2023-04-02 64 浏览
—🍓開心果味配佐賀莓小姐 //いちごさんとピスタチオ($140)每次去附近都都話要去食冰最後一係食得好飽 一係食得太晏 或者同行嘅人要養生唔食係咪天氣仲涼涼地嘅關係 好似冇咁快溶 面頭係士多啤梨忌廉醬中間都有士多啤梨果肉同消化餅碎整個澆上開心果糖漿食咗2/3之後發現很大面積嘅冰係白雪雪的☹️冇糖漿點食——————————————————Shari Shari Kakigori House 氷屋中環奧卑利街11號地舖銅鑼灣加路連山道13號地舖
🍓開心果味配佐賀莓小姐 //
いちごさんとピスタチオ($140)
每次去附近都都話要去食冰

Shari Shari Kakigori House 氷屋
中環奧卑利街11號地舖
銅鑼灣加路連山道13號地舖
2023-04-01 39 浏览
Shari Shari 應該唔洗多介紹😌 有成十年冇黎過,今次黎食都仲keep到水準勁,佢哋嘅份量都幾多,一個刨冰絕對夠兩個人食我哋今次試咗伯爵奶茶同焙茶黃豆粉忌廉味,兩款都好好味😋 每一啖冰都係好綿密嘅冰花,唔會食到一粒粒嘅冰粒,而且茶味香濃得黎又唔會過甜食到入面會有啲消化餅碎同奶凍,令口感更豐富如果有更多消化餅碎嘅話會更好😂雖然價錢略嫌進取咗啲,不過不得不說依間刨冰的確係食過嘅算幾高質

食到入面會有啲消化餅碎同奶凍,令口感更豐富
如果有更多消化餅碎嘅話會更好😂

2023-03-28 45 浏览
呢間刨冰店好出名次次去到都要等好耐,所以今次係我第一次食。個味道真係幾好味,唔係我哋想像之中淡而無味,或者淨係得甜味嘅刨冰。個感覺會類似以前好出名嘅台式棉花冰,佢個樣一個波咁好靚, 好似隔離呢隻白雪雪嘅草泥馬咁樣。
2023-03-27 41 浏览
冰既質感好棉密 唔似一般刨冰一大舊好硬既冰咁 抹茶味幾香但唔算好濃郁 加上有陣奶香味 味度似matcha latte 中間配有焦糖味比外面甜少少 頂部有忌廉同白玉配焦糖醬 中間仲會有啲脆脆粒粒 整體口感幾好 唔會太甜好好食🥰
抹茶忌廉焦糖味配白玉 Matcha Cream Special (Caramel with shiratama mochi)
2023-03-26 48 浏览
sharishari開左咁耐,之前都未食過,個日係附近食完飯,去埋呢度食甜品,同frd吹下水,都仲係keep住咁多野,要排一陣隊,一行7個人,叫左三個冰share,芒果椰子味,限定bailey味,草莓special味,個人最鐘意芒果椰子味,食到中間有椰香,同d芒果好夾,,限定bailey味個bailey好香,朋友話每一啖都有bailey味爆出黎,bailey既味一擺入口就到左頂峰😂😂😂😂 個草莓special都幾特別,裏面有奶凍😂😂😂好好食🙈🙈

作為Shari腦殘粉表示幫唔落,偷工減料得好明顯啊🥲。・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🍧伯爵奶茶味刨冰 $95・味道:食得出伯爵茶味,奶凍略嫌被奶茶冰蓋過咗。・口感:有餅碎同奶凍增加口感,一如既往細滑冇冰粒。・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🤰性價比:中~🤰9衝度:可試~🤰結論:味道冇變,係偷工減料咗囉⋯⋯・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・環境:中環店大間闊落,好坐過銅鑼灣好多~
作為Shari腦殘粉表示幫唔落,偷工減料得好明顯啊🥲。

🍧伯爵奶茶味刨冰 $95
・味道:食得出伯爵茶味,奶凍略嫌被奶茶冰蓋過咗。
・口感:有餅碎同奶凍增加口感,一如既往細滑冇冰粒。
伯爵奶茶味刨冰
伯爵奶茶味刨冰

🤰性價比:中~
🤰9衝度:可試~
🤰結論:味道冇變,係偷工減料咗囉⋯⋯

・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・
環境:中環店大間闊落,好坐過銅鑼灣好多~

2023-03-02
2023-03-21 37 浏览
店名: Shari Shari Kakigori House 氷屋地址: 中環奧卑利街11號地舖香港站C出口,行8分鐘/ 中環站D2出口,行8分鐘環境: 4/5價錢:4.5/5味道: 5/5相信呢間冰大家都唔陌生了,今次星期日8點幾去中環店,唔洗排隊,亦比銅鑼灣店起碼多一倍嘅位🤩唔想排咁長嘅人可以考慮去中環分店,不過地點就無銅鑼灣方便,亦都唔算好近地鐵站🙈伯爵奶茶味☕️🍧$95大家可以加$10要白玉,不過我地覺得2個人share一個已經好飽,就無加冰食落好綿,同出面冰嘅質地無得比🤫伯爵茶味好濃,好多醬,唔會有啲冰係無味,但多醬得黎並唔會話太甜,甜度啱啱好😚非常出色冰入面會有消化餅碎,令成碗冰嘅口感提升左一個層次😍🍪#stitchfoodie中環#foodie #香港美食 #美食推介 #港島美食 #九龍美食 #食好西 #香港吃貨 #打卡美食 #生日好去處 #拍拖好去處 #香港食評 #香港餐廳推介 #香港小食 #香港甜品 #香港西餐 #香港中菜 #香港泰菜 #香港日本菜 #炸雞 #放題 #火鍋 #打邊爐 #香港拉麵 #香港川菜 #香港台灣菜 #珍奶 #吃貨 #hkcafe #香港越南菜

地址: 中環奧卑利街11號地舖
香港站C出口,行8分鐘/ 中環站D2出口,行8分鐘

環境: 4/5
價錢:4.5/5
味道: 5/5

伯爵奶茶味☕️🍧
冰食落好綿,同出面冰嘅質地無得比🤫
冰入面會有消化餅碎,令成碗冰嘅口感提升左一個層次😍🍪

#stitchfoodie中環

伯爵奶茶味
2023-03-19
$50 (宵夜)
伯爵奶茶味
2023-03-16 65 浏览
If you're missing Japan, I highly recommend checking out Shari Shari Kakigori House for some delicious shaved ice and desserts. This cozy spot offers a unique twist on the traditional Japanese shaved ice dessert, with a variety of flavors and toppings to choose from.Whether you're in the mood for something fruity and refreshing or rich and indulgent, Shari Shari has something for everyone. And what better way to enjoy these sweet treats than with your loved ones by your side?So head on over to S

So head on over to Shari Shari and transport yourself to Japan with every delicious bite. You won't be disappointed!

Missing Japan ? Shari Shari kakigori House shaved Ice & Dessert is something you have to try with your love ones !
  • Mango  coconut  &  early grey  tea  with  Mochi
2023-03-04 115 浏览
⌂ 中環Shari Shari Kakigori House 氷屋 中環奧卑利街11號地舖星期日至四 13:00 - 22:30星期五六 我13:00 - 23:00· 開心果味配佐賀莓小姐刨冰 $140︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸#ewm中環#ewm甜品︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸*・゜超級期待嘅佐賀莓小姐系列゜・*舊年出已經好想食!但唔知原來得一個月限定!!想食嘅時候已經完咗!等咗成年終於等到今日可以去試!!!超級超級期待!今次去咗中環嘅新分店食! 店舖面積比舊鋪大咗好多!咁就唔怕無位要排好耐啦~𖧷 只收現金、支付寶、微信支付好可惜!本來都唔用大陸嘅支付軟件,記得一定一定要帶Cash!或者叫Frd比住先再Payme 返比佢xdd𖧷 平日大概7點去食嘅話,完全唔洗排隊!!(其他人仲食緊飯未有第二個胃去食甜品住☉д⊙)︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸๑ 開心果味配佐賀莓小姐刨冰 $140超級香濃開心果味,面頭有好Fluffy 嘅士多啤梨忌廉,冰入面亦都有消化餅,好有crunchy 嘅口感!食到底仲有個士多啤梨味嘅冰!略
⌂ 中環

· 開心果味配佐賀莓小姐刨冰 $140

#ewm中環
#ewm甜品

*・゜超級期待嘅佐賀莓小姐系列゜・*

𖧷 只收現金、支付寶、微信支付

๑ 開心果味配佐賀莓小姐刨冰 $140
超級香濃開心果味,面頭有好Fluffy 嘅士多啤梨忌廉,冰入面亦都有消化餅,好有crunchy 嘅口感!食到底仲有個士多啤梨味嘅冰!略嫌定價有啲貴!

#中環美食 #hk #hkdaily #hkfoodie #美食 #hkfoodie #food #hkfood #hkig #foodiehk #foodinstagram #foodphotography #手機食先#foodpics#foodblogger #香港美食 #hkigshop #餐廳推薦 #打卡餐廳 #餐廳推介 #中環好去處 #香港美食指南 #甜品 #tapas #刨冰 #sharishari
2023-02-27
🧚🏻‍♀️ 【我最愛嘅冰屋:開心果味冰🍧】 依間嘅雪花冰真係我嘅最愛!暫時仲未食到另一間係可以做到好似佢嘅質地、口感同味道。佢款款嘅冰都係可以做到質地蓬鬆柔軟,入口即溶,食落唔會有冰粒,仲要啖啖都可以食到佢調得啱啱好嘅味道,真係不得了!🤤🤤而今次試咗佢期間限定,同佐賀莓小姐聯乘嘅開心果味!之前去過銅鑼灣嗰間見到依隻味,但嗰時唔敢貿貿然咁試開心果味嘅甜品(排咗咁耐隊唔想中伏)。嗰排去銅鑼灣間ikea試咗個開心果味新地筒覺得開心果味甜品原來好ok,但當想試嘅時候,佢已經冇咗。所以當我早兩日ig見到佢今次聯乘有出返嘅時候就即刻過嚟試!今次咁啱嚟咗中環分店。第一次嚟咗中環依間分店,比我想像中大間(但都唔算好大間),但位置就真係偏高嘅(?),強烈建議唔好跟google map行樓梯,搭咗中環街市對面嘅電梯一路上到去先,再行過去!今次我哋就係冇搭到電梯,而係自己慢慢咁行上去,所以行到 超 級 攰 !不過都因為咁而發現咗一間我係油麻地嗰邊食過幾次嘅,好食抵食嘅、性價比之最嘅紐約Pizza店,佢係中環都有分店!!!(之後再po返~~)🔹開心果味 (配佐賀莓小姐🍓) $140佢真係完全冇令我失望!質地、口
🧚🏻‍♀️ 【我最愛嘅冰屋:開心果味冰🍧】

🔹開心果味 (配佐賀莓小姐🍓) $140

佢真係完全冇令我失望!質地、口感同味道就同平時一樣咁完美~😋😋開心果嘅味道均衡分布咗係成個冰度,而味道調得啱啱好,唔會太濃亦唔會太淡,同士多啤梨的味道加埋變得更清新!佢特別嘅位係表面上會有一層嘅士多啤梨cream同埋紅卜卜嘅士多啤梨🍓,cream嘅味道唔會好假,貌似有少少沙冰嘅感覺🤏🏻,而中間亦會有啲打溶咗一半嘅士多啤梨😆非常特別~

P.s.今次嘅聯乘活動貌似只去到3月7日!

📍shari shari 氷屋
自從中環開咗間分店,唔洗排咁耐隊,就可以瘋狂食日式刨冰店 Shari Shari。食過好多甜品店嘅刨冰都做唔到咁綿滑,完全唔洗咬,入口即融的感覺。最特別係,碎冰入面會有好多食材去增加口感,仲要定期都有期間限定的味道,所以經常去食都唔會覺得悶。🍧 香濃開心果味士多啤梨刨冰 ($ 140) 👅: 97.27期間限定之一。開心果味出奇地濃烈,平時出面食咩開心果產品都唔係太出味,士多啤梨唔係好甜,不過由於其他野都係帶甜,所以味道剛剛好。🍮 + $55 焦糖燉蛋味道過甜,質地比較creamy,唔洗特別試。🍨 栗子焙茶刨冰 ($120) 👅: 93.46 分 呢個係秋冬季節限定。外層係粟子焦糖醬,中間係大量焙茶醬同消化餅碎,略嫌粟子味唔夠濃。‼️ 最低消費每人$45, 基本上兩個人share都夠。環境: 👍👍 👍回頭率: 👍👍👍👍 訂座: ❌等候位置時間: 平日夜晚七八點不用等候

🍮 + $55 焦糖燉蛋

味道過甜,質地比較creamy,唔洗特別試。

🍨 栗子焙茶刨冰 ($120) 👅: 93.46 分

‼️ 最低消費每人$45, 基本上兩個人share都夠。

環境: 👍👍 👍
回頭率: 👍👍👍👍
訂座: ❌
等候位置時間: 平日夜晚七八點不用等候
焦糖燉蛋
2023-02-25 57 浏览
🍧🍧🍧久仰大名嘅刨冰店🍧🍧🍧本身唔算特別好刨冰,都幾好奇點解呢間刨冰會咁受歡迎近排天氣回暖返啲,決定要嚟食吓bookmark咗好耐嘅人氣刨冰試完真係明白點解大家會大讚🤭今次嚟咗中環分店,排隊嘅人唔算太多等咗10分鐘左右都入到去啦店舖有set揀,任何刨冰可以優惠價選配5款小食⬇️季節限定Baileys Cream+蕨餅成個set一嚟到已經好吸睛😍圓圓嘅冰山,隔住口罩都聞到Baileys嘅香味快快手影完相就開動啦☺️☺️店員拎個冰過嚟嘅時候都提一提我哋記住由頂食起小心翼翼少少哋咁筆嚟食,Bailey coat得好均勻每啖冰都充滿住Bailey嘅酒香,好好食😋啲冰軟綿綿,入口唔會太刺激,有敏感牙齒都唔怕😂😂配埋面頭嘅cream,令到入口感覺rich啲唔會淨係得冰咁削,而且啲cream都好香仲有almond碎碎喺面,口感更加提升👍🏻食到中間,見到佢個餡啦😍😍😍係一舊tiramisu呀🤍🤍🤍🤍舊蛋糕浸滿咖啡,配埋酒味同啲冰一齊食,呢個複雜又多重嘅組合一次過喺口入面溶化,一路食一路讚嘆額外加嘅厥餅都唔失色黃豆粉均勻包住每塊厥餅再淋埋黑糖糖漿,呢個set我會比🈵未黎之前仲諗住食完一次唔會好快想再嚟食但係我
🍧🍧🍧久仰大名嘅刨冰店🍧🍧🍧
本身唔算特別好刨冰,都幾好奇點解呢間刨冰會咁受歡迎
試完真係明白點解大家會大讚🤭
今次嚟咗中環分店,排隊嘅人唔算太多
等咗10分鐘左右都入到去啦

店舖有set揀,任何刨冰可以優惠價選配5款小食

⬇️季節限定Baileys Cream+蕨餅

成個set一嚟到已經好吸睛😍
圓圓嘅冰山,隔住口罩都聞到Baileys嘅香味
快快手影完相就開動啦☺️☺️
店員拎個冰過嚟嘅時候都提一提我哋記住由頂食起
小心翼翼少少哋咁筆嚟食,Bailey coat得好均勻
每啖冰都充滿住Bailey嘅酒香,好好食😋
啲冰軟綿綿,入口唔會太刺激,有敏感牙齒都唔怕😂😂
配埋面頭嘅cream,令到入口感覺rich啲
唔會淨係得冰咁削,而且啲cream都好香
仲有almond碎碎喺面,口感更加提升👍🏻
Baileys  Cream

食到中間,見到佢個餡啦😍😍😍
係一舊tiramisu呀🤍🤍🤍🤍
舊蛋糕浸滿咖啡,配埋酒味
同啲冰一齊食,呢個複雜又多重嘅組合
一次過喺口入面溶化,一路食一路讚嘆

額外加嘅厥餅都唔失色
黃豆粉均勻包住每塊厥餅
再淋埋黑糖糖漿,呢個set我會比🈵
蕨餅

未黎之前仲諗住食完一次唔會好快想再嚟食
但係我而家已經心思思想再去多次
試埋佢其他口味,尤其係季節限定嘅嗰啲🤪
2023-02-19
蕨餅
行開大館想食刨冰🍧2月新口味係同佐賀莓小姐聯乘,仲有開心果味添,食得🤤佐賀莓系列有三款,不過Tiramisu淨係得銅鑼灣店先有。食咗:▪️開心果味🍧+佐賀莓 $140綠色冰山上面有士多啤梨味、粉粉地色嘅忌廉、3粒對半切開咗嘅佐賀莓。Keep住快手影相嘅態度同速度(再唔食,佐賀莓要跣落嚟啦!)開心果味刨冰有驚喜。由頂開始食,食到大概忌廉位置,就會見到原來中間仲收埋咗兩粒🍓,即係總共有2.5粒原整嘅佐賀莓。再食多少少就會見到餅乾碎,底部就有士多啤梨醬,冰融晒都唔會好似飲水咁。

佐賀莓系列有三款,不過Tiramisu淨係得銅鑼灣店先有。

食咗:
▪️開心果味🍧+佐賀莓 $140

2023-02-22 31 浏览
女人見到期間限定通常都會特別心動,今次shari shari kakigori house又再度同佐賀莓小姐一齊出期間限定嘅刨冰,作為刨冰嘅大粉絲一定要試🥰今次呢一個期間限定嘅開心果味刨冰係$140 ,老實講其實就一啲都唔平,但係因為佢開心果味真係好濃郁,甚至有啲nutty,加埋入邊都有幾多餅碎,所以其實成個甜品食落去都幾有驚喜地好味🥰而且士多啤梨嘅份量都幾多,除咗面頭有之外入邊都仲有,所以覺得都值得一試👍🏻

2023-02-20 35 浏览
由銅鑼灣食到中環中環呢間舖頭大啲 多啲位 唔使好似銅鑼灣排咁耐隊次次食Shari Shari都要好小心一唔覺意啲冰就會跌晒落枱推薦抹茶味伯爵茶味!記得+白玉 有topping唔使齋食冰咁單調~
由銅鑼灣食到中環
中環呢間舖頭大啲 多啲位 唔使好似銅鑼灣排咁耐隊
次次食Shari Shari都要好小心
一唔覺意啲冰就會跌晒落枱
推薦抹茶味伯爵茶味!
記得+白玉 有topping唔使齋食冰咁單調~