2020-06-07 799 浏览
係呢段疫情仲係有波動既時候好多時都未可以鬆懈落黎!但有時又想食好西但又唔想去餐廳同外面既地方有咁多接觸,咁啱今日上網search到呢間叫runningpig既韓式外賣網店,主打烤豬腩肉套餐,就買左返去今晚加餸.Runningpig既取貨點係係荃彎南豐紗廠隔離既工業大廈,上到去有個工作室,店主好細心咁介紹一份套餐所包括既食材,每份食材都包裝得好整齊同整潔,當中豬腩肉仲有用保温袋包好十分細心.辣椒醬烤豬腩肉套餐一set 3盒.1.辣椒醬豬腩肉,係由真正既韓國人煮店主話其實客人可以要求外賣已煮或未煮既豬腩肉,但作為一個飯來張開既人當然唔想親自郁手.辣椒醬係店內自家調配入口唔會過辣,味香帶甜.豬腩肉肉質鬆化夠嫩,肥肉同瘦肉一層一層分隔,就算淨食一塊豬腩肉都唔過膩,入口充滿豚脂香又.2.沙律菜係店主每日去選配,沙律菜真係好新鮮,每塊沙律菜都好挺身,唔會霉而且夠翠綠.返到屋企再開仍然都係好新鮮,入口唔會乾內裏充滿水份.3.韓式配料.內裏6宮格有酸辣韭菜沙律,韓式醃蘿蔔片,泡菜,生蒜片,青辣椒片,包飯醬同椒鹽純芝麻油.泡菜好脆口而且辣得黎唔會過酸.內裏有張食用提議推薦左幾款食法.完美主義者既我就先食

辣椒醬烤豬腩肉套餐一set 3盒.

內裏有張食用提議推薦左幾款食法.完美主義者既我就先食早傳統既食法,一啖食晒第一啖先食到生菜既爽脆感,後有豬腩肉微辣既肉汁酸上青辣椒片攻鼻既辣感,再加上生蒜頭既蒜香,將一份豬腩肉變得多元化.
2020-06-04 504 浏览
經朋友介紹認識到呢間新開張冇耐嘅韓式燒肉店,位置喺南豐紗廠旁邊嘅工業大廈入面,主打做外賣,同朋友喺南豐紗廠食完下午茶,順便去買嚟做今晚嘅晚餐。店如其名,以烤五花肉做主打,二人餐有四款選擇,分別係韓式烤五花腩、醬油烤五花腩、辣椒醬烤五花腩同烤濟州黑毛豬五花腩,我揀咗醬油烤五花套餐,食物即叫即製,等候期間男店主俾咗兩張小教學單張我,畫作非常可愛,提供唔同嘅食法,原來女店主係韓國人,難怪諗到以韓式燒肉做主打開設外賣小店。等候時間唔算耐,驚喜嘅係包裝非常用心,女店主仲好細心咁將熱食同凍飲用保溫袋包好,並分開擺放,返到屋企包裝同食物依然完整無缺。套餐份量非常足,除咗有醬油烤五花腩之外,仲有泡菜、芝麻油、沙律、青辣椒、生蒜片、醃蘿蔔同辣醬,當然唔少得新鮮沙律菜,夠哂豐富。醬油五花肉夠入味,肥瘦均勻,外皮有微微嘅焦香,口感軟而不柴。泡菜、沙律同其他佐料用帶有分格嘅膠盒裝住,非常細心。泡菜同平時食開嘅唔同,平時食嘅韓式泡菜通常都係生醃,而呢度嘅泡菜係炒過,明顯比生醃嘅更加入味;沙律加入紅蘿蔔絲同韭菜,配上嘅醬汁帶有微微嘅酸辣,清新解膩;另外酸蘿蔔亦非常爽口開胃。沙律菜非常新鮮,而且種類亦唔單一,比一般

醬油烤五花腩套餐

沙律菜非常新鮮,而且種類亦唔單一,比一般韓式燒肉店更貼心。
醬油烤五花腩套餐

我最喜歡嘅食法係用沙律菜包住一至兩件五花肉,再加上辣醬、青辣椒、泡菜同蒜片,一啖放哂入口,雖然有時會搞到非常狼狽,但亦係最令人享受嘅一種食法。
Bon  Bon青提

Bon Bon青提係店家推薦嘅cocktail,用青提子燒酒混合葡萄汁,口感清爽,提子汁嘅比例高,仲有粒粒果肉,好適合女仔飲。
店家仲附上調酒嘅小圖解同一隻大膠杯,非常貼心!
小店俾人嘅感覺除咗用心,就係貼心,好多細微位都諗得非常周到,食物質素同性價比亦同樣高,非常值得推薦!希望小店繼續努力,製作更加多元化嘅美食。

10 分钟 (外卖自取)
Bon  Bon青提
2020-06-03 75 浏览
疫情小外出,今次收工買返屋企食。想食韓國嘢,發現有間新開嘅外賣店,korea食材,食材好新鮮。外賣包裝得好好,好細心。今次叫咗個韓式烤五花腩套餐(2人)🌸烤濟州黑毛豬五花腩,黑毛豬果然好香肉味,帶有豬皮,食落好有彈性🌸每天精心挑選新鮮蔬菜,真心超級喜歡,啲菜好靚好鮮甜,相比平時食嘅菜厚身好多,好好好正🌸酸辣韭菜沙律,個汁自己加🌸韓式酸蘿蔔片,酸度做得剛剛好,好醒胃🌸炒酸辣泡菜,正🌸生蒜片、青辣椒片🌸包飯醬及椒鹽純芝麻油,最後個醬食曬😊
韓式烤五花腩套餐(2人)
🌸酸辣韭菜沙律,個汁自己加
🌸韓式酸蘿蔔片,酸度做得剛剛好,好醒胃
🌸炒酸辣泡菜,正
🌸生蒜片、青辣椒片
🌸包飯醬及椒鹽純芝麻油,最後個醬食曬😊

外卖自取
2020-06-03 70 浏览
有個韓國同事早幾日話荃灣嘉力果到開左間烤五花腩好正的餐廳,新開好正咁話, 我話係咪架, 佢話韓國人煮,味道好正宗,佢見我唔多信,佢就話得, 你唔信我就買去你屋企食, 我以為佢講笑,點知放工佢真係買上來。見佢拎住個外賣袋寫住running pig 好得意喎, 一打開外賣,真係五花腩喎, 睇一睇外賣單,原來佢order 左一份烤濟洲黑毛豬五花腩套餐同我食, 超驚喜囉, 一個套餐有齊哂泡菜呀,酸蘿蔔呀, 沙律菜果,伴飯醬果d, 唔講真係以為自己去左韓國食野咁。我見到宣傳單有好得意公仔教點樣配搭來食最好味,亦有教點樣溝燒酒飲最正, 呢間店誠意十足,味道滿分, 等我都 order 兩set 父親節同老豆嘆下先。

2020-06-03 85 浏览
嘩!早幾日係南豐紗廠附近睇到宣傳單,見到係嘉力到有韓國人開左間叫 Running Pig 的餐廳專門做外賣的, 八卦加為食的我,又懶得煮飯, 就同仔仔去望下有咩食。仔仔一睇就話要食烤肉,真係好識食。我們就選擇左韓式烤五花腩套餐(2人)包括以下食物:辣椒醬烤五花腩新鮮蔬菜酸辣韭菜沙律韓式醃蘿蔔片炒酸辣泡菜生蒜片,青辣椒片,包飯醬及椒鹽純芝麻油套餐真係好豐富,我和仔仔買完外賣即跑回家開冷氣嘆住食, 因為新開張,佢地做緊優惠自取,滿200減 30,都幾抵。韓國人親自煮,佢仲好有心機做左d 單張教人點食最正, 我3款都試過,我最喜歡完美主義者食法,因為夠哂正宗, 呢到的烤五花腩真係好味道烤得好好,豬肉味好香,可能因為係韓國人煮覺得特別正。呢到配菜配料十分齊全, 一套買返屋企嘆真係好正。下次諗唔到煮咩飯,我一定會去 Running Pig 到買外賣。

我們就選擇左韓式烤五花腩套餐(2人)包括以下食物:

辣椒醬烤五花腩
新鮮蔬菜
酸辣韭菜沙律
韓式醃蘿蔔片
炒酸辣泡菜
生蒜片,青辣椒片,包飯醬及椒鹽純芝麻油

琴日收工去左南豐紗廠,回程時見到呢間新店的單張,立即影低留今晚叫來試試!今晚叫左running pig外賣韓式烤五花腩🥡,有真正韓國情侶主理,就算冇得飛✈️,在家都吃到道地不失原味😋😋!🇰🇷 🇰🇷 🇰🇷好!正!宗!🇰🇷 🇰🇷 🇰🇷📍醬油烤五花腩套餐($248)包裝好穩陣,到家中仍然熱辣辣✨套餐配菜好豐富:新鮮生菜、酸辣韭菜沙拉、醃蘿蔔片、炒泡菜、生蒜頭片、青辣椒片,還有包飯醬和芝麻油。 ✨生菜款式勁多,菜葉新鮮爽脆!✨韭菜沙律🥗佐特制酸辣醬,吃起來很清爽✨肉片脂香四溢,均勻焦脆的口感,以沾醬直接蘸食,或者包上新鮮生菜平衡油膩感都好正!✨五花腩肉套餐肉量給得相當豪邁,肉片厚度十足,有著漂亮烤紋豬肉好好味,烤過後僅以沾醬或是包入生菜即可✨油花肉汁噴香滋味,搭配爽口生菜,或者直接大口吃肉,這就正宗韓式烤肉的氣味!😋😋😋(參考他們漫畫紙卡教食法)———冇諗過外賣回家,都可以享受如此高質正宗烤肉,仲唔使搞到屋企陣陣油煙!好正!原來而家新開業送兩罐飲品,外賣自取8折唔就腳都可叫food panda 送好方便呀!

🇰🇷 🇰🇷 🇰🇷好!正!宗!🇰🇷 🇰🇷 🇰🇷

📍醬油烤五花腩套餐($248)

包裝好穩陣,到家中仍然熱辣辣

✨生菜款式勁多,菜葉新鮮爽脆!

✨韭菜沙律🥗佐特制酸辣醬,吃起來很清爽

✨肉片脂香四溢

✨五花腩肉套餐肉量給得相當豪邁,肉片厚度十足,有著漂亮烤紋

豬肉好好味,烤過後僅以沾醬或是包入生菜即可

———

原來而家新開業送兩罐飲品,外賣自取8折
唔就腳都可叫food panda 送
好方便呀!

2020-06-02
  • 醬油烤五花腩套餐
有一日行完愉景新城,行到青山公路那邊想搭車回家的時候,發現嘉力工業中心有張海報,見到有正宗韓國料理外賣自取,而且新張期内(至6月11日)外賣自取滿200减30,外賣速遞滿200减20。今日6月1日兒童節,一早落定order 買回家慶祝。.正宗韓式烤五花腩套餐(2人)餐廳主打燒五花腩套餐,以生菜包的食法,將五花腩放入生菜中再加上醬汁,包着一起食。一個套餐的配料有很多:五花腩 - 燒得剛剛好,能夠帶出豬肉的鮮味又保留到肉汁。本身擔心五花腩會好肥,原來肥瘦適中。新鮮蔬菜 - 有生菜、娃娃菜、沙律菜酸辣韭菜沙律韓式醃蘿蔔片、泡菜 - 醃得好好食,蘿蔔片很爽脆不會得太酸,泡菜很正宗帶有少少辣更加開胃。把材料捲着一起食,原來是比想像中的更加好味!口感層次豐富,有蔬菜的爽脆,又有五花腩的肉感。味道也夾得好好,有烤肉的香,又有醃菜的酸辣,加上蔬菜的豐盈水感,好食!我有自創一個素菜生菜包,不放五花腩肉,淨放沙律及醬料,味道都OK喎,很有韓式的風味。五花腩肉有很多吃不完呢,留一點放雪櫃明天當餸吃。.生蒜片、青辣椒片、包飯醬及椒鹽純芝麻油五花腩套餐有幾個選擇:正宗韓式烤五花腩套餐 $238酱油烤五花腩套餐

正宗韓式烤五花腩套餐(2人)

新鮮蔬菜 - 有生菜、娃娃菜、沙律菜

酸辣韭菜沙律

五花腩肉有很多吃不完呢,留一點放雪櫃明天當餸吃。
生蒜片、青辣椒片、包飯醬及椒鹽純芝麻油
五花腩套餐有幾個選擇:
正宗韓式烤五花腩套餐 $238
酱油烤五花腩套餐 $248
辣椒醬烤五花腩套餐 $248
烤濟州黑毛豬五花腩套餐 $298

新張期內一個套餐還送兩罐飲品,見到宣傳卡是用手寫的/圖片應該是自己畫的,店主很有心思呢!
外卖自取
  • 正宗韓國燒五花腩