2024-10-11 247 浏览
由193主理的 @tanukiinnovation 搬左去尖沙咀喇💛新店位置位於星光行誠品,靠窗座位可以望海🥰黎到就一定要同黃色狸貓擺設合照打卡阿📸————————————佢地最近推出左期間限定嘅京都抹茶祭餐牌,有抹茶飲品單點 同 下午茶二人前套餐,我今次就試左宇治莓莓抹茶🍓抹茶味剛剛好又唔會太苦,加上草莓醬酸酸甜甜,味道好夾♥️食物方面,叫左All Day Breakfast同佢地推介Signature嘅韓式烤五花腩泡菜溫泉蛋卡邦尼烏冬,呢間嘅All Day Breakfast比較特別,有日本南瓜蓉伴碟,加上Croffle香脆可口,而韓式卡邦尼烏冬都十分推介,泡菜有少少辣配合卡邦尼醬汁中和辣度,我平時唔太食得辣但都接受到,五花腩肥瘦均勻👍🏻烏冬煮得剛剛好唔會太冧🫶🏻最後甜品叫左挪威Brunost芝士Croffle配鮮製忌廉及雲呢拿雪糕,Croffle配上Brunost芝士碎,夾埋忌廉同雲呢拿雪糕食,作為一餐的結尾就非常完滿🥰🫶🏻
新店位置位於星光行誠品,
靠窗座位可以望海🥰
黎到就一定要同黃色狸貓擺設合照打卡阿📸
————————————
佢地最近推出左期間限定嘅京都抹茶祭餐牌,
有抹茶飲品單點 同 下午茶二人前套餐,
我今次就試左宇治莓莓抹茶🍓
抹茶味剛剛好又唔會太苦,
加上草莓醬酸酸甜甜,
味道好夾♥️

食物方面,
呢間嘅All Day Breakfast比較特別,
有日本南瓜蓉伴碟,
加上Croffle香脆可口,
而韓式卡邦尼烏冬都十分推介,
泡菜有少少辣配合卡邦尼醬汁中和辣度,
我平時唔太食得辣但都接受到,
五花腩肥瘦均勻👍🏻
烏冬煮得剛剛好唔會太冧🫶🏻

Croffle配上Brunost芝士碎,
夾埋忌廉同雲呢拿雪糕食,
作為一餐的結尾就非常完滿🥰🫶🏻
2024-10-10
  • 韓式烤五花腩泡菜溫泉蛋卡邦尼烏冬
之前去過位於土瓜灣既Tanuki Coffee🦝印象唔錯!最近知道原來間cafe搬左去尖沙咀星光行誠品生活😍 終於抽到時間過黎嘆下🥰Cafe以黃色同灰白色為主調,店內擺放好多狸貓公仔既佈置,簡約之餘不失可愛感!呢個位可以睇到靚靚維港海景,喺誠品入面又有書卷氣息📔成間Cafe都有住舒適寧靜既氛圍,好適合放假去relax一下!❥ 焗盲曹魚配日式奶油粟米汁扁意粉 $128有驚喜✨奶油粟米汁味道濃郁💛每條意粉都掛滿汁,超creamy🍝另外盲曹魚焗得岩岩好,外皮微微脆口,魚肉鮮嫩多汁,完全冇骨,勁爽口👍🏻❥ 火焰手切鹿兒島A4和牛厚配三文魚籽蓋飯 $268大推😍😍😍A4和牛份量唔少,紋理好靚!輕輕煎過後,和牛帶有油脂感,味道甘香濃郁,入口鮮嫩💕配上三文魚籽,咸咸香香,口感更加豐富!連埋日本米飯一齊食超正🍚❥ 日式火焰焦糖芝士蛋糕 $68芝士蛋糕鬆軟綿滑🍰充滿芝士味🧀唔會太甜太heavy!面頭有層香脆既焦糖,香甜焦脆,令蛋糕層次更豐富🥰❥ 宇治莓莓綠茶 $58完美配搭啊💯綠茶味夠香濃🍵唔會太苦澀!加埋士多啤梨既香甜🍓感覺清新又好夾✨❥ Cheese Latte $53面頭有大量挪威Brunost芝
之前去過位於土瓜灣既Tanuki Coffee🦝印象唔錯!
最近知道原來間cafe搬左去尖沙咀星光行誠品生活😍
終於抽到時間過黎嘆下🥰

呢個位可以睇到靚靚維港海景,喺誠品入面又有書卷氣息📔

❥ 焗盲曹魚配日式奶油粟米汁扁意粉 $128
有驚喜✨奶油粟米汁味道濃郁💛
每條意粉都掛滿汁,超creamy🍝

❥ 火焰手切鹿兒島A4和牛厚配三文魚籽蓋飯 $268
大推😍😍😍
A4和牛份量唔少,紋理好靚!
輕輕煎過後,和牛帶有油脂感,味道甘香濃郁,入口鮮嫩💕
配上三文魚籽,咸咸香香,口感更加豐富!
連埋日本米飯一齊食超正🍚

❥ 日式火焰焦糖芝士蛋糕 $68
芝士蛋糕鬆軟綿滑🍰
充滿芝士味🧀唔會太甜太heavy!
面頭有層香脆既焦糖,香甜焦脆,令蛋糕層次更豐富🥰

❥ 宇治莓莓綠茶 $58
完美配搭啊💯
綠茶味夠香濃🍵唔會太苦澀!
加埋士多啤梨既香甜🍓
感覺清新又好夾✨

❥ Cheese Latte $53
面頭有大量挪威Brunost芝士🧀
超濃郁既鹹香味🤭
攪一攪之後,呢份鹹香即刻融入咖啡香味之中,味道好獨特💛
咖啡口感都好順滑,下次會再encore啊~
2024-09-30
Tanuki Innovation.Chill住打卡勁好食尖沙咀星光行一直都係我喜歡的地方因為有書店,有野食每一間店仔,都好似一個小小的世界次走進去都有新驚喜今次我去咗歌手193新開嘅「Tanuki Innovation」此店位於星光行誠品生活嘅二樓一入去就覺得呢度多咗份靜謐同舒適店內裝修好有心思,用咗好多狸貓公仔裝飾每一隻都擺得藝術感十足,非常適合打卡環境好有設計感,非常適合年輕人聚會講到食物,「Tanuki Innovation」出品真係一流**韓式烤五花腩泡菜溫泉蛋卡邦尼烏冬呢個組合聽落去可能有啲奇怪,但食落去嘅味道絕對出乎意料嘅和諧烤五花腩香噴噴,甜甜地,與泡菜嘅酸辣味完美結合再加上溫泉蛋嘅滑嫩,每一啖都令人回味無窮烏冬香滑又軟彈,索晒汁汁,係有質素的**招牌英式炸魚薯條好巨型,好大份外皮炸到金黃酥脆,魚肉白白的鮮嫩多汁搭配自家製嘅薯條,同醬汁,啖啖都係幸福感呢個經典英式食物,非常有水準!飲品:宇治麻薯金時抹茶同Mocha都非常出色宇治麻薯金時抹茶甜而不膩,厚厚的奶蓋,香香的奶味抹茶香濃,充滿日本FEEL麻薯嘅Q彈口感同抹茶嘅香味完美融合每一啖都好似喺京都嘅街頭飲緊茶Mocha
Tanuki Innovation.Chill住打卡勁好食

尖沙咀星光行一直都係我喜歡的地方
因為有書店,有野食
每一間店仔,都好似一個小小的世界
次走進去都有新驚喜

此店位於星光行誠品生活嘅二樓
一入去就覺得呢度多咗份靜謐同舒適

店內裝修好有心思,用咗好多狸貓公仔裝飾
每一隻都擺得藝術感十足,非常適合打卡
環境好有設計感,非常適合年輕人聚會

**韓式烤五花腩泡菜溫泉蛋卡邦尼烏冬
烤五花腩香噴噴,甜甜地,與泡菜嘅酸辣味完美結合
再加上溫泉蛋嘅滑嫩,每一啖都令人回味無窮
烏冬香滑又軟彈,索晒汁汁,係有質素的

**招牌英式炸魚薯條
好巨型,好大份
外皮炸到金黃酥脆,魚肉白白的鮮嫩多汁
搭配自家製嘅薯條,同醬汁,啖啖都係幸福感
呢個經典英式食物,非常有水準!

飲品:
宇治麻薯金時抹茶同Mocha都非常出色

宇治麻薯金時抹茶甜而不膩,
厚厚的奶蓋,香香的奶味
抹茶香濃,充滿日本FEEL
麻薯嘅Q彈口感同抹茶嘅香味完美融合
每一啖都好似喺京都嘅街頭飲緊茶

Mocha夠晒經典
係朱古力迷不能錯過的
味道濃郁,甜而不膩
係咖啡同朱古力嘅完美結合
喺味蕾上留下深刻印象

甜品:香濃咖啡提拉米蘇配雲呢拿雪糕
好打卡able,好有Feel
提拉米蘇本身咖啡味十足,
加上雲呢拿雪糕嘅香甜,
再按自己中意加入咖啡
呢個組合真係天衣無縫

「Tanuki Innovation」無論係想搵個地方靜靜嘆茶
定係同三五知己分享美食,呢度都絕對值得一試
店員態度友善,對於菜式嘅介紹亦都非常專業
令人感覺賓至如歸,服務質素亦都值得一讚
193嘅開的食店,可說見用心

尖沙咀星光行
誠品生活2樓L201-203號舖
2024-10-04 264 浏览
餐廳最近從土瓜灣搬到尖沙咀的誠品生活,主打西日料理輕食。店內設計簡約型格,還有落地玻璃窗,可以邊吃邊欣賞維港的美景粉紅色的*韓式烤五花腩泡菜溫泉卡邦尼烏冬*值得推介!五花腩肥瘦剛好帶焦香味,搭配溫泉蛋、泡菜和卡邦尼醬,吃落特別開胃。烏冬質感滑好掛汁!*全日早餐*夠豐富!嫩滑的炒蛋、德國豬肉腸、新鮮牛油果、香炒白箘和軟腍的南瓜,加上爽脆的沙律菜,樣樣都好味。*Matcha Coconut*就是椰青水配上抹茶和奶蓋,抹茶濃郁口感滑順,而芝士拿鐵,上面佈滿挪威Brunost 芝士,芝士控超鍾意❤️至於甜品的*抹茶紅豆白玉新地杯*抹茶清香、紅豆甘甜、白玉Q彈,豐富滿足

2024-09-30 331 浏览
約咗「提過193間cafe幾好食」嗰位朋友睇《我談的那場戀愛》,睇戲前當然去食飯啦! 佢話要食193cafe,叫我畀多次機會佢,仲畀好大勇氣我,最多一齊伏,結果真係一齊伏。😓 今次無海景位,坐咗入面圓枱,張大凳幾舒服。入座時,得3成客,但都係用餐完坐下。入座後只多一對情侶客。好快手落咗單,諗住拿拿林食完去戲院打卡。 吉列厚切豬扒溫泉蛋蓋飯($148)呢個第一個上,珍珠飯無溫度,溫泉蛋合格,吉列豬扒不過不失,唔乾但又唔係好juicy,實屬一般。 炸薯條配黑松露沙律醬($48)出色!薯條夠熱,夠脆,黑松露沙律醬夠濃!呢個推介 士多啤梨忌廉芝士法式西多士($88)呢個就出大事啦!本身想叫青蘋果卡達拉娜法式西多士,落單時侍應話賣哂,ok,唔緊要,咁見其他人啲相都幾靚仔,就轉咗士多啤梨。 menu提醒咗「需時20分鐘製作」,計過數,落單先1820,完全夠時間慢慢食,叫佢可以即上。 1900見唔對路,問佢個甜品仲未有,如果未整就取消啦。瘦瘦地戴眼鏡嘅男仔幫手入廚房問,話唔好意思,因為即叫即焗,所以要耐少少,廚房已經整緊。ok,咁等。結果食完飯同薯條,呢個遲遲都未見影,1910再催咗佢一次。我:搭4

吉列厚切豬扒溫泉蛋蓋飯($148)

炸薯條配黑松露沙律醬($48)
出色!薯條夠熱,夠脆,黑松露沙律醬夠濃!呢個推介

士多啤梨忌廉芝士法式西多士($88)

1900見唔對路,問佢個甜品仲未有,如果未整就取消啦。
結果食完飯同薯條,呢個遲遲都未見影,1910再催咗佢一次。
我:搭4落單,依加已經7點2,你哋寫20分鐘。
佢:真係唔好意思,好快好快。
結果1920先上
最離譜係,上甜品嗰陣,另一個戴眼鏡較大隻嘅仔男侍應先講:cream chesse無哂,所以轉咗蜜糖畀你
我:吓?你依加先講?(我內心:睇中佢有cream cheese先叫,依加完全違反商品說明條例)
佢:係呀,唔好意思。然後就走咗...
我當刻覺得好離譜,朋友話算,快啲食完去睇戲。
一食,個西多士凍嘅,完全唔熱,係雪櫃嘅溫度。請問即焗係邊?

埋單時,係戴眼鏡瘦瘦地男仔收錢
我:個西多士凍嘅,同埋你哋配料無貨,應該一早講,落單後先發現都可以講同問轉唔轉其他,而唔係上菜嗰陣要客硬食。真心好差
佢:真係唔好意思 (但無話要改🙂)

總結2次用餐體驗
呢間cafe,咖啡掂,甜品就不了,主菜可接受。今次食大部分食物都係翻熱,都做得唔算好好

朋友係193 fans,佢叫我唔好post今次,sorry。作為消費者,完全覺得咁嘅服務係不可接受。

如果要做得長+非fans客,出品要改善,員工要培訓。
(好老實,將心比己,侍應哥仔出街食飯,叫A餐結果上B餐,會有咩感受?)
2024-09-19
2024-09-28 392 浏览
到訪這裡,原因是被它的海景用餐環境吸引到,而且食評好像很不錯,但結果真的令人很失望。叫飯,話飯煲壞,沒有飯類供應!叫all day breakfast 又話無南瓜,要轉其他食物代替,問我可唔可以(其實無得揀啦),但問佢什麼食物代替又唔知,要去再check! 咁你會否check完再同客確認?叫烏冬,烏冬份量少得驚人,只有平時一個稻庭烏冬的一半份量,性價比超級低!最後叫甜品-士多啤梨西多士:慶生用,份量一樣少得可憐,兩件都無!我估係得一塊麵包咁大把!最慘係食甜品唔會預佢苦囉!真係超級難食
叫飯,話飯煲壞,沒有飯類供應!
真係超級難食
2024-09-28
午餐
庆祝纪念
生日
2024-09-27 276 浏览
由ERROR成員193主理的文青cafe🍴餐廳主打西日輕食Fusion菜🥘以及多款精品咖啡☕️甜品亦是由甜品師自家製作👨‍🍳以韓式清簡設計為主調🇰🇷配以輕盈的花灰色,空間寬敞舒適😃煙三文魚肉質鮮嫩🐟加上質地幼滑的牛油果,清新開胃🥑還有橄欖油及黑醋,味道更加提升😙卡邦尼香濃幼滑,芝士味濃,溫泉蛋香滑🥚加入酸酸辣辣的泡菜,開胃解膩🍜五花肉烤至外層酥脆,咬開油脂四溢🤩甜品栗子蛋糕吃起來口感鬆軟綿密🌰更融合了栗子的特殊香氣和鮮甜🍰栗子蓉質感軟軟糯糯,味道濃郁,口感順滑🤤飲品也非常有心思🥹必點這𥚃的Tiramisu Cappuccino✅口感綿密而充滿咖啡醇香☕️忌廉滿滿Tiramisu粉,意大利味道濃郁😍Lemonade冰凍清新🧊檸檬味夠醒神🍋糖漿不會下得過多,酸甜適中🍹解膩消暑一流,夏日必點😎
由ERROR成員193主理的文青cafe🍴
餐廳主打西日輕食Fusion菜🥘
以及多款精品咖啡☕️
甜品亦是由甜品師自家製作👨‍🍳

以韓式清簡設計為主調🇰🇷
配以輕盈的花灰色,空間寬敞舒適😃

煙三文魚肉質鮮嫩🐟
加上質地幼滑的牛油果,清新開胃🥑
還有橄欖油及黑醋,味道更加提升😙

卡邦尼香濃幼滑,芝士味濃,溫泉蛋香滑🥚
加入酸酸辣辣的泡菜,開胃解膩🍜
五花肉烤至外層酥脆,咬開油脂四溢🤩

甜品栗子蛋糕吃起來口感鬆軟綿密🌰
更融合了栗子的特殊香氣和鮮甜🍰
栗子蓉質感軟軟糯糯,味道濃郁,口感順滑🤤

飲品也非常有心思🥹
必點這𥚃的Tiramisu Cappuccino✅
口感綿密而充滿咖啡醇香☕️
忌廉滿滿Tiramisu粉,意大利味道濃郁😍

Lemonade冰凍清新🧊
檸檬味夠醒神🍋
糖漿不會下得過多,酸甜適中🍹
解膩消暑一流,夏日必點😎
  • 牛油果煙三文魚沙律
  • Tiramisu  Cappuccino
  • Tropical  Lemonade
  • 栗子忌廉蛋糕
2024-09-25 188 浏览
Tanuki Innovation地址:尖沙咀梳士巴利道3號星光行誠品生活2樓L201-203號舖第一次喺星光行誠品入面食嘢🤣✌🏻刁草蜆肉煙三文魚忌廉扁意粉 🍝 $138今日揀咗刁草蜆肉煙三文魚忌廉扁意粉,啲蜆鮮甜🤪,三文魚滑嫩,配埋忌廉嘅醬汁,味道豐富,一試難忘!😋🍝吉列厚切豬扒溫泉蛋蓋飯 🐷 $148吉列厚切豬扒溫泉蛋蓋飯係今晚嘅主角🥰!豬扒肉質鮮嫩多汁,再加上流心溫泉蛋,簡直係完美組合!🍛🥚抹茶紅豆croffle配抹茶雪糕 🍨 $88呢個抹茶紅豆croffle真係驚喜!外脆內軟,再配上香濃抹茶雪糕同紅豆😋,絕對係抹茶控嘅最愛!🍵🍦宇治莓莓綠茶 🍓 🍵 $58宇治莓莓綠茶清甜可口,清新怡人,夠凍夠解渴🤪,宇治柚子綠茶 🍵 $58宇治柚子綠茶清新怡人,柚子嘅酸甜味道同綠茶嘅清香搭配得恰到好😙,開胃到停唔到!🍋🍵

第一次喺星光行誠品入面食嘢🤣✌🏻

刁草蜆肉煙三文魚忌廉扁意粉 🍝 $138

吉列厚切豬扒溫泉蛋蓋飯 🐷 $148

抹茶紅豆croffle配抹茶雪糕 🍨 $88

宇治莓莓綠茶 🍓 🍵 $58
宇治莓莓綠茶清甜可口,清新怡人,夠凍夠解渴🤪,

宇治柚子綠茶 🍵 $58
📍 「Tanuki」尖沙咀由藝人193開設既木系咖啡廳,一大片落地窗。能坐在窗邊真的很幸運,望哂全個維港既景色,仲可以望到對面海嘅摩天輪🎡令到整餐飯都好浪漫💕店內座位數量不多,挺適合一/兩人獨自前往,店員很親切,環境氣氛超級好~非常喜歡這裡的裝潢同氣氛🦻🏻✨ 黑松露雜菌扁意粉伴隨濃濃的奶油香,讓整體的味道不會單調,多了一些層次。黑松露的口感與麵條的Q彈形成一種對比,雜菌扁意粉份量幾大 配豐厚creamy白汁夠飽肚,儘管如此,濃濃的奶油怎麼吃都不會膩!✨ 韓式炸雞溫泉蛋飯鮮嫩多汁的雞腿肉炸至金黃酥脆趁熱吃一口咬下還會爆汁~,韓式則是鹹甜鹹甜很涮嘴!而且肉切很大塊!每一啖飯都充滿溫泉蛋嘅精華,每一粒米飯都好好食🥚✨ 宇治莓莓綠茶草莓良好酸度,不破壞厚綠茶的味道👅✨ Espresso Tonic香醇奶滑既咖啡☕️ 風味沖得飽滿,香酸甜平衡,尾韻帶有咖啡既苦味,係真正咖啡☕️最後上埋嗰咖啡甜品🍮特濃咖啡雪糕,配特濃咖啡,咖啡味極重。鍾意咖啡嘅,你一定要食😋呢度嘅甜品係挪威製作😌一種羊奶同牛奶混合而成既芝士🧀另外因為佢有焦糖係裡面,所以會比一般市面既芝士甜d,不過唔會甜到好膩😋

📍 「Tanuki」尖沙咀

令到整餐飯都好浪漫💕

✨ 黑松露雜菌扁意粉

✨ 韓式炸雞溫泉蛋飯
鮮嫩多汁的雞腿肉炸至金黃酥脆

✨ 宇治莓莓綠茶
草莓良好酸度,不破壞厚綠茶的味道👅

✨ Espresso Tonic

最後上埋嗰咖啡甜品🍮
特濃咖啡雪糕,配特濃咖啡,咖啡味極重。
鍾意咖啡嘅,你一定要食😋
呢度嘅甜品係挪威製作😌
一種羊奶同牛奶混合而成既芝士🧀

2024-09-24 179 浏览
去誠品吸收書卷氣息,增加墨水既同時,都要醫下肚仔既,甘岩星光行入面有尼間由193主理既海景cafe 西餐廳,可以直望維港景色😙裝修簡約以工業風格為主,店內燈光柔和,感覺寫意休閒,適合少女們相約high tea和食dinner🫖 ,望住個海chill下😬👍🏻係適合情侶朋友拍拖談下心既好地方🧏🏻‍♀️✔️ 轉式烤五花腩泡菜溫泉蛋卡邦尼烏冬 〔真心推介😋 〕 $138Korean Grill Park Belly Kinchi Soft Boiled EggCarbonara Udon👍🏻 肉質軟淋👍🏻 口感豐富👍🏻 juicy👍🏻 creamy 掛汁👍🏻 烏冬Q彈👍🏻 fusion✔️ 蒲燒鰻魚配滑蛋蓋飯〔真心推介😋 〕 $128Kabayaki Eel with Japanese Fried Egg RiceBowl👍🏻 鰻魚肥美👍🏻 滑蛋香滑👍🏻 熱辣辣👍🏻 賣相吸引👍🏻 yummy😋✔️ 挪威 BRUNOST 芝士 CROFFLE 配鮮制忌廉及朱古力雪糕〔真心推介😋 〕 $118Norwegian Brunost Cheese Croffle with Frensh Cream and Ch

Carbonara Udon

👍🏻 滑蛋香滑
👍🏻 熱辣辣
👍🏻 賣相吸引
👍🏻 yummy😋

Norwegian Brunost Cheese Croffle with Frensh Cream and Chocolate Ice Cream
👍🏻 適合甜品

👍🏻 香濃咖啡味
👍🏻 微酸
👍🏻 特別
👍🏻 fusion

✔️ TROPICAL LEMONDE 〔真心推介😋 〕 $58
👍🏻 微酸
👍🏻 微甜
👍🏻 開胃
👍🏻 fresh
2024-09-24 1156 浏览
🐷韓式烤五花腩泡菜溫泉蛋卡邦尼烏冬$138五花腩烤到好香脆,食落唔油膩👏佢既烏冬係扁身超掛汁😍😍泡菜+溫泉蛋撈埋烏冬食勁正!好creamy😋😋多重口感👏🐟蒲燒鰻魚配滑蛋蓋飯$128大大舊鰻魚,無咩骨唔錯👍個蛋超厚好夠餸飯!!味道唔錯👍🧀挪威芝士Croffle配鮮製忌廉及雪糕$118必試必食😍相信拎呢個慶生都好有睇頭✨✨本生係配埋cream cheese 當日就無 但我相信如果有埋仲更加好食,不過無左都係一樣好食,因為芝士好多,夾埋雪糕同croffle 食超正😋😋😋👍👍雪糕係朱古力味 好濃👍👍🍵Mochi Matchagato$58真係超有創意!!我估係呢間首創?!🤣🤣真係好得意,一粒雪米滋擺埋抹茶一齊飲 🤣🤣正,抹茶如果多啲就好拉🤣🤣🧀☕️Cheese Latte$53無唸到芝士拿鐵原來甘有驚喜,🤣🤣🤣面頭勁多挪威芝士,其實飲落有啲似芝士奶蓋既感覺,幾得意😋😋👏芝士勁香又濃🩷第一次食挪威芝士🧀正❣️
🐷韓式烤五花腩泡菜溫泉蛋卡邦尼烏冬$138

🐟蒲燒鰻魚配滑蛋蓋飯$128
大大舊鰻魚,無咩骨唔錯👍個蛋超厚好夠餸飯!!味道唔錯👍

🧀挪威芝士Croffle配鮮製忌廉及雪糕$118
必試必食😍相信拎呢個慶生都好有睇頭✨✨

🍵Mochi Matchagato$58

🧀☕️Cheese Latte$53
  • 芝士Croffle配鮮製忌廉及雪糕
  • Cheese Latte
2024-09-23 124 浏览
收工Happy Friday 約左fd去食193餐廳 ,好開心有海景位坐,餐廳係尖沙咀星光行誠品入面,食完仲可以行下誠品睇下有咩新書🫶🏻🩵主食:焗盲曹魚配日式奶油粟米汁扁意粉 $128超有驚喜奶油粟米汁扁意粉 ,醬汁散發出陣陣粟米忌廉味,盲曹魚焗到啱啱好,魚肉嫩滑多汁,知你咩料LA!👍🏻🩵主食:黑松露雜菌扁意粉 $98黑松露配上雜菌係完美嘅組合,一上枱勁香黑松露味,灑上適量芝士粉,扁意粉掛汁,真係簡單又好味😋🩵甜品:抹茶紅豆croffle配抹茶雪糕 $88食完正餐再食甜品是常識吧,croffle好香牛油味,咬落酥脆,香甜軟糯紅豆餡配上抹茶雪糕,口感層次好豐富🥰🩵飲品:Tropical Lemonade $58飲落好清新,酸酸甜甜,Lemonade顏色好靚好有夏日feel💕🩵飲品:Sour Pink $58Sour Pink用左士多啤梨、檸檬、菠蘿、奶、蛋白製成,飲落口感順滑,有雜果汁嘅感覺🍓

🩵主食:焗盲曹魚配日式奶油粟米汁扁意粉 $128

🩵主食:黑松露雜菌扁意粉 $98

🩵甜品:抹茶紅豆croffle配抹茶雪糕 $88

🩵飲品:Tropical Lemonade $58

🩵飲品:Sour Pink $58

Tanuki Innovation小編今日到193主理咖啡廳探店,開店約三個月,從土瓜灣搬入尖沙咀星光行誠品。餐廳環境優美,窗口位置能把維港海景一覽無遺,建議大定日落時到餐廳進食,還可以一邊用餐,一邊欣賞日落景色!🔥鮮橙柳慢煮雞胸沙律配蜜糖芥末汁⭐️8.5/10⭐️輕食減肥之選,有大量蔬菜配搭鮮橙柳慢煮雞胸,雞胸肉不會太乾身,味道不錯!🔥黑松露雜菌扁意粉⭐️8/10⭐️意粉軟硬適中,黑松露味香濃,亦很creamy!🔥韓式烤五花腩泡菜溫泉蛋卡邦尼烏冬⭐️9/10⭐️卡邦尼意粉是小編喜愛意粉之一,第一次嘗試卡邦尼烏冬,意想不到的好食,加入了酸酸辣辣的泡菜,增加了味道的層次感!五花腩煎得焦香惹味,必試!🔥檸檬咖啡湯力⭐️8.5/10⭐️很清新的咖啡,店員建議先品嚐檸檬湯力,再加入適量咖啡飲用!🔥手沖咖啡⭐️9/10⭐️今次用了埃塞俄比亞的日曬豆,頭調有點薰衣草味道,中調會有點橙花和菠蘿味,再帶點椰子味在尾調!

🔥鮮橙柳慢煮雞胸沙律配蜜糖芥末汁⭐️8.5/10⭐️

🔥黑松露雜菌扁意粉⭐️8/10⭐️
意粉軟硬適中,黑松露味香濃,亦很creamy!

🔥韓式烤五花腩泡菜溫泉蛋卡邦尼烏冬⭐️9/10⭐️

🔥檸檬咖啡湯力⭐️8.5/10⭐️
很清新的咖啡,店員建議先品嚐檸檬湯力,再加入適量咖啡飲用!

🔥手沖咖啡⭐️9/10⭐️
🔸韓式烤五花腩泡菜溫泉蛋卡邦尼烏冬 $138五花腩香濃惹味,加左泡菜嘅卡邦尼微辣開胃,烏冬好掛汁,大推🥰!.🔸日式明太子帶子扁意粉 $138帶子鮮味+明太子咸香,味道比例岩岩好🤤🔸挪威芝士Croffle 配鮮製忌廉 $118店員果然冇介紹錯!croffle🧇底做得鬆脆,配料甜度恰到好處,芝士香+朱古力雪糕+脆脆,係好好嘅配搭💕.🔸Matcha Coconut $58椰子香🥥估唔到同抹茶又幾夾,再加奶蓋,香濃幼滑~🔸Tropical Lemonade $58味道酸酸甜甜,清新開胃,好岩夏天飲🌴
🔸韓式烤五花腩泡菜溫泉蛋卡邦尼烏冬 $138
🔸日式明太子帶子扁意粉 $138
帶子鮮味+明太子咸香,味道比例岩岩好🤤

🔸挪威芝士Croffle 配鮮製忌廉 $118
🔸Matcha Coconut $58
椰子香🥥估唔到同抹茶又幾夾,再加奶蓋,香濃幼滑~

🔸Tropical Lemonade $58
味道酸酸甜甜,清新開胃,好岩夏天飲🌴
2024-09-11
  • 日式明太子帶子扁意粉
2024-09-18 762 浏览
Error 三爺有份開設嘅Tanuki Innovation Cafe 喺尖沙咀海港城誠品開咗新店,餐廳空間相當寬敞,而且一入門口就俾個落地玻璃嘅無敵大海景吸引住,絕對有亦令人煥然一新嘅感覺呀!Cafe除咗有基本嘅Coffee之外,更加有多款自家設計嘅咖啡和甜品,走西日fusion路線,黃狸貓繼續做餐廳嘅生招牌,環境相當舒適,喺隔離誠品買本書再過來嘆杯咖啡真係可以消磨一個下晝呀🔮Hand Deep Coffee近幾年我都愛上飲手沖咖啡,因為我覺得齋啡先可以真正品嚐到唔同咖啡嘅特別味道;店加自家烘焙嘅咖啡豆,咖啡shot色澤均勻透徹,香濃嘅咖啡豆烘焙味,十分之甘香醒神,入口味道甘澀得來會有一種果仁嘅微甜香,後續帶點回甘的味道,細緻品嚐下,那種咖啡香氣一直在口腔內縈繞着,而且還用一個精緻嘅玻璃瓶裝住,除咗擺盤視覺上相當精緻高貴之外,咖啡的味道也會隨着室溫的變動而有所調整,飲到第三杯的時候整體咖啡的味道,雖然沒有剛沖出來的香濃,但是反而有另一種咖啡酸度的變化,嘆住個咖啡望住個維港海景,靜靜地其實都係一種享受🔮Matcha Coconut濃郁嘅宇治抹茶造成奶蓋,浮在清澈的椰子水上面,視覺上相當

🔮Hand Deep Coffee

🔮Matcha Coconut
濃郁嘅宇治抹茶造成奶蓋,浮在清澈的椰子水上面,視覺上相當清新,入口有回甘的抹茶香,中間亦會慢慢滲出清新的椰子香氣,微甜而已,整體味道真的比想像中好飲的

🔮香濃咖啡Tiramisu配雲呢拿雪糕
絕對係打卡到滿分嘅一道甜品呀!擺盤都經過精心設計,師傅將一個打則嘅玻璃杯平放喺鋪滿咖啡豆嘅小木盤上面,旁邊再有一個別緻的Espresso shot 玻璃兜仔,整體效果相當吸睛,像個小小的藝術品;將Fresh brew嘅Espresso淋在Mascarpone cheese和雲呢拿雪糕上面可以同時享受Tiramisu和afforgato 嘅口感和味道,濃郁的咖啡和芝士的味道混合起來,芝香十足中滲出濃濃的咖啡香味,可以話係有雙重嘅甘香味道,而且Tiramisu的質地非常綿滑,然後再食一口冰凍的雲呢拿雪糕,以甜味中和一下咖啡的苦味,味道口感都相當有層次

🔮吉列厚切豬扒溫泉蛋蓋飯
即叫即炸吉列厚切豬扒,外脆內嫩,肉質非常軟熟,大大塊份量十足,旁邊有隻剔透的溫泉蛋;將蛋汁,沙律醬和自家製的燒汁拌勻之後,非常之好送飯啊

🔮日式明太子帶子扁意粉
大大粒刺身級帶子,外面煎至微焦,入口清甜彈牙非常新鮮,扁意粉軟硬適中,十分有嚼口,明太子忌廉汁相當Creamy,每啖都有明太子粒非常之有口感,又很掛汁
  • 香濃咖啡Tiramisu配雲呢拿雪糕