同好姐妹去中環shopping,行經雲咸街威信大廈,見到有間cafe,原來仲系一間特色傢俬設計店,所以諗住食完睇下傢俬。😊😊🍖🌮Panini( Proscuitto & mozzarella cheese )~ 香濃芝士、巴馬火腿,配帕尼尼,外脆內熱,口感層次豐富。🦐🍝Prawn Penne( Sautéed prawns, cream with onion and cherry tomatoes )~鮮蝦香嫩彈牙、車釐茄鮮甜,濃郁嘅龍蝦醬汁包圍住每一條長通心粉,香氣撲鼻。☕️Mocha~ 朱古力咖啡迷又點會唔試下,正😋😋🧊☕️Iced Dirty ~ 將Expresso倒入凍奶,飲嘅時候個啡同奶嘅分層。

🍖🌮Panini
~ 香濃芝士、巴馬火腿,配帕尼尼,外脆內熱,口感層次豐富。

🦐🍝Prawn Penne

☕️Mocha
~ 朱古力咖啡迷又點會唔試下,正😋😋

🧊☕️Iced Dirty
~ 將Expresso倒入凍奶,飲嘅時候個啡同奶嘅分層。

2023-10-18
午餐
2023-10-17 68 浏览
#fatchubelly中環📍The Cafe@Cassina (中環)💥Panini - Proscuitto & Mozzarella cheese $88即叫即製嘅熱壓三文治Parma ham鹹香配埋拉絲Mozzarella cheese配搭簡單但非常惹味Panini外皮煙韌薄脆💥Burrata cheese, avocado & cherry tomatoes $98sourdough 雖然冇乜酸味但外脆內軟熟 蕃茄仔配新鮮牛油果🥑仲有奶香味十足嘅Burrata Cheese淋上酸甜嘅黑醋大滿足☺️💥Rosa / Prosecco (Non-alcohol)雖然冇酒精 但飲落同普通嘅Rosa / Prosecco冇分別🤣甜甜地 唔錯💕
#fatchubelly中環

📍The Cafe@Cassina (中環)

即叫即製嘅熱壓三文治

雖然冇酒精
但飲落同普通嘅Rosa / Prosecco冇分別🤣
甜甜地 唔錯💕
2023-10-16 66 浏览
呢間Cafe幾特別,嚟到仲可以順便睇埋傢俬,俾人一種家居感,嚟到可以放鬆一下Penne with prawn sauce: 醬汁入面嘅蝦味香濃,長通粉非常能夠沾汁,配上車厘茄同埋大蝦,非常惹味Greek yogurt bowl: 採用嘅三個非常新鮮,特別鍾意提子,輕微用咗蜜糖調味,下面就係燕麥片同埋乳酪飲品方面,咖啡師真係拉花高手,兩杯都拉得非常靚Hojicha Latte 嘅焙茶味幾香濃,不過都係以奶香為主,朋友都讚Cappuccino 唔錯,用嘅豆幾好有同職員傾過下偈餐廳仲可以提供租場服務,比客人開Party丶搞event等等,等我遲啲都同朋友商量吓黎搞party先

2023-10-13 44 浏览
中環斜路聚腳點在中環雲咸街的斜路有間傢俬舖,傢俬舖入面竟然有間cafe,真係估佢唔到,哈哈!位置不會太偏僻,因為從中環市中心行上去,都係5分鐘左右。Environment: 呢間cafe環境恬靜,背景音樂不會太大聲,是傾計的好地方,座位設計特別👍🏻有特色,有別於一般cafe。叫咗兩個main dish share,份量足夠,兩個人都差啲食唔晒呀。Foods: -Avocado Toast $98 首先黎既係avocado toast open sandwich。材料十分新鮮,蕃茄仔鮮甜,牛油果一啲都唔苦,仲好鮮味,同時唔會太熟或太生。芝士都好味,值得稱讚係多士邊邊脆脆,內裏就軟軟的,配埋少少糖漿,係好出色既open sandwich❤️-Prawn Penne $108第二個菜係龍蝦汁長通粉,龍蝦汁好鮮味,令人回味!長通粉軟硬度適中,恰到好處⋯⋯兩個人share啱啱好。Beverages:-Hot Matcha Latte $55拉花好靚,咖啡師好勁😝,matcha味夠濃,入口順滑,面頭既奶泡好smooth,很不錯呢-Hot Cappuccino $48同樣好滑,咖啡豆唔酸,少少苦
中環斜路聚腳點

位置不會太偏僻,因為從中環市中心行上去,都係5分鐘左右。

Environment:

Foods:
-Avocado Toast $98

芝士都好味,

-Prawn Penne $108
第二個菜係龍蝦汁長通粉,龍蝦汁好鮮味,令人回味!
長通粉軟硬度適中,恰到好處⋯⋯
兩個人share啱啱好。

Beverages:

-Hot Matcha Latte $55

-Hot Cappuccino $48
同樣好滑,咖啡豆唔酸,少少苦

2023-10-11 964 浏览
全球第一間由意大利頂級家具Cassina開設,CAFE 精緻美味嘅輕食同飲品完全達美學水平‼️CAFE以橙色為主題,幾何線條簡簡單單已營做高級感✨𝓖𝓻𝓮𝓮𝓴 𝔂𝓸𝓰𝓾𝓻𝓽 𝓫𝓸𝔀𝓵 68呢個YOUGURT BOWL絕對令所有少女心心眼,上面鋪咗滿滿唔同顏色水果包括香蕉、士多啤梨、藍莓及提子,底層係希臘乳酪,中間仲放左GONOLA 令口感更豐富𝓞𝓹𝓮𝓷 𝓢𝓪𝓷𝔀𝓲𝓬𝓱 - 𝓑𝓾𝓻𝓻𝓪𝓽𝓪 𝓬𝓱𝓮𝓮𝓼𝓮, 𝓪𝓿𝓸𝓬𝓪𝓭𝓸 & 𝓬𝓱𝓮𝓻𝓻𝔂 𝓽𝓸𝓶𝓪𝓽𝓸𝓼 98酸種麵包上面放軟滑的芝士,蓋上牛油果車厘茄淋上黑醋汁,絕對Perfect match𝓜𝓪𝓽𝓬𝓱𝓪 𝓣𝓸𝓷𝓲𝓬 日本宇治抹茶於湯力水上層,抺茶甘甜和湯力水完美融合,清新怡人📍 The Cafe@CassinaShop A2, G/F, Wilson House, 19-27 Wyndham Street Central

CAFE以橙色為主題,幾何線條簡簡單單已營做高級感✨

𝓖𝓻𝓮𝓮𝓴 𝔂𝓸𝓰𝓾𝓻𝓽 𝓫𝓸𝔀𝓵 68
呢個YOUGURT BOWL絕對令所有少女心心眼,

𝓜𝓪𝓽𝓬𝓱𝓪 𝓣𝓸𝓷𝓲𝓬

📍 The Cafe@Cassina
  • Greek yogurt bowl
2023-10-10 526 浏览
喺雲咸街斜路有一間意大利傢俬店,入邊開咗間相當時尚嘅咖啡店,咖啡店內在傢俬全部都係Cassini品牌嘅,所以坐得非常舒服。Cafe bar檯係高台,枱面都係用紅磚咁鋪🪑,想坐得舒服啲就一係有將綠色梳化,人多少少的話就有一張黑色嘅大檯,如果想私人到較高嘅就有一個隱蔽式嘅弧型梳化🛋️任君選擇🤗Greek yoghurt bowl ($68) 賣相實在太靚啦😍Greek yoghurt杯上細心咁鋪滿住超多生果,加上少少honey,真係唔捨得食🙈Lobster sauce pasta ($108)龍蝦味道非常濃郁creamy,Al dente 嘅意粉點上呢個sauce,主食嚟講,呢個真係必食👏🏻Hojicha latte ($55)Cafe barista 拉出隻天鵝,拉花技巧要讚👍🏻Earl grey chocolate ($55)Earl grey味道好突出,亦都唔會蓋過rich chocolate,個人更加喜歡呢杯earl grey chocolate🤭餐廳可以俾大家租嚟開parties, cooking classes, events and dinners,環境咁優美真係最適合搞私人活

Greek yoghurt bowl ($68)
Greek  Yoghurt  Bowl

Lobster sauce pasta ($108)
Lobster  Sauce  Pasta

Hojicha latte ($55)
Cafe barista 拉出隻天鵝,拉花技巧要讚👍🏻
Hojicha  Latte

Earl grey chocolate ($55)
Earl  Grey  Chocolate

餐廳可以俾大家租嚟開parties, cooking classes, events and dinners,環境咁優美真係最適合搞私人活動
Greek  Yoghurt  Bowl
Lobster  Sauce  Pasta
Hojicha  Latte
Earl  Grey  Chocolate
  • Lobster  sauce pasta
2023-10-07 48 浏览
呢間餐廳好特別,係一間同有格調高級傢俬舖融合埋一齊嘅餐廳。一張沙發成$20萬😱 5會捨得買,但可以坐係餐廳個邊享受下呢啲高級傢俬都係一種享受🤣 餐廳嗰邊價錢又離奇地貼地,一個All Day Breakfast先至$78,而且好大份,三文魚,牛油果,菇菇,應有盡有~加埋一杯飲品,同埋綠茶雪芳蛋糕,非常滿足!好值得讚係杯嘢飲,好有心機每一杯都有唔同嘅拉花,我個杯有好可愛嘅柴犬,另一杯係海馬呢🤗餐廳可以俾大家租嚟開parties, cooking classes, events and dinners~ Around $3000!꧁☬小編食左咩☬꧂✅ all day breakfast ✅ green tea chiffon cake ✅ mocha✅ green tea latte (◔◡◔) ♥️ 人均傷害💰:~ $150

꧁☬小編食左咩☬꧂
✅ all day breakfast
✅ green tea chiffon cake
✅ mocha
✅ green tea latte

(◔◡◔) ♥️ 人均傷害💰:~ $150
2023-10-06 40 浏览
在中環意大利名牌傢俬店Cassina隱藏了一間cafe, 提供輕食、意粉及咖啡,店鋪採用不少特別的傢俬設計,座位不算多但空間感挺夠的,今次自己到來午餐,試了大蝦長通粉和咖啡,渡過了一個愜意的下午。🥂Prawn Penne $108用上龍蝦汁配搭,十分惹味,通粉硬度和份量都剛好。🥂Shakerato $55這是一杯加了double shot和tonic water的咖啡凍飲,我第一次試,像杯雞尾酒,好喝又好看。這裡除了環境舒適,服務態度亦良好,與店員閒談間知道這裡亦提供包場服務,以約$3000的價錢便能用來開party、煮食班、活動及晚餐。

🥂Prawn Penne $108
用上龍蝦汁配搭,十分惹味,通粉硬度和份量都剛好。
Prawn Penne

🥂Shakerato $55
Shakerato

2023-10-06 30 浏览
放假同朋友嚟到the cafe@Cassina一間意大利高級傢俬品牌Cassina的咖啡廳咖啡廳同傢俬店相連Cafe環境超靚 木系風格 所有擺設都好高質令人感到非常舒適悠閑食物質素有驚喜 性價比好高絕對值得推介All day breakfast with Avocado $98豐富的全日早餐,滑蛋、香腸蘑菇、蕃茄仔、薯蓉、新鮮沙律菜、酸種包,仲有我最愛的牛油果。款式多,味道水準高Greek yogurt $68希臘乳酪配上香蕉、士多啤梨、藍莓及燕麥 水果夠新鮮,乳酪都好幼滑,配搭味道好夾 又健康 值得推介Chocolate Chip $30好濃郁的朱古力曲奇 外脆內軟Cappuccino $48拉花好靚 陣陣的咖啡香,好幼滑,好啱我口味Dirty $52Dirty 兩層咖啡,一冷一層,整體感覺好醇滑 好特別
放假同朋友嚟到the cafe@Cassina

Greek yogurt $68

Chocolate Chip $30
好濃郁的朱古力曲奇 外脆內軟

Cappuccino $48
拉花好靚 陣陣的咖啡香,好幼滑,好啱我口味

Dirty $52
Dirty 兩層咖啡,一冷一層,整體感覺好醇滑 好特別

2023-09-28
午餐
  • Greek yogurt bowl
  • All  day  breakfast
The Cafe@Cassina📍:中環雲咸街19-27號威信大廈地下A2號舖🚗:中環地鐵D1出口 步行3分鐘💲:~HKD150/head for lunchFood quality✔️:Prosciutto Stick, All day breakfast 👌🏼:Iced Hojicha latte, Iced Mocha總結:😋意大利名牌傢私店踩過界進軍飲食界開嘅cafe 帶住懷疑嘅心態去試 但試完又出乎我意料 食物唔錯 加上裝修有佢牌子獨特嘅風格 去一轉都覺得自己高尚咗🤣😋Proscuitto Stick 有4條包住Parma ham嘅麵包棒 火腿嘅鹹香配埋硬口嘅麵包棒 係好配咖啡嘅小食 雖然有點少貴同埋份量偏少 但都唔錯👍🏼😋All day breakfast就幾乎間間cafe都有 配搭雖然好難令人驚艷 但份量足夠 有菇 黑醋火箭菜 牛油果 炒蛋 茄汁豆 洋葱薯蓉 酸種包 最出色係洋葱薯蓉 濃濃嘅草青味 但食完口腔會有餘韻 一個女仔食應該係食唔哂🫣😋成間店嘅設計都有傢私舖嘅感覺 成個vibe係舒服但有格調嘅cafe 好適合chill下休息下🥳🤔Iced Hojicha latt
The Cafe@Cassina
📍:中環雲咸街19-27號威信大廈地下A2號舖
🚗:中環地鐵D1出口 步行3分鐘
💲:~HKD150/head for lunch

Food quality

總結:

🤔Iced Hojicha latte嘅焙茶味出但冇苦澀味 所以好易入口 適🈴️唔太飲苦味嘅朋友 不過如果冷少啲冰會好啲

🤔mocha☕️ 朱古力偏重太多 一入口係好濃嘅朱古力味

😨其實都冇咩缺點 要講就價錢偏貴 不過佢定位偏高 主打客群都係中環人 所以應該算合理

• Proscuitto stick
  • All day breakfast
2023-10-04 28 浏览
意大利嘅名牌傢俬店喺中環插旗⛳️ 旁邊仲有一小部份位置用作咖啡廳嘅用途,咖啡廳嘅擺設同埋傢俬都用上等木製家具,就算食嘢都小心翼翼唔想整花張枱🤣Prawn penne ($108)Rose醬汁嘅意粉永遠都係最好食🥹又有白汁洋蔥嘅味道配上車厘茄大蝦,非常出色,好食到我覺得佢應該整多啲意粉類嘅菜式Prosciutto sticks ($88)用上24個月嘅Parma Ham,色澤嫩紅,脂肪分布均勻,口感喺名種火腿中最為柔軟💕同朋友去cafe chill ,呢度會係非常優質嘅選擇😙Matcha latte ($55)大推!抹茶味好香飲到仍然非常濃郁,啱晒我呢啲抹茶控💛🍵Mocha ($52)咖啡同朱古力嘅比例係啱啱好,飲落好順口又唔會喧賓奪主😋呢度仲可以租嚟開parties, cooking classes, events and dinners Around $3000~ 路過呢間咖啡店可以去傢俬舖睇吓添😚

Prawn penne ($108)

Prosciutto sticks ($88)

Matcha latte ($55)
大推!抹茶味好香飲到仍然非常濃郁,啱晒我呢啲抹茶控💛🍵

Mocha ($52)
咖啡同朱古力嘅比例係啱啱好,飲落好順口又唔會喧賓奪主😋

• Mocha
  • Proscuitto stick
  • Matcha Latte
  • penne with prawn sauce
2023-10-01 43 浏览
The Cafe @ Cassina係意大利著名傢俬店Cassina旗下既咖啡店,所以餐廳既傢俬相當時尚型格,尤其係吧枱,吧枱用紅磚砌成,帶俾人一種粗礦既感覺,無論同地板同牆身既配搭都好和諧🤩- Lobster Sauce Pasta 長通粉軟硬程度煮得啱啱好,而且好掛汁,每條長通粉都吸滿濃郁既龍蝦汁。另外仲有三隻彈牙鮮甜既大蝦😋- Proscuitto Stick 帕爾馬火腿味道幾甜美,唔會話太過鹹,火腿既脂肪入口即溶,包住入面既麵包棒一齊食比起蜜瓜既配搭更加出色👍🏻- Earl Grey Chocolate 朱古力夠香濃,尾韻有淡淡伯爵茶香,令人難以忘記😍- Iced Latte第一次見到用酒杯上latte,感覺更高級🤩,咖啡同牛奶比例幾啱我口味。雖然餐廳位於中環,但價位一啲都唔「中環」,以上每款食物同飲品都好鍾意❤️。另外餐廳仲可以俾客人進行party、甚至舉行煮食課同私人晚會🥳,價錢係$3000以上。

Lobster Sauce Pasta

- Lobster Sauce Pasta

Proscuitto Stick

- Proscuitto Stick

Eatl  Grey  Chocolate

- Earl Grey Chocolate
朱古力夠香濃,尾韻有淡淡伯爵茶香,令人難以忘記😍

Iced  Latte
- Iced Latte

2023-09-17
Lobster Sauce Pasta
Proscuitto Stick
2023-09-29 18 浏览
1) Prosciutto Stick意大利火腿配麵包條 呢個配搭都真係第一次試又幾夾😋.2) Prawn Penne係我至愛嘅長通粉😍個汁甜甜地 好好味而且份量都幾多.3) Earl Grey Latte本來想轉oat milk但店員話啲茶係同奶一齊煮 所以轉唔到好啦...飲少少奶應該唔怕嘅😆伯爵茶味好特別 有啲玫瑰味咗熱飲好味.4) Hojicha Latte好香濃嘅焙茶味味道同平時飲嘅有啲啲唔同有少少煙燻味(?!)唔錯唔錯.餐廳隔離係傢俬店餐枱上有啲小小椅子擺設 好可愛餐廳入面仲有啲長長椅背嘅椅 外形睇落有啲搞笑😆店員仲介紹可以包場 可以開party 搞event 環境都唔錯☺️

1) Prosciutto Stick

熱飲好味

4) Hojicha Latte
好香濃嘅焙茶味
味道同平時飲嘅有啲啲唔同
有少少煙燻味(?!)
唔錯唔錯

餐廳隔離係傢俬店
餐枱上有啲小小椅子擺設 好可愛
餐廳入面仲有啲長長椅背嘅椅 外形睇落有啲搞笑😆
店員仲介紹可以包場 可以開party 搞event
環境都唔錯☺️

2023-09-25 26 浏览
☕️週末探店 位於中環的意大利名牌傢俱店的咖啡廳 Cafe跟傢俱店連在一起的蓋念 以木系色調為主 擺設也很有風格 🥖Prosciutto sticks 💰88
意大利開胃菜 運用巴馬火腿包著芝士條 適合喜歡巴馬火腿咸香味的朋友 跟芝士條很搭 口感鬆脆 感覺是不錯的下酒菜 🍳All Day Breakfast With Sausage 💰93
材料包括滑蛋、香腸、炒大啡菇、茄汁豆、烤吐司、薯仔沙律、車厘茄跟沙律菜 分量充足 滑蛋creamy, 香腸脆口, 大啡菇帶牛油香, 吐司用了酸種包 口感煙韌, 薯仔沙律配上爽脆洋蔥粒 洋蔥粒濃郁

🍮Canele 💰24
口感煙韌 帶少酒香 外層帶濃濃的焦糖香 小小的法式甜點適合配咖啡吃 🫖Peach & Passion Fruit Tea (Iced) 💰44
看上去好像一杯cocktail 打卡一流 帶淡淡的水果香 ☕️Latte (Iced) 💰52
咖啡香口 牛奶溜滑 🌟咖啡廳更可以租借作parties, cooking classes, events 跟 dinners用途 價格大概$3000 up

🥖Prosciutto sticks 💰88

🍮Canele 💰24

看上去好像一杯cocktail 打卡一流 帶淡淡的水果香

☕️Latte (Iced) 💰52
咖啡香口 牛奶溜滑

༺ The Cafe@Cassina ༻☽‎⋆.•*¨¨¨¨¨¨¨¨¨基本資料¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽‎➳ The Cafe@Cassina 𖠚ᐝ Fruit yogurt bowl($68)𖠚ᐝ Lobster Sauce penne($108)𖠚ᐝ Flat white($56) 𖠚ᐝ Hojicha Latte($55)⚑ 中環雲咸街19-27號威信大廈地下A2號舖ʀᴇᴠɪsɪᴛ: 7.8/10☽‎⋆.•* ¨¨¨¨¨¨¨¨¨食後感¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽‎➳ Fruit yogurt bowl($68)賣相好好的乳酪碗🥰上面舖上士多啤梨、香蕉和提子,下層有蜜糖,granola和Greek yogurt😚這幾款食材配搭起來一定好吃,而且甜甜的,健康又像甜品一樣~ 評分:7.6/10➳ Lobster Sauce penne($108)龍蝦汁濃郁,鮮甜美味😚長通粉掛汁,硬度剛好~ 而且有洋蔥、車厘茄和大蝦作配菜!評分:7.9/10➳ Flat white($56) ➳ Hojicha Latte($55)兩杯飲品都不錯,用上明治奶~ Flat white 咖啡味偏nutt
༺ The Cafe@Cassina ༻
➳ The Cafe@Cassina
𖠚ᐝ Fruit yogurt bowl($68)
𖠚ᐝ Lobster Sauce penne($108)
𖠚ᐝ Flat white($56)
𖠚ᐝ Hojicha Latte($55)
⚑ 中環雲咸街19-27號威信大廈地下A2號舖
ʀᴇᴠɪsɪᴛ: 7.8/10

➳ Fruit yogurt bowl($68)
評分:7.6/10

➳ Lobster Sauce penne($108)
評分:7.9/10

➳ Flat white($56)
➳ Hojicha Latte($55)
兩杯飲品都不錯,用上明治奶~ Flat white 咖啡味偏nutty,味道剛好☕️焙茶latte炭燒香氣重,有重焙味但不澀不苦🥳
評分:7.8/10

☽‎⋆.•* ¨¨¨¨¨¨¨¨¨餐廳環境¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽

餐廳是傢俬舖及cafe,所以裝修十分有格調~ 另外餐廳可以租用場地,可以開派對、煮食班、不同活動、,晚飯等,大概$3000 起~