餐厅: Tapas Brew (Mikiki)
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2021-10-23 192 浏览
星期六中午點左一個e餐勁快送咗餐湯同奶茶餐湯係甘筍湯,飲到甘筍嘅青味,一般,讚嘅只有湯係夠哂熱。有兩個服務員一個大嬸,一個後生女,後生好勤力,個大嬸掛住玩手機服務又差態度又西….點扒餐都唔問人哋幾成熟,問佢野又話冇人會甘問對。繼續講返個餐嚟到見到擺盤都ok,開始食…咬唔爛,個汁都OK但係個扒嗌五成熟都唔係好得,勁靭….跟住講埋啲薯菜,椰菜花生生地甘,好似未煮熟。其實佢所有薯菜都係好似水煮白灼🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️。最後上甜品🍮⋯⋯有期望就有失望難食,雪到見到冰冰咁比我再揀多次我寧願去茶餐廳或者大家樂食,應該仲更好食。裝修係好靚好吸引但係食物同埋服務質素真係好差。純粹個人感覺
星期六中午點左一個e餐

勁快送咗餐湯同奶茶

餐湯係甘筍湯,飲到甘筍嘅青味,一般,讚嘅只有湯係夠哂熱。

點扒餐都唔問人哋幾成熟,問佢野又話冇人會甘問

對。繼續講返個餐

最後上甜品🍮⋯⋯
有期望就有失望
難食,雪到見到冰冰

咁比我再揀多次我寧願去茶餐廳或者大家樂食,應該仲更好食。
裝修係好靚好吸引但係食物同埋服務質素真係好差。純粹個人感覺
2021-10-22 151 浏览
媽咪想試西班牙飯,知道新蒲崗Mikik商場有間西班牙餐廳,環境氣氛不錯,於是打電話訂座,餐廳位於商場地下,座位設置室內和室外,室外氣氛一流,同朋友或者三五知己飲番杯酒傾吓計,感覺好relax!入到店內裝修很有特色,餐桌非常闊落,坐得好舒服😌餐牌上選擇都比較多,亦有套餐選擇!地中海式炸鱿魚圈配檸檬蒜香蛋黃醬$108魷魚圈炸至金黃食,好香脆,粉漿好少不會過厚,魷魚好厚肉帶爽口,配埋蛋黃醬一齊食,好惹味食唔停口!西班牙海鮮飯$188上枱時熱辣辣,顏色七彩繽紛賣相不錯👍,海鮮飯入面有,海蝦、蜆肉、青口、魚和墨魚仔,非常豐富,雖然材料size比較細小但好新鮮,飯的軟硬度適中,醬汁濃郁但食落不會太油膩😋
地中海式炸鱿魚圈配檸檬蒜香蛋黃醬$108
西班牙海鮮飯$188
2021-10-17 134 浏览
去開新蒲崗我先發現原來開咗Tapas Brew, 所以就即興同朋友揀咗呢間餐廳食飯~唔使睇餐牌都會即刻叫咗德國鹹豬手配蒜泥沙律同埋酸菜先~ 一如以往咁大份,份量又多~ 豬手皮好夠脆,入面嘅肉就好嫩滑~ 雙重口感,熱辣辣好滋味🥰 酸菜同薯仔沙律嘅調味都做得好好,配埋豬手一齊食仲冇咁油膩👍🏻另外必點嘅仲有特色烤乳豬,烤得好香,一咬落去啲油就會爆出來,好惹味😛食咗咁多肉就要食啲澱粉質啦,我哋叫咗西班牙黑毛豬風乾火腿野菌闊條麵~ 風乾火腿好香口,成個意粉就好Creamy, 兩者好Match, 一啲都唔油~食豬手都係一定要叫啤酒,所以我哋就每人叫咗一杯啤酒🍻一啖接一啖好爽🤣🤣最後仲叫咗一份粗薯條配黑松露醬去送啤酒~ 食埋飯,傾吓計又飲下酒咁就一晚啦🥰

2021-10-16 114 浏览
咁啱係mikiki 呢頭,見到地下有間幾chill 嘅餐廳,坐係出面飲一兩杯應該會幾舒服,但嗰日有啲熱,所以都係揀番坐室內特色烤乳豬呢個乳豬係必食!雖然要等20分鐘,但好值得等。外脆內嫩,外皮好薄好香脆,肉質鮮嫩有肉汁。碟上面仲有啲蘋果蓉,食嘅時侯,配上醬汁同埋蘋果蓉,超搭,而且醬汁有黑松露,味道更加豐富。西班牙辣肉腸炒蛋配脆馬鈴薯絲呢個同樣好出色,炒蛋同馬鈴薯味道偏淡,但係配埋辣肉腸就啱啱好,炒蛋好滑,馬鈴薯好脆口,食落好有口感。鹽石斑魚配辣奶油醬即叫即炸,上到嚟嘅時候仲冒緊煙。炸皮好薄,石斑魚好新鮮,啖啖肉,完全無骨,奶油醬係有少少辣,但同埋石斑魚一齊食就啱啱好!

特色烤乳豬

西班牙辣肉腸炒蛋配脆馬鈴薯絲

鹽石斑魚配辣奶油醬
2021-10-14 130 浏览
平時都甚少食西班牙菜不過之前起英國留學 canteen間中會整paella (燴飯) 都幾好食 所以對西班牙菜都有少少認識佢有lunch set menu見個個人都係食佢個西班牙海鮮飯當然要試吓▶️西班牙海鮮飯 2人餐 ($188)呢個2人餐有湯/沙律 做前菜2杯飲品 最後仲有是日蛋糕做甜品湯同沙律就好一般 份量唔大個海鮮飯就真係好大份而且非常足料 賣相吸引面頭全部大大粒海鮮🦞有兩隻大蝦 青口 魚柳 蜆肉 魷魚講吓味道 佢啲飯似risotto 比較硬身同埋濕啲 口感都唔錯嘅見佢橙紅食都知道應該係蕃茄醬燴 不過有趣地食落冇乜味 好似冇落鹽咁😶有味啲就係食到啲洋蔥🧅同橄欖🫒 所以反而食到苦味再加上檸檬嘅酸味🍋海鮮就ok 冇話特別好食 應該唔係新鮮 所以冇乜海鮮味🦐對個飯有少少失望 因為真係好似好多人推介 但係自己食落覺得唔好食 完全唔香又冇味甜品係超級迷你嘅new york cheesecake 都ok嘅雖然係平 平均每人$100唔洗 不過都係覺得唔值 有啲可惜
平時都甚少食西班牙菜
佢有lunch set menu
見個個人都係食佢個西班牙海鮮飯
當然要試吓

▶️西班牙海鮮飯 2人餐 ($188)
呢個2人餐有湯/沙律 做前菜

再加上檸檬嘅酸味🍋
海鮮就ok 冇話特別好食 應該唔係新鮮 所以冇乜海鮮味🦐
雖然係平 平均每人$100唔洗 不過都係覺得唔值 有啲可惜

2021-10-13 90 浏览
今日嚟到位於新蒲崗嘅tapas brew,香港出咗名係美食天堂,但我一直都冇食過德國菜,今日終於有機會嚟試吓啦。一入門口已經見到充滿歐陸風嘅佈置,長身上邊仲有德國嘅地圖,俾人成個嘅風格就真係好似置身於外地一樣,尤其而家冇得去旅行依種佈置真係令人賞心悅目。咁首先我哋就叫咗一個腸仔嘅頭盤,因為德國腸都算好出名,一上菜就覺得真係好抵食,因為每條腸都好巨型,不過佢有少少偏鹹但都係好好食。之後就叫咗個燒雞,先唔講佢真係好大碟,佢嘅外觀亦都好吸引睇到已經流晒口水,食落更加係不得了,因為真係外脆內軟而且雞都醃得好好味,最後就叫咗個海鮮飯,佢海鮮飯嘅汁亦都好出色而且蝦好大隻仲有蝦膏添。總括而言,我覺得第一次食德國菜俾我嘅體驗都真係好好。
2021-10-08 61 浏览
係暴雨下,成個mikiki都唔多人,唔似平時大排長龍,今次揀間未食過嘅西班牙菜~~入面環境好舒服,不過可惜今日落大雨無得出面,坐係出邊,飲下啤都會幾chillMenu唔算好多野揀,但偏偏你又會樣樣都想試最後揀左一個西班牙海鮮炒飯,份量都唔細,兩個人食係好夠,有一種特別嘅香料味,加埋啲橄欖,個人中意加多少少檸檬汁,酸酸地都幾開胃,飯口感有啲似Risotto , 海鮮都有好多,蝦、魚柳、蜆、青口等等仲有呢一個吞拿魚嘅appetiser , 烤左個皮,再加啲芝麻好香,同時每啖連住啲芒果一齊食,好開胃,啲芒果唔會酸,甜甜地,好好味,你會想繼續食落去間中收工想同同事朋友傾下計飲下啤酒,我諗呢個應該好好送(見到隔離枱都係咁樣叫~~

Menu唔算好多野揀,但偏偏你又會樣樣都想試

2021-10-08
2021-10-06 65 浏览
今日因為公事去了新蒲崗工商區🏘才發覺這區的發展迅捷,對出的舊啟德機場部份不少高樓大廈地盤已現雛形🏗可見在不久的將來將會變得人山人海,重現當年的繁華景象。新蒲崗與啟德地區只有一街之隔,太子道東以北的是新蒲崗,以南的是啟德,由天橋接駁兩邊,在黃昏時份更能看到美美的夕陽🌅 工作完成後已經入黑,所以和同事就直接在新蒲崗覓食,首先當然是本區最大的商場Mikiki中選擇🏰不過在商場內逛了一圈後未有心水就出去找一找,最後原來在商場地下旁邊還有一列餐廳🏝還有帶有絲絲渡假氛圍的樹下户外茶座位置,頂上懸掛著有如繁星的小燈泡🌠羅馬生菜包牛小排 $98看到這道菜有點去了韓國餐廳的錯覺,牛小排煎至5成熟再切成小粒上桌,外焦內嫩帶有粉嫩感,肉味濃郁。羅馬生菜的大小剛好包緊一口牛粒🥬附餐的醬料像韓式大醬,比較鹹。 地道蒜片辣椒橄欖油蝦 $148西班牙下酒菜中的第一位,最引人入勝的不是爽彈的蝦肉,而是麵包沾上辣炒爆香的橄欖油🍞隨著蒜片蝦還會有一客麵包粒,我肯定這裏的麵包粒是我去了香港十數家餐廳以來最多,足以滿足我沾醬汁吃麵包的慾望,橄欖油帶點點鮮蝦味😝 Tapas Brew特色烤乳豬 $188 西班牙乳豬的發源地是塞

羅馬生菜包牛小排 $98

地道蒜片辣椒橄欖油蝦 $148

Tapas Brew特色烤乳豬 $188
西班牙乳豬的發源地是塞哥維亞,是一座擁有超過2000年歷史的古城,在1985年更被聯合國教科文組織評定為世界文化遺產😉
烤乳豬也是在數百年前的西班牙食神創出並奪冠的菜式,所以每到一家西班牙都必然要品嚐一下。乳豬烤製的香料塗抹均勻,火喉控制出色令豬肉烤得外脆內軟
2021-10-05
中秋已過,踏入10月天氣依然酷熱🥵天文台總結了9月的天氣數據,高溫刷新5項9月份紀錄,除了最酷熱,也是最多酷熱日數及熱夜的9月,有半個月是屬於酷熱☀️而且户外座位是吸煙區,我比較不適應所以選了室內座位。 餐廳內部佈置也甚有西班牙小鎮風情🧱張貼了不少牆紙去營造風格,有半月型的窗門和西班牙小樓壁紙。另外亦存放了不少酒,令人看得眼花繚亂,差點忍不住酩酊大醉一番🍾 📜打開餐牌就見到有2人用的4道菜晚餐連2杯酒,不到$500就可以享用經典西班牙大餐。另外亦有單點菜牌,包括了招牌西班菜、小吃、前菜、主菜和其他特色歐洲菜📘 🫕南瓜湯配意大利餐包 $28 7.5/10首先到來的是日餐湯就是南瓜湯,將南瓜打成蓉後加入煮製,沒有刻意加入忌廉亦能形成一種Creamy口感,流入腸胃時散出淡淡暖意🥖餐包是一種帶脆皮的意大利白麵包,名為Ciabatta,抹上一層薄薄的蒜蓉牛油,香脆可口。 🐖Tapas Brew特色烤乳豬 $188 8/10這裏的乳豬完全做到肉軟、汁多、皮脆這三大關鍵😋肉汁豐富,就算不沾醬汁也十分惹味。 🍳西班牙辣肉腸炒蛋配脆馬鈴薯絲 $88 7.5/10炒滑蛋的顏色金黃亮澤,惹得我食指大動,採用細

🫕南瓜湯配意大利餐包 $28 7.5/10

🐖Tapas Brew特色烤乳豬 $188 8/10

🍳西班牙辣肉腸炒蛋配脆馬鈴薯絲 $88 7.5/10
炒滑蛋的顏色金黃亮澤,惹得我食指大動,採用細蛋令蛋味更濃。辣肉腸加上一層帶點韌勁的口感,微辣刺激,配合上墊底的脆薯絲温和了不少🥔不過油味略重。
2021-10-04
2021-10-04 57 浏览
為左慶祝3日連假,可以休息relax,是日夜晚我地揀左間好有氣氛既西班牙餐廳。呢間餐廳可以揀坐室內/外,但9月尾香港天氣仲熱到顛,所以我地當然揀室內啦。我地今次叫左4樣餸,包括1)西班牙燴蜆配檸檬橄欖油 HKD 118我地揀左燴蜆作為前菜,大概有十幾隻,佢同我地係居酒居食開既清酒煮蜆好唔同,佢係比較重口味,偏咸,用黎配啤酒一流。2) 黑松露配炸粗薯條HKD 68薯條熱辣辣,份量好多,配黑松露十分之夾,可惜裝黑松露既碗仔太細,食左一半薯條就已經食曬d 醬,好在佢地係可以免費refill 。3) 西班牙炒飯(四人份)HKD 288一上枱,就比佢地份量嚇親,真是好大碟!我地4個人都差d 食唔曬。佢地比料都十分慷慨,西班牙海鮮炒飯,有魷魚,魚,蝦,青口,蜆, 橄欖,仲有幾件檸檬伴碟。呢個炒飯整體唔錯,但略嫌飯硬左少少。4)法國燒春雞雞外脆內嫩,而且好貼心咁幫你切件上,唔使客人慢慢切,抵讚

我地今次叫左4樣餸,包括
1)西班牙燴蜆配檸檬橄欖油
HKD 118

2) 黑松露配炸粗薯條
HKD 68

3) 西班牙炒飯(四人份)
HKD 288

4)法國燒春雞
雞外脆內嫩,而且好貼心咁幫你切件上,唔使客人慢慢切,抵讚

2021-09-30
  • 西班牙海鮮炒飯
2021-10-04 50 浏览
同屋企人經過mikiki, 見到有間嘅特別嘅西班牙菜就行咗入去食啦。 去得西班牙餐廳,一定要嗌西班牙海鮮飯, 一上枱,我哋都畀佢嘅size surprise到,分量很大,擺完上枱都差啲唔夠位擺其他野,炒飯顏色鮮艷,未食已經色香俱全,賣相好吸引, 上面鋪滿咗蝦,青口,蜆,魚等海鮮, 側邊就有啲檸檬作裝飾, 未食都令人食指大動了。 食落更加沒有令人失望,海鮮清甜,而飯亦都煙煙靭靭,唔會有過淋或者太硬嘅問題, 一邊仲有蒜片同魷魚粒, 咀嚼之間有淡淡嘅辣味, 令人回味無窮。 法國燒春雞令人十分之印象深刻, 外皮烤得脆脆香香, 裏面的雞肉鮮味而唔會柴, 配合番茄醬和芥末醬,口味即時多樣左。 薯條就十分之脆, 分量好多, 配上香濃嘅黑松露醬, 係一個非常高質嘅小食,好開胃。

2021-10-04 40 浏览
推介烤吞拿魚伴芒果莎莎 $165 👍👍 呢個前菜out of expectation😍 微烤嘅吞拿魚外面有香口嘅黑白芝麻 再配一d都唔酸嘅芒果 係非常開胃嘅冷盤😋 TAPAS HREW 特色烤乳豬 $188 肉質都夠嫰😗不過好似香港酒樓食個d燒乳豬😂😂 西班牙海鮮飯 $188 海鮮料幾豐富下 蝦 魷魚 蜆 樣樣齊👍記得要吱檸檬汁去一去d海鮮腥味 餐廳嘅餐具都幾有心意 隻碟上面隻豬好得意😂😂
推介烤吞拿魚伴芒果莎莎 $165 👍👍
呢個前菜out of expectation😍

TAPAS HREW 特色烤乳豬 $188
肉質都夠嫰😗不過好似香港酒樓食個d燒乳豬😂😂

西班牙海鮮飯 $188

餐廳嘅餐具都幾有心意 隻碟上面隻豬好得意😂😂
2021-09-29 68 浏览
約朋友晚飯去了新蒲崗太子道東638號Mikiki地下G02A號舖Tapas Brew(Mikiki)餐廳用餐地方可選擇室內或室外,室外的話,秋涼一點會選室外,可以帶狗狗來。但現在天氣熱,還是選室內吧。室內環境充滿歐洲風情,尚算寬敞,店員禮貌招待。1. 羅馬生菜包牛小扒$98牛小扒表面燒焦,肉質綿軟多汁,生菜包牛小扒更覺鮮嫩可口。2. 西班牙海鮮飯$188足夠二人份量,海鮮食材舖滿飯上,有蝦、八爪魚仔、青口、大蜆、魚柳等加上鮮檸檬汁更提升海鮮味,飯粒爽口,有青紅椒和洋蔥粒,更覺美味。

餐廳用餐地方可選擇室內或室外,
室外的話,秋涼一點會選室外,可以帶狗狗來。
但現在天氣熱,還是選室內吧。
室內環境充滿歐洲風情,尚算寬敞,店員禮貌招待。

1. 羅馬生菜包牛小扒$98
牛小扒表面燒焦,肉質綿軟多汁,
生菜包牛小扒更覺鮮嫩可口。

2. 西班牙海鮮飯$188
足夠二人份量,海鮮食材舖滿飯上,
有蝦、八爪魚仔、青口、大蜆、魚柳等加上鮮檸檬汁
更提升海鮮味,飯粒爽口,
有青紅椒和洋蔥粒,更覺美味。

2021-09-01
  • 羅馬生菜包牛小扒
2021-09-28 61 浏览
【羅馬生菜包牛小扒】 HK$98【特色烤乳豬】 HK$188【德國鹹豬手】HK$218先講呢間餐廳嘅招牌菜之一【特色烤乳豬】 重點係層乳豬皮,烤得好香脆,點旁邊嘅蘋果蓉好夾, 雖然份量唔算好大,但2個人食嘅話可以一試🤔頭盤【羅馬生菜包牛小扒】食法係好似韓式燒肉咁,用生菜包住肉食,旁邊仲有黑醋可以點👍牛肉味道都算可以, 如果份量再多啲就好喇🤤食德國鹹豬手當然一定要配酸菜同薯蓉啦😋 酸菜 可以解走油膩感, 呢間豬手嘅呢係幾脆,而且幾大份,不過肉質未到好嫩滑,未必係呢一間店嘅必點菜🤔 整體呢間店同正宗嘅德國餐廳都仲有一點距離
【羅馬生菜包牛小扒】 HK$98
【特色烤乳豬】 HK$188
【德國鹹豬手】HK$218

2021-09-21 52 浏览
放工之後又到覓食時間,梗係約埋朋友一齊去wet。係開飯喇睇到呢間西班牙菜,好有feel,一於黎試下。到步環境唔錯,配合燈光氛圍好正,真係好適合約埋朋友一齊食嘢傾計。果日唔係好熱,所以我地直接坐室外。(我肯定唔會講因為間餐廳full左....)黎到肯定要試下招牌特色乳豬啦,果然名不虛傳,皮脆肉嫩,唔會太肥,配合埋距個醬,真係好正。同廣式乳豬感覺完全唔一樣。生菜包牛仔扒又係另一種風味。平時泰式生菜包肉就吃得多,今次牛仔扒好有水準,半熟左右,肉嫩多汁,加埋距個醬(感覺似豆瓣醬),感覺清新好味道。另外季節限定-藍青口,都好高質素,鮮味肥美,奶香、鹹香味十足。飲品就正常水準,茶味淳,唔會覺得太甜,鹹奶蓋都OK。食物質素有保證,服務又到位,無得輸啦。預定下次試下距地隔離鋪頭噶豬手~

飲品就正常水準,茶味淳,唔會覺得太甜,鹹奶蓋都OK。