2023-05-01
🧑🏻🍳 介紹 呢間係主打手工啤嘅餐廳,環境氣氛唔錯,通常啲人都係人手一杯酒,再加一啲小食,而酒嘅選擇多,大部份都係啤酒,除咗本地啤,仲有進口啤同其他酒,另外餐廳有提供board game ,除咗傾計,亦都可以玩下board game—————————————————————🍴 黑布茄牛意 ($89) 呢個好似一款黑色版嘅肉醬意粉,主要醬汁係以黑蒜製成,黑蒜香味重,比起普通蒜味更香,牛肉碎份量多而大舊,意粉煮得岩岩好,軟硬程度適中,另外配料仲有車厘茄同鯷魚作點綴,感覺特別新奇😋 美味指數: 8/10—————————————————————🍴 炸茜漢堡 ($148) 炸芫荽嘅份量極多,口感似芫荽味嘅紫菜,牛肉以本地屠宰嘅免治牛,煎至五成熟,口感好冧,而裏面夾着流心車打芝士同牛白肉粒,而芝麻漢堡包入邊搽上蒜蓉沙茶蛋黃醬,令味道昇華😋 美味指數: 7/10—————————————————————🍴 炸魷魚圈 ($78) 即叫即炸嘅魷魚圈,最適合用來送酒,另外配上鹹酸菜他他醬,係將切碎咗嘅酸菜混合他他醬,有中西合璧嘅感覺,醬汁酸味濃,好開胃😋 美味指數: 7/10—————————————
—————————————————————
🍴 黑布茄牛意 ($89)
😋 美味指數: 8/10
—————————————————————
🍴 炸茜漢堡 ($148)
—————————————————————
🍴 炸魷魚圈 ($78)
—————————————————————
🍴 卡津煎蝦 ($78)
剝咗殼嘅煎蝦以洋蔥、青豆角、指天椒碎同卡津蒜蓉牛油煎成,聞落去同食落去都好重蒜蓉同牛油味,感覺似港式燒烤嘅蒜蓉醬,好惹味🦐
😋 美味指數: 8.5/10
—————————————————————
🍴 1842 island ($81)
酒廠 Young Master 少爺啤,酒精濃度: 8.0%,甘苦度 80 IBU,呢個係一款香港本地酒廠生產嘅啤酒,店員推介話如果想試啲苦味重嘅啤酒可以試呢款,一入口真係好苦,試多兩啖習慣咗就試到隻味,甘苦得來帶點濃濃嘅麥味
😋 美味指數: 7/10
🍴 Old Rosie Cloudy Cider ($84)
酒廠Westons Cider,原產地England,酒精濃度: 7.3%,係一款英式傳統且未經過濾嘅蘋果酒,一開始以為係apple cider,飲落竟然係成人版嘅apple cider。味道係甘甜,不過唔係死甜,容易入口,飲落口唔重酒味,一啲都唔似7.3%酒精濃度嘅酒🍎
😋 美味指數: 9/10