2019-03-02
今日同朋友相約黎試下近來超人氣的Shaz Confections,黎到尖沙咀K11既分店見到都有一兩個人排緊隊🙆♀️店面裝修得好靚,令人覺得好華麗。但望入去入面,座位就相對比較少!不過我地大概等左五至十分鐘左右就有位啦🤣我地個段時間就有四款既千層蛋糕可以揀,有班蘭椰子、玫瑰荔枝、70%黑巧克力和伯爵茶。我同朋友分別揀左伯爵茶同70%黑巧克力既千層蛋糕。而70%黑巧克力🍫仲要係K11限定添😳少少提外話就係佢唔同時段可能有唔同口味既千層蛋糕可供選擇!因為見到後尾就冇左我地食個兩款,反而就變左係日式抹茶、港式奶茶同竹炭黑芝麻。我記得佢好似係有差不多十幾款既口味,我諗應該係會定時轉唔同口味既千層蛋糕。先講一講伯爵茶千層蛋糕,第一啖食落去好香伯爵茶個味,但又唔會好濃郁。至於個口感係好滑好滑,每一層都整得好薄,而最底個層係海棉蛋糕黎,令到成個感覺唔會太膩😳至於我朋友食既70%黑巧克力千層蛋糕就好重朱古力味,但食落去都係好滑!不過食食下就覺得有啲甜🙈我覺得整體黎講係好好,因為千層蛋糕本身就要花心思去整,而要整到每一層都咁平均其實好需要技巧🤗真係好欣賞👍🏼💕