Thai Fire

2024-10-14 954 浏览
行入店舖時、見到裝修清淡優雅、燈光令人舒服坐低後先嚟一壺蜂蜜香茅茶、香茅茶香濃加上蜂蜜、甜甜地、非常好飲、另外叫咗個青檸咸柑桔蜜、惹味開胃、 跟著我哋嗌咗三個菜分別是一客冬陰鮮菌烤魚、一客豬頸肉炒金邊粉和一客薑汁炒芥蘭苗.冬陰鮮菌烤魚、 睇得出店主用心泡製、因為一般店鋪都會用烏頭或者鱸魚、但今次是用紅鮋、非常特別、紅鮋炸得香脆可口、配上冬陰功湯、一流、平常冬陰功湯都會用草菇、檸檬葉等等、不過這間店舖用上鮮菌、見到有雞髀菇和白精靈菇、菇香味鮮、正、冬陰功湯底調教得不太辣、 加上用火爐保熱保温、絕對唔會一邊食一邊凍、保持味道、非常好、 另外一個豬頸肉炒金邊粉、金邊粉炒得有鑊氣、豬頸肉有炭香、 味道幾好、另外一個薑汁炒芥蘭苗、薑汁夠味、唔錯.食飽飽之後、再嚟多個甜品、彩虹椰汁糕、上碟時見到椰汁糕就見到廚師的用心、食咗個甜品感覺很幸福
行入店舖時、見到裝修清淡優雅、燈光令人舒服

、另外一個薑汁炒芥蘭苗、薑汁夠味、唔錯.
2024-10-11 848 浏览
📍Thai Fire(觀塘)呢間泰國餐廳位置好方便,無論中午定夜晚好多人食,質素好唔錯,環境佈置好靚,坐得好舒適🫶🏻青木瓜沙律清新爽口的前菜🥗 搭配新鮮的蔬菜和特製的醬汁,味道酸辣,十分醒胃😋海鮮冬陰公酸辣濃郁的湯底搭配新鮮海鮮,每一啖都好惹味,仲加入咗大量香菇,很不錯!泰式醬香蹄膀必食!份量超級引嘅豬蹄,仲大過我嘅拳頭🤣🤣 經過精心燉煮,肉質鮮嫩,搭配香脆的蔬菜,及濃郁香辣醬汁,口感味道好豐富,食完絕對好飽😆👏泰火特飲(玫瑰蝶豆花梳打)以玫瑰蝶豆花為基底,色澤鮮豔,搭配梳打水 香甜清爽,好適合夏天飲😆蜂蜜香茅茶健康茶飲~香茅香氣四溢,好暖胃🥰 非常適合作為餐後的消濟飲品彩虹椰汁糕(4件)勁靚嘅甜品🥰 七彩顏色好吸引!口感軟腍彈牙,咬下椰香濃郁,為整餐劃上圓滿的句號~
📍Thai Fire(觀塘)

青木瓜沙律

海鮮冬陰公

泰式醬香蹄膀

泰火特飲(玫瑰蝶豆花梳打)

蜂蜜香茅茶

彩虹椰汁糕(4件)
2024-10-10 686 浏览
想要揾個好地方 又可以party 又可以坐耐啲朋友介紹thai fire去到坐滿哂人就知食物都ok而且唔逼 地方比較大本來都無咩expectation. 但係都幾surprise.出品好靚 好美 講究光鮮亮麗講究打咭其實真係要來睇下每一個餸都好特別美味無諗過 觀塘珍珠的餐廳侍應都好比力不停倒水好努力款待坐到傾到 晚上 10點幾好又飽又好食唔錯既選擇會再來朋友生日 仲寫埋字上去happy birthday to 阿恩好warm好有心
想要揾個好地方 又可以party 又可以坐耐啲

庆祝纪念
生日
  • 彩虹椰汁糕
2024-10-07 653 浏览
平日夜晚八點幾 walk in都有八成滿紅咖喱牛配薄餅 $138🥘紅咖喱大概譚仔小辣 牛比較多根 唔夠淋薄餅就幾酥香 🥖配啲紅咖喱食 都會中和到啲辣香蒜甜酸汁蝦肉餅 $128🍤有六嚿蝦肉餅成個蝦肉餅都彈牙 🦐不過蝦肉味唔係好夠 有酸甜汁同埋他他醬俾你去沾嚟食蝦油海鮮炒飯 $138 🍚炒飯唔算炒得乾身 都冇咩蝦油味唔知係咪落咗少少黃薑粉去炒 所以食落口有啲苦味啲海鮮唔算太新鮮有青口🐚魷魚🦑蝦🦐睇相見間餐廳就幾靚 但去到衛生就一般
平日夜晚八點幾 walk in都有八成滿

啲海鮮唔算太新鮮
有青口🐚魷魚🦑蝦🦐

睇相見間餐廳就幾靚 但去到衛生就一般

2024-10-06 861 浏览
從不寫食評😭但又貴又伏!好冇誠意嘅餐廳。除了柸熊仔特飲外,叫左4樣一般泰國餐廳 signature 食物!1.袖子沙律+冇骨鳳爪-沙律冇味,鳳爪冇味兼勁🌶️2.個通菜-老到食唔到3.豬頸肉+串燒-凍涼兼無調味,輸工人姐姐煮的宇宙咁遠4.個冬陰功-勁咸,唔熱,啲海鮮冇味!比較起家樂牌差好多條街,到最後埋單九百幾好嚇人,嚇到即刻睇單!夠胆死計多個串燒!講真最後七百幾食到性價比極低嘅野!只能嘆句又伏又揾笨😑
2024-10-05
觀塘🚇呢間樓上泰國菜館裝修簡約中帶出現代🇹🇭泰式風情,設計優雅座位寬敞,加上柔和嘅燈光💡,營造出一個舒適嘅用餐環境。呢度仲有好多唔同種類嘅🍹特色飲品,芒果椰奶好香甜,🥥椰奶味濃加上芒果🥭感覺好清新,泰牛沙冰係泰式奶茶沙冰🧊,冰涼透心,奶茶味道香濃,仲有可愛嘅🐮牛牛造型茶冰,打卡一流!大蝦柚子沙律🥗伴無骨鳳爪可以一次過食曬✌️兩種大熱泰式前菜,大蝦鮮甜🦐,柚子清香,無骨鳳爪爽脆,🤤酸甜開胃。呢度嘅海鮮冬陰功湯🍲湯底好濃郁,酸辣🌶️適中,海鮮新鮮🦐彈牙,入口時香茅味道撲鼻😊而來,十分之唔錯。泰式醬香蹄膀♨️煮得好軟腍入味,醬汁夠晒香濃,配上多款🇹🇭泰式香料、醬汁、🥒青瓜同埋生菜🥬一齊食肥美得嚟又唔會好膩🍖,味道十分豐富。彩虹🏳️‍🌈椰汁糕色彩繽紛,層次分明而且椰汁🥥味好香濃,咬落口感Q彈甜而不膩😋,係視覺與味覺嘅✌️雙重享受。

2024-10-02 785 浏览
今日又黎觀塘食好野,王子大廈9樓有間清新泰國菜。餐廳裝修西式風格,色調主要係大地色彩同灰粉色,有種浪漫自然氣氛。座位之間超級寬落,仲有半圓型卡位,打卡一流😆餐廳仲不時會有新品登場,限量供應👍🏻香煎魚餅幾足料,啖啖魚肉,彈牙好食。加入左青豆同泰式香料,多左份清新😋蝦油海鮮炒飯第一次食蝦油炒飯,飯得特別香!有陣陣蝦鮮味😋另外有青口,魷魚,大蝦,菠蘿,好豐富 。冬陰鮮菌烤魚必食!每日限量供應嫁😲原條烤魚,魚本身炸過,表面超級香脆,但魚肉仲係好嫩滑👍🏻最有特色係冬陰湯底,好足料,好多鮮菌,蕃茄,芫茜,好惹味,連湯底都飲晒😍泰火特飲打卡一流超吸睛,夢幻粉藍色熊啤啤,真係吾捨得飲🥹底層粉紅色係清甜荔枝糖醬,粉藍色係碟豆花茶,攪拌一齊飲勁清新😋龍眼冰傳統泰式飲品,清甜解渴。芒果糯米飯糯米飯新鮮煲起,煙韌有口感,加上椰汁一齊食,甜絲絲的🤤芒果真係勁甜,好新鮮👍🏻🌟下次要約埋成班朋友黎,可以試多幾款菜式😋

香煎魚餅

蝦油海鮮炒飯

冬陰鮮菌烤魚

泰火特飲

龍眼冰
傳統泰式飲品,清甜解渴。

芒果糯米飯

🌟下次要約埋成班朋友黎,可以試多幾款菜式😋

2024-10-01
  • 芒果糯米飯
  • 泰火特飲
  • 冬陰鮮菌烤魚
  • 蝦油海鮮炒飯
#mochicouple_hk觀塘搵食團1️⃣ 炭燒豬頸肉($168)雖然價錢偏貴,但豬肉經過巧妙的燒烤,外層呈現誘人的焦香,入口即化,肉質鮮嫩多汁,搭配泰式醬汁更添異國風情。好味指數:🍡🍡🍡2️⃣ 泰式無骨雞($128)煮得恰到好處,雞肉外層微焦,內裡卻保持鮮嫩多汁的口感。醬料的調配也恰到好處,酸甜鹹香,帶有一絲泰式香料的迷人氣息好味指數:🍡🍡🍡🍡🍡3️⃣泰牛冰沙($68)Thai Fire獨特推出的泰牛沙冰絕對是夏季的清涼佳選。這款飲品將泰式奶茶元素巧妙融入冰爽沙冰中,茶香與奶香交織,清甜可口。最吸睛的莫過於可愛的牛形冰塊,不僅美觀大方,也能讓飲品保持冰涼清爽。好味指數:🍡🍡🍡🍡🍡📍 香港觀塘開源道71號王子大廈9樓A號舖🚇 港鐵出口, 步行約8分鐘🕒 Mon-Sat : 11:30-15:00,18:00-22:00 Sun : closed

#mochicouple_hk觀塘搵食團

1️⃣ 炭燒豬頸肉($168)
好味指數:🍡🍡🍡

2️⃣ 泰式無骨雞($128)
好味指數:🍡🍡🍡🍡🍡

3️⃣泰牛冰沙($68)

📍 香港觀塘開源道71號王子大廈9樓A號舖
🚇 港鐵出口, 步行約8分鐘
Sun : closed
  • 泰火無骨雞飯
2024-09-26 811 浏览
今晚同朋友去觀塘食樓上泰國菜,環境很好很舒適好適合同朋友聊天,每款菜式都很適合拍照,整體挺推薦的!😆-我們點了:🌟斑蘭椰奶斑斕味很重,很喜歡!🌟泰牛必點飲品!超可愛的牛牛十分適合打卡,奶茶很濃,叫少甜會剛剛好🧋🌟青咖喱薄餅青咖喱汁香辣惹味,配上鬆脆的薄餅很配!牛肉切開一粒粒正方形也很方便入口🥘🌟豬頸肉炒金邊粉🌟香蒜蝦餅最有驚喜的一道菜,大大件自家製的蝦餅,蝦肉好有口感且彈牙,配上泰式辣醬同埋沙律醬更有層次感😝🌟芒果糯米飯正常發揮,賣相好可愛!🥭-📍:Thai Fire◻️:觀塘開源道71號王子大廈9樓A號舖
我們點了:
🌟斑蘭椰奶
斑斕味很重,很喜歡!
🌟泰牛
🌟青咖喱薄餅
🌟豬頸肉炒金邊粉
🌟香蒜蝦餅
🌟芒果糯米飯
正常發揮,賣相好可愛!🥭
📍:Thai Fire
◻️:觀塘開源道71號王子大廈9樓A號舖
2024-09-25 917 浏览
響官塘返工都知,工業邨嚟講,官塘算多好嘢食,王子大廈9樓嘅Thai Fire絕對系其中一間。之前食過1次午餐,覺得環境、服務同味道都好滿意,今晚同2個同事嚟試吓晚餐。泰式無骨鳳爪($88)。鳳爪經過獨特嘅香料醃製,入味得嚟唔會過酸、過辣,系一道好出色嘅前菜。泰式醬香蹄膀($388)醬汁滲透哂入蹄膀肉裡面,每一啖都充滿泰式風味。呢個豬蹄份量好足,好適合朋友聚會分享。香辣泰火醬雞粒炒飯($118)米飯粒粒分明,材料好丰富,特別系雞肉粒份量頗多,少少香辣嘅味道令呢個炒飯更惹味。泰火特 飲($48)& 熱帶水果茶($98)泰火特飲賣相吸引,加上可愛熊仔冰塊,打卡一流。熱帶水果茶融合咗新鮮的西柚、檸檬和百香果等,果味濃郁,清新可口,一大渣啱哂幾個朋友分享。

泰式無骨鳳爪($88)。

泰式醬香蹄膀($388)

香辣泰火醬雞粒炒飯($118)

泰火特 飲($48)& 熱帶水果茶($98)
泰火特飲賣相吸引,加上可愛熊仔冰塊,打卡一流。

2024-09-25
  • 泰式醬香蹄膀
  • 彩虹椰汁糕
  • 泰火特飲
  • 泰式無骨鳳爪
2024-09-25 659 浏览
今日嚟到觀塘搵好嘢食, 冇乜目標下上網search睇到觀塘一間新式嘅泰國菜THAI FIRE 好受歡迎, 地點好方便地鐵站行過去都係3分鐘路程,王子大廈6樓, 一上到去 舖頭環境簡潔舒服, 富有泰國特色之餘亦有新派嘅元素。 正直中午嘅時間有多款午餐選擇, 我哋揀咗 泰式咖哩牛肋條飯, 泰式打拋豬肉煎蛋飯, 午市套餐仲可以 優惠價加配小食, 我哋加咗酥炸粉絲肉脆春捲同泰式甜品。泰式打拋豬肉煎蛋飯: 肉碎微辣 非常惹味, 配白飯食好正👍泰式咖哩牛肋條飯: 泰式咖哩香濃, 牛肋條炆得入味軟腍👍酥炸粉絲肉脆春捲: 春捲皮做得好薄脆, 餡料豐富好惹味👍
泰式打拋豬肉煎蛋飯: 肉碎微辣 非常惹味, 配白飯食好正👍
泰式咖哩牛肋條飯: 泰式咖哩香濃, 牛肋條炆得入味軟腍👍
酥炸粉絲肉脆春捲: 春捲皮做得好薄脆, 餡料豐富好惹味👍
今天和朋友經過觀塘工業大厦,想食泰國菜,搜尋到一間環境很舒適的店舖,與朋友上到去,感覺很特別,環境很和諧與出面的吵雜環境分別很大,便坐下點選泰式打拋豬肉煎蛋飯,豬肉粒配搭豆角少少辣很惹味。朋友點選泰式咖哩牛肋條飯,牛肋條炆得很入味,最特別是入面有新鮮無花果能帶出咖哩的層次味道。加小食酥炸粉絲肉碎春卷,入面餡料很豐富,皮薄酥脆。以及環境非常優美,播放著柔和的音樂,環境氣氛很舒適,佈置亦很有泰國的風格。

#mochicouple_hk觀塘搵食團

1️⃣ 炭燒豬頸肉($168)
好味指數:🍡🍡🍡

2️⃣ 泰式無骨雞($128)
好味指數:🍡🍡🍡🍡🍡

3️⃣泰牛冰沙($68)

📍 香港觀塘開源道71號王子大廈9樓A號舖
🚇 港鐵出口, 步行約8分鐘
Sun : close
2024-09-21 601 浏览
Thai Fire (觀塘)觀塘開源道71號王子大廈9樓A號舖今次我去咗觀塘嘅Thai Fire,喺開源道71號王子大廈9樓A號舖,地點唔錯,交通都算方便。入到去,裝潢都幾有泰國風情,燈光柔和,氣氛輕鬆,真係適合同朋友聚會。**燒牛三角沙律** 呢個前菜非常吸引,牛肉燒得剛好,外焦內嫩,配合沙律菜,清新爽口。沙律醬嘅調味亦好入味,酸酸甜甜,真係好開胃。**冬陰功鮮菌烤魚** 接著就試咗冬陰功鮮菌烤魚,魚肉鮮嫩,冬陰功嘅香味非常濃郁,配上新鮮嘅香菇,唔單止味道層次豐富,仲可以感受到海鮮嘅鮮味。每一口都係享受!**香辣炭火醬雞粒炒飯** 呢個炒飯真係唔可以錯過!雞粒炒得香脆,炭火醬嘅味道非常特別,辣度適中,為整碗飯增添咗唔少風味。米飯粒粒分明,配合雞肉,一齊食真係一流! 飲品**斑斕茶** 飲品方面,我選咗斑斕茶,味道香甜,帶有一點椰子嘅味道,口感滑順,係一個好消暑嘅選擇。**粉蜜蜜 士多啤梨奇亞籽梳打** 另外試咗粉蜜蜜士多啤梨奇亞籽梳打,清新又有果香,奇亞籽添咗啲特別口感,唔錯! 甜品最後,甜品四件都唔容錯過。每一件都細膩可口,幻彩椰汁糕,甜而不膩,完美作為餐後小點。總結整體
Thai Fire (觀塘)
觀塘開源道71號王子大廈9樓A號舖

**斑斕茶**

**粉蜜蜜 士多啤梨奇亞籽梳打**

甜品

總結

整體嚟講,Thai Fire嘅食物品質好高,味道正宗,服務態度亦好,價格合理,絕對值得一試!下次有機會再來,仲想試下更多菜式!如果你係泰國菜迷,呢間一定要嚟!
2024-09-21 780 浏览
好耐冇寫食評但今次真係忍唔住真係未試過食咁差嘅泰國菜叫咗個甜酸鳳尾蝦金邊粉,炭燒豬頸肉同椰子雞湯除咗個雞湯係比較熱之外,其餘嗰兩樣嘢係涼涼地唔熱嘅 甜酸鳳尾蝦金邊粉隻蝦係完全冇味 份量亦偏少 好多芽菜真係食唔出有甜酸嘅味道$128 嚟講真係好難接受炭燒豬頸肉又係凍凍地已經係上菜嗰刻即刻食食唔出有炭燒嘅味道呢14快涼肉收$168雞湯嘅味怪怪地淡淡地好似加咗好多熱水咁未試過飲咁難飲嘅雞湯睇返紀錄原來有成百幾個但同時都有27個喊食完就明嗰27個喊喊點樣嚟喺商業中心開舖價錢貴少少但如果嘢食OK真係冇問題 但咁嘅質素真係好難接受每人$200幾嚟講觀塘有更加更好嘅選擇希望大家千祈唔好中伏
好耐冇寫食評
但今次真係忍唔住
真係未試過食咁差嘅泰國菜

叫咗個甜酸鳳尾蝦金邊粉,炭燒豬頸肉同椰子雞湯
除咗個雞湯係比較熱之外,其餘嗰兩樣嘢係涼涼地唔熱嘅

甜酸鳳尾蝦金邊粉隻蝦係完全冇味
份量亦偏少 好多芽菜