進入了炎炎夏日的六月 食刨冰的季節又到了🧊今次食完飯和朋友經過Shari Shari 口痕想食刨冰於是點了伯爵奶茶口味和黃豆豆腐的刨冰伯爵口味的刨冰加了白玉伯爵味非常濃郁和清新 吃到中間會有消化餅碎感覺非常神奇,然後吃到最低就會有Q彈的布甸 伴着附加的白玉 又是一個令人回味無窮的夏日甜品至於黃豆豆腐口味的刨冰🍧我認為也是相當有水準的釋出淡淡傳統日式口味 好像在吃黃豆味雪芭一樣 刨冰口感非常棉密 完全沒有冰塊咁入口即溶嘅感覺令人覺得好滿足
進入了炎炎夏日的六月 食刨冰的季節又到了🧊
今次食完飯和朋友經過Shari Shari 口痕想食刨冰
於是點了伯爵奶茶口味和黃豆豆腐的刨冰
伯爵口味的刨冰加了白玉
至於黃豆豆腐口味的刨冰🍧

2023-06-15 41 浏览
講起香港嘅刨冰大家嘅聽過Shari Shari,好耐之前喺佢銅鑼灣嘅舊店食過一次,之後每次經過都見到好多人排隊就放棄咗,不過嗰日真係太熱,所以好想食刨冰,而且見條隊都郁得快,大概排咗15分鐘左右就入咗去。我哋嗌咗最多人嗌嘅Strawberry Special ($92), 刨冰好大份兩個人share啱啱好🤣首先外觀非常精美,呈現出淺粉色調,上面擺咗粒新鮮嘅士多啤梨,可惜有啲酸😝 Shari Shari嘅刨冰質感非常細膩,入口即化,非常清爽,而士多啤梨嘅味道有啲似Häagen-Dazs嘅士多啤梨雪糕,整體而言係非常值得推薦嘅夏日甜品🍧

夏日炎炎,出到街成身水身汗,食刨冰就最好不過🍧☺️無意中發現中環間舖頭已經搬左去大館隔離,位置更加方便就腳。而且室內裝修靚過舊址,空間較大,更多位可以坐。但門外依舊好多人排隊🙈🔸開心果味刨冰配佐賀莓小姐 期間限定!未食已經覺得賣相吸引,好啱打卡。佐賀莓都幾大粒,每啖刨冰都有濃濃嘅開心果味,中間仲有其他料,好好食😋🔸焙茶黄豆粉忌廉味刨冰自己本身好中意焙茶味嘅野食,呢款味道都唔錯,啖啖都係好香濃嘅焙茶味,估唔到食到最後仲濃過開心果味😆因為一碗嘅分量都好多,兩個人一齊share都夠😋
夏日炎炎,出到街成身水身汗,食刨冰就最好不過🍧☺️

🔸開心果味刨冰配佐賀莓小姐

🔸焙茶黄豆粉忌廉味刨冰

因為一碗嘅分量都好多,兩個人一齊share都夠😋

2023-06-01 65 浏览
炎炎夏日,最啱食啲冰冰涼涼嘅嘢食😼睇到台灣YouTuber小吳介紹呢間,好似好好味咁,即刻約朋友出去食🤤條隊都好長,排咗大概20分鐘左右先入到去,因為頗多遊客去朝聖😹排到個人流晒大汗,但係一諗到入去即刻有得食凍冰冰既刨冰,又會好期待😚咩都抵返晒我叫左個士多啤梨布甸刨冰同朋友兩份share,另外因為想再豐富啲,加左白玉, 口感認真一流👍🏻必叫白玉!店入邊貼咗張紙介紹啲刨冰係用日本國產水整嘅,唔怪得知入口即溶啦神奇地唔會覺得凍到牙都痺喎呢間店除咗有刨冰之外,仲有和果子,整得好精緻,睇得又食得,好彩有叫埋唯一缺點係啲嘢都幾貴,同埋間店有最低消費要求

神奇地唔會覺得凍到牙都痺喎

唯一缺點係啲嘢都幾貴,同埋間店有最低消費要求
呢間目前仲係我心目中既No.1刨冰🫣今次專登試下唔同味 水準一樣冇變過🥹次次都大排長龍🤭🍧Tiramisu $110本身好鍾意食Tiramisu 見到有呢個味道揀緊係要試下啦😍佢就好似真係食緊Tiramisu但變左做刨冰🍧咁🤣最頂層有滿滿既芝士奶蓋 鹹鹹地咁 再撒上苦苦既可可粉🤤啲冰好綿 食落去每啖都有tiramisu既味道😋食到中間偏濕既蛋糕咁 幾得意😝🍧Earl Grey Chocolate $98之前已經覺得佢地最好食既係伯爵茶味🫣見到有伯爵茶朱古力味都係要試下啦🤤完全比佢驚艷到😳第一啖食落去 啲朱古力味唔會好死甜 然後慢慢滲一陣伯爵茶味 超好食🥹🥹🥹濃濃既朱古力醬好正🥰超推薦‼️

🍧Tiramisu $110
Tiramisu

🍧Earl Grey Chocolate $98
Earl Grey Chocolate
Tiramisu
Earl Grey Chocolate
  • Earl  Grey  Chocolate
2023-05-23 80 浏览
估唔到今日去sharishari竟然唔使排隊😯我係平日嘅九點幾左右去到一入到就諗住睇吓有啲咩限定啦但係好似搵唔到於是就試左之前冇見過嘅Mix berries🍓Mix Berries🍓$110一食落去除咗好重嘅雲呢拿味之外 仲有糭酸酸甜甜嘅感覺平衡返,成件事即刻Fresh左✨😳每次都好期待食到中間會係咩餡,不過今次中間個餡比較普通 得消化餅碎🥲雖然今次有少少失望🥹不過ShariShari既冰絕對可以稱得上係世一👍🏻喺香港暫時未搵到一間好食過佢嘅啲冰又夠綿 每款中間會有少少唔同嘅餡重點係食到落底都會keep住有味
估唔到今日去sharishari竟然唔使排隊😯

喺香港暫時未搵到一間好食過佢嘅
啲冰又夠綿 每款中間會有少少唔同嘅餡
重點係食到落底都會keep住有味
2023-05-14 106 浏览
中環日式冰點甜品,一直想試,天氣熱番啲去食,消暑好味,星期五晚7:30pm去到算早,食完8:00pm一出門口就排長龍,所以早少少食完飯去試會好啲。叫咗一set冰點,味道好多,見到好多人揀士多啤梨,綠茶,我揀咗咖啡朱古力。有冰品之餘,仲有得揀甜品,我揀咗芝士蛋糕,好似仲有綠茶菓子系列,蘋果甜品,樣樣望落去都幾好味,加咗杯咖啡,味道好好,食完個凍,飲番個熱咖啡,好享受。上面白色個cream有少少咖啡味,成個冰唔太甜,個造型好適合打卡用。我食唔哂成個冰,之前一餐食太飽,所以食咗二分之一就停手。但整個冰係好食,份量好多,其實兩個至三個人share都ok。咖啡好飲。見多人叫綠茶味,下次可試。

咖啡好飲。

見多人叫綠茶味,下次可試。
2023-05-12
呢間日式冰店既受歡迎程度相信已經唔需要再介紹🤣 每次黎試見到排隊嘅人龍就知佢幾受歡迎👏🏻而且佢隨着唔同季節會推出唔同特色既口味🌈所以每次到訪都有驚喜 PS個人覺得呢度既位置比起銅鑼灣店闊落多人黎既時候坐得舒服唔少😅⭐️ Matcha Cream Special with Shiratama Mochi 🍵最經典嘅味道之一👍🏻抹茶濃郁得來口味唔會太苦💚 焦糖既甜度岩岩好🍯呢度白玉比起想食嘅丸子更為煙韌🤍加上呢度最出色嘅冰底 🧊 未試過喺其他甜品點食過咁Smooth咁幼滑⭐️ Pumpkin Purple Sweet Potato 🎃睇返原來呢個係萬聖節特別款式👻 紫薯配上南瓜嘅配搭Earthy得黎甜度偏高🍠 好彩甜味好真實仲有南瓜籽感覺好特別⭐️ Chestnut Cream 🌰⭐️ Wagashi 🍭栗子嘅味道好Nutty🤎配上焙茶既濃中和左甜度☕️ 今次特別試埋和菓子配返茶味刨冰🍧 以紅豆做內餡🫘賣相精緻但係亮點不大 建議試返刨冰為主

Pumpkin Purple Sweet Potato

⭐️ Chestnut Cream 🌰
⭐️ Wagashi 🍭
Pumpkin Purple Sweet Potato
2023-04-28 86 浏览
由我第一次食唔經唔覺已經七年兩間舖頭係疫情後亦換咗舖位果不其然啲冰嘅質素真係差咗以前嘅冰食到尾都做到每啖唔淡口依家份量係冰多過醬同配料唔洗食到尾就已經有水嘅感覺俾著三四年前我嘅評價一定好高打卡靚之餘每款味都冇令我失望相反到最近兩次去雖然舖位大咗但嘈咗好多見到店員馬不停蹄咁整翻桌率真係好高好快就算要等都係半小時內嘅事根據我試過咁多款味我最鍾意嘅係萬聖節限定嘅南瓜或者紫薯南瓜👻味道特別到係我冇喺其他地方見過另外一提佢嘅冰嘅內裏係有唔同配料同醬料雖然冇幾年前咁足料但都值得一試如果有新味我都會想再試希望唔好令我太失望🫠
由我第一次食唔經唔覺已經七年

係有唔同配料同醬料
雖然冇幾年前咁足料但都值得一試

如果有新味我都會想再試
希望唔好令我太失望🫠
$100 (其他)
2023-04-25 51 浏览
食左咁多年人氣同水準依然都keep到👍🏻由於銅鑼灣鋪收9點實在太早🤣所以決定特登坐車過中環都要食shari shari😝🍧伯爵奶茶朱古力🍫($98)伯爵奶茶同朱古力真係好夾🥰甘同甜味都齊哂👍🏻而且上面仲有啲朱古力脆脆粒令冰既口感更豐富😆一如既往冰🍧都係打到好綿食落口好smooth☺️同埋最重要係食到中間係唔會淡味左😋2個人share一個其實甜品黎講幾抵食🤩同埋搬大左鋪面無坐得咁迫😚

🍧伯爵奶茶朱古力🍫($98)
伯爵奶茶朱古力
$50 (宵夜)
伯爵奶茶朱古力
2023-04-25 45 浏览
📍Shari Shari Kakigori House 氷屋呢間港島人氣日式刨冰應該大家唔陌生真係好好食!! 我自己就好鍾意食佢嘅伯爵茶味同Oreo味🍧~士多啤梨味都好好食@只係我覺得佢甜咗少少😋🍓佢哋除咗日式刨冰都有提供蛋糕🍰~超級推薦!!💰:Earl Grey Milk Tea ($95)Strawberry Yoghurt ($110)🍽️ 食物:🌕🌕🌕🌕🌗🥂 飲品:NA👩🏻‍🍳 環境:🌕🌕🌕🌕🌑💯CP值:🌕🌕🌕🌕🌗✅回頭率:🌕🌕🌕🌕🌕Overall: 🌕🌕🌕🌕🌗📍Shari Shari Kakigori House 氷屋地址:銅鑼灣加路連山道13號地舖

呢間港島人氣日式刨冰應該大家唔陌生真係好好食!!

我自己就好鍾意食佢嘅伯爵茶味同Oreo味🍧~
士多啤梨味都好好食@只係我覺得佢甜咗少少😋🍓

佢哋除咗日式刨冰都有提供蛋糕🍰~
超級推薦!!

💰:
Earl Grey Milk Tea ($95)
Strawberry Yoghurt ($110)

🍽️ 食物:🌕🌕🌕🌕🌗
🥂 飲品:NA
👩🏻‍🍳 環境:🌕🌕🌕🌕🌑
💯CP值:🌕🌕🌕🌕🌗
✅回頭率:🌕🌕🌕🌕🌕

Overall: 🌕🌕🌕🌕🌗

地址:銅鑼灣加路連山道13號地舖
2023-04-25 34 浏览
睇番舊相數數手指,原來已經三年無食😭大概係每次見到條人龍,起碼十幾二十人,就會默默咁掉頭走🥲閒日夜晚八點幾係附近食完飯,見到竟然得小貓兩三隻,衝呀🤣不過感覺整體比以前失色,食完依然有啲空虛🤨▪️ 櫻花味(7.5/10)💲120最近新出既季節限定櫻花味🌸我仲同朋友講未試過呢個味驚會中伏,打文先發現原來自己係有食過櫻花甘酒味💆🏻‍♀️個冰都仲係幾綿,一開始會有啲藥水味,但係後尾食食下其實又唔錯,中間有好濃帶甜既雲呢拿忌廉味,大量既消化餅碎係精髓所在,可以大大減低到甜膩感😋▪️ 焙茶黃豆粉忌廉味(7/10)💲120面頭有啲黃豆粉忌廉,而焙茶味偏向甜身而非甘苦,中間亦有唔少焙茶醬,比較液體狀之餘,又會帶粉末感,唔算話好幼滑,味道同以往一樣有少少寡🙈蕨餅口感濕軟,而且甜度實在太高,明明以前食唔係咁,唔知係人老咗食唔到咁甜,定係佢真係落得太多糖😂▪️ 蕨餅(6/10)💲+48唔記得左焙茶個冰已經有蕨餅,所以我地又加左一份,不過口感同埋味道都唔太合我心意😳🔎 整體評分(7/10)

▪️ 櫻花味(7.5/10)💲120
櫻花味

▪️ 焙茶黃豆粉忌廉味(7/10)💲120
焙茶黃豆粉忌廉味

▪️ 蕨餅(6/10)💲+48

🔎 整體評分(7/10)
櫻花味
焙茶黃豆粉忌廉味
2023-04-24 41 浏览
行完大館想食甜品,搵到附近原來都有氷屋❄️!我之前自己食過銅鑼灣分店好好食,即刻想女朋友試吓!喺門口等咗大概15分鐘就入得去啦,好好彩呢一次唔使排好耐😌可能今日天氣比較凍,冇咩人咁凍都想食冰, 女友想食Classic嘅伯爵茶味,但我好想試一啲新野,就揀咗新限定款既"開心果味配佐賀士多"🍧 兩個人share 好夠食我地個位見到佢地整刨冰嘅過程,見到一大粒立方體,好清好通透嘅日本純水冰🧊刨成呢一間刨冰真係冇令我失望😀啲刨冰好綿,開心果味比想像中濃味偏甜,不過都好香果仁味,另外加咗黃豆粉忌廉(不過黃豆味唔夠香,同期望有d落差🥹)同埋本身個士多啤梨醬會夾啲,唔使額外加碼 食嘅時候要小心啲,要慢慢由上至下食,因為個刨冰真係好大好高,我哋就食到雪崩🥲食到落底依然仲好有味!呢一個刨冰質素真係好好,值得推介😌😌

開心果味配佐賀士多🍧
2023-03-11
開心果味配佐賀士多🍧
  • 開心果木莓味刨冰
2023-04-13 64 浏览
Shari Shari Kakigori House 氷屋💚抹茶忌廉焦糖味刨冰 (配白玉) $105*最低消費: $45/人人均消費: $52.5 (2人)-正正常常 幾好味🤤食到抹茶味 夠大份👻Cream唔似平時生日蛋糕嘅cream佢係滑啲 smooth啲嘅仲有啲焦糖 同埋咖啡粒粒☕️唔會死甜 唔會假甜嘅感覺啲白玉有啲似冇味嘅麻薯仔🍡或者麻薯湯圓仔冇餡嗰啲個冰好重抹茶味🍵入邊都有啲椰絲 焦糖同消化餅脆脆🍪同埋 佢每啖冰 食落去 都會有味唔會話感覺到個冰 係淨係齋水🍧·以上評價 同😮‍💨一齊寫所以帶返頭盔先👷🏽 -23/3/2023 ate座位方面 都OK🪑坐得OK啦店員服務一般啦我哋大約8:40到如果再遲啲 就好似要開始排隊🫣好似10:15 last order-有興趣嘅朋友仔 可以試吓👇🏽Shari Shari Kakigori House 氷屋 (奧卑利街) (中環)💚中環奧卑利街11號地舖· 好味程度:🌕🌕🌕🌗🌑抵食程度:🌕🌕🌗🌑🌑環境靚靚:🌕🌕🌕🌗🌑服務態度:🌕🌕🌕🌑🌑會回頭率:🌕🌕🌕🌑🌑·希望疫情快啲完結啦💛大家都要身體健康💛
抹茶忌廉焦糖味刨冰 (配白玉) $105
*最低消費: $45/人
人均消費: $52.5 (2人)

正正常常 幾好味🤤
會回頭率:🌕🌕🌕🌑🌑
希望疫情快啲完結啦💛
大家都要身體健康💛
2023-03-23
相信鐘意食冰嘅朋友對Shari Shari氷屋一啲都唔陌生。店舖由日本人主理🇯🇵堅持採用純淨嘅日本水製作冰品🧊,再配上唔同嘅水果🍓🥭 / 日本食材🍵🍫 / 自家製糖漿🍯調味,製作出獨特嘅刨冰,同港式刨冰完全唔同!!Shari Shari只有2間分店,但由於人氣超強,長期都見到門外大排長龍!同行朋友稱佢為「世一🏆」冰!因為佢要離開香港,所以臨走前點都要再食。當晚為左避開人潮,所以未食正餐就直接去左食冰,雖然都仲係要排隊,但就比晚上9-10點少好多人。\ 🥭芒果椰子配白玉🥥 ($100) /人氣款式之一~芒果同椰子真係絕配!芒果醬香甜夠晒fresh,配埋中間嘅椰子醬,口味清爽好適合消暑,刨冰綿密細滑,入口即溶🤤 配上粒粒芒果肉同埋煙軟糯韌嘅白玉丸子🍡,口感豐富,食到底個味都仲係好濃😋\ ☕️焙茶黃豆粉忌廉🍧 ($100) /另一人氣之選~巨型焙茶刨冰山上面加上黃豆粉醬+黃豆粉忌廉,上面再鋪上蕨餅,最後淋上自家製嘅黑糖醬🍯,剩係個樣都勁吸引!食落去焙茶味超濃,同黃豆粉味好夾,刨冰口感細膩,蕨餅Q彈,依舊食到落底個味都超濃!超推介❤️❤️❤️無論外型、味道、口感,稱Shari Shari為「世一」冰都

\ 🥭芒果椰子配白玉🥥 ($100) /
芒果椰子配白玉
\ ☕️焙茶黃豆粉忌廉🍧 ($100) /
焙茶黃豆粉忌廉
無論外型、味道、口感,稱Shari Shari為「世一」冰都不為過🤩餐牌上大約有11種口味嘅刨冰,另外佢不定時會推出限定冰品,好似萬聖算節就有推出南瓜味🎃 ,佢嘅好味程度係會想試晒佢每一款口味!只可惜佢長期排長龍真係好難先食到🙈🙈🙈
芒果椰子配白玉
焙茶黃豆粉忌廉