2023-10-23 279 浏览
😆終於有時間去 ROSIE🍨☕️開心果雪糕 Affogato $68~ 雪糕好細份,expresso 亦少,但勝在味道幾好。🪼☕️藍水母$68(蝶豆花牛奶咖啡)~ 味道不錯
😆終於有時間去 ROSIE

🍨☕️開心果雪糕 Affogato $68
~ 雪糕好細份,expresso 亦少,但勝在味道幾好。

🪼☕️藍水母$68
(蝶豆花牛奶咖啡)
~ 味道不錯
2023-10-21
下午茶
【小小屋邨·舒適木系咖啡店🤫】/////葵芳廣場係葵芳屋邨裏面 小編同朋友都兜左幾個圈先搵到🤣咖啡店外面用白色簡約 圓拱形門去設計 已經有靚靚打卡位😛而食物以主食同咖啡為主 味道會令人想再encore!!.👉🏻牛油果滑蛋治($98)餐廳新菜式之一 ♪(´ε` ) 麵包烤焗成多士 脆身有牛油香 蛋大份好滑身💛好飽肚.👉🏻龍蝦濃湯蟹肉帶子麵 ($198)大碟龍蝦湯配墨魚汁意粉 充滿蟹肉🦀️湯汁多到可以做餐湯!!!價錢比較進取 不過味道同份量性價比都高~🟤蒜香炒蘑菇 (+$18)🟢炸薯條配黑松露蛋黃醬 (+$20)套餐加錢配小食🔅蘑菇加左粒粒蒜蓉味道香濃 薯條炸至香脆 有少少亁身 黑松露比蛋黃醬濃 蛋黃醬味道似沙律醬(o^^o).👉🏻紫薯鮮奶 ($48)店員拉花拉左多重心心 圖案簡約又細緻💜紫薯味天然 好清香嘅味道 混合香滑鮮奶👀———📍ROSIE (葵芳)葵芳興芳路177號葵芳廣場地下18號舖
【小小屋邨·舒適木系咖啡店🤫】
/////

👉🏻牛油果滑蛋治($98)

👉🏻龍蝦濃湯蟹肉帶子麵 ($198)

🟤蒜香炒蘑菇 (+$18)
🟢炸薯條配黑松露蛋黃醬 (+$20)

👉🏻紫薯鮮奶 ($48)

———
📍ROSIE (葵芳)
葵芳興芳路177號葵芳廣場地下18號舖
2023-10-13
  • 龍蝦濃湯蟹肉帶子麵
2023-10-22 294 浏览
ROSIE 📍葵芳興芳路177號葵芳廣場地下18號舖 ━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━記得這間葵芳cafe從幾年前就很火爆 流心蛋治和手工意粉真的超吸引🥹 終於趁平日不用排隊的時候前來打卡🤣同區內應該難找如此質素的專精pasta的cafe了! 意粉控必訪~ ━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🥪 秘製流心蛋治 $88 +10%▶︎ 賣相也太吸引了吧 烘熱的麵包夾著雞蛋沙律和溏心蛋~▶︎ 雞蛋沙律和溏心蛋都是冰冰的 整體吃起來口味偏淡 不會很膩! ▶︎ 店家細心用生菜包裹雞蛋沙律以防麵包被浸濕 因此麵包口感很不錯 表面微脆而內內裡柔軟 而且奶香很足 個人很喜歡這個麵包!好味指數:●●●●◯━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🍝 龍蝦濃湯蟹肉帶子麵 $198 +10%▶︎ 墨魚汁意粉 配上龍蝦忌廉湯 滿滿蟹肉和一顆煎香帶子 第一次吃到湯意粉呢▶︎ 龍蝦濃湯是鮮味和忌廉味非常均衡的感覺 不會太鹹 搭配上意粉很剛好▶︎ 因為在湯裡浸泡著所以意粉口感微軟 而蟹肉和帶子都不錯~好味指數:●●●●◐━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

ROSIE
📍葵芳興芳路177號葵芳廣場地下18號舖

🥪 秘製流心蛋治 $88 +10%
▶︎ 賣相也太吸引了吧 烘熱的麵包夾著雞蛋沙律和溏心蛋~

🍝 龍蝦濃湯蟹肉帶子麵 $198 +10%
好味指數:●●●●◐

🍞 炸薯條配黑松露蛋黃醬 跟餐+$20 +10%
▶︎ 跟餐加配的粗薯條分量也蠻足的 黑松露醬比想象中更濃郁!

🍨 紫白配牛角酥窩夫 $68 +10%
▶︎ 牛角酥窩夫搭配藍莓泡沫和奶油 還有一球奶茶雪糕 另外也有各種莓果和火龍果
▶︎ 拍照關係所以牛角酥沒有很熱 但表面還是酥脆的~ 而中間帶有嚼勁和牛油香
▶︎ 整體甜度很低 奶油和藍莓泡沫都不會甜膩 若覺得不夠味道也可以沾奶茶雪糕!

2023-10-20 185 浏览
每次前往葵芳覓食,大家可能會第一時間聯想到廣場內掃街,不過,疫情過後,大不如前,而我卻在附近發現了一間隱世打卡cafe - ROSIE。無論是餐廳環境,還是店內食物,都是打卡位呢!就連餐廳門口也是 打卡位喔! 店內樓底相當高,裝潢簡約,空間感十足,帶來文青小清新氛圍。龍蝦濃湯蟹肉帶子麵,上層舖了滿滿的蟹肉,份量相當多,完全蓋過下層的意粉,中間還放著一隻大大的帶子作點綴,相當吸睛。  麵條是墨汁意粉,吃時,每一口都掛滿濃濃的龍蝦湯,十分creamy!就算拌勻後,亦明顯咀嚼到都啖啖蟹肉鮮味,滋味無窮! 這裡沒有套餐提供,不過,點選主食很可同時揀選多款小食,愛試新品的我,一次過點選了 5款小食。  炸薯條配黑松露蛋黃醬,新鮮炸起的薯條,不但熱烘烘,還十分脆口,除了傳統茄醬,還拌隨黑松露蛋黃醬,松露雖不錯濃郁,味道卻恰到好處,吃薯條時蘸一點,更香更味美。  蝦多士,外型小巧,金黃色澤相當吸到,雖然沒有大大隻的大蝦,也有小蝦舖面,入口酥脆鮮甜,蠻不錯。 蒜香雞翼,滿滿的蒜香包附在雞翼上,外皮香脆,肉質嫩滑,完全不油膩!忌廉菠菜,菠菜含豐富鐵質,搭配忌廉煮理,濃郁creamy,好味又健康。  流心
店內樓底相當高,裝潢簡約,空間感十足,帶來文青小清新氛圍。
流心蛋,熟成度剛剛好,蛋黃煮出濃稠液體狀態,口感超滑!
藍水母咖啡,漸變藍色美翻了,絕對不能錯過的打卡位,拌勻是濃香的espresso 咖啡。
2023-10-20 136 浏览
今日放工同朋友想係葵芳搵地方可以打下卡食下野就發現到呢間位於葵芳屋苑內的CAFÉCAFÉ內環境好有文青風格而且天花吊左幾盞木系的吊燈, 簡潔得黎又帶D書卷味而且CAFÉ內有幾個唔同的打卡位係葵芳都可以用平民的價錢食到高檔的意大利PASTA, 有別於連鎖店的意粉對PASTA及咖啡有要求的PASTA迷必到香草牛油封門牛肉汁意粉當店員送黎的時先會用火槍燒溶牛肉上面D牛油令到食牛肉時都可以保持住牛油的香味係入邊而7成熟的牛肉再配上小蕃茄同野味的牛肉汁令到口感有唔同既層次再加上意粉煮得岩岩好, 唔會太淋或太硬對PASTA 有高要求的我, 食都唔停口啊❤️亦看得出廚師的用心做好每碟的意大利粉PASTA CAFÉ 迷一定要來試啦開心果雪糕阿芙佳朵好濃郁奶味的雲尼拿雪糕面頭鋪上開心果碎碎好香甜好幼滑啊再淋上咖啡汁,唔會好膩添, 咖啡迷一定要試下飲品: 菠蘿青檸紅茶紅茶配上新鮮青檸汁, 酸酸甜甜咁好醒胃啊杯上既菠蘿乾都可以食架飲品:西柚梳打橙紅的西柚汁再配上梳打水, 甜甜酸酸味道, 好消濟另外再加上幾片的西柚係入面,好吸晴啊拎住杯野飲坐係CAFÉ 門外的U形拱門打卡好在文青感覺啊
今日放工同朋友想係葵芳搵地方可以打下卡食下野

就發現到呢間位於葵芳屋苑內的CAFÉ
CAFÉ內環境好有文青風格

而且天花吊左幾盞木系的吊燈,
簡潔得黎又帶D書卷味

而且CAFÉ內有幾個唔同的打卡位

對PASTA及咖啡有要求的PASTA迷必到

香草牛油封門牛肉汁意粉

當店員送黎的時先會用火槍燒溶牛肉上面D牛油
令到食牛肉時都可以保持住牛油的香味係入邊
而7成熟的牛肉再配上小蕃茄同野味的牛肉汁
令到口感有唔同既層次

再加上意粉煮得岩岩好,
唔會太淋或太硬

對PASTA 有高要求的我, 食都唔停口啊❤️
亦看得出廚師的用心做好每碟的意大利粉
PASTA CAFÉ 迷一定要來試啦

開心果雪糕阿芙佳朵

好濃郁奶味的雲尼拿雪糕面頭鋪上開心果碎碎
好香甜好幼滑啊

再淋上咖啡汁,唔會好膩添,
咖啡迷一定要試下

飲品: 菠蘿青檸紅茶
紅茶配上新鮮青檸汁, 酸酸甜甜咁

好醒胃啊
杯上既菠蘿乾都可以食架

飲品:西柚梳打
橙紅的西柚汁再配上梳打水,
甜甜酸酸味道, 好消濟
另外再加上幾片的西柚係入面,好吸晴啊
拎住杯野飲坐係CAFÉ 門外的U形拱門打卡
好在文青感覺啊
2023-10-14
  • 香草牛油封門牛肉汁意粉
2023-10-19 141 浏览
每次去葵涌廣場行街, 結尾肯定係葵廣掃街, 坦白講啲小食真係食到厭。無意中上網發現有一間隱藏於公屋內的隱世高質cafe, 就喺正葵廣旁邊,過條馬路就到,期待咗好耐 今日終於可以試下。嚟到門口已經有驚喜,餐廳設計以木係為主, 很有文青感覺, 門口還有少量座位可以坐下慢慢品嚐咖啡, 下次再嚟一定要帶一本書, 好好感受一下文化氣息, 享受悠閒嘅時光。香草牛油封門牛肉汁意粉賣相精緻不在話, 店員會即場以火槍炙燒牛油, 好等牛油的香味融入封門牛和意粉當中, 令牛肉和意粉更加香滑。 封門牛燒到五成熟, 完全係品嚐牛肉嘅最佳程度👍 而牛肉汁也做得用心, 係撕開嘅牛肉碎做成, 增添整蝶意粉嘅口感。 意粉煮得熟度剛好, 完美地融合於牛肉汁之中😍😍帶子南瓜意大利飯南瓜味又香又濃又滑, 意大利飯吸收了南瓜的香味, 香氣四溢, 配上兩面都煎香的帶子, 相得益彰, 是很和諧的組合。梳乎厘泡沫咖啡咖啡泡泡整到好似梳乎厘嘅造型,打卡一流👍 double shot咖啡香濃, 咖啡迷必試。青檸薄荷綠茶感覺清新又舒服, 正好一解醬汁嘅飽肚感。 ROSIE cafe 整體環境舒適, 感受到店家用心做好每碟意大利粉, 意粉控

香草牛油封門牛肉汁意粉

帶子南瓜意大利飯

梳乎厘泡沫咖啡

青檸薄荷綠茶
感覺清新又舒服, 正好一解醬汁嘅飽肚感。

ROSIE cafe 整體環境舒適, 感受到店家用心做好每碟意大利粉, 意粉控千祈唔好錯過。最估唔到喺葵芳都可以用親民價食到高質意大利粉,絕對係連所店意粉不能媲美。

成日去到葵芳就淨係識去葵廣掃街😂今日突然想試吓新嘢😂就喺附近四圍行吓喇👣點知真係俾我找到個好地方👍🏻呢間位於葵芳廣場地下嘅隱世Pasta Café 😽望到門口嘅裝修已經覺得簡約大氣🫰🏻白色嘅外牆配上落地玻璃,好有空間感,加上充滿設計感嘅稻草燈罩同埋柔和嘅燈光💡直頭好似去咗外國度假咁⛱️好悠閒舒服😌真係岩哂打卡同放鬆📸有別於其他連鎖店嘅意粉,呢間pasta 既賣相同質素相對幾高,-d都唔hea 🤭講真喺葵芳可以用咁親民嘅價錢食到高檔嘅意大利Pasta🍝係我估唔到嘅🤔由裝修到食物嘅味道同質素,都可以感受到店主對顧客嘅用心❤️所以對Paste同咖啡都有要求的Paste迷快都快d過嚟試下啦🫶🏻🫶🏻

蝦多士(5件)
紫白配牛角酥窩夫
焦糖咖啡
蝦多士(5件)
紫白配牛角酥窩夫
焦糖咖啡
  • 蝦多士
平時去葵涌廣場掃街就聽得多,原來附近嘅葵芳廣場有間咁靚嘅Cafe😝 精緻程度令人喜出望外,小食款式比較少見,例如蝦多士同忌廉菠菜👅✨龍蝦濃湯蟹肉帶子麵 $198賣相出色!見到已經好有食慾🤤 麵條係墨魚汁麵,加埋濃郁龍蝦湯,整體偏鹹香,幾乎每一口都食到絲絲蟹肉。✨帶子南瓜意大利飯 $106帶子表面煎香,微微焦脆,火候控制得恰好。奶油香氣突出,配上粒粒南瓜解膩,意大利飯有嚼勁,粒粒分明。加配小食如下✨蝦多士(+$20) 有驚喜!多士香脆兼且有濃濃牛油香氣,口感極佳,配上彈牙蝦仁同洋蔥粒,味道相當唔錯。✨蒜香炒蘑菇(+$20) 蒜香味十足,值得一試。-✨忌廉菠菜 (+$20) 濃濃奶香,每條菠菜都蘸滿忌廉,帶一點香甜,不過層次感就唔算豐富。✨朱古力鮮奶 $58

✨龍蝦濃湯蟹肉帶子麵 $198

✨帶子南瓜意大利飯 $106

加配小食如下
✨蝦多士(+$20)

✨蒜香炒蘑菇(+$20)
蒜香味十足,值得一試。
✨忌廉菠菜 (+$20)

✨朱古力鮮奶 $58
2023-10-16 86 浏览
放假同朋友去左葵芳一間歐式風格既Pasta Cafe食晚餐~餐廳位置都幾近地鐵站,大約5分鐘路程已經到🫰🏻未入到餐廳 已經比佢既大玻璃窗吸引🤩 入到去裡面真係覺得好靚,裝修好新而且格調華麗✨黎到呢到緊係試下人氣推介既幾款食物🥴•龍蝦濃湯蟹肉帶子麵個意粉超級多蟹肉😍好足料. 食完意粉個龍蝦湯底仲可以飲埋佢.👍🏻 龍蝦味好出 好好飲 我成碟食哂😂 一滴不漏咁飲埋d湯😋Pasta 迷必定要試❣️點選呢個麵仲可以加$20 多一款小食. 我就額外加左份蝦多士.食落去好香牛油同蒜茸味.•醉炸軟殼蟹雙層脆包黎到真係嘩左一聲😂 係一整隻既軟殼蟹夾係入面 超大份.而且佢係即叫即炸 好脆好Juicy. burger會有蕃薯條配送🤭感覺上無咁邪惡.·搽茶鮮奶呢杯就細細杯 岩女仔飲多d’ 鮮奶上面就灑左一層滿滿既搽茶粉

•龍蝦濃湯蟹肉帶子麵
食落去好香牛油同蒜茸味.

•醉炸軟殼蟹雙層脆包

·搽茶鮮奶

☕️ 用心感受週末時光~( ⁎ᵕᴗᵕ⁎ )❤︎ 這一家奶油白色咖啡廳的裝潢設計簡約而不失優雅,隱於屋邨的環境寧靜舒適,讓人可以短暫放鬆,遠離鬧市的煩囂~賣相漂亮的pasta和咖啡,在柔和的燈光下顯得格外精緻溫暖。🐚📍#dia_葵芳 ✦ ⋆ • ☁️☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☁️ • ⋆/ 食物 Food / 🏹香煎比目魚配蒜辣扁意粉比目魚有兩大塊,煎得非常香脆,油香四溢,但魚肉肉質仍然可以保持鮮美嫩滑,加上用蒜辣炒香的扁意粉,味道層次很豐富!🏹黑白松露天使麵店員推介這款新推出的意粉,我當然要試試~ 天使麵堆成一座小山,份量頗多。黑松露、雜菌、芝士和洋蔥會在味蕾上交織出一首黑白松露的協奏曲。可惜這道意粉本身配料不算多元,而且沒有肉類配料,味道稍嫌有點孤寡單調。> <🏹短笛咖啡點了小小一杯的咖啡☕️ 入口細滑,而且有拉花呢~✿/ 環境 Environment / ROSIE的裝潢簡約,裝潢以木系和純白色設計為主 ,內內外外都散發著溫暖的氣質。🤎🪶🪵室內的燈飾裝置很特別,帶著柔和的波西米亞風格,牆壁是帶點raw的水泥牆,檯凳也經過精心設計,整體風格非常溫柔。🪽 室外座位很悠閒舒適,玻

✦ ⋆ • ☁️☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☁️ • ⋆

/ 食物 Food /

🏹香煎比目魚配蒜辣扁意粉

🏹黑白松露天使麵

🏹短笛咖啡

點了小小一杯的咖啡☕️ 入口細滑,而且有拉花呢~

/ 環境 Environment /

室外座位很悠閒舒適,玻璃木邊拱門更是餐廳美美的打卡位.ᐟ‪‪.ᐟ🪄💫🤎🤍

☀︎

/ 服務 Service /

餐廳收加一服務費。餐廳以QR Code形式下單,也有提供免費wifi 。店員態度友善,服務效率很高,入座後會自動遞上餐具和餐紙,上菜速度很快。𓁙

/ 價錢 Price /

這裡的主要是單點主食、小食、甜品和飲品,食物質素不錯,賣相精緻而且味道好吃⍨ 不過以葵芳這個區域而言,價錢較同區餐廳昂貴。⍨

/ 其他 Others /

餐廳洗手間位於樓上商場內,位置比較遠。

𓆇

喜歡這家餐廳記得bookmark喔~🔖

ROSIE
葵芳興芳路177號葵芳廣場地下18號舖

2023-10-12 467 浏览
約朋友去葵芳吃飯,又怎會只可以選擇葵涌廣場,今次特意選了一間在葵芳邨內的隱世別緻西餐廳,位於葵芳廣場(不是葵涌廣場)內的〔Rosie〕,餐廳裝潢以米白淺棕色木系為主調,帶點簡約北歐風格,餐廳空間感十足,令人感覺舒適。餐廳主打西餐食品,如沙律、小食、甜品、意大利飯及Pasta等等,當中Pasta更有多款選擇,可以說是Pasta cafe,亦感受到餐廳認真製作做好意大利粉,有別於其他連鎖店意粉店,葵芳都可以食到傳統意大利風味,Pasta 迷必定要來。【龍蝦濃湯蟹肉帶子麵】(HK$218)餐廳受歡迎招牌菜之一,用了龍蝦湯浸著黑色的墨魚汁意大利麵,意大利麵上鋪滿了蟹肉,蟹肉上放了一粒煎得焦香的帶子,龍蝦濃湯份量真的很多,撈勻後意粉都掛上滿滿的龍蝦濃湯汁及一絲絲蟹肉,很惹味。【柚子胡椒汁青口大管粉】(HK$158)大管粉名字很特別,第一次吃,感覺有點像厚一點的千層麵皮,厚薄度拿捏的很好,口感獨特不會太硬,軟熟而帶口感,配上橙色濃稠的柚子胡椒醬汁及洋蔥碎,每條管粉都掛上醬汁,顯得非常入味,很喜歡這道菜的大管粉及醬汁,味道清新口感亦很不錯,更有五隻青口伴碟。【蝦多士】(跟主菜+HK$20)多士較厚身

【龍蝦濃湯蟹肉帶子麵】(HK$218)
龍蝦濃湯蟹肉帶子麵
【柚子胡椒汁青口大管粉】(HK$158)
柚子胡椒汁青口大管粉
柚子胡椒汁青口大管粉
【蝦多士】(跟主菜+HK$20)
多士較厚身,烘至金黃色而且又香脆,多士上鋪了很多鮮蝦粒、辣椒及蒜蓉,鮮蝦粒入口很爽口新鮮。
蝦多士
【黑松露薯條】(跟主菜+HK$20)
薯條炸得香脆,比平時吃的薯條較實心,旁邊有黑松露蛋黃醬及茄汁,雖然是加錢追加的小食,但分量亦有不少。
松露薯條
【藍水母.Bluebottle Jellyfish】(HK$68)
形成三層漸層效果的的藍水母,淺藍色的部份感覺很夢幻,上層是加入了蝶豆花的咖啡,中層是鮮奶,下層是用咖啡,味道層次又分明。
Bluebottle Jellyfish
【士多啤梨鮮奶】(HK$52)
整杯是白色加粉紅色,賣相很少女風,入口士多啤梨味道突出,更有粒粒小士多啤梨果肉,喝到底還有粒粒士多啤籽。
士多啤梨鮮奶
〔Rosie〕@rosiehongkong
香港新界葵芳興芳路177號葵芳廣場地下18號舖
Shop 18, G/F, Kwai Fong Plaza,177 Hing Fong Road, Kwai Fong N.T., Hong Kong
2023-09-30
午餐
龍蝦濃湯蟹肉帶子麵
從前到葵芳逛街,不外乎在葵涌廣場掃街或在新都會廣場隨便找一間餐廳吃。當知道葵芳開了一間高質cafe,立馬要去試一試!餐廳環境舒服,裝修風格是偏於波希米亞風,打卡一流!特別推薦龍蝦濃湯蟹肉帶子墨汁意粉法國黑松露蘑菇貓耳朵意粉,龍蝦湯味道濃郁,帶出墨汁意粉的鮮味。貓耳朵意粉更驚艷!口感軟彈煙韌,醬汁更是鮮甜不膩,吃第一口就停不下來。P.S這間店是在葵芳廣場,不是葵涌廣場唷~大家不要走錯地方呀😊

餐廳環境舒服,裝修風格是偏於波希米亞風,打卡一流!

特別推薦

2023-09-17
  • 龍蝦濃湯蟹肉帶子麵
Rosie的落地玻璃和木系的設計,柔和的燈光,文青又優雅的格調,還一直播放著悠揚的輕音樂,置身在內,確實很悠閒舒適。雖然cafe看起來好像與民生屋村的環境格格不入,不過就是因為有這強烈的對比,使其形象更突出,好有記憶感呀~🔮藍水母簡直就係視覺享受,以蝶荳花和咖啡整成的latte,漸變色的💧冰藍效果,賣相很有高雅的氣質,真係好靚呀~絕對手機先食,咖啡味香濃,入口順滑,可能係因為有蝶荳花的緣故,細嚐下更略帶一種清新的口感,誠意推介👍🔮秘製流心蛋治擺上枱第一眼不禁‘’嘩‘’了一聲,個餡料超級澎湃呀~用了兩片差不多一寸厚的Brioche Toast , 輕輕烤烘,外香脆內鬆綿,以新鮮沙律菜再舖上自己調味的蛋沙律,食得出沙律加了一些蒜鹽和胡椒粉等,再加上一隻開邊的流心蛋,橙黃色的蛋汁,緩緩流出,睇見都好想食,入口沙律質地幼滑,雙重的蛋香,十分濃郁,而且大大份,兩個人食都好夠飽呀~🔮龍蝦濃湯蟹肉帶子墨汁意粉以龍蝦湯做汁底,每啖湯都濃郁的蝦鮮味,咸香有致,非常掛汁,惹味到連湯都飲埋!廚師超佛心,意粉上面舖了一整層手撕蟹肉,滿滿蟹的鮮甜味,還用了墨汁意粉來做底,令到整個菜由湯底,主食,配料,都是用各類

🔮藍水母

🔮秘製流心蛋治

🔮龍蝦濃湯蟹肉帶子墨汁意粉
以龍蝦湯做汁底,每啖湯都濃郁的蝦鮮味,咸香有致,非常掛汁,惹味到連湯都飲埋!廚師超佛心,意粉上面舖了一整層手撕蟹肉,滿滿蟹的鮮甜味,還用了墨汁意粉來做底,令到整個菜由湯底,主食,配料,都是用各類海鮮來配搭,相當有心思呀~

🔮開心果雪糕Affogato
難得太后自己話想食這個開心果雪糕,一試之下果然無令佢失望呀~入口軟綿得來又有好香的開心果味,和粒粒果仁碎,更有口感!再加上甘澀香濃的expresso shot,一甘一甜,味道互相平衡,味道很有層次,太后係咁讚不絕口呀~
2023-10-08 60 浏览
這間是我其中一間常去的Cafe,因為這裏的環境好舒服龍蝦濃湯蟹肉帶子麵好多蟹肉,蟹肉新鮮無雪味,意粉用墨汁意粉,更加鮮味!配香濃的龍蝦湯,鮮味更加昇華,口感層次好豐富,好滿足好美味一定要加$20 追加兩隻蒜香炸雞翼,炸到脆卜卜,又有蒜香味,好惹味窩夫是紫薯忌廉,一格紫薯配一格忌廉,紫色白色配好靚好有心思,窩夫鬆脆,味道酸酸甜甜味道很不錯,上面有士多啤梨藍莓火龍果,清新解甜膩,泰式奶茶雪糕好味,唔係周圍有!疏乎厘泡沫咖啡非常濃郁的泡沫,泡沫上面有層可可粉,和咖啡混合後更香,咖啡是espresso,好香濃西柚梳打酸酸甜甜,好開胃好清爽整體來說,他們菜式味道配搭都是與別不同,有自己的味道,就是那種令你心心念念的味道,一定要去這間才吃到的。而我就是為了意粉來的,吃過一次就忘不了
這間是我其中一間常去的Cafe,因為這裏的環境好舒服

疏乎厘泡沫咖啡

西柚梳打
酸酸甜甜,好開胃好清爽

2023-09-25
下午茶
葵芳都可以食到傳統意大利風味位於葵芳屋村中間有一間隱世靚Cafe,之前已經同朋友食過一次,今次經過葵芳就再訪呢間Cafe。由門口至裏面嘅裝修都簡約雅致,木系得來又帶點度假風情,而且柔和嘅燈光令人好舒服龍蝦湯蟹肉帶子麵,認真做好每碟意大利粉係感受到嘅,從賣相到味道都有別於連鎖店意粉,呢個signature真係整得好好食,龍蝦湯汁多到可以當埋湯飲,pasta就用咗墨汁意粉,配埋濃郁嘅龍蝦湯、鋪滿意粉上面嘅蟹肉、同煎香嘅帶子一齊食,口感同味道都一流,鮮味無窮秘製流心蛋治有驚喜,餡料十足而且好厚切,裏面夾有一隻流心蛋同勁多碎蛋餡料,三文治麵包整得好鬆脆,充滿牛油香味,而且入口甜甜哋,呢個配搭幾正蝦多士味道正常發揮,個多士烘得好香脆,而且跟意粉只係加$20,性價比之選至於甜品我哋嗌咗紫薯latte同柚子梳打,柚子梳打調製得好清新,仲有新鮮柚子肉㗎,而紫薯latte拉左個心心,打卡一流,飲落都幾香口
葵芳都可以食到傳統意大利風味