2020-05-13 335 浏览
Order了 1 客 太陽芝士雞鍋, 12 件 炸雞加焗雞, 焗雞還可以, 炸雞真的很乾, 芝士都算ok; 買1 送2, 送了1 個 檸檬柚子炸雞 拼 鹹蛋炸雞, 雞保持水準(很乾和硬) , 粉也厚, 調味的醬汁可以, 但雞比較細件, 只是粉多, 肉質乾; 再加上1 個 都算幾油的紫菜薯條, 整體來說算是伏了; 環境及招呼算幾好, 幾有禮貌, 要冰水之類的很快就送到, 環境唯一比較差的是播K-pop播得好大聲, 想傾吓計都唔容易; 最後建議唔好試佢杯菊花特飲, 佢地在杯邊夾了1 朵假的大菊花, 應該是個髮夾, 但有點污糟, 好彩隻杯夠大, 半杯滿都冇, 碰不到那菊花。
太陽芝士雞鍋
  • 蘋果特飲
2020-05-13 210 浏览
Well, ordered the crispy fried chicken and the baked garlic chicken..... 1. Quality of chicken is not very good, KFC or McD are more tender. It has a sticky chicken smell.2. Not so Korean. Not authentic enough, too HK style.Just these 2 points are enough for me to stay away. Overall 1/10

Overall 1/10
2020-05-13
外卖自取
2020-05-12 210 浏览
呢排睇完劇就想食炸雞,而且呢間係韓國都幾出面,所以就去左食。鋪頭都算空曠,唔單止有量體溫,而且每個位都有膠版阻隔同紙袋袋住口罩,防疫做得唔錯,每個位都有手套可以用幾乾淨幾貼心。個排因為有優惠,我同朋友就揀咗買一送二既優惠。呢個餐幾吸引又幾抵食,買一碟大雞再送一碟雞,仲有得揀一個小食一大籃薯條添。首先,講下碟薯條,鋪滿紫菜碎同cheese粉,幾金典香口,熱辣辣唔錯。但重頭戲就係太陽cheese炸雞窩,中間滿滿既cheese,可以隨意點適量既cheese,非常邪惡,一路煮一路就聞到好香creamy既味道。裡面炸雞款式幾多,有辣雞、炭燒雞,但其實落左cheese都差不多。另外就係送既雞,讚既就係好抵,可以簡有骨無骨,中可以簡三拼雙拼,好多味道簡。我自己鍾意食辣就簡辣醬雞,所以最後我朋友簡柚子醬雞。如果彈既話真係太飽太多,因為優惠關係有每人最低消費。 至於杯飲野就唔太特別,多支仔軟糖呃下like。

至於杯飲野就唔太特別,多支仔軟糖呃下like。

2020-05-11 190 浏览
今日行銅鑼灣諗起想食芝士就上網睇下有咩選擇。見到呢間有芝士又有炸雞重有買一送一就試下啦!去到餐廳嗰時係12點唔係好多人。叫完餸後開始多人,好彩早到咗。火鍋上枱要等芝士熔化。。我已經忍耐唔住去搞拌芝士試味炸雞配芝士真係好好食,重要有唔同嘅炸雞口味。我最鐘意都係食韓式炸雞小小辣配芝士好夾!配菜就無咩特別,個人諗法我覺得配薯條好食,薯條份量多d就好喇。。食埋年糕就比較飽。最後我都食唔哂。 我就無+$1食多件,已經好飽肚喇

火鍋上枱要等芝士熔化。。我已經忍耐唔住去搞拌芝士試味

食埋年糕就比較飽。最後我都食唔哂。

我就無+$1食多件,已經好飽肚喇

2019-12-10
2020-05-07 256 浏览
推薦指數:🤩🤩🤩🤩👍🏻鐘意食芝士又鐘意食炸雞的朋友,要試下SODAM CHICKEN!! 聽朋友講呢到的韓國菜幾好食,特別出色的係炸雞~咁就岩哂我啦!💕炸雞配啤酒係我一大愛好!今日專登黎食新推出的太陽芝士雞鍋 太陽芝士雞鍋+小食拼盤 HK$288 一上枱已經好吸引~有齊4款雞,2款炸雞2款烤雞 每款有3件 份量十足 🥳😍抵讚的一次可以試到唔同口味的炸雞烤雞!!🤤芝士炸雞同香辣烤雞都好出色 ~ 當然今次另一主角就係芝士!!!超多芝士係熱鍋上邊食邊煮~芝士溶左之後再配埋炸雞~太邪惡啦但極度好味😇 🥰芝士味好香好濃,有2-3味芝士混合,味道岩岩好!炸雞香脆得黎唔會太油,而烤雞就皮脆肉嫩,雞肉非常JUICY🤭 🧀鐘意食芝士的朋友~呢個鍋必定係你的至愛!!因為係被芝士拉絲重重包圍~係幸福的感覺呀特飲都做緊買一送一 🍻🥂HK$78我地嗌左蘋果雞尾酒同菊花蜜特飲兩杯都SIZE驚人~氣勢十足!!! 個APPLE CIDER 同菊花蜜都好夾炸雞,成餐晚餐都好滿足~ 咁岩今日我地仲係8點半後去食~餐廳有78折優惠!!真係超抵超高性價比~推介推介😋
推薦指數:🤩🤩🤩🤩

特飲都做緊買一送一 🍻🥂HK$78
我地嗌左蘋果雞尾酒同菊花蜜特飲
2020-05-07 7239 浏览
冬天咁凍就好想食啲熱辣辣嘅火鍋,留意到銅鑼灣「Sodam Chicken」新推出左個太陽芝士雞鍋,好吸引呢!在座幾乎每枱客人都有叫呢個芝士雞鍋,果然好受歡迎啊!餐廳仲做緊晚上8點半後78折嘅優惠,好抵食呀!太陽芝士雞鍋🧀🍗雞鍋嘅爐邊圍滿炸雞及焗雞,合共有四款,分別係:韓式炸雞、雙重芝士炸雞、炭燒煙燻焗雞及香辣焗雞,每款各3件,合共12件,份量十足,適合同朋友開心share!炸雞外皮金黃酥脆,內裏嘅雞肉仲好juicy,邪惡又好食!焗雞則可品嚐到雞肉嘅原汁原味,啖啖肉,雞味好濃郁呢!熱鍋中間係鮮忌廉、三色芝士及少許香草🌿,店員表示開火後5分鐘攪勻就可以熄火~芝士瞬間同鮮忌廉融為一體,拉絲效果非常吸引!入口香軟棉滑,芝香四溢,同時帶有忌廉奶香,將雞肉沾上芝士一齊食會更加美味小食拼盤呢個拼盤小食以炸物為主,有炸魷魚圈、腸仔、薯條、紫薯番薯年糕。每款都好香口,最鍾意係當中嘅炸年糕,口感Q彈好煙韌,頗有薯香🍠

太陽芝士雞鍋🧀🍗

小食拼盤

2020-05-07 222 浏览
地方唔難搵,係因為有 promote 所以先黎試,因為炸雞太肥膩了,所以特登就叫左一個沙律黎食,佢個醬汁係柚子蜜咁,蝦就對切兩邊,好似好多既錯覺,菜都新鮮既,正正常常,無特別既味道。叫左個燈泡打卡酒影相,哈哈!呢個好易入口,水果酒既香甜我感覺全晚最出色就係呢個酒。太陽併盤,一上菜既芝士味幾香,但係煮溶左之後,加埋炸雞黎食,果種芝士味就變得唔濃了???種感覺似係落得比較多拉絲芝士,所以佢拉絲效果勁好,但味道淡。而炸雞亦唔出色,最好食係燒雞。炸雞食到個口好痛,比較乾硬啲。不過娛樂性好好,的確幾好玩既。
地方唔難搵,係因為有 promote 所以先黎試,
因為炸雞太肥膩了,
所以特登就叫左一個沙律黎食,
佢個醬汁係柚子蜜咁,
蝦就對切兩邊,好似好多既錯覺,
菜都新鮮既,正正常常,無特別既味道。

叫左個燈泡打卡酒影相,哈哈!
呢個好易入口,水果酒既香甜

我感覺全晚最出色就係呢個酒。

太陽併盤,一上菜既芝士味幾香,
但係煮溶左之後,加埋炸雞黎食,
果種芝士味就變得唔濃了???
種感覺似係落得比較多拉絲芝士,
所以佢拉絲效果勁好,但味道淡。
炸雞亦唔出色,最好食係燒雞。
炸雞食到個口好痛,比較乾硬啲。
不過娛樂性好好,的確幾好玩既。

2020-03-24
2020-05-06 155 浏览
Korean Fried Chicken with Cheese Fondue!!-Look at the cheese pull!! How stretchy it is. The pot is filled with melted cheese consider of Mozzarella and cheddar cheeses. There’re fried chicken and roasted chicken chunks placed around the cheese fondue so u can dip the chicken into the cheese!! Chicken is crispy on the outside and juicy on the inside. -𝚈𝚞𝚖:👅👅👅👅/𝟻𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝:💃🏼💃🏼💃🏼💃🏼/𝟻𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎: $300/𝚑𝚎𝚊𝚍.————————————————Sodam Chicken.————————————————
𝚈𝚞𝚖:👅👅👅👅/𝟻
𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝:💃🏼💃🏼💃🏼💃🏼/𝟻
𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎: $300/𝚑𝚎𝚊𝚍.
————————————————
Sodam Chicken.
————————————————
2020-05-04 277 浏览
外賣炸雞。阿妹在家突然想食炸雞,千里迢迢突然就人在家中衝出去搭地鐵去銅鑼灣。大概1小時30分鐘左右才摞到新鮮熱辣的炸雞返黎,真係估唔到好味道都吸引左呀。sodam chicken真係抵死,食不到就過下癮。最中意柚子蜜糖以及蒜蓉味道。呢間的味道鬆脆柔軟,咬落去其實係雞肉同皮互相牽扯,無咁快骨肉分離的感覺,所以我唔會好似其他人咁分開食。而柚子蜜糖的特別之處係果小兜柚子汁,不是很多,外賣的時候人太多應該問佢摞多盒仔。不過同屋企果成樽超市買的柚子蜜又有啲不同。因此叫招牌?🤣外賣會是分開一盒同一盒裝,汁都在裡面。兩盒一家大小5個人都覺得太多。
外賣炸雞
阿妹在家突然想食炸雞
千里迢迢突然就人在家中衝出去搭地鐵去銅鑼灣。
sodam chicken真係抵死,食不到就過下
癮。
最中意柚子蜜糖以及蒜蓉味道。

外賣會是分開一盒同一盒裝,汁都在裡面。
兩盒一家大小5個人都覺得太多。
2020-04-25
  • 檸檬柚子炸雞
2020-05-02 271 浏览
講起韓式炸雞,一定會提起Sodam Chicken,主打炸雞或焗雞,當中既口味有十幾款,如原味、醬油、芝士等等,勁吸引🤤除左主打炸雞和焗雞,亦有小食、其他熟食,仲有啤酒!Apple Cider Beer Bomb比較上多人叫,我都試左一杯.太陽芝士炸雞 $198 8/10賣相真係好吸引🥰半融芝士係焗好既麵包內,表層焗至金黃色,上菜已經香氣撲鼻,而當中包左三種芝士,分別有水牛芝士、車打芝士和餐廳自家製芝士醬汁,炸雞炸得香口鬆脆,肉質軟嫩多汁,加埋拉絲芝士既口感,真係無法抗拒😋
太陽芝士炸雞 $198 8/10
2020-02-19
2020-04-24 531 浏览
🐔🐔🐔🐔🐔🐔🐔🐔🐔🤪🤪雞全部都係雞🤪🤪👍🏻首次叫呢間外賣《叫咗三個餐👌🏻》🐔Buy1get 1🐔🤭🤭8個大人食都食唔哂🤭🤭😋😋好味😋😋有下次😋😋好味😋😋訂單如下:🐔檸檬柚子併蜜糖芥末香蔥雞×1🐔甜酸併原味炸雞×2🐔辣味併濃蒜炸雞×1🐔韓風紫菜併首爾風味焗雞×1🍕瑪嘉麗塔皇后薄餅×1🍟紫菜薯條×2🥗柚子醋沙律×1🐙泡菜魷魚×1🐔外脆內軟(多汁)🏺🍯🧂漿汁(嘢味)令口感層次丰富🍕滿滿芝士(芝士怪既我👍🏻非常滿意👍🏻)……批邊夠薄夠脆😋😋🥗沙律還配上中🦐🦐(有誠意)🐙小食黎講(冇得輸)😂😂👍🏻🍟不境係外賣(所以失色在所難免🤷🏻‍♀️)
🐔🐔🐔🐔🐔🐔🐔🐔🐔

🍕瑪嘉麗塔皇后薄餅×1
🍟紫菜薯條×2
🥗柚子醋沙律×1
🐙泡菜魷魚×1

🐔外脆內軟(多汁)
🏺🍯🧂漿汁(嘢味)令口感層次丰富
🍕滿滿芝士(芝士怪既我👍🏻非常滿意👍🏻)
……批邊夠薄夠脆😋😋
🥗沙律還配上中🦐🦐(有誠意)
🐙小食黎講(冇得輸)😂😂👍🏻
🍟不境係外賣(所以失色在所難免🤷🏻‍♀️)
2020-04-24
外卖送餐
  • 泡菜魷魚
  • 韓風紫菜焗雞
  • 檸檬柚子炸雞
2020-04-18 648 浏览
This popular Korean fried chicken place has been opened in Causeway Bay for four years and will be closed for good in May 2020. It’s really sad to see more and more restaurants are closing due to this COVID-19 pandemicAccording to one of the staff, this place was supposed to close up in end of March 2020. The owner asked if they could find a job during this “Coronavirus Recession”? The answer was NO! So the generous and owner decided to extend 2 more months for them, hopefully the restaurant bus

According to one of the staff, this place was supposed to close up in end of March 2020. The owner asked if they could find a job during this “Coronavirus Recession”? The answer was NO! So the generous and owner decided to extend 2 more months for them, hopefully the restaurant business would be better by then.

Even though with the Buy 1 Get 1 Free promotion, Sodam Chicken can still keep up their high quality of fried chicken. Good job

We will miss you - Sodam Chicken
2020-04-08
  • 雙拼炸雞
  • 韓風紫菜焗雞
  • 蜜糖芥末香蔥炸雞
今日經過銅鑼灣,好想食炸雞!就諗起之前有做買一送一既Sodam Chicken,即管黎碰下運氣,點知仲有更勁既discount- 係買一送二!!買一送二既餐單,買貴送平既,任mix and match!送二唔代表送兩份炸雞,係一份雞一個小菜!仲有飲品既買一送一🥂‼️但有野要注意呀- 1. 太陽芝士炸雞唔包買一送二2. 送果兩款都會計返原價加一我地最後嗌左1️⃣ 三併炸雞 (蜜糖芥末香蔥炸雞+ 黃金咸蛋炸雞 + 檸檬柚子炸雞)三款黎講,柚子夠清新;咸蛋比較膩;都係蜜糖芥末最好食!全部都好脆口!😋😋2️⃣ 雙併焗雞 (蜜糖蒜香焗雞 + 紫菜焗雞)蜜糖蒜香焗雞好食啲,因為啲汁好夠味!反而夠雞唔係好索到啲紫菜粉!但兩者都好脆!😋😋份量好多- 各有一隻雞槌; 兩塊雞腿肉;一隻雞全翼- 兩個人食唔哂🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️3️⃣小菜 (泡菜魷魚)好彩嗌左魷魚冇嗌薯條,冇咁膩!4️⃣ 買一送一既飲品 (蘋果雞尾酒,海特雞尾酒)一杯原價$78,計埋加一,而加兩杯大概$90有找!店家好貼心,有送紙袋裝口罩!最後多謝一位短頭髮侍應姐姐好好既service!! 😊😊 優惠做到四月尾!

仲有飲品既買一送一🥂

‼️但有野要注意呀-
1. 太陽芝士炸雞唔包買一送二
2. 送果兩款都會計返原價加一

我地最後嗌左

三併炸雞

2️⃣ 雙併焗雞 (蜜糖蒜香焗雞 + 紫菜焗雞)

雙併焗雞

3️⃣小菜 (泡菜魷魚)

泡菜魷魚

好彩嗌左魷魚冇嗌薯條,冇咁膩!

4️⃣ 買一送一既飲品 (蘋果雞尾酒,海特雞尾酒)

一杯原價$78,計埋加一,而加兩杯大概$90有找!

店家好貼心,有送紙袋裝口罩!

最後多謝一位短頭髮侍應姐姐好好既service!! 😊😊

優惠做到四月尾!

2020-04-16
三併炸雞
雙併焗雞
泡菜魷魚
  • 蜜糖蒜香焗雞
2020-04-14 499 浏览
濃蒜炸雞🍗呢度既炸雞全部都係去骨既~雖然我其實比較喜歡有骨炸既,不過無骨既都幾適合懶人~其實本身想叫「韓式炸雞」因為以為就系無醬果隻炸雞啦但職員又同我地講韓式炸雞係有醬架窩!我弟呢刻已經好CONFUSE咁我地就問邊款無醬(因為驚外賣翻到屋企會稔曬)店員就話濃蒜炸雞。咁於是我地就叫一盒濃蒜炸雞因為買一送一佢就送多一盒都系選擇濃蒜炸雞佢仲有個小食送添不過翻到屋企發現原來都系有醬既😂店員似乎對自己d炸雞味道唔太熟悉😅講翻味道,OK既,炸雞都算juicy但其實無咩雞肉味....主要都系靠個醬汁調味但偏鹹而家因為sodam要撤出香港做緊買一送二優惠感覺抵好多平時一份炸雞 10塊左右200蚊就唔抵了

濃蒜炸雞🍗
呢度既炸雞全部都係去骨既~
但職員又同我地講韓式炸雞係有醬架窩!
我弟呢刻已經好CONFUSE
咁我地就問邊款無醬
(因為驚外賣翻到屋企會稔曬)
店員就話濃蒜炸雞
咁於是我地就叫一盒濃蒜炸雞
因為買一送一
佢就送多一盒
都系選擇濃蒜炸雞
佢仲有個小食送添

不過翻到屋企發現原來都系有醬既😂
店員似乎對自己d炸雞味道唔太熟悉😅

講翻味道,OK既,炸雞都算juicy
但其實無咩雞肉味....
主要都系靠個醬汁調味
但偏鹹

而家因為sodam要撤出香港
做緊買一送二優惠
感覺抵好多
平時一份炸雞 10塊左右200蚊就唔抵了

2020-04-10 2709 浏览
買一送二優惠嘅Sodam Chicken!講到明Chicken,除咗炸雞、烤雞、焗雞,全部都係雞,仲有唔同韓風嘢美食,例如薄餅、冷麵、芝士飯... 作為韓風迷嘅我,當然必食炸雞。貪心嘅我叫咗三拼炸雞:蜜糖芥末、黃金鹹蛋、甜酸。另一個送嘅主菜就叫千島加勒比薄餅,小菜就泡菜魷魚。三個人食最低消費係450,所以再加咗個芝士泡菜炒飯,同飲品。泡菜魷魚比想像中韓國前菜大碟,都幾多魷魚。值得一讚係泡菜帶少少梨味嘅甜,口感亦好爽脆。最怕係酸嘅泡菜,呢一點完全唔使擔心。千島加勒比薄餅係薄身,似餅乾,如果厚少少,會更好。味道不過不失,有芝士嘅嘢唔會伏。平時鐘意食厚薄餅嘅母親大人竟然對呢個好有好感,因為食落有新鮮感、唔會太濃味。芝士泡菜炒飯一開始外貌令我有少少失望,因為唔係平時拉絲嘅芝士。食落又有少少驚喜,好creamy。冇拉絲效果有失亦有得,食落唔會膩,更重要係即時食慢少少,都唔會張口。登登登...主角炸雞經過漏單,終於登場。炸雞唔油。炸得剛剛好,外表脆脆地,而肉質亦唔嚡。某部分炸粉略厚。一手去食熱辣辣嘅炸雞(當然係用埋手套),一手攞啤酒飲係最有風味。某部分炸粉略厚。三個口味個人排名:黃金鹹蛋>
魷魚泡菜

千島加勒比薄餅
千島加勒比薄餅

芝士泡菜炒飯

三拼炸雞

西柚啤酒
三個口味個人排名:黃金鹹蛋> 甜酸> 蜜糖芥末。黃金鹹蛋榮登榜首係因為夠特別得黎又好味,好重鹹蛋味。甜酸係炸雞必定唔伏item之一,呢度嘅甜酸帶少少辣。阿爸阿媽最鐘意甜酸。對於我黎講,如果再甜d仲好。蜜糖芥末好似排榜尾,但味道係正正常常,只係因為冇一d驚喜位,同埋食到最後飽飽地。

一小插曲係去到先知有最低消費,每人$150,其實每人食$150都合理同剛剛好,可以叫埋飲品。環境分因為播韓歌MV偏心+1。總括而言,係可以滿足多個願望嘅韓國餐廳,性價比高!
2020-04-10
魷魚泡菜