2022-07-26 120 浏览
係灣仔修頓球場附近有間中午成日排晒長籠的越南菜,有日週末係附近,一行數人就決定去TRYTRY佢。平日要等位的話,店員就會係你等位時比定點餐紙同筆食客點餐,今次竟然岩岩好有張四人枱READY!招牌春園河:湯底真材實料,和牛嫩滑豆漿凍河粉: 滑溜得來又夠晒煙韌,而且非常掛湯,大熱天時超合時令!招牌春園春卷:即叫即炸,香口個人會推介非繁忙時間才光顧,無咁逼🤣

招牌春園河:湯底真材實料,和牛嫩滑

招牌春園春卷:即叫即炸,香口

個人會推介非繁忙時間才光顧,無咁逼🤣
2022-07-20 219 浏览
喺網上見到好多人比好評呢間餐廳話牛骨湯底味好濃所以就決定嚟試一試我哋係閑日早上11:30左右趁佢開門嘅時候過來咁啱係第一台客所以好快有嘢食服務態度幾好唔錯 上菜速度亦都夠快嗌咗碗「牛大滿足全配料牛河」碗粉一嚟到第一件事就係飲咗啖湯先雖然話係牛清湯唔expect佢牛味好濃郁但係飲落去真係一啲牛骨湯底味都冇可能真係代表冇落味精啦但係呢個位令到我好失望🥺🥺未至於去到清水冇味道嘅但係就係少咗啲牛味 咁已經冇咗越南牛肉粉嘅精髓😢😢😭生牛肉片就普普通通啦都算係冧嘅但係都唔算太大牛味牛肉條稍微比生牛肉片好食啲 夠冧夠入味反而個牛丸稱得上係成碗粉最好食嘅地方應該用咗牛腱嘅筋落去彈牙得來又Juicy仲要有少少牛羶味所以呢碗牛肉粉並不是一無可取牛丸反而就係佢嘅點睛之筆!但當然單憑佢嘅牛丸我唔覺得值$104去食尤其是lunch hour好多人排隊更加唔值得建議大家如果想來試都係順便經過嘅時候嗌個最平嘅試好啦
喺網上見到好多人比好評呢間餐廳
話牛骨湯底味好濃所以就決定嚟試一試
我哋係閑日早上11:30左右趁佢開門嘅時候過來
咁啱係第一台客所以好快有嘢食
服務態度幾好唔錯 上菜速度亦都夠快
嗌咗碗「牛大滿足全配料牛河」
碗粉一嚟到第一件事就係飲咗啖湯先
反而個牛丸稱得上係成碗粉最好食嘅地方
應該用咗牛腱嘅筋落去
彈牙得來又Juicy仲要有少少牛羶味
所以呢碗牛肉粉並不是一無可取
牛丸反而就係佢嘅點睛之筆!
但當然單憑佢嘅牛丸我唔覺得值$104去食
尤其是lunch hour好多人排隊
更加唔值得
建議大家如果想來試都係順便經過嘅時候嗌個最平嘅試好啦
2022-07-16 260 浏览
湯底清淡,沒有越發清甜,牛味比較淡。河粉超級滑。牛肉一般, 下次可以叫最少的牛肉那款就可以。牛肉丸就油脂味很重到有點臊。 12點都要排隊45分鐘。下次如果不是飯市經過都可以再來試試,今次沒有試他們小食。不過這裡想講講,不是我個人排隊時間問題,係這些小店經營都困難,中午係他們的盈利時間,加上一碗粉就是純利再高都是100幾十,我等位期間看見裡面僅有的3張台都係一些小姐食完在吹水,吧台位2輪完了,她們才開始走。外面排隊的排久了係走的多過繼續排。我寫事實唔寫感想啦,讀者自己決定啦。
2022-07-15 147 浏览
呢一間係灣仔嘅越南河粉真係好特別❤️竟然有濃豆漿做湯底😍個豆香味真係好濃郁 再配埋軟滑嘅河粉 都唔錯 又唔會好奇怪喎🤣🤣薄切黑豚肉好嫩滑 配埋個湯底都係好夾😋🐷
♫♫❥❥❥打個靚叉推介比大家 非試食啊♥︎無懼世事變改 還是越南越愛🥰今次同大家介紹一間越南餐廳 餐廳用料高級 由湯底去到小食 都令人嘖嘖稱奇👏平時多人到由灣仔排隊去到天水圍啊 可想而知有幾受歡迎啊 強烈建議大家一定要去試下❗️餐廳座位唔多 所以午市都要排一陣先入得 不過上菜速度快(◐‿◑)依呢間其實唔同對面嗰間貓眼蛋包飯係同一個老細 不過我私心鍾意依間多啲依間真係我食過最好食嘅越南河💕 ==============================〖 招牌春園河🥩🍜 〗💰78依一碗包左安格斯牛肉同慢煮牛肉條🤤安格斯牛肉肉質軟腍 牛味相當濃郁👏而且好大塊 份量十足慢煮牛肉條比較似牛腩嘅部分 咬落去好鬆化👍湯底方面相當出色 明顯用心熬製而成牛味相當突出 濃面不稠 值得一試🤩〖 鹿兒島黑豚肉濃豆漿冷河粉🥛🍲 〗💰81食河粉 飲豆漿都算係普遍嘅事但用豆漿做湯底 真係好特別🥳食落去 相當有驚喜 一試難忘😋河粉散發住濃郁嘅豆乳味 非常清新開胃☘️薄切嘅豚肉口感軟身嫩滑💯〖 招牌春園春卷 〗💰38即叫即炸 一上枱仲熱辣辣 食落香脆可口 內餡好足料 有木耳 紅蘿蔔絲 粉絲 口感豐富 配埋青檸魚露汁好清新

♫♫❥❥❥打個靚叉推介比大家 非試食啊♥︎

值得一試🤩

〖 鹿兒島黑豚肉濃豆漿冷河粉🥛🍲 〗💰81
薄切嘅豚肉口感軟身嫩滑💯

〖 招牌春園春卷 〗💰38
即叫即炸 一上枱仲熱辣辣 食落香脆可口 內餡好足料 有木耳 紅蘿蔔絲 粉絲 口感豐富 配埋青檸魚露汁好清新 酸酸地好開胃
仲好貼心有生菜🥬中和返嗰種油膩感(◐‿◑)

〖 凍即磨咖啡☕️ 〗💰22
呢個有少少失望o(∩_∩)o 可能我冇加奶 咖啡味偏淡 唔夠突出 不過飲落都順滑

評分🌟(10分最高💯)
價錢💰: 8/10

☎️ 𝟮𝟱𝟭𝟮 𝟮𝟲𝟮𝟮

想搵同類型嘅餐廳𓂀✍
#eatwithnous_越式
#eatwithnous_灣仔

#foodie #hkfoodie #hkig #hkfood #instafood #soup #beef #hkgirl #hkdaily #photography #hongkong #wagyu #hknoodles #foodoftheday #vietnam #河粉 #美食 #相機食先 #豚肉 #春卷 #吃貨 #打卡#手機食先 #灣仔美食 #和牛 #小店
  • 招牌春園河
  • 鹿兒島黑豚肉濃豆漿冷河粉
每次想吃Pho的時候都會想起Springfield😆 原因是他們的河粉質感可說是一試難忘,滑溜得來又煙韌度十足,而且非常掛湯,所以無論是吃他們的招牌春園河🍲或是鹿兒島黑豚肉濃豆漿凍河粉都超級好吃😎🤩大概也光顧了他們不下數十次,非常欣賞他們的牛肉湯底,濃得來又不會太膩或太鹹,秋天或冬天的時候我們很多時也會吃他的招牌春園河或是大滿足全配料牛肉河,每次吃完都非常滿足,質素非常consistent👍🏻這次光顧Springfield是在夏天一個大概30°C的晚上,真的不想再吃熱湯的食物,所以便選擇了店主推介的鹿兒島黑豚肉濃豆漿凍河粉。別以為豆漿湯底味道會較為清淡,他們加了青蔥、紫洋蔥、炸蒜片等作調味,味道非常豐富。黑豚肉和豆漿湯底這個組合可說是100分的配搭,再加上煙韌的凍河粉,口感和味蕾層次十足,是夏日涼浸浸的一個💯選擇🫰🏻

2022-07-10 114 浏览
.📍Spring Field 和牛濃湯河專門店 📍 #饅頭去灣仔 #饅頭食越南菜------------------------------1️⃣ 和牛大滿足全配料牛湯金邊粉 ($124)呢度嘅湯底食澤較為清徹,雖然飲得出明顯嘅牛骨香味,但鹹味偏淡,唔太感覺到理想中嘅先鹹後清甜,金不換等香料嘅份量亦唔太夠,欠缺我喺越南食到嘅嗰種清爽新鮮嘅香氣,略嫌湯底層次稍為普通,勝在唔油膩同冇味精,飲完唔會有種好口渴嘅不適感。話雖如此,Spring Field嘅牛肉卻比到同價格相應嘅水準,火灸澳洲和牛片有3大片,唔會過薄,顏色係6-7成熟粉嫩狀態😍,脂肉比例均勻,入囗感覺到微微燒香,嫩滑軟綿唔乾柴,牛味鮮甜香口;最令我驚喜嘅係澳洲和牛牛丸,外表如同普通牛丸平平無奇,內裡juicy多汁,質感扎實彈牙,釋出濃郁脂香🐮,真材實料令人信服;慢煮牛肉條係牛蹍部位,粗切,夾起嚟唔容易斷,筋肉紋路清晰可見,雖未及入囗即化,但軟腍程度合格有餘,可以 一次過感受三種唔同口感嘅牛肉真係好開心😚♥️;蘿蔔粒亦係水份充足無咩渣,不過應該係同牛骨湯分開煮,味道上帶日式昆布湯嘅風味,配越南河粉有啲新奇。面底我就揀咗口感較為爽口挺身
📍Spring Field 和牛濃湯河專門店 📍
#饅頭去灣仔 #饅頭食越南菜
1️⃣ 和牛大滿足全配料牛湯金邊粉 ($124)

面底我就揀咗口感較為爽口挺身嘅金邊粉,相對河粉就冇咁軟腍,但麵身幼長掛湯,質地更有咬口感,符合我口味,再配埋麻油同香辣比例適中嘅爽口芽菜,更為惹味。 雖然對湯底有少少失望,但配料做得幾出色,所以小編都願意畀一個相應高少少嘅分數。

2️⃣ 招牌春園河 ($81)
🔸整體評分:7.9/10
🔸小編回頭率:7/10
2022-07-08 115 浏览
初次品嘗 其實都幾有特色 湯底唔錯 可惜服務態度其差 未有食物想拎杯水飲 見出面有個自助吧咁 就問店員係咪自己倒 我都唔該前唔該後 結果個女店員隻白眼反到後腦 好唔情願話 得啦 我幫你 我講左聲想要一杯唔凍 又反多我一次白眼之後野食到 想拎隻碗仔 又係個女店員 又反我白眼其實係咪我先係店員要受你氣 出嚟消費 仲要受你面色自問講曬唔該 又唔係西客 以為自己得罪左佢
我講左聲想要一杯唔凍 又反多我一次白眼

之後野食到 想拎隻碗仔 又係個女店員 又反我白眼
其實係咪我先係店員要受你氣 出嚟消費 仲要受你面色

自問講曬唔該 又唔係西客 以為自己得罪左佢
⚑ 無加一服務費 定價合理⚑ 職員服務好態度好⚑ 同對面貓眼同一老闆不過我食過貓眼就覺得一般✐ ✎ ✐ ✎ ✐ ✎ ✐ ✎⍥ 大滿足全配料牛肉湯 ❙ $104🤣揀左多芫荽多青蔥多紫洋蔥,果然多到覆蓋左九成牛肉河。第一時間飲啖和牛湯底,真係感受到乜叫濃而不濁👍🏻清而不油,第一感覺已經好好!牛配料好豐富,有牛味濃既半生熟安格斯牛肉,兩粒彈牙爽口油脂滿滿既澳洲牛丸,仲有幾舊又入味又稔既慢煮牛肉條🤤🤤每款配料都相當相當出色!!!我對上一次食河粉都唔知幾多年前🙂網上見好多人讚姑且試試!果然無浪費我quote 😝😝唔會過稔碎濕濕,河粉有返咁上下粗度同煙韌度,最最最重要係食落去一啲都唔油!!!又係好出色既一環💓💓💓⍥ 鹿兒島黑豚肉濃豆漿冷河粉 ❙ $81🤔凍豆漿湯河粉?夾咩!?原來唔止夾,味道仲咁好食!有啲似平時鹹豆漿咁,略帶有少少甜味,每啖都散發微微豆香,完全係有一種清新既感覺,無吹水😢估唔到有個咁神奇咁好食既化學反應👍🏻!!仲有幾片肥瘦適中既黑豚肉,加上我又係揀多芫荽多蔥多洋蔥,撈勻口感好豐富😭真係驚艷到我地,最後我打撈到一條河粉碎都無得剩,想食多一碗呀omg~~~~🫶🏻🫶🏻🫶🏻💡店

⚑ 無加一服務費 定價合理
⚑ 職員服務好態度好
⚑ 同對面貓眼同一老闆
不過我食過貓眼就覺得一般

✐ ✎ ✐ ✎ ✐ ✎ ✐ ✎

⍥ 大滿足全配料牛肉湯 ❙ $104

⍥ 鹿兒島黑豚肉濃豆漿冷河粉 ❙ $81

💡店家溫馨小提示:
1️⃣先試一啖湯 (正🥲👍🏻)
2️⃣落香料 青檸汁
3️⃣香料 牛肉 河粉一齊啪落口 (🙌🏻大大啖唔該)
4️⃣正宗越南食法係牛肉可以點點甜醬同是拉差醬 (不過我鍾意食原味道 牛味好夠 完全唔洗點任何醬汁🥰已經咁正)
5️⃣食到一半加辣椒同埋自家製辣芽菜 (真係有啲辣😌)

• 大滿足全配料牛肉河
  • 鹿兒島黑豚肉濃豆漿冷河粉
✨招牌春園河$78和牛湯底,不會過濃,係牛清湯。一啖湯一啖河粉配合得剛剛好😋另外有配香草、青檸和辣椒,可以自行加落湯底。我鍾意加啲青檸汁,覺得會再refresh啲🌿 半山熟安格斯牛肉🐮牛味重,但不算特別嫩滑。😋慢煮牛肉條有驚喜,煮得好腍滑,牛味又濃!火炙半熟和牛片河$104和牛片質素和安格斯牛肉差唔多🫣 湯底和配料是一樣的。性價比感覺上招牌春園河較高✨香草牛油蒜香雞翼 $38即叫即整,拎到黎嗰陣十分熱,要攤一陣先可以食。粉漿炸得十分香脆,雞肉嫩滑,牛油香十分濃烈。可以配合酸甜醬一齊食,但我覺得就咁食已經好好味。招牌春園春卷$38都係即叫即炸,春卷炸得好香脆,配合生菜可以減低油膩感。環境:3.8/5小店,座位空間比較窄是可以理解的。光線充足和乾淨。有時夜晚食飯時間會出現人龍服務:3.8/5正常,可以提供飲用水。食物:4/5推介✨ 招牌春園河和香草牛油蒜香雞翼😚Revisit: YES
✨招牌春園河$78

火炙半熟和牛片河$104

✨香草牛油蒜香雞翼 $38

招牌春園春卷$38
都係即叫即炸,春卷炸得好香脆,配合生菜可以減低油膩感。

環境:3.8/5

服務:3.8/5
正常,可以提供飲用水。

食物:4/5
推介✨ 招牌春園河和香草牛油蒜香雞翼😚

Revisit: YES
  • 招牌春園河
  • 香草牛油蒜香雞翼
2022-06-04 1125 浏览
有一次係灣仔遊走,行過見到呢間舖頭,首先比招牌上面隻🦆鴨仔吸引左😂再之後見到個menu,覺得幾特別,就放左入想試嘅餐廳清單度😙之前諗住來試,點知來到先發現因為疫情關左門😢今次再來,好嘢,開返了👏👏👏舖頭細細,得幾張枱仔同吧枱,又好彩我地來時,o岩o岩好吧枱有兩個位😏一坐低,枱面已經有點餐紙同期間限定menu~諗左陣,就叫左🍲招牌春園河、🐮火炙安格斯牛肉鮮蝦撈濛粉、🌯招牌春園春卷、🍊凍香橙紅茶同🥤可樂~呢間餐廳幾貼心,配料可以自由選擇👍係等緊野食途中,見到枱面貼左張幾得意嘅鴨仔教食河粉圖😂等左一陣,🐮火炙安格斯牛肉鮮蝦撈濛粉 ($86)率先上枱~ 會揀呢個係因為見佢寫住期間限定😝但估唔到上枱又有D驚喜😂呢個有得揀普通定大盛,我揀左普通~見牛肉隔離有D醬,有D蟹子,酸酸地,似蛋黃醬😳staff有介紹話將魚露汁全部倒晒落去,然後撈勻晒先食~撈完之後發現,成個汁唔係好酸,幾清爽喎😳🐮牛肉份量幾多,輕輕燒過,而且好有牛味😍🦐蝦有咬口~🌯春卷皮幾薄,入面料好多😍最重要係,成個撈濛冇我唔食嘅🥒青瓜🤣之後到🍲招牌春園河 ($78)見呢個有🐮牛肉片、🐮牛肉條,幾經濟實惠,就叫左呢個~因為呢個係朋友食嘅,
有一次係灣仔遊走,行過見到呢間舖頭,
首先比招牌上面隻🦆鴨仔吸引左😂

之前諗住來試,點知來到先發現因為疫情關左門😢
今次再來,好嘢,開返了👏👏👏
舖頭細細,得幾張枱仔同吧枱,
又好彩我地來時,o岩o岩好吧枱有兩個位😏

一坐低,枱面已經有點餐紙同期間限定menu~
呢間餐廳幾貼心,配料可以自由選擇👍
係等緊野食途中,見到枱面貼左張幾得意嘅鴨仔教食河粉圖😂
等左一陣,🐮火炙安格斯牛肉鮮蝦撈濛粉 ($86)率先上枱~
會揀呢個係因為見佢寫住期間限定😝
但估唔到上枱又有D驚喜😂
呢個有得揀普通定大盛,我揀左普通~

見牛肉隔離有D醬,有D蟹子,酸酸地,似蛋黃醬😳
staff有介紹話將魚露汁全部倒晒落去,然後撈勻晒先食~
撈完之後發現,成個汁唔係好酸,幾清爽喎😳
🐮牛肉份量幾多,輕輕燒過,而且好有牛味😍
🦐蝦有咬口~
🌯春卷皮幾薄,入面料好多😍
最重要係,成個撈濛冇我唔食嘅🥒青瓜🤣
火炙安格斯牛肉鮮蝦撈濛粉
之後到🍲招牌春園河 ($78)
見呢個有🐮牛肉片、🐮牛肉條,幾經濟實惠,就叫左呢個~
因為呢個係朋友食嘅,所以我只係試左少少😙
個湯好清,唔油,朋友食到最後飲晒D湯😋
牛肉條幾腍身😳
河粉好滑,幾煙韌,夾起上來唔易斷😍
招牌春園河

🌯招牌春園春卷 ($38)
本身諗緊應該叫牛油雞翼定呢個,
不過見呢個寫住店長推介,就叫左呢個了😂
呢個反而係最後到~
上枱個陣,staff話o岩o岩炸起,叫我地等一陣先食,所以係食晒D粉先食呢個😂

呢個春卷其實同我撈濛嘅春卷一樣,早知叫牛油雞翼😢
春卷本身炸得好乾爽,唔會油淋淋😙
攞🥬生菜包住食,別有一番風味😋
招牌春園春卷
枱面前面擺左一兜自家製辣芽菜~
比你食麵個陣加落去~
有少少麻油香,辣辣地,
第一次見越南餐廳有呢D芽菜😂
自家製辣芽菜
🍊凍香橙紅茶 ($18)
之前係其他餐廳有飲過熱嘅香橙紅茶 ,感覺唔錯😚
今次試下凍飲~
微微🍊橙香,茶底唔會太濃,凍凍地,夏天飲好解渴👍
凍香橙紅茶
最後埋單 $232,冇收加一服務費~
食物好高質,會再來幫襯👍
服務都幾好,上菜快,staff好有禮貌👍
2022-06-03
火炙安格斯牛肉鮮蝦撈濛粉
凍香橙紅茶
2022-05-08 946 浏览
𝑺𝒑𝒓𝒊𝒏𝒈 𝑭𝒊𝒆𝒍𝒅 春園和牛粉專門店-🍽 澳洲牛丸牛肉雙併河🍽 招牌春園春卷灣仔CP值高既越南餐廳!好味既Pho,靈魂一定係個湯底(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 春園既湯底十分鮮甜,而且牛味好濃,用上和牛 牛骨 香草等既材料燉煮而成,真係落足料,落足心機!香料配菜十分新鮮,絕對唔係有黃又乾( ・᷄ὢ・᷅ ) 另外,半生熟既安格斯牛肉十分嫩滑,瞬間明白咩叫入口即溶嘅牛肉( ͡° ͜ʖ ͡°) 加上醬爆牛丸!一咬爆哂湯汁出嚟,勁juicy! 河粉吸哂鮮甜嘅湯汁,但浸極都唔會發漲喔٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 十分惹味!咁多小食當中,食越南菜一定要試必食嘅春卷,咁先完滿架麻!只能夠說冇揀錯♪(´ε` ) 皮薄餡多!火喉岩岩好!炸到金黃色,脆卜卜,唔會炸到成碟都係油( ´▽`)總括,店內既pho最出色既地方係佢既湯底!而且性價比十分高,價錢相宜,十分抵食!但店內唔係太多位,冇得留枱,要靠彩數睇下有冇位喇^_−☆📍 G/F, 25 Swatow St, Wan Chai
𝑺𝒑𝒓𝒊𝒏𝒈 𝑭𝒊𝒆𝒍𝒅 春園和牛粉專門店
🍽 澳洲牛丸牛肉雙併河
🍽 招牌春園春卷

灣仔CP值高既越南餐廳!
好味既Pho,靈魂一定係個湯底(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
澳洲牛丸牛肉雙併河

📍 G/F, 25 Swatow St, Wan Chai
澳洲牛丸牛肉雙併河
  • 春卷
2022-05-07 592 浏览
位於貓之眼對面嘅春園牛河雖然係同一個老闆開,不過兩者相比個人更喜歡牛河,第一次食完覺得好好味之後已經幫襯過好多次。-🐮招牌春園河 $78(半生熟安格斯牛肉、慢煮牛肉條、蘿蔔粒)一向食開牛丸牛肉雙拼不過今日突然心血來潮好想食佢個慢煮牛肉條就轉左呢款。牛肉條煮到非常軟腍,咬落去唔痴牙,完美滿足到我今日嘅心血來潮☺️半生熟安格斯牛肉其實係3款牛之中我最唔欣賞,每次食都覺得冇調味又冇牛味,雖然切得薄、唔韌、份量又多,不過真係覺得好麻麻,今日啲牛肉仲要幾多筋🫠牛丸係一咬就爆汁果種,而且好重牛味,雖然今次無食但真心大大大推❣️如果有一個配搭係牛丸+牛肉條就好😂蘿蔔粒係另一個我欣賞嘅心機位,先用鰹魚湯(?)浸過,索曬湯入曬味,一碗得兩粒其實唔夠喉🫠Last but not least (essay tone😂),湯底同河粉都係超正🫶🏻特別係河粉好滑又有少少咬口,而且粗幼適中,真係非常高質🥹-總結:ᴍʏ ғᴀᴠ ᴘʜᴏ ɪɴ ʜᴋ sᴏ ғᴀʀ ❤️
🐮招牌春園河 $78
(半生熟安格斯牛肉、慢煮牛肉條、蘿蔔粒)
總結:ᴍʏ ғᴀᴠ ᴘʜᴏ ɪɴ ʜᴋ sᴏ ғᴀʀ ❤️

• 澳洲牛丸牛肉雙拼河
幫襯勁買💛Springfield 春園🐤@spring_field_official***因為疫情,Springfield由2月21號開始暫停營業😢***餐廳裝修好日本風,以為係拉麵店,點知係越南Pho🇻🇳 見到餐廳出面排長龍,決定一試,20分鐘之後終於入得🥹大滿足全配料牛肉河🈵和牛湯底、半生熟安格斯牛肉、澳洲牛肉丸、慢煮牛肉條、蘿蔔粒🐮▫️高手教路!咁樣食先係專家!🔍飲啖和牛濃湯先,再加埋青檸汁同埋香料,感覺好清新不油膩🍃原本就住就住飲個湯,加上河粉好索湯,食左半碗已經冇咩湯,之後先知原來可以搵店員加湯🥣大量牛骨,藥材同蔬菜慢慢熬製嘅湯底,配上薄切嫩滑嘅半生熟牛肉,好腍又唔會柴到攝牙罅嘅厚切牛肉條🦷,彈牙爽口又爆汁嘅牛肉丸🏓,好甜又入味嘅蘿蔔💦,越南直送嘅手造河粉,滑溜有咬口🤓好貼心❣️落單嘅時間可以根據個人喜好選擇配料 - 芫荽/紫洋蔥/青蔥嘅多少;粉麵可以揀河粉/金邊粉;如果唔食生肉都可以轉全熟牛肉🗒發現同《招牌春園河》嘅配料只係相差兩粒牛肉丸,但就貴$26,抵唔抵就見人見智🙈 個人覺得如果唔好牛丸又或者怕《大滿足》份量太多的話,其實最basic果款$78就有交易,仲要唔洗加一,以呢
幫襯勁買💛

Springfield 春園🐤
@spring_field_official

大滿足全配料牛肉河🈵

高手教路!咁樣食先係專家!🔍

發現同《招牌春園河》嘅配料只係相差兩粒牛肉丸,但就貴$26,抵唔抵就見人見智🙈 個人覺得如果唔好牛丸又或者怕《大滿足》份量太多的話,其實最basic果款$78就有交易,仲要唔洗加一,以呢個質素嘅牛肉同牛湯,絕對超值💫

支持良心小店💛
2022-03-27 591 浏览
⭐️⭐️⭐️⭐️📍Spring Field (Wan Chai)~ Roast wagyu beef pho ($104) (wagyu beef broth, roast wagyu beef, diced radish)🍴首先試吓個湯先,和牛濃湯飲落完全唔油,濃郁得嚟好清,唔會好heavy好膩👍🏻👍🏻火炙和牛片有三四片大大塊,充滿油脂,肉質軟腍無筋,超濃牛味好好食😋,和牛食得多都會有少少膩所以要配搭埋紫洋蔥一齊食就唔會咁膩喇😙河粉好滑又唔會一夾就碎,少少煙韌幾好食,旁邊仲有辣椒、九層塔同青檸可以自由添加😆值得一提係枱上面嗰一樽自家醃製辣芽菜仔,辣勁十足,非常惹味,加埋和牛片同河粉一齊食非常配搭超好食!!👍🏻👍🏻👍🏻~ Beef ball with rare beef pho ($81) (wagyu beef broth, beef balls, rare Angus beef, diced radish)🍴朋友仔揀咗普通生牛肉牛丸河,美國安格斯牛肉片有牛味唔會太韌,不過油脂始終唔多所以會無咁滑,牛丸好彈牙有肉汁,唔會太油幾好食😉💬呢間越南河粉定價唔算太高,用料對得住價錢,味道非常唔錯,仲
⭐️⭐️⭐️⭐️
📍Spring Field (Wan Chai)
~ Roast wagyu beef pho ($104)

💬呢間越南河粉定價唔算太高,用料對得住價錢,味道非常唔錯,仲要係黃店添,大家可以去試吓呀😆
—————————
⭐️⭐️⭐️⭐️