2015-10-05 1924 浏览
School food,次次來都要排隊,今次都唔例外!烏卒卒紫菜包飯 ,係我每次來都會叫既指定飯品,點解,因為食過一次好食,所以次次來都有order~烏卒卒內裡是包着墨魚, 飯以墨魚汁煮過了,好味!今次來食,無之前咁好味,墨汁飯既墨味唔出, 飯入面既墨魚都比之前少同細粒左,但烏卒卒食落都仲有爽脆既口感。失望既係,無論幾好食既野,做耐左,總會失色。
School food,次次來都要排隊,今次都唔例外!
烏卒卒紫菜包飯
,係我每次來都會叫既指定飯品,
點解,因為食過一次好食,所以次次來都有order~
烏卒卒內裡是包着墨魚, 飯以墨魚汁煮過了,好味!
但烏卒卒食落都仲有爽脆既口感。
失望既係,無論幾好食既野,做耐左,總會失色。
2015-09-30
2015-09-25 2389 浏览
開業咁奈,先第一次泥食,皆因實在太多人,今次食佢未夠7點已經泥食,限時90分鐘要交台。Menu食物選擇唔多,2人叫咗3樣野。烏卒卒墨魚飯卷,見到張相幾特別又係推介,所以叫lee個,好味,又唔會痴牙,有淡淡墨魚味,必食又特別,我見好多人食架。卡邦尼年糕,見佢用lee個汁煮,咁特別就試吓啦,平時韓式年糕試得多,又ok wo,雖然係有少少'漏',但又match到wo,幾新鮮,原來年糕唔一定係辣既味道!😊😊😊炸雞,味道酸酸甜甜咁,都好食,雞又滑!

Menu食物選擇唔多,2人叫咗3樣野。

炸雞,味道酸酸甜甜咁,都好食,雞又滑!
  • 廚師卡邦尼年糕
  • 烏卒卒
2015-09-06 4970 浏览
Wandering around the food forum at Times Square and decided to try out this place. There was about a 20 minute wait which was well worth it. I had their summer special Pumpkin and pork meatball topokki. I was very pleasantly surprised I had never had topokki before and it was delisious. It came in a cheese Alfredo type sauce. It did have a substantial amount of onion in it however I avoided that as I am not a huge onion fan. Over all it was reasonably priced and was a delicious I would come here

I had their summer special
Over all it was reasonably priced and was a delicious I would come here again.
2015-09-03 3003 浏览
適達星仔黎香港, 中午特登過黎陪我食lunch中午雖然人冇夜晚咁多但最後都要等左40mins先有位, 都算快了見網上d有都話卡邦尼年糕好食, 就決定點哩個不過佢都有幾個辣度, 因為怕佢中辣太辣, 我地就點了小辣即係地嶽卡邦尼年糕係平時的辣炒年糕, 加了卡邦尼醬醬汁好好食, 年糕口感煙刃, 唔錯烏率率(墨魚汁飯卷)加了墨魚的飯卷增加了煙韌o既口感味道都唔錯, 不過我覺得冇想像中咁好食~總結, 野食係好食o既不過份量就唔多價錢算係中價, 唔係特別抵食如果唔洗等好耐都可以黎
適達星仔黎香港, 中午特登過黎陪我食lunch
中午雖然人冇夜晚咁多
但最後都要等左40mins先有位, 都算快了

見網上d有都話卡邦尼年糕好食, 就決定點哩個
不過佢都有幾個辣度, 因為怕佢中辣太辣, 我地就點了小辣
即係地嶽卡邦尼年糕
係平時的辣炒年糕, 加了卡邦尼醬
醬汁好好食, 年糕口感煙刃, 唔錯
烏率率(墨魚汁飯卷)
加了墨魚的飯卷增加了煙韌o既口感
味道都唔錯, 不過我覺得冇想像中咁好食~
總結, 野食係好食o既
不過份量就唔多
價錢算係中價, 唔係特別抵食
如果唔洗等好耐都可以黎
2014-12-26
2015-09-02 3129 浏览
School Food到依家都係好受人歡迎, 就算係平日夜晚, 都會有好多人嚟食野其實都唔係冇原因, 雖然餐牌上嘅食物冇其他地方咁多,但係創意同好味程度爆分, 令到佢到依家都係一個算係成功嘅創意餐廳.烏卒卒 - 我食咗2次School Food, 2次都有叫烏卒卒. 呢個"小卷"嘅不同之處係飯粒有微溫, 卷入面嘅汁微辣, 再點上甜甜地嘅味道似沙律醬嘅醬, 口感同味道一流!軟芝士泡菜鐵鍋飯 - 呢個味道冇咩特別, 係全部野食我覺得價錢比較唔合理嘅一碟主要用泡菜汁炒, 冇咩菜另外覺得如果佢事先將芝士撈埋一齊會唔錯, 但咁樣上菜後當我撈埋一齊之後已經撈唔勻所以如果事先炒埋一齊, 食嗰陣會見到芝士絲就真係perfect火焰卡邦尼年糕 - 亦係我最欣賞嘅菜之一我唔算好食得辣, 雖然佢喺menu列出呢個係2條辣椒, 但個辣我都接受到同埋隻汁係辣中帶甜, 再加咗啲芝士味,我恨不得打包啲汁返去撈飯食甜心鳳梨艾菲 - 其實都有啲貴佢似菠蘿特飲, 雖然得4舊菠蘿, 不過野飲隻色好靚兩人夠食, 仲要打包咗小小飯返去! 每位加一後$181雖然啲野食係唔錯, 但價錢唔平, 唔會成日嚟食
其實都唔係冇原因, 雖然餐牌上嘅食物冇其他地方咁多,
軟芝士泡菜鐵鍋飯
主要用泡菜汁炒, 冇咩菜

火焰卡邦尼年糕 - 亦係我最欣賞嘅菜之一
同埋隻汁係辣中帶甜, 再加咗啲芝士味,
我恨不得打包啲汁返去撈飯食
甜心鳳梨艾菲
甜心鳳梨艾菲 - 其實都有啲貴

佢似菠蘿特飲, 雖然得4舊菠蘿, 不過野飲隻色好靚

兩人夠食, 仲要打包咗小小飯返去! 每位加一後$181
雖然啲野食係唔錯, 但價錢唔平, 唔會成日嚟食
2015-09-01
甜心鳳梨艾菲
2015-08-25 3201 浏览
由於同事於多個月前就已經不停話school food好難等位而且食物好有傳統韓國風味, 今日終於有機會去會一會佢la,坐我地附近嘅顧客都係韓國人,馬上睇下佢地食緊邊幾款食物先, 由落order到上菜,其實都好快!店內燈光偏暗,櫈都係School Style, 都幾舒服⋯。餐牌唔算太多選擇。除左有傳統韓式料理,也有創新獨特嘅fusion 菜式。但大部份都係澱粉質嘅食物。香料炸雞沙律起初我地以為炸雞應該係雞件, 原來係炸雞絲, 炸雞外皮都幾脆,不過炸粉/炸醬多厚身,而且唔似新鮮炸起,雞肉無咩味道仲乾乾爭爭的, 真係麻麻地... 芥末醬得好少,沙律菜嘅份量ok。韓式薄燒豬頸肉鐵鍋炒飯食物熱辣辣上枱, 好香辣惹味,我地好快咁撈混d芝士同太陽蛋, 地口感一流。不過芝士再加蛋的配搭就有d膩了。而且呢個飯都幾油下, 味道就唔算太辣,仲有少少飯焦添,4 個人分啱啱好。卡邦尼年糕我地睇到呢個fusion 菜咁特別, 就抱住一試無妨的心態去試, 結果是意料之外地好味, 個汁好creamy唔算好"漏"而且仲甜甜地,同無咩味道嘅年糕多夾,不過d 粉絲吸左太多汁醬,好"漏"喎~ 可能唔加粉絲會更好~烏卒卒墨魚卷
香料炸雞沙律
香料炸雞沙律
用小卷砌成2 朵花, 旁邊有d 沙律醬,
韓國人叫呢d做"紫菜包飯卷",黑麻麻既墨魚汁飯卷,d 飯其實無墨魚味,包住魷魚,魷魚有小小辣辣地,煙煙韌韌,又幾特別喎!仲有舊好似係醃蘿蔔,甜甜地好爽脆,好有驚喜... Yummy!呢款絕對值得一食。
烏卒卒墨魚卷
總括,環境同食物都算唔錯,但如果要排好耐隊嘅話,我又覺得唔值囉。始終都唔係好好味到要排1 個鐘或以上,亦都唔會特登再嚟喇。
當小吃食還是可以的。其實d服務員唔夠細心,叫左幾次先拎水過黎,其實我覺得食韓國嘢飲水已經好match,因為去到韓國嘅餐廳都只係俾水你。另外,用餐時間只有75mins(由首位入座起計)。
2015-03-10
2015-08-02 6004 浏览
有了分店後,school food終於好排好多,這天閒日來到6點半左右,都不用排隊就可直接入內了。看看餐牌,卷物一定要嗌重有炸雞,年糕今日就來一一試味吧。香口炸雞,不過不失,作為前菜,合格啦!卡邦尼年糕好好食呀,韓國粉絲煙軔索哂D汁,個汁好creamy唔漏又甜甜地,又邪惡又好好食呀!黑麻麻既飯卷,包住魷魚,又係好好食。來到最適合夏天既冷麵,麵質煙軔,碎冰冷麵汁真係好冰凍,隔左d時間都唔怕,加上辣辣地既泡菜非常之深得我心。又係好食。青檸艾菲,唔知係咩,當係梳打吧,很順喉又好飲加上青檸的清香,真的很解渴,很適合summer。總括而言,買單$130到一位,價位合適而且在傳統韓國食品中加入了新穎的元素,滿足又好食,值得一試。
看看餐牌,卷物一定要嗌重有炸雞,年糕
今日就來一一試味吧。
香口炸雞,不過不失,作為前菜,合格啦!
Chicken Onion Salad
卡邦尼年糕好好食呀
卡邦尼年糕
黑麻麻既飯卷,包住魷魚,又係好好食。
魷魚墨魚飯
水冷麵
青擰荔枝艾菲
2015-07-27
魷魚墨魚飯
水冷麵
青擰荔枝艾菲
2015-07-23 5507 浏览
親友在日本回來香港, 來個洗塵兼收手信飯聚大家都知佢這一年已經食左好多日本菜, 所以一致否決了日本菜~~最終決定食韓國菜, 但又不想次次都燒肉咁滯,所以選了一間大家都未試過的school food本身約6:30在TIMES 度等, 心想咁早應該未有太多人食飯吧,於是便叠埋心水,在樓下等齊人才上餐廳怎料...一上到去, 已經超多人圍住個門口, 大鑊 叫緊210, 取票是250, 等成40張枱, OH MY GOD~~~還好中間都多票都係飛走了, 因為大家都等唔切吧終於大概等了半個鐘多少少就到我地了而因假期關係, 侍應提醒要75分鐘內要交枱在門口等位時, 大家由唔太肚餓, 等到個肚開始打鼓, 所以等位時已經選好想食咩了, 即刻點菜~~~飲品: 青檸啫喱荔枝艾菲一JAR上, 我們3個女生分剛剛好而所謂的艾菲到底是甚麼呢,原來 艾菲 (ATHIE) = ALE+ SMOOTHIEALE 明明應該酒類, 而SMOOTHIE 應該是很"杰"身的果汁類,兩者合併其實都係唔知係咩, 最初還擔心是乳酸類呢 謎底終於解開: 其實係類似青檸梳打+ 荔枝肉茸 + 青檸啫喱當中薄荷葉的清爽香氣, 配合其他較
親友在日本回來香港, 來個洗塵兼收手信飯聚
大家都知佢這一年已經食左好多日本菜,
所以一致否決了日本菜~~
最終決定食韓國菜, 但又不想次次都燒肉咁滯,
所以選了一間大家都未試過的school food

於是便叠埋心水,在樓下等齊人才上餐廳
怎料...一上到去, 已經超多人圍住個門口, 大鑊

還好中間都多票都係飛走了, 因為大家都等唔切吧
終於大概等了半個鐘多少少就到我地了
而因假期關係, 侍應提醒要75分鐘內要交枱

在門口等位時, 大家由唔太肚餓, 等到個肚開始打鼓,
所以等位時已經選好想食咩了, 即刻點菜~~~

飲品:
青檸啫喱荔枝艾菲
一JAR上, 我們3個女生分剛剛好
而所謂的艾菲到底是甚麼呢,
原來 艾菲 (ATHIE) = ALE+ SMOOTHIE
兩者合併其實都係唔知係咩, 最初還擔心是乳酸類呢

當中薄荷葉的清爽香氣, 配合其他較濃味的韓食,
味道酸酸甜甜, 很易入口, 解渴一流

脆雞伴大蔥沙律
播完星星後, 我想韓國最受歡迎的食物應該一定有炸雞的份

炸雞的調味未見突出, 炸得算香脆了, 肉質不會太硬,
只是未能鎖住肉汁, 咬落比較乾身
大蔥沙律的大蔥或許是因用酸辣汁拌勻,
使蔥本身的辣味則沒那麼明顯, 更易入口了

烏卒卒(墨魚)
其實同日式的小卷是一樣, 不過韓國人叫這些做"紫菜包飯卷",
而SCHOOL FOOD 更是將這些小卷砌到成朵花咁,
加埋D 沙律醬畫碟裝飾, 係幾有心思的~~
烏卒卒內裡是包着墨魚, 飯以墨魚汁煮黑了,
不過飯的墨汁味不明顯, 墨魚略帶少許甜辣味,
想起日本函館的 魷魚釀飯, 不過這裡是把墨魚卷於飯中
這個烏卒卒食落會有些爽脆的口感, 估計應該有醃蘿蔔乾,
只是由於黑得滯, 所以睇唔到

廚師卡邦尼年糕
最初對這菜式不抱太大期望(所以忘記影相), 不過見係推介菜式,
抱着一試無妨的心態去嘗試, 結果是意料之外的好味道
其實我真的真的真的好喜歡食煙靭口感的食物,
所以年糕真的很合我胃口
沒想過卡邦尼汁與年糕竟然能這麼夾,
這個卡邦尼汁雖然弄得偏甜, 如夾了內裡的粉絲, 或許會太膩了,
但因年糕本身沒有味道, 汁醬要較重味先OK
可能不加粉絲會更好
不過奇怪的是, 明明餐牌話有辣椒, 但我們幾個均試不出有任何辣味呢

新村拉麵
後加的一道菜, 是見隔離枱點了, 又看似幾好食,所以跟着點的
最初以為是炸醬麵的汁料, 但食落就不像
配料有雞蛋, 車厘茄, 韓式魚片, 青瓜絲 及......年糕
沒錯, 又係年糕了, 我的至愛

結果跟親友說, 麵歸你們, 年糕給我, 嘻嘻~~~

之後也看了其他人的食評,
看來在SCHOOL FOOD 要選對菜色才可,
否則很容易中伏, 慶幸今次全部都選對了
2015-07-18
  • 廚師卡邦尼年糕
2015-07-17 5418 浏览
作為一個祟韓的偽韓妹子,當然對韓國的美食也是情有獨終的。今日要求2位友人陪我一齊去想食好耐嘅School Food吃個飽先﹗我們選擇了銅鑼灣時代廣場分店,聽說這間分店的食物味道是最好的。由於我們6:30PM已到達,所以尚未到晚餐用膳時間,所以無需等位,YEAH﹗烏卒卒賣相一般,但味道同口感都不錯,墨魚汁加飯的配搭來做飯團也挺特別的。士多啤梨棉花糖艾菲,非常透心涼,口感好幼滑,而且也不會太甜,十分推介大家一定要飲﹗韓式薄燒豬頸肉鐵鍋炒飯,味道濃郁,口感一流。不過芝士再加蛋的配搭就有點膩了。明洞炸物併盤(炸雞肉丸、年糕、薯條),中間的醬汁實在太好味,薯條好正,好味過M記好多倍、炸雞肉丸味道同口感都不錯、至於年糕我就覺得無咩特別。廚師卡邦尼年糕,平日非常愛吃卡邦尼的我,實在不懂得欣賞呢口道菜式,只可以說口感一般,味道還可以接受。
士多啤梨棉花糖艾菲
韓式薄燒豬頸肉鐵鍋炒飯
明洞炸物併盤(炸雞肉丸、年糕、薯條)
廚師卡邦尼年糕
2015-07-16
士多啤梨棉花糖艾菲
韓式薄燒豬頸肉鐵鍋炒飯
明洞炸物併盤(炸雞肉丸、年糕、薯條)
2015-07-17 4667 浏览
又一次跟隨openrice龍虎榜搵嘢食~今次嚟到銅鑼灣人氣高企嘅韓食school food。話明人氣高企,要排隊已經係預料之內!一到門口,果然係好多人⋯接近於last order時段,人潮還不斷⋯又係有限時,個幾鐘用膳時間。排左十幾分鐘,入座第一時間當然要火速落order啦!因為可以爭取更多時間慢慢嘆。店內燈光偏暗,好自然令人有放鬆嘅心情⋯餐牌唔算太多選擇,比較西式化嘅韓國料理。圖片齋睇其實都幾吸引,樣樣都好想試,但見到附近檯面嘅食盆其實都幾大⋯基本上一人叫一個set,張檯其實應該啱啱夠擺⋯⋯結果最後揀左兩款主菜同一壺芒果特飲,再加一款小食⋯由落order到上菜,其實都幾有效率!好快就見到食物嘅盧山真面目!其實同圖片真係無異!呢樣其實可以加分!因為坊間有好多都係圖片只作參考,做到與圖片無異,基本好值得讚賞!芒果特飲,果香味道唔錯!容量都幾多,兩個人一人飲幾杯都仲有!烏卒卒(墨魚),個樣雖然烏卒卒,但一啲都唔醜樣!黑得嚟夠索!味道甜甜地,墨魚同飯粒好夾,仲有小小辣辣地,煙煙韌韌,又幾特別喎!軟芝士泡菜鐵鍋飯,賣相好吸引喔!每粒飯嘅顏色好均勻,飯亦處理得好,唔太乾唔太濕,味道亦係甜甜,又辣
又一次跟隨openrice龍虎榜搵嘢食~
今次嚟到銅鑼灣人氣高企嘅韓食school food。
話明人氣高企,要排隊已經係預料之內!

軟芝士泡菜鐵鍋飯,賣相好吸引喔!每粒飯嘅顏色好均勻,飯亦處理得好,唔太乾唔太濕,味道亦係甜甜,又辣辣地。味道就中規中舉啦!

每款主菜都可以加錢換小食,可以加沙律、炸雞等⋯結果揀左炸雞啦⋯不過味道就⋯麻麻,雞肉處理得較濕,唔夠乾身同脆!雞肉質地亦唔夠滑,有啲似麥樂雞咁!

總括,環境同食物都唔錯,但如果要搞到咁瘋狂排隊,我又覺得未夠值得。始終都未去到咁頂級嘅滋味,試過其實已經足夠,但要下次再特登嚟?咁又未必喇^_^''
炸雞
芒果特飲
餐牌
1948 浏览
2015-07-12 4045 浏览
菜色与传统韩国料理有很大不同 没有石锅拌饭 炒粉丝 泡菜或海鲜锅,重点突出了手卷和年糕。 我们点了炸鸡 虾卷 还有浓汤拉面。整体口感还不错, 炸鸡外脆里嫩 ,拉面Q弹有劲,虾卷清淡中带鲜味,料也是很丰富的。本想试试年糕,但看其口味太重很腻就没下手点。可能不太prefer辣, 所以不喜欢拉面的汤底。相比其他韩国料理觉得这家属于重口味,还是更爱石锅拌饭和粉丝锅。
要講韓式輕食 相信大家都會同Hungry cam主人一樣諗起School Food雖然有幾間分店 但lunch dinner的時候黎到想唔洗點排隊還是有一定的難道如果想避免人潮 建議大家可以揀tea time或者宵夜(當然係last order之前)去碰下運氣入番正題 久聞呢到的烏卒卒名氣好高 黎到點可以唔一試?嘩! 首先賣相好吸引 黑色的墨魚汁好eye catching 再配上魷魚 個汁好惹味再點埋沙律醬好開胃另外見到有個期間限定的roll又想試下 賣相黎講就更鮮豔奪目都係有烏卒卒的墨魚汁但入邊收變左鰻魚 都唔錯但墨汁配墨魚好似夾d天氣比例熱Hungry cam主人同朋友都只係想食凍食於是我地再嗌左個韓式水冷麵嘩點知好辣! 食韓式果種好惹味但又好辣果種辣lol 你會想繼續食但又要狂添水

入番正題 久聞呢到的烏卒卒名氣好高 黎到點可以唔一試?

天氣比例熱Hungry cam主人同朋友都只係想食凍食

於是我地再嗌左個韓式水冷麵
晚上跟大胃王出了銅鑼灣,辨好事情之後當然要食點東西 ~ 說著說著,原來大胃王還沒有食過School Food,所以今晚就帶他去食食吧~八時許到達,要等位呢,等了大約半小時就可以入座,尚算快呀~小妹已食過School Food 很多次啦,所以餐牌就掉給大胃王,讓他選吧~行得熱辣辣的,當然要點些冰涼的啦~所以選了藍莓艾菲 ($98),艾菲內有不少藍莓果肉,入口甜美冰涼,真的很消暑呀!香蔥炸雞沙律 ($86) 微辛清爽的大蔥, 配著炸得香脆嫩滑的炸雞,那有不好食的道理?火焰卡邦尼年糕($68) 是小妹的至愛~ 香濃滑溜的辛辣醬汁,加上煙韌的年糕,炒得香口的洋蔥及煙肉,真的很美味呀!最後,當然少不了飯卷啦~大胃王選了校園花卷 ($64),薄薄的蛋皮包著紫菜飯卷,內有甜甜的韓式牛肉,不錯呀~這頓美味的,因為用了Mira plus 會員卡八五折優惠,只是三百大洋,抵食極了~

八時許到達,要等位呢,等了大約半小時就可以入座,尚算快呀~
藍莓艾菲
香蔥炸雞沙律
校園花卷
用餐优惠
優惠券
校園花卷
2015-06-27 3725 浏览
碰巧當晚人龍比較短,我終於試了這間出名要排隊的韓式食店,可惜食物普普通通,令人失望。韓式炸雞與麥樂雞相似,你可以說麥樂雞也好味,但我期望的是吃到真正的炸雞肉。芝士鐵鍋飯比較值得試,很惹味,還有飯焦。但這款幾乎每枱都點的特飲,真的不值一提...只是稀釋了的乳酸飲品,還索價差不多一百元!有沒有人可以解釋,為何要排隊食這間店?艾琳熊推介指數:2分 (滿分為5分)

炸雞
芝士鐵鍋飯比較值得試,很惹味,還有飯焦。
芝士鐵鍋飯
有沒有人可以解釋,為何要排隊食這間店?

艾琳熊推介指數:2分 (滿分為5分)
2015-06-20
2015-06-26 3292 浏览
五點倒想食Dinner,大部分食肆要六點才開場,於是想到School Food,之前吃過一次,感覺幾新鮮幾得意,呢次五點來到都要等約10分鐘先入得!難怪分店已開了幾間明洞炸物拼盤$88有炸雞肉丸、年糕、薯條,加$48要了一份韓式炸雞塊這個拼盤很油膩很熱氣,薯條是幼身較硬較乾身那種,味道夠鹹,而且滲滿油雞肉丸不討好,一咬下去是散身的雞肉;反而年糕幾特別,咬下去有點煙韌的口感。韓式炸雞塊唔好食,又係成口油烏卒卒$75墨魚汁帶點稔口既米飯,加上甜甜辣辣既魷魚,再點埋個沙律醬,簡直食到停唔倒口!香煎韓牛餡餅外層是帶麵粉香的薄餅,夾著碎牛肉,幾好味!上面那些甜甜的醬料無疑是點綴了無咩味既薄餅,但由於份量頗多,吃下去有些膩。整體來說感覺是很新鮮美味的!School Food的Menu選擇不算多,當小吃食還是可以的。順帶一提的是服務員不夠細心,叫了幾次要水才送到

明洞炸物拼盤$88
炸雞肉丸、年糕、薯條,加$48要了一份韓式炸雞
韓式炸雞塊唔好食,又係成口油

烏卒卒$75
香煎韓牛餡餅

順帶一提的是服務員不夠細心,叫了幾次要水才送到