雖然星期六先嚟落雨☔️ 但亦因為咁難得嚟到 #黑布街 嘅 @thealeproject 食飯時間可以唔洗等位✌🏻仲估唔到依家佢地竟然供應埋主食 雖然野食款式唔算好多 但可以dinner同飲野一次過唔駛食完飯轉場😎#PakPoPAsta #白布磨菇意 $86有舞茸 本菇 冬菇 好重菇味 個sauce係 #牛肝菌松露忌廉汁 好濃郁 好creamy 記得要趁熱食 因為凍咗就真係好heavy😅可能加返啲檸檬汁會冇咁heavy #JiuYimPoBoy #椒鹽浦Boy $95/全份細條法包🥖 大約有手掌🖐🏼咁上下長啦入面夾咗涼拌捲心菜 再加上 #蝦米辣椒蛋黃醬 然後上面夾咗5️⃣隻 啤酒醬炸蝦 灑上椒鹽 同韓式辣椒醬 #Calamari #炸魷魚圈 $78呢個好香口 唔會好厚粉 魷魚圈都厚肉再配有 鹹酸菜他他醬 令成件事冇哂啲heavy嘅感覺推🙌🏼推🙌🏼推🙌🏼4 #Ink #墨啤 #YoungMaster #少爺啤 $86/0.4Ll呢款係酒精5.5% 嘅 #黑啤 呢款係 #Stout 但比平時嘅smooth 濃度低 易入口而且帶有煙燻味 所以飲落嘅時候 會有陣咖啡嘅nutty after taste
雖然星期六先嚟落雨☔️ 但亦因為咁

推🙌🏼推🙌🏼推🙌🏼

呢款係酒精5.5% 嘅 #黑啤
而且帶有煙燻味 所以飲落嘅時候
會有陣咖啡嘅nutty after taste

9 #KupzzyInTime #hEROES #英雄啤 $84/0.4L
#HazyIPA 啤酒花比平時更重 所以酒精更高 有7.8%
再帶有陣陣熱帶水果果香 唔止聞到 飲落都好fresh 有芒果 熱情果 等等嘅果香
亦由於啤酒花重 所以飲落果個麥味花香都好重 #IBU 甘苦度 去到27
但由於果味同花香味都重 所以好易飲口 啱哂女仕飲🤭
推🙌🏼推🙌🏼推🙌🏼

=====================
#懲罰 #黃色經濟圈 #yellow旺角
#hker #hkig #hongkongfood #香港加油 #食好西😋 #互推互追互讚 #nofilter

2023-05-13
PakPoPAsta 白布磨菇意
Calamari 炸魷魚圈
  • KupzzyInTime hEROES 英雄啤
「優靈先生」好喜歡飲酒,不論紅酒、白酒、清酒、啤酒……我成日都話佢身體應該係行酒精的😌間中我都會陪佢飲下,前幾日大家都可以早收工就走去Happy hour 一下!旺角黑布街有間 @thealeproject 有好多手工啤,更有本土少爺啤多款選擇😍放工放鬆算是幸福的一小步吧!Hi-Juice高汁 /Young Master 少爺啤 HAZY SESSION ALE 3% 酒精叫左杯0.4L ,果味比較容易入口,酒精濃度只有3% ,比較適合我依種喜歡飲但又唔太飲得既人😂ink墨啤 /Young Master 少爺啤Stout 黒啤 5.5%酒精!我飲左一啖,真係好濃好濃😂比較適合「優靈先生」既口味,佢有一種特別既香氣,如果喜歡飲黑啤這個絕對值得一嚐!炸薯條🍟(+$30轉黃金)黃金薯條的確好邪惡,但真係抗拒唔到誘惑,飲啤酒點可以無薯條㗎,係咪先?吐司雞菜式名好普通無咩特別,真身就好有驚喜😍厚吐司面層金金黃黃,外脆內軟,黃色小球係佢地自家既介央牛油,香濃帶點點甜味,同吐司勁夾!炸雞面積超越一隻手掌🖐🏻長度,加埋大麥麥芽糖漿,成件事變得好完美!炸茜漢堡芫荽🌿控不得不點的菜色😂😂海量炸過既芫荽,脆

Hi-Juice高汁 /Young Master 少爺啤
HAZY SESSION ALE 3% 酒精

ink墨啤 /Young Master 少爺啤
Stout 黒啤 5.5%酒精!

炸薯條🍟(+$30轉黃金)

芫荽🌿控不得不點的菜色😂😂
海量炸過既芫荽,脆脆的好好口感。
用本地既免治牛加入車打芝士,漢堡厚度相當驚人😲芝麻漢堡包抺上蒜蓉沙茶蛋黃醬,甜甜地又咸咸地味道好特別,都幾得意😎
炸茜漢堡

總結:服務超好👍如果唔知自己想飲邊類型,店員會細心介紹比你!食物質素好高又夠特色,價錢公道!唔怪得早早已經有咁多人,如果人多聚會建議Book 枱會比較好!
2023-05-09
2023-05-13 32 浏览
TAP is one of my favorite places when I need a craft beer fix. They offer a series of Young Master beers and local brews on tap, with original recipes of fusion cuisine.Cajun Garlic ShrimpSavory chili garlic butter, and tasted real good with Sriracha.TAP's Smash BurgerLoaded with melting cheddar. The patties were fried just right. Crispy on the surface but moist inside. CoriangerThick beef patty topped with coriander. The pungent taste of coriander became less stronger after being deep-fried. Th

Cajun Garlic Shrimp

TAP's Smash Burger

Corianger
Thick beef patty topped with coriander. The pungent taste of coriander became less stronger after being deep-fried. The beef patty was soft and cheese-filled.

Mai Po Imperial Stout
Full-bodied bourbon barrel aged stout. Strong caramel, roasted coffee beans, dark chocolate with notes of vanilla. Addictively bittersweet.

Ink Stout
Roasty, rich, intense. Espresso flavor with a thick mouthfeel and bitterness of cacao.
2023-05-11 16 浏览
完成咗單project,就約埋朋友一齊去chill 下放鬆下揀咗依間係以本地手工啤做主題既酒吧餐廳,一坐底staff就好主動做推介。手工啤既推介亦都好detail,好易揀到啱自己既飲。#落花流水 ($93/ 大杯)- 揀之前都唔知係最受歡迎既啤酒店員介紹依杯會易入口啲就揀咗,話係用啤酒花冷泡而成。話冇咁多苦味而又有淡淡既花香味👍🏻👍🏻啱哂我依啲唔太飲酒既人。聞落有陣花蜜味好易入口,飲多兩杯都得(但要留意個酒精濃度都高㗎😈) J仔就揀咗 #maipo ($114/大杯)- 依杯 就smooth啲有木槺味,唔講會以為係飲緊Whisky,不過無Whisky個味那喉感#雞翼配腐乳醬 ($78)- 雞翼個調味好入口,炸得好香脆。腐乳醬好特別,少少辣味更加帶出雞翼既香味#芫茜漢堡 ($148)- 炸芫茜好特別,炸過之後芫茜未唔會好出但配埋漢堡就一流。漢堡包咗舊芝士係入面,而且撈埋啲芫茜係牛肉到。每一啖都有茜味😋😋#炸魚漢堡 ($108)-對比茜漢堡就細舊啲,但都好算大份。而且啲醬令到個炸魚唔會太油膩另外餐廳做緊雞翼挑戰,現場都有幾位男士挑戰。氣氛好好令到我哋傾偈都好放鬆

手工啤既推介亦都好detail,好易揀到啱自己既飲。

2023-05-11 14 浏览
Sunday afternoon, 去開旺角行完街搵間入去飲下嘢食飯, 嚟到呢間少年啤franchaise嘅The ale project TAP Mongkok~鍾意飲啤酒嘅你絕對唔可以錯過,店內啤酒嘅選擇數目十分之豐富, 叫得the ale project, 啤酒嘅種類大多都係ale or IPA, 我哋試咗第11號Tangerine dream同第17號Praline。 第一款啤酒係ipa, 有較多啤酒花嘅香味, 亦都有幾特別嘅香檳味, 飲落好清新易入口。 第二款係黑啤, 有別於一般嘅黑啤佢嘅特色係比較酸但同事因為有加入可可同埋 榛子釀製, 會有一種設咖啡嘅aftertaste 幾特別。飲酒嘅同時當然又嗌其他食物配酒, 餐廳以輕食為主比較似美式小食類, 炸魷魚圈同埋三菇綠椒係唔錯嘅送酒小食。鍾意食芫茜嘅我當然嗌咗佢炸芫茜漢堡,分量好澎湃。 白布磨菇意粉嘅醬食落好香。推介鍾意飲酒嘅朋友過來試試。

推介鍾意飲酒嘅朋友過來試試。
2023-05-10 11 浏览
少爺啤酒呢個品牌成日都見到🍻知道佢係一間香港製造嘅精釀啤酒品牌🍺TAP - The Ale Project呢間餐廳係佢地旗下既餐廳💓一場梨到就當然要試下佢地既手工啤酒🍻店員好親切 見我15 16左好耐簡咩仲比左兩款我試下個味1️⃣Classic - Young Master $76/0.4L2️⃣Falling Flower, Flowing Water $93/0.4L餐廳行工業風 我同友人係晏就時間去🙆🏼‍♀️晚上既時間人流會多D happy hour ah ma餐廳入面仲有board game 同埋主食/小食💯3️⃣卡津煎蝦 $78蝦好爽口彈牙 蒜蓉牛油作為調味 餸酒一流4️⃣脆邊漢堡 $108漢堡包入面有兩層免治牛同芝士 黑椒蛋黃醬同番茄佢既味道比佢既外表好食 一咬落去係爆汁 好好食💯5️⃣白布蘑菇意 $86有舞茸 本菇 冬菇 加埋牛肝菌黑松露忌廉成個sauce好rich 食到吾停口🤟🏻▪️位置: 8/10▫️環境: 8/10▪️衛生: 8/10▫️服務: 9/10▪️食物: 9/10
少爺啤酒呢個品牌成日都見到🍻

▪️食物: 9/10
2023-05-07
午餐
  • 脆邊漢堡
今日收工出左旺角行街順路去左黑布街個邊 就諗住食飽再翻屋企見到 「TAP」 有好多食客 心知一定冇伏就同朋友入左去食啦🤭脆邊漢堡🍔大小適中唔會話太大個 味道好juicy 🤤黑椒蛋黃醬同免治牛好夾 配菜又爽口黑布茄牛意🍝碎牛肉好大粒 加埋蒜香好惹味 大滿足啊!卡津煎蝦🍤蝦煎得爽口彈牙 朋友係蝦既愛好者 讚啊👍🏻桂花烏龍茶菌🥃採用有汽益生菌發酵茶 好特別~~伯爵檸檬紅茶🫖伯爵茶味好濃郁 加上檸檬好fresh !!
今日收工出左旺角行街順路去左黑布街個邊 就諗住食飽再翻屋企

脆邊漢堡🍔

黑布茄牛意🍝
碎牛肉好大粒 加埋蒜香好惹味 大滿足啊!

卡津煎蝦🍤
蝦煎得爽口彈牙 朋友係蝦既愛好者 讚啊👍🏻

桂花烏龍茶菌🥃
採用有汽益生菌發酵茶 好特別~~

伯爵檸檬紅茶🫖
伯爵茶味好濃郁 加上檸檬好fresh !!

🔸炸茜漢堡 $148漢堡包需時20分鐘,漢堡會煮至5成熟夠多茜!仲要係炸芫茜!🤩炸芫荽炸到脆卜卜好似紫菜咁算係近期食過最好食嘅漢堡扒😍漢堡扒多油多汁,厚身 一切開塊漢堡扒係爆汁!裏面係半芝士半腐乳嘅汁😍而且味道同芫茜十分夾如果係女仔嘅話,一個漢堡包可以兩個人分🤣呢個漢堡包, 雖然少貴,但絕對值 $148味道:10/10性價比:8/10🔸黑布茄牛意 $89 配料有:碎牛肉、車厘茄、鯷魚、黑蒜重黑蒜油味,甜甜地,口感好開胃雖然有黑蒜油,但係唔會過分油膩意粉質地彈牙,軟硬度適中呢個價錢份量好合理味道:9/10性價比:9/10🔸卡津煎蝦 $78配料有:洋蔥、豆、辣椒粒 大約有七粒蝦肉蝦肉大大隻,口感爽彈新鮮,完全冇雪味辣辣地,少少酸偏甜,好過癮 熟洋蔥好甜大推!👍🏻有一個細節位,廚師切開咗蝦背 挑走曬啲蝦腸💩非常細心味道:10/10性價比:9/10🔸炸卡津雞翼配腐乳醬 $78 / 6隻有六隻雞翼,大大隻即叫即炸,咬落去爆肉汁本身雞肉醃肉得入味,就算唔點醬都好食估唔到炸雞翼同埋腐乳醬係咁夾🤪味道:8/10性價比:7/10▪️9 Kupzzy In Time Hazy Dipa $84 / 0.4L
🔸炸茜漢堡 $148
漢堡包需時20分鐘,漢堡會煮至5成熟
夠多茜!仲要係炸芫茜!🤩
炸芫荽炸到脆卜卜好似紫菜咁
算係近期食過最好食嘅漢堡扒😍
漢堡扒多油多汁,厚身
一切開塊漢堡扒係爆汁!裏面係半芝士半腐乳嘅汁😍
而且味道同芫茜十分夾
如果係女仔嘅話,一個漢堡包可以兩個人分🤣
呢個漢堡包, 雖然少貴,但絕對值 $148
味道:10/10
性價比:8/10

🔸黑布茄牛意 $89
配料有:碎牛肉、車厘茄、鯷魚、黑蒜
重黑蒜油味,甜甜地,口感好開胃
雖然有黑蒜油,但係唔會過分油膩
意粉質地彈牙,軟硬度適中
呢個價錢份量好合理
味道:9/10
性價比:9/10

🔸卡津煎蝦 $78
配料有:洋蔥、豆、辣椒粒
大約有七粒蝦肉
蝦肉大大隻,口感爽彈
新鮮,完全冇雪味
辣辣地,少少酸偏甜,好過癮
熟洋蔥好甜
大推!👍🏻
有一個細節位,廚師切開咗蝦背
挑走曬啲蝦腸💩非常細心
味道:10/10
性價比:9/10

🔸炸卡津雞翼配腐乳醬 $78 / 6隻
有六隻雞翼,大大隻
即叫即炸,咬落去爆肉汁
本身雞肉醃肉得入味,就算唔點醬都好食
估唔到炸雞翼同埋腐乳醬係咁夾🤪
味道:8/10
性價比:7/10

味道偏酸苦,似ipa 味道較強
也許比較適合男士飲
算幾開胃嘅啤酒
比較有趣係啤酒望落去混濁
唔似一般啤酒咁樣係透明

▪️17 Praline Pint $100 / 0.4L
偏甜又好好飲嘅酸stout👍🏻
一開始有好明顯嘅榛子同朱古力味道
後來飲飲下亦都飲到雲呢拿味道
好多層次,有驚喜!🤩
好少可同菜單形容到咁一樣
由於偏甜,男女都啱飲

🔹環境:
左邊有五張四人枱
右邊係對牆係bar枱
中間都有啲高凳嘅枱
餐廳都好多生意,不停有客出出入入😂
有可能嚟到要等位

🗣另須加一服務費

人均消費:~$300
整體味道:9/10
性價比:8/10
回頭率:4/5
#TheAleProject
📍旺角黑布街19號地舖
Happy Friday 要chill下白布磨菇意粉勁香濃磨菇醬 質地唔係水稀稀係稠身既意粉👍而且由舞茸、本菇、冬菇結合而成,菇味濃!好味不過都好易漏🤭黃金薯條(咸旦黃)邪惡到癲 $88 一大兜真係好岩吹水飲啤酒個時食😋而且一啲都唔吝嗇!每條薯條都沾滿咸旦黃!真心大推!💥💥吐司雞 厚多士沾滿咖央牛油 再淋蜜糖食☺️👍大大塊炸雞扒 份量十足!特別想讚炸雞扒既炸漿幾好🤤做到又香又酥脆 唔會令人覺得好熱氣!少爺啤 墨啤。手工啤比較淡口既黑啤飲得出有陣陣煙熏味另一杯係scoop sorbet pint😋係由百香果加芒果調配而成好適合女士 酒味唔太濃但係百香果既酸味好特出 好易入口!
Happy Friday 要chill下

白布磨菇意粉
勁香濃磨菇醬 質地唔係水稀稀
係稠身既意粉👍
而且由舞茸、本菇、冬菇結合而成,菇味濃!好味不過都好易漏🤭

黃金薯條(咸旦黃)
邪惡到癲 $88 一大兜
真係好岩吹水飲啤酒個時食😋
而且一啲都唔吝嗇!每條薯條都沾滿咸旦黃!真心大推!💥💥

厚多士沾滿咖央牛油 再淋蜜糖食☺️👍
大大塊炸雞扒 份量十足!
特別想讚炸雞扒既炸漿幾好🤤
做到又香又酥脆 唔會令人覺得好熱氣!

少爺啤 墨啤。手工啤比較淡口既黑啤
飲得出有陣陣煙熏味

另一杯係scoop sorbet pint😋
係由百香果加芒果調配而成
好適合女士 酒味唔太濃
但係百香果既酸味好特出 好易入口!
2023-05-08 131 浏览
旺角手工啤酒之選手工啤酒1號 Classic Pale Ale 5% $76酒精濃度不高,冇咩苦味,Pale Ale 一向都適合淡味同飲經典Beer 既朋友,我就幾鐘意呢款了😊7號 高汁Hi Juice 少爺啤 3% $81Order 其實都唔知會係咩味,見到個名幾得意就點了一杯,原來偏苦,啤酒味濃,我自己就冇咁鐘意咁重味既Beer, 下次會點番d 果香味既啤酒😀😂炸卡津雞冀配腐乳醬 $78Ingredients: Chicken wings, cajun seasoning, fermented tofu (Tuyu) mayo小食點了一份炸卡津雞冀,最特別又好食既係配上既腐乳醬,酸甜適中,TAP's Smash Burger 脆邊漢堡Ingredients: 雙層本地免治牛、雙層車打芝士、黑椒蛋黃醬、酸瓜、醬茄牛肉唔算好多肉汁,但係個sauce 做得幾好,加埋酸瓜幾清爽,大大個都幾飽肚。Toasted Gai 吐司雞 $52 半份 $92 全份Ingredients: Thick sliced sourdough french toast, melting kaya butter,
旺角手工啤酒之選

手工啤酒
1號 Classic Pale Ale 5% $76
7號 高汁Hi Juice 少爺啤 3% $81

炸卡津雞冀配腐乳醬 $78

TAP's Smash Burger 脆邊漢堡

Toasted Gai 吐司雞 $52 半份 $92 全份
Ingredients: Thick sliced sourdough french toast, melting kaya butter, crispy fried chicken, malted barley syrup 厚切西多、介央牛油、香脆炸雞、大麥麥芽糖漿
吐司雞賣相好吸引😍於是都點了一份,炸完仍有好Juicy既雞汁,雞肉滑溜,但我唔太喜歡炸雞皮太厚,所以剩係食曬d 雞肉。而吐司麵包幾鬆軟,大麥麥芽糖漿好甜又唔會太過假,似french toast 既感覺👍🏻☺️

都推介大家假日/晚上黎坐下,飲番杯
2023-05-08 12 浏览
༺ TAP - The Ale Project ༻☽‎⋆.•*¨¨¨¨¨¨¨¨¨基本資料¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽‎ ➳ TAP - The Ale Project 𖠚ᐝ 卡津煎蝦($98)𖠚ᐝ 吐司雞(全份)($92)𖠚ᐝ 椒鹽浦Boy(半份)($54)𖠚ᐝ 少爺啤 Pilsner(400ml)($76)𖠚ᐝ Old Rosie cloudy cider(400ml)($84) ⚑ 旺角黑布街19號地舖ʀᴇᴠɪsɪᴛ:7.4/10☽‎⋆.•* ¨¨¨¨¨¨¨¨¨食後感¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽ ➳ 卡津煎蝦($98)煎蝦、洋蔥、青豆角、指天椒碎,卡津蒜蓉牛油蝦幾爽口!調味一啲都唔辣,好惹味🤤好啱送酒食😆評分:7.3/10➳ 吐司雞(全份)($92)厚切西多、介央牛油、香脆炸雞、大麥麥芽糖漿西多口感較紮實,有少少咬口!介央牛油雖然咖央味唔重,但好香牛油味😋炸雞好大件,外層好脆,炸粉唔太厚,肉質好厚~點埋糖漿甜甜鹹鹹好食🤤評分:7.6/10➳ 椒鹽浦Boy(半份)($54)法包、啤酒醬炸蝦、椒鹽、涼伴捲心菜、蝦米辣椒蛋黄醬叫咗半份,賣相都幾好!有三隻炸蝦~ 炸得都幾脆,配埋蝦米辣椒蛋
༺ TAP - The Ale Project ༻
➳ TAP - The Ale Project
𖠚ᐝ 卡津煎蝦($98)
𖠚ᐝ 吐司雞(全份)($92)
𖠚ᐝ 椒鹽浦Boy(半份)($54)
𖠚ᐝ 少爺啤 Pilsner(400ml)($76)
⚑ 旺角黑布街19號地舖
ʀᴇᴠɪsɪᴛ:7.4/10

➳ 卡津煎蝦($98)
煎蝦、洋蔥、青豆角、指天椒碎,卡津蒜蓉牛油
蝦幾爽口!調味一啲都唔辣,好惹味🤤好啱送酒食😆
評分:7.3/10

➳ 吐司雞(全份)($92)
厚切西多、介央牛油、香脆炸雞、大麥麥芽糖漿
評分:7.6/10

➳ 椒鹽浦Boy(半份)($54)
法包、啤酒醬炸蝦、椒鹽、涼伴捲心菜、蝦米辣椒蛋黄醬
叫咗半份,賣相都幾好!有三隻炸蝦~ 炸得都幾脆,配埋蝦米辣椒蛋黄醬幾惹味!法包好脆🥖涼伴捲心菜可以解膩又fresh啲!
評分:7.4/10

➳ 少爺啤 Pilsner(400ml)($76)
➳ Old Rosie cloudy cider(400ml)($84)
Pilsner啤酒麥味比較重,飲落唔澀🍻另一款以酸味為主,酒精濃度較高,大概7.3%手工啤款式好多,可以問店員推介😚

☽‎⋆.•*¨¨¨¨¨¨¨¨¨餐廳環境¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽

舖頭好適合飲酒傾偈🍻仲有board game 可以挽🤣
朋友鍾意飲手工啤🍻早兩日介紹左依間旺角黑布街酒吧餐廳, 但係依排加班又加班只能抽個TEA TIME,下次再一嘗依度既Tap Beer👍🏻 裝修具獨特有又加點色彩比人感覺好Feel free既酒吧餐廳 😍🍗炸卡津雞翼配腐乳醬$78香噴噴😋唔會太多麵粉炸得非常鬆脆多汁,第一次雞翼配腐乳醬非常有驚喜⚡🦪蔥油漬蠔$64蔥油保鮮更健康,油香,重蠔鮮味🍤椒鹽浦BOY$54🥖法包厚切配啤酒醬炸蝦,再配椒鹽同蛋黃醬,絕配,好食之餘賣相又靚🍹Strawberry Yerba Mate$60有氣士多啤梨瑪黛茶,本地品牌♨️成分天然,味道清香最啱女士🍹Lemon iron Buddha $60有氣檸檬鐵觀音,低糖茶味非常提神🌟鬧市酒吧餐廳 🌟有外賣Bottom Beer🌟本地Young Master種類多

🍗炸卡津雞翼配腐乳醬$78

🦪蔥油漬蠔$64
蔥油保鮮更健康,油香,重蠔鮮味

🍤椒鹽浦BOY$54

🍹Strawberry Yerba Mate$60
有氣士多啤梨瑪黛茶,本地品牌♨️成分天然,味道清香最啱女士
🍹Lemon iron Buddha $60
有氣檸檬鐵觀音,低糖茶味非常提神

🌟鬧市酒吧餐廳
🌟有外賣Bottom Beer
🌟本地Young Master種類多
適逢連假三日 緊係唔可以錯過同朋友相聚嘅機會🙋🏻‍♀️今次揀選咗位於旺角TAP The Ale 小斟吓🍺中意飲酒嘅一定有聽過少爺啤呢個本地牌子😌餐廳每日都會有唔同款式嘅本地手工啤仲提供進口啤酒 只要留意餐廳正中位置嘅黑板就可以知道當日有咩款式啦🙌🏻餐廳亦有加入本土元素嘅Fusion菜式非常有創意😆🔸1842 Island HKD81酒精濃度8% 適合中意麥味較重人仕🔹Sour Flower HKD123酒精濃度5.5% 啤酒加入士多啤梨、藍莓、紅桑子及布冧釀製 酸味之中帶點果香🍓推薦俾女士們👱🏼‍♀️🔸卡津煎蝦 HKD78蝦肉以蒜蓉牛油略煎 再加入豆角洋蔥 整道菜都非常惹味👐🏻適合佐酒!🔹炸卡津雞翼配腐乳醬 HKD78雞翼炸至金黃色 腐乳醬咸度適中配埋雞翼味道又出奇地夾😌🔸吐司雞 HKD92(L)當炸雞配上厚多士⋯炸雞外層超脆 雞肉多汁🐓厚多士外層煎至香脆 配上介央牛油🧈另外附上麥芽糖漿 食落感覺有啲似西多士成個配搭都好邪惡😈🔹炸茜漢堡 HK148芫茜愛好者又點會錯過呢個漢堡!上枱嘅時候見到芫茜山好震撼😳多到滿瀉嘅程度😳炸咗嘅芫茜口感有啲似食紫菜牛肉用上本地免治牛 牛味特別濃郁 煎至約5成
適逢連假三日

酒精濃度8%
適合中意麥味較重人仕

🔹Sour Flower HKD123
酒精濃度5.5%
啤酒加入士多啤梨、藍莓、紅桑子及布冧釀製
酸味之中帶點果香🍓推薦俾女士們👱🏼‍♀️

🔸卡津煎蝦 HKD78
蝦肉以蒜蓉牛油略煎 再加入豆角洋蔥
整道菜都非常惹味👐🏻適合佐酒!

🔹炸卡津雞翼配腐乳醬 HKD78
雞翼炸至金黃色 腐乳醬咸度適中
配埋雞翼味道又出奇地夾😌

🔸吐司雞 HKD92(L)
炸雞配上厚多士⋯
炸雞外層超脆 雞肉多汁🐓
厚多士外層煎至香脆 配上介央牛油🧈
另外附上麥芽糖漿 食落感覺有啲似西多士
成個配搭都好邪惡😈

🔹炸茜漢堡 HK148
芫茜愛好者又點會錯過呢個漢堡!
上枱嘅時候見到芫茜山好震撼😳

💰人均消費大約$330/人

🚩TAP - The Ale Project
旺角黑布街19號地舖

• 炸茜漢堡
👦🏻酒鬼又嚟尋覓手工啤主題餐廳,我哋收工過去已經見到餐廳都幾full,唔少鬼佬喺度chill😂餐廳有有多種本地同外地嘅手工啤,店員都好耐心咁同我哋介紹🥰而且個到提供唔同嘅board games,同friend嚟都可以一路飲一路玩😍1️⃣ 隨心落啤酒花印度淡愛爾 $81 ⭐️7/102️⃣ 混濁形印度淡愛爾 $110 ⭐️7/10👦🏻鍾意飲濃啲嘅IPA👩🏻鍾意飲fruity啲,店員推介左呢兩隻俾我哋🤓第一款有花味,較苦,第二隻輕盈啲,果香味重☺️啤酒好飲,夠凍夠氣,ipa好香,甜苦適中3️⃣ 卡津煎蝦 $78 ⭐️7.5/10蝦正常size ,爽口彈牙,個汁用咗蒜蓉牛油、指天椒同洋蔥,整得好好食,鹹鹹地辣辣地,吊得好惹味4️⃣ 脆邊漢堡 $108 ⭐️8.5/10漢堡包皮又脆又熱🍔牛肉多肉汁,醃嘅味道啱啱好,加埋蕃茄同pickles同芝士,令成個味道好有層次,口感豐盈5️⃣ 開心樂魚堡 $108 ⭐️8.5/10醬汁好食,沙律醬酸酸地,炸魚大大嚿🎏好熱而且外脆內軟,炸起上嚟鎖住肉汁,加埋個包脆脆地,非常驚喜-- Food: 8/10Environment: 8/10Service: 8/10Price: 7/10Ove

1️⃣ 隨心落啤酒花印度淡愛爾 $81 ⭐️7/10

Service: 8/10
Price: 7/10
Overall: 8/10

💸 ~350 pp
🤎 有時想同朋友坐低傾吓計飲吓嘢,都唔知去邊好。好彩之前有朋友推薦我黎黑布街既 The Ale Project 🍻真係又好坐,啲野又好食,手工啤仲好正!😍😍🤎 入到去舖頭唔算太大,但係裝修得幾靚,坐得幾舒服。前面有一塊板寫住晒每款手工啤嘅編號同名,畫得好靚。職員仲好好人,細心講解有咩食同埋有咩手工啤酒推介☺️佢會根據你口味,推薦最啱你既手工啤!🍺🤎 Rose Red Tea Saison $81 (0.4L)我話鍾意甜甜地,唔好太苦。店員就推薦左8號手工啤!係玫瑰紅茶 x hEROS 英雄啤 x Lock Cha,酒精濃度係5.5%,IBU 即係苦澀度 係15~ 飲落唔算太苦,少少玫瑰味,我覺得好適合女仔飲☺️🤎 Razza $60 我嗰日同媽咪去,媽咪唔係太想飲酒,所以就揀咗Razza,其實即係 Raspberry Lemonade ❤️ 上面個公仔勁得意😆🤎 除咗嘢食仲有小食同主菜~🤎 卡津煎蝦 $78 🦐 非常香口,用咗蒜蓉牛油同埋指天椒碎,但係食落又唔會太辣。啲蝦都夠肉👍🏼🤎 炸卡津雞翼配腐乳醬 $78炸雞翼配啤酒一流😍 好脆口,最特別係腐乳醬~🤎 炸茜漢堡 $148呢個都係重點之一
真係又好坐,啲野又好食,手工啤仲好正!😍😍

佢會根據你口味,推薦最啱你既手工啤!🍺

飲落唔算太苦,少少玫瑰味,我覺得好適合女仔飲☺️
🤎 Razza $60

🤎 除咗嘢食仲有小食同主菜~

🤎 卡津煎蝦 $78 🦐

🤎 炸卡津雞翼配腐乳醬 $78
炸雞翼配啤酒一流😍 好脆口,最特別係腐乳醬~

🤎 炸茜漢堡 $148
呢個都係重點之一!因為我都係芫荽愛好者😎 呢個好誇張嘅炸茜漢堡就啱晒我!
上枱時啲炸芫荽滿到瀉晒🤣 下邊仲有一大塊厚漢堡,食落唔會太乾,入面仲有肉汁😊

🤎 吐司雞 $51 半份/ $92 一份
兩個人食唔到咁多,所以嗌咗半份😆
炸雞同吐司嘅配搭。配上大麥麥芽糖漿,比起平時嘅糖漿更加好味。吐司煎得剛好👍🏼🤎 總括嚟講好推薦😆 見到隔離有兩枱本身唔識嘅都有吹吓水。氣氛好好,幾chill ~