Thai Fire

2024-09-21 432 浏览
Thai Fire (觀塘)觀塘開源道71號王子大廈9樓A號舖book 了去觀塘做facial , 打完機敷完mask 都成1點啦,在附近搵食先回家。泰國菜幾合我胃口,酸甜辣味道濃,當夏天沒胃口,調味重的食物確是能令人增加食慾。泰式鳳爪酸酸辣辣開胃,灑了炸蒜碎更香炸物拼盤有蝦餅,魚餅,咖哩角同雞翼,本人愛富香茅味的雞翼!青咖哩牛腩配薄餅,個汁好香!牛腩有咬口熱情果+香茅$108 大大jar 甜甜的鮮辣。彩虹色千層糕好靚,打卡一流
Thai Fire (觀塘)
觀塘開源道71號王子大廈9樓A號舖

泰式鳳爪酸酸辣辣開胃,灑了炸蒜碎更香

炸物拼盤有蝦餅,魚餅,咖哩角同雞翼,本人愛富香茅味的雞翼!

青咖哩牛腩配薄餅,個汁好香!牛腩有咬口

熱情果+香茅$108 大大jar 甜甜的鮮辣。

彩虹色千層糕好靚,打卡一流
無諗過係觀塘食到咁好食既泰國菜. 一流水準好好食的泰國菜. 串燒好入味海南雞好好食, 好有雞味而且個椰子雞湯好多肉. 兩個人都食唔哂. 服務唔錯, 好多笑容而且好熱情個雞係最令我回味的. 泰式燒雞就係好食. 豬手見好多人都叫. 但我就無叫, 留待下一次先叫. 好有heart, 好有特色既餐廳個環境好靚每個環節都設計得好好. 之後都會再去食, 支持本地企業
無諗過係觀塘食到咁好食既泰國菜.
一流水準
好好食的泰國菜.
串燒好入味
海南雞好好食, 好有雞味
而且個椰子雞湯好多肉.
兩個人都食唔哂.
 服務唔錯,
好多笑容
而且好熱情
個雞係最令我回味的.
泰式燒雞就係好食.
豬手見好多人都叫. 但我就無叫, 留待下一次先叫.
好有heart, 好有特色既餐廳
個環境好靚
每個環節都設計得好好.
之後都會再去食, 支持本地企業
2024-09-04
庆祝纪念
生日
  • 燒雞
  • 豬手
2024-09-13 1067 浏览
我哋book咗間店一開門就去食,地方好大好闊落叫咗兩杯嘢飲,三款嘢食,一個甜品泰火特飲: 漸層顏色,有隻熊仔,飲落唔錯泰牛: 超大杯,又可以食沙冰,又可以飲泰奶,仲有隻牛牛泰式無骨鳳爪: 有少少辣,但辣得過癮唔想停酥炸粉絲肉碎春卷: 外脆內軟,加埋個汁酸酸甜甜豬頸肉炒金邊粉: 正常係有花生,只不過我哋走花生彩虹椰汁糕: 彩虹色好靚,再畫上伴碟
我哋book咗間店一開門就去食,地方好大好闊落

叫咗兩杯嘢飲,三款嘢食,一個甜品
泰火特飲

泰火特飲: 漸層顏色,有隻熊仔,飲落唔錯
泰牛

泰牛: 超大杯,又可以食沙冰,又可以飲泰奶,仲有隻牛牛
泰式無骨鳳爪

泰式無骨鳳爪: 有少少辣,但辣得過癮唔想停
酥炸粉絲肉碎春卷

酥炸粉絲肉碎春卷: 外脆內軟,加埋個汁酸酸甜甜
豬頸肉炒金邊粉

豬頸肉炒金邊粉: 正常係有花生,只不過我哋走花生
彩虹椰汁糕

彩虹椰汁糕: 彩虹色好靚,再畫上伴碟
2024-09-07
午餐
泰火特飲
泰牛
泰式無骨鳳爪
酥炸粉絲肉碎春卷
豬頸肉炒金邊粉
彩虹椰汁糕
今晚點了4個餸、1罐泰啤、1杯凍斑蘭咖啡。等了大約15-20分鐘,除了罐泰啤,仍沒有任何東西端上桌,於是找侍應姐姐催一催單。我們坐在水吧檯前面,見水吧哥哥攪部咖啡機攪到嘭唥嘭唥聲,攪咗好耐都攪唔掂咁。終於等到杯凍斑蘭咖啡,但完全飲不出任何斑蘭味,味道也太甜。終於有餸上檯。- 辣蝦醬炒通菜:一端上桌已經見到黑晒,完全唔熱。好多油,黑炆炆。盛惠$98+10%!😡(食到一半,真係忍唔著要幫碟菜影低張相!)- 香煎魚餅:正常(所以無拍照)等極兩碟主菜仲未嚟,但侍應姐姐竟然走嚟同我哋講Last Order,問仲有冇嘢加?兩碟主菜終於到。- 香煎盲鰽: 變咗炸盲鰽!😤啲魚肉又霉又鞋口,好難食!我哋問,係咪廚房攪錯咗?佢哋竟然解釋「香煎」係指半煎炸,不是全煎的。WHAT?😳呢條竟然不是煎的「香煎」霉魚,盛惠$218+10%!- 紅咖哩豬肉配薄餅: 薄餅只有兩塊咁大把!一大碗咖哩醬,配料沉晒底且少得可憐!只有5粒仔豬肉、幾粒荔枝肉及兩半粒車厘茄! 值$138+10%?(太憤怒,忘了拍照!)🤬Openrice訂檯有九折,九折後,埋單都仲要成$650!! 收咁嘅價錢,但食物質素真係好垃圾!😤無下次!無下次
今晚點了4個餸、1罐泰啤、1杯凍斑蘭咖啡。

終於有餸上檯。

(食到一半,真係忍唔著要幫碟菜影低張相!)

- 香煎魚餅:正常(所以無拍照)

兩碟主菜終於到。

- 香煎盲鰽: 變咗炸盲鰽!😤
啲魚肉又霉又鞋口,好難食!
呢條竟然不是煎的「香煎」霉魚,盛惠$218+10%!

收咁嘅價錢,但食物質素真係好垃圾!😤

無下次!無下次!無下次!😡😡😡

2024-09-07
2024-09-09 695 浏览
Thai Fire (觀塘)觀塘開源道71號王子大廈9樓A號舖食物推介:泰式醤香蹄膀 $388,青木瓜沙律 $88,泰火醤雞料炒飯 $118,香茅熱情 BIG BIG Jar $108,百香果沙冰 $58泰式醤香蹄膀:蹄膀的肉質非常柔嫩,經過長時間的慢燉,肉與脂肪的比例均衡,帶來了滿口的鮮美。蹄膀的外皮烹得非常入味,肥美多汁,夾著生菜之間,配上香菜和各種醬料,滋味得很!😄😄😄青木瓜沙律:青木瓜的口感脆嫩,切成細絲後更加清脆爽口,十分誘人。沙律中的青木瓜與新鮮的番茄和生菜相結合,每一口都能感受到青木瓜的清新和番茄的酸甜!👍👍👍泰火醤雞料炒飯:米飯粒粒分明,炒至金黃的顏色讓人食欲大開。米飯的口感柔軟而略帶嚼勁,與雞肉的鮮嫩形成了美妙的對比。雞肉經過精心調味,吸收了泰火醤的香氣,啖啖精華!😍😍😍香茅熱情 BIG BIG Jar:這款飲品的口感非常清新,香茅的香氣濃郁,帶有一絲草本的清香,讓人感到愉悅。每一口都能感受到香茅的獨特風味,搭配檸檬的酸甜,令人振奮!😋😋😋百香果沙冰:沙冰的口感細膩,質地輕盈而滑順,入口即溶。百香果的酸甜味道非常突出,既有果肉的甘甜,又帶有微微的酸味,清涼解渴!❤️❤️❤️
Thai Fire (觀塘)

觀塘開源道71號王子大廈9樓A號舖

2024-09-09 543 浏览
鄰近觀塘APM的王子大廈9樓《Thai Fire》,環境裝修及食物質素都好高質,餐廳主打泰國料理,燈光柔和以及播放着輕音樂,感覺好似去咗泰國做Spa咁~🔹大蝦柚子沙律伴無骨鳳爪無骨鳳爪酸辣開胃,粒粒柚子沙律口感清新。🔹海鮮冬陰功湯超多海鮮的冬陰功,有大蝦、青口、魷魚等,味道酸中帶點微辣,好啱我口味!🔹泰式醬香蹄膀我被餐廳門外那塊宣傳板寫的字句吸引,這道菜是新品,並且限量供應!上枱才知道原來是這麼大份的呢!豬手好腍好好味😋🔹泰綠斑蘭好少餐廳有斑斕味的飲品,而且賣相好靚,顏色好吸引,飲落去有甜甜的斑斕味道,我鍾意!🔹芒果沙冰又係好大杯,而且還有粒粒芒果,有驚喜!🔹彩虹椰汁糕椰汁糕煙煙韌韌,彩虹顏色絕對IGable!

🔹大蝦柚子沙律伴無骨鳳爪
無骨鳳爪酸辣開胃,粒粒柚子沙律口感清新。

🔹海鮮冬陰功湯

🔹泰式醬香蹄膀

🔹泰綠斑蘭
🔹芒果沙冰
又係好大杯,而且還有粒粒芒果,有驚喜!

🔹彩虹椰汁糕
椰汁糕煙煙韌韌,彩虹顏色絕對IGable!

• 海鮮冬陰功湯
2024-09-04 585 浏览
試咗一間喺觀塘商業大廈上面未到麻麻嘅泰國菜,好驚訝openrice竟然有超過170個笑面,究竟係我唔識食定係我唔好彩呢,呢間嘢嘅食物質素同埋味道都係麻麻地。佢嘅泰式炒金邊粉唔酸唔辣唔香,唯一好處係味道偏淡,唔鍾意食濃味嘅人應該會鍾意,仲有一樣好奇怪嘅就係豬頸肉泰式炒金邊粉竟然貴過蝦仁太識炒金邊粉。佢個泰式無骨海南雞仲衰,啲肉有少少梅嘅,雞肉冇味冇彈性,真係唔係好掂。唯一好食嘅係佢個甜品,泰式椰汁千層糕,唔係好甜。

唯一好食嘅係佢個甜品,泰式椰汁千層糕,唔係好甜。
2024-09-03 676 浏览
呢間在觀塘既泰式餐廳嘅食物真心唔錯,每一款菜都充滿咗獨特嘅味道同口感。店員服務都幾好,環境空間又夠闊落。首先,大蝦柚子沙律配泰式鳳爪,呢道菜色彩繽紛搭配清新的柚子,輕輕一咬就可以感受到酸酸甜甜嘅滋味,令人心情大好。而且,泰式鳳爪嘅口感微微酸辣,外脆內嫩,讓整體味道更加豐富再講講炸蝦餅,外層金黃酥脆,裡面嘅蝦肉鮮香多汁,每一啖都食到蝦肉嘅彈牙,配上特製嘅醬汁,nice泰式醬香豬手就更加令人驚喜,肉質柔軟,醬汁濃郁,帶有微微嘅甜味同香料味,咬落去口感滑溜,令人回味無窮。每一啖都好似喺嘴裡跳舞,再用生菜包住香葉等配料夾住食,唔錯芒果糯米飯同柑柑柚子蜜。芒果嘅香甜搭配柔滑嘅糯米,口感豐富,甜而不膩。而柑柑柚子蜜則帶來一絲清新,同時亦有微微嘅酸味

而柑柑柚子蜜則帶來一絲清新,同時亦有微微嘅酸味

2024-08-30 597 浏览
今次去咗間位於觀塘APM隔離既樓上泰國餐廳,試咗幾款佢哋嘅招牌菜。⭐️香蒜蝦餅:外脆內嫩,香蒜味道濃郁,蝦肉亦好新鮮,非常好味。⭐️椰子雞湯:係另一款必試嘅菜,湯底濃郁,椰香味十足,雞肉滑嫩,加上少少辣味,飲唔停口。⭐️辣蝦醬炒通菜:味道出奇地開胃,辣度適中,推介叫黎試試。⭐️陰公鮮菌烤考魚⭐️係一道非常有特色嘅菜,魚肉新鮮,外皮微焦,搭上陰公鮮菌嘅香味,十分入味。⭐️芒果沙冰:甜而不膩,芒果味濃郁,仲要大大杯。整體嚟講,呢間餐廳嘅泰國菜味道非常正宗,值得去食

⭐️辣蝦醬炒通菜:味道出奇地開胃,辣度適中,推介叫黎試試。

⭐️芒果沙冰:甜而不膩,芒果味濃郁,仲要大大杯。

整體嚟講,呢間餐廳嘅泰國菜味道非常正宗,值得去食
2024-08-28 490 浏览
從來未食過咁差嘅泰菜,味道非常極之差,完全不是泰菜味道,感覺中伏,不會再幫襯。食大蝦柚子沙律已經覺得難食,點之之後每道菜嘅味道都完全係難食到想走人。Order了柚子沙律,紅咖喱豬肉配薄餅,無骨雞例牌,加油飯,串燒豬牛雞各一串。大蝦柚子沙律 — 大蝦無味,柚子入口苦澀,入口即覺得中伏,從未食過咁差勁嘅柚子沙律。無骨雞 — 冇雞味,好嚡口,似隔夜。串燒 一 冇串燒沙嗲醬,得串燒汁,完全唔夾紅咖喱豬肉 一芡汁加豬肉,冇配料,從未食過咁難食。

無骨雞 — 冇雞味,好嚡口,似隔夜。
串燒 一 冇串燒沙嗲醬,得串燒汁,完全唔夾
紅咖喱豬肉 一芡汁加豬肉,冇配料,從未食過咁難食。
2024-08-28 567 浏览
同朋友gathering 去左食泰國餐廳~ 一入到門口,個氣氛就好舒服,佈置好正,混合少女粉紅色打卡cafe 同埋泰國元素,好有特色。餐廳好多唔同嘅泰國菜~ 我地叫左飲品斑蘭椰奶~ 靚靚嘅白色同綠色令杯飲品望落好好飲,飲落真係好特別,椰奶嘅香氣仲帶埋一啲清新嘅味道,同埋個質感都好綿密,每一口都好好飲!仲叫咗泰國火特飲~ 超級可愛嘅藍色熊仔冰塊坐左係飲品上!超級可愛!飲品係層次分明嘅藍色同埋粉紅色紅~溝埋之後就變咗靚靚嘅紫色啦我哋叫咗醬香蹄膀~ 個蹄膀好肥美,泰式做法燉到軟綿綿,仲有一啲咸香嘅醬汁,同一個拼盤上面仲有埋酸酸汁同埋酸辣汁,仲可以加埋辣椒同花生,配埋生菜同埋羅勒葉一齊食!真係非常惹味!朋友就點左青木瓜沙律,話想食啲清新嘅嘢~原來青木瓜嘅質感完全唔同於一般嘅青瓜,反而更爽脆一啲,加埋其他嘅材料同調味,整體口感好清新。另外,我們仲試咗另外一道泰火醬芥蘭苗,個芥蘭苗爽脆爽脆嘅,上面混合一啲微辣嘅泰式醬汁,簡直perfect!由於蹄膀份量好充足,所以我哋就叫菜配埋一齊食平衡油膩感~ 由於朋友生日,所以我哋叫左嘅彩虹甜品,彩甜品4件係七彩嘅斑斕椰汁糕!好睇又好食!打卡一流!

由於蹄膀份量好充足,所以我哋就叫菜配埋一齊食平衡油膩感~

2024-08-27 502 浏览
🐟陰公鮮菌烤魚份量好夠,鮮菌搭配烤魚,烤魚先炸過,魚皮脆脆地。冬陰功唔會太辣,偏酸,下面個火好猛,上咗枱個湯都仲滾嘅。🥗辣蝦醬炒通菜辣得嚟唔會過火,用嘅香料都唔錯,炒得幾香。🥥🐓大椰湯呢個椰香濃郁,湯底非常清甜,仲有陣陣奶味。入面都好多菇,雜菌,仲有雞。🍤🦐香蒜蝦餅炸得幾好脆卜卜,蒜香同蝦味都非常突出。🧸泰火特飲超級打卡able,上面隻熊仔勁可愛。🥭芒果沙冰芒果味好濃郁,沙冰質感滑溜,夏天解暑一流。

🐟陰公鮮菌烤魚

🥗辣蝦醬炒通菜
辣得嚟唔會過火,用嘅香料都唔錯,炒得幾香。

🥥🐓大椰湯

🍤🦐香蒜蝦餅
炸得幾好脆卜卜,蒜香同蝦味都非常突出。

🧸泰火特飲
超級打卡able,上面隻熊仔勁可愛。

🥭芒果沙冰
芒果味好濃郁,沙冰質感滑溜,夏天解暑一流。
2024-08-27 434 浏览
同朋友一齊嚟咗呢間樓上泰國🇹🇭餐廳食泰國菜🤣$88「泰式鳳爪」:鳳爪辣辣哋,咬落非常爽脆🤣$388「醬香蹄膀」:好大一隻豬手🐷🖐️,炆煮得好腍,一切落去就完全離骨😋,仲可以用生菜包住嚟食😋,又有不同味道嘅醬汁可以沾🤣$268「大冬陰」:好大兜嘅冬陰功湯🤣,有幾隻大頭蝦同埋好多菇菌,湯底非常濃郁,仲有個小火爐㷫住熱辣辣🤣$98「小芒果糯米飯」:芒果鮮甜,糯米飯煙靭,一齊食好夾😋$48「泰火特飲」:藍藍哋色係加咗蝶豆花,仲有隻好趣緻嘅小熊🤣$48「芒果椰奶」:有椰奶香味又有芒果香味😋;兩杯都夠晒凍冰冰,唔係好甜,幾清新🤣
同朋友一齊嚟咗呢間樓上泰國🇹🇭餐廳食泰國菜🤣
$88「泰式鳳爪」:鳳爪辣辣哋,咬落非常爽脆🤣
$98「小芒果糯米飯」:芒果鮮甜,糯米飯煙靭,一齊食好夾😋
2024-08-24 572 浏览
雖然硬件裝修ok,服務就一般, 餐牌好似好多嘢, 但係其實冇乜特別泰國 款式菜式, 無燒大蝦,無乜海鮮, 拼盤炸雞翼 炸到乾曬,吾好食, 蝦餅冇乜蝦味 ,串燒啲肉完全冇肉汁,調味汁都無乜味, 豬頸肉沙律啲菜仲多個豬頸肉好多, 食完啲嘢好口渴 ,服務員 西面多, 叫咗三次斟水 ,都冇人嚟斟, 跟住就行過嚟執嘢清枱話夠鐘90分鐘, 仲未食完哂已經出手清枱, 跟住就畀張單你埋單話有人book咗枱等緊, 但係門口一個人都無, 最後都冇斟水。 以一個 晚餐 咁嘅服務咁嘅價錢 完全唔值得再嚟。
2024-08-21 555 浏览
朋友約左我地係觀塘區佢飯堂Thai Fire 晚餐。餐廳播着優雅純音樂,環境係舒適高雅嘅泰式及西式風格。大椰湯($238):用咗大量雜菌,鮮雞,香茅,南薑,蕃茄,金不換去烹調。味道濃郁。酥脆鴛鴦卷($198):係豬肉卷同蝦肉卷。豬肉卷彈牙。蝦肉卷好香蝦味。醬香蹄膀($388):好大隻嘅一隻豬大腿!仲有生菜,炸蒜,辣椒碎,泰式醬汁可以包住食。蹄膀下面嘅沙律菜都好新鮮,又可以中和返肉類嘅油膩感。小芒飯($98):芒果香甜啖啖肉。糯米飯軟熟。水果茶($98):夏日炎炎,飲冰凍嘅水果茶又開胃又消暑。

朋友約左我地係觀塘區佢飯堂Thai Fire 晚餐。

餐廳播着優雅純音樂,環境係舒適高雅嘅泰式及西式風格。

小芒飯($98):芒果香甜啖啖肉。糯米飯軟熟。

水果茶($98):夏日炎炎,飲冰凍嘅水果茶又開胃又消暑。