自從見到姜濤既茶木deluxe廣告,就一直想黎拜訪呢間裝修以時鐘為題,升級豪華版茶木☺️嘻嘻。終於搵到機會黎,置身其中,真正感受到呢度空間寬敞,非常適合傾計,深啡紫色調,燈光柔和,感覺高雅,半開放式設計不侷促。deluxe的格調,連在餐巾都能體現,係超厚的餐巾,餐牌也高級過人。點左佢既二人下午茶set,有10件鹹點、10件甜點、和兩杯飲品。鹹點不少,充滿台式風味,頗有特色,有肉燥酥盒、煙鮭魚三文治、黑松露酥餅、台式鹽酥雞粒(芥茉漿雞扒)、墨汁干貝吐司,啱晒唔太鍾意食甜既人。甜點則有迷你舒芙蕾班㦸(面頭是粒珍珠)、迷你烤布蕾、迷你熱情果撻、法式黑芝麻烤布蕾撻、葡萄鬆餅,對我來說都很吸引!!賣相精緻,比一般下午茶的蛋糕類甜點有心思啊。飲品有12種選擇,算幾豐富,特別在可以揀珍珠奶茶!仲要係人蔘烏龍珍珠奶茶,人蔘味非常淡,很易入口。咖啡杯用雙重玻璃杯,唔辣手,又美觀。我覺得呢度整體質素不俗,環境寬敞舒適,食物特別,傾計打卡都不錯。

2019-06-03 139 浏览
💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀1⃣下午茶餐💲288 for 2💭全部野食都好有驚喜😍💭肉燥酥盒同鹽酥雞粒仲熱辣辣🤤💭好香脆同一咬就好juicy💭墨汁乾貝吐司好鮮甜💭麵包類就比較普通 純for飽肚🤓💭甜品都出奇地好好味☺️💭最愛係迷你熱情果撻 酸酸甜甜 一都唔假味💭提子scone個外皮好脆 極多提子乾😍💭總括而言呢個價錢真係勁抵食💭重要個摩天輪有燈 超靚😍

💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💭提子scone個外皮好脆 極多提子乾😍
💭總括而言呢個價錢真係勁抵食
💭重要個摩天輪有燈 超靚😍

2019-06-02 115 浏览
見到好多人推介茶木deluxe的pancake, 一於同班姊妹黎試下,點了鮮草莓奶蓋舒芙蕾班戟, 加草莓冰淇淋🍓 賣相好奢華✨ 班戟淋上了芝士奶蓋、草莓粒、金箔, 配上玫瑰花乾☺️同一杯草莓奶蓋~食過日本的超正梳乎厘後, 本身對香港的pancake期望不大, 但今次幾有驚喜😳雖然唔似日本gram甘做到狂震的效果, 幼滑度不夠, 但濃郁蛋香味幾出, 幾有空氣感綿密👍🏻裡面包住好多配料連同士多啤梨雪糕一齊食,好夾🤤 份量超多, 要整到鬆軟度平均一點也不易~另外幾中意前菜的酥炸雞胸.三星蔥汁,嫰滑的雞胸點上濃郁的三星蔥汁好夾👍🏻不過外層包住的炸物就有點硬,用刀切都有點難度😂😂主菜的燒鰻魚西班牙橡果豬肉燥義式燉飯,鰻魚燒得幾好,油脂分佈平均,幾肥美,不過燒汁應該加多左焦糖,令到個飯吸晒d汁,有點過甜😂野飲方面, 試了一杯cocktail和mocktail~ 🍸星恆05:02 連同發光的杯墊上菜令藍色的cocktail睇上去更夢幻, 但味道就一般, 都係打卡為主XD😂🥂Mocktail 點了羽化成蝶, 主要係見個名幾靚, 果然賣相都唔錯, 係Tiffany blue, 加了糖漿令味道有帶甜, 因為
MTW鮮草莓奶蓋舒芙蕾班戟.草莓冰淇淋

裡面包住好多配料連同士多啤梨雪糕一齊食,好夾🤤
份量超多, 要整到鬆軟度平均一點也不易~

酥炸雞胸.三星蔥汁

另外幾中意前菜的酥炸雞胸.三星蔥汁,
嫰滑的雞胸點上濃郁的三星蔥汁好夾👍🏻
不過外層包住的炸物就有點硬,用刀切都有點難度😂😂

燒鰻魚西班牙橡果豬肉燥義式燉飯

野飲方面, 試了一杯cocktail和mocktail~
星恆05:02

🥂Mocktail 點了羽化成蝶, 主要係見個名幾靚, 果然賣相都唔錯, 係Tiffany blue, 加了糖漿令味道有帶甜, 因為採用了牛奶和椰奶🥥, 令奶味太出, 蓋過了菠羅, 藍橙味~

2019-06-01
酥炸雞胸.三星蔥汁
  • MTW 鮮草莓奶蓋舒芙蕾班戟‧草莓冰淇淋
見到早前茶木出了新line, 走西餐路線, 一直想試, 主要係想試佢的舒芙蕾班戟😍🍓我地點了鮮草莓奶蓋舒芙蕾班戟, 加草莓冰淇淋, 賣相好華麗✨ 😍最吸晴的是班戟上的芝士奶蓋, 撒上了少許的草莓粒, 金箔, 配上玫瑰花乾伴碟☺️仲有一杯草莓奶蓋可以自行選擇加上~黎到重點的pancake口感, 蛋香味好濃, 口感都幾soft同綿密, 甜度適中👍🏻👍🏻裡面包住好多草莓果肉同cream, 酸酸甜甜, 味道好夾🤤 而且份量差不多2個手掌甘大, 我地淨係食pancake都可以食飽了XD🤣🤣主食方面, 最好味既係法式油封鴨腿漢堡‧馬鈴薯條🍟 包身幾脆,夾住油封鴨腿幾有新意,鴨腿肉嫩皮脆, 厚切薯條份量幾多, 炸得金黃酥脆, 唔會好淋👍🏻野飲方面, 成日飲台式珍珠奶茶, 今次試下特色飲料, 點了cocktail MTW桑格利亞🍷 入口有少量紅酒味, 有混合菠蘿, 橙汁🍊, 檸檬🍋, 雜果等製成~🍸吉祥01:23, 賣相好靚, 面頭有閃閃的金粉, 有清新的Tequila口味, 配合帶少少酸的檸檬Jelly, 幾夾~
MTW鮮草莓奶蓋舒芙蕾班戟.草莓冰淇淋

仲有一杯草莓奶蓋可以自行選擇加上~

裡面包住好多草莓果肉同cream, 酸酸甜甜, 味道好夾🤤

法式油封鴨腿漢堡‧馬鈴薯條

MTW桑格利亞

吉祥01:23

龍蝦薑汁義大利麵

2019-05-29
法式油封鴨腿漢堡‧馬鈴薯條
MTW桑格利亞
2019-06-01 133 浏览
今日下午約左細妹出尖沙咀處理啲文件,咁任務完成就緊係要去醫下個肚,所以就去附近嘅K11搵食,細妹話想想試下佢朋友大力推介嘅珍珠甜品,就係咁我地就入左去TeaWood Deluxe食好啲啦~ TeaWood Deluxe可以話係高級版茶木,佢裝修風格就似高級台式西餐,有格調得嚟仲坐得好舒服添~ 先嚟一個威士忌乾炒三杯雞,係上菜時店員會係我地面前將威士忌燒熱,然後倒入餸內~ 睇住威士忌係碟內燒熱,又係一個好好嘅視覺享受...哈哈哈~ 雞件係單骨雞翼,外脆內嫩嘅雞肉惹味得嚟又帶有少少辣。雖然係用威士忌煮過,但食落只留下少少酒香,入口都唔會太嗆。除左雞件之外,配菜嘅紅椒同洋蔥都好入味呀~ 再嚟12小時慢煮牛肋骨台式手作麵·溏心蛋·海苔,聽店員講每日限量供應10碗,好在今日我地早嚟,所以先食到呀~ 由於我唔食牛肉,所以依個慢煮牛肋骨就交俾細妹食,不過睇佢一個人差唔多KO成條牛肋骨就知係好味。細妹話個牛肋肉一啲都唔韌,帶少少脂香之餘仲一啲都唔肥膩感~ 佢個湯底看似好濃,但入口一啲都唔嗆,鹹味適中而且無油膩感。麵條係粗身手作麵,煙煙韌韌又彈牙唔錯,不得不提佢嘅蘿蔔好入味,正呀~
睇住威士忌係碟內燒熱,又係一個好好嘅視覺享受...哈哈哈~
當然唔少得飲品,我就貪得意叫左支氮氣人蔘烏龍茶,想睇下有氣嘅人蔘烏龍茶係咩味~
淡淡嘅人蔘味加埋烏龍茶,甘甘甜甜又真係幾夾,而且加入左氮氣就有白色細緻泡沫,所以入口就可以茶口感更加細滑~
最後就緊係食我地今次嘅主角MTW黑糖珍珠舒芙蕾班戟配抹茶雪糕~
舒芙蕾班戟入面夾有裡面有吉士忌廉,上面又淋上芝士奶蓋同煙韌珍珠,絕對可以話係班戟版嘅奶蓋黑糖珍珠。班戟口感輕盈鬆軟,再配上芝士奶蓋柔滑同埋珍珠嘅煙韌,朋友真係冇介紹錯,堅好食呀~
不過由於係即叫即製,所以依個舒芙蕾係需要等大約30分鐘,所以都建議要預一預時間,如果唔係都要等比較耐時間啦!

今餐真係食得超滿足,尤其個甜品真係令人極度掛住,搵機會帶埋小小豬嚟試埋佢地其他甜品先得!
2019-05-24
  • MTW黑糖珍珠舒芙蕾班戟配抹茶雪糕
2019-05-31 133 浏览
今日同老闆去完見客,一齊食晚飯,老闆請食飯梗係唔係普通嘅餐廳,我哋去K11嘅Teawood Deluxe。首先叫咗cocktail時間裝置同TW鐘錶大師。時間裝置其實係一杯奶蓋啤酒珍珠,較適合男士飲。鐘錶大師係一杯青檸加西柚加白酒cocktail,甜甜酸酸, 酒精成分低的cocktail,好適合女士飲。主菜我哋開心share, 首先上場是香煎盲鰽魚西班牙橡果豬肉燥珍珠麵。好欣賞佢個盲曹外面煎得好脆,肉質鮮美,很高水準。珍珠麵我第一次食,好特別,唔好睇佢細細粒,原來好飽肚。跟住上場是燒加拿大帶骨豬鞍扒配蓮霧同蘋果蓉。豬扒好厚肉,但佢先得煎得好perfect, 豬扒又嫩滑又juicy。老闆問我要唔要甜品,我二話不說,揀咗MTW黑糖珍珠芙蕾班戟配抹茶冰淇淋。Pancake有金箔㗎! 好矜貴,spongy又delicious! 不過,個綠茶雪糕就細咗少少。

首先叫咗cocktail時間裝置同TW鐘錶大師。

時間裝置其實係一杯奶蓋啤酒珍珠,較適合男士飲。

2019-05-31 107 浏览
是日收工已經好晏,過左一般食飯時間,胃口唔係太好,所以決定叫甜品食算數去到門口即刻有位,叫左個一路都想試既pancake食.即叫即整,玩下手機game 30分鐘話咁快就過 等咁耐係值嫁 上枱果下我嚇親 pancake超級大又多料!! 同出面其他餐廳啲pancake唔太同 佢係會食得飽人 唔係空氣味道方面甜度適中 食pancake食多左都仲有舊抹茶雪糕中和下,唔錯!有驚喜等下次約多啲朋友過黎一齊食佢既dinner,同afternoon tea set
去到門口即刻有位,叫左個一路都想試既pancake食.
即叫即整,玩下手機game 30分鐘話咁快就過
等咁耐係值嫁
 上枱果下我嚇親 pancake超級大又多料!!

黑糖珍珠舒芙蕾班戟
2019-05-27
黑糖珍珠舒芙蕾班戟
士多啤梨疏芙里班戟@Teawood Deluxe早幾日和友人在尖沙咀食飯,朋友帶路下到了新張的Teawood Deluxe  我原本以為係去茶木食飯,到埗後發現Teawood Deluxe無論裝修風格啦,食物款式等,和其他茶木分店完全不同,而且還有酒精飲料提供,氣氛偏暗更有格調,我會形容這裡是非常適合拖友撐桌腳的好地方  價錢卻和其他茶木分店相近,食物都是幾十蚊起標,非常親民 WINE LIST~ 拍拖想開支酒又或者叫杯COCKTAIL增添氣氛也是不錯的選擇 我點了一杯SANGRIA,是西班牙傳統飲品,以紅酒為基底,加了大量切片的水果,味道甜甜酸酸,非常開胃,而且做得好正宗,味道跟我在西班牙飲過的差不多 店員推介的羽化成蝶,湖水藍色顏色好有美感,飲起來似蜜瓜加入菠羅汁和椰子汁的味道,味道清清地,很討人喜歡 店員推介的法式油封鴨腿漢堡,份量非常多 油封鴨腿漢堡入面的油封鴨腿是厚切的,煎香了的鴨皮食起來很甘香沒有油膩感, 而鴨肉卻保留了水份,食起來很嫩滑,味道偏咸的油封鴨腿,用包夾住食,再加上大量新鮮菜蔬,食起來JUST PERFECT! 配菜的火
士多啤梨疏芙里班戟@Teawood Deluxe

價錢卻和其他茶木分店相近,食物都是幾十蚊起標,非常親民

WINE LIST~

店員推介的法式油封鴨腿漢堡,份量非常多

配菜的火箭菜沙律,味道濃烈,和油封鴨腿漢堡好合拍
至於粗薯條是即叫即炸的,熱氣呀!但又好好食

燒鰻魚燥肉義大利燉飯,上面那大大片厚燒鰻魚好吸睛呀

米粒煮得粒粒分明,這個組合頗新穎但也很有特色,不妨一試
士多啤梨疏芙里班戟

士多啤梨疏芙里班戟是必點的!!!!!
既好睇又好食!而且份量仲非常之大,完全滿足晒眼睛和肚子的需要呀
士多啤梨疏芙里班戟旁邊放了點乾的玫瑰花和金萡,看起來更高級!

士多啤梨疏芙里班戟口感似很有空氣感的海棉蛋糕,好有蛋香,而伴碟的奶油,士多啤梨粒和雪糕都令整體推上更美味的口感,尤其是奶油,香滑但又不膩,甜度也是好清甜,每一口也食得出各食材本身的味道,超推介呀!
士多啤梨疏芙里班戟
2019-05-30 2071 浏览
K11商場有不少富特色的餐廳,這家餐廳跟手錶品牌合作,裝潢充分體會到「手錶」結合「食物」。餐廳燈光幽暗,彷彿進入時鐘世界,天花以羅馬數字表示,不少飲品也以時鐘命名。⭐️TW鐘錶大師這是芝士奶蓋珍珠啤酒,奶蓋有淡淡的芝士香味,先喝幾口才攪拌,因為攪拌時會不停冒出氣泡。入口啤酒的香氣淡淡的,喝到小麥的香氣,配上珍珠感覺到又新奇又好吃呢!⭐️時間裝置這杯水果cocktail很養眼,綜合青檸、火龍果、橙、柚子、檸檬、士多啤梨、薄荷葉等,色彩豐富奪人。攪拌以後入口酸香,酒精成分不多,甜味很低,健康又能滿足愛酒精的朋友。⭐️燒加拿大帶骨豬鞍排蓮霧蘋果蓉黑毛豬鞍肉厚而不乾柴,爽口彈牙,細細咀嚼,有肉香而帶油香,配上清甜的蓮霧和蘋果蓉解膩,味道很棒。⭐️香煎盲鰽魚西班牙橡果豬肉燥珍珠麵盲鰽魚魚肉柔嫩,加上西班牙橡果豬肉燥,比一般的肉碎更香濃,配上口感特別的珍珠麵,煙煙韌韌,嚼起來更有口感。⭐️MTW黑糖珍珠舒芙蕾班戟抹茶冰淇淋賣相十分吸引啊!半月形的班戟頂層淋了一層厚厚的芝士奶蓋,再淋上一層楓糖,已經令我忍不住吞口水了。一切開,原來班戟裡面藏著著無數珍珠,入口班戟鬆軟,配搭芝士口感鹹香,有芝士的厚重感,再加上珍

⭐️TW鐘錶大師

⭐️時間裝置

⭐️燒加拿大帶骨豬鞍排蓮霧蘋果蓉

⭐️香煎盲鰽魚西班牙橡果豬肉燥珍珠麵

⭐️MTW黑糖珍珠舒芙蕾班戟抹茶冰淇淋
MTW黑糖珍珠舒芙蕾班戟抹茶冰淇淋

一切開,原來班戟裡面藏著著無數珍珠,入口班戟鬆軟,配搭芝士口感鹹香,有芝士的厚重感,再加上珍珠的口感,層次鮮明。
下午茶
2019-05-30 101 浏览
與友人在這裏吃下午茶,雖然身處尖沙咀,但是地方還是挺寧靜的。我們叫了這個 afternoon tea set 很快飲品便送到了,我們要了一個人蔘烏龍奶茶和 cappuccino。人蔘烏龍奶茶味道不錯,不過我嘗試不對那人蔘的味道。當然,人蔘那麼貴,我想他們也不會放多的。我本人是不喝cappuccino 的,不過見它的賣相不錯。朋友以前是長居義大利的,她說味道還可以,不過不像在義大利喝的咖啡。標準有點高下午茶很快便來了,賣相好的很,忍不住就拍了很多照片下午茶有甜而不甜的,我建議由下盤開始, 因為所有鹹的食物都是在下盤。我個人比較喜歡下午茶裏的肉燥酥盒和墨汁干貝吐司。調味還可以,用料豐富。

下午茶很快便來了,賣相好的很,忍不住就拍了很多照片

K11 這間 Teawood Deluxe 是和陀飛輪品牌MEMORIGIN 合作聯乘的餐廳,主打高級台式西餐~入面氣氛舒服,佈滿以時間為主題的裝飾擺設,連天花也是一個華麗的時鐘造型 🕰 這裡的Dinner Set 有很多款式選擇,台灣菜和西餐都一應俱全,看起來很吸引這客是燒加拿大帶骨豬鞍排·蓮霧·蘋果蓉,豬鞍排烙印著漂亮的烤紋,散發著濃郁的肉香味,令人食指大動哩厚切的豬鞍排裡面仍是粉嫩的,肉汁鮮甜毫無油膩感,肉質緊實但不失軟嫩的口感,越嚼越甘香~可以加點蘋果蓉伴來吃,味道更加清新。配撘的蓮霧和蘋果一樣清甜多汁,頗有新意的組合另一個主菜是香煎盲鰽魚西班牙橡果豬肉燥珍珠麵,魚皮煎得金黃香脆十分惹味,魚肉也很嫩滑Fregula一粒一粒圓滾滾的非常飽滿,煨煮的過程中吸滿了湯汁,嚼感軟中帶Q,味道酸酸甜甜的很是開胃作為升級版的茶木沒想到這裡連 cocktails 都有,翻開餐牌令人驚喜十足!點了一杯時間裝置 The Time Machine 和 TW 鐘錶大師 TW Gunner,名字都甚有玩味。時間裝置是白酒、青檸汁、梳打並加了一些水果,集檸檬、柚子、青檸、香橙和火龍果於一杯,色彩繽紛之餘

時間裝置是白酒、青檸汁、梳打並加了一些水果,集檸檬、柚子、青檸、香橙和火龍果於一杯,色彩繽紛之餘還很清新消暑

TW 鐘錶大師是台灣啤酒加珍珠奶蓋,味道有像奶油啤酒的感覺,超有創意的!先嚐到豐厚綿密又帶咸香的奶蓋,緊接而來的的是冰涼爽口的啤酒,喝起來非常順口

壓軸就是今晚的重點 MTW 黑糖珍珠舒芙蕾班㦸配抹茶冰淇淋!份量驚人,首先賣相已經是完美得令人感動不已~~上面還有一片片閃亮的金箔作點綴,奢華感 UP✨

胖胖的舒芙蕾班㦸裡面是輕盈柔滑的奶油,班㦸綿密又膨鬆,如雲朵般的口感,濃郁的蛋香味道非常突出,一試愛上

切開班㦸中間還藏了粒粒珍珠,清甜Q彈的黑糖珍珠配合咸香的芝士奶蓋味道相當有層次,互相配合令味道更加相得益彰,每一口都是幸福的滋味♥️ 這個真的是必點!
  • 燒加拿大帶骨豬鞍排‧蓮霧‧蘋果蓉
  • MTW黑糖珍珠舒芙蕾班戟
  • 香煎盲鰽魚西班牙橡果豬肉燥珍珠麵
  • 時間裝置
2019-05-29 117 浏览
「茶木」相信大家對這家連鎖店都不陌生,但這家糅合台灣菜和西餐廳元素的「TeaWood Deluxe」應該感覺到很新奇。餐廳位於尖沙咀K11的高級台式西餐,內裡裝修風格古典優雅,有別於「茶木」的風格,將陀飛輪元素的鐘錶齒輪、羅馬數字融入餐廳設計,貴氣十足,由裝修到食物都有新鮮感。12小時慢煮牛肋骨台式手作麵Deluxe版本的牛肉麵湯底毫不馬虎,牛肉湯底好濃郁,鹹味適中無油膩感。麵條是新鮮台式手作刀削麵底,口感煙韌彈牙。牛肋骨慢煮烹調,慢煮令牛肉口感相當軟腍。肉味濃郁而有彈性,帶少少脂香但肥而不膩。份量都好多,非常足料。威士忌乾炒三杯雞 台式菜招牌之一,有別於傳統台式三杯雞,餐廳改用酒味更為濃烈既威士忌,酒味更突出。上菜時加上點火威士忌增添香味,吃起來散發淡淡酒香之餘又夠辣,也不會太嗆。三杯雞的雞肉用上雞翼,外脆內嫩,配上淡淡酒香夠惹味。氮氣人蔘烏龍茶 表面上的氮氣有如啤酒奶白色的泡沫,令口感更為細滑。人參烏龍茶味道甘甜生津,茶味偏濃。維也納的春天色彩繽紛的mocktail,賣相滿分,有如七色彩虹,味道有點像波子汽水,不錯。

12小時慢煮牛肋骨台式手作麵
麵條是新鮮台式手作刀削麵底,口感煙韌彈牙。

威士忌乾炒三杯雞
三杯雞的雞肉用上雞翼,外脆內嫩,配上淡淡酒香夠惹味。

2019-05-23
2019-05-29 95 浏览
—k-11行完街 返去尖東搭車成日經過雖然係茶木 但感覺好grand香煎盲鰽魚西班牙橡果豬肉燥珍珠麵($148)第一次食珍珠麵 原來都係意大利粉嘅成員只有幾毫米嘅size 都有口感 嗦哂肉燥汁 有d似肉醬意粉嘅味燒加拿大帶骨豬鞍排•蓮霧•蘋果蓉($208)唔會過於油膩有嚼性蘋果粒同蓮霧片 口感甜中帶酸 可喚醒一下味蕾黑糖珍珠舒芙蕾班戟•抹茶冰淇淋($92)份量頗大 班戟較厚實有蛋香中間都夾雜咗珍珠 旁邊嘅奶蓋都好味時間裝置($75)白酒 梳打水 各種生果混合而成清新易入口鐘錶大師($75)飲個陣要小心 可能會有泡沫噴湧而出面頭有層豐厚嘅奶蓋 之後就係啤酒溝薑汁汽水 底下仲有煙韌珍珠——————————TeaWood Deluxe尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B1樓B105-B106號舖

k-11行完街 返去尖東搭車成日經過
雖然係茶木 但感覺好grand
香煎盲鰽魚西班牙橡果豬肉燥珍珠麵($148)
第一次食珍珠麵 原來都係意大利粉嘅成員
只有幾毫米嘅size 都有口感
嗦哂肉燥汁 有d似肉醬意粉嘅味
燒加拿大帶骨豬鞍排•蓮霧•蘋果蓉($208)
唔會過於油膩有嚼性
蘋果粒同蓮霧片 口感甜中帶酸
可喚醒一下味蕾
黑糖珍珠舒芙蕾班戟•抹茶冰淇淋($92)
份量頗大 班戟較厚實有蛋香
中間都夾雜咗珍珠 旁邊嘅奶蓋都好味
時間裝置($75)
白酒 梳打水 各種生果混合而成
清新易入口
鐘錶大師($75)
飲個陣要小心 可能會有泡沫噴湧而出
面頭有層豐厚嘅奶蓋
之後就係啤酒溝薑汁汽水 底下仲有煙韌珍珠
——————————
TeaWood Deluxe
2019-05-28
話說茶木就食得多,在K11新開既豪華版茶木,即是茶木Deluxe就真係第一次食。🍬🍬今次衝著放在門口既靚仔代言人牌而來,成日經過見到個代言人同個班戥都一樣咁吸引,想試好耐。一於就趁今晚晚餐食得唔算飽,再走下場,走入去茶木deluxe一心試下個黑糖珍珠舒芙蕾班戟,配上抹茶冰淇淋, 另外叫左杯特飲—騷姜粉。初初怕只係入去食個甜品會遭受白眼,但waiter服務態度都很好,仲提我因爲個舒芙蕾是即叫即做,所以要等耐d....好彩最後都唔駛等好耐就有得食嘞!講番個舒芙蕾班㦸先,一上枱見到真身,叫左一聲....原來係超大碟架!表面淋上芝士奶蓋,再加上黑糖漿及煙韌的珍珠,內裡滿載細滑既吉士忌廉....真心覺得..好..好..味呀,果然無令我失望啊~~食完甜品飲番杯特飲,真心大滿足,一定有下次,哈哈!

食完甜品飲番杯特飲,真心大滿足,一定有下次,哈哈!
2019-05-28 295 浏览
茶木這間台式休閒茶餐室分店好多,遍佈港九各地區,經常也會去吃下午茶,但這家在尖沙咀K11的Teawood Deluxe 就第一次光顧!餐廳裝修整潔明亮,以鐘表齒輪作特式,風格獨特,連餐牌封面也很具心思!明顯走高檔路線!我兩人入座後點先點了兩杯特飲、一杯是桑格利亞、一杯是羽化成蝶。桑格利亞橘紅的顏色,內有士多啤梨、青檸、大片檸檬,薄荷葉等,味道帶酸甜醒胃!羽化成蝶、鮮豔的湖水藍色,一杯似沙冰的特飲,菠蘿汁,椰子奶,混和一起還有一些好像蒟蒻的小粒,冰凉口味!主菜就點了一個燒鰻魚燥肉義大利燉飯,及一個法式油封鴨腿漢堡配馬鈴薯條!鰻魚飯用正義大利米,顆粒分明有咬口但不會硬,飯粒吸收了鰻魚汁和肉燥混和的味道,十分可口,燒鰻魚肉質甘飴香滑,加上燒醬汁和幾片紫菜配搭得宜,增添食味!法式油封鴨腿漢堡,好大件的漢堡飽,內𥚃的去骨鴨肉,有咸香的味道,配菜的火箭菜沙律,又有中和剛才油封鴨腿的咸味的作用!別是一番滋味!跟餐上的厚切馬鈴薯條,帶有蜜糖般甜味,醮點茄汁也是很好吃!餐後甜點了一個士多啤梨疏芙里班戟外觀十分精美,士多啤梨果肉上面還有幾片金泊,感覺名貴而且製作用心!這班戟甜度剛好,忌廉和鮮士多啤梨不論顏

跟餐上的厚切馬鈴薯條,帶有蜜糖般甜味,醮點茄汁也是很好吃!

餐後甜點了一個士多啤梨疏芙里班戟

這班戟甜度剛好,忌廉和鮮士多啤梨不論顏色配搭,食味口感,令人有溫暖幸福的感覺!
從環境、服務、食物水準、都令人感到十分滿意的一頓飯!

2019-05-27