餐厅: Tai O Lookout
资讯:

2022-07-01 190 浏览
最有大澳特色嘅餐廳山長水遠來到必試炸魚薯條:比較普通,不過魚炸得幾脆,薯條即炸熱辣辣的大澳蝦醬豬扒包配薯條:呢個豬扒包加咗蝦醬,真係第一次食,又幾特別喎,多咗一種海鮮鹹香味另外個醬也是用蝦醬混成的,用來點薯條好吃,不一定要點茄汁紅樹林特飲:入面有紫貝天葵汁、蘋果汁同埋檸檬汁,酸酸甜甜,吃了煎炸野 喝這個開胃解膩。
最有大澳特色嘅餐廳
山長水遠來到必試

炸魚薯條:
比較普通,不過魚炸得幾脆,薯條即炸熱辣辣的

大澳蝦醬豬扒包配薯條:
另外個醬也是用蝦醬混成的,用來點薯條好吃,不一定要點茄汁

紅樹林特飲:
入面有紫貝天葵汁、蘋果汁同埋檸檬汁,
酸酸甜甜,吃了煎炸野 喝這個開胃解膩。

2022-06-23 218 浏览
山長水遠入到大澳,當然要一拜歷史文物,入嚟大澳前已經諗好要食一堆關於蝦醬嘅嘢食,不過行左好多間餐廳,都因為環境而卻步,結果都係選擇左酒店而放棄地道感覺,菜式有驚喜,蝦醬他他汁真係未食過,估唔到長人意表地夾,炸魚薯條都新鮮,凱撒沙律比較油,炒飯唔夠乾身,又唔夠蝦醬味,而且冇鑊氣,下次再黎,我會選擇淨係飲杯野飲就算,另外,當日離座時,有個侍應目送我哋離座,而我漏低咗支紫貝天葵(雖然一支野飲好普通,而我行番出街口都已經買過一支,但對於酒店來講,係服務嘅一部分),只係行左出門口落左個樓梯就番轉頭(唔夠20秒),就比侍應掉咗,完全冇諗過行番出門口問吓客人仲要唔要,係咪漏低左,成間餐廳根本配不上酒店質素😣
2022-06-17 245 浏览
Tai O Outlook環境優雅,侍應開啟了鋼琴伴奏的音樂,配合樹影婆娑的環境,加上服務態度很周到,令今次和太太的Staycation 很完滿!據侍應分享,他們很多同事都是大澳居民,態度友善親切。我們預訂的是Set Dinner,由Caesar salad 開始,雜菜湯味道濃郁,配合芝士粉,已經十分開胃。main course的份量頗豐富,配以黑椒的配菜,令我們把整份main course都吃完。酒店送的甜品有驚喜,brownie 味道適中不過甜。

酒店送的甜品有驚喜,brownie 味道適中不過甜。
肉眼牛扒、三文魚腩
肉眼牛扒
三文魚腩
2022-06-16
肉眼牛扒、三文魚腩
肉眼牛扒
三文魚腩
適逢復活節假期,與朋友到大澳走走,自己對上一次去大澳,已經是當年某齣以大澳為拍攝場景的電視劇播放的那一年了。Tai O Lookout這家餐廳位於兩層高的大澳文物酒店二樓,當年去大澳時還未開幕,今次是首次到訪。大澳作為漁村,鹹魚、茶果、蝦醬和魚肚皆為特產,Tai O Lookout的餐牌也少不了這些特產的蹤影。餐廳環境充滿度假氛圍,木系裝潢配搭玻璃屋頂,環境舒適。餐桌的墊枱紙是整個大澳的手繪地圖,還加插此地的特色,例如大澳端午龍舟遊涌,令人充滿旅遊感!查看餐牌,部份餐點以大澳地道食材入饌,除了蝦醬以外,還有鹹蛋﹑花膠螺頭及鹹魚。我和朋友先點一客脆香大澳蝦醬雞翼,雞翼的外皮炸得香脆,粉漿不會厚,內裡肉嫩有肉汁,帶淡淡蝦醬香味,味道不會太鹹,夠惹味~~不額外蘸特製蝦醬亦已夠味!!主食點了兩份,有大澳蝦醬豬扒包配薯條,豬扒包於上桌前已切半,方便食用。豬扒同樣略帶蝦醬香味,但不及雞翼來得惹味,豬扒的質感不算軟稔,其他配料亦只是普普通通。反而薯條夠香脆,帶薯仔香,又不油膩,好吃~~~羅勒蕃茄醬長通粉,長通粉彈牙,蕃茄醬幾香,稍稍酸了一點。紫貝天葵芝士餅,有點點失望,因為不太嚐到紫貝天葵那種酸甜味

脆香大澳蝦醬雞翼

羅勒蕃茄醬長通粉
羅勒蕃茄醬長通粉,長通粉彈牙,蕃茄醬幾香,稍稍酸了一點。
紫貝天葵芝士餅
紫貝天葵芝士餅,有點點失望,因為不太嚐到紫貝天葵那種酸甜味。芝士餅的質感較為厚實,不夠細滑。
紅樹林特飲
大澳昔日為產鹽重鎮,荒廢的鹽田如今已變成一大片紅樹林。Tai O Lookout也推出一款紅樹林特飲,以切合大澳特色,特飲的成份只是蘋果汁及檸檬汁,賣相吸睛,味道亦取得平衡,蘋果汁中帶清爽的檸檬味,沒那麼單調,味道不錯。

雖然餐牌選擇與一般西餐廳無異,而且食物大多沒有驚豔之處,但利用大澳地道美食製作餐點,還算值得一試。
2022-04-15
脆香大澳蝦醬雞翼
2022-06-08 219 浏览
下午茶,係有啲貴嘅,但係環境好好坐,吹下水,好chill。不過卡位張凳上塊鏡好反光,某啲角度有啲「撐」眼。三個人,叫了三個餐share。飲品叫咗紫貝天葵,唔錯,幾解渴,但又不算很驚艷。蝦醬雞翼,炸得夠脆,內裏夠嫩,味道特別,其他地方唔會食到。炸魚薯條夠大份,薯條炸得唔錯,唔老👍🏻。個炸魚都ok,皮脆,內裏夠滑。個芝士餅好細,百幾蚊咁細個餅真係唔係幾抵。味道就ok嘅,正常芝士蛋糕一塊。總括嚟講,主要係食個環境。食物就尚可。

三個人,叫了三個餐share。

飲品叫咗紫貝天葵,唔錯,幾解渴,但又不算很驚艷。

蝦醬雞翼,炸得夠脆,內裏夠嫩,味道特別,其他地方唔會食到。

總括嚟講,主要係食個環境。食物就尚可。

2022-06-05
下午茶
2022-05-16 275 浏览
大澳一日遊🕶餐廳成間玻璃屋咁好有渡假感覺🏝我地揀咗坐窗邊,嘆住海景食lunch☀️🥢香煎大澳鹹魚肉餅配香苗($148)鹹魚肉餅再加一小塊鹹魚,整體味道偏鹹可以送哂成碗飯略嫌煎蛋唔流心,有蛋汁撈飯應該可以中和吓啲鹹😂🥢大澳蝦醬豬扒包配薯條($98)豬扒用蝦醬醃夠惹味 味道唔錯👍🏻薯條🍟炸得香脆 👍🏻🍹紅樹林特飲($48)紫貝天葵加蘋果汁🍎同檸檬汁🍋甜甜酸酸幾開胃,又解暑👍🏻食物質素唔錯以酒店餐廳加埋海景,呢個價錢好抵食👍🏻下次去大澳都會再嚟

大澳一日遊🕶餐廳成間玻璃屋咁好有渡假感覺🏝
我地揀咗坐窗邊,嘆住海景食lunch☀️

🥢香煎大澳鹹魚肉餅配香苗($148)
鹹魚肉餅再加一小塊鹹魚,整體味道偏鹹
可以送哂成碗飯
略嫌煎蛋唔流心,有蛋汁撈飯應該可以中和吓啲鹹😂

🥢大澳蝦醬豬扒包配薯條($98)
豬扒用蝦醬醃夠惹味 味道唔錯👍🏻
薯條🍟炸得香脆 👍🏻

🍹紅樹林特飲($48)
紫貝天葵加蘋果汁🍎同檸檬汁🍋
甜甜酸酸幾開胃,又解暑👍🏻

食物質素唔錯
以酒店餐廳加埋海景,呢個價錢好抵食👍🏻
下次去大澳都會再嚟
2022-05-09 216 浏览
大澳一日遊,上次放假上到嚟話full booking,今次平日早啲嚟終於唔洗等,仲有得揀窗口位坐。成間玻璃屋咁好似去咗外國,喺香港真係好少有。本身想食蜆肉濃湯扁意粉,但冇晒,嗌咗紅樹林特飲、脆香大澳蝦醬雞翼、炸魚薯條伴大澳蝦醬他他汁同埋羅勒蕃茄醬長通粉。紅樹林特飲係蘋果汁加檸檬汁,味道偏酸。炸雞翼外脆入面好juicy,未點醬都有陣蝦醬味,係咪我心理作用呢🤣估唔到蝦醬除咗配通菜,配雞翼都咁好食!炸魚都炸得又薄又脆,入面塊魚好滑,點埋蝦醬中西合璧又幾夾喎。而長通粉就乾咗啲,但都有濃郁蕃茄味嘅。望住個海慢慢嘆,好似過緊退休生活咁,正呀!
望住個海慢慢嘆,好似過緊退休生活咁,正呀!
  • 脆香大澳蝦醬雞翼
山長水遠去到大澳又坐地鐵又轉大嶼山巴士,終於去到呢間一直想去嘅餐廳不過等位就有啲耐,等咗超過30分鐘幸好今日風和日麗。食環境都飽飽地,都叫飛嘅時候,職員都好細心,問我哋想唔想坐卡位?或者窗口位。我就即刻揀咗窗口位。等多咗5分鐘已經即刻入位雖然佢哋得幾個工作人員,全部都好好禮貌,十分之有禮雖然食物嘅選擇唔係好多同普通嘅西餐廳一樣不過窗口位嘅環境真係好靚,再加上天氣好好望住大海同埋綠色嘅山,令人身心舒暢叫咗兩個嘢食一個蝦醬漢堡包薯條一個就烤蝦嘅凱撒沙律雖然對味道冇乜期望,但估唔到係好味喎份量兩日都好足夠,影吓相傾吓計。就繼續出去大澳玩了。忽然覺得間餐廳,都係大澳值得去第一個景點
山長水遠去到大澳
又坐地鐵又轉大嶼山巴士,終於去到呢間一直想去嘅餐廳
不過等位就有啲耐,等咗超過30分鐘

等多咗5分鐘已經即刻入位

雖然佢哋得幾個工作人員,全部都好好禮貌,十分之有禮

雖然食物嘅選擇唔係好多
同普通嘅西餐廳一樣
不過窗口位嘅環境真係好靚,再加上天氣好好
望住大海同埋綠色嘅山,
令人身心舒暢

叫咗兩個嘢食
一個蝦醬漢堡包薯條
一個就烤蝦嘅凱撒沙律

雖然對味道冇乜期望,但估唔到係好味喎
份量兩日都好足夠,影吓相傾吓計。

就繼續出去大澳玩了。

忽然覺得間餐廳,
都係大澳值得去第一個景點
  • 大澳蝦醬豬扒包配薯條
2022-04-21 149 浏览
大澳暫時只係得一間酒店,佢裏面有一間玻璃蓋頂既餐廳超級歷史悠久,今次就去食個Tea先,我哋叫左炸魚薯條伴蝦醬他他汁同埋牛肉漢堡配薯條,其實係有啲失望,首先佢個炸魚薯條既炸魚好厚粉,果醬都食唔到有蝦醬嘅味,不過個薯條炸得幾好,唔會好大浸油壓味,牛肉漢堡雖然係Mini版,但牛肉唔算好厚,成個食落好一般,包皮都係比較硬身😩😩但佢哋嘅嘢飲有驚喜,其中一杯紅色嘅就係紅樹林特飲,佢完全冇藥水味,甜甜酸酸咁幾開胃👍🏻👍🏻我唸佢應該係紫貝天葵嘅味,之後果杯就係鹹檸檬梳打,同出邊嗰啲差唔多冇咩特別出色,但佢個鹹檸檬係幾正嘅😋

1K
2022-04-12 215 浏览
上星期電視節目介紹, 大澳文物酒店, 於是決心去打卡.行了一段帶鄉村風味小路, 空氣清新, 遠望 大澳文物酒店, 有點睇古蹟懷舊感覺.  (以下是酒店餐廳模型) Tai O Lookout 餐廳在一樓, 樓底極高, 有兩個大門出入, 外面有等候區,  設有座位.  由於餐廳不設訂檯,  客人須在門外等候, 我們結果等了 30分鐘.  餐廳設計唔錯, 面對海, 環境優美舒適.  餐廳有下午茶 High Tea, 由 2:30 開始,  $288/2 位.  食物豐富.  甜品咸點也有多款, 價錢合理. 還可選擇 Tea set. 其他飲品也不少.我們 點了High Tea  配飲品, 有咖啡, 茶.  我要紅樹林特飲, 顏色靚, 涼冰冰, 酸甜剛好匹配.High Tea 食物用五金層架送到, 分兩層, 款式多, 賣相不俗.上層是甜品, 紫貝天葵奶凍配 馬卡龍,  朱古力布朗尼,  及西班牙油條配朱古力醬.朱古力布朗尼, 很重朱古力味.   紫貝天葵奶凍, 滑得來又夠結實, 有著香濃的奶味, 又不會過甜, 味道突出;  配 馬卡龍, 口感煙韌, 係我最鍾意嘅甜度 .西班牙油條 香脆又好吃,
上星期電視節目介紹, 大澳文物酒店, 於是決心去打卡.
Tai O Lookout 餐廳在一樓, 樓底極高,
餐廳設計唔錯,
 面對海, 環境優美舒適.
還可選擇 Tea set.
其他飲品也不少.
朱古力布朗尼, 很重朱古力味.
西班牙油條 香脆又好吃, 兩款都不算太甜.
咸點也好吃:
薑黃沙嗲雞串, 大澳鹹魚肉餅漢堡, 大澳黃金蝦多士.  大澳鹹魚肉餅漢堡, 賣相可愛, 大澳鹹魚肉餅好滋味.  黃金蝦多士夠脆口.

風景加食物令人滿意.  下午茶時段可以由 2:30- ~ 5:30, 最好是沒有限制離座時間.
朋友見隔離檯食脆烤雞翼,   她都想食, 便叫了一客.  雞翼炸得香脆野味.

也加點了 紫貝天葵芝士餅, 配大澳蜜糖檸檬特飲. $108/set.
芝士餅賣相精美, 鋪上士多啤梨及藍莓作點綴, 很吸引, 餅質滑溜, 有香濃芝士味.
在 Tai O Lookout 品嚐 High Tea  及欣賞風景, 真係去離島的好節目.
题外话/补充资料: 酒店有電梯方便輪椅客人上落, 服務真好. 如果接受電話訂位, 會更好.
  • 薑黃沙嗲雞串
  • 大澳鹹魚肉餅漢堡
  • 大澳黃金蝦多士
  • 紫貝天葵奶凍
2022-04-11 191 浏览
白雪雪同黑咪咪放假入左大澳玩呀!我地重發掘到一間好chill既餐廳呀,白雪雪重坐到唔捨得走🥹先講下佢既環境啦,間餐廳裝左落地大玻璃,連個天花都係,個日天氣好好,所以個景真係好正,我地重要坐正海邊,簡直好似去左外國咁呀🌊如果開返晚市,唔知係度望出去會唔會望到星星呢?✨再講下佢既食物質素啦,我地叫左紅樹林特飲,同埋大澳蜜糖檸檬特飲,2杯野飲都幾清新同特別,酸酸甜甜咁,好得意。另外,我地叫左脆香蝦醬雞翼,而因為蝦醬同雞翼係分開炸,所以我地有d為失望,我地又叫左fish and chips同US rib-eye steak,同樣都一般般,正常餐廳既味道😗不過我地為食貓係十分推介呢間餐廳,只係個景已經係好值得,尤其係couple拍拖去,真係好chill,好有情調👩‍❤️‍💋‍👨👩‍❤️‍👩💑⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️紅樹林特飲$48💗💗💗💗大澳蜜糖檸蜜特飲$48💗💗💗💗脆香大澳蝦醬雞翼$88💗💗💗Tai O style fish and chips$118💗💗💗Grilled US rib-eye steak$298💗💗💗⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境💗💗💗💗💗好食指數💗💗💗回頭指數💗💗💗💗
如果開返晚市,唔知係度望出去會唔會望到星星呢?✨

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

環境💗💗💗💗💗
好食指數💗💗💗
回頭指數💗💗💗💗
2022-04-10
跟閨密初探索大澳👭🏻東涌坐11號巴士🚌約1小時我哋到達後被鄉村小吃吸引了買咗少量係船仔上面食🚤當日好大風 吹到傻🤣午餐係文物酒店的餐廳解決 餐廳環境很美 落地大玻璃💠採光超正🌞我哋剛好坐在窗旁望著大海用餐 邊吃邊嘆靚景🪴· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈✨𝙿𝚊𝚗-𝚏𝚛𝚒𝚎𝚍 𝚑𝚘𝚞𝚜𝚎𝚖𝚊𝚍𝚎 𝚙𝚘𝚛𝚔 𝚙𝚊𝚝𝚝𝚢 𝚠/ 𝚜𝚊𝚕𝚝𝚎𝚍 𝚏𝚒𝚜𝚑 + 𝚜𝚝𝚎𝚊𝚖𝚎𝚍 𝚛𝚒𝚌𝚎 香煎大澳鹹魚🐟肉餅配香苗 $𝟷𝟺𝟾:這個飯sᴇʟʟ的開胃 平時少食鹹魚 配搭香苗米 小精緻的家常便飯🍚 ✨𝙳𝚎𝚎𝚙-𝚏𝚛𝚒𝚎𝚍 𝚜𝚑𝚛𝚒𝚖𝚙 𝚝𝚘𝚊𝚜𝚝 𝚠𝚒𝚝𝚑 𝚜𝚑𝚛𝚒𝚖𝚙 𝚙𝚊𝚜𝚝𝚎 𝚖𝚊𝚢𝚘𝚗𝚗𝚊𝚒𝚜𝚎蝦多士🍤伴大澳蝦醬蛋黃醬 $𝟾𝟾:蝦醬圓勝😂 · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈食物質素還好 環境搭夠一定要揀好天嘅時候去! Follow my instagram 📍tr.eatday
跟閨密初探索大澳👭🏻

採光超正🌞我哋剛好坐在窗旁
望著大海用餐 邊吃邊嘆靚景🪴

:蝦醬圓勝😂

食物質素還好 環境搭夠
一定要揀好天嘅時候去!

香煎大澳鹹魚肉餅配香苗
蝦多士
香煎大澳鹹魚肉餅配香苗
蝦多士
第2次大長征入大澳光顧一樣的餐廳🤣點了不一樣的菜式 要留肚食碳燒雞蛋仔所以不點太ʜᴇᴀᴠʏ的 · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈✨𝙿𝚘𝚛𝚔 𝚌𝚑𝚘𝚙 𝚋𝚞𝚗 𝚠/ 𝚜𝚑𝚛𝚒𝚖𝚙 𝚙𝚊𝚜𝚝𝚎 & 𝚌𝚘𝚞𝚗𝚝𝚛𝚢 𝚏𝚛𝚒𝚎𝚜 大澳蝦醬豬扒包配薯條🍟 $𝟿𝟾:茄醬以蝦醬🦐替代 豬扒包味道不過不失 薯條不好吃 ✨𝚂𝚊𝚗𝚍𝚠𝚒𝚌𝚑 𝚠𝚛𝚊𝚙芒果夏卷 $𝟿𝟾:就是普通的墨西哥卷🌮️ 不過入面的肉換了蔬果😅一夾就散了 ✨𝙲𝚊𝚙𝚙𝚞𝚌𝚌𝚒𝚗𝚘 ☕️ $𝟺𝟹 ✨𝙺𝚛𝚘𝚗𝚎𝚗𝚋𝚘𝚞𝚛𝚐 𝟷𝟼𝟼𝟺 𝙱𝚕𝚊𝚗𝚌🍺 $𝟼𝟾 · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈今次的用餐體驗未給上次上次啲嘢好食啲 不過又想嚐新😛大澳餐廳選擇真係好有限 呢間環境係ɢᴏᴏᴅ的食完可以散步到碼頭吹吹海風🌊遠離塵囂 靜一靜心 Follow my instagram 📍tr.eatday
第2次大長征入大澳

2022-02-12
庆祝纪念
情人节
2022-03-13 1215 浏览
好耐無寫食評,不過今次值得我再執筆。2022-3-8 除38婦女節更是我倆的拍拖👫💜20週年紀念日,咁梗係要好好🎊。想遠離市區所以入左大澳; 不過因為疫情原來大澳好多食店都不開,結果選擇去大澳文物酒店食午餐(幸好之前一晚問定會開)。其實大澳文物酒店一直未去過,從食評見到外觀玻璃屋好靚,尤其是近窗口位置,平時如果要坐窗口位都要等呢。於是當日十二點去刭,可能尚早加上weekday, 未有人入座,所以我地就坐刭窗囗位置,心情既開心又興奮。因為無Lunch set所以只有單點, 羊架(7成熟刚刚好都好juice),黄金鱿魚圈(未夠脆但因為咸蛋黄味道都0K),燒蝦凱薩沙律(燒蝦都吾错),田園蔬菜湯(味道夠而且夠熱)。老公叫左杯house wine, 而我緊係試佢地多人叫既红樹林特飲(顏色好靚,味道幾fresh,起碼冇药水味),最尾老公都叫左杯espresso, 整體食物質素都叫Ok唔係太差(因之前見食評麻麻)。最後我哋叫咗個芝士餅🍰打下卡,但入去前打電話問過只係晚上先會提供寫字,所以我早已預備咗一個牌。埋單價錢喺咁嘅環境都係值得,因為環境真係好relax, 職員態度亦好好。好開心疫情下都過左一
因為無Lunch set所以只有單點, 羊架(7成熟刚刚好都好juice),黄金鱿魚圈(未夠脆但因為咸蛋黄味道都0K),燒蝦凱薩沙律(燒蝦都吾错),田園蔬菜湯(味道夠而且夠熱)。老公叫左杯house wine, 而我緊係試佢地多人叫既红樹林特飲(顏色好靚,味道幾fresh,起碼冇药水味),最尾老公都叫左杯espresso, 整體食物質素都叫Ok唔係太差(因之前見食評麻麻)。最後我哋叫咗個芝士餅🍰打下卡,但入去前打電話問過只係晚上先會提供寫字,所以我早已預備咗一個牌。埋單價錢喺咁嘅環境都係值得,因為環境真係好relax, 職員態度亦好好。好開心疫情下都過左一個難忘的時刻。希望下次可以試埋個Tea set
2022-03-08
庆祝纪念
纪念日
2022-03-11 316 浏览
呢幾日天氣咁好,好想去郊遊~~不過,最終都係選擇stay home,唯有搵返之前去大澳嘅相黎回味一下~~.上次去大澳,除左輕鬆郊遊、食地道小食之外,仲去埋Tai O LOOKOUT食tea歎世界🥳🥳.黎得呢度,梗係要坐窗邊欣賞無限海景啦🏝.。香蕉班戟配楓樹糖漿及雪糕:pancake軟棉棉,入口即溶~唔錯!⋯⋯不過我最欣賞個朱古力雪糕,真係好香好滑,我食唔出佢係乜野牌子,不過好好味😅.。鸚鵡巢特飮:為左影個海景,所以叫左呢杯全場最靚嘅cocktail,打卡一流~~.好多人黎呢度食tea set打卡,原來要星期六、日先有架!大家千祈唔好白行一躺丫😉
呢幾日天氣咁好,好想去郊遊~~
黎得呢度,梗係要坐窗邊欣賞無限海景啦🏝
2022-01-17