Cafe老闆對食物好有要求 , 用料靚, 即叫即做,食物質素高 ,能夠品嚐美味意大利菜,而且價錢親民。Cafe 環境非常舒適,簡約木系設計,波希米亞風格裝修,室內採光道十足。休閒放鬆,有度假的感覺!門口有個靚打卡位 ,文青打卡feel! 當日影了好多靚相🦞龍蝦濃湯蟹肉帶子麵 $188餐廳招牌菜,非常多食客叫!賣相靚,帶子新鮮大大隻,鮮甜。鋪滿新鮮蟹肉,鮮味十足,啖啖蟹肉,非常足料!用龍蝦湯做汁底,龍蝦湯好creamy ,味道超濃郁,龍蝦湯非常好味!配煙煙韌韌的墨汁意粉,龍蝦湯浸滿墨魚意粉 , 令整個意粉鮮味更加突出, 而且十分掛汁!龍蝦湯,蟹肉,墨魚意粉攪拌一起吃,口感層次非常豐富,味道配合得天衣無縫💕必食👍👍👍👍👍非常美味😋紫白配牛角酥窩夫 $88即烤窩夫,酥脆可口,窩夫有少少甜,上面鋪滿雜莓 , 味道酸酸甜甜, 恰到好處, 顏色好豐富💕配奶茶味雪糕 , 非常香濃 . 一定要食這個甜品 .賣相靚又美味 ,好適合打卡💕必食👍👍👍👍👍非常好味😋秘製流心蛋治 $88賣相好吸引,一吋厚的吐司,外香脆內鬆綿,香濃牛油味。面頭鋪滿溏心蛋和碎蛋,蛋沙律份量多,味道非常清新💕紫薯鮮奶 ($48)拉花

🦞龍蝦濃湯蟹肉帶子麵 $188
餐廳招牌菜,非常多食客叫!
必食👍👍👍👍👍非常美味😋

紫白配牛角酥窩夫 $88
必食👍👍👍👍👍非常好味😋

秘製流心蛋治 $88

紫薯鮮奶 ($48)
拉花圖案細緻, 紫薯味道清香, 紫薯奶味香滑! 打卡好靚💕

環境 9/10

店名: Rosie
地址: 葵芳興芳路177號葵芳廣場地下18號舖
  • 紫白配牛角酥窩夫
2023-12-01 486 浏览
✨香濃芝士卡邦尼亞扁意粉同我所expect嘅卡邦尼意粉有少少落差🙊呢款冇乜白汁嘅,比較多嘅係蛋汁&少少芝士🫕,呢種芝士唔會拉絲。食落幾天然嘅,唔會太膩🤣🤣扁意粉質地偏硬身,撈埋啲汁一齊食都還可以👌🏻✨炙燒黑豚肉醬意粉呢款意粉都比較天然,就係番茄汁就真係好香番茄鮮味,豬肉就係本身豬肉味🍅面層透明嗰幾塊嘢係芝士嚟,撈埋落意粉一齊食幾正,反而有部分炙燒芝士 燒得太焦,搞到冇咁好食~+$16慢煮無激素雞胸(4片)冇乜特別,就係同普通雞胸差唔到,扎實🤣🐓✨紫薯鮮奶💜我鍾意呢杯嘢飲,好香紫薯同牛奶味,好順口,亦都冇任何粉粒狀嘅嘢🫧係幾好飲,不過$48(加1)就唔算抵飲🤔🤔。
✨香濃芝士卡邦尼亞扁意粉
[評分:🌕🌕🌖🌑🌑]

✨炙燒黑豚肉醬意粉
[評分:🌕🌕🌕🌖🌑]

+$16慢煮無激素雞胸(4片)
冇乜特別,就係同普通雞胸差唔到,扎實🤣🐓

✨紫薯鮮奶💜
[評分:🌕🌕🌕🌕🌑]
2023-12-01
2023-11-19 615 浏览
我一直以為葵芳係舊屋邨地區,但竟然有間裝修得好別致,食物又好的cafe,驚艷丫。好味到想下次再黎食。🍳食物質素:上枱的所有野食大家都係讚好味無負評,正!🍴推薦搭配:蝦多士、龍蝦濃湯蟹肉帶子麵。我果杯coffee都靚,但下次我應該叫另一杯,影下唔同野。咖啡係香既。🧑‍🍳服務:帶左狗所以坐係出面,要麻煩店員姐姐搬椅子出黎等我地可以圍住坐。店員姐姐做野爽手又親切,非常好。🪑環境座位:好大、好開揚。我係晚上黎影相都覺得幾靚。下午時段過黎用自然光影肯定更好睇。晚上影相因為店外係白燈,室內係黃燈,想影得好最好都係帶燈。今次就純益調下色算喇。🚗交通:佢係「葵芳廣場」,唔係「葵涌廣場」,小心去錯。葵芳站 D出口行2分鐘到

🍳食物質素:上枱的所有野食大家都係讚好味無負評,正!

• 蟹湯意粉
2023-11-18 759 浏览
這間店想試好耐,今次朋友竟然提議去,我梗係即刻話好啦!裝修好靚,環境好舒服,好日系,只係環境同外觀都咁吸引,更意想不到係食物嘅質素,非常之高。我哋叫咗五款嘢食,第一款梗係叫好好評嘅龍蝦濃湯蟹肉帶子麵,呢個真係冇得輸,濃濃嘅龍蝦湯配墨魚汁麵,龍蝦湯味道啱啱好不太鹹,而墨魚汁麵煙靭,龍蝦湯多到可以掛上每一條麵。第二款係炸薯條配黑松露蛋黃醬,這個叫咗帶子麵只需加$20就可以有,薯條好脆,配上兩款醬,蛋黃醬和茄汁。第三款係秘製流心蛋治,這個我和朋友一致決定係超級好食,如果下次再光顧一定encore,滿滿嘅碎蛋,混入蛋黃醬,再配上一塊脆卜卜嘅麵包和流心蛋,真係無敵。最後,我哋叫咗兩杯嘢飲,一杯係紫薯鮮奶,而另一杯係抹茶鮮奶,呢兩杯飲品唔太甜好味。
這間店想試好耐,今次朋友竟然提議去,我梗係即刻話好啦!
龍蝦濃湯蟹肉帶子麵
秘製流心蛋治
紫薯鮮奶
抹茶鮮奶
2023-11-11 458 浏览
認真講,「隱世」這兩個字真係被好多人濫用到一個程度!但今日介紹這間意大利餐廳,絕對可以用「隱世」來形容!傳聞葵芳有一間隱世意大利餐廳,用親民嘅價錢,就可以食到高質意大利pasta!既然講到咁勁,我同 朋友當然要來一試究竟!環境方面:餐廳走文青木系cafe!以好舒服的奶白色去裝修!環境裝修加上地理位置,絕對超乎你想像!食物方面:餐廳主要以意大利特色菜為主(飲品:我和朋友每人一杯,各自口感的推薦指數)整體來說:餐廳雖然不大,但到處都是打咭位!而對Pasta cafe有興趣的朋友必來, 尤其是對paste 及咖啡有要求的pasta 迷必到。餐廳以認真做好每碟意大利菜,想不到葵芳都可以用親民價,食到高檔意大利 pasta,有別於連鎖店意粉店!

食物方面:
餐廳主要以意大利特色菜為主
龍蝦濃湯蟹肉帶子麵 + 蝦多士
蝦多士(加配)
芫荽辣茄汁海鮮貝殼粉
藍水母(冷飲)
焦糖咖啡(冷飲)

(飲品:我和朋友每人一杯,各自口感的推薦指數)

2023-10-14
龍蝦濃湯蟹肉帶子麵 + 蝦多士
蝦多士(加配)
芫荽辣茄汁海鮮貝殼粉
藍水母(冷飲)
焦糖咖啡(冷飲)
  • 蝦多士
  • 藍水母
2023-11-08 433 浏览
平時成日都去葵廣行街shopping,有時血拼完,都想搵一間舒適嘅餐廳,可以食下野Hea下💕。最近係葵廣附近,有間好靚好文青嘅打卡餐廳🍴 #Rosie ,所以去試吓先🫶🏻🙌🏻。餐廳位於屋邨地下,環境非常舒適,簡潔嘅設計,同其他餐廳感覺與別不同,特別突出✌🏻。門口有個大大打卡位,可以比大家盡情打卡📷。🦞龍蝦濃湯蟹肉帶子麵🍝 $198龍蝦湯超濃勁creamy ,味道超濃郁,而帶子好大粒,煎到好金黃👍🏻,再埋配大量蟹肉,口感好豐富❤️。🧀香滑芝士卡邦尼扁意粉 🍝 $98 超濃郁嘅蛋黃汁,每一啖都感受到濃濃嘅芝士味,配埋炸煙肉碎,真係勁好味😋🥰。🥔炸薯條配黑松露蛋黃醬 $88薯條炸得非常之香脆,咸味適中,配埋黑松露蛋黃醬,真心好好味😋🍗蒜香雞翼 濃濃嘅蒜香味,外脆內軟,非常香口🍵抹茶鮮奶🥛 $58抹茶唔會太多苦澀味,奶味香滑,唔會太甜,味道恰到好處👍🏻。

🦞龍蝦濃湯蟹肉帶子麵🍝 $198

🧀香滑芝士卡邦尼扁意粉 🍝 $98

🥔炸薯條配黑松露蛋黃醬 $88

🍗蒜香雞翼
濃濃嘅蒜香味,外脆內軟,非常香口

🍵抹茶鮮奶🥛 $58
抹茶唔會太多苦澀味,奶味香滑,唔會太甜,味道恰到好處👍🏻。
2023-11-06 386 浏览
早幾日同同事出去食午餐,行過見到依間幾靚嘅Cafe隱藏係屋邨內,見唔洗等位就入左去用手機掃二維碼落單,好方便,叫左兩個主食一齊share食炙燒黑豚肉醬意粉拌勻面頭微微炙燒左嘅黑豚肉醬,食落有少少焦香味,蕃茄肉醬食落口感幾實在,唔會太過蓉,肉醬酸味恰度得好,意粉爽滑彈牙,整體味道非常惹味開胃蝦多士另叫左個跟餐嘅蝦多士,平時食嘅蝦多士嘅蝦肉係釀左係兩片方包中間,但依度食嘅同平時唔一樣,係用鮮蝦肉用蒜油炒香過,再放係烘多士塊上面,食落好有避風塘炒蟹嘅味道,烘多士都充滿蛋香味,咬落微脆帶鬆軟,好好食,真心推介必叫!酥炸軟殼蟹雙層脆包配蕃薯條軟殼蟹炸得好酥脆,又唔會太油,中間夾左芒果醬,食落甜甜地又幾夾,令個包味道更清新可口,蕃薯甘條香脆帶甜香,愈食愈停唔到口開心果雪糕阿芙佳朵食飽食埋個甜品,開心果碎撒滿雲呢拿雪糕面頭,creamy夾雜開心果脆脆口感好正,再倒少少咖啡一齊食好醒神

用手機掃二維碼落單,好方便,叫左兩個主食一齊share食

炙燒黑豚肉醬意粉

蝦多士

酥炸軟殼蟹雙層脆包配蕃薯條

開心果雪糕阿芙佳朵
午餐
2023-11-06 332 浏览
同朋友補祝生日去食下午茶Chill下,冇諗過喺屋邨入面都有間咁高質嘅cafe. 可能喺屋邨冇乜人我哋係包曬埸~去到連最後一枱都埋單。我地叫咗一個雞胸藜麥沙律及松露貓耳朵粉,當然唔少得打卡飲品及甜品 (我地叫窩夫)。因為知道冇寫名服務,所以我自製生日牌帶埋去,朋友當然好驚喜。用餐時間限75分鐘,不過職員好好人話無人等位可以比我地坐多陣。沙律款式得一款,仲要有藜麥(其實我就不太喜歡),希望可以多幾款比客人選擇。

2023-10-31
庆祝纪念
生日
2023-11-03 345 浏览
朋友話帶我去一間高質嘅pasta cafe,地點係有啲難搵,搵咗一陣先搵到原來係葵芳屋邨入面嘅商場地下☘️去到都幾surprise因為裝修靚係文青cafe feel,價錢亦都合理🌸對pasta同咖啡有要求嘅pasta 迷必到😎🧈香草牛油封門牛肉汁意粉上面有一小舊牛油,店員會係你面前燒溶佢,令意粉食落更加有層次感。上面有幾塊封門牛肉,生熟度同肉質啱啱好。意粉份量都幾多,有咬口,入面再有好多牛肉絲好足料。Feel到佢哋用心做意粉,同連鎖店有分別。🥑牛油果滑蛋治好多炒滑蛋好大份,如果滑蛋用蛋味濃啲嘅蛋會更正。多士表皮係脆同埋搽上牛油夾埋一齊食好邪惡。☕️梳乎厘泡沫咖啡咖啡酸味比較輕,苦味比較重,上面有一個梳乎厘泡沫啱啱好甜甜地中和咗咖啡嘅苦味。🍹青檸薄荷綠茶好refreshing嘅特飲。

🧈香草牛油封門牛肉汁意粉

🥑牛油果滑蛋治

☕️梳乎厘泡沫咖啡

🍹青檸薄荷綠茶
好refreshing嘅特飲。
  • 牛油果滑蛋治
  • 梳乎厘泡沫咖啡
葵芳隱世咖啡店☕ ROSIE 🥰意想不到又靚又高質💫⭐小店位於屋邨廣場地下,裝修以木系風🤎簡約有格調,室外拱門設計打卡位好靚📸地點親民,價錢亦十分親民❤️😙食物質素高~賣相精美吸引🧡💛香草牛油封門牛肉汁意粉🍝店員即場燒香牛油,味道香濃撲鼻,牛肉粉嫩多汁,拌勻意粉醬汁和配料非常豐富,味道剛剛好,唔會過鹹,呢碟意粉係我個人必食推介!⭐⭐⭐💙🩵藍水母鮮奶咖啡☕顏色好有層次,味道微酸不太甜,幾啱我口味😋💜🩷紫薯鮮奶🥛😍拉花好靚,有淡淡紫薯香,可轉Oat Milk 多一個選擇👍🏻🤍💜紫白配牛角酥窩夫🧇甜品賣相精美,鋪滿雜莓和忌廉,酸甜好好味,窩夫口感酥脆,奶茶雪糕香滑香濃🍨☺️推介喜歡意粉和咖啡既朋友仔去呢間隱世cafe試試!(MTR 葵芳站 D 出口, 步行約2分鐘)
葵芳隱世咖啡店☕ ROSIE
🥰意想不到又靚又高質💫

🧡💛香草牛油封門牛肉汁意粉🍝

香草牛油封門牛肉汁意粉

💙🩵藍水母
鮮奶咖啡☕顏色好有層次,味道微酸不太甜,幾啱我口味😋

💜🩷紫薯鮮奶🥛

🤍💜紫白配牛角酥窩夫🧇

紫白配牛角酥窩夫

☺️推介喜歡意粉和咖啡既朋友仔去呢間隱世cafe試試!

(MTR 葵芳站 D 出口, 步行約2分鐘)
香草牛油封門牛肉汁意粉
紫白配牛角酥窩夫
2023-10-30 207 浏览
網上好多人黎呢間cafe打卡影相🤪所以就同朋友黎食個飯影下相🙈位於葵芳既隱世cafe 起初以為係葵廣附近 原來係開係屋邨入面🫢🍝龍蝦濃湯蟹肉帶子麵 $198呢個意粉好濃味 好多汁 成碗龍蝦湯浸住啲意粉 蟹肉既份量都好多😋🍟炸薯條配黑松露蛋黃醬 $20薯條好脆 點茄汁定蛋黃醬都好好食💙藍水母 $68外表好靚 打卡必飲飲落都好重咖啡味🫢🍓士多啤梨鮮奶 $52甜甜地又有士多啤梨味👍🏻👍🏻☕️梳乎厘泡沫咖啡 $52上面個梳乎厘泡沫好得意🙈🙈

🍝龍蝦濃湯蟹肉帶子麵 $198

☕️梳乎厘泡沫咖啡 $52
上面個梳乎厘泡沫好得意🙈🙈
2023-10-30
2023-10-29 281 浏览
呢兩日天氣變涼啦~秋冬真係浪漫季節💗翼翼滿腦都係暖湯 意面 吐司 檸檬撻…🤯幸好係Rosie 全部可以滿足到!🌟龍蝦濃湯蟹肉帶子面🦞:意面粘滿濃濃龍蝦湯汁🍝,鮮咸可口~搭配爆量蟹肉🦀️同埋炭燒帶子,真係海鮮愛好者大愛🥹🌟秘制流心蛋治🍳:翼翼食飯真係無蛋不歡!焦酥麵包蘸取裹滿蛋黃醬的雞蛋沙拉,完全係家的味道吖~🌟灌木檸檬餅🍋+開心果雪糕:飯後甜點係重頭戲!檸檬撻清爽解膩,搭配開心果雪糕濃郁堅果香,甜度剛剛好🥰同埋環境好現代文藝🫣大家都可以去試下啦📍ROSIE 葵芳興芳路177號葵芳廣場地下18號舖
呢兩日天氣變涼啦~秋冬真係浪漫季節💗
翼翼滿腦都係暖湯 意面 吐司 檸檬撻…🤯
幸好係Rosie 全部可以滿足到!

同埋環境好現代文藝🫣大家都可以去試下啦

📍ROSIE
葵芳興芳路177號葵芳廣場地下18號舖
2023-09-27
  • 秘製流心蛋治
  • 開心果雪糕阿芙佳朵
2023-10-23 279 浏览
😆終於有時間去 ROSIE🍨☕️開心果雪糕 Affogato $68~ 雪糕好細份,expresso 亦少,但勝在味道幾好。🪼☕️藍水母$68(蝶豆花牛奶咖啡)~ 味道不錯
😆終於有時間去 ROSIE

🍨☕️開心果雪糕 Affogato $68
~ 雪糕好細份,expresso 亦少,但勝在味道幾好。

🪼☕️藍水母$68
(蝶豆花牛奶咖啡)
~ 味道不錯
2023-10-21
下午茶
【小小屋邨·舒適木系咖啡店🤫】/////葵芳廣場係葵芳屋邨裏面 小編同朋友都兜左幾個圈先搵到🤣咖啡店外面用白色簡約 圓拱形門去設計 已經有靚靚打卡位😛而食物以主食同咖啡為主 味道會令人想再encore!!.👉🏻牛油果滑蛋治($98)餐廳新菜式之一 ♪(´ε` ) 麵包烤焗成多士 脆身有牛油香 蛋大份好滑身💛好飽肚.👉🏻龍蝦濃湯蟹肉帶子麵 ($198)大碟龍蝦湯配墨魚汁意粉 充滿蟹肉🦀️湯汁多到可以做餐湯!!!價錢比較進取 不過味道同份量性價比都高~🟤蒜香炒蘑菇 (+$18)🟢炸薯條配黑松露蛋黃醬 (+$20)套餐加錢配小食🔅蘑菇加左粒粒蒜蓉味道香濃 薯條炸至香脆 有少少亁身 黑松露比蛋黃醬濃 蛋黃醬味道似沙律醬(o^^o).👉🏻紫薯鮮奶 ($48)店員拉花拉左多重心心 圖案簡約又細緻💜紫薯味天然 好清香嘅味道 混合香滑鮮奶👀———📍ROSIE (葵芳)葵芳興芳路177號葵芳廣場地下18號舖
【小小屋邨·舒適木系咖啡店🤫】
/////

👉🏻牛油果滑蛋治($98)

👉🏻龍蝦濃湯蟹肉帶子麵 ($198)

🟤蒜香炒蘑菇 (+$18)
🟢炸薯條配黑松露蛋黃醬 (+$20)

👉🏻紫薯鮮奶 ($48)

———
📍ROSIE (葵芳)
葵芳興芳路177號葵芳廣場地下18號舖
2023-10-13
2023-10-22 280 浏览
ROSIE 📍葵芳興芳路177號葵芳廣場地下18號舖 ━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━記得這間葵芳cafe從幾年前就很火爆 流心蛋治和手工意粉真的超吸引🥹 終於趁平日不用排隊的時候前來打卡🤣同區內應該難找如此質素的專精pasta的cafe了! 意粉控必訪~ ━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🥪 秘製流心蛋治 $88 +10%▶︎ 賣相也太吸引了吧 烘熱的麵包夾著雞蛋沙律和溏心蛋~▶︎ 雞蛋沙律和溏心蛋都是冰冰的 整體吃起來口味偏淡 不會很膩! ▶︎ 店家細心用生菜包裹雞蛋沙律以防麵包被浸濕 因此麵包口感很不錯 表面微脆而內內裡柔軟 而且奶香很足 個人很喜歡這個麵包!好味指數:●●●●◯━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🍝 龍蝦濃湯蟹肉帶子麵 $198 +10%▶︎ 墨魚汁意粉 配上龍蝦忌廉湯 滿滿蟹肉和一顆煎香帶子 第一次吃到湯意粉呢▶︎ 龍蝦濃湯是鮮味和忌廉味非常均衡的感覺 不會太鹹 搭配上意粉很剛好▶︎ 因為在湯裡浸泡著所以意粉口感微軟 而蟹肉和帶子都不錯~好味指數:●●●●◐━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

ROSIE
📍葵芳興芳路177號葵芳廣場地下18號舖

🥪 秘製流心蛋治 $88 +10%
▶︎ 賣相也太吸引了吧 烘熱的麵包夾著雞蛋沙律和溏心蛋~

🍝 龍蝦濃湯蟹肉帶子麵 $198 +10%
好味指數:●●●●◐

🍞 炸薯條配黑松露蛋黃醬 跟餐+$20 +10%
▶︎ 跟餐加配的粗薯條分量也蠻足的 黑松露醬比想象中更濃郁!

🍨 紫白配牛角酥窩夫 $68 +10%
▶︎ 牛角酥窩夫搭配藍莓泡沫和奶油 還有一球奶茶雪糕 另外也有各種莓果和火龍果
▶︎ 拍照關係所以牛角酥沒有很熱 但表面還是酥脆的~ 而中間帶有嚼勁和牛油香
▶︎ 整體甜度很低 奶油和藍莓泡沫都不會甜膩 若覺得不夠味道也可以沾奶茶雪糕!