2024-09-23 0 浏览
今次是我第一次購買和品嚐SweetOn榴連拿破侖蛋糕,開盒後的瞬間就被其迷人的香氣所吸引。蛋糕的外觀精緻,層層疊疊的酥皮散發著金黃色的光澤,切開蛋糕的瞬間,榴連的濃郁香氣撲鼻而來,仿佛置身於榴連樹下。每一層酥皮都酥脆可口,與內餡的醇厚榴連奶油形成了完美的對比。榴連的果肉香甜、滑順,包裹在細膩的奶油中,讓人感受到榴連的獨特魅力,這種濃郁的風味在口中綻放,令人陶醉。蛋糕的甜度適中,不會過於膩口,恰到好處地突顯出榴連的天然甜味。酥皮的層次感也讓每一口都充滿驚喜,既有嚼勁又不失輕盈感,讓人一口接一口,欲罷不能。總的來說,SweetOn的榴連拿破侖蛋糕真的可一可再,值得推介給其他人呢。PS. 老闆好好人,本人遲左收工差唔多7點半才到,老闆都等埋我。

2024-09-20
庆祝纪念
生日
  • 榴連拿破侖蛋糕
2024-09-03 239 浏览
為左準備老豆70歲大壽,上網揾左好多間網店蛋糕⋯⋯最終揀咗呢間!由上網預訂,WhatsApp 溝通,送貨服務⋯⋯所有都好friendly !當大家一見到個蛋糕⋯⋯個個都比佢份量嚇親!(家人離遠睇以為有幾排海膽😂)芒果足料,香甜,皮仲要好脆!(皮脆好重要架,靈魂黎丫麻)大家都食得開心又大讚,為晚宴劃上完美既句號,大都心滿意足捧住個肚腩返屋企Roger師傅果然有自己堅持,岀貨前1小時先製作,真心有品質保證💯

當大家一見到個蛋糕⋯⋯
個個都比佢份量嚇親!(家人離遠睇以為有幾排海膽😂)

外卖送餐
2024-07-16 461 浏览
試過港、九、西貢嘅拿破崙,Sweet on嘅芒果拿破崙真係無敵,皮夠鬆化又脆,芒果又香又甜又多!已經回購過很多次,之後再試埋榴連拿破崙,嘩!估唔到可以咁夾咁好食,榴連控必食!食過已經返唔到轉頭,多謝師傅用心製作出咁出色嘅拿破崙
2024-07-07 443 浏览
芒果拿破崙蛋糕係我一直想食嘅蛋糕,偶然喺社交媒體網站look 到 Sweet On by Roger Luk嘅page,望到D相已經不得了!趁屋企人生日就訂嚟試吓啦~點知一試就出大事啦!!!因為晚飯後個個都話好飽~點知一啖落口個個都話好食,唔太甜,餅底夠鬆脆!最後每人食兩件先收手🤣以往D蛋糕永遠要留過夜,今次個拿破崙竟然一碎不留!下次生日會我就會試士多啤梨拿破崙嗱🤭
芒果拿破崙
芒果拿破崙
2024-04-22 616 浏览
生日訂咗個芒果拿破崙真心好食。 訂之前已經知道要去準時攞餅同埋快啲食咗佢,所以自己都出力配合,果然無選錯。老婆好鍾意食芒果拿破崙, 所以專登揾新嘢試下。老婆操刀切餅,切落去已經知到好香脆,食落就感受到佢嘅酥皮很酥香, 杏片好脆,芒果好甜, cluster軟滑 非常好食,老婆很喜歡食,會encore。老婆都覺得好食,乜都抵返哂。真係好食,真係好食,真係好食。店家準時比餅,我又準時攞餅,跟住準時快快食餅,多謝店家配合。各位師兄師妹緊記,想食好野,自己都要出啲力,準時攞餅,快快食餅,先可以享受到高質美味.真係對唔住,因為太好食,唔記得幫佢影左全相先切佢……

老婆好鍾意食芒果拿破崙, 所以專登揾新嘢試下。

真係好食,真係好食,真係好食。

真係對唔住,因為太好食,唔記得幫佢影左全相先切佢……
2024-04-21
庆祝纪念
生日
  • 芒果拿破崙
相隔兩個月又係Roger Luk 再落單2月試左 #無核車厘子黑森林蛋糕🍒 覺得唔錯就再落單了☺️今次時間極度緊急,前一晚凌晨落單CS竟然回覆接急單翌日可取真係好感激🙏🏻(大家唔好學我🙈)由於4月有好多壽星仔女,就訂左3個蛋糕,每個一磅試下唔同味🎂除咗味道同蛋糕外貌之外,我都覺得有以下嘅優點要稱讚✅寫名唔使加錢,手字亦靚靚的✅透明盒包裝+冷凍袋+環保冰袋(夏天或者遠程客人表示非常貼心,因為而家好多小店都已經要加錢了)✅餐刀、蠟燭都有齊今次已經係第二次回購,兩次取蛋糕剛好是陸總餅師出來接待,網上都睇過總廚經驗長達幾頁紙,但係接待我哋嘅時候有傾有講好友善,仲會分享整蛋糕嘅心得,我地都感到非常榮幸,連佢都知我哋琴日凌晨先落單,咁細微嘅事佢都會了解~ 我諗「接觸客人」就係佢自立門戶嘅原因?#1 士多啤梨拿破崙蛋糕🎂#2 士多啤梨黑森林蛋糕(加了櫻桃酒)🎂#3 皇牌芒果拿破崙蛋糕🎂
相隔兩個月又係Roger Luk 再落單

2月試左 #無核車厘子黑森林蛋糕🍒 覺得唔錯就再落單了☺️

除咗味道同蛋糕外貌之外,我都覺得有以下嘅優點要稱讚

✅寫名唔使加錢,手字亦靚靚的
✅餐刀、蠟燭都有齊

皇牌芒果拿破崙蛋糕
  • 拿破崙蛋糕
  • 黑森林蛋糕
2023-01-19 860 浏览
朋友推介,所以即管試吓,點知好有驚喜!蛋糕好足料,芒果勁多,拿破崙新鮮勁脆,杏仁片好香脆,整體高質好味👍價錢亦非常合理!師傅為保持蛋糕鬆脆,堅持出貨前即做即送,好專業
2023-01-19
外卖送餐
$50 (其他)
2022-09-20 876 浏览
盛夏即將完結,相信不少人也襯着好天氣,到主題樂園大玩一番,留下精彩回憶。若然你曾在米老鼠酒店用餐,大概也被精緻的經典角色造型甜品收服,為其瘋狂拍照打卡。談及這些造型別緻的甜品,不得不提及幕後主腦——前迪士尼總餅師、海逸君綽酒店總餅師Roger Luk。陸師傅擁有多年烘焙經驗,曾於多間五星級酒店工作,亦屢獲殊榮。今年中秋,陸師傅首創個人品牌,為大家帶來糅合中西文化的創意「月餅蛋糕」。🥮「嚐悅」· 中秋四重奏「悅」餅套裝✨一共四款,不設散賣。🍓「追月」士多啤梨法國忌廉蛋糕✨筆者最喜歡的款式!✨一個可愛的白朱古力楊桃置在紅粉緋緋的蛋糕上,以白朱古力碎及日本珍珠糖珠作點綴,令人回想童年的「楊桃燈籠」。✨蛋白海綿蛋糕底鬆軟濕潤,中心夾藏滑順細緻的35%法國鐵塔牌鮮忌廉及清爽新鮮士多啤梨,是讓人少女心噴發的組合!🍌「望月」維也納特濃香蕉朱古力蛋糕✨造型最活潑可愛的一款:一隻抱着白朱古力月亮的白朱古力小兔。✨以甜蜜的亮面朱古力淋面,特濃朱古力海綿蛋糕內是淡雅的維也納忌廉醬及新鮮香蕉粒,感覺紮實濕潤,配上天然香蕉甜味,可謂甜而不膩。🍫「迎月」60%特濃朱古力士多啤梨慕絲蛋糕✨黑古力茶具造型蛋糕,以雲石

🥮「嚐悅」· 中秋四重奏「悅」餅套裝
✨一共四款,不設散賣。

🍓「追月」士多啤梨法國忌廉蛋糕
✨筆者最喜歡的款式!

🍌「望月」維也納特濃香蕉朱古力蛋糕

🍫「迎月」60%特濃朱古力士多啤梨慕絲蛋糕
✨黑古力茶具造型蛋糕,以雲石作「杯墊」,感覺相對沉實古典。
✨特濃朱古力海綿蛋糕內藏有口感濕潤的60%特濃朱古力慕絲及頂級士多啤梨蓉啫喱,微苦兼備清新果香,奏出香醇可可及草地果香的獨立風味。

🥭「賞月」芒果輕盈忌廉芝士宇治抹茶蛋糕

✨澄黃的月亮其實是包裹着新鮮芒果粒的白朱古力粒,在雲霧間透出「秋」意。
✨選用日本西村番茶屋京都宇治抹茶製作,配搭美國輕怡忌廉芝士慕絲、頂級印度芒果蓉啫喱,整體感覺較柔和動人。

🛒訂購方式:最少三日前於Sweet On by Roger Luk 網店預訂
🛍領取方式:觀塘餅房自取

👉🏻除了「嚐悅」系列,亦有多款既精緻,價錢又相宜的酒店級蛋糕選擇,適合過節時與一眾親朋好友分享!

👉🏻更多詳情可參閱官方FB、IG或WhatsApp 9345 8352查詢。
Artisan Patisseries by Roger Luk 蛋糕甜品 •全新演繹🎉介紹返先! 係迪士尼樂園酒店自助餐見到嘅精緻造型餅餅師呀!😍創辦人 Roger Luk 曾任多間五星級酒店總餅師,包括🏰香港迪士尼樂園酒店、九龍海逸君綽酒店,於烘焙行業有多達30年經驗。多年來有幸獲邀擔任多個國際大型烘焙比賽評審,亦於本地著名甜品烘焙雜誌「今日烘焙 Today Baking」撰寫專欄長達17多年。Roger 跳出酒店製作甜品的局限,創立屬於自己的甜品工作室 - Sweet On,致力將優質及價格相宜的酒店級甜品帶給香港人,所以支持就係常識啦!嚐悅 Pleine Lune: 中秋四重奏「悅」餅套裝 $328Mid Autumn Petits Four Collection推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️話你知~ 中秋唔一定要食食月餅嘅!~Roger以傳統中華文化元素結合法式糕點藝術,作為Sweet On 我們带首款產品,以🐰玉免、楊桃、🫖茶具、🌝圓月作主調的4款法式小甜點。🌕「迎月」茶具造型: 60%特濃朱古力士多啤梨慕絲蛋糕🍓🍫Strawberry Chocolate Mousse Cake頂層有立

創辦人 Roger Luk 曾任多間五星級酒店總餅師,
多年來有幸獲邀擔任多個國際大型烘焙比賽評審,

推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
話你知~ 中秋唔一定要食食月餅嘅!~
以🐰玉免、楊桃、🫖茶具、🌝圓月作主調的4款法式小甜點。

🌕「迎月」茶具造型: 60%特濃朱古力士多啤梨慕絲蛋糕🍓🍫
頂層有立體朱古力中式茶壺及茶杯,
下層有特濃海棉朱古力蛋糕內有60% Chocolate Mousse,
再加入頂級士多啤梨啫喱,酸甜生果味道配埋黑朱古力回甘美味。

🌕「追月」楊桃造型: 士多啤梨法國忌廉蛋糕 🍓🍫
Strawberry Shortcake
頂層白朱古力立體楊桃,
下層使用 35%法國鐵塔牌 Elle & Vire 忌廉,
以蛋白海棉蛋糕再加上新鮮士多啤梨,加上日本珍珠糖及白朱古力碎配襯,
味道清新嘅士多啤梨,蛋糕入口鬆軟可口。

🌕「賞月」圓月造型: 芒果輕盈忌廉芝士宇治抹茶蛋糕 🍵🧀
原材料使用日本西村番茶屋京都宇治抹茶粉,
頂層精緻嘅"秋"字伴配兩片立體白雲尤其生動,
下面有圓潤嘅黄色白朱古力月亮,中間有新鮮芒果粒,
Mousse蛋糕用上美國輕盈忌廉芝士,口感幼滑。
蛋糕 中間亦夾有頂級印度芒果啫哩,
底層係抹茶蛋糕,茶味突出蛋糕清新鬆軟。

🌕「望月」玉兔造型: 維也納特濃香蕉朱古力蛋糕 🍌🍫
Vienna Banana Chocolate Cake
白朱古力小白拿著圓圓的月亮,這款係最唔捨得食的一款,
餡料用原條新鮮香蕉放入蛋糕內,係全港首創,
特製的軟滑維也納忌廉醬與香軟的新鮮香蕉融為一體,
味道配搭得十分好,朱古力醬香濃,香蕉細滑,Perfect!

每個蛋糕均由星級總餅師 Roger Luk 及其星級團隊於觀塘持牌食物製造廠製作!

有興趣朋友仔請留意,官方訂購資料如下:
一套四款,每款一件(不設散賣)
預訂日期:即日起,請最少於三天前預訂(額滿即止)
預訂方式:前往https://sweeton.hk 下單購買:
多款網上付款方式(可使用消費券)
取貨地址:觀塘觀塘道 396號毅力工業中心10樓S室
附送冰包十特製保溫袋
(建議於1-2小時内放進雪櫃)

👅美味: 9️⃣ 😮驚喜: 9️⃣
💡性價: 8️⃣ 👍推薦: 9️⃣
Sweet On by Roger Luk @sweeton.hk Sweet On 係個全新既蛋糕品牌由前香港迪士尼樂園總餅師及前九龍海逸君綽酒店糕餅總廚Roger Luk主理👨🏻‍🍳,有多達30年烘焙經驗就到中秋,Sweet On推出嚐悅 Pleine Lune|中秋四重奏「悅」餅套裝以傳統中華文化元素結合法式糕點藝術帶來4款以玉兔🐇、楊桃、茶具🫖🍫、圓月🌕作主調的法式小甜點🧁希望以全新方式品嚐中秋團圓的喜悅🥮每款既造型都好精緻😚「迎月」🌓🌟 60%特濃朱古力士多啤梨慕絲蛋糕🍓🍫 上面係好可愛既黑朱古力茶具🫖☕朱古力Mousse同sponge cake🍫包住士多啤梨蓉啫喱🍓酸酸甜甜又帶特濃朱古力🍫既回甘「追月」🌖🌟士多啤梨法國忌廉蛋糕🍓 使用 35% 法國鐵塔牌鮮忌廉,口感細膩上面有個可愛既白朱古力楊桃 中間仲有新鮮士多啤梨🍓蛋白海綿蛋糕好鬆軟濕潤 「賞月」🌕​​🌟芒果輕盈忌廉芝士宇治抹茶蛋糕🥭白朱古力月亮🌕同新鮮芒果粒🥭使用日本​​西村番茶屋京都宇治抹茶粉整成既抹茶蛋糕抹茶味好香,味道好清新「望月」🌔🌟維也納特濃香蕉朱古力蛋糕🍌🍫 呢款真係靚到唔捨得切開🤣上面有白朱古力小兔🐇同

Sweet On 係個全新既蛋糕品牌

「賞月」🌕
​​🌟芒果輕盈忌廉芝士宇治抹茶蛋糕🥭
白朱古力月亮🌕同新鮮芒果粒🥭
使用日本​​西村番茶屋京都宇治抹茶粉整成既抹茶蛋糕
抹茶味好香,味道好清新

「望月」🌔
🌟維也納特濃香蕉朱古力蛋糕🍌🍫
呢款真係靚到唔捨得切開🤣
上面有白朱古力小兔🐇同月亮🌕
下面有朱古力海綿蛋糕🍫包住新鮮香蕉粒🍌
味道比較濃郁,香蕉同朱古力好夾

📍Sweet On @sweeton.hk
觀塘觀塘道396號毅力工業中心10樓S室
Mon-Sun: 11:00 - 19:00

#Sweet On #觀塘 #觀塘美食 #觀塘蛋糕 #月餅 #月餅禮盒 #中秋禮盒 #中秋節 #蛋糕 #甜品 #網店 #法式糕點 #工廈美食 #造型蛋糕 #foodiehk #hkfoodie #hkfood #foodhk #food #foodie #blogger #hkblogger #香港美食 #美食 #食 #食好西
2022-08-21 325 浏览
⏺ Sweet On 地址 : 觀塘觀塘道396號毅力工業中心10樓S室(不設現場販售) . 全新蛋糕甜品店品牌登場 「Sweet On 」 主理人 Roger Luk 前香港迪士尼樂園總餅師 前九龍海逸君綽酒店總餅師 擁有30年造餅經驗, 制作出嚟嘅蛋糕甜品既精緻可愛 ,將夢幻視覺同味覺融為一體. . 中秋節大家諗好買咩氹家人至愛開心未呢? 如果未, 咁就唔好錯過Sweet on嘅中秋獻禮 . -「嚐悅 Pleine Lune|中秋四重奏「悅」餅套裝」 . 一盒4個造型 - 玉兔 楊桃 茶具 圓月 外型精緻可愛, 外表貌唔單止出眾, 內涵都非常驚喜. . 🫖迎月- 茶具造型 (60%特濃朱古力士多啤梨慕絲蛋糕) 朱古力茶壺茶杯外型, 雲石茶碟. 托住茶具嘅係特濃海棉朱古力蛋糕, 入面有60% Chocolate Mousse, 中間再加入頂級士啤梨啫喱 生果配襯朱古力, 平衡翻個甜度 不知不覺一口又一口食晒 . 🌕賞月 - 圓月 (芒果輕盈忌廉芝士宇治抹茶蛋糕) 秋字之下是白朱古力月亮, 中間有新鮮芒果粒 Mousse蛋糕用上美國輕盈忌廉芝士, 口感幼滑. 中間夾有頂級印度芒果啫哩
圓月 (芒果輕盈忌廉芝士宇治抹茶蛋糕) 秋字之下是白朱古力月亮, 中間有新鮮芒果粒 Mousse蛋糕用上美國輕盈忌廉芝士, 口感幼滑. 中間夾有頂級印度芒果啫哩, 底層係Matcha cake 抹茶味突出, 蛋糕鬆軟, 口感味道都滿分, . 🌖追月 -
楊桃造型 (士多啤梨法國忌廉蛋糕) 白朱古力楊桃, 蛋白海棉蛋糕再加上新鮮士多啤梨 面上落左D日本珍珠糖同白朱古力碎 入口鬆軟, 士多啤梨新鮮, 味道清新 . 🐇望月 –
玉兔造型 (維也納特濃香蕉朱古力蛋糕) 白朱古力小白兔同月亮, 再加維也納漿淋面蛋糕, 餡料係新鮮香蕉. 味道非常配搭, 朱古力醬香濃, 香蕉細滑. 如果想一齊分享喜悅, 就快D入手田買比家人同至愛啦.
2022-08-21 245 浏览
精緻的賣相、愉悅的味道,一件好的甜品總能令鬱悶的心情一掃而空💕 在觀塘工廈內總能找到令人驚艷的味道Roger Luk,作為兩間五星級酒店的前首席總餅師,在觀塘的工廈內創立了Sweet On,令更多人能享受五星級的法式糕點藝術🎨 適逢中秋將至,Roger 以傳統中華文化元素,創作出一套4款🏮 分別以玉兔、楊桃、茶具、圓月作主調的法式小甜點,為這年中秋帶來點不一樣的味道 🌔 迎月60%特濃朱古力士多啤梨慕絲蛋糕Strawberry Chocolate Mousse Cake蛋糕上的中式茶壺及茶杯造型,令人聯想起品著茶欣賞著中秋的圓月。蛋糕主體為特濃朱古力夾著草莓啫喱,酸甜配上黑朱古力簡直是絕配🤎 🌕 賞月芒果輕盈忌廉芝士宇治抹茶蛋糕Mango Light Cream Cheese Matcha Cake蛋糕上一筆一畫寫上的「秋」及芒果白朱古力味的月亮,蛋糕主體使用了日本西村番茶屋京都宇治抹茶粉,再配上酸甜清新的芒果粒及芒果啫喱,以及輕盈的cream cheese 😊 🌕 望月維也納特濃香蕉朱古力蛋糕Vienna Banana Chocolate Cake蛋糕以小兔雙手捧著月亮的造型,

🌔 迎月

60%特濃朱古力士多啤梨慕絲蛋糕

🌕 賞月

芒果輕盈忌廉芝士宇治抹茶蛋糕

🌕 望月

維也納特濃香蕉朱古力蛋糕
Vienna Banana Chocolate Cake
蛋糕以小兔雙手捧著月亮的造型,主體為特濃朱古力配以新鮮香蕉粒及維也納醬,維也納醬感覺像是帶點牛油香的忌廉💛

🌖 追月

士多啤梨法國忌廉蛋糕
Strawberry Shortcake
使用 35% 法國鐵塔牌 Elle & Vire 忌廉及新鮮的草莓,草莓的微酸,配上輕盈的忌廉蛋糕感覺很正💕再以楊桃造型朱古力及金箔作點綴

1K
食厭左傳統月餅,可以試下蛋糕月餅~呢個係全新的蛋糕甜品網店品牌「Sweet On by Roger Luk」,這個全新品牌是由前香港迪士尼樂園總餅師及前九龍海逸君綽酒店酒店Roger Luk主理,真心好食又高質。小店只接受網上訂購,不設現場售賣。嚐悅 Pleine Lune|中秋四重奏「悅」餅套裝$328 🥮追月 士多啤梨法國忌康蛋糕 (8/10)楊桃同埋出面嗰個粉紅色係白朱古力,好香甜,有奶嘅香味,但真係冇出邊嘅白朱古力咁甜,海綿蛋糕比較濕潤,好香濃嘅蛋香味,忌廉好香滑,好香濃忌廉奶香味,真心忌廉好好食。🥮賞月 芒果輕盈忌廉芝士宁治抹茶蛋糕 (7.5/10)抹茶蛋糕好香未算好濃,加埋芝士係偏酸,比較輕盈清新,芒果好酸甜,好fresh,整體配合都好清新,幾有驚喜鍾意食清淡嘅話。🥮望月 維也納特濃香蕉朱古力蛋糕 (9/10)香蕉味好香甜好出,入邊係一嚿嚿香蕉肉,出邊嘅朱古力醬好香濃,微苦,朱海綿蛋糕啦比較鬆軟 ,朱古力嘅香濃加埋香蕉嘅香甜整體好match到配合。🥮迎月 60%特濃朱古力士多啤梨慕絲蛋糕 (8/10)個茶壺用朱古力做,係黑朱古力一啲都唔甜好香濃又大有少少苦味,朱古力慕絲好香

嚐悅 Pleine Lune|中秋四重奏「悅」餅套裝

🥮追月 士多啤梨法國忌康蛋糕 (8/10)

🥮賞月 芒果輕盈忌廉芝士宁治抹茶蛋糕 (7.5/10)

🥮望月 維也納特濃香蕉朱古力蛋糕 (9/10)

🥮迎月 60%特濃朱古力士多啤梨慕絲蛋糕 (8/10)
個茶壺用朱古力做,係黑朱古力一啲都唔甜好香濃又大有少少苦味,朱古力慕絲好香滑,朱古力味真係好香有少少微苦,中間個士多啤梨醬酸酸地中和左朱古力嘅膩!

推薦指數: 8/10
真心好有質素,好好食😋中秋節唔知想食咩月餅可以試吓呢一間😆