2022-01-23 863 浏览
自己一直都係SmarTone plus嘅會員,佢哋逢生日就會送一個sift cupcake 🧁 自己平時都一直有留意開佢哋嘅cupcake同蛋糕但係就未試過,今日終於都有機會一試😛佢哋有成幾十款蛋糕,今次就揀咗red velvet味❤️❤️蛋糕頂嘅cream加咗啲cream cheese所以勁香🤤本身朱古力味都出,螞蟻人表示十分滿足💕蛋糕唔算乾但就唔算好濕潤,夠鬆軟,不過就比較細個😂性價比唔算好高,得閒買一個獎勵自己都唔錯嘅🤪

2022-01-23 376 浏览
不知道什麼時候開始財困連吃個Cup Cake都變成了奢侈品因為公司就在付近所以休息時間在下都會到處走走散散心 也看看一些美食就算不買不吃 至少還能看看吧而今天在下就得到了一個感動的小禮物或許是聽到在下內心的吶喊?上司買了一盒Cup Cake給我們雖然派到在下手上時只剩3顆但心裡的感動言語無法形容在下選了棕色的 大概不是巧克力就很大機會是咖啡反正就是在下大多不會不喜歡的味道吧也因為渴望了一段時間看到時除了不敢想像就是真的捨不得吃可愛的造型 骨子又精緻軟軟的Cream有濃郁的味道一吃就知道這是什麼口味清晰又銳利 各種的味道配搭同時做到不混淆 在下甚是喜歡這種細緻蛋糕體同樣的鬆軟 而且有踏實感不會過甜不會乾身又散發足夠的蛋糕香味也許是在下太久沒吃到好質素的Cupcakes又可能是 在下太久沒被食物感動這麽優秀的Cup Cake相信也不是很多地方能做到希望之後還機會能試到其他的口味說不定一些在下本來不太愛好的口味也能因此改變
不知道什麼時候開始財困
連吃個Cup Cake都變成了奢侈品
因為公司就在付近
所以休息時間在下都會到處走走
散散心 也看看一些美食
就算不買不吃 至少還能看看吧
而今天在下就得到了一個感動的小禮物
或許是聽到在下內心的吶喊?
上司買了一盒Cup Cake給我們
希望之後還機會能試到其他的口味
說不定一些在下本來不太愛好的口味
也能因此改變
2021-11-10 437 浏览
食cupcake向來都是一個奢侈品😅, 稍為靚D都要三十幾蚊一個, 同埋多數都整得太甜, 今次試咗位於太子大廈嘅Sift desserts, 佢哋嘅cupcake有好多選擇, 賣相相當吸引, 而且食落唔太甜,上層嘅 butter cream 好細滑, 蛋糕也非常鬆軟👍🏻, 夾埋一齊食畀到味蕾有唔同嘅層次感, 比例十分配合。 Cup cake 有多款特別嘅味道,例如菠蘿🍍丶 Tiramisu ☕丶 Hazelnut🌰 等等, 喜歡食甜點嘅你,不妨一試😛😄
2021-10-13 442 浏览
Smartone原來有得換生日禮物,咁多年來我都唔知添,今年終於冇錯過啦。臨急抱佛腳喺換領日嘅最後一日放工先趕去揀蛋糕,所以得返一款Cheesecake同埋呢一個朱古力榛子蛋糕揀,因為屋企人唔鍾意食Cheesecake,所以揀咗朱古力榛子,朱古力食落好幼滑,但係對我來講就真係甜得滯,所以越食越漏,如果多啲人share應該會好啲。

2021-10-13 405 浏览
因為係置地租戶,download 個 app 後間中會有店舖優惠 今次係 Sift, 買滿$200 可以用 $100 優惠 二話不說,即刻執夠一人兩件,支持一下大家近日辛勞嘅工作 個人比較喜歡 Hazelnut Chocolate Crunch,Peanut Butter Chocolate Chip 同Red Velvet. 扣減 $100 後 $156 有 8 件。正啊!

今次係 Sift, 買滿$200 可以用 $100 優惠

二話不說,即刻執夠一人兩件,支持一下大家近日辛勞嘅工作

2021-10-11
用餐优惠
優惠券
Sift 嘅蛋糕原價一件都要$32 ,早前用某信用卡已經$38買左兩件cupcake🧁卷😚😚,咁搭纜車前同🤴🏻E E肚先😊😊~~~pure Vanilla~~~Vanilla 個cream幾滑,滑得黎會有少少細砂感覺增加口感,幾香😁😁~~~Banana🍌 Faster~~~呢款係個蛋糕同個cream都係有香蕉味嘅,香蕉蛋糕內仲有香蕉種籽,有種Double Banana嘅享受😎😎我就鍾意食香蕉🍌嗰款,🤴🏻就鍾意Vanilla嗰款🥰🥰

~~~pure Vanilla~~~

~~~Banana🍌 Faster~~~

我就鍾意食香蕉🍌嗰款,🤴🏻就鍾意Vanilla嗰款🥰🥰
2021-06-22
$16 (其他)
用餐优惠
信用卡優惠
2019-09-25 4927 浏览
早排又有同事請食tea,嗌咗sift嘅蛋糕,因為夠近,而且佢蛋糕都幾精緻~叫咗六件一齊share嚟食。後面嗰個朱古力蛋糕超濃朱古力味,好正!!!最左邊兩件淺啡色嘅係伯爵茶味mousse 蛋糕, 我好鍾意食茶味嘅蛋糕所以覺得好正!呢件睇落去好粉紅,但係其實係芝士蛋糕嚟嘅,好似係玫瑰味嘅芝士蛋糕,我就冇食呢件啦。呢個角度就係睇到個伯爵茶慕士蛋糕上邊係有金箔㗎!仲有好似一個蘋果嗰件呢就係真係蘋果味嘅,有少少酸酸地。外面嗰塊皮硬硬哋嘅,個樣真係勁似一個蘋果!總括嚟講我覺得呢間餅店雖然係啲cupcake出名d, 但蛋糕其實都ok嘅,而且幾靚~

叫咗六件一齊share嚟食。

後面嗰個朱古力蛋糕超濃朱古力味,好正!!!

呢個角度就係睇到個伯爵茶慕士蛋糕上邊係有金箔㗎!

2019-05-21 3457 浏览
Sift Patisserie (中環)中環遮打道10號太子大廈240-241號舖-----老實講B仔係唔中意食cupcake的 我對cupcake ge印象就係又無水果夾心 又無脆脆餅底 得一舊drydry地ge蛋糕 同一堆甜到阿媽都唔認得ge cream🤷🏻‍♀️簡直又唔好食又令人徒添脂肪~唔係有人散水買 我都唔會想試 但係sift ge cupcake竟然顛覆左我對cupcake ge睇法-Red velvet($28) 😛呢款紅絲絨蛋糕 蛋糕部分非常濕潤又蓬鬆 口感軟綿綿 好似絲絨咁 輕盈柔順 味道唔會太甜膩 帶少少朱古力ge甘苦味 而上面ge cream cheese同蛋糕一樣 非常出色 奶油打得非常扎實 入口細膩 將好似絲絨般ge幼滑感 發揮到極致 味道方面奶油帶🍋檸檬味 酸酸甜甜 進一步將cupcake ge甜膩感減低 整體非常高質 第一次令B仔愛上cupcake~😆-----👶🏻B仔整體評價:9/10個👍🏻👶🏻B仔抵食程度:7/10個👍🏻👶🏻B仔環境評分:買走yo👶🏻B仔味道評分:9/10個👍🏻👶🏻B仔回頭機會:9/10個👍🏻-----#swallowhongkong跟住
Sift Patisserie (中環)
中環遮打道10號太子大廈240-241號舖
跟住我一齊吞食香港啦!🤤
#swallowcentral
  • Red  velvet
2019-04-01 2925 浏览
Cupcake 黎講,岩哂Tea Time。Sift cupcake 係中環可以話出哂名,邪惡得好好食。Sift 有好多口味比人客選擇, 價錢大概都係一樣,,今次我選左紅豆味,甜度岩岩好,岩哂怕太甜的朋友,可惜紅豆味唔夠,美中不足,如果紅豆味再出D,再明顯D就好食D。  講完Cream 果part, 講番個蛋糕本身, 質地都岩岩好, 唔會太dry, 食落去都好soft 得黎有口感既, 味道唔會太甜, 呢個都好重要, 因為如果蛋糕本身甜, cream 又甜, 咁整個cupcake 就甜到非常家啦。

2019-02-02 2911 浏览
Cupcake黎講sift算係小編喺香港最好食同性價比最高。Cupcake喺幾年前喺香港好興,突然有好多間cupcake舖一齊開。小編唔係特別好cupcake,因為有個好朋友好鍾意食red velvet cupcake,所以就陪佢試唔同舖頭。試左咁多間係sift整得最好,佢個蛋糕底夠濕潤唔會太乾,啱啱好。個面個cream度有好濃嘅cream cheese同雲呢拿味。(lemon, triple chocolate,red velvet, s'mores)大 $28小編見朋友食得咁開心又搵啲味試下。檸檬味係小編嘅至愛,因為佢唔似red velvet或者其他朱古力味嘅咁溜同滯。佢個蛋糕底一樣出色,濕潤度啱啱好,面頭個糖霜唔會好甜,保留左檸檬嘅酸味之餘亦都唔會太酸。小編鍾意sift嘅另一個原係佢啲cupcake啲色唔會好假😂Triple chocolate 同 s'mores 都係以朱古力為主,唔算太特別。中環可以坐低食。最可惜嘅係中環分店冇mini cupcake發售。有時唔想食咁大個就會買mini。如果喺銅鑼灣行街想食嘅話就可以去買個mini lemon食下。如果想要個盒嘅話一定要買3個

(lemon, triple chocolate,
red velvet, s'mores)
大 $28

有時唔想食咁大個就會買mini。如果喺銅鑼灣行街想食嘅話就可以去買個mini lemon食下。如果想要個盒嘅話一定要買3個先免費比,如果唔係要比$5。
Mini $16

2019-01-16
  • Lemon  cupcake
  • Red  velvet  cupcake
2018-10-07 3502 浏览
Sift 既cupcake一直都聽過好多好評,之前同事的散水餅都試過,真係幾好食,而且睇落個款都幾high class,search過下佢既分店都係中環銅鑼灣高級d既地方,所以特登去幫襯佢地買朋友birthday cake今次揀左錫蘭玫瑰蛋糕(6‘’ 1 lb),本身想要佢個warl grey maple cake,但最少要3lbs起,我地冇咁多人真係食唔哂所以無辦法呢個錫蘭玫瑰蛋糕都好靚,個玫瑰花唧得好靚,粉紅色好少女,岩哂我地成班女仔影相,味道都唔錯,估唔到錫蘭味都玫瑰味都幾夾

2018-09-25 1906 浏览
大約五年前,因為呀妹返工而認識左呢間餅店。自此之後,就不斷試佢既cupcake、pastry同埋蛋糕,包括hazelnut crunch, pecan tart, red velvet cupcake, triple chocolate cupcake, carrot cupcake等等,都可以話係永冇失手,呢度既蛋糕係可以接受到既甜,味道自然,賣相仲好得!今次本來想買Earl grey tart,但可惜呢個時間限定既cake已經冇左,惟有試下pink guava cake。賣相係靚既, 討好既粉紅色,再加上番石榴同紅石榴,感覺健康。層次都幾分明,分別有脆脆底、海綿蛋糕、石榴mousse等等。一切,感覺係豐富既,不過個底都幾硬,要用把刀鋤鋤下先切得開。石榴味香濃,不過有少少過甜,餅底冇乜味,講真,比起之前試過既款,呢個稍為失色。不過慶祝生日,最重要既都係一家人一齊開開心心。希望下次既新款會更岩口味啦。今日額外加左件hazelnut crunch,係一貫既好味。

2018-08-30
庆祝纪念
生日
2018-08-14 1601 浏览
Luscious chocolate , Mocha, Caramel chocolate 全部都朱古力味即使都係朱古力味,但都係三隻不同層次嘅朱古力味,唔係平時一般d cupcake齋死甜,冇哂甜品嘅感覺之前買都係外賣拎走食,第一次坐喺店到食蛋糕比外賣更鬆軟D cream 又冇硬到,平時d cupcakes 好多時蛋糕好碎碎,又鬆散,cream又雪實咗dd,每隻味都均一的甜,冇乜味道可言依間cupcakes 就好唔同之前試過嘅士多啤梨味,檸檬味都好吸引,係真正有果味cream嘅蛋糕仔
全部都朱古力味

之前買都係外賣拎走食,第一次坐喺店到食
蛋糕比外賣更鬆軟

依間cupcakes 就好唔同
2018-05-08 1963 浏览
話說Sift Cup cake已經成為了最受歡迎的散水餅之一,我都吃過不少次,但坐在店內吃還是第一次。它是在太子太厦2樓的扶手電梯旁,也不算難發現。看櫥窗會見到不同口味的Cup cake, 不過要做堂食的話,怎樣也要配一些飲品吧!因為它沒有展示出來,我們就直接問店員了。原來是有 Lemonade, 玻璃樽水之類的,所以我們就找了個位子坐下。我選了這個 Carrot 味的,於假日的下午時間,意外的沒有太多客人留下堂食,我們談東談西的度過了難得的悠閒時光。

Carrot

2018-04-29
Carrot
  • Cupcakes
2017-06-03 3154 浏览
有同事請食cupcake。我揀左個士多啤梨味,岀奇地唔太甜,有d cupcake會死甜,但佢唔會,而且有淡淡士多啤梨味,個cream好似仲有d果肉打左入去。而個蛋糕好鬆軟,不過就散左少少。
而個蛋糕好鬆軟,不過就散左少少。