2022-04-17 108 浏览
咖啡店的餐牌首頁介紹了名字的由來,社會心理學家說真正的喜歡來自對事物的第二印象Second Impression;咖啡店老闆希望令食客愛上虹吸咖啡。於是這天我就點了一杯虹吸咖啡,用上耶加雪夫咖啡豆。咖啡端上來時蒸汽不斷冒出,等幾分鐘後酸感不太強,飲得很舒服。我又點了一份焗通心粉,食物用鐵鑊盛著。芝士拉絲好邪惡,慢煮雞扒可能因為焗得耐一點,有少少乾,調味也可以再多少少。虹吸咖啡 $88焗起司通心粉配烤慢煮雞扒 $128
焗起司通心粉配烤慢煮雞扒

虹吸咖啡 $88
焗起司通心粉配烤慢煮雞扒 $128
焗起司通心粉配烤慢煮雞扒
2022-04-14 114 浏览
店主特意改左 ”𝖲𝖤𝖢𝖮𝖭𝖣 𝖨𝖬𝖯𝖱𝖤𝖲𝖲𝖨𝖮𝖭“ 令大家知道第𝟤印象靠既係真心同實力 亦都將冠軍級虹吸咖啡帶過荃灣呢 ⁡⟣ 𝖠𝗅𝗅 𝖣𝖺𝗒 𝖡𝗋𝖾𝖺𝗄𝖿𝖺𝗌𝗍 ($𝟫𝟢)⟣ 𝖢𝗁𝗈𝖼𝗈 𝖣𝗎𝗍𝖼𝗁 𝖡𝖺𝖻𝗒 ($𝟫𝟪)⟣ 𝖲𝗒𝗉𝗁𝗈𝗇 𝖼𝗈𝖿𝖿𝖾𝖾 ($𝟨𝟪 𝗎𝗉)⟣ 𝖥𝗅𝖺𝗍 𝖶𝗁𝗂𝗍𝖾 ($𝟦𝟤) ⁡都可以話係應有盡有呢食物方面有提供𝖼𝗎𝗌𝗍𝗈𝗆 𝗆𝖺𝖽𝖾 既𝖺𝗅𝗅 𝖽𝖺𝗒 𝖻𝗋𝖾𝖺𝗄𝖿𝖺𝗌𝗍 , 而個底係荷蘭𝗉𝖺𝗇𝖼𝖺𝗄𝖾 甜品都推介𝖢𝗁𝗈𝖼𝗈 𝖡𝖺𝖻𝗒 , 濃濃既朱古力加𝗉𝖺𝗇𝖼𝖺𝗄𝖾 好好食呢咖啡方面當然要試下𝖳𝗂𝖿𝖿𝖺𝗇𝗒 既虹吸試左𝖤𝗍𝗁𝗂𝗈𝗉𝗂𝖺 同𝖦𝗎𝖺𝗍𝖾𝗆𝖺𝗅𝖺兩款豆都唔錯,不過我就中意𝖦𝗎𝖺𝗍𝖾𝗆𝖺𝗅𝖺 多啲啦 😙
亦都將冠軍級虹吸咖啡帶過荃灣呢

⟣ 𝖠𝗅𝗅 𝖣𝖺𝗒 𝖡𝗋𝖾𝖺𝗄𝖿𝖺𝗌𝗍 ($𝟫𝟢)
⟣ 𝖢𝗁𝗈𝖼𝗈 𝖣𝗎𝗍𝖼𝗁 𝖡𝖺𝖻𝗒 ($𝟫𝟪)
⟣ 𝖲𝗒𝗉𝗁𝗈𝗇 𝖼𝗈𝖿𝖿𝖾𝖾 ($𝟨𝟪 𝗎𝗉)
⟣ 𝖥𝗅𝖺𝗍 𝖶𝗁𝗂𝗍𝖾 ($𝟦𝟤)

都可以話係應有盡有呢
咖啡方面當然要試下𝖳𝗂𝖿𝖿𝖺𝗇𝗒 既虹吸
2022-03-25 154 浏览
近排Yahoo!出咗篇文,話呢度有位2017&18嘅港區虹吸咖啡冠軍,對咖啡一無所知嘅我就緊係要嚟品嘗吓咩叫冠軍嘅味道。沿住沙咀道向南灣沙廠方向行就會見到佢哋啦~店內所有人位置都係向住咖啡師,令你可以更容易欣賞到咖啡師精湛嘅技術。佢嘅店名叫Second Impression, 故名思議同second impression 有關嘅,佢哋話first impression估然有深遠影響,但亦希望做好second impression,籍此內外兼備。佢哋嘅餐牌包裝成一封信咁,就好似給你一封情書咁。佢哋其實係有嘢食,但由於5點15分就last order,今日就無試啦。如果要飲虹吸咖啡,佢收銀台有啲咭仔寫住每款咖啡豆嘅介紹,特性同價錢,任均選擇。今次我想要fruity啲嘅,佢就推介咗我Ethiopia,價錢係88蚊。揀咗個握手位,可以近距離因賞到沖咖啡嘅過程。呢杯Ethiopia,埋枱嘅時候已經聞到陣陣香味。第一淡入口帶有少少酸,其後陣陣果香已經撲過嚟,芳香清甜。由於係虹吸,入口完全感受到嗰種純淨嘅感覺。飲到最後,不知為何突如其來嘅一陣咸香,隨之而來嘅係櫻桃味。佢哋嘅洗手間乾淨企理,而且切

沿住沙咀道向南灣沙廠方向行就會見到佢哋啦~

佢哋嘅餐牌包裝成一封信咁,就好似給你一封情書咁。

揀咗個握手位,可以近距離因賞到沖咖啡嘅過程。

呢杯Ethiopia,埋枱嘅時候已經聞到陣陣香味。

飲到最後,不知為何突如其來嘅一陣咸香,隨之而來嘅係櫻桃味。

佢哋嘅洗手間乾淨企理,而且切計都可以融入店面。
2022-03-18
  • 虹吸咖啡
2022-03-23 132 浏览
香港近年來cafe愈開愈多,但好多時都係重點在於裝修要幾靚,忽略左最根本嘅元素 - 咖啡☕️嘅質素, 今次係荃灣一個不起眼嘅角落有一間cafe主打香港比較少有嘅 虹吸咖啡(Siphon/Syphon) - secondimpression 店名亦別有深意 - 希望靠的不是第一印象的外表,而是內在,實力來留住客人..作為一個咖啡外行人, 吸引左我的確係虹吸咖啡壺獨特嘅外表, 虹吸咖啡據說源自德國,係一種萃取,烹製咖啡嘅方式,利用虹吸壺水沸騰時產生嘅壓力烹煮咖啡, 一般嚟講比起手沖咖啡味道會來得較濃醇純淨,表現出咖啡豆嘅風味. 而店主Tiffany 正正係2017/18年香港🇭🇰虹吸比實冠軍🏆,更代表過香港出戰世界賽👏🏻.🌟經店主推介試了 ($102) 據稱會有一種獨有嘅巨峰提子🍇味,本身都唔信🤭 點知一聞有一陣淡淡嘅蜜糖花香味,真係似巨峰提子,或muscat麝香葡萄, 入口微酸, 放室溫片刻後更有English tea嘅口感, 如果第一次試Syphon必試呢款👍🏻.另外試了一款($88) RFA 乃熱帶雨林保育聯盟認證,有機咖啡豆,處理方法與前者不同用washed, 感覺烘烤味更突出,另有

🌟經店主推介試了[Ethiopia Yeast Fermentation Siphon] ($102) 據稱會有一種獨有嘅巨峰提子🍇味,本身都唔信🤭 點知一聞有一陣淡淡嘅蜜糖花香味,真係似巨峰提子,或muscat麝香葡萄, 入口微酸, 放室溫片刻後更有English tea嘅口感, 如果第一次試Syphon必試呢款👍🏻
另外試了一款[Colombia RFA Siphon]($88) RFA 乃熱帶雨林保育聯盟認證,有機咖啡豆,處理方法與前者不同用washed, 感覺烘烤味更突出,另有陣獨有嘅尤加利/月桂葉味, 另一style.

作為一個good morning☀️梗要配上一份all day breakfast, 食物方面都別具特色, 主打 [Dutch Baby Pancakes] 一種美國人發明嘅烘烤麵團類甜點, 口感似美式鬆餅,用平底鍋🍳烹煎,上來時保持香脆但內裡鬆軟,按個人喜好配上各早餐配料,一份其實都幾大🤣.

總括嚟講幾特別而有深度嘅cafe, 讓更多人可以認識到 虹吸咖啡☕️ 咖啡豆款式亦會不時更換,有空不妨嚟嘆返杯啡, 望住虹吸壺嘅獨特紅光,非常治癒心靈👍🏻
【冠軍級咖啡師給你的第二印象👀】/////「第一印象靠外表,第二印象靠的是心和實力。」好欣賞店主嘅創業理念〰️咖啡店位於荃灣 走型格工業風路線⚖️有冠軍級咖啡師Tiffany沖虹吸咖啡坐陣🙆🏻‍♀️上網睇睇原來虹吸咖啡係源自英國 日本同台灣最常見 比手沖咖啡更濃郁沖調方法更複雜 真係可以不妨去試吓👏🏻😬~~~~~~除左咖啡 仲有豆腐碗、班戟等健康小食 今次試試全日荷蘭寶貝班戟($48 up) 配搭四款或以上嘅配料 簡左酪梨🥑 脆魚柳 羽衣甘藍沙律🥗&蘑菇 班戟偏脆同亁身 有甜甜嘅蛋香味魚柳外脆内軟 蘑菇稍稍用鹽同黑椒已經好入味 但可以更juicy 用羽衣甘藍沙律菜都期望可以更新鮮同有咬口🤓———-📍Second Impression (荃灣)荃灣沙咀道129號好運唐樓地下14號舖
【冠軍級咖啡師給你的第二印象👀】
/////

「第一印象靠外表,第二印象靠的是心和實力。」
好欣賞店主嘅創業理念〰️

咖啡店位於荃灣 走型格工業風路線⚖️
有冠軍級咖啡師Tiffany沖虹吸咖啡坐陣🙆🏻‍♀️

上網睇睇原來虹吸咖啡係源自英國
日本同台灣最常見 比手沖咖啡更濃郁
沖調方法更複雜 真係可以不妨去試吓👏🏻😬

~~~~~~

———-
📍Second Impression (荃灣)
荃灣沙咀道129號好運唐樓地下14號舖
2022-03-15
2022-03-19 99 浏览
Second ImpressionAll day Dutch baby pancake with scrambled egg+sausage+cherry tomato+mushroom+parma ham獨家芝麻醬豆腐碗White價錢💲: $48/ +$20/ +$10/ +$12/ +$20 ($110)/ $108/ $42好味程度😋: 3.8/5服務🍴: 3.8/5環境🗾: 3.8/5性價比🥢: 3.5/5回頭率😚: 3.5/5-主打虹吸咖啡的cafe,係荃灣沙咀道,雖然門面唔係特別起眼,但窗口位當有日光照入來都幾靚😆 因為唔係好識飲咖啡,所以冇試到最出名的,但一般咖啡都唔錯😗 平日去靜靜地,係work-friendly的小店來。同埋幾欣賞店主的理念,叫second impression希望大家唔好靠外表同感覺,而係靠最真實的自我佢了解所有事😌-✅All day Dutch baby pancake with scrambled egg。以baby dutch pancake去做餅底,充滿蛋香,邊位好脆帶小小甜味😛 炒蛋好滑,濕潤的感覺配偏乾的pancake好適合。toppin
Second Impression
服務🍴: 3.8/5
環境🗾: 3.8/5
性價比🥢: 3.5/5
回頭率😚: 3.5/5

✅All day Dutch baby pancake with scrambled egg。以baby dutch pancake去做餅底,充滿蛋香,邊位好脆帶小小甜味😛 炒蛋好滑,濕潤的感覺配偏乾的pancake好適合。toppings可以自己選擇,所有都係正常發揮咁啦,香腸好大條,食肉獸幾推薦叫🤪 parma ham就好鹹,頂得順好鹹的先好叫🤭 蘑菇都係不錯的選擇。呢個自由配搭唔怕食唔飽,但成件事的感覺都好分開,有各自分開食緊的感覺🤔

🆗獨家芝麻醬豆腐碗。牛油果生熟度剛好,墊底的菜新鮮,cherry tomato夠甜,溫泉蛋都啱啱好係一督即穿既😋雞胸肉有淡淡調味,似係慢煮的感覺,好嫩,但得4舊有D小🤧豆腐都應該係用左日本重豆味的嫩豆腐,所有用料都係靚食材👍🏻 最特別係個芝麻醬,真係一粒粒的黑芝麻磨成醬,好杰好濃,完全冇其他調味的感覺,好raw😂 鍾意健康同芝麻的朋友會好開心,但真係無咩味🤨(好有heart唔係現成個啲麻醬!)

食物幾有心做,味道都可以,唯獨係性價比好一般🤭如果鍾意呢類pancake/虹吸咖啡都可以一試!
荃灣又有新Cafe了🖤🖤店舖名為Second Impression主要是因為相比第一印象,第二印象代表更進一步的認識,不只單靠外表和感覺,而是靠最真實的自我。而Cafe裡主要走全黑型格路線,個感覺有啲似荃灣既另外一間Sammi #000000~-🎈All Day Dutch Baby with Sunny Side Up Egg $48 -🔹 Avocado +$20🔹 Parma Ham +$20🔹 Sausage +$20🔹 Roast Sous Vide Chicken +$28-第一次食可自由mix and match既All Day❤️第一次食Dutch baby pancake🥰然後發現自己都挺喜歡食Dutch baby pancake haha~口感薄薄地又有啲脆,食落有一點甜味仲要勁重蛋香味!而配料方面最少需選四款,完全想像到四款配料一定係超豐富derrr😚今次叫左牛油果🥑、Parma Ham、香腸同埋烤慢煮雞胸😍牛油果略嫌有啲失望,太熟同埋中間有少許黑點😮‍💨至於其他配料都幾好,特別一讚雞胸整得好嫩滑~-🎈Hot Flat White $42 入口順滑,重奶味挺不錯的~

🔹 Avocado +$20
🔹 Parma Ham +$20
🔹 Sausage +$20
🎈Hot Flat White $42
Hot Flat White
入口順滑,重奶味挺不錯的~
🎈Hot Belgium Chocolate $50
Hot Belgium Chocolate

好飲一啲都唔會太甜🥰仲要入口係好rich既朱古力味~
🔸Second Impression
📍荃灣沙咀道129號好運唐樓地下14號舖
2022-02-06
午餐
Hot Flat White
Hot Belgium Chocolate
2022-02-19 260 浏览
平時嘅我唔太鍾意食all day breakfast, 因為裡面總有d 嘢係唔啱我食嘅(例如煙肉、茄汁豆),但係呢度嘅all day breakfast 可以自選配料,要晒自己想食嘅嘢,仲要係pancake 底,所以好吸引!結果冇令我失望!我點左溫泉蛋、香腸、牛油果、蘑菇&脆薯粒。首先,熱食嘅配料全部一入口都熱辣辣,好抵讚!Pancake 底外脆內軟,有蛋香;牛油果啱啱好夠熟,好濃味;脆薯粒真係脆卜卜;腸仔好大條,唔會太鹹;溫泉蛋煮得幾好,有流心;蘑菇味道正常Overall 都有9分滿足因為食得太飽,所以飲唔落咖啡。下次一定會再返嚟試!

All  Day Dutch  Baby

Pancake 底外脆內軟,有蛋香;
牛油果啱啱好夠熟,好濃味;
脆薯粒真係脆卜卜;
腸仔好大條,唔會太鹹;
溫泉蛋煮得幾好,有流心;
蘑菇味道正常
Overall 都有9分滿足

因為食得太飽,所以飲唔落咖啡。
下次一定會再返嚟試!
早餐
All  Day Dutch  Baby
2022-02-17 279 浏览
Cafe個名叫Second Impression,好特別,店舖想表達既係「第一印象靠外表,第二印象靠的是真心和實力」。Cafe主打虹吸咖啡,更有冠軍虹吸咖啡師駐場,不過今次黎食就冇試到la。呢度menu主要都係輕食為主,啱曬同朋友坐低食住嘢傾下計。1️⃣夏日莓果班戟配獨家果醬($78) 見到呢度好似好多人都推薦佢地既dutch baby pancake,黎到緊系要試下啦🤤比較特別既係呢度有all day dutch baby,可以自己揀toppings,不過今次我地冇試到la。試左個甜pancake。Pancake以熱鍋上,可以保持溫度😍面頭有啲藍莓草莓同埋果醬,仲有一球雲呢拿雪糕,食落個邊好脆,有蛋香,果醬酸酸甜甜配埋雪糕一齊食好正。  2⃣️獨家芝麻豆腐碗($108) 呢個啱曬生酮人士食,有慢煮雞扒、羽衣甘藍沙拉、豆腐、酪梨、櫻桃番茄、溫泉蛋同埋奇亞籽。雞扒食落幾嫩有彈性,帶少少香草味。另外要讚佢地既酪梨🥑生熟度perfect!🤩好滑好creamy。羽衣甘藍鋪底,份量都算多。另外個bowl有啲芝麻醬,幾香,不過如果可以落多少少係其他配料上就更好🤏

1️⃣夏日莓果班戟配獨家果醬($78)

夏日莓果班戟配獨家果醬
夏日莓果班戟配獨家果醬

2⃣️獨家芝麻豆腐碗($108)

獨家芝麻豆腐碗
獨家芝麻豆腐碗
2022-02-01 208 浏览
話說之前去荃灣行街,行到攰當然搵個地方坐吓,啡啡去呢間coffee shop 門面顏色第一眼已經吸引到我,果然第一印象靠外表係無錯由於入座時已經係late afternoon,所有麵包甜品已經賣晒,唯有點杯咖啡就算▶️Latte - 純粹個人口味,飲落咖啡味不太重,但拉花就靚嘅!總結:除咗一般大路嘅咖啡之外,亦提供咗虹吸咖啡,鍾意嘅朋友可以一試。而店舖裝修格局偏簡單但帶點型格路線,光線有點偏暗,但感覺係舒服嘅
話說之前去荃灣行街,行到攰當然搵個地方坐吓,啡啡去

下午茶
2022-02-01 111 浏览
Found this siphon coffee champion on open rice app so popped by for a coffee. Ordered a white (with full fat milk) and a cold brew. Both of the coffee were really good. I usually take my coffee white but I see many people ordering the cold brew so gave me a try and not disappointed at all. The coffee was well balanced and really aromatic. I had it down in like 5 mins. Many commented that the seats are comfortable which I beg to differ. I thought the seat without any cushion is not comfy. Its hard and really too big for an average size person but I would go back for the siphon coffee and the food for sure.
早幾日去荃灣辦年貨,之前見到ig 好多人去呢間Cafe,吃貨嘅我當然要去試吓啦Cafe 主打荷蘭pancake ,平時食荷蘭pancake 都係配cream or 雪糕🍦,不過今次竟然係配鹹點,不過其實都出奇地配合🙃,所以大家都唔使擔心個味道會好古怪,而且pancake 口感係好薄嘅, 唔會話太油膩嘅感覺,今次我就配搭比較健康,叫咗牛油果,炒蘑菇,蕃茄仔+炸魚柳,最後加咗個水煮蛋,另外再叫咗杯matcha latte, 見到職員好細心咁製作杯飲品,飲落去第一下奶泡好滑,綠茶味好濃郁,真心覺得真係唔錯👍🏻👍🏻👍🏻

2022-01-22 191 浏览
留意到荃灣區開了虹吸咖啡店,今日放假便急不及待試試看🥰仲撞正佢地Grand Opening👏🏻👏🏻/🍳荷蘭寶貝班戟配太陽蛋 $118(羽衣甘藍沙律、烤慢煮雞扒、蘑菇、櫻桃蕃茄)初嚐荷蘭寶貝班戟,口感薄脆有蛋香,偏油但幾得意😲配菜方面正常發揮:太陽蛋脆邊蛋味濃、烤雞扒肉嫩帶淡淡香草味、櫻桃蕃茄清甜爽脆又多汁、沙津的黑芝麻醋幾特別幾開胃,蘑菇也正常!偷吃了友人的脆薯粒和香腸都👌🏻/☕️Panama Geisha $120原本想喝奶啡,怎料一看到有藝伎豆就忍不住試,所以試了虹吸😌來自咖啡師喜歡的莊園,熱辣辣時香氣撲鼻,冷卻了又另一種風味,酸苦度恰好!下次會再試其他豆🤎/歎完杯啡,然係深深為荃灣終於有靚啡飲而感到幸福❣️

🍳荷蘭寶貝班戟配太陽蛋 $118
(羽衣甘藍沙律、烤慢煮雞扒、蘑菇、櫻桃蕃茄)

☕️Panama Geisha $120
歎完杯啡,然係深深為荃灣終於有靚啡飲而感到幸福❣️
2022-01-19 148 浏览
Second Impression 的創辦人 Tiffany 希望以其冠軍級的虹吸技巧,並選用有別於坊間,來自本土咖啡小店的咖啡豆製作虹吸咖啡。Tiffany 功架固然十足,而選用的咖啡豆既有傳統埃塞俄比亞咖啡的果香味,放涼後亦有獨特的果汁和英式紅茶感,是一杯能夠感受到虹吸多變個性的好咖啡。
2022-01-16 820 浏览
#pb食在荃灣「第二印象」咖啡店☕New Coffee Shop Alert 🚨✨荃灣新開左一間全黑咖啡店「第二印象」 🖤 店主話第一印象係靠外表 第二印象係靠真心和實力 需要長時間和經得起考驗😍 所以店主希望用實力證明呢間咖啡店嘅品質👍🏻 佢主打虹吸咖啡 咖啡師係冠軍級虹吸咖啡師🥰.主食有Dutch Baby Pancake、Yogurt Bowl 價錢$78-$118不等😋 不過今次太飽 所以就淨係飲左咖啡、食件Cake🤪🔹半熟乳酪芝士撻🥧推介❤️ 每日限定款式😋 乳酪芝士餡外脆內軟 口感夠滑😍 特別要讚個撻皮 唔會好厚身 脆脆的🥰🔹Matcha Latte🍵靚靚拉花✨ 口感好滑 唔會好甜👍🏻 抹茶味香濃💚🔹Syphon Coffee☕推介❤️ 黎到無理由唔試番杯虹吸咖啡啦🤪 但絕對不是專業的咖啡食評🙈 只記得唔同時間飲落有唔同層次👍🏻 同男朋友一致認同好飲😍.整體咖啡店環境夠型格 要係香港搵主打虹吸咖啡嘅咖啡店好少有👍🏻 店員亦好友善😍 下次去一定會再試Dutch Baby Pancake 😋Second Impression荃灣沙咀道129號好運唐樓地下14號舖
#pb食在荃灣
「第二印象」咖啡店☕