2023-02-25 34 浏览
偶爾走進這裏,卻有意外驚喜😎/手工啤🍺❶我曾經在德國飲過一種酸酸甜甜啤酒,竟然可以在這裏找回一樣的味道😍😍😍選了2號手工啤,名叫「Izakaya in Berlin」,店員介紹裡面有柚子,一飲就是當年在德國的啤酒味道🥹🥹🥹/❷男朋友選了7號「少爺加油」,是黑啤加咖啡!層次分明,口感濃郁,兩款啤酒的口味都十分獨特!值得一試❤️/食物質素也頗高前菜👇🏻❶ 麻辣喵薯仔沙律比想像中香辣,上面有一些薄薄的臘腸,配合沙律醬與辣椒,十分特別👍🏻❷炸卡津雞翼配腐乳醬雞翼炸得很香脆,腐乳醬不會太鹹,配酒一流😛/主食👇🏻❶ 炸茜漢堡超多炸芫荽😂😂而且漢堡十分之厚😛芫荽控必吃😎/❷椒鹽浦Boy啤酒醬炸蝦配法包,炸蝦不是完整,而是切粒後炸成蝦餅,與想像中有點不一樣,下次會試試其他😝/整體而言,店員的推介都十分好,而且餐廳氣氛也幾好,食物和啤酒質素更是超出所想🍻👍🏻👍🏻一定會再光顧!
偶爾走進這裏,卻有意外驚喜😎
手工啤🍺
食物質素也頗高
前菜👇🏻
❶ 麻辣喵薯仔沙律
❷炸卡津雞翼配腐乳醬
雞翼炸得很香脆,腐乳醬不會太鹹,配酒一流😛
主食👇🏻
❶ 炸茜漢堡
超多炸芫荽😂😂而且漢堡十分之厚😛芫荽控必吃😎
❷椒鹽浦Boy
2023-02-25 121 浏览
早年黑布街掀起過一輪飲食熱潮,咖啡店、甜品舖、拉麵店、酒館等等,幾乎每間特色小店外都有著長長短短的人龍,好不熱鬧。數年過去,人面全非,仍能䇄立不倒的必定有其理由。少爺啤旗下的餐廳光顧過好幾間,唯獨「元祖級」的TAP,這些年都未曾一試。天氣乍寒還暖,是日心情想啤啤佢好迎接忙碌一周,就到方便就腳的TAP暢飲一番。Izakaya in Berlin/ BINO #11少爺啤酒廠自己釀造,加入了山椒和柚子,帶少少酸味,口感清爽,甚有日式風味,討喜。請店員推薦一款古怪funky的,嗅上去有少許藍芝士味道,頓時期待!喝下啤酒花味濃郁,苦味不算強勁,像較易入口的IPA,嗅上去比喝下去更突出。炸卡津雞翼配腐乳醬 $78雞翼一客六隻,炸得香口乾身,沾醬腐乳味道含蓄,不會太搶。蔥油漬蠔 $64擺盤頗為迷你,吃下倒驚喜:略用黑啤汁漬過的蠔肉結實鮮甜,加入中式蔥油元素,外面少見,值得一試。黑茄牛意 $86意粉新推出不久,原以為黑蒜和鯷魚這配搭會很重味,出來整體味道豐富得來又融和,意粉煮得彈互牙,牛油味香濃,個人喜歡帶甜的菜式,而且其他的都較鹹,剛好平衡到。炸茜漢堡 $148平日另一半多數會遷就我的口味,明知我
Izakaya in Berlin/ BINO #11
炸卡津雞翼配腐乳醬 $78
雞翼一客六隻,炸得香口乾身,沾醬腐乳味道含蓄,不會太搶。
蔥油漬蠔 $64
黑茄牛意 $86
炸茜漢堡 $148
平日另一半多數會遷就我的口味,明知我不愛芫荽,但堅持想試,唯有捨命陪君子。來到芫荽幾乎掩蓋過整個麵包,牛肉中間的流心芝士一切就泥傾瀉般湧出,視覺效果一流。芫荽味道比想像中淡,配上牛肉同吃頗有山竹牛肉之感,得意過癮。
食物水準以上,價錢合理,星期日晚上人流比想像中少,就算不喝酒也可來點Pub food啊!
2023-02-19
我班Friend成日話想啤啤佢,但你知啦,人到中年,無乜quota咖咋,容乜易啤酒肚呀,谷谷埋埋,緊係儲埋一次過好好享受咖啦,IPA最飽滿既最新鮮既生啤,呢間「TAP - The Ale Project」絕對係最地道,最Classic既啤酒勝地之選,飲杯先啦衰鬼!👇📌ON TAP -▪️ Izakaya in Berlin - $84/0.4L▪️ 1842 Island - $81/0.4L▫️ 第一樣野必試佢地少爺啤,我朋友唔太鍾意濃味,所以嗌左杯「Izakaya in Berlin」,呢杯酒精濃度4.0%,IBU 35,飲落帶淡淡花香,味道唔會太強烈;而我果杯「1842 Island」酒精濃度8.0%,IBU 80,入口係比較濃郁而飽滿既麥芽香味,岩哂我。📌SIDES OR SNACKS - ▪️ Cajun garlic shrimp - $78 ▪️ Crispy Cajun Wings w/Fermented Tofu Dip - $78▫️ 小食方面我分別試左「卡津煎蝦」同埋「炸卡津雞翼配腐乳醬」。前者先將蝦肉煎香,食落非常新鮮爽甜,加入洋蔥、青豆角、指天椒碎、卡津蒜蓉牛油,份外惹味
我班Friend成日話想啤啤佢,但你知啦,人到中年,
無乜quota咖咋,容乜易啤酒肚呀,谷谷埋埋,

緊係儲埋一次過好好享受咖啦,IPA最飽滿既最新鮮既

最Classic既啤酒勝地之選,飲杯先啦衰鬼!👇

📌ON TAP -

▪️ 1842 Island - $81/0.4L
1842 Island

▫️ 第一樣野必試佢地少爺啤,我朋友唔太鍾意濃味,
所以嗌左杯「Izakaya in Berlin」,呢杯酒精濃度4.0%IBU 35
Izakaya in Berlin

酒精濃度8.0%IBU 80,入口係比較濃郁而飽滿既麥芽香味,岩哂我。

📌SIDES OR SNACKS -
▪️ Cajun garlic shrimp - $78

炸卡津雞翼配腐乳醬

前者先將蝦肉煎香,食落非常新鮮爽甜,加入洋蔥青豆角
卡津煎蝦

指天椒碎卡津蒜蓉牛油,份外惹味;後者雞翼炸得非常脆口,
配上鹹鮮味豐富既腐乳醬,送酒認真一流。

📌ALL THE GOODIES IN BETWEEN -
▪️ Toasted Gai - $92/Large
吐司雞

▫️ 之後再嗌多兩個人氣主食,第一道「吐司雞」以美國南部炸雞
做主角,配角係旁邊既法式多士雞扒香脆又夠鬆化,
吐司雞

再搽埋咖央牛油同埋倒埋個大麥麥芽糖漿,甜而不膩,好好食。

▪️ Pak Po Pasta - $86
白布蘑菇意

▫️ 另外一道最新推出既「白布蘑菇意」,意粉炒得夠哂濃香,
大廚巧妙咁加入舞茸本菇冬菇牛肚菌香芹,幾種唔同
白布蘑菇意

香味集結係一齊,再淋上松露忌廉汁,層次相當豐富,好好食。
2023-02-22
2023-02-22 31 浏览
📍#老屎忽係旺角#oldszefood #老屎忽 #老屎忽食飯 #老屎忽搵食 #老屎忽都要OT #旺角炸茜漢堡$148本身唔鍾意食芫荽嘅我都覺得好易入口依個burger有大量芫荽 炸完之後好似冇平時嗰種臭青味 口感幾好,好似食紫菜咁 鍾意食芫荽嘅人一定要試❤️脆邊漢堡 $108顧名思義個包邊真係脆 牛肉肉汁豐富 正😜蔥油漬蠔 (4pcs) $64味道好特別,送酒一流 😝Pins and needles passionfruit No.9本身唔好啤酒嘅我揀咗一隻酸啤 加埋熱情果味,酸酸甜甜幾特別😚Honey Bush Braggot No. 17男朋友就揀咗依隻黑啤 有啲蜂蜜嘅甜味 唔會太苦TAP - The Ale Project (旺角)📍旺角黑布街19號地舖
📍#老屎忽係旺角

炸茜漢堡$148

脆邊漢堡 $108
顧名思義個包邊真係脆 牛肉肉汁豐富 正😜

蔥油漬蠔 (4pcs) $64
味道好特別,送酒一流 😝

Honey Bush Braggot No. 17
男朋友就揀咗依隻黑啤 有啲蜂蜜嘅甜味 唔會太苦

TAP - The Ale Project (旺角)
📍旺角黑布街19號地舖
2023-02-22 36 浏览
黑布街有不少happy hour 既好地方,無意中發現依間主要賣手工啤酒既餐廳,小食創新又多元化,唔似一般酒吧只有炸魚薯條~ 而且手工啤超多選擇 🍻 依間餐廳主要售賣少爺啤酒廠釀製既啤酒,亦有少數其他本地嘅釀酒廠~size 有200ml / 400 ml ,想試多幾款可以揀200ml !🍺 Jasmine green tea pint比較酸,但十分易入口,有淡淡花香,配炸物一流~🍺 Peach &Cream係加入桃釀製既手工啤,入口較甜開心樂魚堡 ($108)三重芝感多士 l 半份 ($48)吐司雞 l 半份 ($51)正餐方面除左有burger,仲有幾款吐司同意粉~炸魚柳炸粉適中,肉質嫩滑無雪味~用左鹹酸菜他他醬,幾特別😆 三重芝感多士有三款口味芝士同焦糖洋蔥,拉絲芝士同洋蔥一咸一甜,一啲都吾漏,但份量偏細🤔 而吐司雞最有驚喜!一件大炸雞配上厚吐司,仲有自家製介央牛油,相當惹味😋炸雞配埋麥芽糖漿,好夾👍🏻炸雞翼配腐乳醬 ($78) / 炸咸蛋黃薯條 ($88)小食份量一啲都吾細,好大盤薯條🍟 配啤酒一流!薯條外層有滿滿既咸蛋黃碎吾會太咸 好惹味~ 炸雞翼 配腐乳醬好新鮮既配搭 估唔到

🍺 Peach &Cream係加入桃釀製既手工啤,入口較甜

開心樂魚堡 ($108)
三重芝感多士 l 半份 ($48)
吐司雞 l 半份 ($51)
正餐方面除左有burger,仲有幾款吐司同意粉~
炸魚柳炸粉適中,肉質嫩滑無雪味~用左鹹酸菜他他醬,幾特別😆

炸雞翼配腐乳醬 ($78) / 炸咸蛋黃薯條 ($88)
小食份量一啲都吾細,好大盤薯條🍟
配啤酒一流!薯條外層有滿滿既咸蛋黃碎
吾會太咸 好惹味~
炸雞翼 配腐乳醬好新鮮既配搭 估唔到又幾好食😋

2023-02-21 26 浏览
旺角多左好多好野食! 其中一間就係呢個好出名手工啤既餐廳!今日放工同同事黎食,食物同啤酒都好正呀!黃金薯條一上檯見到個顏色咁吸引已經食慾大開,食落啖啖咸蛋黃既咸香同沙沙既口感,加上薯條熱辣辣烤起脆卜卜,份量又夠多,岩哂同朋友黎吹水送住酒食蔥油漬蠔上面幾片睇落薄薄既係炸過既薑片,咬落唔辣仲慢慢滲返d薑味出黎,再食落個蠔,蠔味濃郁,口感creamy,加埋黑啤汁既麥香同薑蔥味夾埋食到lam lam脷脆邊漢堡呢個用本地屠宰免治牛做漢堡肉,仲要有兩層,厚薄適中唔會一切開就肉汁流到浸住個包果種,食到尾個包都保持到係脆既,舊牛岩岩好熟同食落仍然juicy同好濃肉味,配合黑椒蛋黃醬,正啊😍炸茜漢堡中意食芫荽嘅朋友唔好錯過,因為真係有好多茜啊,芫荽炸過係脆脆嘅,一上枱聞到好香茜味,然後個漢堡肉中間好驚喜係流心芝士😍😍😍呢個真係好推薦中意食茜既朋友同間餐廳有好多款既精釀啤酒,唔同款式例如IPA,Stout,Sour Ale...無論本地唔同酒廠定外國品牌既都有,店員會細心介紹唔同款酒既特色,推介唔同酒配合叫左既食物

黃金薯條

蔥油漬蠔

脆邊漢堡

炸茜漢堡

我係飲少少酒就會紅晒嘅人,唔係好飲得,但就好鍾意比酒精包圍嗰種唔清醒,今次嚟到呢間專做手工啤酒嘅餐廳,覺得簡直就係大開眼界。叫左蔥油漬蠔($64)、卡津煎蝦($78)、脆邊漢堡($108)、白布蘑菇意($86)同一人一杯手工啤 - Jasmine Green Tea Wheat Beer ($81)同Ink ($86)。蔥油漬蠔係用黑啤汁煮,黑啤以我理解應該係好苦嗰種,但食落係有少少酒味,但都好易入口。卡津煎蝦係男朋友叫的,本身我無咩寄望,因為我以為會有殼好麻煩,又或者可能有啲霉霉地咁。但出乎意料地,隻隻蝦剝好晒殼,而且仍然係彈牙的,卡津蒜蓉牛油再加指天椒碎好惹味,忍唔住一隻接一隻咁食。脆邊漢堡係最classic嘅配搭,牛肉芝士夾酸瓜🤣 食落唔會乾爭爭,牛肉保留到肉汁,但唔係好肥好漏咁。白布蘑菇意,店員話意粉係佢地近期嘅新嘗試,所以menu上都只有兩種,但係覺得個意粉好好食喎。意粉偏硬身有咬口,白汁偏濃稠掛晒上意粉,但唔會好漏,覺得佢地可以繼續研發更多款式。上面嘅食物其實都係次要,因為餐廳嘅重點係手工啤酒,因為佢地係本地手工啤品牌 - 少爺啤旗下餐廳,都見店裏面顧客本意係嚟飲酒吹水,而
上面嘅食物其實都係次要,因為餐廳嘅重點係手工啤酒,因為佢地係本地手工啤品牌 - 少爺啤旗下餐廳,都見店裏面顧客本意係嚟飲酒吹水,而且對手工啤略有研究。本身對手工啤唔係好多認識,但店員好樂意解答我地嘅問題,而且會就住我地嘅喜好去介紹返我地應該會鍾意嘅款式。
我鍾意啲易入口、偏甜嘅,店員介紹左Jasmine Green Tea Wheat Beer同Pu’er English Strong Ale,我最後揀左5.2%嘅Jasmine Green Tea Wheat Beer。店員話呢款係加埋左茶去釀啤酒,味道都係偏甜啲。我平時飲得最多就係果汁酒,但呢款對我嚟講都易入口,可以享鶢酒精嘅味道。
男朋友鍾意黑啤,店員介紹左Ink同Taxi Driver,佢就揀左Ink,我試左一啖,對我嚟講好苦🤣 但男朋友覺得真係有種墨嘅感覺,對應返佢個名。

餐廳氣氛好chill,感覺好適合大家返完一日工,嚟傾下計輕鬆下。呢間我會擺落pocket list,如果有一日朋友約飲酒,我會推介呢間。

= TAP - The Ale Project // 旺角黑布街19號地舖 // 2468 2010 =
喺旺角捐窿捐罅總會有驚喜!位於旺角黑布街嘅「Tap - the ale project」,餐廳裝潢簡約,牆上貼滿色彩繽紛嘅海報仔,添加幾分玩味。另外餐廳擺放咗boardgame,一班人可以邊飲酒邊玩game,好好氣氛呀!😝食物方面,小食選擇幾多,另外仲有漢堡包、吐司及新出嘅意大利粉,至於啤酒有來自本地酒廠少爺啤,亦有進口品牌,種類多到花多眼亂。😉炸茜漢堡 ($148)芝麻包香噴噴,厚厚嘅免治牛肉,肉汁幾豐富,最不得了係中間多到滿瀉嘅炸芫荽,食落似紫菜脆卜卜,成個組合好有口感,好味呀!😋😋😋吐司雞 ($92)大大件炸雞扒好酥脆,配埋有啲似黑糖嘅大麥麥芽糖漿,味道意外地幾夾,吐司配上餐廳自製咖央牛油,牛油醬香滑帶點甜,整個配搭幾特別。👍😊炸魷魚圈 ($78)炸魷魚圈份量都唔少,炸得好脆身,好喜歡呢個秘製鹹酸菜他他醬,正!😉卡津煎蝦 ($78)蝦肉爽彈,配埋洋蔥幾香口,調味帶點辣好惹味,好啱送酒呀!😋😋1842 Island & Jasmine Green Tea Wheat Beer ($81 each, 0.4L)兩款手工啤都係來自本地酒廠,1842 Island 由少爺啤釀製,啤酒幾清

炸茜漢堡 ($148)

吐司雞 ($92)

炸魷魚圈 ($78)

卡津煎蝦 ($78)

兩款手工啤都係來自本地酒廠,1842 Island 由少爺啤釀製,啤酒幾清爽,同時麥味幾重亦帶點苦味。而Jasmine Green Tea Weat Beer來自英雄啤,聞落帶點橘子香氣,飲落幾清新,口感順滑,唔錯喎。😉

餐廳食物幾特別而且質素唔錯,啤酒種類夠多,個人好喜歡佢地嘅小食,送酒一流!另外店員好友善,好樂意介紹啤酒種類,加上地點幾方便,好啱做聚腳點呀!😆
2023-02-19
  • 吐司雞
《TAP - The Ale Project - 旺角》熟悉我既朋友都知我算係個酒鬼啦🤭其實我都幾鍾意試唔同既手工啤酒🍻香港近年多左唔少本地手工啤既品牌,其中不得不提既品牌一定係少爺啤啦😚品牌有多款口味既啤酒,佢地仲誇張到自己開埋餐吧幫人做埋beer pairing 添😉今次我就去左佢地旺角既一間餐吧食飯,當然必定要試佢既啤酒啦💁🏻‍♀️Mama's Little Yella Pils第一款揀左精選既美國進口黑啤,飲落口味道有少少似黑咖啡咁有nutty 既感覺,質地薄身爽口,以黑啤黎講酒精濃度唔算高易入口💁🏻‍♀️Juicy IPA另外一款我地揀左澳洲既混濁形印度淡愛爾,帶有濃濃果味而且味道較複雜,飲到少少車厘子以及橙香💁🏻‍♀️Mush-Mush-Mush-Room小食我地其中一樣要左炒菇黎送酒,菜式入面有舞茸、本菇、冬菇、樟樹港青辣椒同蒜蓉,用左好香既醬汁爆炒後啲菇菌香味走曬出黎😉青辣椒微微辣吊起左成道菜式既味道呢💁🏻‍♀️Golden Fries第二樣小食我地要左店舖既黃牌-黃金薯條🍟餐廳用咗我好鍾意嘅幼薯條製作❤️每一條薯條都被濃濃既黃金鹹蛋黃醬包裹住,又脆又好滋味👍🏻送啤酒一流💁🏻‍♀️
《TAP - The Ale Project - 旺角》
💁🏻‍♀️Mama's Little Yella Pils

💁🏻‍♀️Juicy IPA

💁🏻‍♀️Mush-Mush-Mush-Room

💁🏻‍♀️Golden Fries

💁🏻‍♀️Triple Happiness
主食方面我就揀咗用左三重芝士製作嘅三文治,有啲似以前喺外國食過既grill cheese 🧀 麵包先用牛油煎香,入面再夾住不同款式嘅芝士,仲有椰菜絲、酸黃瓜、同埋洋蔥等食材,口感豐富而且重口味,啱晒鍾意食芝士嘅朋友

💁🏻‍♀️Hak Po Pasta
另外一款主食揀咗炒意粉,佢係屬於肉醬製作嗰一款意粉,食材有碎牛肉、車厘茄、鯷魚、黑蒜等等…肉味濃郁而且帶有黑椒嘅香味,成件事其實好惹味😋意粉嘅份量都幾多,兩個人食都未必食得完

總括嚟講,餐廳嘅啤酒種類多到會令人花多眼亂,入面有一幅打卡嘅啤酒牆,可以俾你睇到晒有啲咩啤酒供應😉而且大部份都係on tap😎食物方面都絕對唔馬虎嫁,小食同主食嘅份量都算係幾大份,款式種類十分多,最適合同朋友邊飲酒邊食嘢㗎啦,鍾意飲啤酒嘅朋友絕對可以嚟試吓
2023-02-17
  • Hak Po Pasta
  • Golden Fries
2023-02-17 101 浏览
今日想飲啤酒,支持下本地手工啤,見到同young master 合作,好有特色。一入到去有好多外國人同熟客仔喺度傾偈,有好多唔同品牌嘅啤酒寫晒喺牌上面,除咗少爺啤,仲有好多外國品牌,我哋可以慢慢揀。staff 超細心咁同我哋介紹,仲問我哋本身鍾意啲咩口味,幫我哋推薦一啲適合我哋飲嘅🥰今次揀左一個4號,一個19號。4號係黑啤黎,麥味好濃郁但係好易入口✌🏻完全冇苦澀味,女仔都會愛上!19號係cider , 開頭第一啖小小酸,飲落好fresh 又醒神,aftertaste 好強,放耐左,反而個味更加好,純左好多。送酒梗係要揀一啲香口嘅野食,所以叫咗卡津煎蝦,個source帶好輕微嘅辣,蝦肉好爽口,但係唔會有過分油膩嘅感覺👍🏻送酒一流🤘🏻當然唔少得我最愛嘅鹹蛋黃薯條,呢間係我食過最多鹹蛋黃嘅,好足料😎見佢出咗新嘢,即管試吓—黑布茄牛意,牛味超濃郁,口味偏甜,煮意粉嘅時間掌握得好好,口感啱啱好,牛肉多到食唔曬😆跟住仲叫多左個吐司雞,成個配搭好新穎,個介央牛油好似吉士醬嘅味道,再加上蜜糖,連埋啲雞一齊食啱啱好中和左雞嘅油膩,同埋為麵包加上一啲點綴。不得不讚炸雞,皮唔會太厚,肉質好嫩好juicy ☺️

今次揀左一個4號,一個19號。

跟住仲叫多左個吐司雞,成個配搭好新穎,個介央牛油好似吉士醬嘅味道,再加上蜜糖,連埋啲雞一齊食啱啱好中和左雞嘅油膩,同埋為麵包加上一啲點綴。不得不讚炸雞,皮唔會太厚,肉質好嫩好juicy ☺️又夠曬大份!

成餐飯比我嘅感覺都好chill 好relax , 加上佢仲有小board game可以拎來玩下, 嘢食份量超足,啱晒一大班人飲下啤酒食下野!!!
2023-02-17 57 浏览
旺角黑布街呢間TAP 好多人推介,佢主打係買本地啤酒同進口啤酒,淨係啤酒嘅款式已經高達十幾種,而且佢定期就會換啤酒款式,只要賣完就未必會再進同一款貨,所以如果有興趣又想試佢某啲款式既話一定要趁早。佢地理位置都算方便,好近旺角地鐵站。裝修係行歐美酒吧風格,最特別係佢會將酒名全包寫係點上面嘅黑板度,方便客人知道有邊啲酒選擇。我地叫左兩款小食分別喺黃金薯條同卡津煎蝦,黃金薯條其實喺鹹蛋醬製成嘅薯條,入口香脆之餘仲帶住濃濃嘅鹹蛋黃沙醬味,而且份量超大份,絕對夠兩三個人食。而卡津煎蝦喺用本地買嘅醬料煎成,十分惹味而且蝦肉十分彈牙又好新鮮。吐司雞哩嗰主食絕對推介,佢係一塊厚嘅咖央多士配楓糖漿,再配一大塊炸雞扒,雞扒炸得超鬆脆,咬落去肉汁好juicy, 雞肉十分嫩滑, 100蚊都唔駛嘅價錢咁大份,真係好抵食。脆邊漢堡,佢嘅漢堡牛肉好juicy而且好厚身, 漢堡邊亦都烤到脆卜卜,同配菜配合得好好。飲品我地叫咗一個荔枝玫瑰紅茶菌,佢帶0.5%嘅酒精因為發酵過, 飲落好似荔枝玫瑰梳打。啤酒方面我地揀左皮爾森,佢係一款麥味好重嘅進口啤,如果唔鍾意甜味重嘅啤酒哩個係一個好好嘅選擇。

2023-02-15 47 浏览
推介俾大家喺市區可以飲下野吹下水既好地方呢到好多本地啤 仲有唔同款既酒鍾意飲野既人可以黎旺角坐下鍾意呢到啲店員好熟啲酒款 可以按你飲開既口味推介 睇得出佢地好了解自己賣既酒👍🏻我地想試一款偏苦一款偏甜名唔記得了😂 總共order左3杯店員推介得好好 有先甜後甘既/有先甘後甜既都好符合我地既口味呢到叫Tap 佢裝修都幾得意 佢地裝啲酒好似係tap流出黎咁😂不過今次無食野 純粹飲野吹水好耐無機會飲野喇 有放鬆左好多既感覺❤️仲見到有boardgame大家約下朋友見面啦😉😉😉📍TAP - The Ale Project (旺角)旺角黑布街19號地舖
推介俾大家喺市區可以飲下野吹下水既好地方
不過今次無食野 純粹飲野吹水
好耐無機會飲野喇 有放鬆左好多既感覺❤️
仲見到有boardgame
大家約下朋友見面啦😉😉😉

📍TAP - The Ale Project (旺角)
旺角黑布街19號地舖
朋友話之前食過呢間餐廳覺得好好食,啤酒又好飲,就帶埋我過黎食晚餐😂咁岩果日撞正佢地早收收8點,好彩我地6點鬆小小就到。原來呢間係少爺啤酒廠旗下既餐廳,少爺啤酒廠都係好出名既本地啤酒品牌,而且好受後生仔歡迎👍🏻估唔到除左啤酒正,食物都好有質素😆黃金薯條 ($88)薯條炸得超脆,熱辣辣係即炸既!薯仔味都好出,個鹹蛋黃粉都調得好香好入味🤤份量好多,3-4個人食都得炸卡津雞翼配腐乳醬 ($78)雞翼超級超級好食!炸得勁脆,肉汁亦鎖得住,肉質又夠滑。🤩調味都好好,另外個腐乳醬都好夾👏🏻脆邊漢堡 ($108)呢個漢堡賣$108完全唔過份,佢個賣相望落普普通通,但食落係超級驚喜!😍肉厚實味濃,包夠脆,所有野夾埋一齊就係有種不能形容既“正”!吐司雞 (全份 $92)吐司雞個賣相好靚,食落都唔錯!佢有厚切多士,介央牛油,香脆炸雞,大麥麥芽糖漿。厚切多士好夠厚,但可以再脆小小,不過夾埋介央牛油超好食😝炸雞好脆夠juicy,配上大麥麥芽糖漿係幾特別😂Little Rich Lupulins v12 (L $95)店員問我地鍾意咩口味既啤酒,我話要甜既,佢就推介左呢杯!我係超級suprise!!!因為完完全全

黃金薯條 ($88)

炸卡津雞翼配腐乳醬 ($78)

脆邊漢堡 ($108)

吐司雞 (全份 $92)

店員問我地鍾意咩口味既啤酒,我話要甜既,佢就推介左呢杯!我係超級suprise!!!因為完完全全係我想要既口味🤤好香醇,夠滑身,甜甜地易入口,超鍾意!🤭

Passionate (L $108)
我朋友就鍾意酸小小既,店員推介左呢杯。我覺得都唔錯的,但始終不是我口味。不過我朋友就超級鍾意!😂店員既推介真係岩曬每個人口味
2023-02-13 37 浏览
呢間bar under少爺啤公司嘅一間bar主打手工啤 除咗少爺啤之外 都有其他本土手工啤 同台灣等等嘅進口啤 另外仲有啲ale揀 選擇好多 但一場嚟到 梗係飲手工啤啦個人比較鐘意飲酸啤 好采店員對佢地提供嘅啤酒有好深嘅了解 如果唔係咁多選擇 真係有排揀經過佢地一番介紹 揀咗2隻📍02號 nightingale’s blue 夜鶯與玫瑰 個顏色好符合佢個名😂酸度好夠 唔會太苦 飲落after-taste真係有車厘子味好refreshing 📍03 Red hare-strawberry 赤兔馬呢個好特別 佢味道好有層次 一開頭係少少朱古力同咖啡味比較強烈 跟住之後有啲士多啤梨味嘅酸甜 酸味冇02咁重📍Cajun雞翼 配腐乳醬雞翼都醃得好香口 而個醬絕對係highlighted 少少似mayonnaise 加腐乳味咁😂好中西合壁📍蔥油漬蠔個蠔煎得好香蔥油味又唔會鞋而且大大舊啖啖肉小食之外 都嗌咗佢地主打嘅fusion包📍椰撚吐司雞煎香咗嘅西多 配埋椰子雪糕同秘製椰子花生黑啤糖漿 ontop仲有炸得好香脆嘅炸雞甜咸嘅配搭 賣相又好打卡 難怪係人氣menu!📍Poboy個名好fun其實係法
呢間bar under少爺啤公司嘅一間bar

📍蔥油漬蠔
個蠔煎得好香蔥油味又唔會鞋而且大大舊啖啖肉

小食之外 都嗌咗佢地主打嘅fusion包
📍椰撚吐司雞
甜咸嘅配搭 賣相又好打卡 難怪係人氣menu!

📍Poboy
個名好fun
其實係法包包住椰菜絲沙律 同beer-buttered蝦
個蝦炸粉唔會太厚 咸咸地幾香口 配埋清爽甜甜地嘅椰菜沙律 中和番個油膩感

呢到野食性價比好高 手工啤嘅選擇多而且好抵飲 staff好informative又好friendly 會再visit!
男友捉我黎happy hour,話同我長時間工作後要放鬆下!佢特別揀左呢間小店,除左佢好出名之外,佢亦話今晚想飲新鮮手工/精釀手工啤,所以都係不二之選!🍻 啤酒我就揀左由少爺啤釀制嘅「夜鶯與玫瑰」,係發酵酸啤黎,酸酸甜甜,但又有好重嘅果香同麥味~其實我都留意左呢款啤酒好耐,今次終於可以試!🍻 男友就揀左由德國入口嘅tap!「我想與你共渡時光」係放入玫瑰同紅菜頭嘅釀酒款,個果香好出,但係無上面果隻咁酸~酸啤唔係度度有,真係好特別!💕蔥油漬蠔店員重點推介,係有黑啤汁,好重蠔味嘅煮蠔!黑啤唔會蓋過蠔味,以佐酒菜黎講係超正!同埋非常開胃~💕三重芝感係由酸種方包,加車打芝士、瑞士芝士、水牛芝士加上包蕃茄同埋焦糖洋蔥,好多重口感!個焦糖洋蔥亦都叫咗成個味出嚟,令到個麵包唔會太寡~我自己亦幾中意個芝士口感,流心拉絲,中意芝士的朋友唔好錯過!💕脆邊漢堡芝麻漢堡,兩層漢堡扒加芝士,係好經典嘅漢堡組成🫶🏻一啖過好貪心~仲有酸瓜、雙層車打芝士、蕃茄!我好中意佢嘅黑椒蛋黃醬,好惹味!漢堡係佢地嘅主打,我亦都覺得同啤酒夾啲,但下次好想試下佢地新推出嘅意粉,感覺都好正!💕薯條店員都有特別推介個薯條,話係鎮店配啤酒

💕蔥油漬蠔

💕三重芝感

💕脆邊漢堡

💕薯條
店員都有特別推介個薯條,話係鎮店配啤酒必選!我地就特別揀左加蒜蓉,覺得好抵食!大大份,仲有好多脆脆、細細條嘅薯條,好邪惡,完全係忍唔到口~

成間酒吧氣氛超好,大家傾計食野都好興奮😂 一枱難求,好適合放工relax下🫶🏻 好開心可以同男友食嘢傾計,最正係宵夜時間goooo!

🍻🍻🍻🍻🍻🍻🍻
TAP - The Ale Project
網上訂座享8折優惠兼賺Rice Dollars
網址: https://s.openrice.com/QrbS007aA00~uZ5MGAA
地址: 旺角黑布街19號地舖
電話: 24682010
=====================
#旺角黃店 #旺角 #旺角餐廳 #酒吧 #thealeproject #酸啤 #漢堡 #芝士 #薯條 #手工啤酒 #蔥油漬蠔 #脆邊漢堡 #拍拖好去處 #朋友聚會 #mongkok #mongkokbar #mongkokcraftbeer #craftbeer #HKbeer #HKcraftbeer #youngmaster #旺角好去處 #旺角酒吧 #旺角美食 #香港啤酒 #手工啤 #精釀啤酒 #香港手工啤 #香港精釀啤酒