2022-07-29 225 浏览
☕️Espresso PunchThis refreshing coffee based drink is mixed with grapefruit juice and lemon juice then milkwashed to obtain the clarityNo extra syrup added but there is a hint of natural sweetness from the juices☕️Espresso TonicAnother drink for this boiling season!🐟Smoked salmon open-faced sourdoughThe slice of sourdough is nicely toasted, layer of cream cheese is thick is definitely a good pair to smoked salmon 🥄Cauliflower soup with potatoHomey soup and thick consistency, may not be the best ch
☕️Espresso Punch

☕️Espresso Tonic

🥄Cauliflower soup with potato
Homey soup and thick consistency, may not be the best choice during summer but I like it anyway

🍝Beef ragu w/ sous vide beef ragu and pappardelle
Love the crunchy swirl of mozzarella, pappardelle (flat pasta) has a nice texture, would like a bit more beef though as it's now barely covering the pasta

However would like to say there are way too many flies / mosquitoes / insects flying around in the cafe, otherwise the overall dining experience would be quite nice
幾年前食過 @studiocaffeine同佢姐妹店 @2econdsip絕對係我心目中既高質cafe food(*•̀ᴗ•́*)و ̑̑過咁耐仲會記得係好食既 十分難得近排佢地開左北角新分店 路線唔同左呢間分店主打手工意粉同多左一啲特式咖啡仲有6-course coffee pairing添.ᐟ‪‪‬今次我地試左兩款意粉同兩款飲品全部都非常滿意(´∇`)先講意粉 第一款係carbonara佢特別在除左parmasen仲加入左blue cheese而且同睇有pancetta同guanciale意粉上既guanciale略炸過脆口得黎又排走左部分肥膏食落口有些少肉感又唔太油膩不過佢係一款都幾重口味既carbonara |ω・`)加入左大量芝士 令醬汁質地非常非常濃厚咸香味十足 再配上豬油油香好食既 但食食下會有啲滯另一款beef ragu係驚喜之作.ᐟ‪‪‬佢唔係預期既紅卜卜但完全無影響佢味道既食落蕃茄base帶蔬菜既甜甜地仲伴隨住明顯紅酒香氣慢煮過既牛肉入哂味(*´∀`)而且質地保持到軟嫩 一咬就散 唔痴牙面頭既係炸芝士除左靚 都好食同襯道菜既兩款自家製既手工意粉麵身都好唔錯係你想食手工意粉會
過咁耐仲會記得係好食既 十分難得

近排佢地開左北角新分店 路線唔同左
呢間分店主打手工意粉同多左一啲特式咖啡
今次我地試左兩款意粉同兩款飲品
全部都非常滿意(´∇`)

先講意粉 第一款係carbonara
佢特別在除左parmasen
仲加入左blue cheese
而且同睇有pancetta同guanciale
意粉上既guanciale略炸過
脆口得黎又排走左部分肥膏
食落口有些少肉感又唔太油膩
不過佢係一款都幾重口味既carbonara |ω・`)
加入左大量芝士 令醬汁質地非常非常濃厚
咸香味十足 再配上豬油油香
好食既 但食食下會有啲滯

另一款beef ragu係驚喜之作.ᐟ‪‪‬
佢唔係預期既紅卜卜
但完全無影響佢味道既
食落蕃茄base帶蔬菜既甜甜地
仲伴隨住明顯紅酒香氣
慢煮過既牛肉入哂味(*´∀`)
而且質地保持到軟嫩 一咬就散 唔痴牙
面頭既係炸芝士除左靚 都好食同襯道菜既

兩款自家製既手工意粉麵身都好唔錯
係你想食手工意粉會期待食到既口感ჱ̒ ー̀֊ー́ )
飲品我地都係signatures系列度揀
一杯creamy black 另一杯espresso punch
前者我覺得係偏深焙既味道 加foam都尚算balance
會再想飲.ᐟ‪‪‬
店主話遲下食物都會不斷轉下款
咁我都期待下再訪 試埋甜品

✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
Follow @lastbitematters for more
  • Beef  ragu  pasta
2022-07-16 210 浏览
Studio Caffeine 北角店,又係一貫木質傢俬,簡單舒服,出邊雖然有車房,但入到餐廳就好似另外一個世界幾安靜舒服,我去嘅當日冇乜人,但係佢啲枱椅都稍嫌擠迫😅現階段下晝只係有蛋糕冇其他食物供應,咁我就專心試佢嘅咖啡啦!佢哋嘅咖啡豆選擇種類都算幾多,咖啡師亦非常專業,非常了解咖啡豆種類同特色,亦會主動了解客人嘅個人喜好而提議啱你口味嘅咖啡豆,試咗祕魯同危地馬拉嘅Geisha,咖啡師好認真好有要求,要有嘅層次同味道都沖得恰到好處

第4間分店既「Studio Caffeine」裝潢利用木質、線條營造簡潔但不乏現代感既空間。不過最亮點一定係有別於一般普通café,dinner有一款6-course coffee pairing special menu,集打卡同美食既極緻享受。👇📌6-course coffee pairing · special menu - $388/person▪️ coffee · mocktail - ▪️ pour-over coffee by barista”s pick - ▫️ 6course第一杯先介紹左招牌月「guatemala finca el serral san antonio natural」,雖然佢無中文名,但飲到明顯係espresso做底,加左提子味,飲落水果同咖啡香平均,面頭放左粒果皮,賣相吸引;另一款由咖啡師按照我揀既甜品而挑選唔同產地既「手沖咖啡」,分別試左「埃塞俄比亞」同埋「雲南」,前者口感較fruity,後者入口反而有淡淡酒香,好特別。▪️ tomato salsa · baguette toast -  ▪️ cauliflower · soup -▫️ 前菜環節上

線條營造簡潔但不乏現代感既空間。不過最亮點

一定係有別於一般普通café,dinner有一款

集打卡同美食既極緻享受。👇

▪️ coffee · mocktail -

雖然佢無中文名,但飲到明顯係espresso做底,加左提子味,飲落水果咖啡

前者口感較fruity,後者入口反而有淡淡酒香,好特別。

▪️ cauliflower · soup -
tomato salsa · baguette toast

▫️ 前菜環節上左「蕃茄莎莎·法式薄多士」同埋「椰菜花湯」,
多士夠鬆脆,面頭鋪上蕃茄莎莎醬芒果粒同埋橄欖
tomato salsa · baguette toast

味道夠哂清清;而椰菜花湯入口濃稠,質感有少少似蘑菇湯,但相對更加健康。
cauliflower · soup
▪️ beef ragu · handmade pasta -
beef ragu · handmade pasta

▪️ black tiger prawn · handmade pasta -

▫️ 主菜必試佢地既手工意粉,第一款「牛肉拉古醬·手工寬帶麵
beef ragu · handmade pasta

用左佢個牛肉拉古醬用慢煮方法處理過,配搭紅蘿蔔西芹

寬帶麵吸收哂紅酒汁精華,食落好有咬口,濃而不膩;

而第二道「黑虎蝦·手工扁意粉」兩大隻黑虎蝦
肉質鮮甜蝦彈,而扁意粉自家製蝦油同埋沾滿濃濃蝦湯

完全係雙重惹味感,整體相當高質!
▪️ oreo cream · cake roll -
▪️ irwin mango · cake roll -
oreo cream · cake roll

▫️ 甜品亦有驚喜,呢個「朱古力·Oreo卷蛋」外層食落係朱古力凍皮
irwin mango · cake roll

裡面夾雜住oreo碎卷蛋又夠軟綿,口感豐富;而「愛文芒果·卷蛋
夾雜住芒果同埋cream cheese,一秒愛上!
2022-07-14
cauliflower · soup
irwin mango · cake roll
最近發現朋友返工附近又新開多一間咖啡店🥰就即刻襯朋友𝚕𝚞𝚗𝚌𝚑 𝚑𝚘𝚞𝚛去搵佢試吓~去到先發現原來呢間嘅主食都幾貴下😅最平都要$𝟷𝟿𝟾一個卡邦尼意粉,雖然係純手工製作但係都係覺得有啲貴😂同埋都睇唔到師傅喺面前整意粉🍝 所以我哋呢次主要都係試吓佢嘅咖啡同甜品🫢 整體黎講我覺得呢間咖啡店味道同環境都唔錯,但係整體偏貴,大家去之前可以自行衡量下🙈𝚋𝚝𝚠我哋入到去咖啡店播緊迪士尼音樂🤣覺得有啲搞笑有啲違和🧇𝚂𝚊𝚞𝚝𝚎𝚎𝚍 𝙿𝚒𝚗𝚎𝚊𝚙𝚙𝚕𝚎 𝚆𝚊𝚏𝚏𝚕𝚎 𝙱𝚊𝚕𝚕𝚜 $𝟽𝟾呢個因為𝙼𝚎𝚗𝚞冇寫所以我哋唔知原來係球嘅形狀😂外表好似合桃幾得意,質感有啲似雞蛋仔~窩夫即叫即整,上到嚟熱辣辣✨夾心有檸檬乾同埋糖漬菠蘿🍍附送既雪糕超香好好食🥰好多雲呢拿籽🥧𝙲𝚊𝚛𝚊𝚖𝚎𝚕 𝙰𝚙𝚙𝚕𝚎 𝚈𝚘𝚐𝚞𝚛𝚝 𝚃𝚊𝚛𝚝$𝟼𝟶味道幾濃郁,有陣奶類發酵嘅味道🤔有蘋果果肉係裡面,撻偏細舊🙈不過外觀幾靚☕️𝚆𝚑𝚒𝚝𝚎 $𝟺𝟶呢個可以自己揀要咩類型嘅白咖啡🥰我哋就揀咗𝚏𝚕𝚊𝚝 𝚠𝚑𝚒𝚝𝚎,因為鍾意飲濃𝚍🤭飲落先知原來杯咖啡係用咗杏仁奶,如果大家對杏仁敏感要留意吓🫢奶香偏重,拉花吾錯☕️𝙴𝚜𝚙𝚛𝚎𝚜𝚜𝚘 𝚃𝚘𝚗𝚒𝚌$𝟻𝟻 一
𝚋𝚝𝚠我哋入到去咖啡店播緊迪士尼音樂🤣覺得有啲搞笑有啲違和

🥧𝙲𝚊𝚛𝚊𝚖𝚎𝚕 𝙰𝚙𝚙𝚕𝚎 𝚈𝚘𝚐𝚞𝚛𝚝 𝚃𝚊𝚛𝚝$𝟼𝟶

☕️𝚆𝚑𝚒𝚝𝚎 $𝟺𝟶

☕️𝙴𝚜𝚙𝚛𝚎𝚜𝚜𝚘 𝚃𝚘𝚗𝚒𝚌$𝟻𝟻
一上到嚟有好靚嘅咖啡同梳打水分層✨不過我哋覺得咖啡唔係好夠香同濃,飲落都幾清爽嘅
2022-07-09 189 浏览
見屋企附近開咗新cafe,就黎試試啦。飲時間諗住食正餐,坐低見到只有手工意粉,$198-$278一個加10%,仲有d 6 course set要388+10%,當堂打咗個突...乜cafe食個意粉要咁貴既?既然坐低咗,就叫個$198卡邦尼手工意試下啦...食材可能高質既,但都係覺得唔值咁貴,重點係個口味偏濃同漏...咖啡就正既價錢合理,拉花都有驚喜至於環境,入面啲坐位係ok既,不過1-2人既“自閉位“係對正行人馬路,啲人經過會裝下你食乜,個感覺好唔舒服

咖啡就正既價錢合理,
拉花都有驚喜