2021-03-30 83 浏览
一路都知Seoulmate 係韓國餐廳, 最出名既菜式係一舊雲下泡菜炒飯, 上到去見到有室內室外座位, 室內仲有好很得意既呈雲狀吊燈, 好明顯Seoulmate café 係一間黃店啦1️⃣叫左魚糕泡菜年糕係「泡菜國」既美食精髓, 年糕Q彈有嚼勁, 但就一D都唔夠spicy2️⃣焗蕃茄泡菜芝士豆腐, 酸酸甜甜嘅茄蓉配上辣泡菜非常開胃, 如果多D芝士同再熱D仲正 , 不過都值得推介俾大家3️⃣韓燒豬仔脾 鐵板芝士配蕃薯條,豬仔脾同黑胡椒醃製,再放入焗爐烤以鎖緊肉汁 肉質結實彈牙,完全唔韌, 芝士充滿鹹香之餘仲可以拉絲,捲落豬仔脾到一齊食更加香口惹味!所以韓國唔一定要食炸雞, 呢個芝士豬仔脾都好可以 , 甜薯條唔會好似一般炸薯條咁油,但佢又好脆,感覺又健康嘅左

1️⃣
2️⃣
3️⃣

2021-03-25 173 浏览
銅鑼灣好吃的東西太多了,平時周末經常會逛街美食兩不誤,前幾天又聽朋友說京都廣場那有一家韓國料理很有特色,今天中午約上同事立即前往。餐廳分室內和戶外兩部分,讓食客有更多的選擇,環境也很寬敝舒適。HKD158鳥卒卒火山燒汁黑豚肉飯,好別致的火山飯,主體灰色,造型逼真,金紅色的蛋黃就像火山口熔巖向外噴發,顧不上吃先打卡拍照。裏面的米粒香糯可口,豚肉鮮嫩入味,與松軟的蛋白外衣搭配在一起真是絕配!Lunchset都有好多選擇!HKD68芝士番茄豬肉醬配韓式年糕,豬肉醬肉質鮮嫩,肥瘦相間,芝士濃稠,香味十足,韓式年糕軟糯彈牙,口感細膩,是我喜歡的菜。套餐加25HKD有甜辣炸雞,炸至金黃的雞塊甜辣相間,皮脆肉嫩,別有一番風味。飲品也都好fresh! 第一次吃韓式fusion菜,印象還是很深刻的,回味無窮!

2021-03-23 148 浏览
銅鑼灣附近搵食見到呢間店菜式造型得意,抱住一試心態全低,環境裝修都好有心思,壁畫好靚好有意思,d燈都係一舊舊雲,好cute。為左打卡點左烤棉花糖抹茶拿鐵,杯面是棉花糖醬,用火槍炸焦個面,焦香得黎都幾好食,份量超足,裡面抹茶拿鐵冇糖,想甜可以自己推多d棉花糖落去溝埋飲,我就挖開個窿就咁飲岩岩好。另外打卡必點就係烏卒卒火山豬肉炒飯,對味道已經完全冇期望,炒飯完全稱唔上炒飯,只能叫泡菜醬撈飯,但味道好淡,亦冇炒飯乾身既效果,豬肉有d似咸豬肉,部分咬唔斷,只好吐掉,總體真係得個樣,完全唔好食

2021-03-23 142 浏览
❀ 童年最愛嘅卡通係蠟筆小新✏️所以一直都好感粗眉嘅圖案有日喺社交媒體見到呢間cafe嘅公仔飯 即刻約fd去🤣—·—·—·—·—·—·—·—·—·🌋烏卒卒火山燒汁黑豚肉飯($148)佢個樣真係勁Q💚係店舖招牌之一去到差唔多見到枱枱都有叫佢出面灰色個啲係蛋白泡 食落冇咩味個人唔太喜佢嘅口感 所以撩走咗🙊飯就好有驚喜 好香燒汁味黑豚肉切到好大粒亦唔會太韌面頭仲有個蛋黃 加埋一齊會比較重味啱曬我🤤切落去真係幾似火山爆發🌋🐟炸魚甜薯條($138)炸魚有三大塊 炸到好脆口不過魚肉偏實同應該冇任何調味 食落完全冇味🤢好彩有兩款醬汁可以點嚟食薯條係🍠條 甜甜地勁好食!成碟比我清曬~-因為係打卡cafe 預咗味道會麻麻地點知又比預期好 可以話係又玩得又食得🤪係價錢偏貴少少 但計埋環境都算合理價推薦依家呢個天氣去坐戶外 又靚又舒服🏝————————————💰: ★★☆☆☆👅: ★★★★☆🏖: ★★★★☆=================Seoulmate (京都廣場) (銅鑼灣)銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場4樓

童年最愛嘅卡通係蠟筆小新✏️
所以一直都好感粗眉嘅圖案
有日喺社交媒體見到呢間cafe嘅公仔飯 即刻約fd去🤣
—·—·—·—·—·—·—·—·—·
🌋烏卒卒火山燒汁黑豚肉飯

🌋烏卒卒火山燒汁黑豚肉飯($148)
佢個樣真係勁Q💚係店舖招牌之一
黑豚肉切到好大粒亦唔會太韌
面頭仲有個蛋黃 加埋一齊會比較重味
啱曬我🤤切落去真係幾似火山爆發🌋
🐟炸魚甜薯條

🐟炸魚甜薯條($138)
炸魚有三大塊 炸到好脆口
不過魚肉偏實同應該冇任何調味 食落完全冇味🤢
好彩有兩款醬汁可以點嚟食
薯條係🍠條 甜甜地勁好食!成碟比我清曬~

因為係打卡cafe 預咗味道會麻麻地
💰: ★★☆☆☆
👅: ★★★★☆
🏖: ★★★★☆
=================
Seoulmate (京都廣場) (銅鑼灣)
銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場4樓
🌋烏卒卒火山燒汁黑豚肉飯
  • 烏卒卒火山燒汁黑豚肉飯
2021-03-13 274 浏览
正因為係黃店,更加想寫番個真實評價。喺openrice見到評價唔錯野食又幾得意咁就book左,雖然預先已經知價錢唔平,但諗住cafe坐得舒服啲同埋好味既話都值得。點知上到去兩個人都要搭枱,d枱放得好密,環境嘈雜,絕對唔係坐得舒服既cafe。叫左個泡菜煎餅,真係人生食過最難食既泡菜煎餅.......超厚粉,無咩泡菜,淨係食到濃濃既麵粉味,我食到第二舊頂唔順lur番出黎.......homemade都好食過佢......最後食剩左,真係第一次會剩泡菜煎餅......另外叫左炸雞,算係最正常同好食,但~$150黎講呢個質素同份量(大概8-10細舊),都唔係幾推介。黎到甜品,叫左個窩夫,睇圖都幾靚,真實賣相見到係差一截,食落窩夫係韌既.....而且一副超市味道,個朱古力醬係幾大兜,不過係類似金幣朱古力既味.......唔算好難食,但絕對係唔會令人滿足既甜品。整體黎講好失望,埋單三百幾但唔知食左d咩落肚,唔會再幫襯了,定價同用料差距實在太大。有待改善。
正因為係黃店,更加想寫番個真實評價。

第一次難食到要打負皮,唔係打手,唔信可以繼續去試下😢叫左4樣野食,全部大路野(泡菜pancake、韓式炸雞、魚糕年糕、煙肉配魚蛋卷)泡菜pancake又無泡菜食粉咁!魚糕年糕叫做ok但偏咸!韓式雞叫左芝士同埋蜜糖芥末,芝士唔得,無韓式炸雞showing cheese果啲咁吸引,反而係一pat芝士,好張口。最後叫正常嘅竟然係煙肉配魚蛋卷,因為零製作技巧:煙肉卷腸仔+魚糕卷年糕。完!超!難!食!為打卡影相嘅朋友可以去有樣無內涵:(
有樣無內涵:(

2021-03-12 159 浏览
同女朋友諗住食餐好 見到700幾個好評打算黎試下 book左枱7點到一入門口 見到入面都幾多人 有幾個店員望到我地係出面都好似唔打算招呼我地 企左幾分鐘終於有人 由於indoor都好full 唔想逼就簡左出outdoor seat 環境都唔錯 係少少暗🙃簡簡單單叫左4樣野食 3個字講哂:好_伏🙄首先係2味韓式炸雞 芝士味太漏 啲雞又唔夠熱 認真麻麻🥲第二樣係泡菜年糕 無乜味 淨係好咸😨第三樣係泡菜pancake 亦係最差果樣 唔知啲泡菜去左邊 淨係得啲粉 真心勁伏勁難食第四樣係唯一正常既一樣 年糕魚蛋卷拼煙肉芝士腸串 中規中矩最黎都叫左杯士多啤梨奶蓋 都叫做唔錯啦 試一次夠啦 唔會有下次😨

簡簡單單叫左4樣野食 3個字講哂:好_伏🙄

首先係2味韓式炸雞 芝士味太漏 啲雞又唔夠熱 認真麻麻🥲
第二樣係泡菜年糕 無乜味 淨係好咸😨
第四樣係唯一正常既一樣 年糕魚蛋卷拼煙肉芝士腸串 中規中矩
最黎都叫左杯士多啤梨奶蓋 都叫做唔錯啦

試一次夠啦 唔會有下次😨
2021-02-27 493 浏览
自從禁晚市堂食開始就已經好耐冇同中同聚會,終於可以約到一齊食晚飯。難得喺網上面搵到依間餐廳可以即日訂位🥰餐廳位於銅鑼灣地鐵站C出口正對面,對於放工後約食飯嘅我哋好方便😎本身想試烏卒卒火山炒飯但係因為已經賣晒😞,所以試咗一舊雲下的燒汁豚肉炒飯,飯嘅質地偏濕,沒有鑊氣可言,唯一可取之處就係都搵到好多粒厚切豚肉同埋面頭粒流心蛋黄😗另外我哋嘗試了炸蝦餅(三粒原味三粒泡菜味),泡菜味的蝦餅略嫌鹹少少;韓式魚蛋炒年糕沒有什麼特別。值得一提的是本身飲品是為打卡而叫的飲品:焙茶和特濃朱古力雪山,令人有驚喜。咖啡加朱古力就飲得多,但原來焙茶和朱古力可以係咁夾,再加上奶蓋😋😋  Yummy: 3.5/5Revisit: 3/5Price: $438

Yummy: 3.5/5
一嚿雲下的燒汁豚肉炒飯
焙茶和特濃朱古力雪山
  • 一舊雲下的燒汁黑豚肉飯
2021-02-15 792 浏览
聽講呢間餐廳有一個影相打卡一流嘅菜式,於是就嚟試下,餐廳位置都容易搵,座位分室外同室內,由於當日得10幾度,我都係坐係室內好啦🤪❣️烏卒卒火山鰻魚櫻花蝦飯 $148 (加一服務費) 一上個菜式,當然就係相機食先,賣相真係一流,用蛋白做成嘅外殼包住鰻魚炒飯,唔知係咪因為天氣問題,裏面個炒飯只係微暖,而且飯嘅質地偏濕,口感麻麻,唯一可取之處就係都搵到好多粒鰻魚同埋面頭粒流心蛋黄🤓好味度:7 (10分滿分)影相打卡呃like一流,但味道真係麻麻,所以贏在個賣相😂

烏卒卒火山鰻魚櫻花蝦飯

❣️烏卒卒火山鰻魚櫻花蝦飯 $148 (加一服務費)

好味度:7 (10分滿分)
影相打卡呃like一流,但味道真係麻麻,所以贏在個賣相😂
2020-12-04
庆祝纪念
生日
2021-02-08 565 浏览
CP值:3.5/5💛價錢 Price: - 烏卒卒火山鰻魚櫻花蝦炒飯 Volcano meringue eel & sakura shrimp fried rice:$148- Latte:$34(加一服務費 +10% service charge)上網成日見到尼個嬲嬲豬火山都整到K型好彩我叫尼個都幾靚仔😂所以可以瘋狂影相📸️😽面頭係蛋白霜,焗完就凝固左,其實係冇咩味嘅個火山口係隻蛋,中間仲有少少溏心🤤個鰻魚炒飯啲鰻魚汁落得多得滯,所以甜左少少整體黎講都唔錯,份量都夠2個人食嘅但杯latte真係有少少頹,冇拉花,咖啡味亦都唔濃🙁This volcano was so adorable, not alike those I found online which were distorted.😂The layer was made with meringue so it did not have much flavour.The volcano crater was a soft boiled egg.🤤Since too much Uniga sauce was added, the fr
CP值:3.5/5💛

價錢 Price:
- Latte:$34
(加一服務費 +10% service charge)

上網成日見到尼個嬲嬲豬火山都整到K型
好彩我叫尼個都幾靚仔😂
所以可以瘋狂影相📸️😽
面頭係蛋白霜,焗完就凝固左,其實係冇咩味嘅
個火山口係隻蛋,中間仲有少少溏心🤤
個鰻魚炒飯啲鰻魚汁落得多得滯,所以甜左少少
整體黎講都唔錯,份量都夠2個人食嘅

但杯latte真係有少少頹,冇拉花,咖啡味亦都唔濃🙁

Since too much Uniga sauce was added, the fried rice was too sweet.
Apart from this, the overall taste was not bad. The size was enough to feed 2 persons.

The latte was too simple with no latte art or strong taste🙁
2021-01-13 673 浏览
火山飯 唔好食 得個樣 打卡ok的但如果食就唔太好食炸雞都係正常的 但有d味道唔係太夾 有待改善飲品方面 朱古力味係好假既朱古力 除非你鐘意假朱古力粉味就可以叫下環境係坐係幾舒服的 但有人手不足既問題
火山飯 唔好食 得個樣 打卡ok的但如果食就唔太好食
炸雞都係正常的 但有d味道唔係太夾 有待改善

環境係坐係幾舒服的 但有人手不足既問題
2021-01-12 741 浏览
朋友介紹呢間韓式cafe (?)又係好彩有book位好多人呀!其實呢啲相已經沉到落底,本來想delete 㗎但係見到又想起唔開心事唔post唔得點解人哋d食評成日都讚我就⋯⋯就係呢碟炸雞換咗兩次都未熟透🥴本來想再叫人換但係朋友話呢度唔係食炸雞再換都未必炸得好所以我哋放棄咗d雞炸醬伴麵不過不失呢個炒飯係幾特色幾特別但係都幾失望泡菜煎餅正常嘅食物仲有呢個年糕,大家都爭住食,因為辣🌶Tiramisu 係咪太多米酒呢,好濕😶
朋友介紹呢間韓式cafe (?)
又係好彩有book位
好多人呀!

其實呢啲相已經沉到落底,本來想delete 㗎
但係見到又想起唔開心事

但係都幾失望
烏卒卒火山鰻魚櫻花蝦飯

泡菜煎餅正常嘅食物
泡菜麵餅

仲有呢個年糕,大家都爭住食,因為辣🌶
甜辣將韓式魚蛋炒年糕

Tiramisu 係咪太多米酒呢,好濕😶
韓國米酒意式芝士蛋糕
泡菜麵餅
甜辣將韓式魚蛋炒年糕
2021-01-04 518 浏览
第一次來,見網上食評都吾錯,今次提早同男友慶祝生日,來試吓。我們叫了韓式炸雞🍗兩款味道(芝士口味同甜辣味道)再點一份男友愛的卡邦尼炒年糕、甜品有好多款暫停,好少選擇,勉強叫了Oreo年糕多士、飲品我叫了我自己愛的芒果芝士奶蓋同青梅薄荷梳打。第一份上枱的是卡邦尼炒年糕,份量偏少,味道一般、而炸雞就好正好好味呀,食吾停口,不過吾夠熱,偏凍了少少,而Oreo多士就硬咗D,麻麻地,不過兩杯飲品都好好飲。

2020-12-25 4293 浏览
今日與好朋友聚一聚行街食飯,順便一起品嚐Seoulmate Cafe,是一間韓國Fusion菜餐廳, 位於銅鑼灣駱克道京都廣場4樓,交通非常便利,鄰近有很多大型商場。呢間韓國Fusion餐廳, 不是傳統啤酒炸雞, 沒有韓燒, 是間新創意既韓國菜,菜式很有驚喜和新鮮感。店內裝修簡樸, 分有室內和室外座位。室內氣氛舒適柔和,更有很可愛雲狀吊燈, 配合餐廳主打”舊Seoulmate泡菜炒飯"。室外綠林很大自然風格。餐單推介美食招牌菜係外型可愛的一舊Seoulmate雲下的泡菜炒飯及蛋白梳乎厘包着泡菜流心蛋炒飯。我食過兩次,今次改食其他菜。黃金鹹蛋炸雞HKD168 👍一盤大約8-9塊無骨雞,外皮沾滿鹹蛋黃,鹹香味重可口,內裡雞肉多汁嫩滑,真係好食又誘人。泡菜豬肉餃子HKD58醃製的辣白菜配上豬肉,吃在嘴裡味道淡淡的爽口開胃。年糕魚旦卷VS煙肉芝士卷HKD68有點失望年糕好硬,咬起來不軟糯Q彈。草莓芝士奶蓋HKD48👍👍奶味特濃口感香滑, 士多啤梨味淡淡的清香,面層芝士打成泡沫口感絲滑細膩,味道醇厚飽滿非常之好渴。

黃金鹹蛋炸雞HKD168 👍
黃金鹹蛋炸雞

泡菜豬肉餃子HKD58
醃製的辣白菜配上豬肉,吃在嘴裡味道淡淡的爽口開胃。
泡菜豬肉餃子

年糕魚旦卷VS煙肉芝士卷HKD68
有點失望年糕好硬,咬起來不軟糯Q彈。
年糕魚旦卷VS煙肉芝士卷

草莓芝士奶蓋HKD48👍👍
草莓芝士奶蓋
黃金鹹蛋炸雞
泡菜豬肉餃子
草莓芝士奶蓋
2020-12-24 459 浏览
環境好又好味既cafe,烏卒卒火山鰻魚櫻花蝦飯係最經典,賣相好,味道更好,好香好好味,下次食一定會再叫翻呢個,另外pizza都唔錯,不過有少少偏乾,下次都係叫翻飯或意粉,餐廳既環境氛圍亦唔錯。