2020-09-26 740 浏览
係泥馬呀!🦙身為超級泥馬粉,真係十級驚喜同開心🥳,好似港女上身咁狂問點解既😂·Studio Caffeine係我去佐敦都會諗起既cafe😍近排愛上咗bagel,去到邊都想食😂Matcha Latte。唔會太死甜,飲到抹茶既香味Flat White。咖啡夠香,岩我既口味Bagel with Cream Cheese。加Cream Cheese既Bagel最正🤤,不過Bagel個面有少少硬,如果再軟d會更加正Red Velent Strawberry Mousse Cake。如果唔想食太甜既cake,呢款我覺得都幾岩,食到cake之餘又唔會太甜😝·Favorite Cafe 之一💛
係泥馬呀!🦙
近排愛上咗bagel,去到邊都想食😂
Matcha Latte。唔會太死甜,飲到抹茶既香味
Matcha  Latte

Flat White。咖啡夠香,岩我既口味

Favorite Cafe 之一💛
Matcha  Latte
  • Flat White
  • Green Tea Latte
2020-09-13 1493 浏览
真的超久沒來這家了,以前大學時很喜歡來這家一邊做功課哈,今次平日來也很多人喔,大家來也要預點時間!他這次當然也是 All Day Breakfast 啦,這是少不了的哈哈,每樣都很好吃他特別喜歡這邊的煙肉和腸仔,而今次他就點了少有的 Ice Americano,他超級滿意的!我就當然是例牌的 Flat White 啦,還有很喜歡的 bagel 啦,那一層 creamcheese 真的世界級,加上salmon真的不能輸掉!
Ice Americano

All Day Breakfast
Salmon Bagel
Flat White
2020-09-09 1282 浏览
呢間cafe 起佢啱啱開既時候已經想試因為聽聞咖啡好好飲今日終於都有機會Lunch time黎到門口要等等咗5分鐘左右就入得都幾好坐唯獨是啲枱距離比較近好容易聽到隔離講嘢不過我都明白香港翻桌率高先至做得住加油我叫咗個素食all day breakfast($95)連一杯americano 有沙律菜,羽衣甘藍,炒滑蛋,大啡菇,焗豆,水果青瓜,麵包,牛油果蓉,黑松露薯蓉焗豆同埋啡菇都幾好食滑蛋有點老麵包好硬好乾牛油果蓉同黑松露薯蓉都ok沙律dressing唔夠都幾失望我食過好食過佢既素食all day breakfast 呢間真係不過不失only另外男朋友嗌咗個蟹肉配意大利奶油芝士醬扁意粉($95)都係配Americano呢個好食過岩岩個全日早餐但又未至於好好食主要係個醬無乜芝士味淡淡的蟹肉都係無乜味好食過佢既地方好多反而杯咖啡就真係幾好飲精品咖啡店質素但都救唔到d食物唯一想提提嘅係店員態度都真係幾麻麻我發覺好多文青店店員都係咁講野無尾音咁收碟又唔出聲又成日大大聲講自己野態度有待改善食物普普通通餐飲ok!係咪我期望太高?我唔會再來了隔離幾條街有一間態度好又好食既不必再來
呢間cafe

好容易聽到隔離講嘢
不過我都明白香港翻桌率高先至做得住

加油

素食全日早餐

我叫咗個素食all day breakfast($95)
連一杯americano

我食過好食過佢既素食all day breakfast
呢間真係不過不失only
蟹肉配意大利奶油芝士醬扁意粉

另外男朋友嗌咗個
蟹肉配意大利奶油芝士醬扁意粉($95)
都係配Americano

又成日大大聲講自己野
態度有待改善
食物普普通通
餐飲ok!
係咪我期望太高?
我唔會再來了
隔離幾條街有一間態度好又好食既
不必再來

素食全日早餐
蟹肉配意大利奶油芝士醬扁意粉
2020-08-17 1238 浏览
疫症期間,座位少左,要排隊。不過,又唔係排好耐,20mins 左右啦。第一次去,之前在網上見到有creme brulee latte, 本身我好鍾意食creme brulee, 所以一定要試。比我想像中好飲。平時d coffee 一飲係燙口既,但估唔到一飲就即可入口。不過如果熱返少少就Prefect喇。但真心覺得好好飲……飲過咁多唔同味既latte, 最好飲係依個。不過價錢就貴d.
2020-08-16
2020-08-17 1026 浏览
一間會在早餐時間營業的咖啡店很多咖啡店都會11:00才開始營業,難得這一間08:00已經開鋪,當然要試一次。看到飾品架上放了多個拉花奬項,便叫了杯Cappuccino ,拉花圖案果然很不錯,線條分明細緻,入口很順滑,飲到咖啡的醇厚,不過奶味頗重,掩蓋了咖啡的香味。反而食物質素有驚喜,整份經典全日早餐都很美味,沙律菜很新鮮,醋的份量適中,拼煙肉一起吃非常配合,兩片麵包烘得剛剛好,帶有牛油香味,紐倫堡腸亦不會太咸。咖啡店播著節奏輕快的英文流行曲,環境很舒適,書架放置不同有關咖啡的書籍,客人又可自行斟水,是一個可以坐上一整天的地方。
一間會在早餐時間營業的咖啡店

Cappuccino
經典全日早餐
Latte
  • 經典全日早餐
呢間輕食咖啡店,之前幫襯過一次,評價相當唔錯,令回頭率高左全日早餐有4款選擇,今次食美式全日早餐 ($105)目測份量好夠照,有少少擔心食唔食得晒,顏色配搭搶眼,輕易引起人嘅食慾整份早餐包括煙肉,紐倫堡腸,黑松露薯蓉,芝士腸,煙三文魚,大啡菇,炒蛋,秘制焗豆,香煎車厘茄及法式奶油麵包紐倫堡腸及芝士腸,皮脆肉香,條芝士腸入口有芝士咸香味,正喎大啡菇入口仲KEEP到柔軟多汁,淡淡中食到菇味,個人相當歡喜!另外食法將煙三文魚加炒蛋落去法式奶油麵包,變成另一款食物,一啖中有三重味道及口感,得左!呢度對於咖啡嘅要求及喜愛度,從佢擺放多款唔同種類嘅咖啡豆略知一二,又點可以錯過佢嘅手勢呢?跟餐飲品只需半價,有咁正嘅早餐,當然要叫杯我喜愛嘅鮮奶咖啡,送你一個拉花,入口比起飲開嘅仲多一份香滑度,咖啡味恰到好處,呢杯係大杯裝,好夠飲但再熱D就仲好飲D!呢度採居半自助形式,自己點餐,再有店員送餐,輕輕鬆鬆咁開展新一日!
呢間輕食咖啡店,之前幫襯過一次,評價相當唔錯,令回頭率高左

全日早餐有4款選擇,今次食美式全日早餐 ($105)

紐倫堡腸及芝士腸,皮脆肉香,條芝士腸入口有芝士咸香味,正喎

2020-08-09 767 浏览
臨返工買杯啡提一提神佐敦呢間叫Studio Caffeine既咖啡店係呢區都相當出名!(不過一直都冇動力行過去買黎試)Flat white $40的確係好飲!咖啡味濃而且好香,有回甘味!其中一位朋友飲Piccolo$35,對咖啡有D要求既佢都非常滿意地讚好!另一位朋友就飲ICE LATTE$45,都一樣話幾好飲喎!呢度既環境幾好!下次要坐底慢慢嘆!聽聞佢地個ALL DAY好正~!下次留返個肚黎食埋野先得!下次下次......下次大概可以
臨返工買杯啡提一提神

Flat white $40
的確係好飲!
咖啡味濃而且好香,有回甘味!

另一位朋友就飲ICE LATTE$45,都一樣話幾好飲喎!

呢度既環境幾好!下次要坐底慢慢嘆!
聽聞佢地個ALL DAY好正~!下次留返個肚黎食埋野先得!
下次下次......下次大概可以

2020-07-24
外卖自取
$40 (其他)
  • Flat white
2020-07-07 1439 浏览
朋友介紹呢間小店, 遠離大街, 中午時間去到唔洗等位即刻開餐🍽帶住個小朋友去食晏都唔知應該叫幾多個餐, 掙扎左陣決定一人一個餐, 因為我想試多幾款😛<Monster All Day Breakfast>佢個名真係冇改錯, 份量十足呀!!👐🏻經過今次之後發現左All Day Breakfast既好處, 就係夠多款可以氹到個小朋友食多啲野😺塞完佢食菜, 腸仔切一粒粒自己督, 包加煙肉加蛋加茄汁豆, 好野, 食哂👏🏻👏🏻要讚薯蓉幾好食, 其實全部都好食, 但薯蓉超出我既預期, 值得試下💁🏻‍♀️<American All Day Breakfast>因為兩款大部分都重覆, 依加認真寫食評😉紅色腸小辣(我對辣味比較敏感)所以我比較鍾意白色腸多啲, 正常味, 係唔夠熱~個人好鍾意食大啡菇, 鍾意夠多汁, 呢個偏乾少少但都好味道🤤薯蓉岩先讚左啦~仲有要讚既係個包!!!本身想轉一個牛角酥, 但我竟然唔記得左, 真係金魚記憶🤯但係食左啖法式奶油麵包, 就忘記左牛角酥件事, 佢好鬆軟+好香奶油味👍🏻呀媽麻麻地奶油就覺得普通啦, 我就覺得好好食, 想食埋小朋友個份, 但良知阻

Monster  All  Day  Breakfast

<Monster All Day Breakfast>

American  All  Day  Breakfast

<American All Day Breakfast>
因為兩款大部分都重覆, 依加認真寫食評😉紅色腸小辣(我對辣味比較敏感)所以我比較鍾意白色腸多啲, 正常味, 係唔夠熱~個人好鍾意食大啡菇, 鍾意夠多汁, 呢個偏乾少少但都好味道🤤薯蓉岩先讚左啦~仲有要讚既係個包!!!本身想轉一個牛角酥, 但我竟然唔記得左, 真係金魚記憶🤯但係食左啖法式奶油麵包, 就忘記左牛角酥件事, 佢好鬆軟+好香奶油味👍🏻呀媽麻麻地奶油就覺得普通啦, 我就覺得好好食, 想食埋小朋友個份, 但良知阻止左我🙏🏻

蟹肉配義大利奶油芝士醬扁意粉

<蟹肉配義大利奶油芝士醬扁意粉>
上枱比啲蟹肉嚇親, 真係良心企業, 唔係揸流攤既👏🏻就算係急凍蟹肉都好啦, 有幾多間店真係一大把蟹肉咁上枱🦀最後食哂啲意粉都仲有蟹肉淨😹整體都好味道!!

洋甘菊花茶

<洋甘菊花茶>
就係茶☕️

芒果冰搖茶

香桃冰搖茶

<芒果冰搖茶&香桃冰搖茶>
兩杯都好飲, 飲到最後都唔淡仲好冰凍, 夏天飲真係透心涼, 唯獨份量比較少, 未必個個夠飲🍹兩杯茶味都幾出, 香桃清新啲, 芒果比較甜😗

MVP比奶油麵包🤤全部食物都冇失望, 唔係話有幾咁特別, 而係睇得出食物好有誠意🙆🏻‍♀️至於飲品略為唔抵飲, 尤其係夏天🔆如果去開個頭一定會再去👍🏻👍🏻

Monster  All  Day  Breakfast
American  All  Day  Breakfast
蟹肉配義大利奶油芝士醬扁意粉
芒果冰搖茶
香桃冰搖茶
L‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🍳 𝕄𝕠𝕟𝕤𝕥𝕖𝕣 𝔸𝕝𝕝-𝔻𝕒𝕪 𝔹𝕣𝕖𝕒𝕜𝕗𝕒𝕤𝕥 HKD115 @ 🌟 Studio Caffeine 《👽食神大媽生日食唔停系列》⠀.⠀💁‍♀️ 圖片展示美食為:⠀𝕄𝕠𝕟𝕤𝕥𝕖𝕣 𝔸𝕝𝕝-𝔻𝕒𝕪 𝔹𝕣𝕖𝕒𝕜𝕗𝕒𝕤𝕥 HKD115⠀𝔸𝕞𝕖𝕣𝕚𝕔𝕒𝕟 𝔸𝕝𝕝-𝔻𝕒𝕪 𝔹𝕣𝕖𝕒𝕜𝕗𝕒𝕤𝕥 HKD105𝔽𝕝𝕒𝕥 𝕎𝕙𝕚𝕥𝕖 HKD40.⠀👽 大媽今個月生日大快樂,好開心呀,可以連續成個月不停食食食 😬😋✌️ 一切由一個滿足嘅早餐開始先 🤣⠀.⠀👽 大媽之前有專題同大家介紹過好幾間餐廳BRUNCH嘅選擇,但最新發現嘅呢一間,大媽覺得唔等專題都要獨立點名報導一下,事關佢實在太優質啦!😳👍⠀.⠀位於佐敦廟街嘅呢間Café,基本上未入去淨系望門口,已經發現成條街佢嘅門面系最有英倫古舊嘅感覺,但又唔系RUSTIC嘅風格,令人好好奇想入去👀下。⠀.⠀入去之後發現。西式嘅咖啡店有濃濃嘅香港本土情懷 😳 因為有一整片連儂牆,同埋非常多支持香港嘅標語、擺設。就連提供比客人放口罩嘅袋,都系我地香港人買雞蛋仔呢類小食會用到嘅啡色紙袋仔,呢一點真系見微知著,完
L
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💁‍♀️ 圖片展示美食為:⠀
𝔽𝕝𝕒𝕥 𝕎𝕙𝕚𝕥𝕖 HKD40
.⠀
入去之後發現。西式嘅咖啡店有濃濃嘅香港本土情懷 😳 因為有一整片連儂牆,同埋非常多支持香港嘅標語、擺設。就連提供比客人放口罩嘅袋,都系我地香港人買雞蛋仔呢類小食會用到嘅啡色紙袋仔,呢一點真系見微知著,完全系流露住濃濃嘅香港情 ❤️。⠀
.⠀
😃 打開餐牌,大媽非常佩服一間小小嘅Café,竟然提供咁多食物同飲品選擇,尤其咖啡品質選擇方面更加系非常專業。難怪擺設牆上堆滿好多咖啡比賽嘅獎狀,凸顯餐廳對咖啡出品嘅專業追求。🤩👍⠀
.⠀
最令大媽感到驚訝同滿足,就系佢嘅全日早餐,大媽自問不論國內外都食過好多唔同檔次嘅早餐,但要數材料豐富、性價比之高,呢間必定入選三甲之列 😱! ⠀
.⠀
😬 話說大媽點選左「怪獸早餐」,以115元個價錢竟然可以享用到足足12款食物!加上系閒日,惠顧早餐仲可以配免費飲品!😱 實在太優惠啦!大媽一向重質素多過價錢,但佢就絕對無將就,食物質素非常高,每一件基本上都無得挑剔,就連最普通嘅沙律菜都爽口新鮮!👍 唯一遺憾就系生意太好,牛角包沽清,大媽無緣品嘗。🥺

.⠀
👽 大媽當日點選左一杯 FLAT WHITE,同行另一位點算左 LATTE ☕️ 咖啡師非常細心拉花,令大媽非常驚喜。圖中呢一杯個公仔,究竟系獅子 🦁️ 松獅 🐶 定系熊人 🐻 呢?🤷‍♀️.⠀
🌟 真正答案其實可能系:「像熊、像獅、像大媽」先啱。🤣❤️

📍 佐敦廟街284號地下⠀
☎️ +(852)2793-3480⠀
American All-Day  Breakfast
American  All-Day  Breakfast
Hazelnut  Latte

‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂

$130 (早餐)
American All-Day  Breakfast
American  All-Day  Breakfast
Hazelnut  Latte
  • Monster All Day Breakfast
2020-05-28 1489 浏览
黃店Cafe💛店內有文宣 有連儂牆 🥰 咖啡亦係得過獎的👍🏻店員會提供紙袋放口罩 亦有垃圾桶係專掉紙袋🍴Monster All-Day Breakfast 🍳 • $115入面有12樣野食🤩超豐富🙈 炒蛋超滑 溜勁香蛋味 搞到我係咁偷黎食🤣 麵包都有驚喜 外脆內軟仲係熱既🥰 大啡菇juicy 黑松露薯蓉綿軟 幾欣賞個沙律 有青提子 可以解下膩😋🍴House Caesar Carbonara Remix🍝• $88雖然好多汁好濃 但一啲都唔膩 濃稠度適中👍🏻 仲keep到濃濃芝士味 幾出色😍Weekday叫All day breakfast/意粉/沙律/三文治就送$40或以下飲品 多過$40可以補差價☕️Caffè Mocha (M) • $45好香滑 拉花加分♥️☕️Iced Hazelnut Chocolate • $50榛子味好出好香 朱古力飲落滑口☺️
黃店Cafe💛

好香滑 拉花加分♥️

榛子味好出好香 朱古力飲落滑口☺️

• Monster All Day Breakfast
2020-05-22 1277 浏览
星期六放假同老公去覓食咁啱要去開佐敦 就係附近搵下有咩好食好耐無食過西餐 老公又話放假心情要嘆個brunch 咁就係💛💛app到見到呢間小店12點零去到門口前面排兩張枱我地等左5分鐘 後面就開始有人龍最後等左20分鐘左右可以入座帶位個個職員都幾有禮貌定時話比排隊既人知大概仲要等幾耐入座後要自己行去點餐,水都係自助形式等左15分鐘左右就有野食~老公個brunch份晒都大 個磨菇好食 擺盤又靚我個意粉覺得個汁有小小偏咸 份量都好夠整體用餐體驗都一般性價比可接受 但未必會再幫襯第2次~
星期六放假同老公去覓食
咁啱要去開佐敦 就係附近搵下有咩好食
12點零去到門口前面排兩張枱
我地等左5分鐘 後面就開始有人龍
最後等左20分鐘左右可以入座
帶位個個職員都幾有禮貌
定時話比排隊既人知大概仲要等幾耐

入座後要自己行去點餐,水都係自助形式
等左15分鐘左右就有野食~
老公個brunch

份晒都大 個磨菇好食 擺盤又靚

我個意粉

覺得個汁有小小偏咸 份量都好夠

整體用餐體驗都一般
性價比可接受 但未必會再幫襯第2次~
2020-05-12
2020-05-21 1102 浏览
呢間食過好多次,水準一直都keep到食物好食價錢又合理,而且好近我🤣咖啡好飲真係唔使多介紹😂上次我叫佐一個all day同香辣蕃茄汁配雞柳扁意粉🍝All day有煙肉,蛋,腸,沙律菜,烤土司,焗豆,新鮮熱辣上枱,味道唔錯另一個香蠟番茄汁配雞柳扁意粉真係超鐘意😋蕃茄嘅味道好濃郁,酸中帶少少微辣令到蕃茄更加突出,味道好香,而且可以減少食完意粉嘅滯感,一碟食曬都可以😏行開呢頭可以去試吓😆🍝☕️
呢間食過好多次,水準一直都keep到
食物好食價錢又合理,而且好近我🤣
咖啡好飲真係唔使多介紹😂
上次我叫佐一個all day同香辣
蕃茄汁配雞柳扁意粉🍝
行開呢頭可以去試吓😆🍝☕️
2020-05-17 822 浏览
今日係Jordon 收左,約左兩個朋友去附近食飯,我地想可以安安靜靜咁坐低食下野,傾下計,於是就上網搵下有冇d cafe,最後搵左呢間。門面幾靚,一睇就知係cafe黎,入面地方唔算好大,勝左內在裝修都有特色,望落會好舒服。我地三人,兩個人叫左all day breakfast(佢最出名都係呢個),另一位叫左個意粉。All day breakfast 整得有心思,配搭好,都有幾多樣,夠曬我一個男人食有餘。呢度我覺得佢重點係食個環境,all day breakfast 係佢拿手菜,值得推薦。

2020-05-05
Follow @pigfoodiexhk for more food!!📍廟街黃店cafe -- Studio Caffeine ☕💛Bookmark咗呢間都有一段時間,前排就同咗朋友嚟食🙈當日係星期六晏晝,所以都有幾多人,差唔多排咗20分鐘😆我哋叫咗一個bagel同一個意粉share~前日介紹咗bagel,今日介紹埋意粉先!😋-----------1) A.C.E Salmon Bagel($98)ACE分別代表牛油果,忌廉芝士,同埋炒蛋嘅英文縮寫呢幾樣都係小編同朋友好中意食嘅😆炒蛋好大份,口感嫩滑濕潤,好多蛋汁😋加埋溶溶地嘅creamcheese超正💕三文魚幾有咸香👍不過可惜牛油果就略為失色,事關應該唔係好夠熟,所以食落有啲苦同草青味😕口感亦唔夠creamy😕包體方面口感唔似bagel,似煙韌少少嘅漢堡包多啲🤔小編覺得佢嘅炒蛋係幾出色,不過整體黎講一般,定價亦略為進取,性價比唔太高😔睇食評知道呢度嘅all day breakfast比較出名,亦見到有人話手撕豬肉bagel幾好食,有機會可能都會再試試🙊-----------2) 手撕豬肉配西班牙風味辣醬扁意粉($95)意粉份量幾多,
-----------
1) A.C.E Salmon Bagel($98)

-----------
2) 手撕豬肉配西班牙風味辣醬扁意粉($95)
意粉份量幾多,同朋友share會好啲😋醬汁聞落超香,食落味道微微辣,好惹味!就連小編唔係好食得辣都食唔停😍意粉煮至al dante嘅質感,而且幾掛汁,啖啖都好滿足🙈手撕豬肉味道鹹鹹地幾好食,可惜分量好少有啲唔夠喉😭但整體黎講值得一試🙈小編見到仲有好多意粉嘅款式都好吸引,有機會會再嚟試💛
賣相:6.7/10
名稱:Studio Caffeine
地址:佐敦廟街248號地舖
前往方法:佐敦站C2出口
2020-05-09 570 浏览
難得有素食All Day Breakfast, 一於試下先~整體黎講都好好食,沙律夠大份菜又夠新鮮,而且好特別地有提子食~ 醋汁都Tune 得好好,酸甜剛好~青瓜半帶香草黑椒,唔會太草青。太耐無食大啡菇,入口Juicy 又啖啖肉(心)(心) 炒蛋又夠Creamy, 不過同茄汁豆一樣分量少咗DD. 黑松露薯蓉味道偏淡,不過呢個配搭都幾特別~最出色係牛油果蓉,感覺好似食緊雪糕咁~而個包都好正,好香甜,正~另外凍飲都有驚喜,會預先雪凍隻杯咁,凍桃茶唔錯甜得黎又幾消暑,比起茉莉龍珠茶好飲好多。

素食
classic