2021-12-06 182 浏览
第一次 等咁耐仲要難食既飲品係OK GE 飛天炒通菜 菜梗係未熟透香葉肉碎煎蛋飯 肉碎都可以接受 啲飯又乾又旱鹽燒烏頭 等左八個字 (當時計埋我地先得四枱客 都係兩人一枱)上到利 鹽係明顯後上 冇燒焗過既痕跡 仲係白既咁樣成為四百蚊真係可一不可再
第一次 等咁耐仲要難食既
飲品係OK GE
飛天炒通菜 菜梗係未熟透
香葉肉碎煎蛋飯 肉碎都可以接受 啲飯又乾又旱
咁樣成為四百蚊
真係可一不可再
鹽燒烏頭
嘩..又貴又難食,我人生第二次寫食評,真係忍唔住,叫左馬拉盞炒通菜、串燒拼盤、泰式炭燒豬頸肉飯、冬陰功海鮮湯,全部冇一樣好食,先講串燒拼盤,唔知道佢點整豬牛雞冇一樣好食,牛肉un過我條命,點咬都咬唔爛,跟住到泰式炭燒豬頸肉飯,豬頸肉上面放咗一督蠔油醬,啲豬頸肉林晒,完全食唔到炭燒味,白飯都可以煲到好難食,又乾又硬,唔知用咩米煮,芒果沙冰,唔係鮮芒果肉去整,用芒果粉沖出黎,三十五蚊一杯,難飲又呃錢,夠膽你地就去挑戰啦,星期日晚飯時間都可以得兩三枱客,唔係附近其他食肆要等位,我都唔會入!中伏
2021-11-28
2021-11-12 227 浏览
初初見到d食評無咩期望,點知個濕炒雞肉河超超超好食,真係好重鑊氣好香。另外呢,個海南雞髀飯都非常好食,綠咖哩都推介。炒菜就ok正常。 Overall, 會再黎食!!
2021-11-07 169 浏览
I don’t think if anyone want a good mood or good appetite should come to this restaurant. Unclean cup and all cutlery. Bad service even the customers are not happy with their cleanness. Still the price only reflects the rent they have in the mall and not showing they are sincerely want to run this business. As a restaurant the first thing is BEING CLEAN!!!!!!!!!!!!!!!!!

2021-10-06 292 浏览
午餐叫了海南雞併豬脾肉飯,仲有黃咖哩雞飯,另加兩份小食雞翼和魚餅。海南雞個醬油嘛嘛地,反而蒜頭辣味醬比較正常。可惜食物份量偏少,只得3件1cm粗雞肉及4超薄片豬脾肉,價錢偏貴成$79。黃咖哩個汁好甜,奇怪…小食雞翼2隻$22,2件魚餅$22仲要加一,味道卻嘛嘛地

黃咖哩個汁好甜,奇怪…

小食雞翼2隻$22,2件魚餅$22
仲要加一,味道卻嘛嘛地
2021-09-27 273 浏览
第N次叫呢間食店外賣,終於的起心肝寫返食評。首先想讚一讚店員會細心用保鮮紙包一包外賣碗同飲品,make sure唔會瀉到周圍係。第三次叫都係鍾情海南雞湯河,雞滑仲有通菜同一大舊白蘿蔔,足料之餘性價比高仲要唔使加錢有凍泰奶,特別欣賞係提供紙飲管,絕對係我lunch time常叫之選🧡
2021-09-27
外卖送餐
2021-09-25 186 浏览
THE COCONUT 泰國菜經過海之戀見到呢間泰國菜就入去試下。座位坐得好舒服,環境都唔錯。蛋花黃咖哩軟殼蟹飯 $88咖哩味道幾好,只可惜軟殼蟹比較細隻,大部分都係炸粉,呢個價錢咁細隻真係唔太抵。招牌豬肉船麵 $62分量都算多,材料夠足,只可惜粉麵又係太少。未到夠濃食完都要飲返幾杯水。總括而言,價錢比較偏貴,如果低返少少都可以😋😋
THE COCONUT 泰國菜

蛋花黃咖哩軟殼蟹飯 $88

招牌豬肉船麵 $62

總括而言,價錢比較偏貴,如果低返少少都可以😋😋
荃灣一帶,無論甚麼時候都是人山人海。🚶‍♂️🚶‍♀️🚶🧍‍♂️🧍🧍‍♀️🚶‍♀️🚶‍♂️🚶🧍今天兩時多開始揾食,由荃新天地2期,一路走過如心廣場1期,如心廣場2期,好不容易才找到一家不用等位的。🚶‍♀️🚶‍♀️🚶‍♀️侍應都算眼明手快,招呼入座,落單上菜,非常迅速。👍👌隨便點了個我以為是招牌菜的海南雞飯,餐飲泰式奶茶。🐔🍚🥤賣相不太吸引,祇見薄薄的雞胸肉加隻雞翼。(因為沒有加$5要雞肶)🍗雞肉份量相對較少,有點不夠餸爛尾感覺。🍚🥢油飯份量相對重型,飯有椰香,比較乾身,味道算不錯,不油膩,可惜飯不夠熱。!😋泰式奶茶甜味較重(已經少甜),茶味較淡。個人比較喜歡港式奶茶。☕整體感覺普普通通,當下出外用饍都頗昂貴,消費$70-$80,都好像祇能純粹果腹,不能有所要求似的。🤐可能真的租金太貴,各有各的難處!😌🙏

侍應都算眼明手快,招呼入座,落單上菜,非常迅速。👍👌

隨便點了個我以為是招牌菜的海南雞飯,餐飲泰式奶茶。🐔🍚🥤

雞肉份量相對較少,有點不夠餸爛尾感覺。🍚🥢

可能真的租金太貴,各有各的難處!😌🙏

$74.8 (午餐)
2021-07-22 554 浏览
這餐廳食物質素真係差,但既價錢卻唔係一般餐廳價錢,叫個金不換炒花甲,殼多個肉,叫個青咖哩蝦煲,D蝦用媒既,都唔新鮮,叫個馬拉戔炒通菜,冇味既,叫個沙嗲,個獎都唔香,D肉仲鞋個乜,叫個泰式炒金邊粉,只係食到茄汁味,都食唔到一半,唔會再去幫襯

2021-07-01
2021-07-18 293 浏览
門口帶位,想問多句,唔答你,再問,就話等等,坐低左,叫唔到侍應落單,叫到侍應落單,問河粉可改金邊粉可以嗎?回答是小姐你攪錯,呢度不是越南,咁我問有無其他粉, 非常之晦氣,食物一般,食個午餐,要受氣,下次一定唔會再黎
2021-07-17
2021-07-15 250 浏览
海之戀開了很名餐廳,但我好少來海之戀食飯。這晚經過剛好想食泰菜,餐廳不用等位,便選了這間試試。泰式蠔仔煎餅$108蠔餅看起來有些油膩,炸得不算太脆,底部有些粉,而且蠔肉較少。但雞蛋味道幾香,點些酸甜醬減輕油膩感後,味道都不錯。原隻椰青飯 $118本來想要菠蘿炒飯,但店員推介椰青飯,便試試吧。椰青飯是整個椰青上枱,幾適合打卡。表面鋪滿了海鮮🦞,椰青口開孔不大,第一羹要小心。飯充滿了椰青的味道,甜甜的。青檸梳打$28

泰式蠔仔煎餅$108

原隻椰青飯 $118

青檸梳打$28
2021-07-13 203 浏览
海之戀很多餐廳都有海景,這間餐廳也不例外,不過要坐廂房先看到。旁邊有卡位,座位寬敞。🥢 炭燒豬頸肉 $98豬頸肉整齊切成一片片,切得夠薄,豬肉味不太香,但點一些酸醋汁,味道更佳。🥢 跟餐串燒小食拼盤有烤海鰻、豬肉、雞肉、魚餅、春卷、斑斕葉烤雞各兩件或兩串。串燒烤得幾香,不會太乾身。😃魚餅應該是買回來,沒什麼特別。醬汁有兩款,一個沙爹醬,一個泰式辣醬。😋 泰式奶茶 $28泰式奶茶又甜又滑,但夜晚飲完睡不著覺。🤣

🥢 炭燒豬頸肉 $98

炭燒豬頸肉

🥢 跟餐串燒小食拼盤

跟餐串燒小拼盤

😋 泰式奶茶 $28
泰式奶茶又甜又滑,但夜晚飲完睡不著覺。🤣

泰式奶茶

泰式奶茶
  • 跟餐串燒小拼盤
2021-06-09 489 浏览
送完外賣就放個break去海之戀食下午茶,見呢間The Coconut個價錢唔算貴就入去食下🤤🤤。我一開始就係海南雞飯同豬脾飯之間掙扎,但因為平時間中都會食海南雞,就決定叫豬脾飯,然後順便叫了2隻香茅雞翼。份量方面以下午茶來說真的算多了,而且豬脾會比較容易令人飽肚,這份量其實足以做午餐。味道方面其實和豬手差不多,d肉都幾滑而且有唔少豬皮。但健康關係還是少食為妙😂。香茅雞翼就幾脆但就唔算香口,要加22蚊換來2隻雞翼老實說就不是很值,但味道都唔算差的。總括黎講呢間餐廳唔算差但都唔係話好食,但份量就對得住"下午茶"三隻字。但下次可能會試試其他餐廳先😂,因為海之戀仲有好多餐廳我仲未試過。#thecoconut #hk #hongkong #food #美食 #香港美食 #泰國菜 #海之戀 #豬脾 #香茅雞翼 #下午茶 #teatime #opmall #thai #荃灣美食

泰式豬脾飯
香茅雞翼
2021-06-06
1K
2021-06-05 205 浏览
讚1.杯泰式奶茶既顏色都係泰國果種橙橙地色既彈1.叫左船河同雞飯,全軍覆沒,船河湯底係味精既甜味,豬肉丸係台式貢丸,傷口無肉味,所有炸豬皮都係回左油既,好腍,豬肉片有雪味,雞飯既雞直頭係乾既,成餐無樣好食,唔怪得咁少人

1.杯泰式奶茶既顏色都係泰國果種橙橙地色既

2021-05-31 232 浏览
花佐5百幾蚊叫外賣食個生日餐, 送餐員係揸車, 應該10分鐘內就送到, 大致可以捌除時間問題海鮮冬蔭公湯, 185蚊, 入面係好多料, 但全部都極不新鮮, 蝦, 霉既, 龍蝦, 霉既, 仲有加d cheap 蟹柳扮海鮮炒花甲, 都幾多幾大隻, 但又係一樣, 極不新鮮, 一d都唔爽口. 或者都係霉咁濟, 又係完全, 係完全冇味, 都唔知咬緊乜野海鮮菠蘿炒飯同豬頸肉炒飯, d飯係垃圾到不得了, 又孩又硬又乾, 個樣係珍珠米, 但完全唔係個回事, 你用番普通泰國幼長米唔好咩?最後仲叫佐個金邊粉, 我叫佐濕炒但成盤乾身既, 我就當係外賣送黎乾佐, 味道算係入味, 成餐比較食得落既一道, 其他真係好垃圾頂唔順, 500幾蚊買難受真心
2021-05-30
外卖送餐