椒同香茅等,超級入味🌟仲有好多肉質嫩滑嘅雞肉粒同香菇,意粉係偏乾身但一樣好彈牙,軟硬適中,仲炒得好有蒜香味🧄個人覺得呢碟仲辣過冬陰公藍青口Pad Thai,雖然係偏西式,但一樣不失泰國風味🐔🔥🥤蝶豆花荳奶 - 💰45超打卡able嘅飲品,藍白漸變色真係超靚又夢幻💙因為蝶豆花本身係無咩味,飲落去有淡淡嘅荳奶味,唔會好甜,又fresh又健康🥛🥤泰式奶茶 - 💰45食泰國菜必點❕泰式奶茶非常香滑濃郁,相比起之下呢杯會比較甜
【Ron Mak Mak】
最近通關個個都走曬去旅行
我呢d社畜又未請到假出遊
唯有留番係香港周圍去覓食
用美食感受一下異國風情先😋
今次我就黎到大坑Ron Mak Mak
嘆下泰式Fusion菜,試下呢間融入咗
西式元素嘅隱世新派泰式餐廳🇹🇭
🍴冬陰公藍青口Pad Thai - 💰116

🍴泰式香蒜酸辣雞肉炒意粉 - 💰116

🥤蝶豆花荳奶 - 💰45

🥤泰式奶茶 - 💰45
食泰國菜必點❕泰式奶茶非常香滑濃郁,相比起之下呢杯會比較甜d,同出面普通奶茶嘅味道唔一樣,會飲到泰國嘅獨有味道,非常特別🧋
餐廳雖然細細間,但以木系裝修好有泰國風情
碗仔用咗椰子殼,飲管都係用竹做超級得意🥥
餐廳仲係由泰國人親自打理,員工非常nice💗
一路食都keep住有客人進進出出
食到一半基本上Full House咁濟,非常溫馨☁️
所以如果想去食就最好book咗位先啦🎉
味道:❤️❤️❤️❤️
價錢:❤️❤️❤️❤️
環境:❤️❤️❤️❤️

📍地址:大坑京街22號地舖
💸人均消費:$101-200
2023-02-25 19 浏览
餐廳由泰國人打理,裝潢簡約,以木色為主,感覺幾cozy。食物方面,Pad Thai係餐廳主打,亦加入西式元素,好吸引呀!😆😆冬陰公藍青口Pad Thai ($116)Pad Thai好足料,有豆乾、芽菜、菇等配料,而冬陰公味道好正宗,酸同辣平衡得好好,青口幾新鮮,好味呀!😋👍泰式香蒜酸辣雞肉炒意粉 ($116)擺盤好有心思,因為加入不同泰式香料如檸檬葉、香茅一齊炒,所以非常香。配料有雞肉同菇,意粉幾彈牙,整體味道微辣好惹味,唔錯。😊蝶豆花荳奶 & 泰式奶茶($45 each)兩杯飲品賣相幾靚,蝶荳花荳奶嘅漸變色好靚,味道比較清淡唔會太甜,而泰式奶茶夠香滑,茶味濃郁,味道比較甜,感覺有少少似拉茶。😛個人幾喜歡呢度嘅Pad Thai,賣相精緻,料多又好味,另外餐廳座位唔算多,有興趣記得book位先呀!。😉
餐廳由泰國人打理,裝潢簡約,以木色為主,感覺幾cozy。

冬陰公藍青口Pad Thai ($116)

泰式香蒜酸辣雞肉炒意粉 ($116)

蝶豆花荳奶 & 泰式奶茶($45 each)

2023-02-23
2023-02-25 18 浏览
今日好天氣,無理由浪費決定去大坑chill下,享受下慢活生活~去到見到有間泰國菜幾吸引就入左去食(´▽`).餐廳好有泰國風情,搞到我有少少掛住泰國,職員親切有禮,餐廳坐位有限過黎食記住book位😉我哋一路食都見到keep住有客人入黎,我哋唔算好肚餓所以只係叫左兩碟主食.醉貓藍青口炒意粉 $118意粉用左九層塔,蒜蓉,辣椒等配料去炒,味道辣辣地惹味又開胃,青口用左辣肉碎同泰國香料去炒肥美鮮甜,意粉彈牙有咬口,好食又好岩打卡👍🏻.雞肉短管麵 $119賣相好岩打卡,短管麵用左雞肉,雞蛋,花生碎,豆腐乾等烹調,酸酸甜甜好開胃,短管麵彈牙煙韌再配上芽菜增加口感,delicious!.蝶豆花荳奶 $45呢個又係好適合打卡,顏色夢幻,由於蝶豆花係無任何味道,所以飲落係荳奶味唔會太甜,夠唒健康.泰式奶茶 $45食泰國菜必點既泰式奶茶,茶味香濃,入口香滑完全係泰國飲既味道.見到佢哋既甜品好吸引,下次會再黎試甜品

醉貓藍青口炒意粉 $118

雞肉短管麵 $119

蝶豆花荳奶 $45
泰式奶茶 $45
見到佢哋既甜品好吸引,下次會再黎試甜品

• 醉貓藍青口炒意粉
  • PadThai 雞肉短管麵
2023-02-24 11 浏览
前排去完泰國返黎,又好掛住好想食泰式嘅味道,勁過天后見到呢間泰式餐廳好有氣氛,餐廳雖然細少,餐牌選擇唔算話好多,但味道卻好似返咗去泰國咁,味道香濃,有啲仲好重香茅味,完全係泰國嘅味道呀,食得我好惹味😍._./ 𝑷𝒂𝒔𝒕𝒂 /🍝|醉貓藍青口炒意粉|🍝呢個炒意粉可以見到佢落咗好多香料入去,香茅味勁重,香濃得黎整碟意粉又唔會話勁辣,完全啱曬香港人嘅口味,青口數量都算多,鮮味👍🏻·🐥|雞肉短管麵|🐥呢個醬汁相對比較多,而且材料款式都好多,口感有唔同嘅層次,有雞肉嘅香、又有較身嘅豆腐,仲有麵嘅腍身,惹味又唔會話勁重口味👍🏻•/ 𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕 /🥭|雙色芒果黑白糯米脆筒|🥭呢個賣相都勁靚,又有金萡嘅裝飾點綴✨芒果砌粒方便食,仲有黑白糯米,唔同口感同香味,特別得黎又好食💕•/ 𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌𝒔 /💜|蝶豆花荳奶|💜一上枱已經係紫色嘅漸變色好靚,而且係好香濃嘅荳奶😋·🤎|泰式奶茶|🤎好有正宗泰式奶茶嘅味道,估唔到返到黎香港都仲飲得到✨._.
._.
/ 𝑷𝒂𝒔𝒕𝒂 /
🍝|醉貓藍青口炒意粉|🍝
🐥|雞肉短管麵|🐥

/ 𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕 /
🥭|雙色芒果黑白糯米脆筒|🥭

/ 𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌𝒔 /
💜|蝶豆花荳奶|💜
一上枱已經係紫色嘅漸變色好靚,而且係好香濃嘅荳奶😋
🤎|泰式奶茶|🤎
好有正宗泰式奶茶嘅味道,估唔到返到黎香港都仲飲得到✨
._.
2023-02-22 9 浏览
There are lots of good reviews in OpenRice, so my friend and I walked in for a Saturday lunch. It is a small but decent restaurant. There are only few tables. If you wish to have a try, you had better to make a reservation in advance. Because It doesn’t have lots of choice on the menu, we ordered a mussels padthai and chicken penne. The food is great and yummy. And the service is great. I would definitely come again.

青口金邊粉
雞肉短意粉