2020-11-27 41 浏览
海鮮一向都不平,雖然香港以前是漁港,但海鮮都是進口為主了。問起朋友那間餐廳食生蠔與海鮮抵食而又有品質,力推呢間。除了海鮮仲有西餐好似意粉及扒,滿足大部份人胃口慾望了。蠔抵食程度總於見識到了。$50 已經有生蠔,細隻通常食佢架蠔味多於感受肉質水,有少少海水味及金屬味,而肉質爽身。加上少少檸檬汁架酸味,整體味道更和合本住食海鮮而來,點左盤$298 seafood platter ,當中有蝦4隻芝士焗扇貝,龍蝦,蒜蓉翡翠螺4雙同芝士黑松露焗大黑菇。放了大量芝士,龍蝦肉好紮實,芝士混埋蝦膏同蝦子,美味卻勁邪惡!螺同蝦加了蒜提香調味,爽身肉質維持一致口感。是份海鮮拼盤,一次過嚐了多款海鮮,不亦樂乎。$58 Parma ham.salad, 抵食之作,食左太多海鮮啦要加碟salad , 放了好多Parma ham心腍點解可生蠔咁抵,薄利多銷,埋單唔傷銀包。

除了海鮮仲有西餐好似意粉及扒,滿足大部份人胃口慾望了。

螺同蝦加了蒜提香調味,爽身肉質維持一致口感。

是份海鮮拼盤,一次過嚐了多款海鮮,不亦樂乎。

心腍點解可生蠔咁抵,薄利多銷,埋單唔傷銀包。

自問對港島區餐廳唔太熟悉,夜晚想西餐之餘,又想食到新鮮生蠔。偶然發現呢間西餐廳,價錢算係相當親民。-烤焗海鮮拼盤 $298拼盤份量算幾足,包括咗2隻芝士焗原隻龍蝦、2隻巴馬臣芝士焗扇貝、4隻蒜蓉翡翠螺、2隻牛油蒜蓉焗虎蝦、芝士黑松露焗大蘑菇。龍蝦鋪滿經烤焗嘅芝士,鹹香十足,如果龍蝦肉再多汁啲會更好。最為欣賞大蘑菇,汁多有口感。其餘海鮮香氣稍嫌不足,入口未夠惹味。-精選生蠔 $54/半打呢款生蠔體型較小巧,拼盤伴有海鮮醬蘸取。生蠔勝在夠新鮮,帶海水鹹香但不覺腥膩,適合驚腥味嘅人士食用。肉質嫩滑,入口滑捋捋。-明太子雞翼 $58/4隻一上枱已經傳嚟陣陣香氣嘅雞翼,外型飽滿焦脆。雞翼釀有明太子餡料,辣味唔算突出,只係增添咗少少口感層次。-菠蘿味手調啤酒 $58手調啤酒設有幾款水果口味,今次揀咗菠蘿味一試。雖然飲得出係菠蘿味,但水果比想像中淡,麥味反而更突出。面層仲有綿密泡泡,賣相幾可愛。-凍蜂蜜柚子蜜 $28表現正常嘅一杯特飲,拌勻後飲用都唔會太甜,潤喉清甜。

-烤焗海鮮拼盤 $298

-精選生蠔 $54/半打
半打精選生蠔

-明太子雞翼 $58/4隻
明太子雞翼

-菠蘿味手調啤酒 $58
菠蘿味手調啤酒

-凍蜂蜜柚子蜜 $28
表現正常嘅一杯特飲,拌勻後飲用都唔會太甜,潤喉清甜。
凍蜂蜜柚子蜜
2020-11-22
半打精選生蠔
菠蘿味手調啤酒
凍蜂蜜柚子蜜
  • 精選生蠔
  • 芝士黑松露焗大蘑菇
2020-11-27 33 浏览
朋友介紹銅鑼灣區有一間比較隱世的西餐小店,決定不如訂座一試,兩位去到食下海鮮,不知幾寫意。入到去有啲綠色嘅主題,小清新,裏面都幾多人,證明呢間餐廳都有返咁上下實力!餐牌選擇好多,但係最近身體情況所以唔可以食生蠔,就唯有食啲熟食嘅海鮮頂住先!烤焗海鮮拼盤$298芝士焗原隻龍蝦,巴馬臣芝士焗扇貝兩隻,蒜蓉翡翠螺四粒,芝士黑松露焗大蘑菇一隻,牛油蒜蓉焗虎蝦兩隻裏面有原隻龍蝦,非常鮮味,爽口彈牙芝士味道非常突出,我也很喜歡吃焗扇貝彈牙鮮甜,翡翠螺大大隻,口感爽口,不少得虎蝦同事有很香的蝦頭膏,鹹香又有鮮味。芝士黑松露焗大蘑菇十分Juicy,正!韓式炸雞塊$68估唔到喺呢啲地方竟然可以食到韓式炸雞,仲有醬汁俾你點,炸雞熱辣辣香口金黃又Juicy~蘋果汁$28因為並不提供清水,可以揀酒精如生啤,紅白酒或者果汁類飲品都係唔錯的選擇。

烤焗海鮮拼盤$298

韓式炸雞塊$68

蘋果汁$28
2020-11-26 41 浏览
估唔到係銅鑼灣嘅巷仔搵到依間高質素嘅餐廳,鐘意飲酒嘅我一入到去就好開心!因為cocktail freeflow都只係$98,都有埋啤酒、house red/white揀,正!另外都幾推介依到嘅生蠔,價位係$9-$39隻,$9隻嘅精選生蠔細細隻但性價比最高,有濃郁嘅海水鹹鮮味。白酒煮馬尼拉蜆($78),蜆肉肥美,白酒岩岩好可以帶出蜆肉嘅鮮甜。意大利巴馬火腿盤($128),入面有parma ham,coppa同salami。色澤好靚,鹹香味好正,但始終都係覺得就咁食太鹹,有哈蜜瓜會正啲!整體黎講依間餐廳整體性價比都幾高,值得幫襯!

整體黎講依間餐廳整體性價比都幾高,值得幫襯!
2020-11-20
如果有機會將心底裡既說話講出黎,你又會唔會想知?無論將來定現在,有緣既話你一定會聽到。仲好記得曾經呢間「Season Oyster · Wine Bar」係我地相識既,兩年後既今日我故地重遊,發覺所有野都都無變,只係坐係我對面既唔再係你,而係一大盤生蠔呀!我最愛既生蠔呀!今晚枝白酒終於大派用埸啦喂!👇📌Oyster · Set -▪ Raleigh Chardonnay - $198▫ 黎到呢到必點既生蠔套餐,只係需要任揀餐廳一枝紅/白酒,就可以用極平優惠價換購半打中碼或一打精選生蠔。我今次揀左呢枝南非品牌既白酒,聞落有淡淡既果香味,屬於容易入口既級數,適合唔經常飲酒既女仕們;而後勁仲帶點清甜感,配上生蠔就無得輸啦。▪ Daily Selected Oyster - $50 (12pcs)▫ 今晚餐廳是日既「精選·生蠔」來自南非產地,本身賣點唔係肥大肉厚,而係sell個味道同層次感;食落海水味非常突出,而口感偏向creamy少少,呢個size一啖一隻果種滿足感令人難以抗拒。仲可以以$9一隻無限添食,不過要嗌一打起步,咁抵玩仲係邊到搵呀?📌Main · Course -▪ Baked L
如果有機會將心底裡既說話講出黎,你又會唔會想知?

無論將來定現在,有緣既話你一定會聽到。仲好記得曾經呢間

我故地重遊,發覺所有野都都無變,只係坐係我對面既唔再係你,

📌Oyster · Set -
Raleigh Chardonnay - $198
Raleigh Chardonnay

▫ 黎到呢到必點既生蠔套餐,只係需要任揀餐廳一枝紅/白酒
就可以用極平優惠價換購半打中碼一打精選生蠔
我今次揀左呢枝南非品牌既白酒,聞落有淡淡既果香味,
Raleigh Chardonnay

屬於容易入口既級數,適合唔經常飲酒既女仕們;
而後勁仲帶點清甜感,配上生蠔就無得輸啦。

Daily Selected Oyster

▫ 今晚餐廳是日既「精選·生蠔」來自南非產地,本身賣點

📌Main · Course -
Baked Lobster · Cheese Butter · Rough Fries - $99

▫ 性價比一絕既限定套餐「芝士焗波士頓龍蝦·粗薯條」,半邊
龍蝦肉配半溶芝士,而且芝士滲透哂龍蝦肉裡面,味道相當惹味;

而肉質食落爽口彈牙,配上炸到金黃色既粗身薯條,外層爽脆,
成個口感兩者相當之夾。

Pasta · Aglio E Olio · Claims - $128
Pasta · Aglio E Olio · Claims

▫ 就連意粉都幾有驚喜,呢個「牛油·蒜香蜆肉·意粉」份量
比我預期中多,兩個人都夠哂有突。而且上到枱仲非常夠熱,
Pasta · Aglio E Olio · Claims

食落蒜香牛油味十足,每條意粉口感又夠軟腍,認真唔錯。
2020-11-25
2020-11-26 22 浏览
放工後同朋友chill一chill,來到呢間位於銅鑼灣小巷內既chill bar餐廳, Season Plus. Season Plus 主打係生蠔同酒吧,仲有扒類海鮮意粉等西餐料理.首先當然要試下佢地既生蠔啦! 我地試咗精選生蠔同美國中碼生蠔. 精選生蠔為細碼生蠔. 雖然size偏細,但細碼生蠔入口比大蠔來得鮮甜, 海水味道比較淡,適合較少食生蠔既朋友. 而中碼美國生蠔海水鮮味比較重小小, 但生蠔肥美亦好新鮮.我地都試咗Season Plus推薦既烤焗海鮮拼盤. 拼盤頗具份量,適合2-3人食用. 由唔同海鮮蝦貝類同大啡菇組成. 另外配上芝士同百里香等香草頗為惹味. 如果咩都想試吓,海鮮拼盤係唔錯既選擇~ 最後我地仲甜咗份牛油蒜香蜆肉意粉. 意粉底用蒜蓉,牛油,百里香等炒熟,再配上鮮甜既蜆肉配搭得夠惹味.
放工後同朋友chill一chill

首先當然要試下佢地既生蠔啦!

我地試咗精選生蠔同美國中碼生蠔.

我地都試咗Season Plus推薦既烤焗海鮮拼盤.
拼盤頗具份量,適合2-3人食用.

最後我地仲甜咗份牛油蒜香蜆肉意粉.

餐廳稍為偏離銅鑼灣中心,位於中央圖書館附近嘅一條橫街入面。呢度地方唔算好大,但環境舒適,仲有一道紅酒木箱排成嘅特色牆,幾有格調🤗!.🔸 (HK$50/半打)原價係HK$108半打,但餐廳推出咗優惠,客人只要選購白/紅酒,就可享生蠔優惠😍。呢度酒嘅款式都幾多,同朋友諗咗一陣之後,我哋點選咗 (HK$268),再點選埋呢款生蠔,價錢平咗差唔多一半,真係好抵😆!白酒充滿果香,生蠔隻隻肥美鮮甜,正👍🏻!.🔸 (HK$99)呢個菜式以小鑊呈上,賣相特別😆!龍蝦面頭係滿滿芝士,十分邪惡😈!粗薯條係即點即炸,夠晒熱辣辣,而且份量好多,係另一抵食之選🙌🏻!.🔸 (HK$298)拼盤係2人份量,包括:芝士焗原隻龍蝦🦞、巴馬臣芝士焗扇貝焗2隻、蒜蓉翡翠螺4粒、芝士黑松露焗大蘑菇1個🍄、牛油蒜蓉焗虎蝦2隻🦐。一個拼盤就包咗幾款海鮮,鮮甜又抵食😋~.🔸 (HK$128)拼盤份量幾多,包括: 挪威煙三文魚、巴馬火腿、有機沙律菜、法式凍熟蝦🦐,再配上意大利黑醋,食落十分開胃😚!.🔸 (HK$78)菜式份量算幾多,蜆肉大粒而鮮甜,仲有少少白酒味,不過用咗幾多牛油🧈,食落偏油膩,個別蜆仲有少少沙🙈。.✨妹豬仔👧🏻💬:

🔸[美國中碼生蠔🦪] (HK$50/半打)
原價係HK$108半打,但餐廳推出咗優惠,客人只要選購白/紅酒,就可享生蠔優惠😍。呢度酒嘅款式都幾多,同朋友諗咗一陣之後,我哋點選咗[清新果香新西蘭白酒🥂] (HK$268),再點選埋呢款生蠔,價錢平咗差唔多一半,真係好抵😆!白酒充滿果香,生蠔隻隻肥美鮮甜,正👍🏻!
美國中碼生蠔

🔸[芝士焗波士頓龍蝦(半隻)配粗薯條🦞🍟] (HK$99)
芝士焗波士頓龍蝦(半隻)配粗薯條

🔸[烤焗海鮮拼盤] (HK$298)
烤焗海鮮拼盤

🔸[精選沙律拼盤🥗] (HK$128)
精選沙律拼盤

🔸[白酒煮馬尼拉蜆] (HK$78)
白酒煮馬尼拉蜆

✨妹豬仔👧🏻💬: 整體嚟講,食物味道同質素不過不失,環境亦十分舒適,適合情侶/三五知己約會食飯傾下計,而且價錢相宜,又可以過下海鮮癮,係個唔錯嘅餐廳選擇😉。
芝士焗波士頓龍蝦(半隻)配粗薯條
精選沙律拼盤
白酒煮馬尼拉蜆
2020-11-24 23 浏览
-我同女朋友肚餓😞行過咁啱見到呢間餐廳就入去試下😏見有好多唔同款野食有🦪生蠔、🦐海鮮、🐮牛扒、各款小食😋🦪生蠔我試左幾款❣️美國中碼生蠔🦪 好大隻生蠔成隻手掌咁長好誇張🤩🦪南非生蠔 呢個幾鮮甜,唔錯 仲encore 左🦞烤焗海鮮拼盤 $298雖然呢度🦪生蠔同酒🍷出名但我地點左呢個拼盤都值得推介有🦞芝士焗原隻龍蝦、巴馬臣芝士焗扇貝、蒜蓉翡翠螺、大啡菇🍄、牛油蒜蓉焗虎蝦🦐份量都幾多幾抵食🐔炸雞軟骨串 、黃金炸豆腐D 炸物都做得幾好我用嚟送啤酒 好開胃
我同女朋友肚餓😞
行過咁啱見到呢間餐廳
就入去試下😏
見有好多唔同款野食
有🦪生蠔、🦐海鮮、🐮牛扒、各款小食😋
🦪生蠔我試左幾款

仲encore 左

🦞烤焗海鮮拼盤 $298
雖然呢度🦪生蠔同酒🍷出名
但我地點左呢個拼盤都值得推介
有🦞芝士焗原隻龍蝦、
巴馬臣芝士焗扇貝、
蒜蓉翡翠螺、大啡菇🍄、
牛油蒜蓉焗虎蝦🦐
份量都幾多幾抵食

🐔炸雞軟骨串 、黃金炸豆腐
D 炸物都做得幾好
我用嚟送啤酒 好開胃
2020-11-24 25 浏览
最近股票賺到小小錢,就決定對自己好d,食餐好d la~烤焗海鮮拼盤 $298一上枱,見到咁大盤烤好哂既海鮮拼盤都流哂口水🤤龍蝦質素好新鮮,烤香味後都保持到龍蝦鮮甜爽口既肉質。海蝦大大隻,食落好嫩口彈砂。扇貝表面燒得焦香,食落感覺巧新鮮~美國中碼生蠔 $50/6隻佢既中碼生蠔超肥美,個人好鍾意佢既海水鮮味~而且餐廳有跟埋檸檬汁同蕃茄醬,可以照顧唔同口味既人士👍易飲果甜南非白酒 $198食好東西,冇理由唔叫枝白酒嘆下呢。呢隻白酒味道香甜,好易入口,配生蠔真係一流🤤👍美國特級安格斯肉眼 $248安格斯肉眼烹調時間把握得好好,外質熟而不焦,入邊就6-7成熟,而塊牛肉味濃濃,咬落有肉汁幾juicy添😋
最近股票賺到小小錢,就決定對自己好d,食餐好d la~
烤焗海鮮拼盤 $298

美國中碼生蠔 $50/6隻

易飲果甜南非白酒 $198
美國特級安格斯肉眼 $248
  • 美國中碼生蠔
2020-11-23 22 浏览
-同男朋友想食豪d啤一啤🍻佢嘆下因為搞婚禮d 野搞到一頭煙去左間朋友介紹嘅隱世餐廳位於銅鑼灣嘅season oyster & wine bar顧名思義係食生蠔🦪由於男朋友唔食生蠔🤭所以得我一個擦😍佢哋啲玩購價好吸引🤩凡購買紅白酒 🍷加50 蚊就有一打生蠔🦪精選生蠔 幾好味、幾清甜、幾新鮮本人怕太creamy 嘅生蠔呢款生蠔啱晒我可以食勁多隻都唔會好溜😏🐮美國特級格斯西冷 $198肉質唔錯😌有濃濃牛味我地二個化骨龍好快就食哂左件西冷Overall 環境唔錯幾適合邊飲酒邊談心
同男朋友想食豪d
所以得我一個擦😍
佢哋啲玩購價好吸引🤩
凡購買紅白酒 🍷加50 蚊就有一打生蠔
🦪精選生蠔
幾好味、幾清甜、幾新鮮
本人怕太creamy 嘅生蠔

我地二個化骨龍好快就食哂左件西冷

Overall 環境唔錯
幾適合邊飲酒邊談心
2020-11-23 17 浏览
喺銅鑼灣同天后之間嘅一條小街入面有一間小店,地理位置唔算方便📍,但係就算平日嘅夜晚都有唔少客人👩‍👩‍👦‍👦,一定有原因嘅.對間餐廳唔太熟悉,本身都唔抱太大期望,但係反而食物質素都唔錯😮,價錢仲要幾平🤑,幾抵食.佢哋做緊個promote,只要叫一支酒🍾,就可以優惠價叫半打生蠔🦪,好抵食,生蠔係美國生蠔🦪,海水味都重,另外我哋仲叫左南非🇿🇦同法國🇫🇷生蠔.海鮮叫咗白酒煮馬尼拉蜆,雖然蜆唔係好大隻,但係勝在白酒汁夠香😋,直頭想當湯飲,另外仲叫咗芝士焗原隻龍蝦🦞,龍蝦幾多膏,龍蝦肉都夠爽.肉類就叫咗美國🇺🇸特級安格斯肉眼🥩,medium rare,有驚喜喎,肉質夠淋滑又有肉味,值得叫😋

2020-11-23 12 浏览
生蠔癮起,一於同朋友去「蠔」一「蠔」佢😆不得不讚Season Oyster & Wine Bar依間蠔吧,環境唔錯,無論同👩‍❤️‍💋‍👨另一半或者👯‍♀️朋友一齊黎摸下酒杯底都適合🙌🏻除左🦪生蠔有質素,其他snacks同main course 亦一樣咁令人滿足😘-我地開左支🍾意大利白酒,然後以換購價$50就食到6️⃣隻中碼生蠔🦪🤩生蠔有返咁上下size而且質素一啲都唔差,性價比係超高⚠️另外單點左🔸南非生蠔🔸法國生蠔🔸想試多啲唔同層次嘅味道😋淨係生蠔依個部分,已經回頭率好高💯-🍾白酒煮馬尼拉蜆▫️作為熱食頭盤份量剛好,白酒汁味夠濃香蜆肉爽口👍🏻🦞芝士焗原隻龍蝦▫️龍蝦肉爽口彈牙😬,係食得出嘅新鮮,簡單配🧀芝士焗已經好好味~🥩美國特級安格斯肉眼▫️餐廳有唔同牛排可以揀💁🏻‍♀️,我地偏愛肉眼,鍾意佢有牛味之餘肉質夠淋,點左Medium-rare火喉控制剛好😎 同埋個🥔薯角好好味!🤩
生蠔癮起,一於同朋友去「蠔」一「蠔」佢😆

生蠔有返咁上下size而且質素一啲都唔差,性價比係超高⚠️
另外單點左🔸南非生蠔🔸法國生蠔🔸想試多啲唔同層次嘅味道😋
淨係生蠔依個部分,已經回頭率好高💯

2020-11-23 61 浏览
朋友喜歡食蠔,一早預訂了這間蠔吧讓他大吃一頓,誰知他較早前看了中醫,要他禁酒禁生冷食物.....雖然來到蠔吧,也只好乖乖吃熟食了。不過這間餐廳的蠔也真是很抵食,只要開一支紅/白餐酒,再加$50.- 就可以有成打細蠔 / 半打中蠔,眼見其他枱也有點生蠔,朋友也是飲恨 XD說回我們的餐點,先來一份芝士焗波士頓龍蝦(半隻) 配薯條,龍蝦唔算好大隻,連鉗上,肉質彈牙,而且都幾多膏。味道方面,雖舖上厚芝士,亦未至完全覆蓋龍蝦甜味。薯條份量超多,味道正正常常。芝士牛油焗帶子 - 一份有兩隻,也有滿滿的芝士舖面,一口吃下既有芝士味也有帶子的鮮甜味。秘製醬汁焗豬肋骨 - 豬肋骨超大份量!!  雖然烤得乾身少少,較難切開,不過味道搭夠,醬汁似BBQ醬,惹味十足。薯角炸得香口鬆脆,熱氣都想追加的items!意式巴馬火腿意粉 - 意粉也是份量十足!  每一口意粉也掛著滿滿的忌廉汁,而且有著淡淡的火腿咸香味!!
雖然來到蠔吧,也只好乖乖吃熟食了。

味道方面,雖舖上厚芝士,亦未至完全覆蓋龍蝦甜味。

薯條份量超多,味道正正常常。

2020-11-22
2020-11-23 33 浏览
見到OpenRice的食評不錯,於是和朋友一起到銅鑼灣season oyster食晚飯,被安排坐上閣樓,閣樓有異味和有滴水問題。點菜時詢問服務員,那一款牛扒肉質比較軟,他們推介了日本霜降牛,但是牛扒來到,非常之韌,完全食唔到,之後要求更換,遭到服務員拒絕,另外叫左個頭焗海鮮拼盤,賣相不錯,食落好似柴皮,生蠔尚可。食左三度菜之後,想再點菜,被朋友制止,快啲飲埋啲酒,去第二間再食,埋單$1000,當買個教訓。
2020-11-23 52 浏览
今晚同勁鐘意食生蠔既男朋友黎到銅鑼灣食生蠔,食到好滿足。精選生蠔$9隻,超抵食,我地叫左1打半。雖然細細隻,但好creamy,性價比超高。美國中碼生蠔 $18隻,我地叫左4隻,蠔肉比較飽滿。南非生蠔No.1 $29隻,我地叫左3隻,第二大隻,食得到海水味。法國生蠔No.0 $39隻,我地叫左3隻,係最大隻,相對比較鹹。烤焗海鮮拼盤有芝士焗原隻龍蝦、巴馬臣芝士焗扇貝2隻、蒜蓉翡翠螺4粒、芝士黑松露焗大啡菇1隻、牛油蒜蓉焗虎蝦2隻,同樣好抵食。全部食物都係即做即做,慢功出細貨,兼保持到新鮮同熱度。威爾斯羊仔架配有沙律同薯角,羊架口感夠腍,無羊膻味,size都大好件,好有水準。
今晚同勁鐘意食生蠔既男朋友黎到銅鑼灣食生蠔,食到好滿足。
美國中碼生蠔 $18隻,我地叫左4隻,蠔肉比較飽滿。
生蠔

威爾斯羊仔架