2021-01-27
為了慶祝朋友有份新工,所以就一齊去又一城食午餐,火車+鐵路沿線,實在方便不過。為了避免午市的繁忙時間,所以12點先到餐廳,完全不用等位。入座前,店員已經講只得1.5 小時享用時間呢!由於朋友係去simplylife既常客,所以就介紹「紅酒燴牛尾有機糙米飯」,佢話O的煮法好特別,已經去骨的牛尾,好juicy 的,值得一試,O甘就一於試O下啦! 另外就叫了「聖丹尼耶爾火腿、梨子、香桃、火箭菜沙律」,因為朋友吃了一個豐富的早餐,所以就吃得light 一點呀!由於叫set-lunch ,所以可以選擇只叫main course或係加埋湯及飲品,我同朋友都選咗加埋湯及飲品,南瓜湯 + 士多啤梨冰茶。好鍾意食佢既麵包,好"趣口"同埋片麵包都好大片,南瓜湯都好足料,已經都飽了三成了!值得一提「紅酒燴牛尾有機糙米飯」,真係唔錯的煮法,牛尾份量也足夠,不太硬,又加埋糙米飯,最緊要吃的時候不太油膩先係最重要,食完剛剛好.. 十分滿足!可惜,「聖丹尼耶爾火腿、梨子、香桃、火箭菜沙律」的火箭菜好苦,食落就真係好麻麻,但係梨子的製作方法真係幾特別,應該有烤一O下同加了少少甜先加入沙律,都是一個不錯的選擇!