2023-03-16 12 浏览
又去左另一間少爺啤既餐廳啦 🤣 星期5晚勁爆場!! 好彩岩岩好有最後兩個位比我地坐 🥹 餐廳氣氛好好!- Starters -蔥油漬蠔 ($64)呢款係店員推介既佐酒小食! 佢係用炸蔥油漬用黎浸住廣島蠔 個味好特別 幾濃味用黎配啤酒都十分夾! 不過隻蠔有D細🤣 炸卡津雞翼 配腐乳醬 ($78)呢個雞翼炸完出黎熱辣辣 好香🤤 佢個炸衣好薄好好食 配埋呢個fusion 腐乳醬 好特別 一熱一凍 好好食🥰- Mains -吐司雞 ($92/份)🌟🌟呢個有厚切西多 / Kaya醬 / 炸雞 / 大麥麥芽糖漿呢個炸雞實在非常大件 我覺得個份量差唔多係美國人份量🤣🤣 味道都十分有驚喜!!! 咁大舊雞 一開始仲好怕佢中間會好難咬 但都好鬆軟好juicy!! 好好食 配埋Kaya醬同西多糖漿咁食 好有US/Canada既感覺 🤣 個Kaya牛油勁邪惡 🥹 但忍唔住係咁茶係咁茶🤣炸茜漢堡 ($148) 🌟🌟呢個burger有芝麻漢堡包 蒜蓉沙茶蛋黃醬 炸茜 本地屠宰免治牛 車打芝士係餐廳signature ! 茜控必食 🤩 成個盤都係炸出黎的茜🤩 唔算太油 好特別!! 另外個牛都煮得岩岩好 好jui

- Starters -
蔥油漬蠔 ($64)

炸卡津雞翼 配腐乳醬 ($78)

- Mains -
吐司雞 ($92/份)🌟🌟
呢個有厚切西多 / Kaya醬 / 炸雞 / 大麥麥芽糖漿

炸茜漢堡 ($148) 🌟🌟
係餐廳signature ! 茜控必食 🤩 成個盤都係炸出黎的茜🤩 唔算太油 好特別!! 另外個牛都煮得岩岩好 好juicy 切開仲有芝士流出來架🤤 用炸茜去配牛咁樣去食 真係超級好味 1d都唔覺得漏!😆

Beer IPA
呢款好香好易入口 🥰 配炸野咸野食一流!
2023-03-13 27 浏览
經過黑布街幾次都見到呢間TAP見佢係推手工啤,仲要係beer on tap 已經想試之前有朋友都有推介所以同同事放工去食呢度服務好好,會介紹下野食同野飲未揸好主意 叫佢推介都得 😆叫左兩個小食黃金薯條($88)炸得好香口,送酒佳品卡冿煎蝦($78)呢個係佢推介既,佢好惹味 煎出黎好香,有啲似西班牙既蒜片蝦不過帶有香港風味,值得一試另外兩個main 一個 脆邊漢堡($108)估唔到一間主要飲啤酒既餐廳,個漢堡咁好食呀漢堡扒好多汁,而且夠厚,芝士係半溶既,加上酸青瓜,蕃茄 ,個包仲要烘熱左,拍得住係burger店食既水準另一個吐司雞($92)成個配搭好有趣,有啲似以前炸雞窩夫咁樣上菜既時候就比件雞嚇親,好大件!件雞包住一層好似麵包糠黎炸,好脆而且唔太熱氣咁,而雞肉仲保持 juicy而吐司本身用雞蛋煎香,再有牛油係面,麵包又唔會話好乾 ,係幾好食既而將麥芽糖漿淋係個雞再配吐司食,係另一個層次,又幾夾喎!最後,唔少得就係呢度既beer on tap 啦Waiter哥哥介紹左好幾款,最後叫左呢款試Albert’s BINO 11 NO WORRIES佢話呢款係heros crossover l

經過黑布街幾次都見到呢間TAP
見佢係推手工啤,仲要係beer on tap 已經想試
之前有朋友都有推介
所以同同事放工去食

呢度服務好好,會介紹下野食同野飲
未揸好主意 叫佢推介都得 😆
叫左兩個小食

黃金薯條($88)
炸得好香口,送酒佳品

卡冿煎蝦($78)
呢個係佢推介既,佢好惹味
煎出黎好香,有啲似西班牙既蒜片蝦
不過帶有香港風味,值得一試

另外兩個main
一個 脆邊漢堡($108)
估唔到一間主要飲啤酒既餐廳,個漢堡咁好食呀

另一個吐司雞($92)
成個配搭好有趣,有啲似以前炸雞窩夫咁樣
上菜既時候就比件雞嚇親,好大件!
而將麥芽糖漿淋係個雞再配吐司食,係另一個層次,又幾夾喎!

最後,唔少得就係呢度既beer on tap 啦
Waiter哥哥介紹左好幾款,最後叫左呢款試
Albert’s BINO 11 NO WORRIES
佢話呢款係heros crossover lockcha ($107)
好少可,所以試吓

佢好得意,真係有好微弱既茶味係啤酒到
暗暗地散發出嚟
個人黎講,佢唔算易入口,不過,好值得試下,飲得既人黎講,一定無問題啦
而同事唔飲得,叫左個桂花烏龍茶菌($80)
偷飲左一啖,有啲似茶味soda,都幾好飲,應該都幾解膩

整體黎講,真係唔差,鍾意手工啤既你,一定會鍾意佢
(P.S.: waiter 哥哥話原來佢地屬於少爺啤既集團,唔怪得咁多款手工啤啦)
2023-03-13 15 浏览
位於鬧市中的小酒吧十分方便,菜單的名字都非常有趣,每一道都很想叫看看真身。另外餐廳有多款啤酒選擇,喜歡啤酒的朋友不能錯過!其實今次放題式吃了很多食物,但因為太餓只拍了兩道,就當下次再訪的籍口!▫️Toasted Gai 吐司雞 $51 (半份)這一道是友人極力推介必食之選:吐司上加牛油和炸雞實屬非常罕見的組合,炸雞和牛油的香味混在一起非常香,加上吐司中間鬆軟的部分,是會想一試再試的組合!肥仔之選還可以加上糖漿,成為真正的鬼佬西多士。▫️Jiu Yim Po Boy 椒鹽浦Boy $54 (半份)看完菜單就給這個名字吸引了:啤酒醬炸蝦加上辣味蛋黃醬的味道非常特別,蝦肉十分紮實再加上下面的法包,配搭起來頗合襯。另外配上的捲心菜亦能降低油膩感,讓人一直吃下去。

吐司雞(半份)

▫️Toasted Gai 吐司雞 $51 (半份)

淑鹽浦boy(半份)

吐司雞(半份)
淑鹽浦boy(半份)
  • 吐司雞
2023-03-13 16 浏览
一向對手工啤都好有興趣 出街飲用埋個靚靚啤酒杯更加有feel😍 旺角黑布街TAP - The Ale Project啤酒係直接喺牆身啤酒頭倒出嚟▫️15 Life in the Clouds Pint ($123)果香味較重 入口甜甜地 有啲熱帶生果嘅味道 入口容易 送小食好夾▫️18 Praline Pint ($100)我都係偏好黑啤多啲 所以都想試下呢款味道有齊朱古力、雲尼拿同榛子味有好順滑嘅口感 ▫️漬漬復漬漬 ($38)前菜揀左個自家製醃料漬物 有白蘿蔔、萵苣同青瓜 味道酸酸帶微辣好開胃 ▫️炸卡津雞翼配腐乳醬 ($78)個雞翼落枱好香😍 超惹味嘅香味 腐乳醬香香辣辣 好濃味 配上炸香嘅雞翼🐥真係無得輸 食落會帶鹹味 之後配啖啤酒個味道又改變左😍▫️炸茜漢堡 ($148)用左本地屠宰免治牛肉 個包唔係搽牛油咁簡單 係用左蒜蓉沙茶蛋黃醬 之後就係大量炸芫茜😳 切開牛肉流出芝士醬 再夾埋個包一齊食 好邪惡🤤▫️椒鹽浦Boy ($95)法包配上啤酒蝦 法包外脆內軟 好飽滿面頭係蝦米辣椒蛋黃醬 啤酒蝦個啤酒脆漿連同個捲心菜好爽脆
旺角黑布街TAP - The Ale Project
啤酒係直接喺牆身啤酒頭倒出嚟

▫️18 Praline Pint ($100)
我都係偏好黑啤多啲 所以都想試下
呢款味道有齊朱古力、雲尼拿同榛子味
有好順滑嘅口感

▫️漬漬復漬漬 ($38)
前菜揀左個自家製醃料漬物
有白蘿蔔、萵苣同青瓜 味道酸酸帶微辣
好開胃

▫️炸卡津雞翼配腐乳醬 ($78)
個雞翼落枱好香😍 超惹味嘅香味
腐乳醬香香辣辣 好濃味 配上炸香嘅雞翼🐥
真係無得輸 食落會帶鹹味 之後配啖啤酒
個味道又改變左😍

▫️炸茜漢堡 ($148)

▫️椒鹽浦Boy ($95)
法包配上啤酒蝦 法包外脆內軟 好飽滿
面頭係蝦米辣椒蛋黃醬 啤酒蝦個啤酒脆漿
連同個捲心菜好爽脆
2023-03-11 24 浏览
我想黑布街Tap The Ale Project 已經是很多人放工後的第一個家吧~我也不例外,店內各種本地釀製的手工啤酒,即使每天來也不會試得完。店內的陳設很特別,點點工業風卻又不浮誇,-竟然還有各款桌遊,帶醉玩我肯定會 贏。-店員很好客,當你有選擇困難症會適時介紹酒吧的各種推薦,想飲甜甜的,想飲清爽的,也有選擇,還有The Tap 的其他特色主菜,坐在其中摸著啤酒杯,完全感覺到愉悅的氣氛🥳🥳-先推推本地釀製的Hero x Lok Cha Beer以樂茶社香片茶葉 釀製本身啤酒已有淡淡小麥香,再加上清幽的香片飲落輕身。-想要“Fruit Punch”的感覺,Sour Punch 是不二之選,用上Berliner Weisse, 清爽微酸而且用上好多berries 去釀製,水果感 汽水感都好重,易入口。-卡津煎蝦卡津蒜蓉牛油指天椒碎青豆角洋蔥煎蝦Cajun 是調味料的一種,帶點點paprika、大蒜、洋蔥、黑胡椒的香氣 。蝦肉外表煎得香脆,內裡爽彈,好食呢。-炸卡津雞翼配腐乳醬雞翼炸得脆卜卜金黃香脆,內裡雪白Juicy,最重要是配上本地的腐乳醬,入口感覺層次豐富。-炸茜漢堡芫荽友肯定大愛

我也不例外,

店內各種本地釀製的手工啤酒,即使每天來也不會試得完。
店內的陳設很特別,點點工業風卻又不浮誇,
竟然還有各款桌遊,帶醉玩我肯定會 贏。

店員很好客,當你有選擇困難症會適時介紹酒吧的各種推薦,
想飲甜甜的,想飲清爽的,也有選擇,

先推推本地釀製的Hero x Lok Cha Beer

以樂茶社香片茶葉 釀製
本身啤酒已有淡淡小麥香,再加上清幽的香片
飲落輕身。

想要“Fruit Punch”的感覺,

Sour Punch 是不二之選,
用上Berliner Weisse, 清爽微酸
而且用上好多berries 去釀製,
水果感 汽水感都好重,易入口。

卡津煎蝦

卡津蒜蓉牛油指天椒碎青豆角洋蔥煎蝦

炸卡津雞翼配腐乳醬

雞翼炸得脆卜卜金黃香脆,內裡雪白Juicy,

最重要是配上本地的腐乳醬,入口感覺層次豐富。

炸茜漢堡

芫荽友肯定大愛,滿滿炸得香脆的芫荽,

漢堡是以本地牛肉手打,入口即feel到肉質彈牙
入面亦有加芫荽,更加帶起肉香滿滿

切開即見到要流出黎的流心芝士,

而入面仲加入左切碎炸左的牛白肉, 超濃味
讓漢堡口感更加豐富。
黑布茄牛意

想要飽D可以叫黑布茄牛意
以碎牛肉入饌,並以鯷魚同埋黑蒜作調味,

意粉炒的爽不會太淋,

從食材配搭已經感覺有心思,入口也帶驚喜。
2023-03-10 12 浏览
炸茜漢堡好驚喜,超震撼海量炸芫茜, 喜歡吃芫茜的 一定要來試試。 殺過的芫茜鬆脆輕薄, 有點像炸紫菜的口感, 但帶著獨有的香氣和清新, 配搭手打免治牛肉, 充滿肉汁和肉味, 實在太回味。開心樂魚堡魚柳炸至外層金黃, 內裏保持嫩滑多汁, 魚肉質地層次分明, 很實在的魚肉口感, 與味也很濃, 配搭鹹酸菜他他醬, 能帶出魚的鮮味更能平衡油膩感。炸魷魚圈 配鹹酸菜他他醬魷魚圈的份量不少, 炸到很鬆脆, 是配啤酒的好良伴。卡津煎蝦 (煎蝦 +豆角 +洋蔥+ 指天椒碎+ 卡津蒜蓉牛油) 卡通其實是指美國新奧爾良地區風味配料, 有少少辣辣地, 蝦肉爽口彈牙, 非常惹味。熱情果黃薑綠茶菌原本想試試荔枝玫瑰紅茶菌, 因為太受歡迎 ,已經售罄了。 店員另外推薦,熱情果黃薑綠茶菌, 是發酵茶飲品, 熱情果味道突出濃郁, 輕輕的品嚐一口, 已經非常清新解膩。Mandarin collar club帶點 柑橘果味的啤酒, 清新爽口 很適合女生飲用, 加上是本地酒廠少爺啤 的出品, 當然要支持。
炸茜漢堡

開心樂魚堡

炸魷魚圈 配鹹酸菜他他醬

熱情果黃薑綠茶菌

Mandarin collar club

2023-03-09 13 浏览
約左朋友系MK啤一啤,吹吹水,揀左尼間好American Style既店。服務員姐姐好nice,一入去就會介紹翻Menu,TAP主打少爺啤酒,當然都有好多其他款式既啤酒,整整三頁幾十款唔同風味既啤酒,仲有啲系另外特別推薦既系吧檯上面可以睇到,真係睇到眼花繚亂!終於選定左啤酒再點幾個小食,開食!黄金薯条💰88包裹住咸蛋黄既薯條,一定系新鲜炸出黎既,好熱氣啊,不過煎炸野都真係好好食!炸卡津鸡翼 💰78都係新鮮炸出黎既雞翼,但唔系包住炸粉既,可以配埋腐乳酱一齊食,都真係特別好食噶,而且佢既雞翼都係醃製過既,口感同埋味道都好好脆邊漢堡 TAP’s Samsh Burger 💰108服務員姐姐介紹既每日新鮮雙層手打免治牛加埋雙層車打芝士再配翻啲黑椒蛋黃醬,手打牛肉餅真係好正,好濃既牛肉味,要俾個like!吐司雞 Toasted Gai💰92香脆炸雞好大塊,我以為系漢堡款,原來系分開既,有兩塊厚切西多,然後上面鋪左介央牛油,同普通牛油唔一樣,甜甜地,可以切開個雞扒,夾住西多一齊咬!佢仲配埋大麥麥芽糖漿Jasmine Green Tea Wheat Beer尼款系茉莉綠茶釀制既小麥啤,俾普通啤酒多左

黄金薯条💰88

炸卡津鸡翼 💰78

脆邊漢堡 TAP’s Samsh Burger 💰108

吐司雞 Toasted Gai💰92

Jasmine Green Tea Wheat Beer
尼款系茉莉綠茶釀制既小麥啤,俾普通啤酒多左茉莉既清香

Sour Beer
酸酸地既啤酒真係第一次飲,不過又真係幾好飲,驚喜!
2023-03-06
  • 脆邊漢堡
2023-03-06 224 浏览
近排鍾意左飲craft beer,今日嚟到九龍區第一間精釀酒吧TAP - The Ale Project。酒吧一共設有18個啤酒龍頭,其中酸啤佔有3個啤酒龍頭,今日我就係衝着酸啤而嚟😍- Izakaya in Berlin 酸度中等,偏向柑橘。估唔到聞到麻辣火鍋嘅味道,其中山椒味非常突出,- Jumbo Sour No.12Jumbo Sour比起上杯更輕盈,酸度更低,酒體呈迷人既金黃色。- 炸卡津雞翼配腐乳醬-共有六隻雞翼,雞翼炸到好脆,肉質仍然嫩滑,灑上少少卡津粉所以味道有少少辣。腐乳醬可謂畫龍點睛,味道唔算太濃味,我同朋友都接受到個腐乳味。- 炸粟米粟米本身唔算太甜,不過上面有好多椒鹽,夠曬惹味。- 椒鹽浦boy法包外脆內軟,上面係彈牙酥脆既啤酒醬炸蝦,加上涼拌捲心菜同辣椒蛋黃醬,又飽肚又美味😋- 白布磨菇意本身對呢個意粉無咩期望,賣相更加麻麻,不過味道搭救,口感creamy之外滲透少少松露味道,磨菇都用左幾款,平凡之中帶點不平凡🤩以上兩杯酸啤都好正,食物賣相麻麻,但味道搭救,而且服務幾好,餐廳職員有問必答👍🏻

Izakaya in Berlin

- Izakaya in Berlin

Jumbo  Sour

- Jumbo Sour No.12

- 炸卡津雞翼配腐乳醬

炸粟米

- 炸粟米
粟米本身唔算太甜,不過上面有好多椒鹽,夠曬惹味。

椒鹽浦boy

炸粟米
椒鹽浦boy
白布磨菇意
2023-03-06 131 浏览
身為酒鬼🤭嘅我哋😝,港產少爺啤酒就飲得多,去佢旗下嘅餐廳都係第一次,以藍色為主調再襯埋木系嘅枱櫈,走活潑路線嘅工業風,chill下 relax下🤗好唔錯🍻Izakaya in Berlin$76(黃色)少爺啤出品 4% alc.加入咗柚子皮及山椒釀製嘅柏林小麥酸啤;初啖清新,繼而滲出淡雅嘅柚子胡椒味,最後隱約透出苦味,好特別,好有層次🍻Sour Punch$84(紅色)carbon brews出品 4.5% alc.以雜果賓治為藍本釀製嘅拍林小麥酸啤;聞到香甜果味,入口係甜甜地雜果味,繼而酸酸地,無苦味🦪蔥油漬蠔4隻$64以自家製黑啤汁煮廣島蠔,再用炸薑蔥油漬;蠔味濃鮮,厚實有口感,配搭微酸果香味嘅啤酒,成強烈嘅對比,衝擊味蕾,送酒一流🍗炸卡津雞翼配腐乳醬$78有6大隻雞翼,炸得香脆熱辣;醬汁有腐乳味得嚟又唔會死鹹同時又酸酸地,點雞翼食好夾🍔炸茜漢堡$148超多芫茜,炸過嘅芫荽唔會太濃味,非常香脆;用本地屠宰免治牛整到五成熟漢堡扒juicy粉嫩,一切開裡面車打芝士好似熔岩流出嚟,另外佢嘅蒜蓉沙茶蛋黃醬好特別,同個漢堡非常之夾,成個包有驚喜🍝黑布茄牛意$89由黑蒜味所帶出嘅醬汁比較甜身濃

🍻Izakaya in Berlin$76(黃色)
少爺啤出品 4% alc.
🍻Sour Punch$84(紅色)
carbon brews出品 4.5% alc.

🦪蔥油漬蠔4隻$64

🍗炸卡津雞翼配腐乳醬$78

🍔炸茜漢堡$148

🍝黑布茄牛意$89
由黑蒜味所帶出嘅醬汁比較甜身濃香,超多牛肉碎,意粉質地都唔錯

牆邊每個坐位都有充電掣好貼心方便😍,手機冇電都唔怕🤭

魚堅總評
性價比 5👍
(以5👍為滿分)

• 炸茜漢堡
  • Izakaya in Berlin
2023-03-04 29 浏览
🥳 依晚同朋友食完晚飯,就諗住去附近嘅酒巴下場。小編依晚薯條癮好重,好想知有冇薯條食,重到店員都要重申一次佢哋係賣啤酒為主 😆 🍻 本地釀製啤酒 😋😋😋😋小編都唔記得自己飲嘅係叫咩名lu 🤪 淨係記得前韻酸酸may may咁,後韻又清清地,飲到好醒神,一邊食薯條一邊飲又好易入喉!😚🍟 卡津薯條 😋😋😋😋😋薯條一啲都唔油,似係用氣炸鍋/焗爐整嘅,好乾脆。食飽晚餐都照樣一條接一條咁食食食!🤗宵夜 💵💵💵 約港幣$110/人 💁🏻‍♀️ 小編已經去過TAP兩三次,佢哋嘅啤酒同菜式都充滿fusion元素!真係好值得一試!👍🏻🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk!

🍻 本地釀製啤酒 😋😋😋😋

🍟 卡津薯條 😋😋😋😋😋

宵夜 💵💵💵 約港幣$110/人

2023-01-05
$110 (宵夜)
2023-03-03 27 浏览
少爺啤旗下嘅TAP,係一間有好多唔同手工啤嘅酒吧餐廳 最啱收工時間去啤啤佢,有得飲酒之餘仲有嘢食👏🏻 嚟到一定會叫返杯少爺啤飲,叫咗杯Hazt IPA同一杯用柚子同山椒釀製嘅酒,兩款都易入口,苦味唔重。黃金薯條🍟有蒜蓉同鹹蛋黃味,我哋揀咗鹹蛋黃,好濃咸蛋黃,推介推介! 如果兩個人嚟叫一個嚟送酒份量都好多,食極都食唔完,薯條好新鮮熱辣辣,食唔停口炸雞翼配腐乳醬 口感非常之香脆,腐乳醬經過調配反腐乳味唔係話好重,但都不錯👍🏻炸雞吐司🍞佢哋嘅炸物炸得幾好😆,佢個炸雞好食過雞翼,食落去有香草嘅味道,另外兩件吐司上面有一球好邪惡嘅牛油,可以點埋佢嘅糖漿一齊食,鹹鹹地甜甜哋幾特別🫢,不過如果佢個麵包口感鬆軟啲會好食啲😍。白布蘑菇意粉🍝佢哋加咗兩款新菜式,暫時有兩款意粉選擇,有好幾款唔同種類嘅菇,配上松露白汁,掛汁幾好,食落去口感豐富👍🏻。

黃金薯條🍟

炸雞翼配腐乳醬

炸雞吐司🍞

白布蘑菇意粉🍝

2023-03-02 115 浏览
黑布街真係有唔少高質小店,呢晚同男朋友試左呢間少爺啤旗下既酒吧,除左有好多本地+外國手工啤外,漢堡包都幾出色,小食又惹味,好岩同朋友仔聚會😙>炸茜漢堡:即係炸芫荽手打牛肉漢堡,芫荽堆到成座小山咁高,炸完之後食落變左似紫菜味,牛肉漢堡用上本地牛製成,幾有牛味兼Juicy,咬開中間仲有芝士流心,不過份量有d多,2個人share就會好d。>開心樂魚堡:魚柳超大塊,炸粉好薄,魚肉肉質嫩滑,配上鹹酸菜他他醬及菠菜苗,食落幾開胃,又唔怕膩。>黃金薯條:鹹蛋黃薯條炸到外脆內軟,食落鹹香又滋味,用黎送酒都唔錯👌🏻>卡津煎蝦:用上卡津蒜蓉牛油煎既大蝦,蝦肉爽脆,去哂殼好方便食。>Ink Pint & Mandarin Coller Club Pint:Ink Pint 係充滿麥芽烘烤香味既黑啤,帶有少少可可豆香氣;Mandarin Coller Club Pint果香味較重,幾易入口,好岩女仔飲😆
黑布街真係有唔少高質小店,
呢晚同男朋友試左呢間少爺啤旗下既酒吧,
除左有好多本地+外國手工啤外,
漢堡包都幾出色,小食又惹味,
好岩同朋友仔聚會😙

>炸茜漢堡:
即係炸芫荽手打牛肉漢堡,
芫荽堆到成座小山咁高,
炸完之後食落變左似紫菜味,
牛肉漢堡用上本地牛製成,
幾有牛味兼Juicy,
咬開中間仲有芝士流心,
不過份量有d多,
2個人share就會好d。

>開心樂魚堡:
魚柳超大塊,炸粉好薄,
魚肉肉質嫩滑,
配上鹹酸菜他他醬及菠菜苗,
食落幾開胃,又唔怕膩。

>黃金薯條:
鹹蛋黃薯條炸到外脆內軟,
食落鹹香又滋味,
用黎送酒都唔錯👌🏻

>卡津煎蝦:
用上卡津蒜蓉牛油煎既大蝦,
蝦肉爽脆,去哂殼好方便食。

Ink Pint 係充滿麥芽烘烤香味既黑啤,
帶有少少可可豆香氣;
幾易入口,好岩女仔飲😆
  • 炸茜漢堡
  • 開心樂魚堡
2023-02-28 48 浏览
早排經過見到旺角黑布街tap 開番換左鋪位,趁開番無幾耐黎睇下佢有咩唔同左先💁🏻‍♂️😎🔎 Fries 薯條 (Garlic蒜蓉 +$20) 黎酒吧必叫嘅薯條,佢依到有得加配 $20轉蒜蓉|+$30轉咸蛋黃薯條,個份量超大2個人食都未必食得哂,食落去熱辣辣脆卜卜,個蒜香味都好香🤓🔎 Cajun garlic shrimp卡津前蝦 有成6-7隻蝦,再加埋啲豆角,炒洋蔥🧅咁樣食落去用黎送酒咁樣食一流😋 佢用果個自製黑椒醬咁樣炒落去好惹味😆🔎 TAP's Smash Burger 脆邊漢堡依個係好 classical嘅 American 🇺🇸 Burger, 食落去啲芝士滲出黎咁樣,配埋好raw嘅免治牛整出黎緊漢堡食落去淡淡肉好滋味,再配埋啲酸瓜、番茄,同埋佢handmade嘅黑椒蛋黃醬又會fresh番啲,一淡包一淡啤酒,blue monday都變 happy friday 😉🔎 Hak Po Pasta 黑布茄牛意佢最近出左有意粉嘅menu,今次就叫左依個黑布茄牛意,佢落左大量嘅碎牛肉,份量都好足夠😀 意粉係酒吧為主嘅餐廳黎講有驚喜🤓,最重要係唔洗驚去吧食野會唔夠飽🙆🏻‍♂️🔎 Classic

🔎 Fries 薯條 (Garlic蒜蓉 +$20)
Fries  with  Garlic

🔎 Cajun garlic shrimp卡津前蝦

🔎 TAP's Smash Burger 脆邊漢堡
TAP's Smash Burger

🔎 Hak Po Pasta 黑布茄牛意
黑布茄牛意

🔎 Classic Pale Ale
最classic嘅tap beer 🍻 ,飲落去麥味好重,又唔會太苦,酒精濃度都唔高,就算唔太飲得酒飲1-2杯都唔會醉🤪

🔎 Jasmine Green Tea Wheat Beer
同另一間酒廠 heroes beer 合作而出嘅另一款TAP,用左茉莉綠茶而整嘅beer,飲落去酸甜味比較重,比較清新,無 classic果個tap咁重麥味,女士飲都幾易入口😉
左:Classic  右:Jasmine  Green  Tea  Wheat  beer   🍺

*左為Classic Pale Ale, 右為Jasmine Green Tea Wheat Beer
📍 TAP - The Ale Project (旺角)
旺角黑布街19號地舖
𝒲𝑒𝓈𝓉𝑒𝓇𝓃 𝑅𝑒𝓈𝓉𝒶𝓊𝓇𝒶𝓃𝓉 𝒾𝓃 𝑀𝑜𝓃𝑔 𝒦𝑜𝓀約左好耐無見既朋友,出黎旺角敘下舊飲番杯,所以黎到旺角酒吧既集中地黑布街睇下,結果就發現到呢間𝘉𝘢𝘳,我地見到呢到野食同酒既款式有好多,鋪入面幾乎滿座,氣氛亦好似好好咁,所以最後就選擇左呢間,𝘛𝘈𝘗 - 𝘛𝘩𝘦 𝘈𝘭𝘦 𝘗𝘳𝘰𝘫𝘦𝘤𝘵🌟黃金薯條($𝟖𝟖)薯條都好大兜,佢仲要一啲都唔吝嗇,放勁多咸蛋黃落個薯條度,每條薯條都沾滿咸蛋黃,係果種食得到沙粒口感既咸蛋黃,加上新鮮炸出黎,熱辣辣脆卜卜好好食,送啤酒一流!🌟炸卡津雞翼配腐乳醬($𝟳𝟴)個雞翼一上枱已經聞到好香,佢係嗰種好入味好香脆,但個肉質又唔會好鞋嘅雞翼,點埋個腐乳醬更加咸香好食,唔怪之得係招牌菜之一。🌟𝗖𝗼𝗿𝗶𝗮𝗻𝗴𝗲𝗿 炸茜漢堡 ($𝟭𝟰𝟴)呢個炸茜漢堡不得了,我地見到一堆炸芫茜放係個包上面,同埋果種新鮮熱辣既炸茜味同肉味,對我地呢啲芫茜控簡直不能自拔,佢地肉扒用左本地屠宰免治牛食落一啲都唔比出面食到既安格斯牛輸蝕、配埋呢到特製既蒜蓉沙茶蛋黄醬、呢個漢堡就算唔飲酒都值得過黎食。🌟𝗧𝗼𝗮𝘀𝘁𝗲𝗱 𝗚𝗮𝗶 吐司雞全份($𝟵𝟮)炸雞新鮮炸起無得輸,十分香脆。另外厚切西多配上

🌟黃金薯條($𝟖𝟖)

🌟炸卡津雞翼配腐乳醬($𝟳𝟴)

🌟𝗖𝗼𝗿𝗶𝗮𝗻𝗴𝗲𝗿 炸茜漢堡 ($𝟭𝟰𝟴)

🌟𝗧𝗼𝗮𝘀𝘁𝗲𝗱 𝗚𝗮𝗶 吐司雞全份($𝟵𝟮)
炸雞新鮮炸起無得輸,十分香脆。另外厚切西多配上介央牛油同麥芽糖漿,香香甜甜,加件雞夾埋一齊食又出奇地夾,而且全份個份量都好大,食唔晒可以叫半份。

🌟𝗡𝗼. 𝟯 𝗽𝗲𝗮𝗰𝗵 𝗮𝗻𝗱 𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺 𝗽𝗶𝗻𝘁 𝗯𝗲𝗲𝗿 ($𝟴𝟭)
店員好耐心介紹佢地既啤酒,會根據客人對啤酒偏好:想果香?想酸啲?麥味濃?推介唔同酒。咁我就試左呢個𝘕𝘰.3,因為想飲有果香,果然係有少少桃味,酸酸地又唔苦,好岩女仔飲。

🌟𝗡𝗲𝗼𝗻𝗼𝘁𝗶𝗰 𝗟𝗲𝗺𝗼𝗻 𝗧𝗲𝗮 𝗖𝗶𝗱𝗲𝗿($𝟲𝟴)
似一個有酒味但有氣既檸檬茶,都清新爽口,都不妨一試。

呢間𝘉𝘢𝘳用左好多本地元素黎設計,不論佢地既啤酒用係本地酒廠既少爺啤,還是食物既𝘧𝘶𝘴𝘪𝘰𝘯配搭,都令人感覺充滿香港元素,如果大家都中意本土情懷,我都會介紹呢間比大家。

📍 𝐓𝐀𝐏 - 𝐓𝐡𝐞 𝐀𝐥𝐞 𝐏𝐫𝐨𝐣𝐞𝐜𝐭
2023-02-27 20 浏览
TAP - The Ale Project 旺角黑布街19號地舖呢間出名以手工啤酒為主餐牌有一半都係介紹本地啤酒同外國啤酒中意Chill朋友仔真係一定要黎試下Jasmine Green Tea Wheat Beer 5.2% | 10 IBU飲落帶淡淡花香 入口舒服 偏甜啲Mama's Little Yella Pils | Oskar Blues | U.S.A | 4.7% | 35 IBU呢杯對比上一杯苦少少 但都易飲口 麥味比較重D 落到喉嚨飲落去清爽D薯條勁大份 慢慢食都食唔哂炸魷魚好香脆 份量一樣都唔少 配他他醬炸粉都一樣好薄蔥油漬蠔 呢個蔥油漬原來係凍食架未試過 蠔味比較重凍食硬身少少 好香脆邊漢堡 包邊脆脆地 牛肉有2層 肉汁好多漢堡好明顯係手打 漢堡煎得好嫩好juicy芝士仲要溶哂係D牛上面 吐司雞一上黎見到 牛油好似雪糕咁 係吐司上面 食之前要加少少蜜糖同雞夾埋一齊食個口感好特別呀 岩岩好蜜糖中和雞油咬既時候麵包吸哂D油膩感 而雞既炸粉薄薄一層#mongkok #mongkokbar #mongkokcraftbeer #mongkokbeer
TAP - The Ale Project

一上黎見到 牛油好似雪糕咁 係吐司上面
食之前要加少少蜜糖同雞夾埋一齊食
個口感好特別呀 岩岩好蜜糖中和雞油
咬既時候麵包吸哂D油膩感 而雞既炸粉薄薄一層

#mongkok #mongkokbar #mongkokcraftbeer #mongkokbeer #craftbeer #HKbeer #HKcraftbeer #youngmaster #旺角好去處 #旺角酒吧 #旺角美食 #香港啤酒 #手工啤 #精釀啤酒 #香港手工啤 #香港精釀啤酒 #少爺啤#相機食先 #手機食先 #hkfood #香港美食 #美食 #foodie #food #hkig #ighk#hkfoodblog #hkfood #hkblog #香港餐廳 #美食日記 #打卡熱點 #香港美食日記 #香港食評 #香港食好西 #吃貨日常 #吃貨人生 #香港美食推介 #香港小店 #香港推介 #美食推薦 #食好西
2023-02-26