餐厅: Rooot
资讯:

餐厅: Rooot
资讯:

南豐紗廠呢邊有好多文青cafe,間間都各有特色~ 每次經過呢間超有大自然feel既cafe都覺得好吸引,門口既霓虹燈logo非常吸睛✨ Cafe環境充滿生氣,好多客人帶埋毛孩黎一齊用餐🐕🐾 聽講weekend仲會有live band演出添,最岩放假過黎chill下😌餐龐內外擺放左好多綠色植物,仲有七彩繽紛既佈置,好有嘻哈風既感覺🎸餐龐以環保理念經營,自助落單取餐,使用木製即棄餐具,用餐後仲需要自行分類廚餘,保護地球既概念值得支持👍🏻Menu選擇好豐富,由沙律﹑Pizza﹑飯﹑意粉﹑主菜﹑炸物﹑小食﹑甜品都應有盡有。飲品都好特別,除左咖啡或茶,仲有得揀蔬果汁﹑梳打﹑奶昔😍♢ 𝑴𝒂𝒓𝒈𝒉𝒆𝒓𝒊𝒕𝒂 𝑷𝒊𝒛𝒛𝒂 $138蕃茄羅勒水牛芝士薄餅 ‧ Pizza足足有成12寸,大份抵食!餅底夠薄,邊皮焗得好脆口,食落好輕盈~ 水牛芝士多到有超勁既拉絲效果~ 配埋車厘茄﹑三色椒,味道絕配!♢ 𝑯𝑲 𝑺𝒕𝒚𝒍𝒆 𝑯𝒐𝒏𝒆𝒚 𝑪𝒉𝒊𝒄𝒌𝒆𝒏 𝑾𝒊𝒏𝒈𝒔 $78港式蜜糖雞翼 ‧ 估唔到呢個幾有驚喜!蜜糖味好重,焗得好香,份量仲有成7隻添~ 除左雞翼仲有少少沙律,滋味又健康~♢ 𝑲𝒂𝒍𝒆, 𝑪𝒖𝒄𝒖𝒎𝒃𝒆

♢ 𝑴𝒂𝒓𝒈𝒉𝒆𝒓𝒊𝒕𝒂 𝑷𝒊𝒛𝒛𝒂 $138

♢ 𝑲𝒂𝒍𝒆, 𝑪𝒖𝒄𝒖𝒎𝒃𝒆𝒓, 𝑨𝒑𝒑𝒍𝒆 $48
Rooot既健康蔬果汁幾特別,呢杯用左羽衣甘藍﹑青瓜﹑蘋果整成,味道出奇地夾,口感好清新!推薦大家試下!

2023-01-05 161 浏览
🔻🔻🔻hkdaydayeat🔻🔻🔻南豐紗廠係後生仔成日去嘅打卡熱點❤️我通常都係行下市集同打卡多 最近心血來潮試下紗廠入面嘅cafe☕️原來入面開左唔少特色coffee shop同手搖舖🥤一行到美食區就比Rooot嘅笑哈哈霓虹燈吸引住 門面佈置好有心機 擺左唔少綠色植物 營造園林嘅feel 整體打卡嘅區域都十分多👍 呢間cafe仲支持環保 餐具都採用可回收材料♻️ 落單同取餐都採用自助模式~內裏更設有除鞋用餐區域 俾食客坐得更舒適💓//////////////////////////🍟小食拼盤 $158(雞翼、章魚燒、粗直薯條)🐔雞翼同薯條都幾出色 雞翼焦香且有肉汁 肉質都唔鞋 薯條熱辣辣同夠脆🔥 章魚燒水平一般 粉味較重 🍕蕃茄羅勒水牛芝士薄餅 $128Pizza到手仲熱辣辣❤️水牛cheese同番茄勁match 食落酸酸甜甜 薄餅邊夠香脆 整體口味唔會好重 下午茶食夠曬滋味👍🍹羽衣甘藍、青瓜、蘋果 $48口感好fresh 少飲蔬菜汁嘅朋友可能飲唔慣 一入口有微微嘅草青味 然後係蘋果味回甘 味道幾特別同埋飲落口感輕盈❤️🥤柚子蝶豆花梳打 $48梳打水加上柚子醬都幾match 而且有淡淡嘅蝶豆花
🔻🔻🔻hkdaydayeat🔻🔻🔻
南豐紗廠係後生仔成日去嘅打卡熱點❤️
原來入面開左唔少特色coffee shop同手搖舖🥤
一行到美食區就比Rooot嘅笑哈哈霓虹燈吸引住
內裏更設有除鞋用餐區域 俾食客坐得更舒適💓

//////////////////////////

🍟小食拼盤 $158
(雞翼、章魚燒、粗直薯條)

🍕蕃茄羅勒水牛芝士薄餅 $128

🍹羽衣甘藍、青瓜、蘋果 $48

🥤柚子蝶豆花梳打 $48
梳打水加上柚子醬都幾match 而且有淡淡嘅蝶豆花香 飲之前要攪勻🥣
2022-12-22 148 浏览
今日lunch過嚟南豐紗廠食嘢,揀咗呢間Pet friendly嘅Rooot好鍾意呢度嘅Interior,充滿大自然嘅感覺,再加上一啲拼布藝術,聽講連牆上嘅壁畫都係佢哋自己畫!仲有個live band corner tim😄最鍾意嘅就係呢度可以望到其他人帶過嚟嘅狗狗😆麻辣雞絲意粉 $118對食得辣嘅我嚟講,唔算好麻都唔係好辣,但係就好惹味。因為佢加咗好多蒜蓉,再配上少少辣味,而且雞絲嘅份量都好多,意粉煮得啱啱好好彈牙😄Overall 係好好食😆玫瑰花、雪梨乾、蜂蜜花茶 $38天氣又乾又凍,叫左杯熱花茶潤下~ 好足料,玫瑰同雪梨個味道好夾,再加上蜂蜜嘅甜味,正😄

最鍾意嘅就係呢度可以望到其他人帶過嚟嘅狗狗😆

麻辣雞絲意粉 $118

玫瑰花、雪梨乾、蜂蜜花茶 $38
天氣又乾又凍,叫左杯熱花茶潤下~
好足料,玫瑰同雪梨個味道好夾,再加上蜂蜜嘅甜味,正😄
2022-12-21 1297 浏览
南豐紗廠係近年好多年青人聚腳點,入面不乏好餐廳,其中一間係Rooot,門口既霓虹燈Logo非常搶眼🤩餐廳以環保為主題,入面放左好多綠色植物,同時裝潢無話只採用單一色調,反而係七彩繽紛🌈。另外劃分左唔同區域,例如表演區、購物區、滑板區等等,令環境充滿生氣。餐廳另一個主題係Upcycle,所以餐具需要回收,客人食完之後要將廚餘同餐具分開。- 蕃茄羅勒水牛芝士薄餅拉絲效果好吸引😍,薄餅邊好脆口,味道嚟講,水牛芝士同蕃茄呢個組合無得輸!- 喇沙海鮮意粉醬汁非常香濃,味道有少少辣。扁意粉軟硬程度適中,而且好掛汁。海鮮種類豐富,包括青口同大蝦。- 羽衣甘藍、青瓜、蘋果加左蘋果所以味道甜甜地,而且好健康,可以有助排毒保護心臟。- 柚子蝶豆花梳打柚子醬加上梳打水,味道清清甜甜又滋潤,加埋蝶豆花嘅香氣,非常refleshing😛整體而言,食物幾出色,環境令人好放鬆🤪。值得一提,餐廳係pet friendly,所以見到好多得意既貓貓狗狗🐕

- 喇沙海鮮意粉

- 羽衣甘藍、青瓜、蘋果
加左蘋果所以味道甜甜地,而且好健康,可以有助排毒保護心臟。

- 柚子蝶豆花梳打

2022-12-10
2022-12-14 139 浏览
南豐紗廠活化之後,大廈成為寵物友善地方,帶住寵物也可以進入餐廳食飯,平時都見到好多帶寵物人仕來行街。位於1樓的呢間餐廳空間好大,佈置精緻,每個位置都有打咭位。如果帶寵物來真係可以盡情影相打咭,然後坐低慢慢嘆杯咖啡,這樣便消磨了半日時間,多麼寫意~環境舒服,就算簡簡單單一杯咖啡和一杯花茶都可以好享受~花茶用皇菊、合歡花沖制,加上少少黑糖,甜絲絲好好味。主食有意粉、飯、薄餅、漢堡等。炭燒鰻魚pizza,香脆的薄餅和軟淋的鰻魚好夾,香口木魚令層次豐富而又無掩蓋鰻魚的香味。另一個主食係喇紗海鮮意粉,意粉爽口彈牙,口感偏硬爽。配搭青口、鮮魷魚圈和蝦肉。意粉混和了喇紗味,互相配合呼應。食飽之後再帶寵物在場內各處影相打咭,樂趣多多。這是一個大人、小朋友和寵物都開心的樂園餐廳。

位於1樓的呢間餐廳空間好大,佈置精緻,每個位置都有打咭位。

食飽之後再帶寵物在場內各處影相打咭,樂趣多多。

這是一個大人、小朋友和寵物都開心的樂園餐廳。
環境和佈置都設計都非常舒服 , 餐廳佈置感覺輕鬆,有大量植物和精緻二手傢俬,拼湊得非常和諧,能夠看到每個地方都花了不少心思和支持環保的理念。 特別喜歡餐廳色彩繽紛風格,散發着充滿創意的環境和佈置都設計都非常舒服 , 餐廳佈置感覺輕鬆,有大量植物和精緻二手傢俬,拼湊得非常和諧,能夠看到每個地方都花了不少心思和支持環保的理念。 特別喜歡餐廳色彩繽紛風格,散發着充滿創意的歡樂氣氛, 有種令人心情愉快的感覺。食物質素有驚喜, 紅酒燴牛藜麥飯燴得嫩滑入味, 喇沙海鮮意粉 fusion 配搭得啱啱好。 飲品叫咗綠茶益力多, 乳酸味清淡茶香, 又唔會太甜。 和狗狗一起過了一個休閒下午。 茶香, 又唔會太甜。 和狗狗一起過了一個休閒下午。

2022-12-04
  • 綠茶益力多
  • 喇沙海鮮意粉
  • 紅酒燴牛藜麥飯
  • 雪糕牛角窩夫
2022-11-10 176 浏览
🍴 ROOOT @ 荃灣🍴 其實都無乜試過平日夜晚走入黎南豐紗廠,今晚難得係附近有野做就走入黎睇下有咩食,覺得呢間裝修好有特色。呢間主打食西餐,有pizza、意粉、咖啡等等,仲係pet-friendly CAFE! NICE PLACE TO CHILL😆😆------------------------------ 🔴蕃茄羅勒水牛芝士PIZZA $128即叫即製,所以黎到都係熱辣辣既,蕃茄+芝士既PIZZA都係無得輸!薄餅邊位好脆,水牛芝士好香,話都無咁快就食晒一個啦。🟣喇沙海鮮意粉 $128有泰國既味道,醬汁好濃,撈埋個意粉好食💕口感好飽滿,成碟野好夾!推薦。呢間餐廳仲支持環保既理念,會有個盒收集廚餘。而且佢鋪頭入面仲有唔少打卡位,可以俾人慢慢影相📸️我地今次無叫SET, 如果SET既話就百幾二百蚊一個(包前菜、主菜、甜品同野飲),相對黎講會抵過我地散叫。
🍴 ROOOT @ 荃灣🍴

🔴蕃茄羅勒水牛芝士PIZZA $128

🟣喇沙海鮮意粉 $128

2022-10-28 168 浏览
今日同朋友去南豐紗廠食野,見到門面嘅風格非常吸引,而且內裏打卡位都唔少,加上係寵物天堂,當中唔少餐廳係歡迎寵物,可惜我們沒有帶寵物,餐廳感覺超大,而且有好多綠色植物,和加特色既檯欖,同民族風既裝飾,還有都可以購買餐牌選擇都唔少,以自助形式落單同取餐,餐具都用木製/紙製,一次性夠晒乾淨衛生,還要記得將廚餘食品分開掉蕃茄羅勒水牛薄餅餅底係薄,邊邊位食落好脆,係用薄嘅餅底,烤得脆脆的,pizza 都好足料,超多水牛芝士香味濃郁,加埋啲蕃茄爆哂汁,最後新鮮羅勒加左獨特既香氣喇沙海鮮意粉海鮮夠新鮮彈牙,口感好豐富,帶出獨特既鮮香味令碟意粉更加惹味,加上扁意粉軟硬適中,茄味濃郁,汁醬份量怡到好處柚子蝶豆花梳打想必會飲好多透心涼的特調飲料,其中好夢幻的蝶豆花,又有漸層色好靚好適合打卡,飲落就真係柚子梳打味,飲落清爽

蕃茄羅勒水牛薄餅

2022-10-26 151 浏览
最近都鍾意去南豐紗廠,扮下文青😌~ 意外地發現 ROOOT ,一間餐廳竟然可以有多個唔同特色打卡角落,嘢食仲係幾好🤤。今日一個人,先試[喇沙海鮮意粉]🍜,意粉汁係喇沙味,啱啱好掛到喺意粉上,微微辣,惹味又開胃,意粉彈牙,配搭爽口大蝦🦐&青口,仲有黃椒絲、野菌絲🍄等,顏色繽紛🌈,口感豐富。綠色嘅果汁係更有營養價值嘅[羽衣甘藍 青瓜 蘋果 ]🍹,酸酸甜甜,又有清新感。ROOOT 支持環保,用嘅餐具都可以回收分解架💚。 下次再黎南豐紗廠,一定會同埋小朋友食嘢打卡😂!

2022-10-09 143 浏览
[ ROOOT ]放假嚟到荃灣南豐紗廠shopping睇吓展覽,行到肚餓去咗呢間有好多植物&色彩繽紛擺設嘅cafe坐低休息下。✿ 蕃茄紅素菜意粉(加煙三文魚) 🍝$123麵條係扁意粉,爽口煙韌。除咗煙三文魚&蕃茄汁,配料仲有乾蕃茄、紅甜椒、車厘茄、紅洋蔥、紅蘿蔔,十分清新。✿ 青醬蘑菇烤雞薄餅 🍕$138Pizza約8寸,足夠2人share食。薄批脆皮 Pizza,青醬味濃縮,配埋拉絲芝士好邪惡🤤✿ 熱花茶🌹(玫瑰花、雪梨乾、蜂蜜) $38花茶有陣陣玫瑰花香味,加埋雪梨乾&蜂蜜夠哂滋潤。✿ 香蕉乳酪奶昔 🍌🍌$68乳酪奶昔易入口唔會太杰身,每啖都飲到香蕉粒,但唔會太甜。總結🫦Cafe以輕食為主,充滿大量自然元素🪴🪴,嚟到南豐紗廠可以係植物&藝術嘅環境中好好放鬆👍🏻✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿ROOOT地址:荃灣白田壩街41號南豐紗廠1樓119-120號舖電話:6266 6706✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
[ ROOOT ]

✿ 蕃茄紅素菜意粉(加煙三文魚) 🍝$123

✿ 青醬蘑菇烤雞薄餅 🍕$138

✿ 熱花茶🌹(玫瑰花、雪梨乾、蜂蜜) $38
花茶有陣陣玫瑰花香味,加埋雪梨乾&蜂蜜夠哂滋潤。

✿ 香蕉乳酪奶昔 🍌🍌$68
乳酪奶昔易入口唔會太杰身,每啖都飲到香蕉粒,但唔會太甜。

總結🫦
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
ROOOT
地址:荃灣白田壩街41號南豐紗廠1樓119-120號舖
電話:6266 6706
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
2022-09-24 126 浏览
南豐紗廠一向都係寵物天堂,當中唔少餐廳係歡迎寵物,呢間就係其中一間😬見到門面嘅風格非常吸引,而且內裏打卡位都唔少,就決定同寵物入去探店打卡🫶🏻餐牌選擇都唔少,價錢合理,以自助形式落單同取餐。餐具都用木製/紙製,一次性夠晒乾淨衛生。蕃茄羅勒水牛芝士薄餅~係用薄嘅餅底,烤得脆脆的,上面嘅羅勒葉令到個Pizza更有靈魂,芝士香味濃郁🍕煙三文魚蕃茄扁意粉~扁意粉軟硬適中,茄味濃郁,汁醬份量恰到好處,煙三文魚份量亦都唔少,非常抵食!是日花茶~花茶大大杯,而且係用原粒嘅花去泡出,夠哂誠意,口味帶一點甜,啱晒女仔口味🤭羅宋湯~羅宋湯非常足料,而且係稍為杰嘅質地,香濃夠熱,非常好味😋是日甜品~甜品係兩粒有忌廉餡嘅泡芙,口感綿密,感覺滿足,可以話係呢一餐完美嘅句號😍

餐牌選擇都唔少,價錢合理,以自助形式落單同取餐。

餐具都用木製/紙製,一次性夠晒乾淨衛生。

是日甜品甜品係兩粒有忌廉餡嘅泡芙,口感綿密,感覺滿足,可以話係呢一餐完美嘅句號😍

2022-09-13 99 浏览
坐落於文青蒲點南豐紗廠,同嗰度簡約清淡的cafe風格好唔同。睇ig 相已經被佢colourful環境吸引。去到見到真實餐廳覺得更加靚 。要搵一個打卡位好難,因為每個角落都精心佈置,滿滿植物,有表演區,購物區,仲可以踩滑板,絕對會令你影相影唔停。餐廳大,D枱闊, 位與位距離仲隔到成條巷甘遠。全自助形式又不限時,我一個人攤喺六人梳化,望住食嘢嘅食嘢,傾計嘅傾偈,影相嘅影相,放狗嘅放狗 。完全無人理無人比壓力 。空間感令大家都有足夠隱人度 ,鍾意做乜就做乜,亦唔怕會阻到人。加埋播住輕快音樂, 氣氛超自由 。 到訪當日餐廳有$7X up 主菜連飲品的set menu 。點左麻辣手撕雞意粉。有別於中國傳統麻辣嘅濃味,呢個意粉比較清淡。但加入紅椒青椒吊起左鮮味。味道唔錯幾清新,不過份量比較細,就算我係女仔都覺得用黎做正餐的話會唔夠飽!可能要點多個Pizza share ! 不過我個時三四點去當Tea set食岩岩好!以餐廳環境,裝修,格局,氣氛 ,呢個價錢亦好超值。 個人十分推薦會令人心情愉快嘅可愛店舖, 好開心搵到新落腳地,會同朋友再去!
坐落於文青蒲點南豐紗廠,
同嗰度簡約清淡的cafe風格好唔同。
睇ig 相已經被佢colourful環境吸引。
去到見到真實餐廳覺得更加靚 。
要搵一個打卡位好難,
因為每個角落都精心佈置,
滿滿植物,有表演區,購物區,仲可以踩滑板,
絕對會令你影相影唔停。

點左麻辣手撕雞意粉。
有別於中國傳統麻辣嘅濃味,
呢個意粉比較清淡。
但加入紅椒青椒吊起左鮮味。
味道唔錯幾清新,不過份量比較細,
就算我係女仔都覺得用黎做正餐的話會唔夠飽!
可能要點多個Pizza share !
不過我個時三四點去當Tea set食岩岩好!
以餐廳環境,裝修,格局,氣氛 ,
呢個價錢亦好超值。

個人十分推薦會令人心情愉快嘅可愛店舖,
好開心搵到新落腳地,會同朋友再去!
2022-09-09 59 浏览
今日收工同朋友黎到南豐紗廠食野,點知有開既餐廳唔多。見到呢間有開就入去試吓~餐廳既空間感超大,而且有好多綠色植物,好似鬧市中既森林咁。加埋啲特色既檯櫈,同民族風既裝飾,就好似去左旅行咁!負責人話佢哋既野食以食物原味為主,唔會落雞粉個啲添加物,令我哋非常期待~我哋今次叫左個二人餐!✨本地豚肉梅菜馬蹄波係呢到既signature!本身擔心梅菜會好鹹,點知食落梅菜味唔重,唔會喧賓奪主。豬肉加左馬蹄之後,口感變得更加豐富,減輕左油膩感!油炸左之後好香口,就算唔點sauce 都好好食~✨蕃茄羅勒水牛薄餅餅底係薄,邊邊位食落好脆。成個pizza 好足料,超多水牛芝士,加埋啲蕃茄爆哂汁,勁juicy。最後新鮮羅勒加左獨特既香氣,簡直就係畫龍點睛!✨大澳蝦醬海鮮意粉蝦醬通常都係炒通菜,但估唔到整意粉都可以,而且好夾!海鮮夠新鮮彈牙,連埋啲蒜、菇,口感好豐富。蝦醬獨特既鮮香味令碟意粉更加惹味,而啲忌廉中和左蝦醬既咸,仲令個意粉好掛汁!✨香蕉、芒果、菠蘿汁好少地方有鮮榨既果汁!又估唔到呢個combination 咁夾,真係勁好飲!聽講呢度逢weekend就會有live Band演出,下次放假一定會再過嚟c

✨本地豚肉梅菜馬蹄波

✨蕃茄羅勒水牛薄餅

✨大澳蝦醬海鮮意粉

✨香蕉、芒果、菠蘿汁

聽講呢度逢weekend就會有live Band演出,下次放假一定會再過嚟chill下!
2022-09-03 65 浏览
又帶小狗🐶去「南豐紗廠」,就嚟試勻晒咁多間餐廳🍴,最緊要係可以俾狗仔🐶一齊食嘢。好可惜嘅係無寵物食物,否則會更開心😃.今次呢度非常有特色,好似去咗野外咁,佈局充滿玩味,環境舒服休閑。食物方面亦都唔錯,賣相精美😌———————————————————————————.🍽港式蜜糖雞翼🐔💬感覺焗到好飽滿,一盒七隻,調味得宜😌.🍽咖喱海鮮薄餅🍕💬口感係不錯,不過海鮮感覺只有蝦🦐,唔算太足料,咖喱汁亦偏淡,但又幾好食😋.🍽本地梅肉梅菜馬蹄波🐽💬人氣之選,應該人人都有叫,係幾香口,但感覺偏鹹,淡味啲更好😌
———————————————————————————
🍽港式蜜糖雞翼🐔
💬感覺焗到好飽滿,一盒七隻,調味得宜😌
🍽咖喱海鮮薄餅🍕
🍽本地梅肉梅菜馬蹄波🐽
🔥Pesto Sauce with Chicken and Mushroom Pizza🍕 ($98)青醬蘑菇烤雞薄餅脆薄餅皮配上青醬蘑菇烤雞和烤芝士,juicy又不heavy。🔥Seafood Laksa Spaghetti🌶 ($118)喇沙海鮮意粉有點辣的喇沙配上大蝦意粉非常惹味。🔥Kale Cucumber and Apple Juice🥒 ($48)羽衣甘藍青瓜蘋果汁清爽又清新的綠色蔬果汁。一走進餐廳,好像走進熱帶雨林🌳,除了充滿綠色植物元素,Rooot以多元方式擺放了數不盡的裝飾品,充滿香港街頭文化🇭🇰。除了一般座位,還有要除拖鞋和狗狗勿進的沙發區。餐廳更於不少細節位加入環保創新元素,例如以衣物拼接的沙發布,碰巧還會會有現場live band表演!🥳 餐廳以自助形式點菜和以電子板提醒取餐,餐具都是環保即棄餐具,注意繁忙時間可能要等待10-15分鐘食物製作。

青醬蘑菇烤雞薄餅

喇沙海鮮意粉
有點辣的喇沙配上大蝦意粉非常惹味。

羽衣甘藍青瓜蘋果汁
清爽又清新的綠色蔬果汁。