2024-10-09 411 浏览
結婚周年當然要好好慶祝一下,可惜正日當日不是星期六日,所以便決定提前慶祝,但正日當然也絕不能馬虎;選擇了Son姐的Telicious,因對這裹的食物有信心。🤗因平日夜晚,時間比較緊迫,所以事先已和餐廳訂好食物,出發前便可立即通知餐廳預備,也可減少不必要的等待時間。⌛️第一味是即叫即燒的「第一刀叉燒」,肉質鮮嫩肥美,加上香甜的蜜糖汁,真是送飯能手,而旁邊清甜爽脆的青瓜片,更是另一亮點!😋大大煲的「腐乳烤雞脆卜卜飯焦底」,內有半隻粟米雞(據說是因雞隻吃玉米飼料而命名);雞皮金黃香脆,肉質鮮嫩味濃,脂肪含量偏低,但成本相對較高;底層帶有脆卜卜飯焦,飯中加檸檬葉同蒜頭,蒜頭仲要係用腐乳煮到軟腍入味,而加咗檸檬葉除咗令個飯清香醒神之外;同腐乳仲係perfect match㖭,加上飯粒吸收了雞油的精華,香脆又惹味;但食落始終較硬及乾身,如可加配一碗上湯變身為泡飯,相信會更加吸引。🤔甜品要了中式熱紅棗桃膠及西式的香橙蛋糕,味道香甜又滋味!加多杯熱咖啡,消膩又滿足。☕️最後多謝思經理特別寫上的祝福標語,無言感激!🙏🏻Telicious地址: 尖沙咀山林道34-36號地舖電話: 9671331

最後多謝思經理特別寫上的祝福標語,無言感激!🙏🏻

電話: 9671331
  • 熱紅棗桃膠
  • 香橙蛋糕
  • 熱咖啡
2024-06-01 1165 浏览
上星期參與了Son姐的生日晚宴,是次的餐點更是由Ricky 張錦祥親自發辦,當晚除了Son姐的粉絲外;她的好友們亦有出席;場面熱鬧、氣氛高漲!開席前的小吃,非常之對老婆的口味,吃完一兜、再來一兜。首先上場的「凍聖子」甜、鮮、嫩,配上壽司豉油及Wasabi;更能將鮮味突顯;隔鄰的「𣏌子螺頭」則是截然不同的風味,煙靭有𡁻頭,富酒香,除𣏌子外還有桂圓肉,美味兼養生。主角新鮮是基本,這「蒜片蝦」所用的油也不容忽視,這裡使用的橄欖油就非常之優質,果香混和了點點草香;很是清鮮,蒜片也是炸至剛好,油溫及時間控制得宜,金金黃黃,將外脆內軟的麵包黏上橄欖油及蒜片同吃,立時變出另一重美味來。冬陰青口~以冬陰作湯底,集酸香鮮辣於一身,青口幾乎隻隻揀手;非常鮮嫩,老婆更差不多把湯汁全部吃光。這個龍蝦湯不是一般的好喝,原來額外添加了紅蝦,令鮮味更推高上一個層次!卡邦尼長通粉~賣相已先聲奪人,味道同樣不得之了,入口Creamy 香滑,每條通粉都沾滿了芝士和蛋汁,煙肉及芝士片焗得香脆,通粉火喉控制得宜;不過腍也不過硬,只嫌份量唔多夠啫🤭這燒雞皮脆的程度跟炸子雞相若,肉質滑嫩,以紹興酒及魚露作調味,滲出淡淡芳醇的酒香
開席前的小吃,非常之對老婆的口味,吃完一兜、再來一兜。
冬陰青口~
卡邦尼長通粉~
這燒雞皮脆的程度跟炸子雞相若,肉質滑嫩,以紹興酒及魚露作調味,滲出淡淡芳醇的酒香及鹹香,滋味!
甜品係荷蘭鐵鍋鬆餅(Dutch baby),鬆餅底層焗得金黃酥脆,內裡鬆軟綿密;餅面加上糖粉、奶油,再搭配新鮮的水果、薄荷葉,甜滑中帶水果鮮甜,看似很大份的size,其實很容易便吃光光了。
最後的壓軸當然是「son 姐切生日蛋糕」啦,Telicious的signature甜品之一,這個巨型版的Soufflé Cheesecake配新鮮士多啤梨及藍莓,美味毋庸置疑。
再次祝Son姐生日快樂、青春常駐,身體健康!🎉🎉🎉

2024-05-23
2024-11-14 0 浏览
真係無得輸,個鮮豬肉燒出嚟嘅义燒甜度有層次,店主話用3種糖自家製的,肉質咬口也剛剛好,唔會死淋,旁邊跟青瓜一齊食好夾,略嫌切得有點薄可以切厚些少,anyway堅好味必點!真係咁大個女食過最最最好食嘅义燒,沒有之一,大力推介!梅菜扣肉同蝦粉絲煲都好食,不過個人都係覺得义燒最出色!甜品都有驚喜,栗子tiramisu 好食,用新鮮栗子唔係鑵頭肉,拿破崙好鬆脆,一睇就知好食同新鮮,唔會好甜,quota 用呢度先覺得抵,一定會再嚟食多幾次。整體食物分量足,下次都係要幾個朋友一齊來先可以食多幾樣。
梅菜扣肉同蝦粉絲煲都好食,不過個人都係覺得义燒最出色!
整體食物分量足,下次都係要幾個朋友一齊來先可以食多幾樣。
  • 义燒
  • 拿破崙
2024-10-28 160 浏览
十月之星又係時候去慶祝下。 3位姊妹冇意見之下,我再次光顧Telicous.今日晚餐中西合壁, 味道仍然保持水準之餘,朋友們都讚好👍前菜:冬陰公螺肉, 冬陰公味濃,配螺肉好惹味。餐廳仲幫我地挑埋肉出嚟,唔駛食到咁輪盡,好貼心。跟著再嚟牛油果袖子大蝦沙律,清新。主菜:有威靈頓牛,好有牛味之餘,外面層皮好整得好香呀。腐乳燒雞, 唔係好覺有腐乳味,不過雞肉嫩滑,下面層飯焦仲好香好好味。龍蝦意粉, 餐廳整既意粉,一向彈牙有咬口,真係食到停唔到口。因為3位朋友生日,一於每人一甜品。豆腐芝士蛋糕,芒果拿破崙,栗子Tirumisu,個人勁鍾意tirumisu, 真係好正,唔會死甜。拿破崙都好鬆脆😋
今日晚餐中西合壁, 味道仍然保持水準之餘,朋友們都讚好👍
前菜:
跟著再嚟牛油果袖子大蝦沙律,清新。

主菜:
有威靈頓牛,好有牛味之餘,外面層皮好整得好香呀。

因為3位朋友生日,一於每人一甜品

2024-10-28
2024-07-15 806 浏览
#尖沙咀 環境舒適浪漫 Dinner set 滿足感💯北海道帶子⭐️⭐️龍蝦尾龍蝦湯⭐️⭐️⭐️⭐️大蝦海膽味噌意粉⭐️⭐️香煎酸菜比目魚配萵筍絲⭐️⭐️⭐️一百日穀飼黑安格斯牛柳⭐️⭐️香橙蛋糕⭐️⭐️⭐️⭐️胡蘿蔔蛋糕⭐️⭐️很適合閨蜜聚會,情侶約會💕店員每道菜式都會介紹非常貼心Telicious📍尖沙咀山林道34號 34 HillwoodRd TST#Telicious #hkfoodiesbite #foodblogger #topcitybiteshk #topfoodnews #topfoodstagrams #igable #hkfoodstagram #hkfoodiesbite #hkfoodguide #hkig #hongkongcafe #hkfoodie #hkfoodstagram #hkgirl #食好西 #打卡 #尖沙咀美食 #山林道 #週末好去處
#尖沙咀 環境舒適浪漫 Dinner set 滿足感💯
北海道帶子⭐️⭐️
龍蝦尾龍蝦湯⭐️⭐️⭐️⭐️
大蝦海膽味噌意粉⭐️⭐️
香煎酸菜比目魚配萵筍絲⭐️⭐️⭐️
一百日穀飼黑安格斯牛柳⭐️⭐️
香橙蛋糕⭐️⭐️⭐️⭐️
胡蘿蔔蛋糕⭐️⭐️

很適合閨蜜聚會,情侶約會💕店員每道菜式都會介紹非常貼心

📍尖沙咀山林道34號 34 HillwoodRd TST

2024-07-08
尖沙咀山林道一間相當有誠意、有水準既fusion菜餐廳—Telicious,餐廳提供各類型新穎菜式,西式、粵式、四川,日式等一應俱全,可以一次過滿足唔同人既口味😋 特別推介,威靈頓第一刀豬,肉質結實且彈牙,配上外層酥脆酥皮,令口感更有層次!主食方面,中西合璧口水雞意粉,以自家製辣椒油調製成麻辣口水雞醬汁,再配上炒意粉,香辣惹味;海南雞飯,雞油飯選用米味重又飽滿既金鳳米煮,吸收了香茅、南薑及雞油等香味;紅燒牛筋、牛腩麵,麵身爽滑有咬口,湯汁香濃而唔會太鹹,每道菜式都有出色之處😋 另外,客人更可以購買餐廳本地所出產嘅秘製辣椒油,返屋企享用~ 整體而言,係一間高質多國料理餐廳💫
2024-04-14 969 浏览
樓面個姐姐咁耐無見,佢都仲記得我,呢個樓面真係唔簡單我本來叫左兩樣野,佢會建議我食邊樣先,咁既服務真係好難有了。而且佢地好肯聽客人意見,我都唔客氣講左兩句,好開心就食完呢餐Lunch了。👍
2024-04-14
厚切豬扒日式咖喱飯
厚切豬扒日式咖喱飯
日式炸雞
  • 日式豬扒飯
2024-03-07 804 浏览
一個充滿驚喜嘅Fine dining之旅仲有老闆講解菜式背後對選料同製作嘅心思同追求呢個價錢可以食到咁嘅質素真係大滿足期待下次嘅新menu/secret menu 五花肉燒到剛剛好手切獨子蒜片清新解膩有機菜就咁食都好清甜拳頭飯口感豐富少少辣剛剛好足料雞湯啖啖都係骨膠原掉咗煲湯嘅雞,後加嘅雞嫩滑香甜雲吞同配料都吸足湯🤤🤤🤤韓式牛肋香甜鬆化個汁超正但個胃已經無位再送多啲飯喇🙈🙈🙈飲品同甜品繼續wow到我哋少量製作嘅Earl Grey係從未嚐過嘅香幾大嘅牌子都比不上新鮮嘅茶愛茶之人必試
一個充滿驚喜嘅Fine dining之旅

有機菜就咁食都好清甜

拳頭飯口感豐富
少少辣剛剛好

足料雞湯啖啖都係骨膠原
掉咗煲湯嘅雞,後加嘅雞嫩滑香甜
雲吞同配料都吸足湯🤤🤤🤤

係從未嚐過嘅香
幾大嘅牌子都比不上新鮮嘅茶
愛茶之人必試
2024-03-06 1339 浏览
老婆生日,梗係要食好啲;選址這裏,因貪佢食材不含人造色素、味精、白糖等,製作認真、材料新鮮又好味!當然最緊要有美麗動人的Son姐接待啦,自然吃得滿意又順心!值得強烈推薦。🤗說回主題,本想叫三款主菜,但Son姐又怕我們太多,之後選了其中兩款,另加一碟前菜(韓式菠菜)。燒五花腩~用鮮嫩爽脆的娃娃菜,包裹着香脆富嚼勁的燒五花腩,配上切到非常薄的獨子蒜片及帶微甜的麵豉醬;娃娃菜有效吸收了五花腩多餘的油脂,食落更感清爽唔油膩;薄切蒜片及麵豉醬,也令層次及滋味加倍,不消一會,便吃個碟底朝天,好味道。魚湯酸菜魚~採用新鮮的法國野生海鱸魚,入口鮮甜嫩滑,帶有少許麻香口感,更特顯魚肉的鮮味;配上帶荔枝香微甜的白酒,真是最佳拍檔!😋多謝Son姐送的生日蛋糕(Mixed Berries Charlotte Cake),採用不同的莓子製作而成,配上少許蜂蜜,不但美味,食落更加健康又幸福!😍#生日飯局 #魚湯酸菜魚#加薯粉 #燒五花腩 #韓式菠菜 #HouseWhite #Financier#HotAmericano #生日蛋糕雜莓 #MixedBerriesCharlotteCake#Telicious地址:

燒五花腩~

2024-03-05
  • 燒五花腩
  • 魚湯酸菜魚
2024-03-03 589 浏览
平時都會同朋友出去飲飲食食,好食既貴,平既就好普通呢間餐廳由餐單到服務到配酒都非常出色,除左Menu既野食,佢地都會根據口味推介off menu野食,埋單個下更有驚喜性價比點解會咁高既感覺希望能夠成日去食😋叉燒就最考廚師功夫,第一刀既叉燒口感爽脆又冇好肥膩既感覺,配白飯十分出色韓式豬手配上蒜片令成個味道有十足既提升,配合埋生菜中和味道,十分配合腌篤鮮雞湯作為off menu菜式,原來需要用兩日兩夜去處理,加上咸肉係自家製造,唔會死咸死咸咁,好飲到想飲多幾碗👍🏻
平時都會同朋友出去飲飲食食,好食既貴,平既就好普通

希望能夠成日去食😋

2024-02-29
  • 第一刀叉燒
  • 韓式豬手
  • 腌篤鮮雞湯
2023-12-16 857 浏览
好耐冇寫食評 ,因為唔係全部餐廳值得用時間去評分😂😂今次係第一次去食呢間餐廳原因只係因為老闆娘。 睇過佢教煮嘢食既片 覺得好似好勁第一次同老闆娘既見面係因為幾年前參加比賽,佢係評判之一,對佢留下好深既印象。餐廳環境 - 枱同枱之間都唔算好近 環境清靜餐廳服務- 服務生都好好,經理對食物了解,會講解每一道菜 再推薦俾我哋 餐廳食物 -總括而言係高質素,物有所值餐廳飲品 -好可惜今次冇試飲品,回想試吓紅酒同埋茶餐廳甜品- 偷聽到係餐廳自己做,但都食得飽同少少趕時間,所以冇試到餐廳外圍- 餐廳旁邊有一條巷,牆上面嘅畫人手畫 好靚好特別總括下次會想去試埋lunch 又想試吓喺條巷度happy hour一定會再去 😃最後同老闆娘傾左一陣,原來餐廳係Pet & kids friendly. 多謝佢開咗一間有心嘅餐廳❤️
好耐冇寫食評 ,因為唔係全部餐廳值得用時間去評分😂😂

今次係第一次去食呢間餐廳
原因只係因為老闆娘。
睇過佢教煮嘢食既片 覺得好似好勁

餐廳環境 - 枱同枱之間都唔算好近 環境清靜
餐廳食物 -總括而言係高質素,物有所值
餐廳飲品 -好可惜今次冇試飲品,回想試吓紅酒同埋茶
餐廳外圍- 餐廳旁邊有一條巷,牆上面嘅畫人手畫 好靚好特別

總括

第一刀叉燒
醃篤鮮雲吞雞
豬油撈飯
2023-07-07 1251 浏览
Dinner for 2. Some set dinners to choose from. Decided to order a la carte. Lots of spicy items; mostly Asian dishes. At the suggestion of friendly server, here’s what we had. Hainan Chicken with chicken oil rice. Server insisted we tried their homemade sauce- too bad as i couldn’t take spicy. Tiger Prawns & Red Prawns in Black Pepper Butter SauceVegetables in Soup and Dried PrawnsMany tempting choices for Dessert. Friendly server recommended their seasonal lychee parfait, adding that all the I
Dinner for 2.

Friendly server recommended their seasonal lychee parfait, adding that all the IceCream is made in-house (pointing to the IceCream machine) but we preferred the brownie one. Really wanted to try the soufflé cheesecake as well.

In summary: delicious home cooking. Cant wait to return for more desserts.
2023-03-26 2455 浏览
老婆是「Son姐」的fans,早前得知她將會在尖沙咀開餐廳,且剛巧在老婆生日前試業,慶祝地點當然就不作他想了。因屬試業階段,所有用餐時段均需預約。Tasting Set包前菜三小碟、小吃、主菜及甜品,每位HKD488 另加一服務費。用餐前先品嚐以餐廳名字命名的Telicious Blend Tea,茶味芬芳;帶桃香及玫瑰花香,原來是嚴選的自家併配紅茶,只此一家。前菜三小碟分別是:溏心麻藥蛋 - 深橙色半凝固的蛋黃黏糯,蛋味香濃微辛帶麻,滋味在口中迴盪!醉野生螺頭 - 索滿酒香、爽而不韌,加入杞子及圓肉一同浸泡,啖啖鮮甜。涼拌白木耳 - 滑而爽脆,味道介乎黃芥辣與青芥辣之間,一問之下,原來用的是芥籽油,微微刺鼻卻不過嗆,溫和的刺激令人吃得更愉快!小吃是咖哩魚蛋魷魚鬚,成功復刻了兒時的味道,咖喱非常香濃,辣度適中,滲滿醬汁的魚蛋和魷魚的惹味程度可想而知,如有粉麵作伴就更加完美啦。主菜有三款選擇,包括:越式茄汁牛肋條跟飯、韓式豬手跟拳頭飯 及 海南雞飯。韓式豬手跟拳頭飯~嚴選優質西班牙黑毛豬,肉質柔嫩、肥而不膩;而拳頭飯就更精彩,以白飯、紫菜、吞拿魚、白芝麻,再混合麻油及魚油等製作而成,比平
因屬試業階段,所有用餐時段均需預約。
前菜三小碟分別是:
韓式豬手跟拳頭飯~
嚴選優質西班牙黑毛豬,肉質柔嫩、肥而不膩;而拳頭飯就更精彩,以白飯、紫菜、吞拿魚、白芝麻,再混合麻油及魚油等製作而成,比平常吃的飯團更加細緻甘香!
怎麼以娃娃菜代替生菜?乍見時也著實有此疑問,試過便知蹺妙之處,原來此菜來自韓國,特別細嫩爽脆;一點也不韌,而且非常清甜,將蘸了韓式辣醬及蒜片的黑毛豬跟此菜同吃,果然勝過慣常的吃法!
海南雞飯~
用的是新鮮三黃雞,難怪肉質如斯嫩滑帶油香;泰國絲苗米粒粒分明有嚼勁,炒過後再煮,加入不同香料,食落更帶陣陣椰香,三色醬分別是青檸蒜頭魚露、醬漬蘿蔔及黑醬油,可配個人喜好而添加。
Soufflé Cheesecake~
無負疏乎厘之名,質感輕滑,甜而不膩,帶濃濃芝士香,卻一點也不漏,引得我一口接著一口的吃!
Classic Brownie~
其實很少食Brownie,吃過的總是太甜太硬,跟好吃沾不上邊。但老婆説這裡的就是不一樣,那就要試試到底有何過人之處了。入口首先是非常純粹的黑朱古力香,味道濃而不過甜,質地紮實卻不過硬;鬆軟度剛好,果然與別不同!
食物有水準,用料上乘,如可免開瓶費,相信幾值得攪番次酒局!🤔
地址: 尖沙咀山林道34-36號地下
  • 海南雞飯
  • Soufflé Cheesecake
  • Classic Brownie
2023-03-24 1679 浏览
今日有朋友係國內嚟香港,叫我帶佢去食野,第一時間就諗起Telicious。 原本想食佢地既水煮魚(聽聞個辣有少少特別秘方㗎,下次一定要試下) 不過呢排食辣食多左要俾個胃抖抖,所以選左西餐推介。前菜帶子牛油果沙律酸酸地好開胃,跟著南瓜栗米湯放低已經聞到好香濃味道,真係好好味。店主既兒子話話呢個係媽咪成日會煮俾佢兩姊弟食,好幸福呢😊之後當然是主菜啦,虎蝦意粉又係嚟到都聞到香噴噴,食落夠新鮮彈牙👍最後當然唔少得甜品。呢餐大滿足,真係飽到頂住個肚出門口😄我既餐廳名單又多一個選項啦😊

我既餐廳名單又多一個選項啦😊
牛油果帶子沙律
南瓜栗米湯
虎蝦意粉
牛油果帶子沙律
南瓜栗米湯
虎蝦意粉
2023-03-11 1783 浏览
大家認識Son姐可能因為她是職場女王。這幾年Son 姐進軍飲食業,睇過她煑食節目的朋友都應該知道她的厲害,亦會非常想試她曾經示範過的菜式。食過Son 姐的芋頭糕及甜品的朋友就應該更加知道她的功力。Son 姐及大小T籌備多時的 Telicious 餐廳終於開張,作為她的 fan當然立刻要去拜 Son。Son姐做事一向有要求。可以想像,一個無論對人對己都有要求的人的出品一定不會差。Telicious 在3月期間屬Soft opening,dinner tasting set 包括兩個appetizers ,當中我最喜歡的是涼拌白木耳及口水雞。白木耳跟wasabi很夾,口水雞的調味非常出色,拍青瓜也很爽脆。Main course 我選了酸菜魚,如果睇過Son姐的節目都應該知道無論水煮魚及酸菜魚都是她的拿手菜。今次Son姐選用法國 sea bass ,比較少骨之餘亦很滑。至於配菜有絲瓜及白木耳。這道菜無論魚及配菜的份量都很足。酸菜魚汁的調味恰到好處,完全沒有過酸,配白飯绝對一流。想吃少辣或特辣都可以先同staff 講,好讓他們在煮的時候適當地 adjust。Desserts 方面,Son 姐的

Desserts 方面,Son 姐的桃膠出名濃及足料,喜歡滋潤及養生的朋友一定要試。如果想食西式 desserts,也可試Son姐的cake,用料非常講究,我覺得無論brownies同cream cake 都好正。

最後想向大家推介 Telicious tea,有果及花香之餘,但不會過火,非常清新順口,配 cake 一流。

Son 姐很多時都會在餐廳坐鎮,有時也會出來跟大家聊下天,餐廳氣氛一流。

口水雞

酸菜魚